Nieuws


29-03-2008 15:48


Het jaarlijks terugkerende Venuez event kent op 8 en 9 april een uitgebreid gastsprekerprogramma, de Satelliet Design Challenge en verschillende demonstraties. De vijfde editie onder de nieuwe naam Venuez vindt wederom plaats in de Amsterdam Convention Factory.

Ook dit jaar komen de meest actuele onderwerpen op horecagebied aan bod. Met ‘Kijken en Zien' neemt straat-o-loog Pim van den Berg ons mee in de wereld van trends en onze gevoeligheid daarvoor. Daarop volgend vertellen verschillende ondernemers wat de kracht is van samenwerking en waarom zij steeds voor dezelfde ontwerper kiezen.

De nieuwe wet tegen het roken in de horeca wordt één deze dagen aangenomen. Het Rookdebat is dan ook een niet te missen onderdeel in het programma. Een interessante combinatie van mensen zoals Lea Bouwmeester, kamerlid van de PvdA, en Peter de Wolf, Koninklijke Horeca Nederland, is aanwezig voor een toelichting op de wet en de consequenties ervan. De sigarettenindustrie is vertegenwoordigd en ook ondernemer Paul Hermanides zal zich in de discussie mengen.

Duurzaamheid is een nieuw te onderscheiden trend. Alhoewel er in het dagelijks leven steeds meer oog voor is komt het nu pas in de horeca op gang. In het Duurzaam Debat staat duurzaam ondernemen in de horeca centraal. Hiervoor zijn onder anderen Aryan Tieleman en Michel Smits van de Sustainable Danceclub, Frank van der Zanden van het klimaatneutrale restaurant Umoja en Magda Buelens van Earth Water uitgenodigd.

Het gastsprekersprogramma wordt afgewisseld met de Moët Hennessy Cocktail Showbar. Hier presenteren de Fabulous Shakerboys een rijk programma met de nieuwste trends en de lekkerste combinaties op nationaal en internationaal niveau.

Het park ‘Design Avontuur' biedt bezoekers de gelegenheid om in contact te komen met designers, ontwerpers en interieurbouwers. In dit surrealistische park presenteren creatieve bedrijven zich aan de hand van videopresentaties in een ongewone omgeving. Het Design Avontuur Park is de kick-off voor een bijzondere stap in de wereld van design, vormgeving en realisatie.

Op de website www.venuez.nl is een totaaloverzicht van de deelnemers en hun achtergrond te vinden.

 

 

 

29-03-2008 15:35


Tijdens de Salone Internazionale del Mobile, één van de grootste designbeurzen ter wereld, die van 16 tot en met 21 april 2008 plaatsvindt, zal Plexwood zijn Gallery in Motion presenteren op de Via Forcella 13, gelegen in het hart van de Zona Tortona.

Talrijke mensen uit landen van over de hele wereld arriveren in de designstad om de laatste trends te bewonderen en geïnspireerd te worden door creatieve presentaties. Maar hoe vinden zij hun weg in de stad wanneer zij waarschijnlijk nauwelijks of geen Italiaans spreken? Het zijn de pictogrammen en iconen die - niet alleen op vliegvelden - de juiste weg wijzen doordat zij universeel begrepen worden. Het algemene eenduidige karakter van deze visuele communicatiemiddelen verlegt de grenzen die men ervaart bij communicatie in woord en geschrift.

De presentatie van Plexwood, met ontwerpen van Frank Heerema, gaat terug naar de wortels van deze symbolen. Ze toont gestileerde tekens van natuurlijke vormen op een verrassende andere wijze, om het product aan het multiculturele publiek voor te stellen. De structuren, vormen en ritmes van Moeder Natuur zijn altijd al een bron van inspiratie geweest voor de architectuur en design. Plexwoods 'Gallery in Motion' probeert de fantasie van het publiek te stimuleren en nieuwe designconcepten in het leven te roepen. Omdat de presentatie meer is dan een statische coulisse, kunnen bezoekers individuele scènes ervaren of er zelf één creëren, waardoor ze een deel van de Gallery in Motion worden.

 

www.plexwood.com

 

28-03-2008 14:54


Momenteel wordt in de Nederlandse Ambassade in Madrid een tentoonstelling gehouden over het werk van de Nederlandse ontwerper W.H. Gispen. De tentoonstelling werd ingericht door Dutch Originals, producent van Nederlandse ontwerpklassiekers. 

Doel van de tentoonstelling is het geven van verdere bekendheid aan Nederlandse vormgeving in Madrid en daarbuiten, het uitlokken van nieuwe activiteiten en het bevorderen van duurzame relaties op het vlak van design tussen Nederland en Spanje.

"Wij zien deze tentoonstelling als een tribute aan W.H. Gispen", vertelt de woordvoerder van Dutch Originals. "Gezien de internationale publiciteit is dit voor ons een waardering voor het op de markt brengen van de producten van deze ontwerper."
28-03-2008 8:34


Ook dit jaar zal Dutch design weer prominent vertegenwoordigd zijn op de befaamde meubelbeurs in Milaan, onder meer dankzij de stichting Premsela. De organisatie gaat Nederlands design wederom ondersteunen met een internationaal persevenement tijdens de Milan Design Week.

"We hebben 2000 journalisten uit de hele wereld uitgenodigd voor een persevenement op 16 april", aldus een woordvoerder van de organisatie die gericht is op het promoten van Nederlands ontwerp. "Ontwerpers Jurgen Bey en Ineke Hans en curator Gareth Williams van het Victoria and Albert Museum in Londen gaan in discussie over het fenomeen ‘Pronkstukken’. Gespreksleider is auteur en journalist Tracy Metz." Na de discussie krijgt de pers uitgebreide informatie uitgereikt over de Nederlandse tentoonstellingen in Milaan.

Onder de naam “FreeDesigndom” bracht het persevenement in 2007 meer dan 400 bezoekers, onder wie veel journalisten en designers, bij elkaar in Milaan. Speciale gasten waren Joep van Lieshout, Li Edelkoort and Pieke Bergmans. Dit jaar zal er gediscussieerd worden over de vraag waar de toekomst van vormgeving ligt. Dit naar aanleiding van ontwerpen van Jurgen Bey, Studio Job, Hella Jongerius en Alexander van Slobbe voor Koninklijke Tichelaar Makkum.


De meubelbeurs Salone Internazionale del Mobile in Milaan vindt plaats van 16 tot en met 21 april.

28-03-2008 8:26


Sika en het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) gaan samenwerken. Beide partijen willen elkaar de komende jaren versterken op het gebied van innovatie, en kennisverspreiding in de architectuur, technologie en design naar een groot publiek, zowel nationaal als internationaal.

Sika is een wereldwijd opererende Zwitserse onderneming gespecialiseerd in de levering van onder meer grondstoffen en procesmaterialen voor het afdichten, lijmen, dempen, versterken en beschermen van dragende constructies in de bouw en in de industrie.

Fritz Burkard, Directeur Sika Nederland en Ole Bouman, directeur van het NAi, ondertekenden 18 maart 2008 de overeenkomst voor een partnership. Sika en het NAi gaan hiermee een langdurige samenwerking aan die zich verder uitstrekt dan de landsgrenzen. Naast de partnerships die het NAi al heeft op het gebied van projectontwikkeling en project onderhoud, verbreedt het NAi met Sika zijn contact met de bouwkolom.

Het eerste concrete resultaat van de samenwerking tussen Sika en NAi is reeds een feit. Sika leverde de vloeren voor de unieke installatie die Wiel Arets Architects speciaal voor het NAi ontwierp. Tot en met 4 mei organiseert het NAi verschillende publiekshappenings in en om deze architectuurinstallatie.
26-03-2008 8:43Het Rotterdamse architectenbureau OMA van Rem Koolhaas gaat in Dubai een compleet nieuwe stad ontwerpen. Het zogeheten Waterfront City moet anderhalf miljoen inwoners gaan herbergen. Het plan omvat een stadscentrum op een vierkant eiland, omgeven door vier aan het water gelegen, eveneens door OMA ontworpen, stadswijken. De totale investering, in opdracht van Nakheel, het grootste ontwikkelingsbedrijf van Dubai, ligt rond de twee miljard euro.


Met deze opdracht richt OMA na Europa, Noord-Amerika en Azië nu ook het vizier op het Midden-Oosten, waar de komende jaren voor miljarden zal worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe metropolen, op het land en het water. 
Waterfront City komt aan de westelijke grens van het emiraat en aan de kust tussen Dubai en Aboe Dhabi in. Voor Rem Koolhaas zit de uitdaging van deze opdracht er naar eigen zeggen vooral in dat 'de nieuwe metropool een duurzaam alternatief moet worden voor de doorsnee stad in de Emiraten, die ruim is opgezet en waar alles toegesneden is op het gebruik van auto’s'.

OMA heeft hiervoor een compacte stad ontworpen die volgens eigen mening een kopie lijkt van het dichtbebouwde Manhattan in New York. Werkgelegenheid, recreatie en culturele voorzieningen liggen dicht bij elkaar om een bruisend stadscentrum te vormen. Blikvangers daarin worden een groot park, een moskee en een aantal markante gebouwen. Het centrum van de nieuwe stad biedt ruimte aan 92.000 inwoners en 310.000 banen. Op het centraal gelegen vierkante eiland van zeven vierkante kilometer, is een auto in principe niet nodig, omdat alle voorzieningen op loopafstand liggen. De hoge gebouwen zijn aan de zuidkant van het centrum gepland om maximaal van hun schaduw te profiteren. Ook worden ze zo neergezet dat optimaal gebruik wordt gemaakt van de relatief koele kustwind. Om de bewoners tegen de woestijnzon te beschermen, zijn er ook arcades en bomenrijen in het plan opgenomen. Het centrum en de omliggende woonwijken krijgen een ondergrondse metrolijn, die doorloopt tot de nieuwe internationale luchthaven Al Maktour, die in aanbouw is.

23-03-2008 11:54
 

Vaak wordt gedacht aan design als een elitaire cultuur voor de rijken, beroemden en smaakmakenden der aarde. Luxe industrie en industriële design hebben de afgelopen 20 jaar een enorme stempel gedrukt op de levensstijl van deze doelgroepen en hebben de marktprijzen opgedreven voor exclusieve goederen, al of niet met de hand vervaardigd.

Het groeiende aantal rijken op deze aardbol heeft recentelijk ook het verzamelen van beeldend vormgeven een plaats gegund naast de beeldende kunst met sterk escalerende prijzen en sterrenstatus voor de vaak nog zeer jonge ontwerpers. Luxe hotels, exclusieve winkels, fantasievolle shoppingmalls, uitzonderlijke restaurants en opzienbarende clubs horen bij deze ontwikkeling en vele nationale en internationale architecten en designers zijn naarstig bezig in Dubai, Sjanghai, Tokyo en Miami met het ontwikkelen van hoogwaardige en excentrieke real-estate concepten.

Vaak wordt echter vergeten dat de invloed die de luxe industrie en de design discipline heeft gehad op de volumemarkt wellicht nog groter is geweest en ervoor gezorgd heeft dat het dagelijkse bestaan nooit meer met vroeger te vergelijken zal zijn. Een kaars is tegenwoordig een sculptuur, een stuk zeep een ervaring en een broodje een creatie. Champagne, mineraalwater, zalm, zijde en cachemere zijn allen neergedaald van de olympus der stijl om ook het gewone volk te verrassen en te plezieren.

Deze verregaande verandering van het alledaagse bestaan is aanleiding voor de expositie Vorm & Volume. Aan de wieg van het idee staat een bijzonder wapenfeit. Het gevestigde en populaire Rijksmuseum heeft samen met de populaire en gevestigde HEMA een productlijn ontwikkeld. Dit heeft het Designhuis in Eindhoven verder aangespoord om na een strenge selectie ook andere internationale volumeketens uit te nodigen die zich profileren met hoogstaand design voor de massa.

De bijna saaie, serieuze maar hyperfunctionele en fraai vormgegeven goederen van Muji in Japan in eindeloze schakeringen van neutralen zullen staan naast de kleurrijke creaties van jonge ontwerpers voor Coin in Italië, gecureerd door de pittige designjournaliste en designexpert Christina Morozzi. De beproefde designstrategie van de Hema zal schitteren naast de borrelende creativiteit van Zuid-Afrika waarbinnen het bedrijf Mr. Price met lokale jonge ontwerpers aan productontwikkeling wordt gedaan. Het beleid van H&M om hoogwaardig hedendaags design te brengen voor een lage prijs wordt geïllustreerd met de case study van Victor & Rolf, inclusief trouwjurk.

De jonge uitdagende en ludieke Poolse ontwerper Maxim Velcovsky zal in situ nieuwe werken produceren met ter plekke gekochte goederen om tevens aan het grote publiek te tonen dat deze budgetproducten aanleiding kunnen geven tot eigen vormen van creativiteit. Ook zal het recente verschijnsel van de budget automobiel voor de nieuwe economie in landen als India, Roemenie en Brazilië onder de aandacht gebracht worden met een hoogwaardig goed ontworpen maar toegankelijk voertuig ontwikkeld door Renault, pionier in het ontwikkelen van voertuigen voor de nieuwe economie.

Het doel is om door het toetsen en tonen van deze geheel eigen strategieën van wereldmerken inzicht te krijgen in deze opwindende materie waar de vormgeving wordt ingezet om ook het leven van de gewone man en vrouw een bijzondere inhoud en kleur te geven. In die zin hopen we ook dat dit een bijzonder educatief moment zal zijn voor het designhuis Eindhoven dat ten doel heeft om door zeer wisselende exposities, symposia, workshops en interactieve ontmoetingen tussen het bedrijfsleven en de design discipline meer inzicht te verschaffen in de steeds breder

wordende wereld van design.

De expositie Vorm & Volume valt naadloos samen met de expositie van de internationale design management award. Deze prestigieuze prijs zal voor de tweede keer uitgereikt worden op 13 oktober in Cardiff en heeft als doel om het Europese bedrijfsleven en organisaties te stimuleren om design strategisch management toe te passen.

Tijdens de competitie zullen de deelnemers door beknopte presentaties inzichtelijk maken hoe design op een succesvolle manier geïntegreerd is in hun strategie, bedrijfsvoering en processen. Het Designhuis is de eerste culturele instelling die de eer heeft om de presentaties van de vorige prijswinnaars te laten zien in de vorm van een expositie van 10 april tot en met 15 juni.

Voor nadere beschouwing van het onderwerp is een symposium gepland op donderdag 13 en vrijdag 14 juni. Oktober 2007 werd het Designhuis geopend tijdens Dutch Design Week 2007. Het Designhuis wil een podium bieden aan de creatieve industrie, het bedrijfsleven en kennisinstellingen. Het Designhuis heeft als doel om door wisselende exposities, symposia, workshops en interactieve ontmoetingen tussen het bedrijfsleven en de design discipline meer inzicht te verschaffen in de steeds breder wordende wereld van design.

www.designhuis.com

www.designmanagementeurope.com  

 

 

21-03-2008 11:14


Onlangs lanceerde de architectuurwebsite Architectenweb iets bijzonders: Archipedia.nl, een online architectuurencyclopedie. Archipedia bevat vele artikelen over invloedrijke architecten, beroemde gebouwen, architectuurstromingen en bouwkundige begrippen. 

"De encyclopedie vormt daardoor een waardevolle en unieke kennisbron voor iedereen die meer wil weten over architectuur", aldus de initiatiefnemers. "De geavanceerde zoekfunctionaliteit maakt het mogelijk om razendsnel de duizenden artikelen en afbeeldingen te filteren op bijvoorbeeld trefwoord of tijdsvak. Maar gewoon door de verschillende artikelen of afbeeldingen 'bladeren' kan natuurlijk ook."

Het zal binnenkort mogelijk zijn voor bezoekers van Archipedia om feedback te geven op de artikelen en tekst en/of beeld beschikbaar te stellen voor de encyclopedie. Hierdoor zal Archipedia gaan fungeren als open kennisplatform voor architectuur. De online-encyclopedie  is bereikbaar via www.archipedia.nl
21-03-2008 11:07


Geïnteresseerd in de nieuwste materiaalontwikkelingen op technisch en sensorisch gebied? Dan is Material Xperience hét vakevent voor u. De beurs gehouden van 23 tot en met 26 april in de Brabanthallen in Den Bosch. 

 

De tentoonstelling van Materia, waar de meest innovatieve materialen worden gepresenteerd, vormt het hart van het event. Ook worden er een aantal lezingen verzorgd, onder meer door  Earl Briggs van Gehry Partners, Axel Ritter auteur van het boek ‘Smart Materials’ en Michel Rojkind van Rojkind Arquitectos Mexico.

Materia is als platform op het gebied van materialen voor architecten en designers gevraagd om als inhoudelijke partner het event mede vorm te geven. Materia stimuleert en inspireert architecten, designers en producenten om innovatieve materialen toe te passen in hun ontwerpen.

"Nieuwe materialen bieden immers kansen voor fascinerende innovaties", aldus de organisatie van het evenement. "Daarnaast informeert Materia creatieve professionals over innovatieve materialen via tentoonstellingen, publicaties, nieuwsbrieven, seminars, workshops, masterclasses, consults en haar materialen-zoekmachine op internet die 45.000 members telt."

21-03-2008 10:54


Precies dertig jaar geleden introduceerde het Nederlandse meubellabel Pastoe de ‘A’dammer’, een opvallende staande opbergkast van ontwerper Aldo van den Nieuwelaar (1944). Inmiddels is het een van de meest verkochte Nederlandse meubels ooit. Om dit heuglijke feit te vieren lanceert Pastoe een limited edition van dit icoon van de Nederlandse vormgeving.

De A’dammer was de eerste kast met een rolluik uit één stuk. Deze deur verdween letterlijk als de kast werd geopend. Daarbij boden de ribbels van het rolluik een greep op elke willekeurige hoogte. Het ontwerp werd onderscheiden met diverse prijzen, waaronder de ASID award (1980) en de prestigieuze Kho Liang Ie-prijs (1986). Ook werd de kast aangekocht door vooraanstaande musea als het Philadelphia Museum of Art en het Kunstgewerbe Museum in Berlijn.

Tegenwoordig geldt de A’dammer als een icoon van de nationale en internationale vormgeving. De A’dammer is ook een sprekend voorbeeld van de ontwerpvisie van Pastoe, dat al sinds 1913 meubels produceert in haar Utrechtse fabriek. Door de bewuste keuze voor een heldere vormentaal waarborgt de Pastoe-collectie esthetische duurzaamheid.

Omdat het dit jaar precies dertig jaar geleden is dat de A’dammer werd geïntroduceerd, brengt Pastoe een speciale editie uit onder de naam 'Pinguin', de variant met het dikke buikje. In de vrolijke kleuren roze en turkoois en in een gelimiteerde oplage van 250 stuks.
21-03-2008 9:35


In het Eindhovense Designhuis is de expositie Vorm & Volume te zien. Aan de wieg van de tenstoonstelling staat een samenwerking tussen het Rijksmuseum en warenhuis HEMA. Dit heeft het Designhuis in Eindhoven aangespoord om na een strenge selectie ook andere internationale volumeketens uit te nodigen die zich profileren met hoogstaand design voor de massa.

Op de expositie zijn producten te zien van onder meer Muji in Japan, Coin in Italië en H&M. Voorts zal de jonge Poolse ontwerper Maxim Velcovsky ter plekke nieuwe werken produceren met ter plekke gekochte goederen om hiermee aan het grote publiek te tonen dat deze budgetproducten aanleiding kunnen geven tot eigen vormen van creativiteit.
20-03-2008 8:36


Bouwen met als motto ‘de burger staat centraal' kan niet zonder rekening te houden met de toegankelijkheid van gebouwen en de gebouwde omgeving. Toegankelijkheid is nu een veel breder begrip. Het gaat erom dat iedereen die dat wil, zelfstandig gebruik moet kunnen maken van gebouwen.

Het Handboek voor Toegankelijk helpt om snel inzicht te krijgen in het ontwerpen, bouwen, inrichten en beheren van voor iedereen toegankelijke buitenruimten, gebouwen en woningen. Dit handboek biedt ergonomische maatvoering (denk hierbij aan bewegingsruimte, verlichting, luchtkwaliteit et cetera). Bovendien kan men eenvoudig bepalen of bouwkundige ontwerpen of bestaande voorzieningen voor iedereen toegankelijk zijn.

Dit handboek is de opvolger van het naslagwerk Geboden Toegang. Tevens is het handboek BuitenGewoon Wonen (toegespitste richtlijnen en aandachtspunten voor woningen bestemd voor ouderen, mensen met een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige handicap) geïntegreerd in deze nieuwe druk.

 

Het Handboek voor Toegankelijkheid is bestemd voor wie direct of indirect betrokken is bij de inrichting, vormgeving en het beheer van buitenruimten, gebouwen en woningen, zoals: architecten- en adviesbureaus, gemeenten en overheden, projectontwikkelaars, woningbouwverenigingen en

-stichtingen, zieken- en verpleeghuizen en zorginstellingen, gebouwbeheerders, bouw- en installatiebedrijven, (woon)consumentenorganisaties.

 

De prijs van het Handboek voor Toegankelijkheid bedraagt € 137,50. Het boek is eveneens verkrijgbaar op cd-rom, tegen hetzelfde tarief. Tot 10 september van dit jaar geldt een combinatieprijs voor het boek en de cd-rom van € 206,25. Genoemde tarieven zijn exclusief btw en verzendkosten.

 

http://www.vakkennis.com/

 

Handboek voor Toegankelijkheid boek: ISBN 978 90 6228 684 4

Handboek voor Toegankelijkheid cd-rom: ISBN 978 90 6228 685 0

Combinatie Handboek voor Toegankelijkheid boek en cd-rom ISBN 978 90 6228 704 8

 

 

19-03-2008 8:19

 

Architect Francine Houben is zakenvrouw van het jaar 2008 geworden. Houben (1955), directeur Mecanoo architecten te Delft, heeft 17 maart de zogenaamde Prix Veuve Cliquot voor zakenvrouw van het jaar 2008 ontvangen uit handen van minister van Economische zaken Maria van der Hoeven.

Francine Houben reageert: “Deze prijs zie ik niet alleen als een eer voor mijzelf en het Mecanoo-team, maar ook als een erkenning voor de professionaliteit van de creatieve industrie. Mijn ondernemerschap was een noodzaak. Ik barstte van de ideeën, van de energie en van de ambitie. En om al die dromen waar te maken heb je eigen opdrachtgevers en adviseurs nodig, en ook een groot en breed eigen team dat in je gelooft en samen aan een professionele organisatie bouwt.”
Francine Houben staat bekend om haar innovatieve ontwerpen met een bijzondere aandacht voor de locatie, materialisering, detaillering en duurzaamheid. Een recent voorbeeld is het ontwerp voor het National Performing Arts Center in Kaohsiung, Taiwan, dat geïnspireerd is door de Banyanbomen op de locatie.

De onderscheiding, die in 16 landen wordt uitgereikt, ontvangt Francine Houben vanwege haar ondernemerschap, visie, zakelijke en maatschappelijke invloed en haar leidinggevende capaciteiten. Francine Houben is een van de weinige vrouwelijke architecten die met haar bureau Mecanoo wereldwijd een prominente positie heeft verworven, aldus het juryrapport.
Tevens prijst de jury de innovatieve kracht van Mecanoo dat onder andere tot uiting komt doordat Francine Houben het thema mobiliteitsesthetiek op de maatschappelijke agenda heeft gezet. Zij deed dit voor het eerst tijdens een lezing in 1998 voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat en daarna in de VROM-raad. Wereldwijd bracht ze het thema onder de aandacht als curator/directeur van de Eerste Internationale Architectuur Biënnale van Rotterdam in 2003.

De jury bestond uit voorzitter Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere, Loek Hermans, voorzitter MKB Nederland, Bernard Wientjes voorzitter VNO-NCW, Corien Wortman, Europarlementariër en Marlies Dekkers, zakenvrouw van het jaar 2007.

17-03-2008 8:40


Architectuurcentrum CASA en Ontwerp Platform Arnhem (OPA) nodigen belangstellenden uit voor 20x20!, dat vanaf dit jaar in de regio Arnhem-Nijmegen wordt georganiseerd in samenwerking met LUX en NOP. Datum: dinsdag 18 maart.

De formule: Binnen het tijdsbestek van twintig dia's maal twintig seconden presenteert een aantal creatieve geesten hun ideeën. In rap tempo maakt het publiek kennis met kunstenaars, vormgevers, architecten, schrijvers en ondernemers. Speciaal voor deze avond zet Café Dudok de deuren van het café-restaurant open voor het 20x20!-publiek. Soundperformer Pierre Estourgie brengt zijn Analogic Sound Project ten gehore met live Old School Electro & Soundscapes.

 

De creatieve geesten zijn: Danny Jacobs lector kunst, cultuur en economie Artez/HAN; Marieke van Doorn imagineer; Frank Donders projectontwikkelaar; Frank Hermelijen beeldend kunstenaar; Ed Joosting Bunk landschapsontwerper; Lisette Schmetz directeur Arnhem Mode Biennale; Machiel Spaan architect;

Sharon Geschiere productontwerper; Maarten Verweij grafisch ontwerper; Ton Verstegen publicist; Ytje illustrator.

Aanvang van de avond: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur. Locatie: Cafe Brasserie Dudok, Koningstraat 40, Arnhem.

http://www.o-p-a.nl/

17-03-2008 8:25


De winnaar van Rotterdam Mooier Dan! 2007/2008 is OSG Nieuw Zuid, locatie Hugo de Groot. Zij maakten het beste ontwerp voor hun buurt. De jury vond het ontwerp voor het multifunctionele buurthuis 'Hasan en Grietje', door het originele kleur- en materiaalgebruik en de ingenieuze programmering voor jongeren, een verrijking voor de buurt. Het winnende team kreeg uit handen van minister Ella Vogelaar de officiële oorkonde uitgereikt en de uitnodiging voor een bezoek aan haar ministeriegebouw en het atelier van de Rijksbouwmeester.

Op donderdag 13 maart vond in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) de feestelijke finale plaats van Rotterdam Mooier Dan!, de ontwerpwedstrijd voor middelbare scholieren in Rotterdam. De verschillende teams en hun supporters, ruim honderdvijftig in aantal, deden vol overgave mee aan het Grote Buurt Debat en de architectuurquiz onder leiding van acteur John Buijsman. Er was uiteraard ook ruimte voor presentaties van de ingezonden ontwerpen. Rappers RMB & Dion sloten de middag af met een optreden. Als klap op de vuurpijl maakte minister Vogelaar - in bijzijn van wethouder Cultuur en Participatie Orhan Kaya - de winnaar van Rotterdam Mooier Dan! 2007/2008 bekend.

www.nai.nl/
mooierdan.nai.nl.
14-03-2008 15:52


De Salone Internazionale del Mobile staat weer voor de deur. Tal van fabrikanten en ontwerpers staan te trappelen om van 16 tot en met 21 april hun waren te tonen aan een internationaal design-georienteerd publiek. Zo ook Yksi Ontwerp uit Eindhoven.

Yksi Ontwerp toont in Milaan een opstelling van drie nieuwe producten, de ’Bulb Tafel’, de ‘Geknoopte Bundel’ lamp en de karpetten ‘City Plan’ en ‘Concrete Wire’.
Ook wordt de webwinkel van Yksi gelanceerd.

Yksi Ontwerp bestaat uit Leonne Cuppen, Kees Heurkens en Eduard Sweep, afgestudeerden van de Design Academy Eindhoven. Sinds oktober 2007 is het bureau gevestigd in het Designhuis te Eindhoven.
14-03-2008 9:50


De 'special guest' van de 2008-editie van de interieurbiënnale in Kortrijk is bekend. Voor de eenentwintigste editie van dit evenement wist de Interieur Foundation de Spaanse designer Jaime Hayon te strikken. De jongste én eerste Spaanse eregast ooit staat bekend om zijn frivool design en tomeloze fantasie.

Sinds de eerste editie in 1968 wordt telkens zorgvuldig gezocht naar een internationale gast die weet te verrassen, die de tijdsgeest aangeeft en liefst ook overstijgt. In het verleden kregen gerenommeerde ontwerpers als Raymond Loewy, Verner Panton, Andrea Branzi en Jean Nouvel de kans om hun werk in een vernieuwende opstelling aan het publiek te tonen.

Jaime Hayon (1974) geldt als baanbrekend talent in de wereld van vormgeving. Van 17 tot 26 oktober 2008 volgt Jaime Hayon Alfredo Häberli op, de eregast in 2006. Jaime Hayon: "Interieur 08 staat bekend als een kwaliteitsbiënnale en het is leuk om daarvan deel uit te maken. Bovendien is het een overweldigend gevoel om de lijst te delen met vorige eregasten als Konstantin Grcic, James Irvine, Philippe Starck en Jasper Morisson. Kortom, een hele eer om hier in Kortrijk te kunnen doen wat ik graag doe, in een entourage die kwaliteit apprecieert én stimuleert. These are quite big shoes to be filled."

Intussen werkt Hayon achter de schermen ongestoord verder aan zijn project dat hij in oktober op de biënnale zal tonen. "Bezoekers kunnen er alvast op rekenen dat ze verrast zullen worden."
14-03-2008 8:40


Eind november 2008 wordt de derde maal de International Velux Award (IVA) voor architectuurstudenten uitgereikt. De IVA is een initiatief van de Internationale Unie van Architecten (UIA) en de Europese Vereniging voor Architecturaal Onderwijs (EAAE). De competitie wordt ondersteund door raamweringfabrikant Velux.

Met deze Award wil Velux architectuurstudenten aanmoedigen en uitdagen om het thema van zonlicht en daglicht in zijn breedste betekenis te onderzoeken. Inschrijven voor deze ontwerpwedstrijd kan nog tot 28 maart 2008. Een internationale jury van erkende architecten en architectuur professionals zal de projecten in juni 2008 evalueren en vervolgens een totale som van 30.000 euro onder de winnaars verdelen. Ook de leraren vallen hierbij in de prijzen.

De prijzen worden in november dit jaar uitgereikt tijdens een Award ceremonie. Voorafgaand worden alle projecten in de zomer van 2008 geëxposeerd op het drieentwintigste UIA Wereld Congres in Turijn.

Sinds 2004 is het aantal inschrijvingen voor de IVA verdubbeld. In 2006 dongen ruim 2000 studenten uit 90 verschillende landen mee naar de hoofdprijs.
12-03-2008 8:18

 

De finale van 'Rotterdam Mooier Dan!', vindt donderdag 13 maart plaats in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Dit is een ontwerpwedstrijd voor middelbare scholieren in Rotterdam. Minister Vogelaar reikt in het bijzijn van 150 scholieren en de Rotterdamse wethouder Cultuur en Participatie Kaya de prijs uit voor het beste idee om de buurt met architectuur te verbeteren.

De scholieren kregen de opdracht een vernieuwend ontwerp te maken voor hun eigen buurt. Met dit initiatief trekt het NAi de wijk in en wil het jongeren stimuleren te discussiëren over de rol van architectuur in relatie tot de maatschappij.
In de afgelopen vijf maanden hebben ruim zestig leerlingen van vijf middelbare scholen in de Rotterdamse ‘probleemwijken’ zich gebogen over de vraag hoe ze hun wijk met architectuur zouden kunnen verbeteren. Iedereen spreekt over probleemwijken, maar ervaren leerlingen dit ook zo? Moet het anders en zo ja, hoe dan?

De leerlingen zijn tijdens de wedstrijd met elkaar, maar ook met buurtwerkers en architecten in gesprek gegaan over hun buurt. Wat bevalt ze het meest in hun directe omgeving en wat het minst? Welke rol speelt architectuur daarin? De leerlingen zijn uitgedaagd een visie te geven op hun gebouwde omgeving en een baanbrekend ontwerp voor veranderingen te maken. Het motto luidde: 'alles is mogelijk, als het maar de buurt verbetert'.
De leerlingen kregen een spoedcursus ‘architectuur in de buurt’ aangeboden en verkenden onder begeleiding van een buurtwerker en een architect de omgeving van hun school. Een week later kregen de leerlingen op school bezoek van een architect die tekst en uitleg gaf over zijn werk en aan wie ze tal van vragen konden stellen.

In een workshop leerden ze vervolgens hoe ze hun plannen het beste konden presenteren en maakten ze hun eerste maquette. Na deze voorbereiding kregen de deelnemers drie maanden de tijd om het definitieve ontwerp te maken.

De grote finale van de ontwerpwedstrijd vindt plaats op donderdag 13 maart van 14.00 tot 17.00 uur in het NAi met presentaties van de ingezonden ontwerpen, interviews, het Grote Buurt Debat en muzikale optredens van de Rotterdamse rappers RMB & Dion. Een vakjury beoordeelt de inzendingen van de scholieren waarna Minister Vogelaar de winnaar bekend maakt. De middag staat onder leiding van acteur John Buijsman.

Voor meer informatie kijk op www.mooierdan.nai.nl.

12-03-2008 8:10


Slavenburg Interieurbouw gaat het nieuwe nieuw kantoor KPMG Rotterdam inrichten. Dit gebeurt in opdracht van KPMG en KPMG Meijburg. Het nieuwe kantoor wordt gevestigd in het kantoorgebouw Victoria van belegger KFN op Brainpark III te Rotterdam.

Het kantoor staat als blikvanger langs de rijksweg A16. Het ontwerp van zowel gebouw als interieur is getekend door Architectenbureau Marcel van der Schalk. Door de combinatie van bouw en interieurbouw in dit project is Slavenburg in staat een fijne detaillering te combineren in de traditionele afbouw.

Hierdoor is het volgens Slavenburg 'mogelijk om een unieke uitstraling te creëren, integraal met de bouw'. Door deze combinatie in het project 'is een uniek kantoor sneller en goedkoper gebruiksklaar opgeleverd'.
Als eerste visitekaartje is een receptiebalie met luifel door Slavenburg gebouwd en geïnstalleerd in het atrium. Daarnaast zijn alle kantoren van een entreeportaal voorzien. Ook de overige interieurelementen worden gemaakt en geïnstalleerd, passend bij de uitstraling van het kantoor en KPMG als haar toekomstige gebruiker.
Slavenburg is naar eigen zeggen gespecialiseerd in het bouwen en inrichten van kantoren, distributiecentra, winkels, en hotels. Voor meer informatie kunt u terecht op www.slavenburg.nl.
11-03-2008 9:02groot-lemmer

Er lag lange tijd en smet op het gebruik van azobé. Dit in verband met veelvuldige berichten over illegale kap en de daarmee gepaard gaande vernietiging van tropisch regenwoud. Nu echter deze houtsoort ook voorhanden is met FSC-certificaat kiezen weer meer architecten en ontwerpers voor deze houtsoort.

 

Zo is eind februari bij Carré Nesselande in Rotterdam een galerij over vijf verdiepingen opgeleverd met daarin een indrukwekkende hoeveelheid gecertificeerd azobé verwerkt. Het werk bestaat uit kolommen met een doorgaande galerij en toegangsbordessen uit azobé. Ook de vloeren in de trappenhuizen zijn voorzien van azobé. In het gehele project is in totaal circa 100 kubieke meter FSC mixed (70/30 procent) azobé en circa 50 kubieke meter azobé Keurhout level II verwerkt.

09-03-2008 21:14

Vier afgestudeerde ontwerpers, in verschillende jaren afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, namen in september vorig jaar deel aan de handelsmissie van de provincie Noord-Brabant naar de Chinese provincie Jiangsu. De vier ontwerpers schetsen op 20 maart tijdens een symposium in het Designhuis in Eindhoven een beeld van wat deze reis hen gebracht heeft betreffende inspiratie, contacten en eventuele opdrachten.

Het symposium begint om 19.00 uur en is een aanvulling op de expositie 'The Family of Form', die tegelijkertijd in het Design Huis te zien is tot en met 23 maart. Deze hoofdexpositie toont werk van drie generaties graduates van Design Academy Eindhoven.

Sprekers tijdens het symposium zijn Jeroen op ten Berg (GBO), Leonne Cuppen (Yksi Ontwerp), Simone de Waart (Loods 5 Ontwerpers /Material Sense) en Jo Meesters (zelfstandig ontwerper). Mary Fiers (Wethouder Wonen en Ruimte van de gemeente Eindhoven) zal het openingswoord verrichten, Elies Lemkes (Brainport) leidt de discussie.

Aanmelden kan via expo@yksi.nl of telefonisch via het nummer 040-2930440. Definitieve inschrijving volgt na overmaking van het deelnemersbedrag (20 euro, studenten 10 euro - toegang tot Designhuis inbegrepen).

www.designhuis.com

 

 

06-03-2008 8:25


Michael Urlings (1967) heeft een functie aanvaard als architect-directeur bij KOW Architectuur in Den Bosch. Hij was daarvoor 4 jaar senior architect bij Feekes & Colijn in Utrecht.

Urlings werkt vanuit het besef dat voor de mensen die uiteindelijk gaan wonen en werken in een gebouw veel gewonnen kan worden in de strategie en het voorontwerp, evenals in een vlot verlopen proces. Hij heeft ruime ervaring opgebouwd in de sectoren woningbouw, zorg en onderwijs, aandachtsgebieden waar KOW Architectuur Den Bosch zich op richt. Die ervaring sluit goed aan de ontwerp- en organisatieopvattingen van Roel Jansen, die KOW Den Bosch sinds 1 januari 2007 leidt.

KOW Architectuur Den Bosch is een zelfstandig functionerend onderdeel van KOW, dat vestigingen heeft in Den Haag, Amsterdam, Sjanghai en Istanbul.

04-03-2008 10:12De debatreeks Capita Selecta gaat morgen (6 maart) om 19.00 uur van start bij de TU Delft, Faculteit Bouwkunde. Het eerste debat in de reeks van zes heeft het thema 'Position & Context'. De sprekers van het eerste debat van 6 maart zijn Felix Claus en Maarten Fritz. Daarbij wordt De Bazel Amsterdam als object beschouwd.

De zes debatten die in de maanden maart en april plaatsvinden, worden georganiseerd door de afdeling ®MIT van Architectuur, Faculteit Bouwkunde. De Capita Selecta-serie gaat over interventies in en transformaties van gebouwen die zich in een stedelijke context bevinden.

Met het begrip context wordt aangesloten op de vorige serie Capita Selecta die door de leerstoel Urban Architecture werd voorbereid van september tot december 2007. De debatreeks begint met twee lezingen van elk 30 minuten waarbij posities worden ingenomen en meningen naar voren komen, maar waar vooral lessen geleerd kunnen worden uit de ervaring die is opgedaan. Aansluitend volgt een debat onder leiding van de moderators van ®MIT.

De volgende debatten vinden plaats op 13 maart (Thom Aussems en Bob van Reeth over De lichttoren te Eindhoven), 20 maart (Trude Hooykaas en Jeroen Schilt over NDSM area Kraanspoor te Amsterdam), 27 maart (Cruz y Ortiz en Van Hoogevest over het nieuwe Rijksmuseum te Amsterdam), 3 april (Floris Alkemade en Michael Schwarze Rodrian over Zollverein te Essen) en 10 april (Rudy Stroink en Han van den Born over het Mediapark te Hilversum). 
Alle debatten vinden plaats van 19.00 tot 21.00 uur in zaal B van Bouwkunde, Berlageweg 1 te Delft. ®MIT is sinds 2004, onder regie van Jo Coenen, actief binnen de Faculteit Bouwkunde.

04-03-2008 9:54

 

 

De firma Dutch Originals Furniture uit Asperen gaat een expositie inrichten in de Nederlandse ambassade te Madrid. De ambassade verzorgt in maart samen met lokale en Nederlandse partners 'de maand van de Nederlandse vormgeving' in de stad.

Doel hiervan is het geven van verdere bekendheid aan Nederlandse vormgeving in Madrid en daarbuiten, het uitlokken van nieuwe activiteiten en het bevorderen van duurzame relaties op het vlak van design tussen Nederland en Spanje. Over dit initiatief zijn afspraken gemaakt met directeuren en programmeurs van musea en andere tentoonstellingsruimtes, met het Nederlands Bureau voor Toerisme, de Premsela Stichting, de gemeente Madrid, het Spaanse Agentschap voor de Ontwikkeling van Vormgeving en Innovatie (DDI), en met vertegenwoordigers van meubelfabrikanten en docenten van educatieve instellingen.

Dutch Originals richt de expositie in met met meubels en gebruiksvoorwerpen die ontworpen zijn door W.H. Gispen. 'Wij zien deze tentoonstelling als een tribute aan deze ontwerper. Gezien de internationale publiciteit is dit voor ons een waardering voor het op de markt brengen van de producten van deze ontwerper', zo meldt de firma uit Asperen in een schrijven.

04-03-2008 9:42


Willem Hendrik Gispen (1890-1981), één van de eerste generatie Nederlandse industrieel ontwerpers, wordt aanstaande vrijdag uitgebreid geëerd in het televisieprogramma Het Uur van de Wolf.

Documentairemaker Jeroen Visser maakte deze aflevering van het NPS/VPRO-televisieprogramma waarin de hedendaagse betekenis van de ontwerper naar voren komt en waarin zijn werk in een historische context geplaatst wordt. De uitzending op Nederland 2 vindt plaats vanaf 23.00 uur.

Als ontwerper is Gispen buitengewoon succesvol. Zijn moderne en functionele lampen en meubelen slaan aan in het vooroorlogse Nederland. De naam Gispen bepaalt tot vandaag het beeld van het interieur van het Nieuwe Bouwen en is synoniem voor de moderniteit in Nederland.

In de jaren '90 beleeft een aantal van zijn bekendste ontwerpen een opmerkelijke revival en wordt weer in productie genomen. De beroemde stalen buismeubels zijn opnieuw een groot commercieel succes en worden klassiekers. De vintage Gispen-meubelen vind je nu steeds meer in museale collecties. Dat onderstreept hun kunstzinnige kwaliteit en vormt een opvallende blijk van de omkering in de waardering: van industrieel gevormd gebruiksvoorwerp naar museaal stuk.

Het verhaal over W.H. Gispen wordt onder andere verteld door zijn tweede vrouw Riek van de Griend (99 jaar), dochter Antoinette en experts zoals de kunsthistoricus André Koch en antiquair Ad van de Bruinhorst.

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >