Nieuws


29-09-2007 11:10


De nominaties voor de vijfde editie van De Nederlandse Designprijzen 2007 zijn bekend. Het zijn er veertig in totaal, waarover de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) nu al zegt: "Het betreft allemaal werken van ontwerpers en architecten die de kar van vernieuwing trekken voor bedrijfsleven en maatschappij." De uiteindelijke winnaars van de zogenoemde ‘Oscars' voor ontwerpers worden 20 oktober bekend gemaakt door Jort Kelder.

Het fenomeen ‘Dutch Design‘ trekt de laatste jaren veel belangstelling. Het zijn Nederlandse ontwerpers die de internationale trends uitzetten in architectuur (Rem Koolhaas), in interieurproducten (Marcel Wanders) en in mode (Victor en Rolf). TV-ploegen uit Korea, China en Australië vliegen dan ook naar Nederland om de uitreiking van de Nederlandse Designprijzen en de daaropvolgende Dutch Design Week in Eindhoven mee te maken.

Volgens Walter Amerika, initiatiefnemer van de Creative Industry Bank en ambassadeur van De Nederlandse Designprijzen, heeft dat zonder meer te maken met de enorme innovatiekracht van Nederlandse ontwerpers: "De vrijheid en creatieve ruimte die in Nederland wordt gegeven aan ontwerpers resulteert veelal in sterk vernieuwende oplossingen. Nederlands ontwerp wordt in het buitenland hoog aangeslagen vanwege het eigenwijze karakter van onze creatieven, de intellectuele ruimte voor vernieuwende oplossingen die door opdrachtgevers geboden wordt en de meedenkende mentaliteit bij producenten."

Alle nominaties voor de Nederlandse Designprijzen 2007 betreffen communicatie, interactie, ruimte of product. De criteria zijn onder andere vernieuwing, gebruiksgemak en emotionele beleving. Zo is onder andere ‘Qrooz' genomineerd, een modern schip met goede vaareigenschappen en een beschikbare ruimte van maar liefst 150 vierkante meter. De motoren lopen op milieuvriendelijke biodiesel; de overige energie wordt geleverd door zonnepanelen. Door dit concept is het schip in grote mate zelfvoorzienend. Tenslotte kan het schip naar eigen believen ingericht worden, bijvoorbeeld als varend kantoor, woonruimte of café. ‘Qrooz' is een van de veertig nominaties voor de Nederlandse Designprijzen 2007.

Een volledig overzicht van de nominaties is te vinden op http://www.nederlandsedesignprijzen.nl/

 

29-09-2007 10:08

 

Design Vlaanderen en het Vlaams Agentschap Ondernemen (VLAO) organiseren de infosessies 'Design geeft voorsprong'. Het blijkt steeds weer dat design een economische groeifactor is. Onderzoek toont aan dat bedrijven die systematisch design inplannen in hun bedrijfsstrategie een veel sterkere naambekendheid genieten en grotere winstmarges realiseren. Meer nog, innovatie, creativiteit en design zijn de basisvoorwaarden geworden voor een gezonde, competitieve economie.

Het groeiende belang van design en het feit dat design een breed begrip is waaronder veel valt, zadelt veel bedrijfsleiders op met een hoop vragen. Daarom organiseren Design Vlaanderen en VLAO een serie infosessies 'Design geeft voorsprong', waar bedrijfsleiders, ontwerpers en experts meer uitleg geven. De volgende thema's komen ondermeer aan bod:

- Wat is design?

- Wat is het voordeel voor uw onderneming?

- Hoe werkt een designer?

- Wat kost een externe designer?

- Hoe begint u eraan?

- Waar kunt u terecht voor advies?

De infosessies worden per provincie telkens in de zetel van een designervaren bedrijf gegeven. Na een kort theoretisch luik rond designmanagement, ligt de nadruk op de getuigenissen van bedrijven en ontwerpers. Daardoor is elke infosessie uniek, het zijn immers telkens andere sprekers die hun ervaringen delen met het publiek. Zo kan men in Oost-Vlaanderen onder meer de getuigenis bijwonen van Jean-Pierre De Kesel, de Deputy General Manager Bedding voor Lattoflex, samen met Peter Van Riet, ontwerper. In Vlaams-Brabant vertelt het duo Inge Van Gheel, ontwerpster, en Luc Neyts, marketing manager Forbo Linoleum. En zo heeft elke provincie een schare van sprekers.

De infosessies zijn te gast bij Recticel NV (16/10/2007), Wolters NV (23/10/2007), Unic Design (30/10/2007), Forbo Linoleum (6/11/2007) en ETAP NV (8/11/2007). De sessie start telkens om 17.00 uur en wordt rond 19.30 uur afgesloten met een receptie. Deelnemen is gratis, inschrijven is verplicht, omdat de plaatsen beperkt zijn. Tijdig inschrijven is dan ook de boodschap.

Op www.vlao.be is het volledige programma terug te vinden onder het kopje 'Evenementen'. Daar kan men zich meteen ook inschrijven.

 

 

28-09-2007 8:45

JBK Kantoorinrichters uit Haarlem houdt dinsdag 30 oktober een symposium in de Grote Kerk in Haarlem met de titel 'De Facilitect'. Diverse sprekers hebben het over het onderwerp 'hoe werken ontwerpers, bouwers, facilitair managers en andere specialisten samen in een huisvestingsproces?'

De Facilitect biedt eigenlijk de laatste ervaringen in huisvestingsprocessen en de nieuwste inzichten over de werkende mens in een veranderende werkomgeving. De sprekers? K. Spanjers, architect BNA BNI, oud-voorzitter BNI (Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten), J.G. Nelis, directeur BAM Utiliteitsbouw Regio Noordwest, T. Magermans, directeur Business Development Samas Office Furniture en A.P. Bos, directeur BCiM Bos Consultancy & Interim Management.

Het programma begint om 14.30 uur. Nadere informatie is te vinden via internetsite www.jbk.nl.
28-09-2007 8:20

 

Sinds het nieuwe schooljaar maken studenten van het ROC Aventus in Apeldoorn gebruik van de nieuwe school met een industriële uitstraling. Verwol Projectafbouw uit Opmeer heeft daar zeven kilometer rail gemonteerd om 18.500 baffles (geluidsabsorberende ophangelementen) te monteren en installaties kwijt te kunnen.

Door de baffles heen is het bouwkundig plafond te zien. Naast de baffels is er gebruik gemaakt van verschillende typen plafonds met ieder zijn eigen ophangconstructie. In de kantoren hangt een roosterplafonds en het bandrasterplafond in de rest van het gebouw bestaat uit een half verdekt uitneembaar plafond gemaakt van een MDF-plafondpaneel in zilveren kleur.

roc1

Door de vorm van het gebouw is sprake geweest van veel maatwerk. In de glazenatriumkap is een speciale constructie bedacht om daar baffels te monteren die de akoestiek verbeteren. Ook zijn op de afzonderlijke verdiepingen akoestische betimmeringen aangebracht.

roc2

Naast de plafonds en timmerwerk heeft Verwol Projectafbouw ook de wanden voor haar rekening genomen. De glazenwanden geven een open karakter in tegenstelling tot de blank gelakte vermacellpanelen die voor de gesloten wanden zijn gebruikt. Door al deze disciplines is het beoogde ‘industriële’ karakter van het gebouw beoogd door AGS Architecten & Planners BV goed gerealiseerd.

27-09-2007 9:40


De directie van Lensvelt en de redactie van de Architect reiken op 29 november in Breda voor de zevende maal de Lensvelt de Architect interieurprijs uit aan een in Nederland of België gerealiseerd interieurproject. De prijs wordt overhandigd in de aanwezigheid van het beroemde designerduo Humberto en Fernando Campana.

Voor de prijs zijn zes projecten genomineerd. De winnaar ontvangt een bedrag van 12.000 euro. Doel van de Lensvelt de Architect Interieurprijs is het stimuleren van een professionele en vernieuwende interieurdiscipline. De prijs heeft als ambitie de uit elkaar gegroeide werelden van cultuur en opdracht nader tot elkaar te brengen.

Uit de in totaal 90 inzendingen zijn de volgende zes interieurprojecten genomineerd:
Boekhandel Selexyz Dominicanen in Maastricht door Merkx + Girod  
Herinrichting van de voormalige Dominicanerkerk in Maastricht tot een eigentijdse boekhandel met behoud van de bijzondere monumentale omgeving.

Bakkerij Van Opstal – Van Boxel in Brecht (B) door Puur architecten
Aanpassing en verbouwing van een bakkerij aan de wensen van de veelzijdige en veeleisende klant van vandaag.

Fitness ruimte in Bilthoven door de Rijksgebouwendienst
Een oorspronkelijk hoge, en donkere werkhal is verbouwd tot een lichte fitnessruimte waar ambtenaren zich in het zweet werken voor een goede conditie.

Anatomisch Museum in Leiden door Zee - grafisch en architectonisch ontwerpen Een museale opstelling van unieke pathologische en anatomische preparaten in het Leids Universitair Medisch Centrum

Gebouw Parkrand in Amsterdam door Richard Hutten
Ontwerp en inrichting van drie stedelijke binnenruimtes in de vorm van een eetkamer, woonkamer en kinderkamer in een nieuw appartementencomplex te Amsterdam

Stadsarchief De Bazel in Amsterdam door Claus en Kaan Architecten Transformatie van het statige en monumentale bankgebouw van KPC de Bazel tot een open en publiek documentatiecentrum in het hart van Amsterdam.

De zes genomineerde interieurprojecten zullen worden gepubliceerd in de Architect interieur die op 29 november 2007, de dag van de prijsuitreiking, verschijnt. De jury van de Lensvelt de Architect Interieurprijs 2007 bestaat uit Mels Crouwel (Rijksbouwmeester, Benthem Crouwel Architecten), Liesbeth van der Pol (Dok Architecten), Marc Maurer (Maurer United Architects), Arjen Ribbens (NRC-Handelsblad), Dieter Van Den Storm (Interieur Kortrijk) en Edwin Oostmeijer (Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling). Secretaris van de jury is Harm Tilman (hoofdredacteur de Architect).
26-09-2007 8:58

 

De inschrijvingstermijn van de Innovatieprijs 'Synergie in vormgeving' en de Architectuurprijs 'De gevel leeft!' van de beurs GevelTotaal 2008 is met twee weken verlengd tot 15 oktober 2007. Het verzoek voor deze verlenging komt uit de groep van beursdeelnemers, die momenteel bezig zijn om nieuwe bouwproducten gereed te maken voor de Nederlandse markt.


Bij GevelTotaal 2008 ligt de focus wederom op de integrale architectonische kwaliteit van de gevel in combinatie met de belevingswaarde (esthetica), de toepassing van relevante technieken, de constructie en materiaalkeuze. De GevelTotaal Innovatieprijs en Architectuurprijs zijn in het leven geroepen om deze doelstellingen kracht bij te zetten. Genomineerde producten en projecten krijgen prominente (fysieke) attentiewaarde op de beursvloer. De winnaars van beide prijsvragen ontvangen tijdens de beurs een cheque ter waarde van 5000 euro. Deze prijzen wordt mogelijk gemaakt door de Nederlandse Bouw Documentatie (NBD) en VNU Exhibitions Europe.

Voor de deelnemers aan de beurs is er de uitdaging om mee te dingen naar de Innovatieprijs ‘Synergie in vormgeving'. Het thema benadrukt dat gevelproducten steeds vaker het resultaat zijn van een integraal ontwerpproces, waarbij ontwerper en producent intensief samenwerken. De prijsvraag staat open voor producten die in eigen huis worden geproduceerd, danwel door de inzender uniek voor de Nederlandse markt worden geleverd.

Architecten kunnen meedingen met de Architectuurprijs met het thema ‘De gevel leeft!'. In de markt wordt gesignaleerd dat de gevel steeds vaker multifunctioneel wordt ingezet en dat klimaattechnologie bij de ontwikkeling van systemen en producten voor de gevel een steeds grotere rol krijgt. De jury ziet voorbeelden van deze ontwikkeling graag tegemoet.

Inzendingen voor de prijsvragen moeten vóór 15 oktober 2007 ingeleverd zijn bij het secretariaat van de prijsvragen. Een onafhankelijke vakjury beoordeelt de ingezonden producten respectievelijk projecten voor de Innovatieprijs en de Architectuurprijs. De jury is samengesteld in overleg met de Stichting Booosting, Koplopers voor bouwinnovatie. In week 43 zal de jury bijeenkomen, om op 31 oktober 2007 de genomineerden bekend te maken tijdens een speciale persbijeenkomst in het bezoekerscentrum Leidsche Rijn in Utrecht. De winnaars worden bekendgemaakt op de eerste beursdag van GevelTotaal 2008, woensdag 23 januari 2008.

De jury van de GevelTotaal Architectuurprijs en Innovatieprijs 2008 bestaat uit: prof. ir. Nico Hendriks (voorzitter), voormalig hoogleraar TU/Eindhoven, directeur BDA Geveladvies, drs.ing. Berend Groeneveld, general manager Interdam Projects, Zwijndrecht, ir. Ester Hebly, productontwikkelaar Oskomera, Deurne, dr.ir. Karel Vollers, architect en productontwikkelaar, TU Delft vakgroep Bouwtechnologie, ir. Chris de Weijer, architect en directeur DP6 Architectuurstudio, winnaar GevelTotaal Architectuurprijs 2006.

Van 23 tot en met 25 januari 2008 vindt in Ahoy' Rotterdam voor de derde maal de vakbeurs GevelTotaal plaats. Net als bij de voorgaande edities wordt de beursvloer verrijkt met vaktentoonstellingen, studentenexposities, presentaties, workshops en prijsvragen. De derde prijsvraag in het kader van GevelTotaal 2008 is de Studentenprijsvraag ‘Academische Eyecatchers', die studenten aan de technische universiteiten van Eindhoven en Delft uitdaagt om met een 1:1 model voor een nieuw gevelconcept te komen. Gelijktijdig met GevelTotaal wordt de eerste editie gehouden van de beurs Licht & Architectuur.

 

26-09-2007 8:48


MTN Communications, specialist in audio en professionele communicatie, maakt melding van een nieuw logo. Het bedrijf uit Beverwijk laat 'mascotte' Miracle Muis het nieuws 'met gepaste trots' brengen.


Van oud:
oudlogo_mtn


naar nieuw:
 nieuwlogo_mtn
26-09-2007 8:42afbeelding-1

Ruben van Megen winnaar van de innovatieprijs 2007.

Het SVM-fonds (de voormalige Stichting Vakopleiding Meubileringsbedrijven) reikte dit jaar wederom de innovatie- en aanmoedigingsprijs uit tijdens de preview van de woonbeurs, die van 24 tot en met 30 september in de RAI in Amsterdam gehouden wordt. Deze prijs is bedoeld om talentvolle studenten te helpen hun producten te ontwikkelen en eventueel op de markt te brengen. Uit dertien genomineerden heeft een onafhankelijke jury, bestaande uit drie Nederlandse topontwerpers uit de meubel- en woonbranche (Piet Boon, Hanneke Huisman en Gerard van der Berg), de definitieve winnaars gekozen. De uitreiking vond plaats in de stand van het Hout- en Meubileringscollege.

De innovatieprijs werd toegekend aan Ruben van Megen, vierdejaars leerling meubelmaken, die zich met zijn audio-ei in creatief, innovatief als commercieel opzicht heeft weten te onderscheiden. Het design ei, bestaande uit op elkaar gelijmde schijfjes MDF, herbergt een audiosysteem met toebehoren. De aanmoedigingsprijs is uitgereikt aan Peter van den IJssel vierdejaars leerling interieuradvisering. Hij heeft met het ontwerpen en inrichten van hotel/restaurant Rijnstroom de jury overtuigd van zijn potentie als vakkundig interieuradviseur. De innovatieprijs bestaat uit 2.500 euro en de aanmoedigingsprijs uit 500 euro en de bijbehorende bronzen beeldjes. De te winnen geldbedragen dienen besteed te worden aan het verder uitwerken van de projecten en het eventueel productierijp maken daarvan.

Voorzitter Piet Boon reikte ook nog een eigen boek uit aan Sibe Visser vierdejaars leerling meubelmaken, als eervolle vermelding aan zijn vakkundig vervaardigde sideboard. Alle genomineerde werkstukken zijn te bewonderen in de stand van het Hout- en Meubileringscollege 8-043 op de Woonbeurs in de RAI Amsterdam.

afbeelding-2

Sibe Visser ontving een eervolle vermelding én een boek van de jury. Links: Peter van den IJssel winnaar van de aanmoedigingsprijs 2007.

Het SVM-fonds stelt zich ten doel de vakopleiding in de meubelbranche te stimuleren, en geeft inhoud aan deze doelstelling door fondsen ter beschikking te stellen om het ontwikkelen van nieuwe ideeën aan te moedigen. Hierbij richt het SVM-fonds zich expliciet tot de eindexamenklassen van het Hout- en Meubileringscollege omdat die zich als meest toonaangevend en veelbelovend manifesteren. Via dit initiatief hoopt het SVM-fonds de wisselwerking tussen opleiding en bedrijven te stimuleren en nader tot elkaar te brengen.

Het Hout- en Meubileringscollege is sinds 1929 de enige vakschool met onderwijslocaties in Amsterdam en Rotterdam, waar alle opleidingen met hout, meubelen of interieur te maken hebben. Door middel van professionele docenten en intensieve contacten met het bedrijfsleven worden de studenten opgeleid voor een beroep in de praktijk. Naast het regulier onderwijs, verzorgt het Hout- en Meubileringscollege ook na-, her-, en bijscholing voor mensen die al in de branches werkzaam zijn en diverse praktijkcursussen en deeltijdopleidingen in de avonduren.

 

25-09-2007 9:16


Kernarchitecten is verhuisd naar de voormalige Moutfabriek in Roermond. Dit monumentale pand, door Kernarchitecten gerestaureerd, biedt het bureau de ruimte en uitstraling voor verdere groei. Naast een nieuwe huisvesting kreeg Kernarchitecten ook een nieuw ‘gezicht'.

Volgens directeur Henk Wolters markeert de verhuizing een nieuwe fase voor Kernarchitecten: "De historie en bijzondere uitstraling van dit bouwwerk benadrukken onze belangrijkste doelstelling: architectuur met een hoog onderscheidend vermogen. Maar het complex biedt ook de efficiëntie die nodig is om ons verder te ontwikkelen. Het is een centrale locatie en we hebben er letterlijk alle ruimte om onze ambities verder vorm te geven."

De monumentale Mouterij nabij het treinstation van Roermond, daterend uit 1877, werd in 2005 door Henk Wolters gekocht. Onder toezicht van Monumentenzorg begon Kernarchitecten aan een grootscheepse restauratie die 22 maanden duurde. Volgens Wolters óók een architectonische uitdaging: "We hebben de ambachtelijke kwaliteiten van het gebouw gecombineerd met moderne, eigentijdse elementen. Maar wel met behoud van de oorspronkelijke hoofdvorm en karakteristiek: die robuuste, industriële oudbouw."

Naast de restauratie van de Moutfabriek nam Kernarchitecten ook zijn corporate identity onder handen. Het bureau presenteert zich nu met een ‘tweetje' achter de naam: architecten in het kwadraat. "Dat kwadraat symboliseert de maat die we hanteren," legt Wolters uit. "We maken direct onze kwaliteitsnorm kenbaar."

Kernarchitecten is een allround architectenbureau, dat tekent voor het ontwerp, de voorbereiding en de realisatie van projecten voor overheid, bedrijven, winkels en in de woningbouw. Algemeen directeur Henk Wolters begon in 1980 als zelfstandig architect. Vandaag de dag telt zijn bedrijf twintig medewerkers en daarmee is het één van de grootste architectenbureaus in Midden-Limburg.

24-09-2007 8:36

 

Erick van Egeraat heeft vrijdag op het International Investment Forum 2007 in Sochi zijn plannen voor Federation Island aan de President van de Russische Federatie, Vladimir Poetin gepresenteerd.

Federation Island is een 330 hectare metende kunstmatige archipel, gelegen in de Russische Zwarte Zee voor de kust van de stad Sochi, in 2014 gastheer van de Olympische Winterspelen. De archipel is een geheel met zand opgespoten eilandengroep en biedt woningen, hotels, culturele, vrijetijds- en recreatieve faciliteiten. Federation Island, aangelegd in de vorm van Rusland, reflecteert de belangrijkste geografische eigenschappen van het land. De eilandwaterlijnen refereren aan het Russische riviernetwerk terwijl de grote bergen model staan voor het aangebrachte reliëf op de eilandengroep.

Federation Island bestaat uit zeven hoofdeilanden, aangevuld met meer dan een dozijn privé-eilanden en drie golfbrekereilanden. De zandstranden, duinen, weiden, kleine bossen en rivieroevers bieden genoeg verscheidenheid voor accommodaties uiteenlopend van strandhuizen, luxe villa's en appartementen tot duin-, rivier- en klifhuizen.

De vragen van president Poetin gingen vooral in op technische details en de uitvoeringsduur. Erick van Egeraat bevestigde dat de ervaring die Nederland heeft met het scheppen van nieuw land in de zee van pas zal komen bij dit project, dat hij als uniek in de wereld beschouwt.

Federation Island wordt gevestigd op ongeveer 15 kilometer van de stad Sochi en de regionale luchthaven Adler. De stad, de jachthaven, het vliegveld en het skieresort van Krasnaya Polyana zijn gemakkelijk te bereiken. Het gebied rondom Sochi heeft een vochtig subtropisch klimaat met een gemiddelde zomertemperatuur van 25 tot 28 graden Celsius. Studies tonen aan dat de archipel een positieve invloed op het lokale klimaat zal hebben.

Federation Island wordt ontwikkeld door M-Industries uit St. Petersburg en is ontworpen door Erick van Egeraat in samenwerking met de Nederlandse ingenieurs van Witteveen + Bos en Van Oord Dredging en Marine.

22-09-2007 10:17


Bijna on-Nederlands mooi. Aldus omschrijft Clou de eigen nieuwe showroom in Nieuwegein. Op een oppervlakte van 900 vierkante meter presenteert de sanitair- en badkamerspecialist hier het eigen volledige assortiment producten.

Een hoofdrol is weggelegd voor de eigen Clou-producten, naast die van de Italiaanse merken Flaminia, HighTech, Kos, LineaBeta en Zucchetti die Clou exclusief voor Nederland importeert. Zo biedt Clou een designcollectie van allure, in een multimediale omgeving die designliefhebbers zal aanspreken.

In de nieuwe showroom draait alles om design: zowel qua inrichting als aankleding van de showroom, maar natuurlijk vooral qua badkamerproducten. Marc Hermans van MH1 architecten in Nuth tekende voor het bijzondere ontwerp en de realisatie van deze showroom. Opvallend is de opstelling van de producten: veelal op ‘podia', sfeervol omgeven door witte, translucente gordijnen, waardoor per podium een heel eigen, haast museale sfeer is gecreëerd. Lang, breed, kort, hoog, dun, plat; de podia zijn weliswaar verschillend, maar allemaal strak van vorm. Afgewerkt in dezelfde donkere bruingrijze kleur als de vloer, lijken ze uit de vloer te rijzen.

Flexibiliteit is troef. Zo kan de ‘inkadering' met de gordijnen zowel qua maat als vorm variëren en zijn de expositiemogelijkheden dus haast onbeperkt. De showroom heeft een basisverlichting in de vorm van een optisch verlaagd lichtplafond, waarbij naar behoefte producten extra uitgelicht kunnen worden, of juist minder licht toebedeeld krijgen.

In de donker gekleurde expositiewand zitten nissen van gesatineerd glas, in verschillende afmetingen. De nissen worden wisselend met RGB-licht verlicht, zodat de geëxposeerde producten extra attentiewaarde krijgen. Achter de lange expositiewand, die tevens als afscheiding functioneert, is een 34 meter lange galerij gecreëerd; ook weer een verwijzing naar het museale concept. Deze lange expositiegang is tweezijdig benut. Door ook hier te werken met donkere kleuren voor zowel de wanden, vloer als het plafond, komt het tentoongestelde witte sanitair optimaal tot zijn recht. De uiteinden van de gang zijn bekleed met spiegels, waardoor een oneindige lengte wordt gecreëerd .

In de Clou-showroom tillen de multimediale aspecten de presentatie naar een hoger niveau. Touch screen-schermen nodigen de bezoeker uit tot interactie. Rechtstreeks kopen kunnen consumenten niet, dat kan uitsluitend via het uitgebreide dealernetwerk van Clou. In de showroom is voldoende ruimte gereserveerd waar klanten met deskundige medewerkers in alle rust hun wensen en mogelijkheden kunnen bespreken.

Minimalisme, maar ook uitgesproken design. Wellness, maar ook comfort in alle eenvoud. Exclusieve producten, maar ook betaalbare producten. Roestvrijstaal en cortenstaal, maar ook keramiek, Mineral Marmer, hout en andere basismaterialen. Clou wil voorop lopen als het gaat om nieuwe concepten, kleuren, opstellingen en materialen. De clou van Clou zit ‘m in het totaalassortiment: van wastafels, fonteinen en kranen, via toilet en bidet, tot baden, douches en stoomcabines tot badkamermeubelen, spiegels, verlichting en accessoires. Opvallend daarbij is het grote aantal ontwerpen van internationaal gerenommeerde ontwerpers zoals Giulio Cappellini, Roberto & Ludovica Palomba, Matteo Thun, Alexander Duringer, Walter Prezzavento en Stefano Rosini. Uit eigen land zijn daar René Holten en Peter Littmann.

Begonnen in 1992 als zelfstandig importeur en groothandel voor de sanitairvakhandel, heeft Clou in de Benelux inmiddels een goede dekking met ruim vijfhonderd zorgvuldig geselecteerde dealers.

De showroom is geopend op dinsdag tot en met vrijdag van 09.00-18.00 uur. Op zaterdag van 10.00-16.00 uur.

22-09-2007 10:04
jean-franois-heris-alain-

Jean-François Heris (links), President & CEO van AGC Flat Glass Europe, en Alain Hubert, stichter & voorzitter van de Internationaal Poolfonds, op weg naar een boom om hun dromen op te hangen.


Het bos van kleurrijke metalen bomen op de Brusselse Franklin Rooseveltlaan staat symbool voor mensen die dromen van een wereld met meer glans en steunt Alain Hubert's Internationaal Poolfonds. Jean-François Heris, President & CEO van AGC Flat Glass Europe (het vroegere Glaverbel) en Alain Hubert, stichter en voorzitter van het Internationaal Poolfonds hebben afgelopen vrijdag de ‘Land art' tentoonstelling ‘Let's make the world a brighter place' ingehuldigd door hun persoonlijke wensen voor een wereld met meer glans op te hangen aan één van de honderd kleurrijke metalen bomen.

AGC Flat Glass Europe wil met deze tentoonstelling zijn recente naamsverandering (van Glaverbel naar AGC Flat Glass Europe) en het 100-jarig bestaan van de AGC Company in de kijker zetten. De tentoonstelling vormt bovendien een concrete weerspiegeling van de bedrijfsmissie ‘To make the World a brighter place'. De honderd bomen op de middenberm van de Franklin Rooseveltlaan in Brussel geven letterlijk kleur aan het Brusselse stadslandschap en bieden een surrealistische aanblik voor de inwoners en pendelaars die dagelijks langs de 1100 meter lange tentoonstelling passeren.

De tentoonstelling streeft ernaar de burgers zelf te laten voorstellen hoe we samen, stap voor stap, groot en klein, kunnen helpen bij het bestrijden van de klimaatsverandering om zo te bouwen aan een wereld met meer glans. Zo heeft AGC Flat Glass Europe naar eigen zeggen een lange traditie van investeringen in vernieuwende producten die helpen de CO²-uitstoot te verminderen. De tentoonstelling bouwt echter ook daadwerkelijk mee aan een wereld met meer glans door haar steun aan het Internationaal Poolfonds. Een week na het einde van de tentoonstelling worden zeven bomen - één per kleur, elk met een uniek serienummer en getekend door Alain Hubert - geveild op Ebay. De volledige opbrengst van de verkoop gaat naar het Internationaal Poolfonds.

Om haar milieubewuste boodschap kracht bij te zetten valt de tentoonstelling samen met de autoloze zondag in Brussel op 23 september. Inwoners van Brussel worden op deze dag uitgenodigd om in één van de drie tenten langs het parcours van de tentoonstelling hun dromen voor een wereld met meer glans te komen opschrijven. Deze dromen worden uitgeprint op glazen bordjes en verdeeld over de honderd metalen bomen zodat iedereen ze kan komen lezen. Mensen kunnen hun dromen ook noteren op de website www.brighterplace.eu. Bij de start van de tentoonstelling zullen de wensen van beroemde architecten en AGC-werknemers uit heel Europa al in de bomen hangen.

overzicht

Een overzicht van de land art tentoonstelling op de Franklin Rooseveltlaan in Brussel.

 

 

 

22-09-2007 9:09


winnaar_bni-prijs2007

Margarita Gaier van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht wint dit jaar de BNI-prijs met haar ontwerp Tango Club 'La Boca'. Een eervolle vermelding is er voor de kerk in de kerk van Rian van de Streek van de Hogeschool van de Kunsten Utrecht. De derde editie van deze vakprijs kende inzendingen van alle acht academies in Nederland die opleiden tot interieurarchitect.

Het ontwerp van Gaier wordt door de jury geprezen om de goede uitwerking, speelse keuzes en op het uitgaanspubliek afgestemde interieuroplossingen. De prijs gaat hiermee voor de derde keer op rij naar de Academie van Maastricht.

De Tango Club 'La Boca' van Margarita Gaier van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht laat het ontwerp zien van een tango danszaal, bar en loungeruimte in een voormalig bioscoopgebouw. De jury prijst het ontwerp om de uitstekende oplossingen, de goede materiaalkeuze en het ‘dramatische gebaar' van de trap in de danszaal. Ronald Hooft van het Amsterdamse architectenbureau PrastHooft: "Het is een ontwerp waarmee je zo naar een opdrachtgever kan. De uitstekende presentatie en de uitwerking met goed gevoel voor beleving en sfeer die er rond de tango moet hangen, maakt deze inzending tot de winnaar van de BNI-prijs 2007."

Veel waardering was er ook voor de inzending van Rian van de Streek van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, die een bijzondere oplossing biedt voor de herbestemming van kerkgebouwen. Een constructie van twee driehoekige naar elkaar toe lopende wanden, die tussen de beuken in een bestaand kerkgebouw geplaatst wordt. "Een juweeltje", noemt Frame-hoofdredacteur Robert Thiemann de ingetogen oplossing om ondanks de leegstroom van kerken deze gebouwen toch een intieme plek voor de kerkbezoeker te laten zijn. Materiaalgebruik, detaillering, gebruikte symboliek en vorm lijken allemaal op hun plaats te vallen. De jury kent aan dit ontwerp de eervolle vermelding toe.

De Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI) reikt de BNI-prijs jaarlijks uit aan de meest getalenteerde, pas afgestudeerde interieurarchitect. Van elke academie die opleidt tot interieurarchitect wordt één student genomineerd voor deze prijs. De acht inzenders stonden een week geëxposeerd in The Village Office, hoofdkantoor van kantoorinrichter Samas in Houten, die als sponsor van de BNI-prijs optreedt. De winnaar van de BNI-prijs ontvangt een oorkonde en is 2 jaar gratis lid van de BNI. De eervolle vermelding krijgt een jaar gratis lidmaatschap. Daarnaast wordt het werk gepubliceerd in het blad Intern van de Beroepsvereniging.

De vakjury van de BNI-prijs 2007 bestond uit: Han de Kluijver (HDK architecten BNA BNI BNSP), Kim Bruininx (Winnaar BNI-prijs 2006), Margreet van der Hoeven (Bureau voor Renovatie, Architectuur en Interieur), Ronald Hooft (PrastHooft architectuur en interieur) en Robert Thiemann (Hoofdredacteur Frame).

De genomineerden voor de BNI-prijs 2007 waren: Nienke van den Berg (Zwolle), Margarita Gaier (Maastricht), Joyce de Grauw (Rotterdam), Janneke Heys (Den Haag), Celine Joudrier (Amsterdam), Ellis van Sluisveld (Breda), Rian van de Streek (Utrecht) en Sander Jorn Vermeulen (Groningen).

bni_2007_eervolle_vermelding_streek__01
bni_2007_eervolle_vermelding_streek__02
bni_2007_winnaar_gaier_01a
bni_2007_winnaar_gaier_02b
bni_2007_winnaar_gaier_03c

19-09-2007 22:13
 

Het volledige programma van de vierde editie van het Architectuur Film Festival Rotterdam is nu op de website http://www.affr.nl/ te vinden. Het uitgebreide programma geeft de bezoeker de kans meer dan vijftig architectuur- en stadsfilms te zien in 3 dagen tijd. Samen scheppen ze een uitgebreid beeld van de invloeden die architectuur heeft op maatschappelijke vraagstukken en hoe onze horizon daardoor wordt beïnvloed. Naast films, is er ook een aantal regisseurs en sprekers aanwezig uit binnen- en buitenland.
 
Zo is de Nederlandse première van Bata-Ville te zien. Deze film gaat over de busreis die een aantal voormalige werknemers van een gesloten Batafabriek in East-Tilbury en Maryport in Engeland maken. Ze gaan op weg naar waar het allemaal begon: Zlin. De reis begint jolig als een gratis vakantie, maar gaandeweg wordt meer duidelijk over outsourcing, mondialisering en wat de betekenis is van de uitspraak van Thomas Bata 'We are not afraid of the future' voor de 21e eeuw.

Maar ook kun je kijken naar een blok van korte Rotterdamse films, zoals Saut Samt / geluid van stilte. Deze 22 minuten durende dubbelprojectie is een compositie van Rotterdams stadsgeluid en beelden. De Syrische filmer/kunstenaar Rosh Abdelfatah ziet en hoort de Rotterdamse omgeving. Doordat die omgeving niet vertrouwd is, wordt het horen een overbewuste ervaring. Je kijkt en luistert zo naar een ander Rotterdam.

Naast veel films zijn er ook debatten te volgen, waarvoor verschillende gasten zijn uitgenodigd. Tijdens de debatten worden misschien niet alle vragen beantwoord, maar zal de blik op de horizon zeker worden verruimd. Film is immers als geen ander medium in staat om de hedendaagse internationale bewegingen in nieuwe samenhangen te tonen en tot denken of handelen aan te zetten.

Voor meer informatie over de films, de debatten of de sprekers: http://www.affr.nl/

Openingsavond donderdag 11 oktober 20.30 uur in Scheepvaart en Transportcollege, toegang € 12,00. Vrijdag, zaterdag en zondag programmering in Cinerama. Prijzen vanaf € 6,50. Slotfilms en debat op zondag 14 oktober 14.30 uur in het Scheepvaart en Transportcollege. Programmering: Jord den Hollander.

 

19-09-2007 21:51


De selectie van De Nederlandse Designprijzen 2007 is bekend. Deze staan vanaf nu op de website http://www.nederlandsedesignprijzen.nl/. In totaal gaat het om bijna honderd ontwerpen, gekozen uit ruim 526 inzendingen, gecategoriseerd naar Communicatie, Ruimte, Interactie en Product.

 

De Nederlandse Designprijzen laten zien hoe in goede samenwerking tussen ontwerper en opdrachtgever vernieuwend en baanbrekend ontwerpwerk kan ontstaan met een sterke economische en sociaal-maatschappelijke waarde. De nominaties worden per 1 oktober bekend gemaakt, waarna op aterdag 20 oktober - de openingsdag van Dutch Design Week - de uiteindelijke winnaars in Eindhoven worden gepresenteerd aan pers en publiek.

 

Volgens Walter Amerika - ambassadeur van De Nederlandse Designprijzen - heeft Nederlands ontwerp internationaal een uitstekende reputatie. Amerika: "De vrijheid en creatieve ruimte die in Nederland wordt gegeven aan ontwerpers resulteert veelal in sterk vernieuwende oplossingen. Design staat op dit moment dan ook enorm in de belangstelling. Het bedrijfsleven heeft ontdekt dat design in belangrijke mate bijdraagt aan het competitief vermogen van organisaties. Het is dan ook begrijpelijk dat de overheid haar pijlen richt op stimulering van de creatieve industrie in Nederland."

 

Feit is dat producten en diensten zich met design beter kunnen differentiëren van de concurrentie en dat biedt de mogelijkheid om de dans van prijsconcurrentie te ontspringen. Amerika: "Door de Nederlandse Designprijzen kan het bedrijfsleven laagdrempelig kennis maken met de mogelijkheden van design voor hun product of dienst. Ieder jaar wordt een gevarieerd overzicht getoond van ontwerpprojecten, die in opdracht van bedrijven en organisaties zijn gemaakt door grafisch ontwerpers, architecten en productdesigners. Omgekeerd bieden wij ontwerpers een platform om hun werk voor het voetlicht te brengen aan potentiële opdrachtgevers."

 

Tussen de inzendingen is zowel werk van reeds gevestigde namen als van ‘nieuwkomers' te zien. De selectie, nominaties en winnaars worden gepresenteerd op een overzichtstentoonstelling, die van 20 tot en met 28 oktober te zien is tijdens Dutch Design Week in Eindhoven. Voor zowel designprofessionals, de internationale pers en het algemeen publiek vormt deze expositie een kans om actueel Nederlands ontwerp in al haar verschillende disciplines en variëteiten te bekijken.

 

De Nederlandse Design Prijzen verhuisden in 2005 van Amsterdam naar Eindhoven. Sinds dat jaar vormt de uitreiking van De Nederlandse Designprijzen het openingsevenement van de Dutch Design Week.

 

De Nederlandse Designselectie 2007 is te zien op www.nederlandsedesignprijzen.nl

19-09-2007 11:20

'Ettore Sottsass: retrospectieve'. Dat is de naam van de tentoonstelling die van 13 oktober tot en met 13 januari 2008 in het Design museum Gent gehouden wordt.

 

Op 14 september is de hoofdpersoon van deze tentoonstelling 90 jaar geworden; Ettore Sottsass, één van de grootste designers van de twintigste eeuw. met recht een reden voor een tentoonstelling waar tal van zijn beroemde werken getoond worden.
Sottsass, Oostenrijker van geboorte, maar Italiaan in hart en nieren, opende in 1947 zijn eigen ontwerpstudio voor architectuur en design. Net als zijn vader koos hij voor de studie architectuur in het Italiaanse Turijn. Na een tijdje in Amerika te hebben gewerkt (voor architect George Nelson) verhuisde hij definitief naar Italië. Vanuit zijn studio in Milaan begon hij te werken voor Olivetti. Vanaf 1958 was hij, meer dan 20 jaar lang, designraadgever zijn voor Olivetti. Een van de meest in het oog springende ontwerpen uit die periode is ongetwijfeld de schrijfmachine Valentine.

Gedurende de late jaren 60- vroege jaren 70 speelde Sottsass een belangrijke rol in de avant-gardecultuur. Zijn definitieve afwijzing van het modernisme leidde tot het oprichten van alternatieve tendensen die we onder de noemer van antidesign of radicaal design kunnen plaatsen. Sottsass werkte zowel voor Studio Alchimia als voor de Memphis-groep. Het was in 1978 dat Sottsass begon te werken voor Studio Alchimia. Drie jaar later hield hij het voor gezien en stichtte hij met enkele medewerkers, vrienden en architecten Memphis. Deze avantgarde groep was de vrucht van verschillende jaren van research en had als doel de leefomgeving en de gebruiksvoorwerpen, door een radicale vernieuwing van de beeldentaal, opnieuw een symbolische en emotionele waarde te geven, ver van alle rationele eigenschappen.

Het Memphis-experiment duurde tot 1985 en talrijke collecties van meubelstukken en objecten werden tentoongesteld op designexpo's en beurzen over heel de wereld. 
De tentoonstelling in Gent biedt een overzicht van de talrijke realisaties van Sottsass, gaande van zijn ontwerpen uit de late jaren veertig, over de realisaties voor Olivetti, Poltronova, Studio Alchimia en Memphis tot de realisaties van Sottsass Associati. Enkele opmerkelijke objecten? De verlichtingselementen uit de jaren 1950, Keramische totems uit de de vroege jaren 1960 Het 'Sistema 45' uit 1973 voor Olivetti en de 'Barbarella' schrijftafel uit 1965 voor Potronova.
Het tentoonstellingsplan is gemaakt door Sottsass zelf. 
Nadere informatie: www.designmuseumgent.be.

19-09-2007 8:44

Rotterdam viert aanstaand weekend het zogeheten Wolkenkrabberweekend. Van 20 tot en met 22 september vindt in het kader van Rotterdam 2007 City of Architecture de eerste editie van dit evenement plaats.

Voor vakinhoudelijk geïnteresseerden organiseert de Nederlandse Stichting Hoogbouw op vrijdag een debat over het huidige hoogbouwbeleid in Nederland. Daarnaast presenteert de Stichting Wolkenkrabbers Rotterdam de publicatie Rotterdam Wolkenkrabberstad, het zevende deel uit de serie ´De Slanke Stad´ met daarin veel aandacht voor de actuele hoogbouwplannen van de stad.

Vele wolkenkrabbers in Rotterdam houden open huis met gratis toegang. In en rondom bijzondere gebouwen vindt een gevarieerd programma plaats met entertainment, kunst en cultuur, sport en (vakinhoudelijke) lezingen. Bijna 20 wolkenkrabbers zijn op vrijdag en zaterdag geopend; van het hoogste appartement in de Montevideo tot de eerste wolkenkrabber van Europa, het Witte Huis.

Naast de gratis openstelling van verschillende wolkenkrabbers is er tijdens het Wolkenkrabberweekend een compleet programma rondom sport, spanning en cultuur: NuTuur.
Ook beklimt schrijver en marathonloper Abdelkader Benali met bezoekers de trappen van een wolkenkrabber naar grote hoogte. Naast het NuTuur programma zijn er speciale rondvluchten in een vliegtuig boven de stad, cocktails op 50 meter hoogte met bungelende benen en een kinderprogramma met een Wolkenkrab. 

Het Wolkenkrabberweekend heeft de ambitie een tweejaarlijks evenement te worden. De officiële opening van het Wolkenkrabberweekend vindt morgen (donderdag 20 september) plaats om 18.30 uur in het Penthouse OVG van Las Palmas (Wilhelminakade 332, Rotterdam).
17-09-2007 8:20


Ontwerp Platform Arnhem (OPA) en architectuurcentrum CASA openen op dinsdag 18 september het nieuwe ontwerpseizoen met ‘Arnhemse Nieuwe 2007'. Voor deze tweede editie van Arnhemse Nieuwe zijn negen vers afgestudeerde ontwerpers geselecteerd van de afdelingen Graphic Design, Modevormgeving, Product Design en Bouwkunst van ArtEZ Academie voor beeldende kunsten en Academie van bouwkunst.

 

Dit zijn: Robert Flier (BK), Sander Hermsen (GD), Femke Herregraven (GD), Inge Konijn (MV), Judith Lansink (BK), Ivo Mittelmeijer (MV), Fenna Oosterhoff (PD), Rienske Piepers (MV) en Mariëlle van de Ven (MV). De selectie van Arnhemse Nieuwe 2007 werd gemaakt door Anka Kresse, Judith ter Haar, Ineke Hans en Addy de Boer. Zeven van deze nieuwe lichting eigenzinnige ontwerpers zullen in het alom bekende pecha-kucha-format hun eindexamenwerk, fascinaties en plannen voor de toekomst presenteren. Alleen deze avond zal hun werk ook fysiek te bewonderen zijn. Aansluitend wordt Arnhemse Nieuwe 2007, De Expositie feestelijk geopend. De avond zal muzikaal worden omlijst door Analogic Sound Project met live Oldschool en Soundscapes.

Datum: Dinsdag 18 september 2007
Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Locatie: Dudok (beneden in het café), Koningstraat 40, Arnhem
Entree: 5 euro, studenten, leden van Club OPA, vrienden van CASA en leden van de CASA-sociëteit krijgen gratis toegang.

http://www.o-p-a.nl/

http://www.casa-arnhem.nl/

 

 

 

 

14-09-2007 11:17


Thonet reikt op 29 november 2007 voor de eerste keer de Mart Stam Prijs uit. De prijs is een jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor jonge ontwerpers, met als doel een vernieuwend stoelontwerp te realiseren voor gebruik op kantoor en in de woning. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 5.000 euro. De prijs wordt uitgereikt door Philipp Thonet, lid van de vijfde Thonet-generatie.

“Thonet staat bij veel ontwerpers bekend als het bedrijf dat gebogen houten stoelen maakt, zoals de beroemde Weense koffiehuisstoel.", vertelt Frans Bruinsma van Thonet BV. "Thonet wil met deze ontwerpwedstrijd in contact komen met jonge ontwerpers en laten zien dat Thonet niet alleen gebogen houten stoelen maakt, maar ook juist heel veel nieuwe, moderne producten in haar collectie heeft. Thonet is hiervoor continu op zoek naar jong talent en naar verfrissende, innovatieve nieuwe ontwerpen. Deze jaarlijkse prijs geeft ons de kans met jonge ontwerpers in contact te komen en stimuleert jonge ontwerpers om hun ontwerpen voor te leggen aan experts, educatieve feedback te krijgen en goede contacten te leggen.”

Dat de naam van Mart Stam verbonden is aan de prijs is niet vreemd. Mart Stam is in 1899 in Purmerend geboren en was één van de belangrijkste architecten van de moderne tijd en een pionier op het gebied van het moderne meubeldesign. Hij was dé architect en vormgever die met stalen buizen experimenteerde en de uitvinder van het sledeframe, ook wel de Freischwinger genoemd. Zijn basisidee van de sledestoel wordt nogal eens de belangrijkste meubelinnovatie van de 20ste eeuw genoemd. In 1931 startte bij Thonet de productie van de S 43, een stoel die tegenwoordig behoort tot de belangrijkste klassiekers van de stalen buismeubelen. De stoel is sinds dat jaar onafgebroken in productie bij Thonet en is nog steeds één van de bestsellers uit de collectie.

Elke ontwerper uit Nederland of België, afgestudeerd aan een erkende interieurarchitectuur- of designopleiding, kan meedoen aan de competitie. De opgave betreft het maken van een ontwerp voor een stoel, voor gebruik op kantoor en in de woning. Gevraagd wordt een basisontwerp, dat geschikt is voor het maken van een prototype. De inzending moet bestaan uit één tot drie ontwerptekeningen op A3 formaat (in tweevoud) en een 3D model (in enkelvoud). Het ontwerp moet zijn gemaakt in de periode 1 september 2006 - 30 augustus 2007Medio oktober selecteert de vakjury, bestaande uit Evelyne Merkx (Merkx + Girod Architecten), Tineke Groen (studio Groen + Schild) en Jeroen Junte (de Volkskrant) vijf genomineerden. De secretaris van de jury is Harm Tilman, hoofdredacteur van vakblad de Architect.

Bij de beoordeling let de jury op de functionaliteit en het karakter van de stoel, waarbij ook het materiaalgebruik een belangrijk aandachtspunt is. De beoordeling vindt plaats in twee ronden. De genomineerden krijgen bericht. De genomineerde projecten worden, tezamen met het juryrapport, o.a. gepubliceerd in de interieurspecial van de Architect, die verschijnt op donderdag 29 november, de dag van de prijsuitreiking. Uit de genomineerden wordt de uiteindelijke winnaar gekozen. De jury kan ook eervolle vermeldingen verlenen aan inzendingen.
12-09-2007 13:38


Satelliet Meubelen schrijft voor het vierde achtereenvolgende jaar de Satelliet Design Challenge uit. Deze wedstrijd biedt jonge, innovatieve designers een kans om een vernieuwend interieurconcept voor de drankverstrekkende horeca te ontwerpen. Alle inzendingen worden door een jury beoordeeld op de mate van vernieuwing, functionaliteit en originaliteit.

De sluitingsdatum voor inzending van een ontwerp is vervroegd naar 15 december.

Denk jij het creatieve brein te zijn, dat een succesvolle slag zal slaan tijdens deze wedstrijd? Ga dan de uitdaging aan. Je kunt deelnemen als je student bent in de laatste fase van je studie of net bent afgestudeerd aan een design- en/of architectuurgerelateerde opleiding. Het winnende ontwerp wordt nagebouwd en onthuld tijdens het horeca-evenement Bar:nl begin april 2008 in de Amsterdam Convention Factory.

Inschrijven kan via http://www.satellietdesignchallenge.nl/

De Satelliet Design Challenge is een initiatief van Satelliet Meubelen en werd voor het eerst in 2004 georganiseerd. Deze jaarlijks terugkerende ontwerpwedstrijd biedt jonge, innovatieve designers een unieke kans om een totaal vernieuwend interieurconcept voor de drankverstrekkende horeca te ontwerpen en zich te presenteren aan vakmensen in de horeca en interieurarchitectuur. De ingezonden ontwerpen worden door een vakkundige jury op diverse criteria beoordeeld. Het winnende barconcept wordt vervolgens op ware grootte nagebouwd en onthuld tijdens Bar.nl. Meer  
 

Satelliet Meubelen BV biedt ruim 35 jaar een exclusieve meubelcollectie voor de horecabranche met een eigen visie op hospitality. Geworteld in de wereld van eten, drinken, sfeer en beleving bestaat er, naast de horeca als thuismarkt, een toenemende interesse vanuit de zorgsector, het bedrijfsleven, onderwijs, retail en leisure.

Satelliet Meubelen heeft drie showrooms in Nederland, te weten in Breda (hoofdkantoor), Amsterdam en Dalfsen. Daarnaast zijn er diverse internationale samenwerkingsverbanden en partners in Europa, waaronder BelgiëLuxemburgEngelandFrankrijkDuitsland, Noorwegen, Spanje en IJsland.

De ontwikkeling op zowel nationaal als internationaal niveau was de aanleiding om per januari 2007 een volledige restyling door te voeren van de huisstijl die 35 jaar in gebruik is geweest. Meer informatie: http://www.satelliet.net/

 

 

 

12-09-2007 9:01Vanaf morgen, 13 september, vindt voor de vierde keer Inside Design Amsterdam plaats. Deze desingroute door de hoofdstad duurt tot en met 16 september en wordt georganiseerd door Elle Wonen.


Elle Wonen selecteerde voor deze route bijzondere adressen: winkels, hotels, restaurants, maar ook galeries en musea. Het kloppend hart van het evenement is dit jaar het Elle Wonen-designplatform op het Westergasterrein in Amsterdam-West. Aanstormend talent krijgt de kans om zich te profileren naast gearriveerde ontwerpers, er zijn lezingen, er is reuring. Op vrijdagavond spreekt daar vanaf 18.30 uur een drietal architecten. De eerste spreker tijdens deze Inside Design Vakavond is architect Rien Korteknie van Korteknie Stuhlmacher Architecten. Hij geeft een lezing over bouwen met massief hout.
Een uur later geeft de Amerikaanse architect Michael Sheridan een lezing over Poul Kjaerholm. De laatste spreker is Jeroen Bergsma van 2012 Architecten. Hij vertelt vanaf 20.30 uur over Superuse, architectuur met hergebruikt materiaal. Deze vakavond vindt plaats op het Klönneplein 4-6.

Het evenement Inside Design Amsterdam trekt jaarlijks duizenden design-liefhebbers, van ontwerpers en producenten tot consumenten. Nadere informatie: www.insidedesign.nl .

12-09-2007 8:45

Vijf architectenbureau’s zijn in juni 2007 door de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) benaderd met het verzoek om ideeën te ontwikkelen voor een vernieuwde vitale, internationaal georiënteerde campus. De universiteit maakt vrijdagmiddag 21 september bekend welk bureau haar visie op de inrichting nader mag uitwerken.

De EUR is op zoek naar een nieuw hart: het kloppend epicentrum van de campus Woudestein. Daarom is - in het licht van Rotterdam 2007 City of Architecture - een prijsvraag uitgeschreven onder vijf gerenommeerde en jonge veelbelovende bureau’s: CIMKA, Juurlink & Geluk, Mecanoo, West 8 en wUrck.

Donderdag 20 september presenteren de architecten hun plannen voor een jury oder leiding van College van Bestuur-voorzitter Jan Willem Oosterwijk. Hij wordt gesecondeerd door studenten, wetenschappers en experts. Een dag later maakt men bekend welk ontwerp gewonnen heeft. Dan wordt ook de tweede ronde toegelicht.

Tijdens datzelfde weekend, ook wel ‘Wolkenkrabberweekend’ genoemd, zijn de ontwerpen te bezichtigen in het H-gebouw van de EUR op campus Woudestein.
De campus telt zo’n 20.000 studenten.
10-09-2007 14:38


De allereerste editie van het Wolkenkrabberweekend staat gepland op donderdag 20 september. Drie dagen lang een ode aan de Rotterdamse hoogstandjes met lezingen, excursies en de Open dag van de Wolkenkrabber op zaterdag 22 september.

De opening vindt om 18.30 uur plaats in het Penthouse OVG van Las Palmas met de presentatie van het boek ‘Rotterdam Wolkenkrabberstad’. Aansluitend brengen de WoordDansers, de stadsdichters van Rotterdam, een gedicht over de hoogbouw van de stad ten gehore. Rotterdam Wolkenkrabberstad is een publicatie van Stichting Wolkenkrabbers Rotterdam en is het zevende deel uit de serie De Slanke Stad. Met deze publicaties wil de Stichting Wolkenkrabbers een breed publiek interesseren en enthousiasmeren voor de grootstedelijke ontwikkelingen in Rotterdam en een beeld te geven van de actuele hoogbouw ontwikkelingen in de stad.

Speciaal voor het Wolkenkrabberweekend maakten de WoordDansers een toepasselijk gedicht dat deze avond live gepresenteerd wordt. De WoordDansers zijn de eerste officiële stadsdichters van Rotterdam en brengen een totaaltheater van rauwe tweestemmige stadspoëzie. A-capella of op beats en punkrockriffs. Het gedicht wordt na 20 september op 100.000 paarse posters door de hele stad verspreid. Speciaal voor het Wolkenkrabberweekend maakten de WoordDansers een toepasselijk stadsgedicht dat deze avond live gepresenteerd wordt. De WoordDansers, zijn de eerste officiële stadsdichters van Rotterdam en brengen een totaaltheater van rauwe tweestemmige poëzie op beats en punkrockriffs. Het gedicht wordt na 20 september op 100.000 paarse posters door de hele stad verspreid.
10-09-2007 8:32


Met 55.203 bezoekers is 'Le Corbusier - De kunst van architectuur' de best bezochte tentoonstelling in de geschiedenis van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Niet eerder bezochten zo veel mensen een tentoonstelling in het NAi. Regelmatig stond de rij bezoekers tot op de brug, soms zelfs in de stromende regen. De instaprondleidingen op zondag waren continu volgeboekt.

Het succes van de tentoonstelling over Le Corbusier is een optelsom van vele factoren. Ten eerste is het een heel rijke tentoonstelling over de bekendste architect ter wereld, die zowel voor een breed als een specialistisch publiek iets te bieden heeft. Ten tweede is het jaar 2007 in Rotterdam uitgeroepen tot Architectuurjaar, wat vele extra bezoekers en toeristen naar de havenstad en naar het NAi brengt. Datzelfde geldt voor het extra bezoek dat de Internationale Architectuurbiënnale Rotterdam genereerde. En tenslotte speelde ook de slechte zomer de tentoonstelling in de kaart.

'Le Corbusier' kreeg enorm veel aandacht van de pers, zowel in eigen land, als in het buitenland. De artikelen waren over het algemeen lovend, zeer uitgebreid en toonden met vele foto's de topstukken van deze veelzijdige kunstenaar.

Le Corbusier, de bekendste architect ter wereld, maakt nu plaats voor de bekendste negentiende-eeuwse architect van Nederland, Pierre Cuypers. Het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam, Kasteel de Haar en vele kerken zijn van zijn hand. Met 'Cuypers. Architectuur met een missie' presenteert het NAi vanaf 22 september zowel in Rotterdam als Maastricht het grootste overzicht ooit van het werk van deze omstreden en bevlogen architect. In beide tentoonstellingen komt Cuypers' passie voor architectuur tot leven in een visuele dwarsdoorsnede uit zijn leven. In Rotterdam wordt ingezoomd op het jaar 1877 en in Maastricht staat het jaar 1897 centraal. De tentoonstelling wordt begeleid door  allerlei activiteiten: stadswandelingen, vakantieworkshops, bijzondere ontmoetingen voor de hele familie, multimediaguide voor jongeren, lezingen en rondleidingen.

http://www.nai.nl/.

 

 

10-09-2007 8:24

 

Het Centraal Station was 50 jaar lang het symbool van vertrekken of thuiskomen voor vele Rotterdammers. Miljoenen reizigers passeerden dit Rotterdamse icoon. Nu er hard wordt gewerkt aan een nieuw station, krijgt dit gebouw nog één keer de aandacht. Dit gebeurt in de vorm van een ode aan het Centraal Station en de architect met een letterwisseling. De oude vertrouwde letters op het dak vormen dan tot de sloop de woorden 'Traan Laten'.

Peter Hopman en Margien Reuvekamp van Bureau Lakenvelder ontwikkelden de ode Traan Laten. De ode bestaat uit een wisseling van de neonletters 'Centraal Station' in 'Traan Laten' op het dak van het stationsgebouw. Eind september wordt gestart met de sloop van het stationsgebouw Centraal Station Rotterdam van de architect Sybold van Ravesteyn, de letters blijven tot en met de sloop van het gebouw staan.

Mr. van Ravesteyn, de kleinzoon van de architect, onthult op woensdagavond 12 september de letters Traan LAten. Arjen Slings van FirmView legt de letterwisseling vast via time-lapse fotografie, hij bewerkt dit beeld in samenwerking met John Buijsman en Keimpe de Jong tot een animatie. De animatie is op de avond van de onthulling te zien in Kriterion, de bioscoopzaal van Engels. Na de onthulling brengt Charlie Dée een aantal nummers ten gehore en wordt een gedicht dat speciaal geschreven is voor Traan Laten op een bijzondere wijze voorgedragen.

 

 

07-09-2007 8:56


Met Design Scoops signaleert en presenteert Natascha Drabbe op zaterdag 15 en zondag 16 september primeurs van tien creatieven uit verschillende disciplines binnen de vormgeving: van architectuur tot sieraad en van fashion tot food design. De objecten zijn nog niet eerder gepubliceerd of worden nu voor het eerst in Amsterdam geëxposeerd tijdens Inside Design.

Sinds januari 2007 is architectuurhistoricus en designkenner Natascha Drabbe met Cultural Connections gevestigd in een door Hans van Heeswijk ontworpen gebouw aan de Ertskade in het oostelijk havengebied. Als adviseur in PR en perscommunicatie is Drabbe actief in het veld van de internationale architectuur- en designmedia. Als intermediair en facilitator is het haar missie ervoor te zorgen dat er over de creatieve industrie in de internationale media wordt bericht. Daarnaast houdt zij zich bezig met publicaties, tentoonstellingen, manifestaties en perscommunicatie in het algemeen. Met Design Scoops creëert zij een plek waar media en designprofessionals zich kunnen informeren over nieuwe ontwikkelingen in de ontwerpsector. Zo vervult Drabbe een gidsende rol bij de internationale berichtgeving over architectuur en design en vestigt ze de aandacht op nieuw talent.

In deze eerste lichting Design Scoops staan innovatie in materiaal en ontwerp centraal. Bij de meeste producten resulteert dit in bijzondere structuren, textuur en tactiliteit, waarbij de grens tussen architectuur, design en beeldende kunst soms nauwelijks is vast te stellen.

Na de publieksdagen op 15 en 16 september blijven de primeurs voor journalisten en designprofessionals op afspraak te bezichtigen.

Janjaap Ruijssenaars (architect)

Het Floating Bed trotseert door magnetische afstoting de zwaartekracht en valt als het ware van de aarde af. Vier dunne kabeltjes houden het object op zijn plek en vormen het enige contact met de grond.

Jan Ros (kunstenaar)

Fotografie is het vertrekpunt van het werk dat vaak minimalistische gebouwen, tankstations, viaducten of flats uit de jaren vijftig tot onderwerp heeft. In de natte verf trekt Ros horizontale sporen over de hele compositie en een dikke epoxylaag laat alle verftextuur onder een spiegelend vlak schuil gaan en geeft een extra dimensie aan het werk.

Katja Gruijters (food professional)

Een videoclip over Ander Kant neemt je mee ineen serie materiaalexperimenten: van stof, beton, rubber tot eetbare materialen en prikkelt daarmee de zintuigen. Het kantmotief is verwerkt als textuur in tegels van suikerwerk, zandgebak, biscuitdeeg en verschillende soorten chocolade.

Hannah Bonjer (grafisch ontwerper)

Kortgeleden cum laude afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven met het boek 81191918 Mijn document; een opmerkelijk onderzoek dat vele identiteiten van de maaktster tot in het miniemste detail belicht. Voor Design Scoops ontwerpt zij de uitnodiging en publicatie.

Janne Kyttanen (industrieel ontwerper)

Freedom of Creation's nieuwste product is de Trabecula schaal. Een driedimensionale lichtgewicht structuur, gemaakt in de lasersintering techniek, geïnspireerd op vogelbotjes. Daarnaast is er een speciaal ontworpen meubel voor de tentoonstelling Design and the Elastic Mind die februari 2008 in het MoMA New York opent.

Satyendra Pakhalé (industrieel ontwerper)

De Add-on Radiator kan in nietdragende muren worden ingebouwd en is door het opengewerkte karakter transparant en lichtdoorlatend. De Panther Multi Chair, recent opgenomen in de collectie van het Centre Pompidou, kan op verschillende manieren worden gekanteld en is intrigerend als sculptuur.

Jonas Samson (industrieel ontwerper)

Light Emitting Wallpaper is een hightech lichtgevend behang. Op deze manier is de lichtbron niet langer een 3D-object, maar omgezet naar een tweedimensionaal oppervlak. Zodra het behang ‘uit staat' is er geen enkele referentie naar een lichtbron en blijft alleen behang over.

Odette Ex (interieurarchitect)

Winnaar van de Bouwfonds Award Vitale Monumenten 2007 met Huis de Wiers in

Vreeswijk heeft de presentatie van Design Scoops ruimtelijk vormgegeven. Ruimtelijkheid en harmonie zijn essentiële waarden in de ontwerpen van Ex Interiors. Duurzame materialen worden zo toegepast dat er een krachtig maar sober beeld ontstaat.

Conny Groenewegen (modeontwerper)

De lente/zomercollectie 2008, Deliberate Pixelation, is gebaseerd op knitwear en speelt met de sensualiteit van de vrouw, door de huid in sommige vlakken prijs te geven of juist te verbergen zoals kant dat ook doet. Flexibele elastische garens, in combinatie met angora geven de breisels een blousende structuur en luxe uitstraling.

Aleksandra Gaça (textielontwerper)

De Architextiles, zijn driedimensionale textielstructuren die zich op het snijvlak begeven van design, architectuur en autonome kunst. De stoffen worden toegepast als akoestische architectuurpanelen of decoratieve wandschermen.

05-09-2007 21:27


Het Architectuur Film Festival Rotterdam opent op donderdag 11 oktober om 20.30 uur met de Nederlandse première van de documentaire 'Radiant City'. Dit hilarische epos laat zien hoe er wordt geleefd, gedacht en gebouwd in de buitenwijken van Noord-Amerika.

Van donderdag 11 tot en met zondag 14 oktober 2007 vindt de vierde editie van het Architectuur Film Festival Rotterdam (AFFR) plaats. Het thema is ‘Horizon', waarbij globale ontwikkelingen worden vergeleken met de mentale horizon. De spanning die dat oplevert, vormt de rode draad in de films en tijdens de lezingen en debatten. Het programma is opgebouwd rond een aantal klassiekers, enkele Europese premières en documentaires over architecten.

De Nederlandse documentaire Radiant City laat zien hoe het is om te wonen in één van de buitenwijken van Noord-Amerika. Prettig wonen lijkt voorop te staan en gemak en plezier worden vooral bepaald door de enorme winkelcentra in de directe woonomgeving. De filmmakers Jim Brown en Gary Burns geven een kijkje in de levens van drie families die wonen in een buitenwijk. Ook komen politici, ontwikkelaars en andere bewoners aan het woord om te laten zien dat er veel verschillende meningen zijn over de architectuur in de buitenwijken.

De documentaire Radiant City heeft de juryprijs en TIFF Award gewonnen op het Vancouver International Film Festival.

De openingsavond van het AFFR vindt plaats op donderdag 11 oktober om 20.30 uur in het Scheepvaart en Transportcollege in Rotterdam (toegang voor bezoekers 12 euro). Jord den Hollander is verantwoordelijk voor de programmering van het AFFR. Van 12 tot en met 14 oktober zijn er films, lezingen en debatten in Cinerama (prijzen films vanaf 6,50 euro). Op zondag 14 oktober om 14.30 uur zijn er slotfilms te zien en is er een afsluitend debat in het Scheepvaart en Transportcollege.

Voor het volledige programma van het AFFR ga naar: http://www.affr.nl/

 

05-09-2007 10:40

Niet alleen Nederlandse ontwerpers, ook Nederlandse architecten zijn graag gezien in het buitenland. Vraag maar aan Bjarne Mastenbroek en Dick van Gameren. Gisteren ontvingen zij in Kuala Lumpur de 'Aga Khan Prijs 2007' voor hun ontwerp van de Nederlandse Ambassade in Addis Abeba.

Het gebouw van de Nederlandse Ambassade in Ethiopië is in 2005 gerealiseerd in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De Aga Khan Prijs, met een totaal prijzengeld van 500.000 dollar één van de grootste prijzen in de architectuurwereld, werd in 1977 ingesteld door Zijne Hoogheid de Aga Khan van Maleisië en wordt om de drie jaar uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan projecten die zich onderscheiden op het gebied van moderne architectuur, sociale woningbouw, maatschappelijke ontwikkeling, restauratie, hergebruik, milieu en landschap in de islamitische wereld.

De prijs, die zelden een Europese architect ten deel valt, werd eerder uitgereikt aan Jean Nouvel en Snøhetta. Dit jaar heeft ook de Engelse architect Sir Norman Foster de prijs ontvangen voor de Petronas University of Technology in Seri Iskandar, Maleisië.
05-09-2007 10:36


Nederlandse ontwerpers zijn populair binnen én buiten onze landsgrenzen. De ontwerpster Marike, onder meer bekend vanwege haar eigenzinnige sanitaire poroducten, kan erover meepraten. Zij werd onlangs genomineerd voor Ide Duitse Designprijs 2008.

De nominatie betreft de collecties 'C7' en 'Matrix'. Deze werden eerder ook al gelauwerd met de eveneens Duitse iF Design Award 2007.

De Designpreis der Bundesrepublik Deutschland wordt jaarlijks uitgereikt aan opmerkelijke designs. Voor deze prestigieuze prijs kunnen de bedrijven en ontwerpers zich niet zomaar aanmelden. In plaats daarvan moeten zij voorgedragen worden door ofwel de Ministeries en senatoren voor Handel & Industrie van de Duitse deelstaten ofwel door het Federale Ministerie van Economie en Technologie. De 25 winnaars (5 goud en 20 zilveren) zullen in December 2007 worden onthuld.
03-09-2007 8:37


De gerestylde Bar Americain van het American hotel aan het Leidseplein wil weer een swingende hotspot in het centrum van Amsterdam worden, waar bekende musici, hun bandleden en andere (inter)nationale kunstenaars zich optimaal moeten thuis voelen. Vanaf nu is deze hotspot dagelijks geopend van 17.00 tot 1.00 uur. Bar Americain heeft sinds de jaren 50 van de vorige eeuw een roemruchte reputatie hoog te houden met klinkende namen onder de gasten als Elton John en Boy George, maar ook de Franse popster Johnny Hallyday, die er naar verluidt graag een cocktail bestelde na een optreden.

Architectenbureau Concern heeft niet voor niets een fraaie vleugel centraal gesteld in de totaal gerenoveerde bar, want de bekende musici die in het hotel logeren maken ook in hun vrije tijd nog graag een stukje muziek. Deze artistieke sfeer moet nu weer gaan leven in de totaal vernieuwde Bar Americain. Het thema Rock & Roll met vuurrode zitbanken langs de muren, zwartwit foto's van artiesten die in het hotel hebben geslapen en de piano in het midden van de bar zullen daar zeker aan bijdragen.

De vier bartenders die er werken: Cor Juffermans, Nouri Abdelaziz, Michel Hafkenscheid en Rogier Rose, kennen alle artiesten en hebben dit jaar samen 100 jaar werkervaring in de Bar Americain. Zij hebben er overigens niet alleen beroemde popartiesten en jazzmuzikanten zien langskomen, maar ook Nederlandse musici als Focusleider en fluitist Thijs van Leer, gitarist Jan Ackerman en zanger/pianist en kunstschilder Herman Brood. Beroemd is de anekdote over de Engelse popzanger Arthur Brown, die begin jaren 70 een hit ‘Fire' had en tijdens een interview het Leidseplein oprende toen er onverwacht een brandweerwagen met een loeiende sirene passeerde.

De gerestylde Bar Americain krijgt ook een vernieuwde en vernieuwende cocktailkaart. Bij de drankjes kunnen aantrekkelijke borrelhappen geserveerd worden uit de keuken met Franse en Aziatische invloeden. Het sfeervolle Art Deco hotel werd in maart 2005 overgenomen door de Eden Hotel Group. Sindsdien is er door de groep geïnvesteerd om de kenmerken van de Art Nouveau-periode terug te brengen in het hotel. De kamers zijn gerestyled, waarvan één door Ruud de Wild en recent is de façade in oude glorie hersteld.

Met zestien hotels in de binnensteden van onder meer Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Leeuwarden, Enschede, Eindhoven, Den Haag en Maastricht is de Eden Hotel Group één van de grotere, onafhankelijke hotelondernemingen in Nederland. In totaal exploiteert de groep met ruim achthonderd medewerkers meer dan achttienhonderd hotelkamers in het vier- en driesterrensegment en verschillende restaurants waaronder Café Americain en FLO Amsterdam. Het vastgoed van de hotels is meestal in eigendom van de Eden Hotel Group, waarbij de leiding in handen is van de familie Dijkstra. Het bedrijf startte in 1977 met de aankoop van het 67 kamers tellende Eden Hotel in Amsterdam.

 

www.edenhotelgroup.com.

 

 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >