Nieuws


29-08-2008 9:08


De beurs in Milaan gemist? Geen nood, vanaf 29 september zijn diverse van de designhoogtepunten te zien tijdens de Woonbeurs in Amsterdam. De beurs is op maandag 29 september vanaf 18.30 uur te bezoeken voor pers en genodigden en opent zijn deuren van 30 september tot en met 5 oktober.

Stichting Via Milano New Dutch Design, een initiatief van de BNO en HPR Organisatie, is een platform dat Nederlands ontwerp onder de aandacht brengt in tentoonstellingen en (inter)nationale presentaties.
Gedurende deze tentoonstelling zijn werken te bekijken van Nederlandse ontwerpers zoals Richard Hutten, Pieke Bergmans, Designdrift, Flocks, Goods, Barbara Kooij, Charlotte de Groot, Lady Penelope, Jack Brandsma, ByAMBT, Kranen en Gille, Robert Bronwasser, Jens Praet en Marcel Wanders.

Deze prachtige ontwerpen zijn eerder gepresenteerd tijdens de Salone Internazionale del Mobile in Milaan en nu voor het eerst gezamenlijk te zien in Nederland tijdens de Woonbeurs Amsterdam.

Locatie: Amsterdam RAI.

 

www.via-milano.nl

 

 

 

 

 

 

28-08-2008 8:50


Langs de Amsterdamse Zuidas, middenin het financiële hart van Nederland, verrijst een unieke grootstedelijke ontwikkeling: Mahler-4. Het project omvat negen gebouwen van mondiale architectuur, die onderling zijn verbonden door een ondergrondse parkeergarage met ongeveer 1.800 parkeerplaatsen.

Centraal gelegen is de Mahler Residential Tower ‘New Amsterdam', dat comfortabel wonen een nieuwe dimensie geeft. Het project is een ontwikkeling van G&S Vastgoed, ING Real Estate en Fortis Vastgoed Ontwikkeling. Het omvat maar liefst 170.000 vierkante meter kantoorruimte, 42.000 vierkante meter woonruimte en 10.000 vierkante meter commerciële voorzieningen. Van de hand van de Architekten Cie is de Mahler Residential Tower ‘New Amsterdam' die voor een groot deel is aangekocht door Vesteda.

28-08-2008 8:44

Yksi's eerste Chinese expositie in het Designhuis is getiteld ‘China's Space Soul'. De expositie toont modern Chinees interieurdesign van veertien ontwerpers afkomstig uit verschillende regio's van China en is te zien is van 18 oktober tot 11 januari 2009 in het Designhuis in Eindhoven. De ontwerpers bezoeken de expositie tijdens de Dutch Design Week. Yksi zal die week ook een deel van de expositie op de locatie Strijp S presenteren.

De veertien Chinese ontwerpers zijn niet alleen afkomstig uit verschillende regio's van China, ze zijn ook van uiteenlopende leeftijden en hebben verschillende achtergronden, ontwerporiëntaties en stijlen. De expositie ‘China's Space Soul' toont de visie van ontwerpers van het Chinese vasteland op architectuur, interieur en design. Kernbegrippen in hun ontwerpen zijn ruimte, modern en, uiteraard, China. Elk van hen vertegenwoordigd het moderne ruimtelijke design in China vanuit een andere hoek. Centraal staat volgens de makers het menselijk bestaan.

Yksi werkt voor deze tentoonstelling samen met het Chinese designtijdschrift ID+C, organisator van deze expo in China. Yksi heeft een goede relatie met het tijdschrift opgebouwd tijdens de Brabantse handelsdelegatie naar Jiangsu in september 2007.

De tentoonstelling toont onder andere werk van twee bijzondere ontwerpers uit Hong Kong. Beide hebben met hun werk en met hun bijdragen aan de ontwikkeling van het Chinees design een internationale reputatie opgebouwd. William Lim is verbonden aan CL3 Architects Limited. Zijn project was te zien tijdens de architectuur biënnale van Venetië. Liu Xiaokang is de voorzitter van het Hong Kong Design Centre. Uit zijn stoelprojecten blijken zijn diepe wortels in de Chinese cultuur.

Behalve deze tentoonstelling van Yksi Expo start het Designhuis tegelijk de hoofdexpositie Talent 2008. Deze toont een verzameling van nieuw Europees talent, afgestudeerd in 2008, en tracht een beeld te geven van de huidige stand van zaken binnen het designonderwijs en haar toekomstige sterren.
27-08-2008 8:34


Meer dan zevenhonderd projecten prijken er op de longlist van de Dutch Design Awards. De meerderheid van deze projecten is voorgedragen door de scouts van de selectiecommissies, die in de afgelopen maanden in de markt op zoek zijn gegaan naar interessant werk. Daarnaast hebben ontwerpers ook gebruik gemaakt van de mogelijkheid om zelf werk in te zenden.

Op donderdag 28 augustus (morgen) komen de selectiecommissies bij elkaar om uit de longlist per subcategorie drie genomineerden aan te wijzen. In totaal worden er zestig nominaties aangewezen verdeeld over de hoofdcategorieën Communicatie, Product en Ruimtelijk Ontwerp. Ook worden donderdag de finalisten geselecteerd voor de Rado Young Designer Award en de Audi Design Award, de publieksprijs.

Op 2 september worden de nominaties bekend gemaakt via www.dutchdesignawards.nl. Ook is het vanaf dat moment voor het publiek mogelijk een stem uit te brengen op één van de zes nominaties voor de Audi Design Award.

Op 17 oktober worden alle finalisten gepresenteerd aan de internationale jury onder leiding van Alexander Rinnooy Kan. Deze jury beoordeelt de projecten en maakt op 18 oktober tijdens een feestelijke show bekend wie de winnaars zijn van de Dutch Design Awards.

26-08-2008 8:31


Bij de faculteit Bouwkunde van de TU Delft zijn twee nieuwe (deeltijd) hoogleraren benoemd op de leerstoel ‘Architectural Engineering'. Dit zijn: prof. ir. Thijs Asselbergs (Haarlem) en prof. dr. dipl.-ing. Patrick Teuffel (Stuttgart) die vanaf 1 september werkzaam zullen zijn bij de afdeling Bouwtechnologie. Asselbergs heeft daarnaast een architectenbureau in Haarlem en is bekend als een van de weinige schrijvende architecten in Nederland, is leider van de (inter)nationale Archiprix, voormalig stadsbouwmeester van Haarlem en is bekend om de debatten die hij organiseert. Teuffel komt uit de school van Frei Otto en Werner Sobek uit Stuttgart en heeft in Stuttgart een ingenieursbureau dat gespecialiseerd is in lichtgewicht constructies en hoge gebouwen.

De leerstoel Architectural Engineering is gericht op het geven van onderwijs en het doen van onderzoek op het totale gebouw als technisch artefact. In de praktijk geven beide hoogleraren colleges, definiëren en begeleiden zij technische ontwerpopdrachten op het niveau van het gebouw als totaal en begeleiden zij mede de technische en architectonische ontwerpopdrachten. Beide hoogleraren gaan zich binnen de leerstoel bezig houden met het integraal bouwtechnisch ontwerpen van een gebouw of bouwwerk. Prof. Asselbergs zal daarbij meer de architectonische invalshoek voor zijn rekening nemen en prof. Teuffel meer de invalshoek van het technische invalshoek.

Daarnaast verricht de leerstoel innovatief en grensverleggend onderzoek op het gebied van de bouwtechnologie en het bouwtechnisch ontwerpen, met nadruk op het gebouw als technisch artefact. De hoogleraren zijn van plan het onderzoek op wind van gebouwen en industrieel vervaardigde consumentgerichte het nieuwe concept woningen (Concept Houses) een grote  stimulans te geven.

 

Het zwaartepunt van de leerstoel ligt bij de bouwtechnische integratie en coördinatie van draagconstructies, de bouwconstructies en het klimaatontwerpen. Daarnaast bevindt de leerstoel zich op het snijvlak van architectuur en bouwtechnologie en wordt er met de aangrenzende leerstoel Materialisatie van de afdeling Architectuur (prof. Kaan) nauw samengewerkt.

Het gebouw als technisch artefact wordt zowel gezien in de nieuwbouw als vanuit de technische transformatie van bestaande gebouwen. Ook de aspecten duurzaamheid en levenscyclus behoren tot de leerstoel.

 

Binnen Bouwtechnologie is de leerstoel het meest op architectuur gericht. Recent is er een nieuw afstudeerprogramma binnen de mastertrack Architecture gestart met dezelfde naam ‘Architectural Engineering'.

 

Met de benoeming van beide hoogleraren werkt de faculteit Bouwkunde verder aan de kwaliteit van haar onderzoeks- en onderwijsprogramma.

26-08-2008 8:21


Een dagje ouder maar nog lang niet versleten. De Academie van Bouwkunst in Amsterdam wordt 100 jaar en viert dat uitgebreid. Het jubileumjaar begint op 28 augustus met de tentoonstelling 'Stad uit de school', waarin men kan zien hoe docenten en studenten van de Academie het Amsterdamse stadsbeeld hebben beïnvloed.

Tentoonstelling: Stad uit de School, Arcam, Prins Hendrikkade 600, Amsterdam, 30 augustus tot en met 25 oktober www.arcam.nl. Meer informatie over de festiviteiten is te vinden op academievanbouwkunst.nl.

Op een verjaardag als deze mag een boek natuurlijk niet ontbreken.

Academie van Bouwkunst Amsterdam 1908-2008
Dave Wendt, Indira van 't Klooster, Pieter Winters / Nederlands / ISBN 978 90 6450 668 0 / 34,50 euro.
Verschijnt 3 oktober 2008

24-08-2008 20:54


Het is al 'Dutch Design' wat van 5 september tot en met 31 oktober de klok slaat in diverse steden in België. Gent krijgt de oeverture met een tentoonstelling gedurende deze hele periode. Er zijn boot- en fietstochten door de stad langs en op de rivier de Leie. Deze tochten voeren langs het Design Museum Gent, dat onderdak biedt aan een expositie met werken van Hella Jongerius.

In het MIAT-Museum voor Industriële Archeologie en Textiel kan men van 5 tot en met 8 september terecht voor een tentoonstelling met een variëteit aan sierradenontwerpen van Nederlandse designers: Ruudt Peters, Jantje Fleischhut, Ineke Heerkens, Truike Verdegaal, Terhi Tolvanen, Bas Bouman, Suska Mackert, Erik Kuiper, Jacomijn van der Donk, Ted Noten, Iris Eichenberg, Annelies Planteydt, Felieke van der Leest, Francis Willemstij en Evert Nijland.

Brussel ademt één en al design van 7 tot en met 30 september. Dutch Design spreekt een hartig woordje mee. Op 17 september geeft Maarten Baas een lezing om 20.00 uur in Flagey. Een dag later is het de beurt aan Jurgen Bey met een lezing om dezelfde tijd, eveneens in Flagey.

Van 10 tot en met 28 september is er een tentoonstelling van de Design Academy Eindhoven in het Henri van de Velde Huis, La Cambre met op 19 september een vernissage.
Op 11 september start een expositie met als titel 'Nederlandse designers in tentoonstelling'. De expositie die duurt tot en met 28 september in het Finse cultureel instituut. Medewerking verlenen Irene Middelkoop, Doreen Wetphal, Joana Meroz en Studio Hergebruik.

Ook in Luik is hét thema 'design' en wel van 27 september tot en met 19 oktober. Nederlandse deelname van onder andere: Atelier Fenestra, Matthijs de Ponti, Paul Gorissen, Marc de Vree, Véronique Vartic en Monique Vondenhoff.

De Academie van Beeldende Kunsten Maastricht levert eveneens een bijdrage aan de designperiode. Zo is er het seminar 'Strategie Design' op 8 oktober, in samenwerking met Wallonie Design, Palais des Congres, Luik. En het seminar 'Designcentrale' op 1 oktober, Nederlandse Ambassade Brussel, in samenwerking met Flanders In Shape. In Genk/Hasselt is op 13 oktober een tentoonstelling die tot doel heeft om design-actoren in beide provincies Limburg samen te brengen. Medewerking verlenen de Academie van Beeldende Kunsten Maastricht, de Provinciale Hogeschool Limburg en Media & Design Academy van KH Limburg. Locatie: C-Mine, in samenwerking met Design Platform Limburg/Z33/.

Natuurlijk staat design ook centraal tijdens de Biennale 'lnterieur 2008' in Kortrijk, die duurt van 17 tot en met 26 oktober. Expositie van Nederlandse designers en designbedrijven, waaronder: Crea, 0031 design, Ahrend nv, Artifort, Audiac BV, Brand Van Egmond, De Vorm, Dutch Gelderland, Group bv, Enia Carpet Nederland BV, Fatboy the original BV, Giorgetti Benelux b.v., Kembo, Koninklijke Mosa b.v., Lifestylecarpets International BV, Linteloo, Longbarn Company bv, Montis bv, MOOOI bv, Ode aan de vloer, Ohmann Leer b.v., Prandina b.v., Quodes, Safretti BV, SV, Interieurgroep, Thonet BV, Tulp, UMS-Pastoe b.v. en Wood&Washi.

In Antwerpen worden op 29 oktober de modeclusters van Arnhem en Antwerpen vergeleken. Plaats van handeling is het modemuseum. De bijeenkmost wordt gehouden in samenwerking met Flanders Fashion Institute (FFI) en NKVK.

In de Stadsfeestzaal Antwerpen is van 29 tot en met 31 oktober het paviljoen 'Dutch Design Days Antwerp' te bezoeken. In het paviljoen zijn ontwerpen te bezichtigen van Ahrend Design, Spyker Cars, TNT, Carver Engineering, Ego Lifestyle, Bugaboo, Senz Umbrellas, Dutch Tubs, Jaga's Joris Laarman-radiator, Victor & Rolf, Jan Janssen shoes, Royal Delft, Marcel Wanders en de 'Buddy's' van Miriam van der Lubbe & Niels van Eijk, verzorgd door uniquole tentoonstellingen & pr nederlands ontwerp.

 

 

 

20-08-2008 8:36


Nederlandse steden gaan steeds meer op elkaar lijken door de eenheidsworst in de architectuur van overheidsgebouwen. Dat zei Jeroen van Schooten, voorzitter van de BNA, de beroepsvereniging van architecten, afgelopen vrijdag.

De sterke gelijkenissen komen volgens Van Schooten voort uit de manier waarop gemeenten de regels voor Europese aanbesteding tgoepassen, waardoor steeds dezelfde grote architectenbureaus overblijven en jonge startende architecten geen kans krijgen.

Van Schooten: "Bestuurders proberen snel een kleine groep architecten te selecteren. Een wethouder die een bibliotheek wil bouwen, kiest vaak voor de veilige weg door architectenbureaus te selecteren, op basis van hoge omzeteisen. Bovendien eisen gemeenten van bureaus dat ze ergens anders al drie bibliotheken hebben gerealiseerd, waaraan kleine bureaus niet kunnen voldoen."

De beroepsvereniging van architecten probeert de cultuur die heerst onder bestuurders open te breken. Van Schooten: "Het ligt namelijk niet aan de Europese regelgeving, maar aan de manier waarop de regels worden toegepast. Bestuurders moeten meer tijd nemen bij het aanbesteden en minder vaak de kortste weg kiezen."

 

De beroepsvereniging van architecten probeert de cultuur die heerst onder bestuurders open te breken. Van Schooten: "Het ligt namelijk niet aan de Europese regelgeving, maar aan de manier waarop de regels worden toegepast. Bestuurders moeten meer tijd nemen bij het aanbesteden en minder vaak de kortste weg kiezen.''

Volgens de bond worden architecten van naam en faam soms zo gek van de regels dat ze de moed helemaal opgeven. Zo trokken bijvoorbeeld bij de gemeente Westland, die een nieuw gemeentehuis wilde, liefst zeven architecten zich uit de procedure terug. De eisen werden domweg te bar. "Zo moesten alle bureaus boven de al zeer strenge Europese aanbesteedeisen nog voldoen aan extra eisen en een derde fase. Dit tegen een geringe ontwerpvergoeding. De inspanning die architecten zo in de gunningsfase wordt gevraagd, is niet in verhouding tot tijd, geld en risico's die de deelnemende architectenbureaus op zich nemen.''

Via gesprekken met de ministeries van Economische Zaken en Volkshuisvesting probeert de BNA het tij te keren en ook in de architectuurnota is volgens de organisatie al aandacht voor dit probleem. "Hopelijk gaan wethouders straks inzien dat ze bij de bouw van een bibliotheek tot een mooier resultaat komen als ze niet dezelfde architect kiezen als de buurgemeente.''

 

18-08-2008 9:44

Het zojuist opgeleverde China World Trade Center is meteen het hoogste gebouw van Beijing. (Foto's: Tony Vingerhoets).

mini_mg_6887
mini_mg_6892
mini_mg_6898
mini_mg_6801


17-08-2008 22:12


Het lijkt een lot dat onwrikbaar vast ligt: architecten bouwen. Maar is dat nog de enige de rol van de architect waaraan de samenleving nu behoefte heeft? De maatschappij vraagt om een duurzame, veilige en  sociale leefomgeving, en het neerzetten van steeds weer nieuwe gebouwen is daar niet per definitie het antwoord op. Binnen de architectuursector gaan steeds meer stemmen op de rol van de architectuur en de daarbij passende vaardigheden en expertise van de architect opnieuw te bezien. En daarbij rijst dan ook de vraag: hoe ziet dan de opleiding eruit die (nu nog) Bouwkunde heet.

 

Tijdens de ‘11de Internationale Architectuurtentoonstelling - La Biennale di Venezia' presenteert Nederland een scala van voorstellen en kansen voor de architectuur en de betekenis daarvan voor het architectuuronderwijs. Het thema van deze Architectuurbiënnale is Out There: Architecture Beyond Building.

De Nederlandse inzending voor de Architectuurbiënnale van Venetië (Italië) met als titel ArchiFeniks - Faculteiten voor architectuur wordt georganiseerd door het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). ‘ArchiFeniks' is te zien van zondag 14 september tot en met zondag 23 november in Venetië.

Het vak van de architect wordt in Nederland onderwezen aan de bouwkundeopleidingen. De kennis die daar wordt overgebracht is vaak gericht op het maken van gebouwen. De vraag is echter of die vaardigheden leiden tot de architectuur die de samenleving in de komende decennia het meeste nodig heeft. Als we anticiperen op de ontwikkeling van de maatschappij en we de positie van het vak opnieuw willen bepalen, moeten we ons de vraag stellen wat de mogelijkheden van de architectuur zijn voor de urgenties van de toekomst. Wat is de kracht van architectuur?

Deze vraag is niet theoretisch maar nu juist uiterst actueel. Op 13 mei ging de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft in vlammen op; de faculteit die naam heeft gemaakt met een sterk geloof in de maakbaarheid van de samenleving en in het oplossend vermogen van de architectuur; de faculteit die een generatie architecten van wereldfaam heeft voortgebracht, onder wie Herman Hertzberger, Winny Maas, Willem-Jan Neutelings, NL Architects. Een brand die zo'n symbool in de as legt, kan niet anders dan een motief tot vernieuwing zijn. De ramp zet de architectuur ertoe aan de positie van de discipline opnieuw onder de loep te nemen.

 

In de discussie over de positie en de ontwikkeling van het vak wil Nederland breder kijken dan het bouwen alleen. Het woord ‘bouwkunde' lijkt al snel een beperkende factor te zijn in denken. Zou de Faculteit Bouwkunde ook de ‘faculteit voor samen wonen', de ‘faculteit voor het creëren van duurzame leefomgevingen' of de ‘faculteit voor het ontwerpen van publiek domein' genoemd kunnen worden? Deze fantasieën over mogelijke ontwikkelingen van de  architectuur kunnen fascinerende gezichtspunten opleveren over wat de architect (in spe) zou kunnen betekenen voor de maatschappij. 

 

In het Nederlands Paviljoen op de 11e Internationale Architectuurbiënnale van Venetië presenteert het Nederlands Architectuurinstituut in samenwerking met Stealth.unlimited een proeftuin, een oefening in de mogelijke ‘faculteiten' voor architectuur. Van 9 tot en met 13 september is de internationale vakwereld uitgenodigd om deze faculteiten nader te duiden in workshops en debatten, die worden geleid door sleutelfiguren in de architectuur en daaraan gelieerde vakgebieden. De uitkomsten worden samengebracht in een tentoonstelling over de mogelijkheden voor de architectuur in de 21e eeuw, die opengesteld is voor publiek van 14 september tot en met 23 november.

 

De Nederlandse inzending voor de 11e Internationale Architectuurtentoonstelling - La Biennale di Venezia is georganiseerd op uitnodiging en met een bijdrage van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

 

 

17-08-2008 22:02

De Belgische architect Alexander D'Hooghe gaat leiding geven aan de bouw van het grootste kunstmatige eiland ter wereld. In Zuid-Korea zal volgens de Vlaamse krant De morgen een gebied van meer dan 400 vierkante kilometer uit zee oprijzen, onder meer met woongebieden, industrie, landbouw en natuur.

Het landwinningsproject gaat waarschijnlijk enige decennia in beslag nemen. Uiteindelijk moet er plek zijn voor een half miljoen mensen.

Alexander D'Hooghe (35) is architectuurprofessor op het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT) in het Amerikaanse Cambridge. Hij studeerde bij de Nederlandse architect Rem Koolhaas en bij de Vlaamse bouwmeester Marcel Smets.
14-08-2008 10:26


Het is dit jaar een eeuw geleden dat George Nelson (1908-1986) werd geboren. Deze veelzijdige Amerikaanse ontwerper heeft een belangrijk stempel gedrukt op het na-oorlogse design in de Verenigde Staten.

Nelson had grote invloed als designer en architect, maar ook als schrijver, docent, fotograaf en niet in de laatste plaats als design-directeur van de fabrikant Herman Miller. Het was Nelson, die grote ontwerpers als Charles Eames en Isamu Noguchi binnenhaalde bij Miller.

Het Vitra Design Museum gedenkt de honderdste geboortedag met een veelomvattende overzichtstentoonstelling: de eerste die er van Nelsons werk te zien zal zijn. De tentoonstelling opent 13 september. Vitra neemt bij deze gelegenheid de ‘Pretzel Chair', één van Nelsons bekendste ontwerpen, weer in productie.

George Nelson zou dit jaar, op 29 mei, zijn honderdste verjaardag hebben gevierd. Naar aanleiding daarvan neemt Vitra de Pretzel Chair weer in productie. De genummerde oplage (duizend stuks) van de Pretzel Chair wordt uitgevoerd in hoogwaardig palissanderfineer en wordt vergezeld van een uitgebreide editiemap.

In de jaren ‘50 ontwikkelde George Nelson met zijn bureau in New York een serie bijzondere, expressieve zitmeubels, waarvan een aantal sinds lang tot de designklassiekers wordt gerekend. Nog vóór de bekende 'Coconut Chair' of de 'Marshmallow Sofa' ontwierp hij in 1952 een stoel uit gebogen multiplex, die in eerste instantie eenvoudig als ‘Laminated Chair‘ werd aangeduid. Het waren de opvallende gebogen rug- en armleuningen die de stoel echter al spoedig de bijnaam Pretzel Chair bezorgden. Evenals de leuningen en hun dragers zijn ook de vier poten van de stoel, die elkaar onder de zitting kruisen, gemaakt van gelamineerd hout. Zij zijn smal toelopend van vorm en dragen bij aan het delicate en slanke uiterlijk van deze stoel.

Kort na de presentatie van de Pretzel Chair publiceerde Nelson in 1953 zijn boek Chairs, waarin hij een uitgebreid overzicht geeft van de ontwikkeling en de grote verscheidenheid aan modellen van moderne zitmeubels in het algemeen. Hierin noemde Nelson de stoel in alle opzichten het belangrijkste moderne meubel: ‘Wij kunnen alleen maar gissen welke objecten door het nageslacht ooit als bijzonder typisch voor de Westerse cultuur zullen worden beschouwd, maar ik vermoed dat de hedendaagse stoel daarbij zal zijn'.

Sommige van de belangrijkste stellingen die Nelson in zijn boek formuleert, worden als het ware op exemplarische wijze belichaamd door de Pretzel Chair. Terwijl Nelson bepleitte om kasten, lampen en sofa's te integreren in de architectuur van moderne woonhuizen, voorzag hij voor de stoel een tegengestelde ontwikkeling. De stoel blijft volgens Nelson niet uitsluitend als afzonderlijk object bestaan: in de open ruimte-indeling van het moderne interieur komt hij bovendien los van de muur, wordt vrij in de open ruimte geplaatst en zal daardoor steeds vaker sculpturale vormen aannemen. ‘Gering gewicht, transparantie en een elegant silhouet' waren daarom voor Nelson de beslissende kwaliteiten die een stoel moesten kenmerken. Deze kwaliteiten zijn allemaal verenigd in de Pretzel Chair.

Als men oude foto's van het bureau van Nelson in die jaren bekijkt, valt het op dat dit was ingericht met talrijke klassieke stoelen van gebogen hout. Daarom kunnen de stoelen van gebogen hout die Thonet heeft vervaardigd, ook alleen al door hun vorm een bron van inspiratie voor de Pretzel Chair zijn geweest. Nelson gebruikte echter in plaats van gebogen hout de eigentijdse variant: gelamineerd hout. Dit bleek  productietechnisch een behoorlijke uitdaging, vooral de vorm van de rug- en armleuningen was niet eenvoudig te realiseren. De daarmee verbonden kosten waren destijds vermoedelijk ook de voornaamste reden om de stoel, in beide uitvoeringen (met en zonder armleuningen), slechts in een zeer gering aantal te produceren.

De nieuwe, speciale her-uitgave van de Pretzel Chair kost 1785 euro. 
12-08-2008 8:03


BODW is de De Hong Kong Business of Design Week, een toonaangevende evenement voor de creatieve sector in Azië. Nederland is in 2008 partnerland van de BODW en de mode-, interieurtextiel- en tapijtbranche worden van 8 tot en met 13 december op een grootse manier gepresenteerd.

Modint, ondernemersorganisatie voor mode, interieur, tapijt en textiel, deelt mee dat aan deze aanwezigheid op de BODW een Nederlandse handelsmissie is gekoppeld. In deze week zal er dan ook veel aandacht worden gevraagd voor de Nederlandse branches met ondermeer een modeshow, een CEO-diner, een netwerkborrel, een grote Nederlandse stand en een matchmaking programma. Tijdens het BODW-congres spreken onder andere Marcel Wanders en Marlies Dekkers.

Nederlandse bedrijven kunnen op een aantal manieren profiteren van de BODW en de Nederlandse betrokkenheid er bij. Bedrijven die export naar Hong Kong, of via Hong Kong naar China, willen opstarten kunnen deelnemen aan de handelsmissie en door goede afspraken met potentiële klanten of partners een sterke entree maken in Hong Kong. Maar ook voor bedrijven die geen plannen hebben om artikelen in Azië te verkopen biedt de BODW kansen.

 

 

07-08-2008 9:30

mecano

Mecanoo architecten heeft een uitgebreide expertise op het gebied van onder (veel) meer bibliotheekontwerp. Zo ontwierp het bureau bijvoorbeeld de bibliotheek van de Technische Universiteit Delft. (Foto: Christian Richters).

Mecanoo architecten, onder leiding van Francine Houben, heeft de competitie gewonnen voor het ontwerp van de nieuwe bibliotheek van Birmingham. Mike Whitby, leider van de Birmingham City Council, maakte dit dinsdag 5 augustus bekend. De bibliotheek, die met haar 31.000 vierkante meter de grootste van Europa wordt, komt op een prominente locatie aan het Centenary Square in het centrum van Birmingham.

Door de samenvoeging van de drukst bezochte bibliotheek van Europa met het Birmingham Repertory Theatre krijgt de stad een cultureel centrum met state-of-the-art voorzieningen. De investeringskosten bedragen circa 250 miljoen euro. In 2013 zal de bibliotheek naar verwachting haar deuren openen.

Francine Houben: "Ik ben blij en trots dat wij zijn gekozen om het ontwerp te maken voor deze bibliotheek. Het is niet alleen een bibliotheek, maar ook het beroemde Birmingham Repertory Theatre. Het wordt het sociale hart van Birmingham. Mecanoo houdt ervan onvergetelijke collectieve ruimtes te maken, zowel binnen als buiten. We willen een warm en uitnodigend gebouw ontwerpen: een people's palace."

Mike Whitby: "Door de creativiteit, visie, ervaring en internationale kennis van Mecanoo ben ik ervan overtuigd dat dit bureau de perfecte keuze is om ons te helpen een innovatief gebouw van wereldklasse te ontwerpen, waar de mensen van Birmingham trots op kunnen zijn. Hun enthousiasme, visie en expertise bij het ontwerpen van visueel opwindende en tegelijkertijd praktische en gebruiksvriendelijke gebouwen heeft de doorslag gegeven."

Mecanoo architecten versloeg concurrenten zoals Norman Foster, Foreign Office Architects, Hopkins Architects, Rem Koolhaas, Schmidt Hammer Lassen en Wilkinson Eyre.

Mecanoo wordt bijgestaan door Merkx+Girod en Theateradvies uit Nederland en Buro Happold en Davis Langdon Schuman Smith uit Groot Brittannië.

 

07-08-2008 9:16


De jury van de AM NAi Prijs 2008 heeft uit 76 inzendingen de volgende gebouwen genomineerd voor het beste gebouw van een jonge architect: Witbrant West in Tilburg van JMW, Paviljoen Strand aan de Maas in Rotterdam van Monadnock, Villa Overgooi in Almere van Next Architects, en Villa 1 op de Veluwe van Powerhouse Company. In november wordt de winnaar bekend gemaakt.

Het winnende bureau ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro. Op de avond van de prijsuitreiking publiceert NAi uitgevers het boek Facts & Forms waarin de genomineerde gebouwen uitgebreid belicht worden en de winnaar een prominente plaats krijgt.

De prijs is een initiatief van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en hoofdsponsor AM, gebiedsontwikkelaar van woonomgevingen, stedelijke centra, kantoren(parken) en winkelcentra. Het NAi en AM willen met de AM NAi Prijs de uitzonderlijke positie en de kwaliteit van de jonge architecten in Nederland belichten: het architectuurklimaat in Nederland onderscheidt zich van dat van andere landen, omdat architecten in Nederland al op jonge leeftijd de kans krijgen om daadwerkelijk gebouwen te realiseren.

De juryleden waren onder de indruk van het niveau van alle inzendingen voor de AM NAi Prijs 2008. "Als de aangemelde gebouwen als maatstaf kunnen worden beschouwd, dan is er volgens de jury weinig reden om pessimistisch te zijn over de toekomst van de Nederlandse architectuur. De jonge architectengeneratie bewijst te beschikken over vakbekwaamheid en over het vermogen om complexe opgaven tot een goed einde te brengen. Daarbij getuigen veel bouwwerken van een zichtbaar plezier in het ontwerpen", zegt jurylid Mariet Schoenmakers (directeur gebiedsontwikkeling van AM). Naast Mariet Schoenmakers bestaat de jury van deze editie van de AM NAi Prijs uit Tracy Metz (schrijver en journalist bij NRC), Jeroen van Schooten (voorzitter van de BNA en architect bij bureau Meyer en van Schooten), Jacob van Rijs (architect bij bureau MVRDV) en juryvoorzitter Ole Bouman (directeur NAi). De jury bezocht een selectie van bouwwerken die in aanmerking kwamen voor nominatie en nomineerde uiteindelijk vier gebouwen.

De jury over de vier genomineerde gebouwen:

Witbrant West in Tilburg van JMW: "Met hun glazen puien, zowel aan het balkon als aan de galerij, maken de woningen een gerieflijke indruk. Het neutrale grid biedt ruimte voor toekomstige veranderingen in indeling en gebruik. Dit draagt sterk bij aan de duurzaamheid van het complex."

Paviljoen Strand aan de Maas in Rotterdam van Monadnock: "Het demontabele paviljoen voor het stadsstrand in het centrum van Rotterdam laat zien hoe met beperkte middelen een sterke blikvanger tot stand kan worden gebracht."

Villa Overgooi in Almere van Next Architects: "De manier waarop de architect erin is geslaagd om vanuit de gecompliceerde situatie van een collectief opdrachtgeverschap tot een zo overtuigend woongebouw te komen, verdient veel waardering."

Villa 1 op de Veluwe van Powerhouse Company : "De architectuur van de woning in de Veluwse bossen is uitgesproken expressief, zonder meedogenloos te worden. Ook conceptueel en landschappelijk is het een overtuigend ontwerp."

Sinds het ontstaan van de AM NAi Prijs (voorheen NAi prijs) 10 jaar geleden nemen AM en het NAi een verschuiving waar in de houding van de jongste generatie architecten. "Waar eerdere generaties vooral opvielen door het conceptuele gehalte van hun werk, lijkt de nadruk nu weer meer komen te liggen op het comfort van een gebouw ten behoeve van het welbevinden van de gebruiker", concludeert Ole Bouman.

07-08-2008 8:45


De architectuurfotografie van Dutch Architectural Photographers is te zien op de beurs Architect@Work. Deze beurs wordt gehouden op 10 en 11 september in de Ahoy, Rotterdam. Speciaal voor deze beurs hebben de fotografen van  DAPh nieuw werk gemaakt, passend binnen het thema ‘Glas'.

 

 DAPh is een collectief van gespecialiseerde architectuurfotografen. Door samenwerking en het uitwisselen van kennis waarborgen zij een professionele kwaliteit en brengen zij het nivo van hun werk naar grotere hoogten. Ze fotograferen voor architecten, bouwbedrijven, projectontwikkelaars, ontwerpers en overheidsinstellingen in binnen- en buitenland. Wie één van hen inschakelt, profiteert van meer dan anderhalve eeuw gedeelde ervaring.

 

Als de opdracht erom vraagt pakken zij ook gezamenlijk projecten aan. Eerdere groepsexposities van DAPh waren te zien op de Bouwbeurs 2007 in Utrecht en Geveltotaal en Licht&Architectuur 2008 in Ahoy. Ook op deze beurzen pakte DAPh  uit met volledig nieuw werk op groot formaat.

Tijdens Architect@Work zullen onder andere foto's te zien zijn van de Petrus, Paulus en Andreaskerk te Maassluis. Dit is een ontwerp van Mari Baauw en René Olivier. Het kerkgebouw is opgetrokken uit ‘tentdoek' dat over een staalconstructie is gespannen. Er is een ‘ademende en gelede ruimte' ontstaan, die bestaat uit gebogen, onbegrensde vlakken, waartussen zich lichtvensters met een eigen kleur bevinden. Ook één van de meest aansprekende voorbeelden van werken met modern gekleurd glas, het Instituut voor Beeld en Geluid van Neutelings Riedijk Architecten, ontbreekt niet.

 

Architect@Work is een innovatieve beurs waar het contact tussen exposant en bezoeker voorop staat. In de traditionele gangpaden is een loungesfeer gecreëerd waarin op informele wijze informatie kan worden uitgewisseld. Het werk van DAPh zal zowel in de stand als bij de seminarruimte te bewonderen zijn. De leden van  DAPh zijn gedurende beide dagen aanwezig. De deelnemende DAPh-fotografen zijn: Imre Csány , Thea van den Heuvel, Rien Lous, Jan Paul Mioulet, Hennie Raaymakers, Henk Schuurmans, Ronald Tilleman, Ger van der Vlugt en Jan de Vries. DAPh is te vinden op stand 181.

www.daph.nl

 

07-08-2008 8:31

montage1

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de bouw van een glazen scherm rond de entree van Station Amsterdam-Zuid/WTC. In opdracht van ProRail ontwikkelde en realiseerde M2uur een opvallende print voor het scherm. De bijna 300 vierkante meter grote print vormt een karakteristiek onderdeel van de kwaliteitsimpuls die aan de stationsomgeving is gegeven.

Kunstenares Elspeth Diederix werd door M2uur gevraagd om het ontwerp voor de print te ontwikkelen. Zij bouwde een driedimensionaal decor op uit natuurlijke materialen en uit transparant kunststof gegoten vogels, takken en bladeren. Diederix: "Ik wilde een mooi contrast scheppen tussen de bedrijvigheid op het Zuidplein en een rustig, transparant ontwerp met veel natuurlijke materialen. Het ontwerp moest in mijn ogen daarnaast ook vrolijk en kleurrijk zijn om de treinreizigers op die saaie, grauwe ochtenden toch iets leuks mee te geven."

montage2

Het 5 meter lange decor werd vervolgens door middel van fotografische technieken gedigitaliseerd. In de studio van M2uur werd de serie foto's van het decor weer samengesmolten tot één beeld. Na retouche, proefprints en kleurcorrecties is het definitieve beeld verdeeld over de circa tachtig glaspanelen waaruit het scherm is opgebouwd. De bestanden zijn full-colour geprint op stroken transparant, zelfklevend vinyl en voorzien van een codering ten behoeve van de montage.

Freekje Vervoord, projectleider M2uur: "De kleurgaranties en eigenschappen van vinyl hebben de afgelopen jaren een vlucht genomen. Zet je de kwaliteit en prijs van vinyl tegenover die van traditionele technieken als zeefdruk op glas, dan is vinyl een prima keuze. Zeker in projecten met een tijdelijk karakter heeft het materiaal absoluut voordelen."

werktekening

De stroken vinyl zijn in een loods van BRS Staalwerken direct op de glaspanelen aangebracht. In week 35 worden de laatste panelen geplaatst. Het scherm blijft waarschijnlijk 6 tot 8 jaar staan tot het station rond 2015 grootschalig wordt verbouwd en uitgebreid.

M2uur is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en montage van decoratieve wand- en gevelbekleding met print(s). Het bureau realiseerde onder meer projecten voor VU Kinderstad, RET Rotterdam, diverse onderwijs- en zorginstellingen en overheden. Elspeth Diederix (1971) is met name bekend van haar magisch-realistisch fotografische werken, waarmee ze in 2002 onder meer de prestigieuze Prix de Rome won. Diederix en M2uur werkten eerder samen aan een serie van tien levensgrote fotopanelen in een stationstunnel in Apeldoorn.

montage3

 

07-08-2008 8:11


zwembad_berlijn1936_43d43c
Vervallen Olympisch bad van propogandistsche spelen in Berlijn 1936. (Foto: Cees Roelofs).

Een interessante expositie is op donderdag 28 en vrijdag 29 augustus te bezoeken in Hilvarenbeek. Het tweedaagse expo-event Photo@Work staat bol van toegepaste fotokunst in de dagelijkse praktijk van interieurarchitectuur en projectinrichting tot communicatie.

 

De tentoonstelling biedt ruimte aan meer dan tachtig bijzondere uitvergrote beelden van onder meer topfotografen Cees Roelofs en Govert de Roos, maar ook legendarische historische beelden uit het archief van Spaarnestad Photo. Van glossy popart tot stillevens op grootse wallpapers in exclusieve reproducties en moderne A/V-toepassingen. De presentatie toont fotografie toegepast als communicatie- en kunstvorm voor inrichting van de werkvloer, winkels, horeca, de openbare ruimte of voor woningen.

 

Openingstijden:

Donderdag 28 augustus van 14.00 tot 19.30 uur.

Vrijdag 29 augustus van 14.00 tot 19.30 uur.

 

http://www.imaquest.nl

 

06-08-2008 8:35


Onder een representatieve steekproef van 35 typen organisaties uit de bouwkolom is naar voren gekomen dat architecten het meest positieve imago hebben in de bouw. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder ruim duizend functionarissen binnen de bouwsector.

Dat imago van de architecten is volgens de onderzoekers het netto resultaat van alle indrukken, ervaringen, kennisverwachtingen en gevoelens van de bouwers met de verschillende marktpartijen. Imago bestaat volgens de onderzoekers vaak uit een samenspel tussen emoties en feiten. Hierbij spelen emoties vaak een grotere rol dan de feiten. Mede hierdoor is het verbeteren van een imago vaak een lange termijn-proces. Architecten worden door 15 procent van de respondenten genoemd als de partij met het meest positieve imago in de bouw. Daarnaast scoren ook de aannemers, ingenieurs en bouwmaterialenhandelaren goed in deze Top 10. Vorig jaar hadden de architecten bij dit onderzoek met 14 procent ook al het beste imago.

03-08-2008 10:16


Ongewenste seksuele aandacht op het werk. Vorig jaar had 2 procent van de Nederlandse werknemers er last van. Dit blijkt uit de jaarlijkse Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden.

 

Zo'n 45.000 mannen en 110.000 vrouwen kregen vorig jaar te maken met seksuele intimidatie.Dat blijkt volgens De Pers uit onderzoek van het CBS en TNO waarvan de resultaten donderdag bekend zijn gemaakt. Onder seksuele intimidatie worden alle verbale en non-verbale uitingen met een seksuele bedoeling gerekend. Seksuele intimidatie loopt uiteen van suggestieve opmerkingen tot aanranding.

Seksuele intimidatie vaker komt vaker voor in organisaties waar van oudsher meer mannen dan vrouwen werken. Met name jonge, alleenstaande vrouwen lopen een groter risico op ongewenste seksuele aandacht van collega's of leidinggevenden. Dit stelt de Rutgers Nisso Groep, kenniscentrum voor seksualiteit.

 

Bron: De Pers.nl


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >