Nieuws


26-04-2007 11:53


Het Architectuur Centrum Nijmegen opent vandaag zijn deuren in het nieuwe onderkomen 'De Lindenberg'. Eerder al namen het voormalige Steigertheater en het nieuwe Lindenbergcafé hun intrek in het pand dat hiervoor grondig is verbouwd.

De officiële opening is vanavond (donderdag 26 april) om 19.30 uur. Na een welkomstwoord van ACN-voorzitter Nico Nelissen zal Cilly Jansen, directeur van Architectuur Lokaal, de nieuwe locatie openen. Wethouder Paul Depla zal de Architecten Estafette Expositie openen en de oorspronkelijke architect van De Lindenberg, Wout Eijkelenboom, zal een korte toelichting geven bij de openingsexpositie over de Lindenberg.

Deze expositie met als titel 'Een bijzondere architectuurgeschiedenis' is te bezichtigen tot en met 17 juni van dit jaar. Cultureel Centrum De Lindenberg (1963-1972) werd in eerste instantie gebouwd om drie culturele instellingen te verenigen: de muziekschool, de openbare bibliotheek en de Vrije Academie. De architectuur van het pand is bijzonder omdat zij duidelijk karakteristieken van de ontwerptijd toont. Daarnaast kenmerkt de locatie zich door grote hoogteverschillen, de bijzondere omgeving van het Valkhof, de oude keermuur en historische benedenstadwoningen. Nog maar kort geleden is de Lindenberg ontsnapt aan plannen om het pand te vervangen door nieuwbouw. Middels schetsen, tekeningen, foto’s en maquettes besteedt de expositie aandacht aan het ontstaan van De Lindenbergh, de verschillende plannen die er voor het pand zijn geweest en de actuele aanpassingen.

Elke maand stelt een architectenbureau uit de regio Nijmegen zich voor in het Architectuur Centrum Nijmegen. Vanaf de opening tot en met eind mei is dat 024 Architecten. Er is ook gelegenheid kennis te maken met de mensen van dit bureau. Op 28 april zijn de architecten zelf aanwezig. 024 Architecten geeft het estafettestokje door aan Bruisten + Janssen Architectenbureau in de maand juni. De architecten van dit bureau zijn aanwezig op 9 juni.

Nadere informatie: www.architectuurcentrumnijmegen.nl
25-04-2007 15:50


Wie is de beste opdrachtgever? Dat is de inzet van de wedstrijd om de zogenoemde 'Gouden Piramide'. De jury van de Gouden Piramide 2007 heeft vijf opdrachtgevers genomineerd voor deze Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Het thema van de prijs van dit jaar: gebiedsontwikkeling.

 

De genomineerde opdrachtgevers zijn: de gemeente Enschede met de herbouw van de wijk Roombeek; ABC Vastgoed Twello met ‘Het ABC van een Dorp’; Kromwijk Ontwikkelingsmaatschappij met ‘Pleisterplaats Marnemoende’ bij IJsselstein; Philips Electronics Nederland met de High Tech Campus in Eindhoven; en tenslotte Het waterschap Regge en Dinkel met het project ‘De Doorbraak’.

 

Voorzitter van de jury is Rijksbouwmeester Mels Crouwel. De winnaar op 24 november bekend worden gemaakt tijdens een televisieprogramma van de AVRO.

20-04-2007 9:56


Nederlandse architecten zijn nog altijd populair in het buitenland. Onlangs werd bekend dat het Amsterdamse UN Studio verantwoordelijk wordt voor de invulling van het havengebied in het Deense Aarhus. Het internationaal consortium UNStudio en 3XN, aangestuurd door Ben van Berkel en Kim Herforth Nielsen, zal een veelzijdig stedelijk gebied creëren rondom de haven van Aarhus. In Aarhus wordt onder meer de hoogste woontoren van Denemarken gerealiseerd.

aarhus1bewerkt

De architecten van het winnende voorstel namen het in de ontwerpfase op tegen onder andere Foster en Partners & Aarstiderne Arkitekter en Arkitema & Soeters van Eldonk architecten. Het ontwerp van UN Studio biedt een nieuwe publiektoegankelijke havenboulevard met toegang tot het unieke uitzicht over de baai. De woonfaciliteiten van het district wordt aangevuld met cafés, restaurants en open pleinen waardoor verschillende recreatiemogelijkheden worden geboden. 

aarhus4bewerkt

“De aantrekkingskracht van de uitzichten is een van de sterkste punten van de locatie; als je hier woont, woon je in een uitzicht. De voortreffelijke kwaliteit van de uitzichten resulteren in een nieuw soort appartementengebouw; één, waarvan de façade net zo belangrijk is van binnenuit, als gezien vanaf de buitenkant”, zegt Ben van Berkel van UNStudio.

Het ontwerpteam bestaat uit UNStudio en 3XN uit Denemarken, Gehl Architects en ingenieurs Grontmij Carl Bro.

18-04-2007 10:55


Het Waterschap Rivierenland heeft onlangs zijn nieuwe kantoor in Tiel officieel geopend. Openheid en transparantie zijn belangrijke karakteristieken van de centrale huisvesting van het waterschap. Het nieuwe kantoor is ontworpen en ingericht op basis van een modern kantoorconcept waarin samenwerking centraal staat. Daarnaast is het kantoor, dat werd ontworpen door architect Peter Zandbergen van AGS Architecten, gebouwd volgens de principes van duurzaam bouwen en multifunctioneel ruimtegebruik. Mede daarmee wordt de professionaliteit en toekomstvisie van Waterschap Rivierenland ook in de nieuwbouw weerspiegeld.
16-04-2007 9:01


In het World Forum Park in Den Haag, op de plaats van de voormalige Statenhal, wordt eind dit jaar begonnen met de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Europol. De Rijksgebouwendienst verwacht dat het kantoor, een ontwerp van Quist Wintermans Architekten, eind 2009 wordt opgeleverd.

Het ontwerp is te karakteriseren als een ‘ankerplaats’ voor Europol. De onderste twee verdiepingen vormen een rechthoekig gebouw van circa 100 bij 60 meter. Hierin zijn de gemeenschappelijke functies ondergebracht, zoals onder meer het restaurant, de vergaderzalen en facilitaire ruimten. Op dit rechthoekig gebouw staan vier schijven van verschillende hoogte – de hoogste is 45 meter - waarin het kantoorgedeelte van Europol is gehuisvest. De bruto vloeroppervlakte van het nieuwe hoofdkantoor beslaat circa 31.000 vierkante meter bruto. Het nieuwe gebouw krijgt grotendeels een gevel van zilvergrijs geglazuurde ruwe baksteen. Vergelijkbare bakstenen in een andere kleur zijn ook gebruikt voor de gevels van het voormalig Congrescentrum en het Joegoslavië Tribunaal. Daarnaast wordt er veel glas gebruikt in het ontwerp, zowel in de gevel als in de drie atria. Aan drie zijden van het gebouw komt een glazen hekwerk. Aan de Forumzijde wordt een afscheiding door middel van een waterpartij aangelegd. Daarnaast wordt aan de Forumzijde een entreegebouw geplaatst.
16-04-2007 8:57


De Franse interieurarchitect Jean-Michel Wilmotte heeft onlangs het voorlopig ontwerp voor de inrichting van het tentoonstellingscircuit van het Nieuwe Rijksmuseum in Amsterdam gepresenteerd. Het ontwerp bevat zijn uitgewerkte ideeën voor de inrichting van de zalen, waaronder belichting, vitrines en kleurenschema’s. De interieurarchitect heeft gebruikt gemaakt van de oorspronkelijke kleurstellingen van het gebouw en decoraties van Pierre Cuypers, de oorspronkelijke architect van het Rijksmuseum, zoals Eau de Nile (blauw/groen), loodwit, ijzeroxiderood en Dodekop (donkerrood).
16-04-2007 8:55


Architect Rem Koolhaas krijgt zijn eigen t-shirtcollectie bij het Italiaanse modemerk Prada. De lijn met 27 wit katoenen shirts met artistieke prints komt bij 22 verkooppunten over de wereld te liggen.

De collectie van de oprichter van Office for Metropolitan Architechture (OMA) komt onder de naam ‘Obvious Classics #1’ in de winkels te liggen. Het betreft prints met ludieke tekeningen over politieke en sociale thema's zoals klimaatcontrole en culturele identiteit. Het is niet de eerste keer dat de befaamde Nederlandse architect in zee gaat met het Italiaanse topmerk. Hij was ook verantwoordelijk voor de winkels van Prada in New York en Los Angeles.
13-04-2007 9:14


Heeft politiek-Den Haag behoefte aan een nieuw architecturaal symbool? Voormalig BNA-voorzitter Kees van der Hoeven vindt van wel. De oprichter van de ludieke Partij voor de Nederlandse Architectuur (PvNA) publiceerde deze week op zijn website de volgende motie:

'De Kamer, gehoord de beraadslaging, van mening dat de voorgevel van de Ridderzaal op het Haagse Binnenhof in de afgelopen eeuwen is uitgegroeid tot het nationale symbool van de Nederlandse democratie; constaterende dat de vaderlandse regeringszetel Den Haag een stad is waar de meerderheid van de bevolking inmiddels bestaat uit nieuwe Nederlanders; tevens constaterende dat in het nieuwe kabinet voor het eerst twee bewindslieden afkomstig uit die groep nieuwe Nederlanders zijn opgenomen; overwegende dat de misselijkmakende discussie op initiatief van de Partij voor de Vrijheid over de dubbele nationaliteit van de genoemde bewindslieden een creatief en inspirerend tegengeluid behoeft; verzoekt de regering - in het bijzonder de minister van Cultuur, Prof. Dr Plasterk - de mogelijkheden te onderzoeken om de gewijzigde verhoudingen in bevolkingssamenstelling en regering daadkrachtig te vertalen in een nieuw en aansprekend architectonisch icoon voor politiek Den Haag; en gaat over tot de orde van de dag.'

 

De motie gaat vergezeld van de volgende afbeelding van de Haagse Ridderzaal:

 


ridderzaal-oud_nieuw
 

 

Van der Hoeven heeft op de site overigens nog meer vrolijk stemmende afdbeeldingen geplaatst. Wat te denken van de volgende foto?

corbugroot3a

 

 

  

Meer informatie is te vinden op de website www.pvna.nl

12-04-2007 10:37


Het lustrumprogramma van de 325-jarige Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) biedt het hele jaar 'voor elk wat wils'. Het uitgebreide programma kende zijn aftrap tijdens de Open Dag in maart en omvat onder meer talrijke lezingen en workshop (met een accent op de maanden april en mei).In juni staat het Textiel- en Modeparcours op het programma, gevolgd door de Eindexamenexpositie. Het hoogtepunt van het lustrum ligt in september als de KABK in samenwerking met festival TodaysArt zich groots manifesteert in Den Haag.

* KABK XL: Xtra Lezingen en workshops
Maandag 7 tot en met vrijdag 11 mei: Workshop Martijn Engelbregt - Buren. Studenten Grafisch Ontwerpen volgen van maandag 7 tot en met vrijdag 11 mei een workshop bij grafisch kunstenaar Martijn Engelbregt. Engelbregt vindt het belangrijk dat onderwijs zich niet alleen verhoudt tot de maatschappij, maar er ook actief deel van uitmaakt en heeft voor deze projectweek het onderwerp ‘Buren’ gekozen. Honderdtwintig studenten verdeeld over zeven groepen krijgen van Engelbregt elk een straat in Den Haag toegewezen, waarbij zij door middel van enquêtes, interviews, observatie en registratie onderzoek doen naar (het ontbreken van) sociale cohesie.

* Juni: Het Textiel- en Modeparcours
Tijdens het Textiel- en Modeparcours, van dinsdag 19 juni tot en met donderdag 21 juni, presenteren alle eindexamenstudenten van de textiel- en modeafdeling hun eindwerk in de Haagse binnenstad. De Modeshow op donderdagavond 21 juni vindt plaats in het academiegebouw zelf. Studenten Mode uit alle jaren tonen hun creaties op een ongebruikelijke catwalk. Dit jaar maken studenten Textiel een eigen publicatie die tijdens het parcours te koop is.

* Juni/juli: De Eindexamenexpositie
De Eindexamenexpositie 2007, die de KABK elk jaar academiebreed organiseert, loopt van zaterdag 30 juni tot en met zondag 8 juli. Studenten ArtScience, Beeldende Kunst, Fotografie, Grafisch Ontwerpen, Interieurarchitectuur, Post Graduate Industrial Deisgn en Type & Media presenteren hun werk in het academiegebouw aan de Prinsessegracht 4.

* September: ‘Today & Tomorrow’ (KABK in samenwerking met TodaysArt)
Speciaal vanwege de verjaardag van de KABK opent het TodaysArt Festival ‘Today & Tomorrow’ dit jaar op donderdag 20 september in het gebouw van de Academie. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 september laten de studierichtingen Beeldende Kunst, ArtScience/ Beeld en Geluid, Textiel en Mode, Grafisch Ontwerpen, Fotografie, Interieurarchitectuur en Interactive/Media/Design van zich horen op één van de locaties van het TodaysArt Festival of ergens in de openbare ruimte binnen het festivalgebied.

* November: Small, Medium, Large (SML)
De bijzondere tentoonstelling SML, die in het Academiegebouw zal plaatsvinden, is een mix tussen werk van studenten, docenten en alumni van de KABK.

Voor meer informatie: www.kabk.nl

 

 

11-04-2007 8:56


CASA, centrum voor (landschaps-)Architectuur en Stedenbouw Arnhem, organiseert een avond over de identiteit van de architect. Deze wordt gehouden op 23 april bij CASA in Coberco, Nieuwe kade 1 in Arnhem, aanvang 20.00 uur.

Vanaf de jaren tachtig bestaat het stereotype beeld van de volledig in het zwart geklede architect. Ook kennen we de architectuurhelden zoals Le Corbusier (1887-1965) die als het voorbeeld van zijn tijd wordt gezien. Menig architect wist zich met hem te identificeren door het dragen van het typerende ronde brilmontuur. In het huidige architectuurklimaat realiseren architecten(bureau’s) zich steeds meer dat niet alleen het persoonlijk uiterlijk telt, maar dat de inzet van visuele communicatie, grafische vormgeving en strategie onontbeerlijk is om zich te onderscheiden binnen het vakgebied. Hierbij wordt de architect of het bureau als merk geprofileerd. De avond zal in het teken staan van deze nieuwe ontwikkelingen.

In dit kader presenteren Tirso Frances en Henk Döll de visuele identiteit van Döll - Atelier voor Bouwkunst. Tirso Frances is creatief directeur van Dietwee, bureau voor visuele communicatie, die de identiteit ontwikkelde voor het in 2003 gelanceerde Döll - Atelier voor Bouwkunst. Henk Döll was daarvoor mede oprichter en partner van Mecanoo architecten. Remco van Bladel en Marjolein Delhaas van ontwerpbureau Solar Initiative zullen ingaan op het concept van de website en het ontwerp van de publicatie van het werk van SeARCH Architects. Met deze bijzondere uitgave won Solar Initiative een ‘Red Dot Communication Design Award’.
06-04-2007 10:52


VNU Exhibitions is gestart met de deelnemerswerving voor de beurzen GEVELtotaal en Licht & Architectuur. Beide beurzen, die zich exclusief richten op de Nederlandse architect en opdrachtgever, worden van 23 tot en met 25 januari 2008 gehouden in Ahoy Rotterdam.

GEVELtotaal presenteert de allernieuwste trends en ontwikkelingen. Aan de beurs, die in 2006 ruim vierduizend vakbezoekers kon verwelkomen, is een uitgebreid activiteitenprogramma gekoppeld met awarduitreikingen, de expositie Vernieuwende dak- en gevelarchitectuur, Academische Eyecatchers en het Paviljoen Experimenteel Beton.

Licht & Architectuur werd als ‘light versie’ gelanceerd tijdens de Internationale Bouwbeurs, begin februari in Utrecht. Het krijgt in Ahoy Rotterdam een volwaardig vervolg met een uitgebreid expositieprogramma. De beurs, die als thema ‘Beleef het licht’ heeft meegekregen, biedt ruimte aan maximaal vijftig exposanten. De beurs moet architecten informeren over de allerlaatste lichttrends. Centraal op de beursvloer zal een zogenoemde Lichttunnel worden gesitueerd. Hierin zal de bezoeker bijzondere lichttoepassingen kunnen bewonderen. Daarnaast vindt tijdens de beurs een seminar plaats.
06-04-2007 10:32


Designliefhebbers weten het: in MIlaan staat de befaamde beurs Salone del Mobile op stapel, dit jaar vergezeld door het verlichtingsevenement Euroluce. De Nederlandse designers van Brand Van Egmond grijpen deze tweejaarlijkse verlichtingsbeurs aan om een drietal nieuwe productlijnen te introduceren.

De ontwerpers van eigenzinnige armaturen lichten alvast een tipje van de sluier op: eén van de nieuwe ontwerpen heet 'Lola'. Voor wie meer wil weten: de Salone/Euroluce vindt plaats van 18 tot en met 23 april in Milaan.

05-04-2007 9:26


Vandaag, donderdag 5 april, wordt het architectuurjaar officieel geopend met de aftrap van 'Sites & Stories: Rotterdam in 40 gebouwen'. Dat gebeurt door middel van een bijzondere multimediale act boven het plein voor het Centraal Station.

Tijd: 19.30 tot 21.30 uur Locatie: De Delftse Poort (Nationale Nederlanden kantoor), Weena 505 Rotterdam (Sites & Stories gebouw).

De Spaans-Argentijnse theatergroep Grupo Puja voert deze avond boven het plein voor het Centraal Station een spectaculaire act op. De combinatie van circus, dans, luchtacrobatiek, multimedia, muziek en architectuur zorgt voor een bijzonder schouwspel.

Over 'Sites & Stories, Rotterdam in 40 gebouwen': in Rotterdam is ruim 100 jaar moderne architectuur te zien op een paar vierkante kilometer. Veertig gebouwen in het centrum, die deze honderd jaar vertegenwoordigen, spelen de hoofdrol in het speciale programma van Sites & Stories. De Sites & Stories audiotour is een stadszwerftocht vol levendige geluidsfragmenten over de veertig gebouwen.

Wandelend door de stad is te horen hoe de zelfverzekerde architect van de Peperklip, Carel Weeber, maling had aan de kritiek op zijn gebouw. Bij de Unileverfabriek roept een oude margarinereclame nostalgische herinneringen op, terwijl een glazenwasser zich verheugt bij het idee ooit de ramen van de Delftse Poort te mogen wassen. Kenmerkende details aan de buitenkant van de gebouwen worden door middel van paarse kleurvlakken ‘uitvergroot’.

Inmiddels zijn onder andere de Erasmusbrug, het nieuwe Luxortheater en het WTC-gebouw voorzien van een paars accent en er zullen nog meer gebouwen volgen. Zo zal het torentje van het Witte Huis paars worden en zullen er honderden paarse balletjes in de vijver van het NAi dobberen. Het ontwerpduo Traast & Gruson heeft verschillende ‘specials’ ontworpen voor het interieur van twaalf gebouwen. Met het thema ‘X-ray; het onzichtbare zichtbaar maken' geven zij op verschillende manieren een kijkje in de geschiedenis van deze gebouwen. Zo maakt een speciale vitrage in Huis Sonneveld het oorspronkelijke uitzicht weer zichtbaar. Naast de audiotour en opvallende aankleding aan binnen- en buitenkant zijn er ook excursies, theater op locatie... en nog veel meer.
04-04-2007 11:42


Ivo Opstelten burgemeester van Rotterdam opent morgen officieel Rotterdam 2007 City of Architecture. De opening vindt plaats vanaf 19.30 uur in zowel het Groot Handelsgebouw (café/restaurant Engels) als De Delftse Poort (kantoorgebouw ING/Nationale Nederlanden). Beiden maken deel uit van veertig gebouwen in het centrum van Rotterdam die de hoofdrol spelen in het programma Sites & Stories.

De Sites & Stories audiotour is een stadszwerftocht vol levendige geluidsfragmenten over de veertig gebouwen. De audiotour is vanaf 5 april gratis te downloaden op www.rotterdam2007.nl. Tijdens de opening zal eveneens een verrassende act optreden. Met Rotterdam 2007 City of Architecture staat Rotterdam als moderne architectuurstad een jaar lang in de schijnwerpers. De reputatie van architectuurstad is sinds de jaren tachtig in voortdurend tempo opgebouwd. Dit kwam onder andere door stedelijke projecten als de Kop van Zuid, het hoogbouwbeleid, de komst van (nationale) architectuurinstellingen naar de stad en de vestiging van jonge en veelbelovende ontwerpbureaus. Het ontwerp, opdrachtgeverschap en gemeentelijk beleid en de reflectie op de stad waren nauw met elkaar verweven en stuwden elkaar op.
02-04-2007 9:06

glasbevestigingssysteem_aan

Gevelbouwer Oskomera is vorige week uitgeroepen tot winnaar van de Gevelbouw Innovatiewedstrijd tijdens congres- en beursevenement Architect ’07. Oskomera uit Deurne heeft een glasbevestigingssysteem ontwikkeld voor een toepassing van structurele beglazing met gelaagd glas.

Met een lamellofrees wordt de PVB-folie van de gelaagde buitenruit plaatselijk verwijderd, waardoor er ruimte ontstaat voor een metalen clip. Op deze manier ontstaat een duurzaam veilige en verborgen glasbevestiging. De glasbevestiging is toepasbaar tot 140 meter in windgebied I en boven de 150 meter in windgebied II en III. De glasbevestiging is bovendien profielonafhankelijk wat alle mogelijkheden biedt voor het ontwerp. De juryleden, prof. dr. ir. Jos Lichtenberg (TU Eindhoven), ir. Harm van Dartel (Kenniscentrum Gevelbouw) en Ton van der Veer (Control Media) waren zeer te spreken over de eenvoud van de duurzaam veilige en verborgen glasbevestiging. De technische uitwerking is goed en de jury was enthousiast over de grote esthetische waarde van dit product voor de ontwerper. Jury-voorzitter Jos Lichtenberg reikte de prijs aan Oskomera uit aan het einde van de eerste congresdag van Architect ’07 in de Cruise Terminal Rotterdam. De innovatie van de winnaar is te bekijken op www.kenniscentrumgevelbouw.nl

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >