Nieuws


30-10-2008 18:07


Eén van Nederlands toonaangevendste ontwerpers, Wim Crouwel, krijgt de Gerrit Noordzijprijs 2009. De prijs is een internationale bekroning voor letterontwerp en typografie, die eens in de 3 jaar door een jury wordt toegekend aan een succesvol (letter)ontwerper. In navolging van Gerrit Noordzij onderscheidt de ontwerper zich op de volgende drie gebieden: letterontwerpen, lesgeven en publiceren. De prijs bestaat uit een tentoonstelling en een publicatie. Wim Crouwel neemt de prijs op vrijdag 6 maart 2009 op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in ontvangst.

De prijs is een initiatief van de Master opleiding Type and Media van de KABK in samenwerking met Museum Meermanno te Den Haag en onder auspiciën van de dr. P.A. Tiele-stichting. De Type and Media opleiding Letterontwerpen is samen met de opleiding aan de Universiteit van Reading (Groot-Brittannië) de enige opleiding ter wereld waar letterontwerpers worden opgeleid. De prijsuitreiking aan Wim Crouwel is tevens de opening van de tentoonstelling over het werk van de vorige Gerrit Noordzij prijswinnaar, de Amerikaanse letterontwerper, Tobias Frère-Jones.

 

De prijs is vernoemd naar Gerrit Noordzij (1931) die meer dan 30 jaar het vak Letterontwerpen op hoog niveau onderwees aan de KABK. In de discussies die Noordzij en Crouwel met elkaar voerden, in schrift, maar vooral ook als ze samen in een panel zaten om te praten over de toekomst van het vak, bleek steeds weer hoe tegengesteld hun opvattingen zijn. Toch werden de discussies altijd gevoerd met een hoge mate van respect en interesse voor elkaar zienswijze, waardoor niet de tegenstelling, maar juist de breedte van het vak duidelijk werd. In een tijd waarin alle digitale technieken tegelijk in opkomst waren, hebben zij als geen ander bijgedragen aan het ontwikkelen van visies over typografie, letterontwerpen, en ontwerpen in het algemeen.

Zondag 2 november vindt een openbaar debat plaats tussen Wim Crouwel en Jan van Toorn in Felix Meritus in Amsterdam. In 1972 kwamen deze ontwerpers al eerder samen om over hun ideeën en standpunten te discussiëren. Crouwel, voorstander van de heldere esthetiek van het functionalisme, kwam die middag in aanvaring met Van Toorn, een ontwerper die alle regels liefst overboord zette. Dit keer staan zij opnieuw tegenover elkaar om die historische avond van toen te doen herleven. Daarnaast is er op dit moment een expositie met affiches en catalogi van Wim Crouwel te zien in Galerie Vivid in Rotterdam en vanaf 18 november vindt een overzichtstentoonstelling van Crouwel plaats in het Van Abbe Museum in Eindhoven.

Grafisch vormgever Wim Crouwel (Groningen, 1928) is bekend om zijn systematische en geordende aanpak. Hij is de typograaf van vaste stramienen en lettertypen en voert in zijn veelzijdige carrière een vorm van standaardisatie en industrieel denken in het ontwerpen door. Na zijn studie aan de academie Minerva in Groningen (1947 tot 1949) richt Crouwel zijn eigen ontwerpbureau op. Van 1963 tot 1980 zet hij samen met Friso Kramer, Benno Wissing en Paul en Dick Schwarz Total Design op, dat de bijnaam ‘Totaal Ontwerp' krijgt, omdat het bedrijf zich, als eerste ontwerpbureau in Nederland, bezighoudt met het ontwerp in de meest brede zin van het woord. Verschillende disciplines worden samengebracht ten behoeve van een interdisciplinaire ontwerpopgave. Crouwel maakt tevens vele affiches, catalogi en tentoonstellingen voor het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Stedelijk Museum in Amsterdam.

In 1967 ontwerpt hij, als reactie op de onvolkomenheden van het eerste computergestuurde zetsysteem Digiset, het revolutionaire New Alphabet, een alfabet dat uitsluitend uit horizontale en verticale lijnen bestaat. Grote internationale bekendheid krijgt hij voor zijn ontwerp van het Nederlandse paviljoen op de wereldtentoonstelling in 1970 in Osaka. Crouwel wordt in 1973 bijzonder hoogleraar industriële vormgeving aan de Technische Universiteit te Delft. Hij bleef adviseur bij Total Design en wordt in 1981 directeur van Museum Boijmans Van Beuningen. Crouwel combineert deze laatste functie met zijn hoogleraarschap in de kunst- en cultuurwetenschappen aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam.

Crouwel heeft belangrijke prijzen en onderscheidingen op zijn naam staan, waaronder de Leopold II orde voor zijn ontwerp van het Benelux-paviljoen op de wereldtentoonstelling in 1958, de Piet Zwart Prijs van de BNO in 1991 en de Oeuvreprijs Vormgeving van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst in 2004. Daarnaast werd Crouwel in 1989 'Officer of the most excellent order of the British Empire' (OBE) en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw in 1993.

De Gerrit Noordzijprijs werd achtereenvolgens uitgereikt aan Gerrit Noordzij, Fred Smeijers, Erik Spiekermann en Tobias Frère-Jones.

De jury bestond dit jaar uit: Jack Verduyn Lunel (voorzitter) directeur van de KABK, Gerard Unger, hoogleraar Typografie aan de Universiteit Leiden, Leo Voogt, directeur van Museum Meermanno, Petr van Blokland, letterontwerper en docent aan de Type and Media-opleiding en de afdeling Grafisch Ontwerpen en Ada Lopes Cardozo, hoofd afdeling Grafisch Ontwerpen van de KABK (secretaris).

 

30-10-2008 8:26

Niet minder dan 95.000 bezoekers. En een stijgende internationale en professionele interesse. Zondagavond sloot de internationale biënnale Interieur 08 in Kortrijk Xpo haar deuren na een geslaagde 21e editie. Ook de allereerste Dutch Design Days op Interieur , waar Nederlandse ontwerpers in de kijker werden gezet, kon op heel wat enthousiasme rekenen, benadrukt de organisatie.

Projectcoördinator Dieter Van Den Storm blikt tevreden terug: "De reacties waren zonder meer positief. Eregast Jaime Hayon heeft met zijn frivool design én zijn ontwapenende charme het hart van menig bezoeker gestolen. Heel opvallend was ook de grote interesse voor de lezingen en tentoonstellingen. Bezoekers willen niet alleen naar al dat moois kijken, ze willen ook iets opsteken."

Professionele en niet professionele interieurliefhebbers trokken van 17 tot 26 oktober massaal naar Kortrijk, voor de 21e editie van de internationale biënnale voor wooncreativiteit. Niet minder dan 95.000 bezoekers bezochten Interieur 08 om interieurarchitectuur te voelen en, vooral, design te beleven. Opvallend daarbij is het groeiende publiek professionelen. Zo trok de openingsdag, enkel toegankelijk voor professionelen, 5 procent meer bezoekers dan bij de feesteditie in 2006. Ook het aantal internationale bezoekers steeg dit jaar, met bezoekers uit zestig verschillende landen en meer dan achthonderd journalisten uit alle wereldhoeken. Het succes van Interieur 08  viel internationaal in de smaak. Van Den Storm: "Vorige week kopte de Financial Times ‘Interieur still stands out among the plethora of design fairs around the world for the quality of what is on display and for its originality of presentation'."

Daarnaast was Interieur 08 ruimer dan ooit. Letterlijk, met een fraaie architecturale standenopbouw, en inhoudelijk met een breed programma. Zo kon je naast de 315 verschillende merken op de biënnale ook een 25-tal lezingen volgen, innovatief design voor de woning en de werkplek ontdekken en aanvullende tentoonstellingen bekijken. Ook de eerste Belgische Design Awards 08 werden uitgereikt en tentoongesteld onder de vlag van het nieuwe initiatief Design at Work, dat voor de eerste keer plaatsvindt in december 2009.
Van Den Storm: "De lezingen waren voor ons en de geïnteresseerden een test. Weliswaar hebben we dat in het verleden ook al gedaan, maar nooit in die mate. De interesse en het enthousiasme van het publiek was simpelweg enorm. De Interieur-bezoekers willen blijkbaar niet alleen naar al dat moois kijken, ze willen ook iets opsteken. En dat is perfect gelukt met klinkende namen als Michael Braungart, Joost Swarte, Erwan Bouroullec, Fabio Novembre, Inga Sempé, Minsuk Cho ..."

De 22e Interieur Biënnale vindt plaats van 15 tot 24 oktober 2010.

Zie ook:
Interieur 08 Kortrijk start vandaag
Silver, Xantos en Flirt
Interieur Foundation: evolutie van design
Nog een biënnale in Kortrijk
Primeur voor Interieur 08 
29-10-2008 8:30

 

Interieurontwerpbureau AbrahamsCrielaers gaat TBWA\Company Group begeleiden naar een nieuw onderkomen aan industrieterrein Schinkel in Amsterdam. De opdracht betreft de conceptontwikkeling voor indeling en inrichting en de bouwbegeleiding.

 

TBWA\, nu nog gevestigd aan de Prof. W.H. Keesomlaan in Amstelveen, heeft voor AbrahamsCrielaers gekozen vanwege de combinatie van creativiteit van de ideeën en uitvoerbaarheid van de plannen. “AbrahamsCrielaers is er als beste in geslaagd een visie door te vertalen naar een slim concept”, aldus Simon Neefjes, managing director van TBWA\.

Het voorstel van AbrahamsCrielaers viel onder andere in goede aarde vanwege een slimme indeling met hoogteverschillen en een speelse oplossing voor open ruimtes die gemakkelijk af te sluiten zijn. Neefjes: “Voor smartness krijgen ze een 10. Bovendien is de uitvoering bij hen ook in goede handen.”

 

Onlangs is de eerste paal voor het gebouw geslagen. Volgens planning wordt het gebouw in februari 2010 opgeleverd waarmee de reclamegroep TBWA\ weer terugkeert naar Amsterdam. Het betreft een nieuwbouwpand van 8871 vierkante meter dat wordt ontwikkeld door Fortress. AbrahamsCrielaers ziet de opdracht van TBWA\ als een kroon op het werk. “Natuurlijk hebben we de afgelopen jaren verschillende andere spraakmakende projecten opgeleverd”, zegt Suzanne Abrahams van AbrahamsCrielaers. “Maar het is natuurlijk fantastisch als het grootste reclamebureau van Nederland ons plan kiest vanwege onder andere de creativiteit.” 

Nadere informatie: www.abrahamscrielaers.nl.

29-10-2008 8:24

 

Designonstock.com werkt vanaf heden samen met Habitat for Humanity Nederland. Dennis Goethals, algemeen directeur van Designonstock.com: “Vanaf het eerste moment dat we besloten hadden om een goed doel te steunen was het voor ons logisch om Habitat for Humanity te benaderen. Zo goed als wij het in de Westerse wereld hebben, zo zwaar is het voor mensen die in armoede leven. Daarom steunen wij Habitat for Humanity. Hun missie: huizen bouwen voor mensen die niet de luxe kennen van een dak boven hun hoofd.”

 

Designonstock.com doneert per verkocht meubel een bedrag aan Habitat for Humanity. De families die in aanmerking komen voor een Habitat-huis worden geselecteerd door de Habitatorganisatie ter plekke. Habitat verstrekt een renteloze lening en maakt met de toekomstige huiseigenaren afspraken over de maandelijkse afbetaling en het meebouwen aan hun eigen huis én aan dat van anderen in hun gemeenschap. De bouw van de huizen wordt gerealiseerd met lokale materialen en door aannemers ter plekke, waardoor ook de lokale economie wordt gestimuleerd.

 

Habitat for Humanity heeft als uitgangspunt dat het beëindigen van armoede begint met een huis. Want wie een huis heeft, heeft een veilige basis voor het hele gezin. Wie thuis over schoon drinkwater beschikt, blijft vele gezondheidsproblemen bespaard. En wie gezond is, is in staat te ‘bouwen’ aan zijn toekomst. Zo zijn er op dit moment bouwprojecten in onder andere India, Ghana en op de Filippijnen.

 

Van elk product dat Designonstock.com verkoopt, gaat een deel van de opbrengst (jaarlijks in totaal minimaal 30.000 euro) naar Habitat for Humanity. Uitgebreide informatie over Habitat for Humanity is te vinden op www.habitat.nl.

28-10-2008 8:53

Duurzame kantoren in binnenstedelijke gebieden. We hebben er al een tijd de mond van vol. Begin november wordt het concept Green Office 2015 gepresenteerd. Green Office is ontwikkeld door architecten, constructeurs, bouwers, installateurs en opdrachtgevers en wordt ondersteund door de Rijksgebouwendienst (VROM).

Een Green Office 2015 is een innovatief en duurzaam kantoorgebouw van 50.000 vierkante meter. Het is een flexibel gebouw dat in de loop der tijd tal van functies kan vervullen. Het levert energie op, zonder dat het concessies doet aan het comfort. In de Green Office zijn wonen, werken en recreëren met elkaar verweven. Het verbindt en vitaliseert de binnenstad en de periferie. Het is toonaangevend op het gebied van innovatieve technieken en concepten en het sluit naadloos aan bij de beleidsplannen van de overheid inzake ruimtelijke ordening.
28-10-2008 8:50


Het is bijzonder om te zien dat de Nederlandse architectuur op wereldniveau nog steeds zo’n grote rol speelt. Het laatste kantoorgebouw in Rijnsweerd te Utrecht is het vijfde Nederlandse gebouw van Rietveld Architects New York, dat in Amerika onderscheiden werd met een Amerikaanse architectuurprijs.

De Award of Merit, toegekend door de Society of American Registered Architects (SARA), werd uitgereikt op 17 oktober in Coral Gables bij Miami, Florida. Het ontwerp voor het kantoorgebouw in Utrecht komt van de hand van de architectenpartners Margaret en Rijk Rietveld. Het bijna 30.000 vierkante meter grote kantoorgebouw is begin dit jaar in gebruik genomen door PriceWaterhouse Coopers, VSB Fonds en CMS Derks Star Busmann. Het project is ontwikkeld door Fortis Vastgoed. www.rietveldarchitects.com
28-10-2008 8:48


De Design Academy Eindhoven krijgt de komende vier jaar 1 miljoen euro extra voor haar internationale activiteiten. Het potje heet 'internationale excellentie' en is bestemd voor instellingen die wereldwijd furore maken.

Als een van de 'excellente uithangborden van Nederland voor het buitenland' krijgt de Design Academy als derde (en laatste) instelling geld uit dit potje. Eerder ontvingen het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam en het Mauritshuis in Den Haag in dit kader beide al 1,5 miljoen euro van de minister.

Minister Plasterk heeft het geld toegekend. Hij roemde de kwaliteiten van de Design Academy. "Onder de bezielende leiding van Lidewij Edelkoort is dit instituut uitgegroeid tot een 'internationale kanjer' en verdient daarom die extra middelen." Plasterk zei ook te willen proberen om de hbo-instelling in het buitenland een universitaire status te geven. Hij voert daartoe gesprekken met de HBO-raad.

Li Edelkoort, die dit najaar vertrekt als voorzitter van het college van bestuur van de Design Academy, heeft hiermee 'haar' buit binnen. Zij heeft direct vanaf het begin van haar carrière aan de Design Academy altijd al sterk ingezet op internationalisering. Ze zei het extra budget te willen gebruiken om internationale topexperts aan zich te binden en internationale workshops en summer schools te organiseren. Ook wil de academie verder investeren in een opleiding die duurzame ontwerpen voortbrengt.
24-10-2008 8:42


Dutch Design Days in Belgium: zeven weken, zeven feesten in zeven steden zullen feestelijk worden afgesloten. Op vrijdag 31 oktober vanaf  20.00 uur staat het aansluitend feest gepland in Stadsfeestzaal Shopping in centraal Antwerpen.

Temidden van 250 genodigden uit de designwereld en samen met allen die de Dutch Design Days in Belgium een succes hebben gemaakt, designers, bekend en onbekend, deelnemende bedrijven in het paviljoen, design-evenementorganisatoren, medewerkers van de Belgische en Nederlandse designplatforms, organisaties, opleidingen, partnerbedrijven, kennisinstellingen, overheidsinstanties, cultuur- en handelsbevorderaars, allen designminnend & designminded.

De Stadsfeestzaal is een plaats met een indrukwekkende ambiance, waar gedurende drie dagen een Dutch Design Paviljoen is neergezet met het beste wat Nederlands ontwerp te bieden heeft. Deze stukken zullen te bewonderen zijn gedurende de avond en de drie voorafgaande dagen vanaf woensdag 29 oktober.

Vermeldenswaard is ook de vernissage van de expo 'Dutch Designport' van Vivid Gallery op dinsdag 28 oktober om 20.00 uur in het Militair Hospitaal te Antwerpen en de lezing op 29 oktober in het Flanders Fashion Instituut lokatie ModeNatie, Yohji Yamamoto Auditorium, Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen, 'Antwerpen en Arnhem, twee modeclusters vergeleken'.

Zie ook:
Nieuw design-evenement

23-10-2008 8:38


ROC Aventus krijgt er een prachtig schoolgebouw bij. In Zutphen verrijst een pand van ca. 4200 vierkante meter verdeeld over vier lagen direct naast het NS-station en het busstation. NS Poort, dochteronderneming van NS en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van stationsgebieden, is ontwikkelaar van het nieuwe pand. ROC Aventus en NS Poort tekenden onlangs de realisatieovereenkomst voor het gebouw dat ontworpen is door architectenbureau RAU.

Naar verwachting wordt eind dit jaar de eerste paal geslagen. Momenteel loopt de Europese aanbesteding voor het selecteren van een aannemer. Deze moet het gebouw volgens planning in december 2009 opleveren. Het ROC Aventus gebouw komt tussen het busstation en de nieuw te bouwen verkeerstunnel vanaf de oude IJsselbrug, onder het spoor door. In de school kunnen straks circa 1.000 studenten terecht voor een opleiding of cursus in de branches Handel, Mode & Styling, ICT, Secretariaat, Cultuur (mbo-Dans), Gezondheidszorg, Welzijn, Aventus Volksuniversiteit en sector Educatie. Voor NS Poort is het niet de eerste school. Eind 2007 leverde het bedrijf bij station Nijmegen ook een ROC-gebouw op en in Den Haag wordt een schoolgebouw ontwikkeld voor het Mondriaan College.

NS Poort wil stationsgebieden aangenaam en levendig maken door er een mix te bieden van wonen, werken, winkelen, recreëren én leren. Een school past dus prima in deze visie omdat het een levendige stroom studenten door het gebied genereert. Door zelf duurzaam stationsgebieden te ontwikkelen, beheren en exploiteren zorgt NS voor gebieden waar mensen zich prettig en veilig voelen en levert het een waardevolle bijdrage aan binnenstedelijke ontwikkeling.
22-10-2008 9:52

Prof. Michael Braungart kreeg afgelopen maandagavond het eerste exemplaar van Het Architectenboek deel 6 overhandigd. Dat gebeurde na afloop van een door Herman Miller georganiseerde lezing van Braungart, die zijn Cradle-to-Cradle filosofie uiteenzette voor in grote getalen opgekomen toehoorders.

De lezing maakte onderdeel uit van het nevenprogramma tijdens de vakbeurs Interieur, die nog tot en met zondag aanstaande (26 oktober 2008) plaatsvindt in Kortrijk.

Het Architectenboek is een uitgave van Inside Information BV. Deel 6 behandelt in de vorm van interviews met (interieur)architecten en ontwerpers het thema 'Traditie contra vernieuwing'. Ook prof. Braungart is in het kader van dit thema geïnterviewd door auteur Henk-Jan Hoekjen.

Zie ook:
http://www.hetarchitectenboek.nl/AB2008.htm
22-10-2008 8:40

 

De Nederlandse zorgsector is volop in beweging. De ingevoerde marktwerking in de gezondheidszorg dwingt zorginstellingen het beleid op zowel de korte als de lange termijn af te stemmen op de vernieuwde wetgeving. Om meer inzicht te bieden in de Nederlandse markt voor zorghotels organiseren Maxwell Group, De Stromen Opmaat Groep en DTZ Zadelhoff dinsdag 18 november een seminar ‘Zorghotels, nu en in de toekomst’.

 

Kwaliteit, efficiency en flexibiliteit van het vastgoed worden in de toekomst namelijk nog belangrijker. Deze ontwikkelingen leiden ertoe dat ziekenhuizen een alternatief zoeken voor herstel en verblijf. Verpleeg- en verzorgingshuizen spelen hierop in door de capaciteit voor tijdelijk verblijf uit te breiden in de vorm van zorghotels.

 

Tijdens dit seminar wordt het onderzoeksrapport ‘De Nederlandse markt voor zorghotels 2008’ met daarin de trends en ontwikkelingen van het aanbod van zorghotels in Nederland gepresenteerd. Feddo Bosveld, verantwoordelijk voor het Healthcare-team binnen DTZ Zadelhoff: “De veranderende wet- en regelgeving zet instellingen aan tot efficiency en het maken van strategische keuzes. Daarnaast dwingt de ingevoerde marktwerking zorginstellingen tot een omslag van aanbodgestuurde naar vraaggerichte zorg. Hierbij staan privacy en gastgerichtheid voorop. Zorghotels zijn daarmee een logische verschijning.”

 

Tijdens het seminar worden presentaties gegeven door DTZ Zadelhoff, Maxwell Group en De Stromen Opmaat Groep. “Hierbij staan vastgoed, hospitality en ervaringen uit de praktijk centraal. Bovendien worden de resultaten van een zorghotelenquête onder de grootste zorgaanbieders bekend gemaakt. De enquête is verstuurd aan de voorzitters Raad van Bestuur van alle Nederlandse ziekenhuizen en de top-100 van grootste zorgaanbieders uit de verzorgings– en verplegingssector”, aldus Bosveld.

Geïnteresseerden kunnen zich voor 7 november aanmelden voor dit seminar door een mail te sturen naar healthcare@dtz.nl onder vermelding van 'Seminar zorghotels'.

21-10-2008 9:10


Ontwerpers Christien Meindertsma en Julie Jolia mogen zich de trotste winnaar noemen van de Dutch Design Award 2008, de Golden Eye. Zij wonnen de prijs met hun boek PIG 0504.

Het in PIG afgebeelde varken 05049 wordt na zijn dood in gesorteerde delen over de wereld verstuurd. Met chirurgische precisie wordt de verspreiding van het varken ontleed in een helder vormgegeven fotoboek, waarin alle producten op ware grootte worden getoond. De vuistdikke catalogus is voorzien van een vleesstempel op de kaft en een geel oormerk op de rug.

Drie jaar lang onderzocht ontwerpster Christien Meindertsma welke producten van een varken worden gemaakt. Naast uiteraard de gebruikelijke karbonades en worst blijkt dat nog veel meer te zijn. Munitie, medicijnen, hartkleppen, fotopapier, sigaretten en kauwgom zijn maar enige voorbeelden.

’PIG 05049 van Christien Meindertsma en Julie Joliat is, niet in de laatste plaats, gekozen uit bewondering voor de bijzondere wijze waarmee deze schitterend ontworpen productie de lezer op verrassende wijze betrekt bij het maatschappelijk debat’, aldus juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan. De jury roemt de innovatieve wijze waarop dit ontwerp esthetisch en zorgvuldig is vormgegeven.

Ambitie van de Dutch Design Awards is hét beste Nederlands ontwerp te waarderen en presenteren. Door de nieuwe opzet met, naast eigen inzendingen, het actief scouten door vakmensen uit de designwereld is het beoogde kwaliteitsniveau bereikt. De toenemende, internationale aandacht voor Dutch Design was aanleiding om deze nieuwe weg in te slaan. Het waren maar liefst 700 inzendingen waar de jury een keuze uit moest maken. De meerderheid van deze projecten is voorgedragen door de scouts van de selectiecommissies. Zij hebben de afgelopen periode de markt afgestruind, op zoek naar interessant werk. Uiteindelijk werden vanuit deze longlist 64 werken geselecteerd voor de uiteindelijke prijzen. Het werk van al deze 64 genomineerden is beoordeeld door dertien toppers uit de internationale designwereld, die samen de jury vormen. Naast de Golden Eye, deelde de jury op zaterdag 18 oktober negentien awards uit in de subcategorieën van Communicatie, Product en Ruimtelijk Ontwerp.
18-10-2008 18:58


De genomineerden voor de Lensvelt Architect interieurprijs zijn door de vakjury bekend gemaakt. Eind november zal voor de achtste keer de prestigieuze prijs worden uitgereikt aan het volgens de jury meest vernieuwende en professionele interieurproject van 2008.

Uit de 76 inzendingen zijn vijf genomineerden geselecteerd. De genomineerde projecten zijn: het Informatiecentrum Rechtspraak in Rotterdam, de watertoren in Delft, de modewinkel MGH20 in Rotterdam, een woonboerderij in Lage Mierde en het kantoor van Wieden + Kennedy in Amsterdam.
Architect Thom Mayne (VS) zal ter gelegenheid van de uitreiking een lezing geven. De prijs die acht jaar geleden door vakblad de Architect en kantoormeubelenfabrikant Lensvelt in het leven is geroepen, wordt dit jaar op 27 november in de Lichtfabriek in Haarlem uitgereikt. De opzet van deze prijs is het versterken van de professionaliteit en het stimuleren van vernieuwing in deze sterk groeiende discipline. De winnaar ontvangt 12.000 euro en zijn of haar interieurproject wordt gepubliceerd in ‘de Architect interieur' van november.

Iedere Nederlandse of Belgische ontwerper met een erkende opleiding in (interieur)-architectuur of design kan meedingen naar de prijs. Ook kunnen projecten worden voorgedragen door opdrachtgevers, collega's of derden. Vorig jaar koos de jury voor de boekhandel Selexyz in Maastricht, een ontwerp van Merx + Girod Architecten. Zij plaatsten een boekenflat in de Dominicaner kerk in het centrum van Maastricht. De consequente vertaling van het programma van eisen en de gemaakte relatie met de stad gaven voor de jury de doorslag.

De genomineerde projecten voor de LAi prijs 2008 zijn:

- Informatiecentrum Rechtspraak in Rotterdam door Atelier Kempe Thill. In dit volledig transparante, zorgvuldig gedetailleerde en gematerialiseerde volume dat kan worden opgevat als een groot meubelstuk, kunnen burgers terecht met vragen over de rechtspraak.

- Watertoren in Delft door Rocha Tombal Architecten. Een meditatiecentrum, waterwinkel en café zijn in een monumentale watertoren ondergebracht en onderling verbonden door een sculpturale trap.

- MGH20 in Rotterdam door Richard Hutten Studio. Het interieur van de mannenmodewinkel van styliste en ontwerpster Margreet Olsthoorn lijkt niet te zijn ingericht. De gestripte en huidkleurig gespoten ruimte is ruig en authentiek en wijkt sterk af van een standaard verkoopomgeving.

- Boerderij in Lage Mierde door Wim De Vos. Enkele bouwkundige ingrepen resulteren in een vloeiende overgang tussen binnen en buiten, terwijl de eenvoudige materialisering en diffuse daglichttoetreding een dromerige sfeer oproepen.

- Kantoor Wieden + Kennedy, Amsterdam door NEXT Architects. Door in het gebouw vides te maken en gangen door te trekken, is een cluster van historische panden op een vanzelfsprekende manier met elkaar verbonden en heeft het complex een nieuw hart gekregen.

De jury bestaat uit zeven leden die actief zijn in het vakgebied. Voorzitter is Liesbeth van der Pol, rijksbouwmeester en werkzaam bij Dok architecten. Toekenning van de prijs is de bekroning van een excellent project en houdt een erkenning in van het vakmanschap en de vernieuwingsdrift van de bekroonde ontwerper. De overige juryleden zijn Petra Blaisse, (Inside Outside), Ronald Hooft (Prasthooft), Mariet Schoenmakers (AM Wonen), Wieki Somers (Studio Wieki Somers) en Ivo Vanhamme (BOB361 architecten). Harm Tilman, hoofdredacteur van de Architect, is secretaris van de jury. De jury is op zoek gegaan naar die projecten die een versterking zijn van een professionele en vernieuwende discipline en die de uit elkaar gegroeide werelden van cultuur en opdrachtgeverschap dichter bij elkaar brengen.

Op donderdag 27 november wordt tijdens een avondvullend programma de LAi prijs uitgereikt, ten overstaan van genodigden uit de wereld van interieur en ontwerp. Speciaal voor deze gelegenheid zal de Amerikaanse architect Thom Mayne, medeoprichter van Morphosis en winnaar van de Pritzker Architecture Prize in 2005, de bezoekers meenemen in zijn zoektocht naar interieurontwerpen die mensen weer met de stad verbinden. Tevens zal voor de tweede keer de Mart Stamprijs worden overhandigd aan de maker van het meest vernieuwende stoelontwerp van 2008. Deze aanmoedigingsprijs voor jonge ontwerpers heeft als doel een vernieuwend stoelontwerp te realiseren voor de projecten- en consumentenmarkt. Bij de beoordeling let de jury op de functionaliteit en het karakter van de stoel, een ander belangrijk aandachtspunt is het materiaalgebruik.

De jury bestaat uit voorzitter Diederik Fokkema (Fokkema Architecten), Richard Hutten (Richard Hutten Studio), Arjen Ribbens (NRC Handelsblad) en Harm Tilman (hoofdredacteur De Architect). Aan de Mart Stamprijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden. Philipp Thonet, eigenaar van de gerenommeerde stoelenfabrikant Thonet, zal de prijs persoonlijk aan de winnaar overhandigen.

Zie ook:
Inschrijven tot 29 augustus 
 

17-10-2008 16:17


Voor wie het ontgaan is: gisteren (vrijdag 17 oktober) begon in Kortrijk de beurs Interieur 08. Op deze hooggewaardeerde designbeurs zijn tal van vooraanstande projectinrichters te vinden. Om er een aantal te noemen: Ahrend, Walter Knoll, Herman Miller en Sicame.

Overigens kan de liefhebber tijdens de beurs in Kortrijk (die tot en met 26 oktober duurt) desgewenst een uitstapje maken naar Keulen, waar van 21 tot en met 25 oktober de projectbeurs Orgatec gehouden wordt. Enkele van de exposanten aldaar: Walter Knoll, Herman MIller en Sicame. Inderdaad: geen Ahrend.

Zie ook:
Interieur 08 Kortrijk start vandaag
Silver, Xantos en Flirt
Interieur Foundation: evolutie van design
Nog een biënnale in Kortrijk
Primeur voor Interieur 08 

 
17-10-2008 8:41


Designliefhebbers kunnen dezer dagen hun lol op. Op tal van evenementen is er de komende weken aandacht voor designmeubilair en -verlichting. Bijvoorbeeld op de Dutch Design Week in Eindhoven (18 tot en met 26 okt.). Eén van de nieuwe producten die getoond zal worden is de lamp 'Los#1' van het merk Los!Series.

De Los#1 is het eerste product in een serie. Volgens aanbieder Los!Series betreft het een 'unieke zwevende designlamp'. De lamp is in nauwe samenwerking met ontwerpster Angela Jansen ontwikkeld. De lamp is te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven en wordt 18 oktober gepresenteerd in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven.

“Los#1 is ontstaan toen ik tijdens mijn studie op de Design Academy in Eindhoven een afstudeeropdracht moest afronden” zegt ontwerpster Angela Jansen. “Ik heb hiervoor een lamp ontworpen met een silhouet van een klassieke lamp als inspiratie, gecombineerd met moderne technologie. Voor dit laatste deed ik een beroep op mijn vader, een mechatronics expert, hij ontwikkelde de technische oplossing door middel van levitatietechnologie”.

Het resultaat is Los#1, de eerste van een serie lampen met leviterende armaturen. Omdat het bovenste deel van de kap zweeft, is de kap eenvoudig te vervangen en onderling uitwisselbaar door een andere kap met een andere vorm of patroon. De basismodellen worden geleverd met standaard kap, maar daarnaast zullen losse kappen verkrijgbaar zijn, waardoor het mogelijk is om naar eigen inzicht creatief aan de slag te gaan. 

Het ontwerpbureau Los!Concepts bestaat uit een flexibel team van ontwerpers, productontwikkelaars, inkopers en verkopers. Naast het ontwerp van Los#1 houdt Los!Concepts zich bezig met het ontwerpen van kussens en vloeren. Los!Series is een merknaam van Hala Nederlandse Lampenfabriek B.V. te Amersfoort.
17-10-2008 7:39


Richard Hutten, Fabio Novembre, Michael Sheridan, Erwan Bouroullec, Michael Braungart en co. Zij allen zijn te gast op Interieur 08 in Kortrijk, dat vandaag van start gaat en loopt tot en met volgende week zondag, 26 oktober 2008.

 

Tien dagen lang kan de bezoeker op Interieur 08 genieten van uiteenlopende voordrachten, workshops, discussies en presentaties. Een centraal forum in hal 4 en de grote feestzaal bieden ruimte aan een uitgebreid programma, georganiseerd in samenwerking met verschillende partners.

 

Interieur 08 en het nieuwe platform ‘Design at Work' houden dit jaar de discussie gaande met een uitgebreide lijst aan sprekers en actuele thema's. Geïnteresseerd in innovatieve ontwerpen, nieuwe toepassingen of de laatste trends? Het centraal forum in hal 4 en de grote feestzaal zijn ‘the place to be' voor een goedgevulde lezingenreeks.

 

Forum

vrijdag 17 oktober - dag van de professionelen

12.00 uur: Lezing door Anna Kirah (DK) en Tülay Yüksel (TK/NL): People-centered Product Innovation & Unchained Working, in samenwerking met Mewaf.
13.30 uur: Prijsuitreiking Designer van het jaar: Stefan Schöning (BE), in samenwerking met Weekend Knack & Weekend Le Vif / L'Express
14.30 uur: Material Update 2008 door Elodie Ternaux (FR): Material Update 2008, i.s.m. MateriO Belgium
16.30 uur: Innovation Driven Car Design door Pierre Leclercq (BE) en Jean Vanderschuren (BE), i.s.m. BASF

zaterdag 18 oktober

11.00 uur: Alain Berteau (BE), designer van het jaar 2006: Beyond Show Business
13.00 uur: Nedda El Asmar (BE), designer van het jaar 2007: La Passion des Evidences
15.00 uur: Stefan Schöning (BE), designer van het jaar 2008

maandag 20 oktober

11.00 uur: Valérie Barlet (BE): Glassiled, Capture the Light, in samenwerking met AGC Flat Glass Europe
13.00 uur: Anita Evenepoel (BE) over nieuw textiel, in samenwerking met Interieur 08, Futurotextiel 08 en Weekend Knack
15.00 uur: Where technology meets design. Annual meeting Agoria Vlaanderen.

dinsdag 21 oktober - Dutch Design Day

11.00 uur: Industrial designer en cartoonist Joost Swarte (NL): a museum for Hergé, over de samenwerking met de Franse architect Christian De Portzamparc voor het Belgische Hergé-stripmuseum
13.00 uur: Architect Rob Wagemans (NL), the World according to Concrete
15.00 uur: Designer Richard Hutten (NL): Layers, on the significance in his work
16.00 uur: Ann Maes (BE): The critical Mass: on relevant, good and durable design

woensdag 22 oktober
11.00 uur: Michael Sheridan (USA) over ‘Arne Jacobsen and the Golden Age of Danish Design', in samenwerking met Vola
13.00 uur: Jos Stuyfzand en Dirk Vananderoye over Ambient Experience: We can design your experience! Can we? in samenwerking met Philips Design
15.00 uur: Clio Brzakala en Jean-Pierre Debever (BE): voorstelling van success stories uit Wallonië, in samenwerking met Design Wallonie/AWEX

donderdag 23 oktober

11.00 uur: Julie Vandenbroucke (BE) en Philip Maertens (BE): Arteconomy meets Siemens. Over de band tussen kunst en economie, in samenwerking met Arteconomy.
15.00 uur: designer Inga Sempé (FR), in samenwerking met Ligne Roset

vrijdag 24 oktober
Mobility Event door Flanders InShape
11.00 uur: Off road: boat & bike door Koen Elsen/Achilles Associates en Fangio Reybroeck / Museeuw Bikes: Museeuw Bikes, sharing the experience
door Ben van Hool / Zeydon: Zeydon, a Yacht built in Flanders
13.00 uur: On the road: car & agricultural vehicle door Frans Hegge / Hegge ID & Geert Nerinckx / New Holland.
15.00 uur: Public Transport door Enthoven Associates.

zaterdag 25 oktober

11.00 uur: Design & Communicatie door Groep Vandamme (BE), in samenwerking met Stichting Kunstboek
13.00 uur: Maarten Leyts (BE): Youth & Trends, i.s.m. Trendwolves

zondag 26 oktober

11.00 uur: Julie Vandenbroucke (BE) en Philip Maertens (BE): Arteconomy meets Siemens. Over de band tussen kunst en economie, in samenwerking met Arteconomy.

Masterlectures
Een reeks masterlectures biedt de bezoeker een boeiende afsluiter aan de Interieur 08-biënnale. In de grote feestzaal van Kortrijk Xpo trekt Interieur 08 gastsprekers aan met internationale uitstraling.

maandag 20 oktober om 17.00 uur

Michael Braungart (DE) - Cradle to Cradle

 

Michael Braungart, chemicus, oprichter van het Environmental Protection Encouragement Agency en auteur van het boek Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things (2002), vertelt aan de hand van zijn ‘cradle to cradle'-principe rond duurzaamheid. Hij pleit niet voor versobering en anticonsumentisme, maar stelt dat groei, overvloed en een schoon milieu zeer goed samen kunnen gaan. Inmiddels hebben onder andere Nike, Ford Motor company en Herman Miller het basisparadigma al overgenomen.

 

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Herman Miller, HM Ergonomics en Design at Work. De lezing wordt gevolgd door de uitreiking van het eerste exemplaar van Het Architectenboek deel 6 aan Braungart. In dit jaarboek van uitgeverij Inside Information BV is een interview opgenomen met Braungart. Daarna volgt de uitreiking van de eerste Design at Work Awards.

woensdag 22 oktober om 18.00 uur

Jan Kriekels (BE): By wiring 5 passions we break through the traditional way of thinking

 

Jan Kriekels (BE), Art Director en Director Marketing van Jaga, nodigt een aantal jonge architecten en ingenieurs uit om mee te debatteren over duurzaamheid in de creatieve economie. Vanuit zijn antropologische achtergrond is hij steeds op zoek naar manieren om de traditionele visies op industrie, kunst en economie te doorbreken. Hij is dan ook een enorme promotor van de creatieve economie. In het panel zitten o.m. Geert Palmers van 3E en ook het duo Kersten Geers en David Van Severen die dit jaar instaan voor het Belgische paviljoen op de Architectuurbiënnale in Venetië.

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Jaga

donderdag 23 oktober om 18.00 uur
Erwan Bouroullec (FR)
De Britse ontwerper Jasper Morrison beschreef het werk van de Ronan en Erwan Bouroullec ooit als "bedachtzaam en gedisciplineerd, met een echte spirit en poëzie." De twee Bretonse broers werden in korte tijd wereldberoemd met hun baanbrekende designvoorstellen voor firma's als Cappellini, Habitat, Issey Miyake, Kartell, Kvadrat, Ligne Roset, Magis, Vitra en de Kréo Gallery. De broers Bouroullec werden dan ook al snel gezien als het beste wat Frankrijk voortbracht op het gebied van moderne vormgeving sinds Philippe Starck. Al vergelijken ze zichzelf zeker niet met deze laatste, want zelf verkiezen ze subtiliteit boven extravagantie. Hun ontwerpen kenmerken zich dan ook door een minimum aan materialen, vormen en kleuren. Deze ‘alles-ontwerpers' experimenteren graag met oude en nieuwe materialen en combineren zowel ambachtelijke als industriële projecten.

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Archipel en Designregio Kortrijk
 

vrijdag 24 oktober om 18.00 uur
Fabio Novembre (IT) - No Sense of Privacy
Ook Italië heeft enkele enfants terribles rondlopen. De 42-jarige architect en designer Fabio Novembre is één van hen. Deze explosieve en energieke ontwerper noemt zich dichter en filosoof. Toch zijn het vooral zijn opmerkelijke objecten en grandioze ruimtes die in het oog springen. De stoel ‘her' voor Casamania is op z'n minst flamboyant te noemen. Naast tal van bars, restaurants en boetieks werkte hij ook voor o.m. Cappellini en Bisazza. Fabio Novembre vertelt alles over zijn ontwerpen in de lezing ‘No Sense of Privacy'.

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Gispen.

De Interieur Foundation werd opgericht in 1967 met als doel het bevorderen van de creativiteit op het gebied van eigentijdse vormgeving, van design tot moderne binnenhuisarchitectuur. De Foundation richt hiervoor grote manifestaties in, waarvan de bekendste de biënnale Interieur 08 in Kortrijk is: een internationaal evenement dat telkens een overzicht biedt van de nieuwste ideeën, producten, creaties en realisaties op het gebied van interieur.

 

Verder is de Interieur Foundation actief als partner bij Designregio Kortrijk, is ze initiatiefnemer van de Designer van het Jaar in samenwerking met Weekend Knack en Le Vif / L'Express, werkt ze samen met onder andere het Design museum Gent, het Vlaams Architectuurinstituut, Archipel en 101% Designed in Brussels. De teamleden van de Foundation Interieur zijn veelgevraagde sprekers en juryleden in het brede vakgebied van design en interieurvormgeving.

Zie ook:
Silver, Xantos en Flirt
Interieur Foundation: evolutie van design
Nog een biënnale in Kortrijk
Primeur voor Interieur 08

 

15-10-2008 17:13

De Franse designgoeroe Philippe Starck start begin 2009 voor de BBC een serie tv-programma's over de diverse aspecten van het Industrial Design. Hij zal producten bespreken die hem in Engeland onder ogen zijn gekomen. Voorlopige werktitel van de serie: ‘Philippe Starck's School of Design'.

In een persbericht vertelt Starck over de bedoelingen van zijn design-project. "Ik ben vooral geïnteresseerd in de designopvattingen bij jongeren. In hoeverre zijn zij echt vernieuwend en geen jongens en meisjes die in hun ontwerpen braaf volgen wat de commercie verlangt? Ik hoop in de show vooral creativiteit op het spoor te komen. Technische vaardigheden of de maakbaarheid blijven vooralsnog secondair."

Starck wil komen tot een selectie van tien Britse designers. Hij zal hun voor zes maanden een stageplaats aanbieden op zijn design agency in Parijs. De televisieprogramma's worden geproduceerd door het bureau Twofour. Philippe Starck (1949) heeft wereldwijd naam gemaakt met zijn ongewone ontwerpen, of het nu industriële vormgeving, architectuur of interieurinrichting betrof. Zijn avantgardistische reputatie heeft hij vooral waargemaakt met de herinrichting van de privévertrekken van de voormalige Franse president Mitterand.
14-10-2008 18:15

De organisatie van de Vienna Design Week kan terugkijken op een geslaagd evenement. De tweede editie van de Design Week trok van 2 tot 12 oktober ruim achttienduizend bezoekers, die ruim zestig evenementen op 44 verschillende locaties bezochten. Het elfdaagse designfestival vulde Wenen met tentoonstellingen, symposia, films en allerlei andere ontwerpactiviteiten.

Zie ook:
Uitwisseling Design-festivals
14-10-2008 18:05

De masteropleiding Industrieel Ontwerpen van de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) heeft de eerste plaats behaald in de Europese finale van de Design Management Europe Award (DME Award).

In de categorie ‘non profit' nam Howest het in de finale onder andere op tegen Stichting Interieur, een andere Kortrijkzaan, die tweede eindigde. Frederik D'hulster, coördinator van de opleiding Industrieel Ontwerpen, nam zondag (12 oktober 2008) de prijs in ontvangst tijdens het Designfestival van Cardiff.

De Design Management Europe Award (DME Award) bekroont de organisatie of het bedrijf dat op een succesvolle manier design heeft toegepast als oplossing voor zijn strategische uitdagingen. Het is een erkenning voor het management dat er in slaagde design om te buigen tot een commercieel succes en dat ervoor zorgde dat alle lagen van de organisatie ervan doordrongen zijn. Hierin verschillen de DME awards van andere designprijzen, die meestal aan een product worden toegekend.

In België zijn Design Vlaanderen en Designregio Kortrijk de promotoren van het Design Management Europe Network, de organisatie die de DME Awards uitreikt. Dit jaar werden in totaal 39 bedrijven genomineerd in zeven categorieën. De Hogeschool West-Vlaanderen liet in de categorie ‘non-profit organizations' de vier andere genomineerden - Stichting Interieur (België), Stad Amsterdam (Nederland), National Patient Safety Agency NHS (UK) en RATP (Frankrijk) - achter zich, en werd geloofd om ‘het beste management van design in een publieke of non-profit organisatie binnen Europa'. Deze erkenning is uniek voor een hoger onderwijsinstelling in Vlaanderen.

De jury had vooral aandacht voor de multidisciplinariteit van het opleidingsprogramma en beklemtoonde dat de Hogeschool op deze manier een voorbeeld stelt voor heel Europa. In het juryrapport werd ook verwezen naar het uitzonderlijke feit dat een relatief kleine organisatie als de Hogeschool West-Vlaanderen blijk geeft van een dergelijk onderwijsniveau. Design management in het hoger onderwijs? Het departement PIH van de Hogeschool West-Vlaanderen (Kortrijk) biedt reeds 13 jaar een gezonde mix van design en technologie aan via - voor Vlaanderen - unieke ontwerpopleidingen, zowel op professionele bachelor- (voorheen: graduaat) als op masterniveau (industrieel ingenieur). De basisfilosofie van deze opleidingen vertrekt van het feit dat technologische innovatie en design niet zonder elkaar kunnen en dat beide doorheen het ontwerpproces via een integrale aanpak benaderd moeten worden. Deze visie wordt door de opleidingen tot industrieel (product)ontwerper niet alleen geïntegreerd in het onderwijsconcept, maar ook de inrichting van hun gebouw, de talloze multidisciplinaire projecten (zowel nationaal als internationaal) zijn hier van doordrongen. Hoger onderwijs, bedrijven en design management.

Heel wat bedrijven (onder andere Philips, Deslee Clama, Televic, Illuxys, Umbrosa, Bekaert) stapten reeds in een internationaal project van de Hogeschool West-Vlaanderen waarbij studententeams van verschillende opleidingen (industrieel ontwerpen, elektronica, elektromechanica et cetera), van over heel Europa, zich gebogen hebben over een concreet innovatieprobleem. De multidisciplinaire aanpak resulteerde in een aantal innovatieve, bruikbare oplossingen voor de problemen. De flexibele uitbreidingsmogelijkheden van de Kortrijk Xpo-hallen is een goed voorbeeld. De link tussen de ontwerpopleidingen en de industriële wereld op het gebied van onderzoek en dienstverlening wordt gelegd door de expertisecel Industrial Design Center (IDC) van de Hogeschool West-Vlaanderen. Prominente bedrijven als Liften Coopman, Proctor & Gamble, Modular en Delta Light werkten reeds succesvol samen met de onderzoeksgroepen van het IDC. Ook de afgestudeerde productontwerpers dragen de geïntegreerde designvisie uit tot in de vele kleine, middelgrote en grote bedrijven in Vlaanderen.

Deze Europese award is voor de opleidingsteams een extra stimulans om dezelfde koers te blijven varen en hun integrale designvisie te blijven verkondigen aan de bedrijfswereld. Negentig procent van alle ontwerpopdrachten van de studenten lopen reeds in samenwerking met de industrie. De win-win situatie voor beide partijen is duidelijk. Bedrijven worden geconfronteerd met de integrale aanpak en de multidisciplinaire kijk van de studenten en docenten en omgekeerd ervaren de studenten de belangrijke industriële relevantie van de ontwerpopdracht.

Zie ook:

Strategische inzet van design

Uitreiking DME Awards

Design succesfactor voor Europese bedrijven
Prijs voor design

13-10-2008 8:40


Slim gevonden tegels die het stadsbeeld veranderen. Een poëtische hangmat waarin het lekker wegdromen is. En een blanco kinderstoeltje in gerecycleerd papier dat opnieuw kan worden ingekleurd. De resultaten van de negentiende editie van de 'Interieur 08 Design Competition' zijn verrassend innovatief. Grote winnares is de Nederlandse Levy Ishèle met de keramiektegels ‘Unite 1406 + Unite 2604', waarbij de voegen deel uitmaken van het ontwerp.

Voor de negentiende editie van de Interieur 08 Design Competition schreven zich maar liefst 286 kandidaten in, afkomstig uit 33 landen. Een internationale oogst dus die door een al even internationale jury werd gewikt en gewogen op kwaliteit. Veertien objecten kregen een prijs toegewezen. Nog eens acht prototypes werden gelauwerd met een eervolle vermelding. Bij de moeilijke keuze en deliberatie werd niet gekozen voor trendy stijlelementen of tijdsgebonden ontwerpen, maar wel voor het vernieuwende karakter.

levy_ishle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 De grote winnaar die niet alleen de prijs van de Interieur Foundation kreeg, maar ook die van de Stad Kortrijk: ‘Unite 1406 + Unite 2604' van de Nederlandse Levy Ishèle.
 

De jury van de designcompetitie, eerder gekend als 'Design for Europe', bestond uit designers Louise Campbell en Adam Goodrum, Oscar Peña, Senior Creative Director bij Philips Design en Marnick Smessaert, CEO van Dark. In de drie categorieën (Working, Playing, Living) werd er veel gevouwen en ook kleurrijke verlichtingsdraden kwamen vaak terug. Actueel en in de mode, maar daarom net niet voldoende om te gaan lopen met een prijs. Slim gevonden, eenvoudige vondsten en ontwerpers die buiten de lijntjes durfden tekenen, vielen het meest in de smaak bij de juryleden.

De jury ging voor deze editie op zoek naar het beste van het beste. De uitstraling van deze wedstrijd in gedachten, kwamen dan ook enkel prototypes in aanmerking die echt vernieuwend waren. Dat niet alle prijzen werden uitgedeeld, toont enkel aan dat kwaliteit belangrijker was dan kwantiteit. Het werd een zoektocht die oog had voor het vernieuwende aspect van de prototypes, waarbij materiaalkeuze, gebruik en esthetiek hand in hand gingen.

Over de grote winnaar die niet alleen de prijs van de Interieur Foundation kreeg, maar ook die van de Stad Kortrijk, viel een unaniem oordeel. De ‘Unite 1406 + Unite 2604' van de Nederlandse Levy Ishèle maakte op een eenvoudige manier gebruik van een gekend proces waarbij de voegen tussen verschillende tegels als decoratief element naar voor kwamen. De tegels in keramiek vormen op zich mooie objecten, maar door de voegen te gebruiken als deel van het ontwerp, ontstond er een groter geheel. Slim en eenvoudig, zo klonk het oordeel van de jury.

laurina_ieva

'Nest': Laurina Ieva, Riga.

De prototypewedstrijd stond open voor zowel professionele designers en jonge ontwerpers als ontwerpstudio's en studenten vormgeving, die in solo, team of schoolverband konden deelnemen. Naast de strijd om de eer, het prijzengeld en de nominaties vormt deze internationale wedstrijd ook het ideale platform om ontdekt te worden. Tijdens Interieur 08 worden alle inzendingen 10 dagen lang tentoongesteld. De prijswinnaars en nominaties worden ook opgenomen in de catalogus.

De Interieur Foundation hoopt met de resultaten van deze wedstrijd een raak beeld neer te zetten van de richting waarin hedendaags design evolueert. Via deze weg vinden heel wat prijswinnaars en deelnemers de weg naar de industrie.

Eerste prijs overall: ‘Unite 1406 + Unite 2604': Levy Ishèle, Amsterdam.
Categorie Working:

1 ‘Z-Ball: James Van Vossel, Beveren.
2 ‘B45: Frenchknicker, Milia Seyppel + Laura Strasser, Hamburg.
3 ‘Vivero': Fashionsteel, Alban Liam Schär + Lukas Pfister, Basel.
4 '20/30': Rafaël Charles', Brussel.
5 ‘Plakbanterie': Johan Bruninx, Hasselt.

Categorie Playing:
1 ‘Bioseat': Indra Merca, Marupe, Letland.
2 ‘Rokken': Christel Thue Hogsted, Kolding.
3 'Attic': Pieter De Caluwé, Schoten.

Categorie Living:
1 ‘Jazzscapes Carpet': Marloes Jongen, Den Bosch.

2 ‘Unite 1406 + Unite 2604': Levy Ishèle, Amsterdam.
3 'Juan Pedro & Pablo': Reinhard Dienes Dias, Offenbach am Main.
4 'Nest': Laurina Ieva, Riga.

Eervolle vermelding:
1 'Nuit Blanche': Meike Langer, Frankfurt.

2 ‘Origami Chair': Studio Mango, Frank Hanssen & Paul Hendrikx & Rafael Morgan, Etten-Leur.
3 ‘Chiwawa Ring Lamp': Vincent Colot, Beez.
4 'Bunch': 'Maga Project', Gauthier Poulain + Mathias Van de Walle / Brussels / Belgium / °1979
5 'Zitzet': Koen Devos, Tiegem.

6 ‘Die Staumeile': This Reber, Basel.
7 ‘Butterfly Hinges and X-Spider': Johan Bruninx, Hasselt.
8 'The Master': Pascale Michalon, Beaux.

De Interieur Foundation werd opgericht in 1967 met als doel het bevorderen van de creativiteit op het gebied van eigentijdse vormgeving, van design tot moderne binnenhuisarchitectuur. De Foundation richt hiervoor grote manifestaties in, waarvan de bekendste de biënnale Interieur 08 in Kortrijk is: een internationaal evenement dat telkens een overzicht biedt van de nieuwste ideeën, producten, creaties en realisaties op het gebied van interieur.

Verder is de Interieur Foundation actief als partner bij Designregio Kortrijk, is ze initiatiefnemer van de Designer van het Jaar in samenwerking met Weekend Knack en Le Vif / L'Express, werkt ze samen met onder andere het Design museum Gent, het Vlaams Architectuurinstituut, Archipel en 101% Designed in Brussels. De teamleden van de Foundation Interieur zijn veelgevraagde sprekers en juryleden in het brede vakgebied van design en interieurvormgeving.

10-10-2008 15:46


Studenten en startende ontwerpers kunnen bekende en ervaren ontwerpers het hemd van het lijf vragen tijdens de derde editie van Young at Heart op 19 oktober in Eindhoven.

In totaal 25 ontwerpers, waaronder Joost Swarte, Milou Ket, Hans Appenzeller, Friso Kramer, Jan van Toorn, Evelyne Merkx en Jan Jansen vertellen over hun ervaringen uit de ontwerppraktijk. Na afloop wordt de Piet Zwart prijs uitgereikt.

Tijdens de bijeenkomst Young at Heart III praten 25 bekende ontwerpers met zo’n 250 studenten en beginnende ontwerpers over het vak. De succesverhalen en mislukkingen uit hun carrière worden besproken. Ervaringen over het starten van een ontwerppraktijk, het omgaan met opdrachtgevers en de zoektocht naar inspiratie komen allemaal aan bod.

De derde editie van Young at Heart vindt plaats op 19 oktober tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Ontwerpers die dit jaar meedoen zijn industrieel ontwerper en comics artist Joost Swarte, stylist Milou Ket, accessoireontwerper Marjan Unger; docent productdesign Jan van Duppen, illustrators Jet Boeke, Milou Hermus en Cyprian Koscielniak; textielontwerper Ria van Eyk; architecten Patrice Girod en Evelyne Merkx van Merkx+Girod, Hans Appenzeller, en Joke van Hengstum; productontwerpers Frans van der Put, Gerard van den Berg, Hans Dirken, Friso Kramer en Jeroen Vinken; grafisch ontwerpers Ad Werner, Piet Gerards, Ralph Prins, Guus Ros, Anne Stienstra, Jan van Toorn en Rick Vermeulen; schoenontwerper Jan Jansen, en typograaf Karel Martens.

Elke designer gaat deze dag aan tafel met meerdere, telkens wisselende, groepen studenten. Na afloop maakt de Beroepsorganisatie Nederlandse ontwerpers bekend wie de winnaar is van de Piet Zwart prijs. Deze oeuvreprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een ontwerper die excelleert in een van de vakgebieden waarin ontwerper Piet Zwart actief was. In het verleden hebben onder anderen Eva Besnoy, Jan Bons, Wim Crouwel, Nel Verschuuren en Friso Kramer de prijs ontvangen.

Young at Heart is een project van Premsela, de BNO en [Z]OO producties. De eerste editie in 2006 werd georganiseerd rond de presentatie van Senior ontwerper gevraagd . Dit boekje bevat 11 gesprekken van Guus Ros met senior ontwerpers, die eerder ook in Vormberichten (BNO) waren verschenen.
10-10-2008 15:43


Architectenbureau Mecanoo heeft de zogenoemde 'Cityscape Architectural Award' gekregen. Uit handen van de emir van Dubai, Sjeik Mohammed bin Rashi al-Maktoum Francine Houben van Mecanoo architecten de Cityscape Architectural Award uitgereikt. Ze kreeg de prijs voor het National Performing Arts Center, in Kaohsiung, Taiwan.

Het National Performing Arts Center is een theater en muziekpaleis met ondermeer een concertzaal en een operahuis. De prijs met als thema ‘Design for an Emerging World’ is aan het theatercomplex toegekend vanwege de sterke verbeeldingskracht, de eenheid die het gebouw vormt met het omliggende park, de moderne theatertechniek en het inspelen op het subtropische klimaat van Kaohsiung.

De Cityscape Architectural Award wordt gesteund door de Royal Institute of British Architects (RIBA). Francine Houben: "Ik ben blij met deze prijs voor het National Performing Arts Center. Het betekent dat Dubai plannen honoreert die inspelen op het klimaat en waarin innovatieve en duurzame oplossingen worden gevonden."

In 2007 won Mecanoo de competitie voor het National Performing Arts Center. Het theatercomplex van 100.000 vierkante meter heeft in totaal 6.000 stoelen: een operahuis met 2.250 stoelen, een concertzaal met 2.000 stoelen, een kleine concertzaal met 500 stoelen, een theaterzaal met 1.250 stoelen en een openluchttheater voor duizenden bezoekers.

De start van de bouw is gepland in december 2008. Het theater opent haar deuren in 2012.
07-10-2008 14:02

Interieur- en modehuis Berden presenteert nog tot en met 11 oktober de eerste Berden Designweek. Naast bekende designklassiekers uit eigen collectie is daarbij vooral veel aandacht voor jonge ontwerpers. Samen met het Qreamteam, het collectief van ontwerpers uit Q4, is een expositie ingericht in de woonspeciaalzaak van Berden in Venlo en met een Designwedstrijd worden nieuwe talenten uitgedaagd een meubel te ontwerpen. De Berden Designweek omvat daarnaast een randprogramma met optredens van 2 Blue Performer, designworkshops en meer.

Berden kwam afgelopen januari 2008 voor het eerst in aanraking met de ontwerpers uit Q4 tijdens de meubelbeurs IMM in Keulen. Daar presenteerde de 'Venloer Design Truppe' zich met Cradle-to-Cradle-ontwerpen tussen grote internationale exposanten en genereerde zowel landelijke als internationale media-aandacht. De Venlose designers richten voor de Designweek een expositie in waarin eigen werk wordt getoond met bekende designklassiekers. Bekende merken die Berden in haar collectie voert worden gecombineerd met nieuw talent uit de regio en exclusieve design-iconen uit de meubelgeschiedenis. Rietveld, Eames en Pierre Paulin naast De Haan, Schmitz en Zanders. Een interessante mengeling van 'oude meesters' en nieuw talent uit de regio.

Op zaterdag 11 oktober verzorgt de vooraanstaande Nederlandse designer Karel Boonzaaijer om 14.00 uur een lezing over Design & Duurzaamheid. Boonzaaijer (1948) startte zijn carrière als meubelmaker. Na zijn opleiding Architectonische Vormgeving, trad hij in dienst bij meubelfabrikant Pastoe. Hij ontwikkelde onder andere het kastprogramma 'L-160', dat nog steeds internationaal wordt toegepast. In 1980 richtte hij samen met Pierre Mazairac een eigen ontwerpbureau op in Zeist. Het bureau had belangrijke internationale opdrachtgevers, zoals Leolux, Pastoe, Castelijn, Ikea en Agape. Sinds 2002 werkt Karel Boonzaaijer samen met Dick Spierenburg onder de naam KBDS. Ze ontwikkelen meubels voor onder andere de Italiaanse producent Moroso en een nieuwe generatie verlichtingsarmaturen voor de firma Eikelenboom. Sinds 2001 is Boonzaaijer tevens als hoogleraar vormgeving verbonden aan de Fachhochschule te Aken.

De expositie en lezing vinden plaats bij Berden Wonen op Woonboulevard Trefcenter in Venlo.

Voor de vaste klanten van Berden verzorgde Mieke Ummels op zaterdag 4 en zondag 5 oktober een workshop 'Building Light Sculptures'. Uitgaande van een spaarlamp gingen de deelnemers aan de slag met het vormgeven van licht. Ze experimenteerden met vorm en materiaal om zo te komen tot een lichtobject met een bijzonder lichteffect. Het materiaal dat werd gebruikt is wit kunststof plaatmateriaal met een aantal variaties in dikte en transparantie. De zelfontworpen lampen worden nog tot eind oktober bij Berden tentoongesteld.
Mieke Ummels (Tegelen, 1980) studeerde in 2003 af aan de Design Academy in Eindhoven en is in 2006 als zelfstandig ontwerper in Q4 gevestigd. Daar opende ze ook De Buurtsuper, een supermarkt voor kunst en design. Inmiddels heeft ze haar werkveld wat verlegd en verzorgd ze kunst en cultuureducatie met Kunst uit het Vuistje.

04-10-2008 12:31


De designevenementen struikelen over elkaar heen in oktober. Op zaterdag 18 oktober 2008 is Eindhoven the designplace to be. Althans dat vindt de organisatie van de Dutch Design Awards 2008. In Kortrijk bijvoorbeeld zal men daar heel anders over denken. Maar: Eindhoven heeft inderdaad het nodige te bieden. De uitreiking van de Dutch Design Awards bijvoorbeeld.

Deze prijzen worden in een ronkend persbericht de 'Oscars van de designwereld' genoemd. Dat laatste mag dan wat overdreven zijn, de Dutch Design Awards zijn beslist begeerde prijzen.

Het programma gaat van start met een exclusieve ontvangst in het Designhuis. Om 17.00 uur start de feestelijke Awardshow in het Klokgebouw op Strijp S. In aanwezigheid van onder meer Alberto Alessi, Eindhovens burgemeester van Gijzel en juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan worden de winnaars van de Dutch Design Awards 2008 bekend gemaakt.

Zie ook:
Hippe lampen
Honderden projecten beoordeeld
Prijsvraag Platform 21
My Dutch Design 2008/2009
Scouts selecteren het beste werk
Sluitingsdatum 21 augustus

 

 

 

 

04-10-2008 11:07

Op maandag 13 oktober 2008 worden opnieuw de Design Management Europe Awards (DME Awards) uitgereikt. De ceremonie wordt gehouden in het Wales Millennium Centre in Cardiff en is één van de blikvangers gedurende het Cardiff Design Festival. Met trots kondigt Design Vlaanderen aan dat het uitstekende resultaat van vorig jaar overtroffen is: maar liefst zes Vlaamse bedrijven zullen in Cardiff bekroond worden voor hun design management.

 

De DME Award is geen prijs voor producten, maar beloont de wil en inzet van bedrijfsleiders om design als strategisch instrument te hanteren. De award is de eerste die het management van een bedrijf of organisatie beloont voor zijn succesvolle implementatie van design en innovatie op verschillende niveaus in de bedrijfsvoering. De winnende bedrijven tonen alle aan dat innovatie, creativiteit en design de basisvoorwaarden zijn voor een gezonde Europese economie. Bijgevolg had de jury ook aandacht voor de harde, kwantificeerbare bedrijfsresultaten. Omzet- en groeicijfer bepaalden mee de uitslag.

 

Een internationale jury van experten in design management boog zich in juni over 203 kandidaturen komende uit 22 Europese landen. De prijzen worden uitgereikt in zeven categorieën, vier naar bedrijfsgrootte, aangevuld door de categorieën 'non-profit', 'first time design project' en 'best implementation of a design strategy for sustainability'. Per categorie worden drie winnaars aangeduid, aangevuld door een wisselend aantal eervolle vermeldingen.

 

De Belgische winnaars van de DME Award 2008 zijn:

Curana (winnaar in de categorie 'kleine bedrijven') Howest-PIH (winnaar in de categorie 'non-profit'), Eliet (winnaar in de categorie 'first time design project'), Interieur (winnaar in de categorie 'non-profit'), Vlaemsch (eervolle vermelding in de categorie 'microbedrijf') en Extremis (eervolle vermelding in de categorie 'duurzaamheid').

 

De winnende bedrijven en instellingen geven blijk van uitstekend design management en kunnen gelden als navolgenswaardig voorbeeld voor Europese bedrijven. De Vlaamse deelnemers hebben zich de gelijke bewezen van bedrijven als Virgin Atlantic, TNT Post of Kärcher. Gemeten naar het aantal winnaars en eervolle vermeldingen moet België alleen het Verenigd Koninkrijk voor zich laten.

 

Na de ceremonie opent in Wales een kleine tentoonstelling van de presentaties van de bedrijven. Daarnaast wordt ook een 'book of winners' gepubliceerd.

Zie ook:
Strategische inzet van design
Uitreiking DME Awards
Design succesfactor voor Europese bedrijven
Prijs voor design

 

 

03-10-2008 11:59


België krijgt een nieuwe biënnale: Design at Work. Hiermee trekt beursorganisator Interieur Foundation naar eigen zeggen design open naar andere sectoren dan ‘interieur’. "Goed design promoten en innovatieve productontwikkeling stimuleren, dat is wat Design at Work wil doen", aldus de initiatiefnemers. De beurs is onder meer gericht op kantoorinrichters. 

Met de Biënnale Interieur in Kortrijk – van 17 tot en met 26 oktober toe aan haar 21ste editie – wil de Interieur Foundation een internationaal overzicht bieden van de nieuwste ideeën, producten, creaties en realisaties op het vlak van interieur. "Een doel dat perfect past binnen de bredere strategie: de creativiteit bevorderen op het gebied van eigentijdse vormgeving. Maar precies omdat die eigentijdse vormgeving zich vandaag niet meer beperkt tot een vaste categorie producten voor interieur, start de Interieur Foundation met een nieuw initiatief."

Het startschot voor het nieuwe evenement wordt gegeven op Interieur 08 met de uitreiking en het tentoonstellen van de allereerste Belgische designawards, Design at Work Award 08. Volgens de organisatie is er zeer veel belangstelling voor het nieuwe beursinitiatief. "De zestien internationale Biënnales, van 1968 tot 1998, hebben zich geconcentreerd op het tonen en promoten van design voor de woning. In 2000 kwam er echter een koerswijziging in de deelname. Steeds meer bedrijven wilden op de beurs staan met bijvoorbeeld kantoormeubelen en inrichting voor collectiviteiten, designdiensten en nieuwe materialen." Voor deze groepen, die slechts mondjesmaat worden toegelaten tot Interieur, is er nu dus Design at Work.

De eerste biënnale zal plaatsvinden in van 4 tot en met 10 december 2009 in Kortrijk Xpo.

03-10-2008 11:45


Nieuw, nieuw en nog eens nieuw. Dat is kort samengevat de boodschap van het Nederlandse meubelmerk Danca. Met nieuwe modellen, nieuwe ontwerpers, een nieuwe website, nieuwe brochures, nieuwe fotografie, nieuwe projecten én een nieuwe fabriek wil de fabrikant zich zo snel mogelijk ontwikkelen tot een internationaal gerenommeerd meubelmerk.

Danca werkt samen met ontwerpers van naam, zoals uit eigen land Hugo de Ruiter, Mat Linders en Teun van Zanten, maar ook met Thomas Althaus en de bekende Turkse designer Aziz Sariyer, bekend van zijn eigen merk Derin, Cappellini, Moroso en Vitra.

Op 13, 14 en 15 oktober introduceert Danca haar nieuwe collectie in het Gubbels Paviljoen te Beesd, in aanwezigheid van Teun van Zanten en Aziz Sariyer. Teun van Zanten tekende voor de fauteuil ‘Jack’ en de zitprogramma’s ‘Reflection’ en ‘Passion’. “Deze lijnen zijn niet bedoeld voor trendsetters, maar voor mensen die hun eígen smaak vorm willen geven met hoogwaardige zitmeubelen in een vertrouwd jasje”, aldus de ontwerper.

Aziz Sariyer ontwierp twee fauteuils, die zowel voor de consumenten- als projectmarkt geschikt zijn: ‘Quiet’ en ‘Type’. “De eerste nieuwe collectie zal nationaal én internationaal hoge ogen gaan gooien. Het gaat om tijdloze zitmeubelen in een eigentijds jasje; vertrouwd en vernieuwend tegelijk. En dat met een ongekend scherpe prijs-kwaliteitverhouding en snelle levertijden. Onze banken zijn gemaakt om in te zitten; dat zie je, dat voel je”, aldus Patrick van Roey, managing director Danca Nederland.

Danca, met een showroom in het Brabantse Veghel, produceert sinds 2001 in Turkije. Hier worden 1.000 verschillende producten per week gemaakt; zowel voor de consumenten- als projectmarkt. In 2010 zal de nieuwe fabriek in het Turkse Bursa klaar zijn. Na de première-show in Nederland staat Danca in januari 2009 op de IMM in Keulen.
03-10-2008 10:45


Gabriël Verheggen wordt de nieuwe directeur van het ABC Architectuurcentrum Haarlem. Het bestuur heeft hem met ingang van 15 november 2008 benoemd in die functie. Hij is de opvolger van Ellen Siebert, die het centrum per 1 november verlaat.

Gabriël Verheggen (44) is architectuurhistoricus en momenteel als regiocoördinator werkzaam bij de Bond van Nederlandse Architecten (BNA). In de wereld van de lokale architectuurcentra is hij geen onbekende.

Na zijn studie was hij vanaf 1991 zes jaar op freelance basis redacteur en tentoonstellingssamensteller bij het Architectuur Centrum Amsterdam (ARCAM). Vanaf 2001 was hij vier jaar lang met veel succes coördinator van het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg (CAST). In de periode daartussen was hij werkzaam bij Verstegen & Stigter, een bureau dat bijzondere culturele projecten organiseert, en bij het bureau Dam & Partners Architecten.

In 2005 trad Verheggen in dienst bij de BNA als coördinator voor de regio Noordwest / Centrum. In die functie heeft hij een uitgebreid netwerk opgebouwd van onder meer architecten en opdrachtgevers in Haarlem en omgeving, alsmede van lokale architectuurcentra zoals het Haarlemse ABC en het Podium voor Architectuur Haarlemmermeer in Nieuw-Vennep.

Bij het ABC was hij dit jaar al eerder ingeschakeld bij projecten. Zo was hij gespreksleider bij discussies over onder meer het Haarlemse Reinaldapark en het bedrijventerrein Waarderpolder.
01-10-2008 8:48

 

De regering van de Spaanse autonome regio Rioja heeft groen licht gegeven voor de aanleg van de uitbreiding van Logroño, hoofdstad van de Noord-Spaanse regio. Het door het Rotterdamse architectenbureau MVRDV ontworpen plan, bestaat uit drieduizend woningen in de sociale sector en bijbehorende voorzieningen als scholen, buurtcentra en sportfaciliteiten.

 

De nieuwe stadsbuurt is zelfvoorzienend door middel van hernieuwbare energie en daardoor CO2-neutraal. De totale investering bedraagt 388 miljoen euro. Het gebied van 56 hectare nestelt zich ten noorden van de stad tussen en deels op twee heuvels. Het plan is compact, waardoor het effect op het landschap minimaal is: slechts 10 procent van het gebied is bebouwd met een meanderend bouwlint gepositioneerd op de optimale hoogtelijn.

De bouwvolumes zijn verdeeld in twee geschakelde delen die op de steilheid van de heuvel reageren, waardoor alle drieduizend woningen van het uitzicht profiteren. De lager gelegen daken in het bouwlint doen dienst als openbare ruimte, ingeweven in het plan zitten scholen, horeca, parkeergarages, buurtcentra en sportfaciliteiten. Het overgebleven landschap wordt een Ecopark, een mix van park en energieproductie. Door de oriëntatie op het zuiden kan zonne-energie worden gegenereerd. Tegen de heuvels en op de daken van de hogere gebouwen wordt een tapijt van goudkleurige zonnecellen gelegd. Op de top van de heuvels staan windmolens, die behalve energiebron ook iconen in het landschap zijn. Hierdoor wordt 100 procent van de energiebehoefte geproduceerd en zal de stadsuitbreiding zelfvoorzienend en CO2-neutraal zijn. Een grijswater kringloop met natuurlijke waterreiniging versterkt het duurzame profiel van Eco-City dat de hoogste Spaanse energiezuinigheidclassificatie zal verkrijgen.

Het plan maakt intelligent gebruik van het reliëf van de heuvels, waardoor de bouwkosten omlaag gaan. Onderdeel van het plan is ook een kabelbaan naar de top van Montecorvo, waarin een museum en uitkijkpunt wordt gebouwd. Ook zal er een onderzoek- en promotiecentrum voor hernieuwbare energie in de heuvel worden gehuisvest. De energieproductie van de Eco-City zal jaarlijks de emissie van 6.000 ton CO2 besparen. De totale investering bedraagt 388 miljoen euro waarvan 40 miljoen voor hernieuwbare energie.

 

MVRDV heeft de opdracht samen met bureau GRAS eind 2007 verkregen. Opdrachtgever is de stad Logroño, het project wordt ontwikkeld door de Spaanse firma’s LMB en Grupo Progea, Arup was betrokken als adviseur energie en milieu.

01-10-2008 8:39

 

De tweede editie van de Architecten Vakdagen vindt 5 en 6 november in de Van Nelle Ontwerpfabriek te Rotterdam plaats. Dit is volgens de beursorganisatie zelf hét netwerkplatform voor (interieur)architecten.

 

Tijdens de Architecten Vakdagen wordt tevens de tweedaagse conferentie 'Sustainable Architecture Forum 2008' georganiseerd. Prominente sprekers komen aan het woord, zoals minister Jacqueline Cramer van VROM, William McDonough en Prof.dr.Ir Anke van Hal en Anne-Marie Rakhorst.

 

Het programma staat volledig in het teken van duurzaamheid en cradle to cradle. Het volledige conferentieprogramma met overzicht van alle sprekers vindt u op www.architectenvakdagen.nl. Momenteel hebben ruim honderd geïnteresseerden zich aangemeld voor het bijwonen van de conferentie.

 

De Architecten Vakdagen bestaat ook uit een expositie. Op deze expositie worden nieuwe materialen, producten, diensten en toepassingen getoond en wordt speciale aandacht geschonken aan duurzame producten. Bezoek aan de expositie is tevens inbegrepen in het dagprogramma van de conferentie.

Speciaal voor expositiebezoekers wordt elke beursdag geopend door middel van een verrassende en gratis Pre-Conferentie. Deze interessante presentatie gaat in op het thema duurzaamheid en cradle to cradle in de gebouwde omgeving. Kevin Burke en William McDonough van William McDonough & Partners gaan deze verzorgen.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >