Nieuws


29-08-2007 9:07


In het kader van Rotterdam 2007 City of Architecture verschijnen op belangrijke locaties in Rotterdam zes bouwborden van Link-ontwerpers. De borden verbeelden de visies en ideeën over die plekken in de stad; een andere kijk op de bestaande situatie of een belofte voor de toekomst.

De borden attenderen mensen op de potentie van een locatie voor de stad, de omgeving en de bewoners. Met deze bouwborden wordt een tijdelijke invloed uitgeoefend op de openbare ruimte. De bezoeker wordt op het verkeerde been gezet, het lijkt alsof de locaties werkelijk worden gerealiseerd.

De zes bouwborden zijn van 16 september t/m 14 oktober te bezichtigen in het centrum van Rotterdam. Gelijktijdig is in Galerie Magazijn Vomberg een kijkdoosinstallatie te zien. In deze installatie heeft de vereniging Link-ontwerpers haar favoriete Rotterdamse gebouwen en plekken herontworpen en op een andere manier met elkaar in relatie gebracht. Miniaturen van de zes bouwborden zijn onderdeel van deze installatie.

De Link-ontwerpers die aan Oplevering 2007 meewerken zijn Bas Sala, Daniel White, Nils Hilbers, Chantal van Heeswijk, Laurens Kolks en Daan van den Berg. De zes verschillende locaties van de bouwborden zijn: Hofplein, Stadhuisplein, Karel Doormanstraat (nabij De Doelen), Westblaak (ter hoogte van metrostation Eendrachtsplein), De Boompjes en Jan Eleveld/Heftaluud op het Noordereiland.
28-08-2007 10:13


Het MECC in Maastricht is op 1 en 2 november het decor van het Cradle tot Cradle congres.

Cradle tot Cradle is een concept waarbij men ervan uitgaat dat economie en ecologie elkaar versterken. Om dit te verwezenlijken dienen de producten en logistieke processen, gebouwen en steden aanzienlijk intelligenter te worden ontworpen. In de architectuur en stedenbouw zoekt Cradle to Cradle zoveel mogelijk aansluiting bij de ontwerpuitgangspunten zoals die in natuurlijke ecosystemen kunnen worden gevonden.

Vanaf het begin van de ontwerpfase wordt expliciet gekeken naar de meerwaarde die natuurlijke materialen, (energie)bronnen en ecosystemen kunnen hebben voor de vastgoedontwikkeling. Gebouwen worden zo ontworpen dat ze eenzelfde functie vervullen als bomen in de natuur. Cradle to Cradle gebouwen geven zuurstof af, nemen C02 op, destilleren water; zuiveren de lucht van stofdeeltjes, veranderen elk seizoen van kleur, creëren microklimaten en genereren door gebruik en opslag van zon- en aardwarmte meer energie dan ze zelf nodig hebben. Gelet op de grote problemen die we hebben met betrekking tot de C02 uitstoot en de luchtkwaliteit in het algemeen, dragen Cradle to Cradle gebouwen bij aan het oplossen van die problemen. Gebouwen worden ontworpen met respect voor de gezondheid van zowel de mensen die erin wonen en werken als met respect voor de omgeving. Gebruik van daglicht heeft de overhand en kunstmatig licht wordt zoveel mogelijk geweerd. Natuurlijke luchtcirculatie vervangt de airconditioning. Deze maatregelen sparen energie en bevorderen de gezondheid van mensen. De bouwmaterialen en inrichtingszaken zijn veilig voor mens en dier en zijn herbruikbaar.

Tijdens het congres voeren meerdere sprekers het woord en op vrijdag 2 november staat een aantal workshops op het programma. Meer informatie: http://www.letscradle.nl/
23-08-2007 8:52


MVRO (Makers van RetailOmgevingen) uit Zaltbommel is dankzij een innovatieve aanpak in staat om de ombouw naar een nieuwe winkelformule, zo nodig, binnen een week te realiseren. Teamwork tussen MVRO, de opdrachtgever en een aantal preferred suppliers staat daarbij centraal. Tijdens de beurs easyFairs Shop op 26 en 27 september a.s. in de Jaarbeurs in Utrecht zet MVRO daarom samenspel voorop in een kleurrijke en sportieve beurspresentatie.

Daar laat de firma zien dat de klant zelf het dienstenpakket samenstelt waarvoor zij MVRO wil inschakelen. Dit kan variëren van alleen bouwkundig advies of ontwerp tot hoofdcontractor van het gehele traject inclusief formuleontwikkeling en nazorg.

De succesfactor 'samenspel' trekt MVRO door in de beurspresentatie op de easyFairs Shop in september. Beelden van sportmensen en heringerichte winkels staan centraal in de stand. Tevens lanceert MVRO tijdens de beurs een ludieke actie waarmee sportteams van de sportiviteitgedachte van het bedrijf kunnen profiteren.

Als bouwmanagementorganisatie voert MVRO verschillende werkzaamheden uit, variërend van het opstellen van uitvoeringsplannen, ontwerpen en inmeten tot het regelen van vergunningen, coördineren van de uitvoering en nazorg. Het bedrijf is opgericht in 2003 en heeft sinds die tijd voor een aantal grote opdrachtgevers gewerkt. Dit varieert van verbouwingen voor een bankorganisatie (100 m²), verbouwingen tot ruim 4.000 m² bij AH (van AH naar AH XL) tot het inrichten van een nieuwe kapperszaken (Brainwash).
22-08-2007 8:40

 

 

Het Aluminium Centrum Nederland en Aluminium Centrum België houden 19 september een themadag Aluminium in Renovatie. Tijdens deze themadag worden ook de winnaars van de Benelux Aluminium in Renovatie Awards 2007 bekend gemaakt. De awards worden uitgereikt door Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland. 

 

In de Benelux organiseren het Nederlandse en Belgische Aluminium Centrum gezamenlijk deze voorronde om de nominaties uit de Benelux te bepalen. De Europese winnaars worden bekend gemaakt tijdens de vakbeurs BATIMAT die van 5 tot en met 10 november 2007 in Parijs wordt gehouden.

 

Voor deelname aan de Benelux Renovatie Award zijn in totaal 28 inzendingen beoordeeld door een onafhankelijke jury onder leiding van Jan Brouwer. De volgende zeven categorieën zijn te onderscheiden: particuliere woningen, particuliere woningcomplexen en appartementen, sociale woningcomplexen en appartementen, utiliteitsbouw, openbare gebouwen, monumenten en infra-constructies.

 

Tijdens de themadag worden ook diverse lezingen gehouden. Zo vertelt iemand van het Architektenburo Buro II uit Roeselaere over renovatie in België. Job Roos, hoofddocent van de TU Delft doet hetzelfde voor Nederland. Niels Ruyter van Buwend Nederland vertelt in zijn lezing over 'energiebesparing door renovatie', en Wim van de Berg, voorzitter Vereniging van Aluminium Systeemleveranciers (VAS), geeft een presentatie over aluminium in renovatie.

Nadere informatie is te vinden op de site www.aluminium-award.eu .

21-08-2007 9:22


Na een eerste succesvolle editie in 2006 zal dit jaar wederom het evenement MaterialZ plaatsvinden aan de TU Delft. Het evenement vindt plaats op 27 en 28 september. MaterialZ is een combinatie van een symposium, een expositie, een beurs en een workshop. 

Architecten, ontwerpers, wetenschappers en producenten ontmoeten elkaar op het vlak van de functionele en slimme materialen. “We zijn nog maar net begonnen met het ontdekken en toepassen van deze Whizz MaterialZ”, aldus Wim Poelman, onderzoeksleider Material Design aan de faculteit Bouwkunde van de TU-Delft.

Een nieuw element in 2007 is de samenwerking met de Faculteit Industrieel Ontwerpen. Ook daar blijkt het onderwerp ‘materialen’ steeds meer in de belangstelling te staan. Hoewel er qua materiaaltoepassingen flinke verschillen bestaan tussen de bouw en de industrie blijken en steeds meer gemeenschappelijke onderwerpen, vooral door de opkomst van industriële bouw.

Gedurende het symposium zullen tal van onderwerpen aan de orde worden egsteld. Zo zal gesproken worden over nanomaterialen, selfhealing materials en textieltoepassingen in architectuur.

Er zal een compacte expositie ingericht worden waar een aantal van de technologische mogelijkheden te zien zijn. De objecten zullen wederom elektronisch gekoppeld worden aan een materialen database en een selectie van internetsites. 

Bedrijven die knowhow hebben op het terrein van functionele materialen danwel actief bezig zijn met materiaal- en productgerichte innovatie zijn in de gelegenheid bescheiden stands in te richten gedurende de donderdag en vrijdag. Deze beurs vindt plaats op de eerste verdieping van het faculteitsgebouw, met eventueel een kleine buitenexpositie. 

In workshops met materiaalspecialisten en producenten kunnen architecten ontwerpers actief meedenken over de ontwikkeling ven toepassing van nieuwe, veelzijdige materialen. Bedrijven krijgen de gelegenheid om op de faculteit meetings te organiseren en hun plannen dan wel producten te toetsen aan de kritische bezoekers van MaterialZ

Meer informatie is te vinden op www.materialz.bk.tudelft.nl

 

20-08-2007 9:32


Als finale van de tentoonstelling 'Jean Prouvé - De poëzie van het technisch object', die op zondag 2 september haar laatste dag in het NAi Maastricht beleeft, worden op zaterdag 1 september twee lezingen gegeven.

Het betreft een Nederlandstalige lezing van Max Risselada, emeritus hoogleraar Architectonisch ontwerpen, over de bijdrage van Prouvé aan de gedachtevorming over de 'geprefabriceerde woning' en een Engelstalige lezing van Peter Sulzer, emeritus professor Architectuur, over het werk van Jean Prouvé in de periode 1954-1984.

De lezingen vinden plaats in de Bogenzaal in het Maastrichtse NAi-onderkomen. De aanvang is 15:00 uur. Nadere informatie is te verkrijgen via www.nai.nl
17-08-2007 15:57


Het is een opmerkelijke tegenstelling: aan de ene kant wordt half Nederland volgebouwd met replica-jaren dertig-panden, en aan de andere kant worden gebouwen die daadwerkelijk wortelen in de historie achteloos met de grond gelijk gemaakt. Met de campagne 'Nieuw leven voor oude gebouwen' wil de stichting Agora aan dit laatste gegeven wat doen.

De campagne behelst de presentatie van een selectie Amsterdamse historische gebouwen die momenteel geen enkele functie vervullen en derhalve het gevaar lopen afgebroken te worden. Belangstellenden kunnen aangeven welke gebouwen zij koste wat het kost zouden willen behouden. De startbijeenkomst van de campagne vindt plaats op 28 augustus in gebouw Het Sieraad in Amsterdam.

In totaal worden 26 gebouwen gepresenteerd. Deze zijn door een deskundig team geselecteerd. Onder de geselecteerde oude panden bevinden zich onder meer het Elsevier-kantoorpand aan de Molenwerf, het Burgerziekenhuis in de Watergraafsmeer en het bekende Vondelparkpaviljoen.

Meer informatie is te verkrijgen via www.nieuwlevenvooroudegebouwen.nl

 

17-08-2007 8:35


Het designerscollectief Droog Design heeft kort geleden in Brussel een ‘240-uurs-winkel’ geopend. De winkel zal zes weken, ofwel 240 uur, geopend zijn. Op 1 september gaat de deur alweer op slot. De zogenoemde pop-up winkel van Droog Design is gevestigd in het Vlaams-Nederlandse huis ‘De Buren’ in Brussel.

De Buren is een vanuit de overheid gsestuurd cultureel instituut. In het huis zijn regelmatig tentoonstellingen en lezingen van Vlaamse en Nederlandse kunstenaars.
Droog Design is een collectief dat beginnnende ontwerpers onder de vleugels neemt. Onder meer Marcel Wanders en Hella Jongerius begonnen er hun carrière. Het designcollectief vult tijdens de anders rustige zomerperiode zes weken het programma van het culturele huis. In de tijdelijke winkel is het reguliere assortiment van Droog Design te vinden.
17-08-2007 8:28


Weer een designcompetitie? Inderdaad; weer een designcompetitie. Georganiseerd door de Belgische meubelfabrikant Jori ditmaal. Onder de naam SIT (Search International Talent) gaat Jori de komende maanden op zoek naar een internationale designer die in staat is een eigenzinnige zitmeubilair-lijn te ontwerpen.

Deelname aan SIT staat open voor elke designer (of designerteam) afkomstig uit één van de landen waar de wedstrijd wordt georganiseerd: België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Denemarken. De registratie voor de wedstrijd loopt van 15 augustus tot 15 november 2007. Dossiers kunnen worden opgestuurd tussen 1 september en uiterlijk 1 december 2007.

De winnaar zal op 12 december om 16u30 bekendgemaakt worden in het Atomium in Brussel. De prijsuitreiking vindt plaats op 15 januari 2008 tijdens meubelbeurs IMM Cologne, waar ook de andere geselecteerde ontwerpen zullen worden tentoongesteld in een speciaal daarvoor ingerichte Hall Of Fame.

De jury is samengesteld uit een internationale cast van topdesigners en prominente personen uit de internationale design- en meubelwereld: Dieter Pesch, Duitsland (juryvoorzitter); Gijs Bakker (Droog Design), Nederland; Jörg Boner, Zwitserland; Matali Crasset, Frankrijk; Axel Enthoven, België; Kirsten Hoppert, Steffen Kroll (Studio Vertijet), Duitsland; Pierre Keller, Zwitserland; Xavier Lust, België; Karim Rashid, Verenigde Staten; Jane Worthington, Groot-Brittannië; Jeannick Breine (Jori), België.

De jury zal de ontwerpen beoordelen op basis van volgende criteria: De mate waarin het design bijdraagt tot vernieuwing en creativiteit in interieurdesign, zowel op cultureel, sociaal, technologisch, economisch, ecologisch als esthetisch vlak

"Voor de designwedstrijd is JORI op zoek naar een polyvalent zitconcept dat inspeelt op toekomstige trends in wonen", aldus een woordvoerder van het Belgische bedrijf. "Kernwoorden daarbij zijn flexibiliteit, mobiliteit en multifunctionaliteit. Verder stipuleren we het belang van intiem, knus zitten en liggen, gecombineerd met het ‘thuiswerken’ (laptoppen). Het moet ook gaan om een breed programma, gaande van sofa’s, hoekensembles, aparte fauteuils in diverse groottes, poefs in diverse afmetingen tot een chaise longue en bijpassende salontafels die het concept vervolledigen. Het is erg belangrijk dat er een ‘rode draad’ doorheen de elementen loopt, bijvoorbeeld in de gebruikte materialen of de specifieke afwerking."

In totaal is voor de SIT 40.000 euro aan prijzengeld beschikbaar gesteld. De winnaar van de ontwerpwedstrijd ontvangt een geldsom ter waarde van 25.000 EUR. De overige 15.000 EUR kan door de jury vrij toegekend worden volgens hun eigen inschatting.

16-08-2007 9:01

 

Volgens de bouwsector zijn de architecten binnen de bouw de marktpartij met het meest positieve imago. Klusbedrijven hebben daarentegen volgens de bouwsector het minst goede imago. Dit blijkt uit recent onderzoek van USP Marketing Consultancy onder 35 typen organisaties uit de bouwkolom.

Opvallend is dat de partijen, die meer in de eindfase van het bouwproces actief zijn, minder goed worden beoordeeld dan de partijen aan het begin van het bouwproces.

Met een relatief ruim verschil staan de architecten op de 1e plaats in de top 10 van partijen met het meest positieve imago binnen de bouw. Architecten krijgen 14 procent van de stemmen; aannemers B&U volgen met 9 procent en de schilders staan op een derde plek met 7 procent van de stemmen. De woningbouwcorporatie wordt door 6 procent van de respondenten het meest positieve imago toegedicht . Op de vijfde plek in deze top 10 staan de ingenieurs.

In het onderzoek is ook gevraagd welke partij in de bouw het minst positieve imago heeft. Op deze vraag antwoordt veruit de grootste groep dat dit de klusbedrijven zijn. Maar liefst 22 procent van de bouwers noemt de klusbedrijven. De stukadoors staan met 9 procent op de tweede plek. Opvallend is dat deze twee partijen beide tijdens de eindfase van het bouwproces actief zijn. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de architecten en ingenieurs die in de beginfase van het bouwproces staan.

Verder is opmerkelijk dat de aannemers B&U door 7 procent van de respondenten worden gezien als de partij met het minst positieve imago, terwijl de aannemers B&U tevens een tweede plaats krijgen in de top 10 van de partij met het meest positieve imago.

Voor het onderzoek van USP Marketing Consultancy zijn 787 online enquêtes afgenomen onder het USP Bouwpanel (www.bouwpanel.nl). In juli 2007 zijn 176 opdrachtgevers (woningcorporaties, projectontwikkelaars, gemeenten), 109 ontwerpers/adviseurs, 145 aannemers B&U en -GWW, 180 afbouwers, 145 installateurs en 32 fabrikanten en handelsorganisaties geënquêteerd.

 

16-08-2007 8:53

Elke ruimte is er één om in te leven. Mensen hebben ruimte nodig. Leefbare ruimte. Om te praten of te overleggen. Samen te zijn, voor een lunch of een vergadering. Om te ontspannen, te leren, te doen en te werken. Om te zorgen of verzorgd te worden. Om te leven. Speciaal voor Eromes heeft Yksi Ontwerpers de expositie ‘PLEK' samengesteld. Na een rigoureuze verbouwing van het huidige pand laat Eromes ‘het nieuwe werken' zien.

eromes-plek-persweb

Voor Yksi de uitdaging op deze nieuwe plek een verrassende presentatie te laten zien waarbij de bedrijfsfilosofie ‘Anders durven kijken, anders durven doen' goed tot uitdrukking komt.

Eromes ontwerpt, produceert en levert creatieve oplossingen voor leer-, zorg- en werkomgevingen. Die creativiteit komt soms voort uit nieuwe inzichten, maar ontstaat soms ook door anders te kijken naar het bestaande. Innovatie vraagt in ieder geval om experimenteren, dingen anders doen, verlaten van vertrouwde en zoeken naar nieuwe wegen.

De expositie ‘PLEK' laat de bezoeker anders kijken. Bij binnenkomst wordt de aandacht getrokken door een paal met grote gaten. De gaten bieden de bezoeker een verrassend doorkijkje, zoiets als een grote kijkdoos. Te zien is een stad, waarin stripfiguren in zwart-wit zich begeven tussen de nieuwste ontwerpen van Eromes in kleur. De bezoeker kan zich ook in de kijkdoos begeven. De tweedimensionale opstelling zorgt voor een vervreemdend effect.

'Anders durven doen' blijkt ook uit de totaal veranderde kantooromgeving van Eromes zelf. In 'Het Nieuwe Werken' hebben medewerkers geen vaste werkplekken meer, is er een open structuur, zijn afdelingen niet meer te herkennen, wisselen concentratiewerkplekken, loungebanken en overlegtafels elkaar af. Kortom een innovatieve experimentele werkomgeving.

Juist voor een creatief bedrijf als Eromes is de uitstraling van het eigen onderkomen belangrijk voor de profilering. Om die reden stelt Yksi Ontwerpers twee jaar lang wisselende exposities samen. Eerder waren in deze reeks de exposities ‘Krasse Kruk',  ‘Stoelendans' en ‘Exteme chair make over' te zien.


De expositie ‘PLEK' is te zien bij Eromes projectinrichting te Wijchen, van 10 september tot en met 20 december 2007 op werkdagen van 9.00-17.00 uur.

 

16-08-2007 8:30
 

The Great Indoors 2007 presenteert de internationale conferentie ‘Branded by Space', een initiatief van het NAi Maastricht, Marres en Frame.

 

The Great Indoors, een nieuw Europees interieur designevenement, houdt op 17 november haar eerste internationale conferentie onder de titel ‘Branded by Space'. In de voormalige Sphynx fabriek in Maastricht wordt het format van een tijdschrift omgetoverd tot driedimensionaal decor waarin design deskundigen, ontwerpers en journalisten ingaan op de rol van interieur vormgeving in de uiting van identiteit. Sprekers zijn onder meer Mark Wigley, Li Edelkoort, Hella Jongerius, Fabio Novembre, Jürgen Mayer H., Guus Beumer en Robert Thiemann.

 

Steeds meer opdrachtgevers gebruiken het interieur als middel om hun organisatie op de kaart te zetten. Interieurs zijn niet langer puur functioneel gedecoreerde plekken zonder ruimtelijke beleving. Geheel in lijn met de ‘experience economie' van het derde millennium, wordt de nieuwste generatie interieurs meer en meer ingezet als visitekaartje. Als driedimensionaal logo. Organisaties drukken met een interieur uit voor welke waarden ze staan. Het interieur is een instrument geworden dat onderdeel uitmaakt van de marketingmix van een organisatie en wordt zowel ingezet bij grote externe merkoperaties als bij het intern richting geven aan de organisatie-identiteit.

 

Het congres Branded by Space onderzoekt het groeiende belang van interieurontwerp in het private en publieke domein en gaat aan de hand van voorbeelden uit de hele wereld in op de rol van interieur design als producent van identiteit. Niet alleen specifieke interieurs als hotels, kantoren en restaurants, maar ook projecten in het publieke domein en in stedenbouw worden ten tonele gevoerd. Esthetische, formele, technische en sociaal-maatschappelijke vraagstukken rond interieurontwerp worden zowel vanuit opdrachtgevers- als ontwerperperspectief benaderd. De conferentie biedt de gelegenheid visies te delen en ervaringen te horen van internationale designdeskundigen en ontwerpers.

 

The Great Indoors is een nieuwe, tweejaarlijkse, internationale interieur design prijs. Interieur design integreert de disciplines mode, architectuur en productvormgeving. Door het wereldwijd signaleren van de beste interieurontwerpen, wil The Great Indoors Award de best-of-practice cases belonen en daarmee de kwaliteit van interieurvormgeving verhogen. The Great Indoors Conference wil bijdragen aan het internationale debat over en het groeiende belang van interieurontwerp. Daarnaast, beogen The Great Indoors workshops een stimulerende werking uit te oefenen op het onderwijs en de positie van zowel ontwerpers als opdrachtgevers van interieur design.

 

The Great Indoors conferentie vindt plaats tijdens Woonevent en Designroute Maastricht.

 

 

15-08-2007 8:55


De openbare tentoonstelling Sites & Stories in de Beurstraverse in Rotterdam is geopend. Studio VollaersZwart maakte dertig fotopanelen met details van de paars gekleurde gebouwen in het centrum van Rotterdam.

De panelen hangen boven de winkels en vormen een opvallend paars lint door de winkelpassage. In Rotterdam is ruim 100 jaar moderne architectuur te zien op een paar vierkante kilometer. Veertig gebouwen in het centrum, die deze honderd jaar vertegenwoordigen, spelen de hoofdrol in het speciale programma rondom de audiotour Sites & Stories.

Studio VollaersZwart maakte een ontwerp voor de aankleding van de gebouwen, onder de naam Cliffhangers. Kenmerkende details van de gebouwen zijn door middel van paarse kleurvlakken uitvergroot. De Beurstraverse (Koopgoot) is onderdeel van Sites & Stories. De fotopanelen zijn 4 x 2 meter en hangen boven de winkels. Met deze panelen komen de paarse accenten nog één maal bij elkaar. De fototentoonstelling Sites & Stories met uitsneden van de gebouwen is nog tot en met 7 oktober in de Beurstraverse te bezichtigen.
13-08-2007 8:53


Autodesk, Inc. gaf eind vorige week een voorproefje van de Autodesk Impression technologie. Met deze nieuwe software kunnen architecten en andere CAD-gebruikers gemakkelijk illustratieve presentaties maken op basis van DWG- en DWF-bestanden.

De ervaringen van meer dan tienduizend CAD-gebruikers zijn in het programma verwerkt. Autodesk Impression zorgt voor verhoogde productiviteit van ontwerpteams en spaart handwerk uit dat eerder nodig was om van CAD-tekeningen fraaie sfeerbeelden te maken. De Preview is beschikbaar in België, Denemarken, Finland, Ierland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Met Autodesk Impression is het eenvoudiger dan voorheen om artist impressions te maken. Zo kunnen klanten al in een vroeg stadium een beeld krijgen van de ideeën van de ontwerper en kunnen in relatief weinig tijd en tegen lage kosten eenvoudig alternatieven of andere oplossingen worden gevisualiseerd. Gebruikers kunnen, nadat ze een DWG- of DWF-bestand openen in Autodesk Impression, met behulp van voorgedefinieerde of aangepaste opmaakprofielen, visuele elementen als lijntypen en kleurpatronen toevoegen. Het is mogelijk opmaakprofielen te bewaren om ze later opnieuw te kunnen gebruiken. Zo krijgt het werk een kenmerkende stijl en wordt tijd bespaard. Omdat Impression CAD-data kan verwerken, kunnen gebruikers bij het creëren van afbeeldingen met lagen en blokken werken.

Op de website voor gebruikersgroepen, http://www.impression.autodesk.com/, kunnen gebruikers ideeën en data uitwisselen en met elkaar discussiëren over de toepassingen. Tevens biedt deze site leerhulpmiddelen zoals handleidingen en tips van gebruikers.

De Autodesk Impression Technology Preview kan vanaf nu worden gedownload. Meer informatie over de toepassing en het downloaden is te vinden op www.autodesk.nl/impression.

Autodesk, Inc. is wereldleider in 2D- en 3D-ontwerpprogrammatuur voor industrie, architectuur, bouw en media- en entertainmentsector. Sinds de introductie van AutoCAD-software in 1982 heeft Autodesk een breed scala ontwikkeld aan geavanceerde oplossingen op het gebied van digitaal ontwerpen. Bedrijven maken gebruik van Autodesk producten voor het visualiseren, simuleren en analyseren van de werking van hun ontwerpen. Meer informatie is te vinden op: http://www.autodesk.com/.

10-08-2007 16:05


Als finale van de grote overzichtstentoonstelling 'Le Corbusier - De kunst van architectuur', die op zondag 2 september haar laatste dag in het NAi beleeft, worden op donderdag 30 augustus twee lezingen gegeven. 's Middags een lezing over de invloed van film en fotografie op de beeldvorming rond Le Corbusier, en 's avonds een lezing van de laatste medewerker van Le Corbusier, José Oubrerie, over werken met deze bijzondere architect en over de voltooiing van zijn laatste werk, de kerk Saint-Pierre in Firminy (Frankrijk).

Le Corbusier onderkende al snel het belang van fotografie en film voor de perceptie van zijn werk. Hij gebruikte fotografie en film naast kunst, architectuur, design en stedenbouw om een nieuw perspectief te bieden op de hedendaagse cultuur. Toch is dit aspect van zijn werk tot op heden onderbelicht gebleven. Architect Veronique Boone doet onderzoek naar de beeldvorming van architectuur via film en fotografie. Aan de hand van enkele unieke filmfragmenten gaat zij in haar lezing in op de manier waarop Le Corbusier deze media inzette voor de promotie van zijn ideeën en zijn werk.

José Oubrerie was een van de laatste medewerkers van Le Corbusier. In de lezing 'On Le Corbusier and Firminy' vertelt hij over zijn samenwerking met deze beroemde architect en over een van zijn laatste en onlangs opgeleverde bouwwerken, de Saint-Pierre kerk in Firminy (Frankrijk). Oubrerie werkte van 1957 tot 1965 voor Le Corbusier. Na diens dood in 1965 bleef het ontwerp van de kerk van Firminy liggen. 'Firminy' wordt beschouwd als een van de meest bijzondere late werken van Le Corbusier. In 1970 werd met de bouw van de werk begonnen, waarna de werkzaamheden in 1978 werden stilgelegd. Onder leiding van Oubrerie is de kerk tussen 2003 en 2006 alsnog voltooid. Deze lezing wordt georganiseerd i.s.m. het Cement&Beton-Centrum.
07-08-2007 8:19


Ontwerpbureau Hoet neemt voor de eerste keer deel aan de internationale optiekbeurs Silmo in Parijs. Naast de Hoet meubelcollectie  en inrichting van optiekzaken ontwerpt het creatieve bureau ook een reeks accessoires die toegespitst zijn op de optiekwereld: spiegels, displays, sieraden.

 

Als ontwerpbureau van de THEO eyewear is de link tussen Hoet en de optiekwereld snel gelegd, om niet te zeggen vanzelfsprekend. Oprichter Patrick Hoet is al zijn hele carrière actief in de optiekbranche, eerst als opticien, daarna als ontwerper van brillenmode. Hij kent de wereld door en door en is zich bewust van de noden van een opticien. Samen met zijn team ontwikkelt hij accessoires, brillen en designmeubelen.

 

De nieuwe collectie accessoires bestaat uit een aantal ‘handige' spiegeltjes die op de verkoopstafel geplaatst kunnen worden en gemakkelijk hanteerbaar zijn. De collectie bevat verder sieraden in verschillende vormen geïnspireerd op een kantpatroon, een wandspiegel en een origineel klepje met vizier. Via deze optiekbeurs wil Hoet ook zijn diensten promoten op het vlak van interieurinrichting. 

 

Hoet presenteert de nieuwe creaties op stand nr. 28C, hal 3. Alle praktische informatie is te vinden op de website www.silmo.fr.

 

05-08-2007 11:17
 

De organisatie van ‘The International Council of Societies of Industrial Design' (Icsid) heeft 29 juni 2008 uitgeroepen als ‘World Industrial Design Day'. Op dezelfde datum viert Icsid het 50-jarig bestaan.

 

http://www.icsid.org/
05-08-2007 10:56
 

Het Designers Week-End is een instituut in België en voor velen daarbuiten. Het circuit door de Brusselse wijken en deelgemeenten heeft in 25 jaar tijd een stevige reputatie opgebouwd en Design Vlaanderen neemt er dan ook al geruime tijd met veel plezier aan deel. (http://www.dwe.be/).

 

De basisopzet blijft hetzelfde. Design Vlaanderen presenteert in de Design Vlaanderen Galerie 4 bedrijven en de recente producten, die Vlaamse ontwerpers voor hen gecreëerd hebben. Het is voor deze editie een boeiende mix geworden van Vlaamse en buitenlandse bedrijven met elk een heel eigen collectie, die met plezier de handen in elkaar geslagen hebben om een gemeenschappelijke presentatie te maken, zodat de bezoeker een totaalbeeld en een totaalervaring krijgt.

 

Tijdens de persvoorstelling van het Designers Week-End in juni waren al drie deelnemende bedrijven bekend, namelijk Alinea, Prandina en Verjans. Ondertussen heeft Design Vlaanderen een vierde deelnemer mogen begroeten, de firma BOSS paints. Samen vormen ze een boeiende groep, die door het samenspel van textiel, verf, vitrinekasten, accessoires en verlichting een fascinerend ensemble brengen.

 

Een korte voorstelling van de bedrijven en ontwerpers:

Alinea met Leo Aerts

Leo Aerts (1957) brengt met zijn collectie Alinea verfijnde accessoires en vitrinekasten. De belangrijkste criteria voor zijn toonkast vindt hij verplaatsbaarheid, een licht en esthetisch gevoel en inbraakwerendheid. In de lijn ‘Visible' zijn verschillende modellen (zowel een hang- als stamodel) en maten beschikbaar. Visible ontving de Good Design Award 2005. Dit jaar maakte Aerts een nieuwe basisversie, de ‘Visible Basic', waarbij hij de kast volledig wegcijfert om zo alle aandacht aan de tentoongestelde objecten te geven.

http://www.alinea.be/

 

BOSS paints met Maarten Van Severen en Chris Mestdagh

Research, innovatie en topkwaliteit met zo weinig mogelijk schadelijke stoffen is waar verfproducent BOSS paints naar streeft. Alles wordt ontwikkeld, onderzocht en geproduceerd in Waregem. Voor twee collecties deed BOSS paints beroep op Chris Mestdagh (1959), die de ‘Beau'- lijn ontwierp, een licht gekorrelde matte verf voor binnen, en op Maarten Van Severen (1958-2004), die de fluorescerende verf ‘Blue Ice' ontwikkelde.

http://www.bosspaints.be/

http://www.chrismestdagh.com/

 

Prandina met Luc Ramael

Reeds enkele jaren werkt de Italiaanse verlichtingsfabrikant Prandina samen met ontwerper Luc Ramael (1953). Ondertussen werd een reeks van zijn ontwerpen opgenomen in hun collectie en getoond op de belangrijkste verlichtingsbeurzen Light & Building (Frankfurt) en Euroluce 07 (Milaan). Tijdens het Designers Week-End presenteert Prandina de staanlamp ‘Equilibre', de tafellamp ‘Glam', ‘Pop' voor de wand en de recente ‘Biluna' als pendelverlichting.

http://www.prandina.it/

luc.ramael@skynet.be

 

Verjans met Martine Gyselbrecht en Francine Van der Biest

De firma Verjans, dealer van de Alcantara en Van Besouw interieurstoffen, brengt hoogkwalitatieve gordijnstoffen uit de eigen collectie ‘Joël Dely'. Hiervoor deed het bedrijf een beroep op Martine Gyselbrecht (1949) en Francine Van der Biest (1953), die zelf al jarenlang experimenteren met het Belgische linnen. Behalve de stoffen die reeds op de markt zijn, pakt Verjans op het Designers Week-End eveneens uit met enkele primeurs van voile en overgordijnen.

http://www.verjans.be/

martine.gyselbrecht@telenet.be

http://www.francinevanderbiest.be/

 

Op de perstoer op 13 september en tijdens het Designers Week-End (14 tot en met 16 september) zijn de ontwerpers en vertegenwoordigers van de deelnemende bedrijven aanwezig in de Design Vlaanderen Galerie.

 

Nieuw dit jaar is ook de korte duur van de tentoonstelling. Voordien verbleef de tentoonstelling ‘Design doet zaken' 6 weken in de Design Vlaanderen Galerie. Dit jaar is ze maar 10 dagen te bezichtigen. Het eerste weekend ervan, van 14 tot en met 16 september is dit in het kader van het Designers Week-End (van 10.00 tot 18.00 uur), nadien is de tentoonstelling van 18 tot 21 september nog te bezoeken van 11.00 tot 18.00 uur. In het weekend van 22 en 23 september zijn de bezoekers welkom van 13.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling Design doet zaken is ook opgenomen in het programma van Design September (http://www.designseptember.be/).

 

Tijdens de vernissage op donderdag 13 september om 18.00 uur stelt Design Vlaanderen niet alleen de deelnemers aan Design doet zaken voor, maar vindt in het auditorium van de VMSW (tegenover de Design Vlaanderen Galerie) ook de prijsuitreiking plaats van Ecodesign Awards 07 voor studenten, een wedstrijd rond ecologisch design, georganiseerd door OVAM. Deze uitreiking gebeurt door Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur Hilde Crevits. Tijdens het evenement wordt ook de Ecodesign Awards 08 voor professionele ontwerpers gelanceerd (http://www.ovam.be/).

 

De tentoonstelling is vrij toegankelijk van 14 september tot en met 23 september in de Design Vlaanderen Galerie, Kanselarijstraat 19, 1000 Brussel (vlakbij de Sint-Michiels kathedraal). Op 14, 15 en 16 september is de Design Vlaanderen Galerie open van 10.00 tot 18.00 uur. Op 18, 19, 20 en 21 september zijn de openingstijden van 11.00 tot 18.00 uur. In het weekend van 22 en 23 september is de Design Vlaanderen Galerie open van 13.00 tot 17.00 uur. Gesloten op maandag. Rondleidingen zijn mogelijk op aanvraag.

01-08-2007 8:23


De Open Monumentendag  wordt zaterdag 8 september gehouden. In Rotterdam zijn die dag meer dan 35 monumenten, verspreid door heel de stad, opengesteld voor publiek. Dit jaar staat de dag in het teken van Moderne Monumenten uit de periode 1900 tot 1965.

Daarnaast zijn er in Rotterdam tal van andere activiteiten. Zo zijn er drie routes met de nadruk op sociale woningbouw uitgestippeld in de Rotterdamse wijken Spangen, Bloemhof/Hillesluis en Blijdorp. In de twintigste eeuw kreeg de Nederlandse architectuur weer een eigen gezicht met het Nieuwe Bouwen, oftewel licht, lucht, ruimte en functioneel.

Door het bombardement in 1940 is Rotterdam vrij karig bedeeld met traditionele historische monumenten, maar de stad is goed voorzien van moderne monumenten. Dit komt omdat de stad grotendeels in de twintigste eeuw gestalte kreeg. Door de combinatie van vooruitstrevende architecten, verlichte industriëlen en bevlogen politici zijn veel bijzondere gebouwen en woningbouwprojecten tot stand gekomen, vooral op het gebied van de sociale woningbouw.
De Open Monumentendag is 8 september van 10.00 tot 17.00 uur in diverse steden te bezoeken. Het informatieboekje van de dag in Rotterdam is vanaf medio augustus te krijgen bij VVV Rotterdam Store, het City informatie centrum en de Centrale Bibliotheek. Nadere informatie: www.rotterdam2007.nl .


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >