Nieuws


17-12-2008 17:56


Plantronics maakt bekend dat de Plantronics EncoreProTM headset de prestigieuze iF product design award 2009 heeft gewonnen. De iF juryleden hebben bijna drieduizend producten van meer dan duizend deelnemers in 39 verschillende landen geëvalueerd.

De producten werden beoordeeld op criteria als: innovatie, functie, ontwerp, materiaal, ergonomie en milieuvriendelijkheid. Plantronics Industrial Design ontwikkelde EncorePro, een draadgebonden headset voor contactcentermedewerkers. Daarnaast ontwierp het bedrijf de Plantronics Discovery 640 Bluetooth headset, winnaar van de iF design award in 2006.

"Erkenning voor de EncorePro door een iF design award bevestigt het belang van ontwerpen met de gebruiker in gedachten", zegt Darrin Caddes, vicepresident van Corporate Design van Plantronics. "Mijn complimenten gaan uit naar het EncorePro designteam onder leiding van Soohyun Ham. Zij hebben goed inzicht in de vraag hoe contactcentermedewerkers onze producten gebruiken. Hierdoor waren zij in staat een headset te ontwerpen die goede geluidskwaliteit combineert met gebruiksgemak en vormgeving."

De EncorePro paart pasvorm aan functionaliteit, wat resulteert in een lichtgewicht headset die er goed uitziet en praktisch is. Tijdens een recent onderzoek onder callcentermedewerkers die een proef deden met de EncorePro bleek dat 60 procent van mening was dat de pasvorm van de headset verbeterd was, 65 procent zei dat de geluidskwaliteit beter was en meer dan 70 procent gaf te kennen het ontwerp stijlvoller te vinden dan hun huidige headsets.

De headset bestaat uit nylon en bevat esthetische details en accenten, die ongewoon zijn voor een contactcenterproduct. De zachte imitatielederen oorschelpen en metalen accenten van het oorstuk laten de oude tijden van de high fidelity speakers herleven en benadrukken de geluidskwaliteit van de headset. De vorm en metalen accenten op de draaiende en uitschuifbare microfoon zijn zo ontworpen dat de microfoon lijkt op een kleinere versie van een de traditionele radiomicrofoon. Een satijnen afwerking en metalen accenten zijn in het gehele product doorgevoerd om de Europese designvisie van de ontwerpers uit te dragen.

Sinds de introductie van de iF product design award in 1953 hebben de iF design awards zich ontwikkeld tot prestigieus handelsmerk voor uitmuntende ontwerpen. Bedrijven en ontwerpbureaus gebruiken de award om klanten en prospects bewust te maken van de verschillen in producten en servicekwaliteit die deze onderscheiding betuigt.   

 

 

17-12-2008 17:47


Vier decennia na de creatie van het ‘blote meisjes alfabet', dat recentelijk in het nieuws kwam door het plagiaat van de Amerikaanse kunstenares Vanessa Beecroft, (voor Louis Vuitton), antwoordt Anthon Beeke met een 'Sperma-alfabet in glas', genaamd 'Eiaculatum', dat gehanteerd wordt als een lichaamsvloeistof die in het verlengde van het lichaam hanepoterige en geïmproviseerde letters vormt.

Voor het eerst wordt dit alfabet getoond op de expositie Glas in het Designhuis in Eindhoven. Het alfabet zal later worden gedigitaliseerd en via internet www.beeke.nl verspreid worden. Het is in samenwerking gemaakt met Ruben Steenman en Glasproductieatelier ‘Vrij glas'.
Door een workshop bij Bernard Heesen te volgen, is glas één van de grootste liefdes geworden van Hans van Bentem. Vanuit een monumentale visie werkt hij al jaren met glas en heeft hij de ambitie om steeds grotere objecten te maken. Hans van Bentem is gegrepen door de schoonheid en magie van glas en tracht iedere keer weer uit te vinden hoever je in het proces kunt gaan. Het werk van Van Bentem laat zich niet snel in één woord vangen. De brutale objecten die in deze tentoonstelling te zien zijn hebben een grensverleggende uitstraling.

Maria Blaisse is een concrete onderzoeker die voortdurend de grenzen opzoekt van diverse grondstoffen en is een paar jaar geleden door het nationaal glasmuseum gevraagd om te gaan experimenteren met glas. Al haar werk en kruisbestuivingen met diverse materialen komt voort uit een voortdurende nieuwsgierigheid en verwondering wat een alledaags voorwerp als een autoband teweeg kan brengen. Voor haar is dit een vorm die alles in zich heeft en door haar gebruikt wordt op verschillende eigen manieren. Zo ook met glas. Haar onlangs in productie

genomen glazenserie ‘Lazy love' laat zien wat er uit de holling van een band tevoorschijn kan komen. De speling van de uit balans gebrachte spiralen komt tot uiting in deze serie en zorgt voor een optische illusie. Tevens zal er ander werk van haar in deze expositie te zien zijn.

Als openings performance zal de Noorse glasontwerpster Tanja Saeter glas blazen, terwijl de Nederlandse food designer Marije Vogelzang simultaan voedsel daarin bereidt. Door deze fusie van diverse disciplines worden er glasobjecten gecreëerd die door het voedsel gevormd worden. Dit experimentele proces zal laten zien dat er een grote interactie kan ontstaan tussen voedsel en glas.

 

 

17-12-2008 17:04


Over twee dagen verhuist Fokkema Architecten naar de Phoenixstraat 49B in Delft. Per 19 december 2008 trekken de medewerkers de deuren aan de Barbarasteeg 5 achter zich dicht en vestigen ze zich in het nieuwe onderkomen. De overige gegevens (telefoon, fax, e-mail, internet) blijven ongewijzigd.

Zie ook:
Lensvelt Office Guide 3 is uit
Vijf nominaties uit 76 inzendingen
City livingroom cinema
Uitreiking op 18 september
Inside Information nr 7 - 2007
Svoboda levert aan NIBC-hoofdkwartier
FD Award uitgereikt
17-12-2008 8:56

 

Op zoek naar een leuk cadeau onder de kerstboom? Ontwerpster Nathalie Hendriks uit Schiedam heeft een serie hippe laptoptassen gemaakt. De tassen (Draag!) zijn gemaakt van speciaal ontwikkeld driedimensionaal textiel. Het materiaal is vuilafstotend en water- en sneeuwdicht. Alle tassen zijn via de website www.draagdesign.nl te bekijken en te bestellen.

draag

14-12-2008 14:49


De Venuez Hospitality & Style Awards werden op 2 december, tijdens een gala in de Amsterdam Convention Factory, uitgereikt. Zeshonderd gasten waren getuige van de prijsuitreiking in tien categorieën.

 

De prijs voor de meest toongevende horecaondernemer van 2008 ging naar John de Jong van de Zamen Horecagroep. Met de lancering van twee spraakmakende zaken in Den Haag, Square en The Harbour Club gaf hij het begrip style venue en de stad Den Haag een nieuwe impuls. Ook zijn zes andere goedlopende horecazaken worden up-to-date gehouden. John de Jong is een entrepreneur met visie, die een goed inspeelt op de wensen van zijn gasten en hier zijn horecaconcept op afstemt. John de Jong was blij verrast: "Ik zag deze prijs niet aankomen, maar ik ben er ontzettend blij mee. Als je ziet wat wij de afgelopen jaren hebben neergezet - met bloed, zweet en tranen - dan is dit toch echt een bekroning op ons werk. Het doet me heel goed dat dit wordt gewaardeerd." Naast deze prijs was De Jong ook de gelukkige winnaar van de categorie Best Hospitality Concept.

 

Best Bar van 2008 werd Sophia in Amsterdam, een ontwerp van Hoopman Interior Projecgts. Sophia biedt een professionele, separate bar binnen het restaurant. Het biedt haar gasten een gratis garderobe en de mogelijkheid tot valet parking. De luxueus vormgegeven bar beschikt over een hoogkwalitatief aanbod op het gebied van spirits, koffie, cocktails en wijn. Indien gewenst kan de sommelier van het restaurant een toelichting geven over de wijn. De bar beschikt over veel vaste gasten die met regelmaat terugkomen. Kortom: Sophia biedt een compleet kwalitatief aanbod van internationale allure voor een kritische doelgroep.

 

Het Best Hospitality Concept 2008 was voor the Harbouw Club in Den Haag van John de Jong. Het ontwerp is van Ferry Tabeling, interieurarchitect van Heineken. The Harbour Club is een indrukwekkend horecaconcept. Alles klopt en de zaak is met bijzonder veel aandacht vormgegeven. De samenwerking met vishandel Simonis is subliem bevonden. De zaak heeft een internationale uitstraling en bevindt zich op een mooie plek met een prettig uitzicht. The Harbour Club richt zich op een brede doelgroep; de prijzen zijn redelijk en het menu biedt voor een ieder wat wils. Het concept wordt voortdurend gereflecteerd. Indien nodig wordt het aangepast op de behoefte van de gasten. Conclusie: The Harbour Club is een inspirerend, innovatief project van enorme schaalgrootte en flexibiliteit.

 

De beste cocktail bar van 2008 was volgens de jury Beluga Nxt Door in Maastricht. Het ontwerp van Bart Hagevoort (ook al een interieurarchitect van Heineken) is een begrip binnen de regio. Deze intieme cocktailbar heeft de cocktails op de kaart gezet in Maastricht. De head bartender Frank Kalf is gepassioneerd en heeft kennis van zaken. Beluga Nxt Door biedt een verzorgde en toegankelijke cocktailkaart met ruimte voor eigen creaties. Tevens is het mogelijk om prachtige cocktail-spijscombinaties te bestellen. Glaswerk en presentatie zijn tot in de puntjes verzorgd. Beluga Nxt Door is een kleine cocktailbar in oppervlakte, maar groot in ambitie, kwaliteit en uitstraling.

 

 

Het Badpaviljoen in Domburg kreeg de prijs voor het beste interior design van 2008. Ontwerper Eric Kuster van B.Inc Interiorstuff stemde elk detail van het interieur op elkaar af. Van meubilair tot materiaalgebruik, van accessoires tot de huisstijl. Er is gewerkt met hoogkwalitatieve materialen die aansluiten bij het monumentale pand en de omgeving. Het strandgevoel is vertaald in kleur- en materiaalgebruik. Stoere en luxueuze elementen zorgen voor een spannend contrast. De kracht van het interieur zit tevens in de toegankelijkheid. Het interieur is stijlvol en chic zonder hoogdrempelig te worden en sluit het perfect aan op het horecaconcept dat de ondernemers voor ogen hadden. "Het winnen van deze Award is overweldigend! We zijn net open en hebben een goed seizoen gedraaid. Dat je dan ook nog eens zo'n prijs mag ontvangen, is echt een bekroning op ons werk", aldus de trotse eigenaar, Ferdie Dolk.

 

De prijs voor het beste hotel concept van 2008 was voor CitizenM op Schiphol. Het hotelconcept van CitizenM is van zeldzaam hoge klasse, aldus de jury. Het concept van Concrete is volledig nieuw ontwikkeld. Aan werkelijk alles is gedacht en alles is tot in detail uitgewerkt. Luxe, design, comfort en technologie voor een zeer toegankelijke prijs. Deze uitstekende prijs-kwaliteitverhouding gaat het de concurrentie moeilijk maken. De gemeenschappelijke ruimten zijn uitnodigend en bevorderen de onderlinge interactie. Conclusie: CitizenM is een wereldconcept, dat de nieuwe standaard neerzet voor innovatief ondernemen in de hotellerie.

 

Best Wine Spot 2008 was voor Taste the Wine Bar. Het ontwerp van Nijboer, Manuela de Boer en Rodrigo Otazu in Den Haag zorgde voor een geweldige uitstraling dankzij het gebruik van luxe materialen, opvallende elementen en grote glazen wijnkasten. De venue bevindt zich op een zeer aantrekkelijke locatie waarbij goed vanuit de doelgroep is gedacht. De gasten worden verwelkomd door professioneel personeel met kunde en overtuigingskracht. Taste beschikt over een verrassend uitgebreid assortiment van tweehonderd verschillende wijnen, waarvan er vijftig wijnen per glas verkrijgbaar zijn. De bar heeft een sterke focus op wijn en bewust andere dranken ondergeschikt gemaakt. Conclusie: Taste maakt van wijn een ultieme beleving die uitnodigt tot meer.

 

Club Roque in Amsterdam won de prijs voor ‘Best use of technology'. In Club Roque is volgens de jury op innovatieve wijze gebruik gemaakt van technologische toepassingen. Door de plaatsing van spiegels en verlichting rondom en boven de dansvloer, lijkt de ruimte veel groter. In het relatief lage plafond is confrontatieglas toegepast waarin lampen zijn verwerkt. Een ingenieuze oplossing die prachtig aansluit bij de sensuele uitstraling van deze club. De technologische toepassingen maken van een micro-omgeving een megabeleving.

 

Het beste restaurant design van 2008 was voor Divinatio in Utrecht. 123DV tekende voor het ontwerp, dat leidde tot een prachtig, functioneel restaurantinterieur. De toegepaste lange zichtlijnen zorgen voor overzicht en uitzicht, de nisjes creëren intimiteit. Met de materiaalkeuze is rekening gehouden met zowel het visuele als het voelbare effect. Ook de aandacht voor de akoestiek verdient een extra punt. Het restaurantdesign van Divinatio bewijst dat de kracht vaak in de uitdaging zit. Architect Liong Lie van 123DV: "Het design van de genomineerde restaurants in deze categorie is van een hoog niveau en gerealiseerd door gerenommeerde designers. We zijn ontzettend blij dat wij als nieuwe speler in de markt worden gewaardeerd voor dat wat we bij Divinatio hebben gerealiseerd."

Zie ook:
Prijsfeest in december
Actualiteiten op horecagebied
Winnaars ontwerpwedstrijd bekend

12-12-2008 10:33


Het Amsterdamse architectenbureau Meyer en Van Schooten heeft de VKG Architectuurprijs 2008 gewonnen voor het ontwerp van wooncomplex La Grande Cour in Amsterdam.

De VKG Architectuurprijs is een initiatief van de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie en is bestemd voor in Nederland opgeleverde nieuwbouw- of renovatieprojecten, waarin kunststof gevelelementen, zoals kozijnen, ramen en deuren, op esthetische wijze deel uitmaken van het ontwerp.

coure

Het wooncomplex ‘La Grande Cour’ van Meyer en Van Schooten Architecten BV is het eerste opgeleverde gebouw op het nieuw ontwikkelde Westerdokseiland. Dit nieuwe deel van Amsterdam, naast het centrum van de stad en het Centraal Station, is een gecombineerd woon-werkgebied met meer dan 900 nieuwe woningen, bedrijfsruimten en horecagelegenheden.

Het project bestaat uit een gesloten bouwblok met drie binnenhoven (‘cours’). Met speciaal geplaatste openingen in de buitenmuren worden uitzichten in en uit de cours mogelijk. Voor zoveel mogelijk woningen is een uitzicht gemaakt. Om dit te optimaliseren zijn de hogere bouwvolumes vanaf de drie binnenhoven als periscopen omgebogen tot over de randbebouwing. Vanwege de goede ervaringen en het onderhoudsarme karakter is er gekozen voor kunststof kozijnen in dit project.

De jury van de VKG Architectuurprijs was onder de indruk van “de combinatie van krachtige architectuur en verfijnde detaillering. Het verdiepte profiel is toegepast bij terugliggende kozijnen, en een vlak profiel is toegepast bij vlakliggende kozijnen. Door de exacte afstemming van de kleur van het gevelmateriaal en de kleur van de kozijnen ontstaat er een monolithisch geheel.” 

court 


De jury ervaart het als een overwinning dat kunststof kozijnen zo goed tot hun recht komen in zo’n prestigieus project en wees ‘La Grande Cour’ unaniem aan als prijswinnaar. Het Leidse bureau VVKH (Verheijen Van Rijswijk Knappers De Haan) architecten legde beslag op de tweede plaats, voor het project Wickelhof II in Mijdrecht. De laagbouwwoningen van architect Joost de Haan bestaan uit vier verschillende typen, van rijtjeswoningen tot geschakelde villa’s. In het ontwerp wordt een spel gespeeld tussen traditie en vernieuwing. Traditionele kapvormen zijn bedekt met leien of een aluminium felsdak; een traditioneel kozijnprofiel blijkt bij nadere beschouwing van bronskleurige kunststof.

De derde prijs werd toegekend aan AS architecten in Tilburg voor de uitbreiding van de plaatselijke Mytylschool. Deze uitbreiding is gesitueerd aan de noordwestzijde van het bestaande complex en sluit aan op de ontsluitingsstructuur van de bestaande school. Eervolle vermeldingen waren er voorts voor het Eiland Krona in Schiedam van Mei architecten en stedenbouwers in Rotterdam, waarbij de kozijnen net vóór de gevel zijn geplaatst, en voor het sfeervolle woningbouwproject Agneshof in Nederweert van de Architectengroep Nederweert, waarbij gebogen kunststof puien zijn toegepast.

De VKG Architectuurprijs is een initiatief van de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie en wordt uitgereikt sinds 2004. De jury bestaat uit Hugo Boogaard (architect, bureau Rudy Uytenhaak, Amsterdam), Jan Derwig (architectuurfotograaf, Amsterdam) en Albert Zegelaar (directeur VKG, Haarlem).

11-12-2008 8:34

 

Design kan op steeds meer belangstelling rekenen bij bedrijfsleiders over de hele wereld, nu die weten dat dit een aanzienlijke impact kan hebben op de winst- en verliescijfers en ze mooie voorbeelden te zien krijgen. Maar veel bedrijfsleiders weten niet hoe ze design een plaats kunnen geven in hun strategische en bedrijfsplannen. Ze hebben belangrijke vragen: 'Welke waarde kan design op lange termijn opleveren?' 'Hoeveel aandacht moet design krijgen?' 'Hoe kan ik design organiseren en integreren in alle andere bedrijfsdomeinen, zoals marketing, strategie en fabricage?'.

 

Het 'Seminar on Design Value for Business Executives' zal bedrijfsleiders - die geen designopleiding hebben gevolgd, maar wel verantwoordelijk zijn voor design - meer inzicht geven in de rol en waarde van design in de bedrijfswereld.

Praktisch

Seminar on Design Value for Business Executives

 

Dinsdag 10 en woensdag 11 februari 2009.

Dinsdag van 9.15uur tot 17.15 uur, woensdag van 9.15uur tot 15.15 uur.

 

De voertaal is Engels.

Inschrijvingen zijn beperkt tot 25 deelnemers.

 

http://www.belgiandesignforum.be/

http://www.designvlaanderen.be/

10-12-2008 22:56

Gisteren (10 december 2008) is bij de Business of Design Week in Hong Kong de tentoonstelling van de Dutch Design Awards geopend. Na een succesvolle expositie tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven met ruim tienduizend bezoekers is Hong Kong de eerste halte van de reizende tentoonstelling van de Dutch Design Awards.

De Business of Design Week (BoDW) is een uitgelezen kans om het werk van de winnaars en finalisten internationaal te presenteren. Niet alleen is Nederland dit jaar partnerland van de BoDW,  het platform waar ontwerpers, designexperts en ondernemers elkaar ontmoeten, ook staatssecretaris Heemskerk bezoekt de BoDW met een handelsdelegatie van zo'n tweehonderd Nederlandse ondernemers uit de creatieve industrie.

De tentoonstelling van de Dutch Design Awards laat de bezoekers zien wat dit jaar als excellent Nederlands ontwerp is betiteld.  Naast het werk van de winnaars en finalisten in de categorieën Communicatie, Product en Ruimtelijk Ontwerp staat de Golden Eye centraal. Winnares Christien Meindertsma die met het boek PIG 05049 deze prijs der prijzen won,  neemt een belangrijke plaats in op de expositie. Verder laat de tentoonstelling het werk zien van Shay Arkalay die voor Arco het ‘Cabinet Pivot' ontwikkelde, de Gazelle Caby van Van der Veer Designers als beste product mobiliteit, de animatie voor HEMA van CCCP, de website Accessorize van het Rijksmuseum en in de categorie beste ontwerp publieke ruimte het nieuwe stationsplein in Apeldoorn van Lodewijk Baljon landschapsarchitecten. De publieksprijs, de Audi Design Awards, laat zien aan welk werk het Nederlandse publiek de meeste stemmen gaf. Het Bloomframe balkon van Hofman Dujardin Architecten werd dit jaar de winnaar. Christien Meindertsma viel ook nog in een andere categorie in de prijzen. Zij won namelijk ook de Rado Young Designer Award, een prijs waarmee jong talent gewaardeerd wordt.

De Hong Kong Business of Design Week BodW is het meest toonaangevende evenement voor de creatieve sector in Azië.  Het BoDW-programma bestaat onder meer uit: business-to-businessevenementen, matchmaking, een handels- en inspiratiebeurs, een groot congres en publiekstentoonstellingen.
Met het thema 'open minds' wordt de Nederlandse creatieve industrie in Hongkong gepresenteerd als innovatief, inventief en open minded.

Zie ook:
Business of Design Week 2008:
Nederland partnerland in Hong Kong
Designwedstrijd kijkt over de grens 
Internationale designsector bijeen
Golden Eye voor boek over varkens

10-12-2008 11:28

 

Design Vlaanderen reikt dit jaar voor de derde maal de Henry van de Velde Labels uit. Deze ceremonie vindt plaats op 13 januari 2009, wanneer ook de laureaten van de Henry van de Velde Awards (Loopbaan 2008, Jong Talent 2008, Bedrijf 2008 en Publiek 2007, samen met de OVAM Ecodesign Award PRO 08) bekend gemaakt worden. Dit alles geschiedt in de zaal De Schelp van het Vlaams Parlement.

 

Het Henry van de Velde Label is een kwaliteitslabel dat door het product mag gedragen worden zolang het in productie is. Het label getuigt van de authenticiteit, drang naar vernieuwing, creativiteit, afwerking en meerwaarde van het product. Aan de labels is overigens geen geldprijs verbonden, het is een kwaliteitslabel dat door het product mag gedragen worden zolang het in productie is.

 

Omdat de Henry van de Velde Labels echt een instrument willen zijn voor de ontwerpers en de producenten, wouden we het publiek al in 2008 zelf de kans geven om te zien welke producten dit jaar getuigen van authenticiteit, drang naar vernieuwing, creativiteit, afwerking en een producteigen meerwaarde. De Henry van de Velde Awards&Labels als geheel vieren dit jaar hun 15e verjaardag. Deze feestelijke gebeurtenis verdient een speciale locatie, namelijk de Lokettenzaal van het Vlaams Parlement. Het publiek kan ze komen bekijken van 14 januari tot en met 21 februari 2009.

De vijftien winnende producten zullen getoond worden in een scenografie van Stefan Schöning. Uit 155 inzendingen gingen er 42 objecten door naar de tweede ronde. Tijdens de eerste ronde beoordeelt de jury op basis van de inschrijvingsformulieren, in de tweede ronde worden de objecten binnengebracht in de Design Vlaanderen Galerie, zodat de afwerking nauwgezet kan gecheckt worden, de functionaliteit, en bijvoorbeeld ergonomie. Uiteindelijk besliste de jury om 15 objecten het Henry van de Velde Label 2008 toe te kennen.

 

De vakjury bestond uit Nicolas Block, journalist Actief Wonen, Hilde Bouchez, designcritica en –theoretica, Leen Creve, journalist Weekend Knack, Colette Demil, hoofdredacteur Decors, Klara De Smedt, directeur Designcentrum De Winkelhaak, Antwerpen, Wouter Ulburghs, adviseur Ovam, Dieter Van den Storm, freelance journalist en artistiek directeur Interieur 2008, Guy Vermeirsch, zaakvoerder ’t Huis van Oordeghem, Oordegem en Veerle Wenes, organisator Sfeer, Cocoon en InWonen, Gent. Johan Valcke, directeur Design Vlaanderen was voorzitter van de jury.

 

Welke stukken krijgen dit jaar het Henry van de Velde Label?

In alfabetische volgorde: 1. Bake Porter Line, Bakvormen en dozen, door Enthoven Associates voor PrepCo - ExtronInt. LTD 2. Branch, Buitenverlichting door Rotor Group nv voor Modular Lighting Instruments 3. Brocante de salon, Tapijt, door Atelier Blink (Emilie Lecouturier & Céline Poncelet) 4. Etude Géometrique, 5 Schalen, door Ann Van Hoey 5. Flow, Zitmeubel in- & outdoor, door Xavier Lust voor Indera 6. Iris, Salontafel, door Michael Bihain voor Metal Concept 7. Neo Cookware, Kookpotten, door Frederik Aerts voor Berghoff Worldwide 8. Sentido, Schakelaar, door Sandra Maes & Klaas Arnout voor Basalte 9. Shower, Buitendouche, door Danny Venlet voor Viteo 10. Soft Seat, Straatmeubilair, door Roel Vandebeek, Beek Design voor Urbastyle 11. Spot Towel, Collectie keukenhanddoek en schort, door Roel Vandebeek, Beek Design voor Serax 12. Tectonic, Bijzettafeltje, door Alain Gilles voor Bonaldo 13. Torch Series, Verlichting, door Sylvain Willenz voor Estahblished & Sons 14. Tram Jeruzalem, Tram , door Enthoven Associates voor Alstom 15. Wilnest, Vogelhuisje, door GBO Design-Engineering (Eric Dumortier) voor Wildkamp.


Zie ook:

Tentoonstelling 'erkende ontwerpers'  

 

 

10-12-2008 8:46

 

De Business of Design Week 2008 is van start gegaan. Tot 13 december staat Hong Kong in het teken van de internationale creatieve sector. De Business of Design Week is met tiendzuiend bezoekers en meer dan honderd sprekers de grootste designmanifestatie in Azië.

 

Syntens, het innovatienetwerk voor ondernemers is daar eveneens aanwezig met diverse Nederlandse bedrijven. Innovatieadviseur Chris Willemsen doet verslag. “De creatieve industrie in China staat nog in de kinderschoenen, maar is zich aan het ontwikkelen”, zo ervaart hij. De meest succesvolle Chinese ontwerpers zijn opgeleid in Amerika of Europa. “Een eigen identiteit ontwikkelen, blijkt lastig. China wordt op dat gebied meer beïnvloed door Korea dan Europa.”

In Hong Kong wordt er wel veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van de creatieve industrie en de verbinding met technologie en duurzaamheid (Hong Kong Design Centre en Hong Kong Science park), zo ervaart hij. Willemsen: “Veel broedplaatsen (voor mode, design en architectuur) worden door de overheid opgezet, een beetje vergelijkbaar met het Nederlandse beleid. Hong Kong wil zich verder ontwikkelen als knooppunt van creativiteit en high tech.”

De New York Times geeft aan dat Hong Kong naast Londen en New York de belangrijkste 'business steden' zijn. Voorzieningen als kapitaal/financieel, sourcing en transport/logistiek zijn hier volgens Willemsen inderdaad optimaal georganiseerd. “Dat maakt Hong Kong de poort naar China.”

 

Deze week zullen we vaker berichten over de Business of Design Week 2008 in Hong Kong.

08-12-2008 9:16


Tijdens de Internationale Möbelmesse (IMM) in Keulen zal er weer een Nederlands ontwerppaviljoen te zien zijn. Deze is van 19 tot en met 25 januari te vinden onder de naam ‘World of Dutch Design’. Aanmelden kan nog.

Het paviljoen zal te vinden zijn in hal 4.1 van het Keulse beurscomplex. De opzet is om een platform te bieden waar jonge én gerenommeerde Nederlandse designers tegen een geringe vergoeding de kans krijgen hun design te laten zien voor een groot internationaal publiek.

Behalve expositieruimte kunnen deelnemers ook beschikken over een loungeruimte, waar pers en andere belangstellenden voor het paviljoen ontvangen kunnen worden.

De prijs voor deelname is vastgesteld op 2.250 euro per bedrijf. De totale oppervlakte van het paviljoen bedraagt bijna 415 vierkante meter; de oppervlakte per deelnemer zal uitkomen op circa 20 vierkante meter. De indeling en opstelling van de deelnemende bedrijven zal geschieden in gezamenlijk overleg.

Voor jonge en/of startende designers bestaat de mogelijkheid om één product en/of ontwerp te presenteren op de stand tegen een vast bedrag van 500 euro. Van hen wordt uiteraard wel verwacht dat zij gedurende de beurs aanwezig zijn om toelichting te geven over hun ontwerpen.

Aanmeldingen voor deelname moeten op korte termijn binnen zijn bij de organisatie; voor 18 december wil de organisatie duidelijkheid over de precieze invulling van het paviljoen.

Meer informatie via www.worldofdutchdesign.nl

08-12-2008 8:47


"Architecten pakken het waarmaken van hun ambities niet altijd handig aan." Dat zegt Elly van Wattingen, innovatie-adviseur bij Syntens. De stichting stimuleert namens het ministerie van Economische Zaken innovatie in het midden- en kleinbedrijf.

Van Wattingen heeft als specialisatie architectenbureaus. Strategisch werken begint volgens haar met doelstellingen formuleren voor de lange termijn: "Vervolgens benoem je acties die daarvoor nodig zijn. Personeelsbeleid is een belangrijk aandachtsgebied. Als je je medewerkers niet meekrijgt, heb je minder kans van slagen." 

De BNA wil zijn leden helpen strategischer te werken. Daarom organiseert de bond samen met Syntens een onderzoek naar de manier waarop zij omgaan met strategisch personeelsbeleid. Syntens heeft hiervoor het instrument Mekloep. Mek staat voor mens en kennis, loep voor het kijkglas. Van Wattingen: ‘Het onderzoek bestaat uit een vragenlijst die iedereen van een bureau invult. Omdat de uitkomsten anoniem zijn, kunnen mensen eerlijk antwoorden. Zo ontstaat een beeld van wat management en medewerkers vinden. Dat legt een basis voor het personeelsbeleid."

03-12-2008 9:33

 

Hong Kong staat van 8 tot en met 13 december in het teken van de internationale creatieve sector. Deze zogeheten Business of Design Week is met 10.000 bezoekers en meer dan honderd sprekers het toonaangevende jaarlijkse event in Hong Kong. Dat maakt het tevens de grootste designmanifestatie in Azië.

 

Omdat Nederland dit jaar ‘partnerland’ is, wordt Hong Kong ‘veroverd’ door tal van Nederlandse evenementen. De Business of Design Week is een platform voor de uitwisseling van creatieve ideeën. Toonaangevende sprekers behandelen uitdagende en hedendaagse thema's. Hierdoor komt er tijdens de Business of Design Week een onvoorstelbare hoeveelheid talent bij elkaar.

Omdat Nederland dit jaar partnerland is, vindt er onder andere een zogeheten nationale inspiratiebeurs plaats. Daarnaast is er een Holland Paviljoen. Ook worden er workshops gegeven en is het mogelijk om zakelijke contacten te leggen. Een groot aantal ondernemers zal zich in het verre Oosten laat inspireren. Ook Syntens, het innovatienetwerk voor ondernemers, is daar aanwezig. Vier innovatieadviseurs van Syntens begeleiden een groep MKB-ondernemers uit de creatieve sector (mode, architectuur en design).

 

www.syntens.nl/hongkong

03-12-2008 9:12

 

Het symposium CO2mfort wordt 21 januari 2009 gehouden in het Corpus in Oegstgeest. Utrecht. Dit symposium is bestemd voor iedereen die in een gezond en energiezuinig gebouw wil werken of wonen (zorgsector).

 

Facility managers, gebouweigenaren en -gebruikers, adviseurs of installateurs, na deze inspirerende dag hebben alle deelnemers inzicht in de factoren die zowel het binnenmilieu als het energieverbruik beïnvloeden. Eveneens wordt er een aantal praktijkoplossingen aangereikt waarmee men in 2009 aan de slag kan.

Het prorgramma begint deze dag om 12.00 uur. Dagvoorzitter Annette van Trigt gaat vervolgens in gesprek met een viertal experts op het gebied van energie-efficiency, comfort, gezondheid in gebouwen. Sandra Veenendaal (projectleider en Facility Manager DCMR Milieudienst Rotterdam Rijnmond), Roberto Traversari (manager afdeling koude, warmte installaties TNO), Pyter Brandsma (senior adviseur bij Achmea Vitale), John Bergs (directeur BenR Adviseurs voor duurzaamheid) zullen achtereenvolgens gaan spreken. 

Voor dit symposium is gekozen voor de zinnenprikkelende omgeving van 'Corpus Experience' in Oegstgeest. Deelname aan deze dag is kosteloos. Geïnteresseerden kunnen eveneens deelnemen aan een 'rondleiding door het menselijk lichaam'.

 

 

01-12-2008 8:55

De wereld van kunst en design kent geen grenzen. Sterker nog, zij maakt deel uit van een international discours. Na de succesvolle tentoonstelling Royal Dutcheese tijdens il Salone del Mobile in Milaan verlegt de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) haar grenzen verder. Jonge ontwerpers krijgen van maandag 8 tot en met zaterdag 13 december de kans om hun eigen stempel te drukken tijdens the Business of Design Week (BODW) in Hong Kong.

De deelnemers reflecteren met hun eindexamenwerk op sociaal, maatschappelijke issues, zoals transseksualiteit en het verdwijnen van het eiland Tuvalu als ook op conceptuele onderwerpen: een onderzoek naar de draagbaarheid van een vloerkleed en het aan de kaak stellen van veronderstelde kenmerken van fotografie.

Grafisch ontwerpen

Juriaan Booij / Floris Schrama / Nivard Thoes / David Benque / Iteke Hemkes / Meiying Bong / Wai Ming / Xandra van der Eijck

 

Fotografie

Magdalena Pilko

 

Meubelontwerpen

Eva Malschaert

 

Type and Media

Selectie Eindexamenwerk

De KABK kent de studierichtingen ArtScience, Beeldende Kunst, Fotografie, Grafisch Ontwerpen, Interactive/Media/Design, Interieurarchitectuur en Meubelontwerpen, en Textiel en Mode. Daarnaast biedt de KABK de masters Type and Media en ArtScience aan. Voor wie zich verder wil ontwikkelen in product design is de Post Graduate Course Industrial Design wellicht interessant. Ter voorbereiding op de Academie is het mogelijk om lessen te volgen aan de School voor Jong Talent of deel te nemen aan een Voortrajecten-programma. Samen met de Academie der Kunsten (Universiteit Leiden) werkt de KABK mee aan de volgende masteropleidingen: Media Technology en Photograpic Studies.

Zie ook:
Uitreiking op 6 maart 2009
Jan Willem terlouw: talentvol ontwerper
'De Vlam' gaat aan
Haags succes tijdens Salone del Mobile
Studenten KABK op iSaloni
Virtuele onderwaterwereld showt meubels
Nederlandse studenten op Salone del Mobile
Generale repetitie studenten Beeldende Kunst
Uitreiking op 30 juni
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten 325 jaar
Open dag op 27 januari

01-12-2008 8:31


Designliefhebbers kunnen vanaf heden hun lol op in Amsterdam. Aldaar opende dit weekend designmerk Moooi haar nieuwe Moooi Gallery. Het is de bedoeling van de initiatiefnemers om van dit centrum net zo'n begrip te maken als bijvoorbeeld MOSS in New York.

In The Gallery zijn onder meer de Moooi-collectie en een aantal unieke ontwerpen van Marcel Wanders te zien. Ook worden bezoekers getracteerd op zweeds meubilair van voor 1800 én allerhande boeken en tijdschriften.

moooi

Moooi Gallery is gevestigd aan de Westerstraat 187 in Amsterdam.
01-12-2008 8:22


Tijdens een geanimeerde bijeenkomst in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam vond onlangs de feestelijke uitreiking plaats van de 'Architect van het Jaar' Prijs, editie 2008. De prijs ging naar architect Rudy Uytenhaak.

De prijs werd vorig jaar ingesteld door ArchitectenWerk en heeft als doel om - naast de reeds gekende hoge architectonische kwaliteit van hun gerealiseerde werk - ook de professionaliteit en innovatiekracht van Nederlandse architectenbureaus nader onder de aandacht te brengen van opdrachtgevers, pers en publiek.

Rudy Uytenhaak Architectenbureau uit Amsterdam won de categorieprijs voor grote bureaus en werd door de jury unaniem gekozen als 'Architect van het Jaar 2008'. Aan de hoofdprijs is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden, ter beschikking gesteld door hoofdsponsor Alcoa Architectuursystemen uit Harderwijk.

Uit het juryrapport: "De jury ziet een breed architectenbureau dat actief is op vele fronten en dat in het gerealiseerde werk aandacht geeft aan alle schaalniveaus. […] Uytenhaak maakt al sinds jaar en dag veel werk van duurzaamheid. In het ontwerp van de in aanbouw zijnde grote onderwijsgebouwen en vooral bij de twee nieuwe Nederlandse ambassades in Jordanië en Australië is dat op een steeds hoger niveau te zien. Tenslotte heeft de jury bewondering voor zijn intensieve studie naar 'verdichting' en prijst de vasthoudendheid van de architect om het debat daarover ook op het politieke niveau aan te zwengelen.[…]"

De drie categorieprijzen werden als volgt verdeeld: Categorie Large (bureaus groter dan 20 fte): 1. Rudy Uytenhaak, Amsterdam - 2. Faro Architecten, Lisserbroek en Zutphen - 3. Cepezed, Delft. Categorie Medium (bureaus van 5-20 fte): 1. Marlies Rohmer, Amsterdam - 2. Paul de Ruiter, Amsterdam - 3. Onix, Groningen en Helsingborg (Zweden). Categorie Small (bureaus tot 5 fte): 1. JagerJanssen Architecten, Rotterdam - 2. Geusebroek Stefanova, Amsterdam. Publieksprijs (stemming via www.architectenweb.nl): 1. JagerJanssen Architecten, Rotterdam (met meer dan 28 procent van de 1.382 stemmen). 2. Paul de Ruiter, Amsterdam (17,9 procent). 3. Faro Architecten, Lisserbroek en Zutphen (16,6 procent).


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >