Nieuws


27-02-2007 9:39


Tijdens de Milano Design Week van 18 tot 23 april presenteert DuPont ‘40 Years / 40 Designers’. Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan Corian, een niet-poreus, vlekbestendig oppervlaktemateriaal. Na Milaan reist de tentoonstelling naar andere locaties in Europa en de VS.

De tentoonstelling van objecten van ontwerpers uit de hele wereld, die plaatsvindt van 18 tot 23 april 2007. DuPont organiseert de ‘40 Years / 40 Designers’ tentoonstelling om de 40e verjaardag van de lancering van Corian te vieren - een exclusief DuPont product - en om de bijdrage van ontwerpers in de evolutie van het materiaal over die periode onder de aandacht te brengen. Elk van de veertig ontwerpers zal een authentiek functioneel object tonen zoals een tafel- of bureau-accessoire, dat volledig de ontwerpmogelijkheden van Corian demonstreert, zoals vormbaarheid, het uitgebreide kleurenpalet en de mogelijkheid het te schaven, graveren en bedrukken.

De tentoongestelde objecten zullen worden onthuld op 18 april in de Corian Design Store Milano (Via San Nicolao 4) in de binnenstad van Milaan. Na Milaan reist de tentoonstelling naar andere locaties in Europa en de VS. Een selectie van deze objecten zal in beperkte reeks worden geproduceerd en verkocht. Sinds de eerste lancering in Verenigde Staten in 1967, is Corian uitgegroeid tot een designmateriaal met een steeds grotere diversiteit aan vernieuwende toepassingsmogelijkheden in woningen, hotels, gezondheidszorg, voedingsindustrie en openbare ruimten. Ontwerpers zijn mede bepalend in deze evolutie door continu te experimenteren met het materiaal en door nieuwe manieren te vinden om de eigenschappen ervan te benutten. ‘40 Years / 40 Designers’ is een eerbetoon aan de inbreng die deze ontwerpers hebben gehad en ook in de toekomst nog zullen hebben met Corian. 

Corian (www.corian.com) is uitgevonden door de research & development-laboratoria van DuPont en wordt enkel geproduceerd door DuPont. Corian wordt gebruikt in een brede waaier van residentiële, commerciële, gespecialiseerde en meubilair-toepassingen. Het is een niet-poreus oppervlaktemateriaal dat vlekbestendig is, makkelijk schoon te maken, duurzaam, vernieuwbaar, repareerbaar en recycleerbaar. Corian, beschikbaar in ongeveer 100 standaardkleuren, kan worden gevormd in haast elke denkbare vorm. Krassen laten zich makkelijk verwijderen zonder de pracht en de eenheid van de kleur te schaden.
DuPont  is een wetenschapsbedrijf. De onderneming, die in 1802 is opgericht, benut de wetenschap om duurzame oplossingen te bedenken die het leven van de mens beter, veiliger en gezonder maken. Het bedrijf is actief in meer dan 70 landen en biedt zijn afzetmarkten een uitgebreid vooruitstrevend producten- en dienstenpakket, onder andere op het gebied van landbouw, voedingsmiddelen, elektronica, communicatie, veiligheid en bescherming, inrichting en bouw, transport en kleding. DuPont is een leverancier van op wetenschap gebaseerde materialen, producten en technologieën voor ontwerpers over de hele wereld. Ongeveer 75 procent van de meest gebruikte commerciële materialen op basis van polymeren werden door DuPont uitgevonden of zijn het resultaat van de research & development-activiteiten uitgevoerd door DuPont.

26-02-2007 9:35


Paul Seuntjens is voor zichzelf begonnen onder de naam paul seuntjens interieur+architectuur bni bna. Het in een voormalige technische school in Amsterdam gevestigde bureau ontwerpt professionele ruimtelijke oplossingen voor particuliere en zakelijke opdrachtgevers.

Seuntjens heeft ruim 10 jaar ervaring als interieurarchitect en architect; de laatste jaren was hij partner bij architectuurcentrale Thijs Asselbergs in Haarlem. De kracht van zijn bureau ligt volgens Seuntjens in de verbinding van interieur en architectuur. “Ruimte en invulling worden altijd in samenhang benaderd. In de ontwerpen zijn liefde voor detail, materiaal, licht, eenvoud en elegantie zichtbaar.”

Seuntjes heeft het bureau opgericht samen met communicatiespecialist en interieurstylist Yolande Schuur.
21-02-2007 8:59
 

Topontwerper Marcel Wanders, die recentelijk door de gemeente Amsterdam is geselecteerd als nieuwe eigenaar van het plaatselijke Westerhuis, is voor de ontwikkeling en exploitatie hiervan een samenwerkingsverband aangegaan met Aedes Vastgoed. De combinatie van de vastgoedexpertise van Aedes en de creatieve visie van Wanders geeft de nieuwe plannen voor het Westerhuis een gedegen basis. In het voormalig ROC-gebouw zal een cultureel verzamelgebouw worden gerealiseerd, waarin ook de studio van Marcel Wanders komt.

Vrijdag 16 februari is het pand officieel door de gemeente overgedragen aan de nieuwe eigenaren. Het Westerhuis, dat een oppervlakte heeft van circa 5.500 vierkante meter, zal het komende jaar uitgroeien tot een cultureel platform, met een mix van kunst- en cultuurvormen. Naast een ontmoetingsplek voor de creatieve industrie, wordt dit gebouw een plek van inspiratie. Deze inspirerende, open omgeving zal een grote toegevoegde waarde bieden aan de buurt en de stad Amsterdam, zo is de overtuiging van Wanders en Aedes. Dat er een duidelijke behoefte is aan een dergelijke locatie blijkt volgens hen uit het enorme animo voor de beschikbare ruimtes.

Paul Geertman, directeur Aedes Vastgoed, licht toe: “De gemeente wil met haar plannen voor Amsterdam Topstad de hoofdstad doen uitgroeien tot dé internationale creatieve kennisstad. Marcels plan past naar onze mening perfect in deze visie en geeft de stad een levendig centrum voor kunst en cultuur op het hoogste niveau”. Volgens Marcel Wanders wordt het Westerhuis een “vlaggenschip voor kunst en cultureel ondernemerschap” en is het een grote impuls voor de creatieve industrie in de binnenstad. “Het plan heeft een grote aantrekkingskracht op zowel nationale en internationale bezoekers als de directe omgeving. Het pand zal een open karakter hebben”. Daarom zal Marcel Wanders zelf met zijn ontwerpstudio het pand gaan betrekken. Het overgrote deel van de ruimtes zal worden verhuurd aan creatieve bedrijven. Daarnaast is een deel van het pand gereserveerd voor horeca-activiteiten. De komende periode is gericht op de concretisering van het plan en op de selectie van partijen die zich in het Westerhuis mogen vestigen. De verbouwing zal circa 1 jaar in beslag nemen.
16-02-2007 16:12


Topontwerper Marcel Wanders, die recentelijk door de gemeente Amsterdam is geselecteerd als nieuwe eigenaar van het plaatselijke Westerhuis, is voor de ontwikkeling en exploitatie hiervan een samenwerkingsverband aangegaan met Aedes Vastgoed. De combinatie van de vastgoedexpertise van Aedes en de creatieve visie van Wanders geeft de nieuwe plannen voor het Westerhuis een gedegen basis. In het voormalig ROC-gebouw zal een cultureel verzamelgebouw worden gerealiseerd, waarin ook de studio van Marcel Wanders komt. Vrijdag is het pand officieel door de gemeente overgedragen aan de nieuwe eigenaren.

Het Westerhuis, dat een oppervlakte heeft van circa 5.500 vierkante meter, zal het komende jaar uitgroeien tot een cultureel platform, met een mix van kunst- en cultuurvormen. Naast een ontmoetingsplek voor de creatieve industrie, wordt dit gebouw een plek van inspiratie. Deze inspirerende, open omgeving zal een grote toegevoegde waarde bieden aan de buurt en de stad Amsterdam, zo is de overtuiging van Wanders en Aedes. Dat er een duidelijke behoefte is aan een dergelijke locatie blijkt volgens hen uit het enorme animo voor de beschikbare ruimtes.

Paul Geertman, directeur Aedes Vastgoed, licht toe: “De gemeente wil met haar plannen voor Amsterdam Topstad de hoofdstad doen uitgroeien tot dé internationale creatieve kennisstad. Marcels plan past naar onze mening perfect in deze visie en geeft de stad een levendig centrum voor kunst en cultuur op het hoogste niveau”. Volgens Marcel Wanders wordt het Westerhuis een “vlaggenschip voor kunst en cultureel ondernemerschap” en is het een grote impuls voor de creatieve industrie in de binnenstad. “Het plan heeft een grote aantrekkingskracht op zowel nationale en internationale bezoekers als de directe omgeving. Het pand zal een open karakter hebben”. Daarom zal Marcel Wanders zelf met zijn ontwerpstudio het pand gaan betrekken.

Het overgrote deel van de ruimtes zal worden verhuurd aan creatieve bedrijven. Daarnaast is een deel van het pand gereserveerd voor horeca-activiteiten. De komende periode is gericht op de concretisering van het plan en op de selectie van partijen die zich in het Westerhuis mogen vestigen. De verbouwing zal circa 1 jaar in beslag nemen.
16-02-2007 9:17


Tijdens de Milano Design Week zal DuPont Corian ‘40 Years / 40 Designers’ voorstellen. Dit is een tentoonstelling van objecten van ontwerpers uit de hele wereld, die plaatsvindt van 18 tot 23 april.

DuPont organiseert de tentoonstelling om de veertigste verjaardag van de lancering van Corian te vieren en om de bijdrage van ontwerpers in de evolutie van het materiaal over die periode onder de aandacht te brengen. Elk van de veertig ontwerpers zal een authentiek functioneel object tonen zoals een tafel- of bureau-accessoire, dat volledig de ontwerpmogelijkheden van Corian demonstreert, zoals vormbaarheid, het uitgebreide kleurenpalet en de mogelijkheid het te schaven, graveren en bedrukken. De tentoongestelde objecten zullen worden onthuld op 18 april in de Corian Design Store Milano in de binnenstad van Milaan.

Na Milaan reist de tentoonstelling naar andere locaties in Europa en de VS. Een selectie van deze objecten zal in beperkte reeks worden geproduceerd en verkocht. Sinds de eerste lancering in Verenigde Staten in 1967, is Corian uitgegroeid tot een designmateriaal met een steeds grotere diversiteit aan vernieuwende toepassingsmogelijkheden in woningen, hotels, gezondheidszorg, voedingsindustrie en openbare ruimten. Ontwerpers zijn mede bepalend in deze evolutie door continu te experimenteren met het materiaal en door nieuwe manieren te vinden om de eigenschappen ervan te benutten. '40 Years / 40 Designers' is een eerbetoon aan de inbreng die deze ontwerpers hebben gehad en ook in de toekomst nog zullen hebben met Corian. Corian is uitgevonden door de research & development-laboratoria van DuPont. Het materiaal wordt gebruikt in een brede waaier van residentiële, commerciële, gespecialiseerde en meubilair-toepassingen. Het is een niet-poreus oppervlaktemateriaal dat vlekbestendig is, makkelijk schoon te maken, duurzaam, vernieuwbaar, repareerbaar en recycleerbaar.
14-02-2007 14:58


De 'Mies van der Rohe Award' wordt toegekend aan 'het beste project dat in de voorafgaande 2 jaar in Europa is gerealiseerd; een project dat uitblinkt door een innovatief karakter en een constructie van hoge kwaliteit'.

Vanuit 32 landen werden in totaal 273 projecten voorgedragen door onafhankelijke deskundigen en Europese architectenorganisaties. Hieruit koos de jury onder voorzitterschap van Ricky Burdett en verder bestaande uit Peter Cachola Schmal, Beth Galí, Bettina Götz, Luis Fernández Galiano, Ellen van Loon, Mohsen Mostafavi, Francis Rambert, Dietmar Steiner en Lluís Hortet, zeven finalisten:

* Pôle universitaire de sciences de gestion (School for Management), Bordeaux, Frankrijk. Architect: Anne Lacaton & Jean Philippe Vassal/Lacaton & Vassal Architectes.
* Centre Chorégraphique National (National Choreographic Centre), Aix-en-Provence, Frankrijk. (Rudy Ricciotti).

* Phaeno Science Centre, Wolfsburg, Duitsland. Architect: Zaha Hadid/Zaha Hadid Architects.

* Mercedes-Benz Museum, Stuttgart, Duitsland. Architect: Ben van Berkel/UN Studio.

* Centro de Artes de Sines (Sines Art Centre), Sines, Portugal. Architect: Manuel Aires Mateus, Francisco Aires Mateus/Aires Mateus e Associados.
* Edificio Veles e Vents (America’s Cup Building), Valencia, Spanje. Architect: David Chipperfield, Fermin Vásquez/David Chipperfield.
* Musac Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León (Musac Contemporary Art Museum of Castilla y León), León, Spanje. Architect: Luis M. Mansilla, Emilio Tuñón/Mansilla + Tuñón.

Half april wordt bekend wie de eer en het prijzengeld (50.000 euro) opstrijkt.

14-02-2007 14:51

 

In het Belgische radioprogramma Klara heeft Rem Koolhaas aangekondigd dat hij verhuizing met zijn bureau OMA naar Brussel overweegt. Aldus bericht de Belgische krant de Standaard.

"Een zinvol gebaar", zo noemt Rem Koolhaas het plan om zijn architectenbureau te verkassen. Hij signaleerde zijn voornemen tijdens een interview in het Klara-programma Ramblas. De Nederlandse architect kreeg vorige week een eredoctoraat van de KU Leuven omdat hij oog heeft voor "de ontwikkeling van de stad als een weerspiegeling van maatschappelijke veranderingen." 

 

Koolhaas' liefde voor Brussel is bekend. Hij maakte in 2000 een studie over wat een hoofdstad van Europa moet zijn. Daarbij stipte hij vooral het 'iconografisch deficit' van de Europese Unie aan.

Voor de microfoon van Klara noemde Koolhaas het voornemen om zijn bureau OMA naar Brussel te verhuizen 'relatief concreet'. "Het zou een zinvol gebaar zijn voor mijn engagement met Europa'", zo zei hij nog.

Volgens een woordvoerder van OMA is nog niets beslist. "Het huurcontract voor de kantoren in Rotterdam loopt ten einde. Er zijn twee pistes: in Rotterdam blijven of verhuizen naar Brussel."

Bron: Archined.nl

14-02-2007 14:28


In de snel veranderende bouwmarkt is het voor architecten essentieel zich veelzijdiger te ontwikkelen en klantgerichter te gaan werken. Eén van de middelen daartoe is het aanbieden van architectonische diensten in de vorm van een concept. Hopman Architecten en het Architectenconsort zijn hier de afgelopen jaren actief mee bezig geweest.

De afgelopen decennia hebben architecten hun marktaandeel in de particuliere woningbouw voor een groot deel verloren. Op dit moment kiest meer dan 80 procent van de opdrachtgevers met een vrije kavel voor een cataloguswoning, zonder daarbij een architect te raadplegen. Voornaamste reden voor de keus van een systeembouwer is de onduidelijkheid over prijs en kwaliteit in de traditionele aanbiedingsvorm van de architect.

Speciaal voor de opdrachtgever die financiële zekerheid en een exclusieve woning wil met een concurrerende prijs ten opzichte van een cataloguswoning, heeft Machiel Hopman in 2005 het Hopmanhuis-concept ontwikkeld. Het vooraf en via e-commerce inzicht geven in de procedure en kostenstructuur is inmiddels succesvol gebleken.

Het Architecenconsort is een groot architecten- en adviesbureau met een gevarieerd opdrachtenpakket. Het ruim 50 jaar bestaande bureau verenigt een drietal disciplines: architectonisch en stedenbouwkundig ontwerp, procesmanagement en bouwtechniek. De opgebouwde ervaring, gekoppeld aan een onderzoekende geest, heeft inmiddels geleid tot ontwikkeling van verschillende innovatieve concepten. Voorbeelden hiervan zijn het compacte kantoorgebouw, het hybride bedrijfsgebouw, de mini-lofts en een digitale quick-scan voor bedrijfshuisvesting.

 

Het Hopmanhuis-concept vormt voor het Architectenconsort een uitbreiding van het aanbod, met een nieuw uitdagend marktsegment. Machiel Hopman treedt toe tot de directie van het Architectenconsort. De directie bestaat verder uit de architecten Bert Beerman, Peter Couwenbergh en Hans Lucas. Bert Beerman zal zich op termijn terugtrekken als directielid. Binnen de directie zal architect Machiel Hopman de verantwoordelijkheid nemen voor de marketing en ontwikkeling van nieuwe en de uitbouw van reeds bestaande concepten.

 

Nadere informatie: www.hetconsort.nl www.hopmanarchitecten.nl

14-02-2007 14:06


Zestig bouwkundestudenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zijn vanaf woensdagmiddag 14 februari hard bezig met het ontwerp voor een cultuurcentrum aan de Neder-Rijn in Arnhem. In het kader van het 24-uursproject hebben zij opdracht gekregen om een nieuwe invulling te ontwerpen voor het verwaarloosde terrein vlakbij het centrum van Arnhem. De opdracht is tot stand gekomen in overleg met de gemeente Arnhem.

Jaarlijks wordt door studievereniging Cheops van de TU/e het 24-uursproject georganiseerd. In deze ontwerpwedstrijd krijgen bouwkundestudenten een etmaal (24 uur non-stop) om een bijzondere opdracht uit te werken, ditmaal een cultuurcentrum gelegen in de uiterwaarden aan de Neder-Rijn in Arnhem. Het betreft het gebied Stadsblokken-Meinerswijk, vlakbij het centrum van Arnhem, hiervan gescheiden door de Neder-Rijn.

De bouwkundestudenten maken verdeeld over vijftien teams een vernieuwend ontwerp voor een cultuurcentrum. De teams spelen in op de dynamiek van de rivier en houden rekening met de voorwaarden van de zogenaamde EMAB-status, waarbij EMAB staat voor Experimenteren Met Aangepast Bouwen.

De ontwerpteams komen met verrassende, nieuwe en vooral onbevangen ideeën voor dit project. De creatieve inbreng van de studenten kan voor de Arnhemse plannen waardevol zijn. Het gebied, nu nog een barrière, moet getransformeerd worden tot een essentiële verbinding tussen Noord- en Zuid-Arnhem. Plannen van de gemeente zijn hiervoor in de ontwikkelfase.

Bijzonder is dat Rijkswaterstaat het gebied heeft bestempeld met een EMAB-status. Dit houdt in dat het gebied als uiterwaarden dient, maar dat er wel gebouwd mag worden, mits het water voldoende ruimte krijgt. 

De opdracht en locatie bleven tot de start van het 24-uursproject geheim. De zestig studenten vertrokken woensdag 14 februari per bus vanuit Eindhoven naar Arnhem. Na lezingen en een lunch werd om klokslag 13.30 uur de opdracht verstrekt. Vandaag om 13.30 uur stopt de klok. Om 14.00 uur presenteren de teams de ontwerpen. Om 16.30 uur is de prijsuitreiking.

 

Lees de opdracht in detail of volg de studenten live via www.24up.nl

13-02-2007 14:08

DuPont en Designboom hebben de resultaten bekendgemaakt van de internationale on-line designcompetitie The Skin of Corian. Hieraan werd deelgenomen door 3006 ontwerpers uit 78 verschillende landen. De wedstrijd richtte zich op decoratie en bekledingstoepassingen van DuPont Corian. De designprijs omvatte twee categorieën: ‘reeds afgewerkte projecten’ en ‘concepten’.

De winnaar in ‘reeds afgewerkte concepten’ ontvangt 2500 euro. De winnaar in de categorie ‘concepten’ ontvangt 2500 euro (bij ex aequo wordt het bedrag in tweeën gedeeld). Eervolle vermeldingen voor andere bijzonder interessante projecten (buiten de winnaar in elk van de categorieën) werden toegekend.

De winnaar in Categorie A is de Medusa lamp, ontworpen door Hayley Stopford, Claudia Carrasco en Brian Duffy (Spanje). De lamp dankt haar naam aan haar elegante, met de zee verbonden vormen. Eervolle vermeldingen in deze categorie? Ghost Bed, de GS Tessuti showroom in Udine, het restaurant in Serono hoofdkwartier en de zogeheten Hamamlamp door Pinocchio Design.

De winnaars van Categorie B (concepten) waren de ‘Dimensional Doors’ van Scott Wilson uit Amerika en ‘Lucid Lining’ van Julia Maltry uit Duitsland. Lucid Lining is een verlichte wand met Corian ® bekleding die functioneert als achterwand tussen de bovenkasten en het werkblad. Eervolle vermeldingen in deze categorie? De concepten ‘Square CD’, ‘Free or Not’, ‘Tac-tile’, ‘Arsene’, ‘Playing Waiting Room’, ‘Snail Basin’ en ‘Leonardo’.
De leden van de jury waren de architecten Antonia Astori, Klein-Dytham, Gabellini Sheppard Associates, Eero Koivisto, Hadi Teherani, Massimo Fucci en Simon Langlois van DuPont Surfaces en Massimo Mini van designboom.

Nadere informatie via: www.corian.com en www.designboom.com.
12-02-2007 11:48


Ontwerper Maurice Mentjes blijft in de prijzen vallen met het door hem ontworpen interieur van de tassenwinkel Stash in Maastricht. Nadat hij in 2005 al beslag legde op de Nederlandse Designprijs, is zijn ontwerp nu onderscheiden met ‘Der Designpreis der Bundesrepublik Deutschland’. Dit is de hoogste officiële Duitse Designonderscheiding.

Alle genomineerden voor deze prijs hebben al een keer een nationale of internationale prijs met hun ontwerp gewonnen. Men kan niet inschrijven voor deze wedstrijd; kandidaten worden genomineerd door de minister van Economie en Technologie. Er waren dit jaar 950 genomineerden en 25 prijswinnaars in de verschillende ontwerpdisciplines.

In Stash worden moderne tassen verkocht. De meeste winkels bieden tassen staande op een plank aan. Maar tassen die gedragen worden stáán niet maar hangen; daarom wilde Maurice Mentjens de tassen in Stash hangend presenteren. Al snel ontstond het idee met magneten te werken waarmee de tassen tegen stalen platen kunnen worden ‘geplakt’. De klant kan elke tas van de wand pakken en weer ‘terugplakken’. Op deze manier kan het gehele wandoppervlak van de vrij beperkte ruimte maximaal voor presentatie worden gebruikt.

Midden in de zaak zijn twee van het plafond afhangende stalen koven gemaakt met daaronder sokkels voor de blikvangers. Hierdoor werd het presentatieoppervlak nog eens vergroot én werd een sterk architectonisch element toegevoegd. Zo ontstaan twee gangen met aan het eind een grote spiegelwand waardoor de zaak veel groter (dieper) lijkt. Deze koof en sokkel komen met een kleinere tussenruimte in de etalage terug. Dit is spannender, het onderscheidt de etalage van de winkel zelf én het beperkt de inkijk van buiten in de balie, die met de achterkant naar de etalage gericht staat. De rode coating voor wanden en plafond geeft de winkel een enorme aantrekkingskracht op voorbijgangers. Bovendien past deze kleur perfect bij de vaak felle kleuren van de hippe tassen bij Stash. De vloer, balie en sokkels lopen naadloos in elkaar over door de grijze PU coating. Door de ronde aansluitingen van plafonds op wanden en koven ziet het interieur eruit alsof het uit een extrusiemal geperst is. Tenslotte zijn boven de balie opslagkasten onzichtbaar weggewerkt achter de rode staalplaten.
12-02-2007 9:24


Op donderdag 1 februari is de Mekelweg in Delft officieel gesloten. Deze straat, die dwars door het hart van de TU-wijk loopt, maakt plaats voor het Mekelpark, een ontwerp van Mecanoo architecten in Delft.

De TU Delft krijgt een campus met glooiende grasvelden en kleurrijke bomen, een campus die uitnodigt om er te wandelen, te lezen, te mediteren, te debatteren, te eten en te drinken. Als een bliksemschicht verbindt de wandelpromenade de faculteitsgebouwen met elkaar. De komst van tramlijn 19, die Leidschendam via Delft Centraal Station met de Technische Universiteit verbindt, maakt het mogelijk de campus in te richten als autovrij gebied. Medio 2008 is het Mekelpark klaar. Het Mekelpark is 800 meter lang en 80 meter breed. Het is een park voor voetgangers, fietsers en skaters. Trams en de bussen brengen studenten, staf en bezoekers naar de drie aan de Esplanade gelegen haltes, die in dezelfde vormentaal als deze wandelpromenade zijn ontworpen.

De Esplanade verbindt de verschillende faculteitsgebouwen en haar karakteristieke voorpleinen met elkaar en symboliseert het interdisciplinaire karakter van de universiteit. De hardstenen rand van de Esplanade is ontworpen als een zitbank van maar liefst één kilometer lang. De bestrating van gemêleerde, doorgezaagde granietkeien geeft de promenade een chique uitstraling. De Esplanade wordt doorkruist door een speels grit van voetpaden, die doen denken aan mikadostokjes die toevallig op hun plaats zijn neergevallen. De bestaande bomen worden zoveel mogelijk behouden of verplaatst en vormen een lint die zich door het park heen slingert. De al bestaande hoogteverschillen in het park - de voormalige parkeerterreinen lagen verlaagd - zijn omgetoverd tot glooiende hellingen, die de bomenslinger versterken.

Ontmoetingsplek
Met het Mekelpark krijgt de TU Delft een universiteitscampus van internationale allure, een ontmoetingsplek voor studenten en staf en een ideale locatie voor TU-activiteiten zoals de Open Dagen en de Introductieweek. De toekomstige aanpassingen aan de faculteitsgebouwen zullen het campusgevoel versterken, doordat de faculteitsentrees, winkels, restaurants en de cafés met hun terrassen aan het Mekelpark komen te liggen.
12-02-2007 9:19


Technisch directeur Aart Fransen en architect Francesco Veenstra zijn per 1 januari partners geworden van Mecanoo architecten in Delft.
07-02-2007 16:57


Toegegeven; het is niet naast de deur, maar een bezoekje is desondanks zeker de moeite waard. We hebben het over de architectuurtentoonstelling in de Köln designer's gallery, die het werk van de internationaal gelauwerde ontwerpster Zaha Hadid centraal stelt. Deze tentoonstelling is geopend tot 25 maart.

 

07-02-2007 8:53


De Bond van Nederlandse Architecten houdt in 2007 opnieuw de verkiezing van het BNA Gebouw van het Jaar. Voor de verkiezing kunnen BNA leden projecten uit de vijf BNA-regio’s inzenden, waarvan zij (project)architect waren en die in het afgelopen jaar in gebruik zijn genomen.

Bij de beoordeling wordt gekeken naar interpretatie van de opgave, conceptuele kracht, materialisatie, uitwerking van de uitgangspunten en contextuele inpassing. Er is een voorronde waarin genomineerden en regionale winnaars worden gekozen. Alle genomineerden dingen mee naar de landelijke prijs. Deelnemers kunnen hun voorgedragen gebouw tot 19 februari inzenden. Prijzen? Een publicatie in het BNA-jaarboek, naamsbekendheid en een gevelplaquette.
Nadere informatie: www.gebouwvanhetjaar.nl.
02-02-2007 16:13

De Groninger interieur- en vrije vormgever Wout Wessemius heeft in het Friese dorp Rohel een bijzondere vakantiewoning gerealiseerd. De buitenkant van de woning is volledig van rubber gemaakt en is hierdoor uitstekend weer- en windbestendig. Door de speciale bevestigingswijze van het rubber lijkt het, zodra het waait, dat de woning omringd wordt door ‘opwaaiende zomerjurken’.

Wout Wessemius werkt al 25 jaar als vrije vormgever. Zijn materiaalgebruik is in de loop der tijd sterk veranderd. In eerste instantie ontwierp hij interieurobjecten van plexiglas. Vrij snel kwamen hier ruwe en natuurlijke materialen bij als koper, lood, rubber, beton, hout en staal. Vaak gaat het om restmaterialen, zoals oude loden waterleidingbuizen en rubberen binnenbanden. Tevens heeft hij een techniek om koper te patineren ontwikkeld zonder het gebruik van zuren.

Wessemius werkt ook regelmatig in opdracht. Zo heeft hij inrichtingen ontworpen en gebouwd van restaurants, hotels, winkels en café’s. Een aantal voorbeelden hiervan zijn Bodega Restaurant De Apedans en kledingzaak Project 43, beide in het centrum van Groningen. De werkplaats en woning van Wessemius staan eveneens in het centrum van Groningen. De woonruimte dient mede als expositieruimte en is geheel ingericht met objecten die door hem ontworpen en gemaakt zijn. De rubberen vakantiewoning in Friesland geeft hem de rust, ruimte en inspiratie voor zijn vrijere werk.
02-02-2007 16:09


In april 2007 zal de wereldbefaamde Franse architect Jean Nouvel op de meubelbeurs Salone del Mobile in Milaan zijn ‘Corian Nouvel Lumieres’ presenteren. De tentoonstelling omvat een grootschalige ‘multi-sensoriële’ loftinrichting met keuken, slaapkamer, badkamer en leefruimten, gemaakt in het materiaal Corian van aanbieder DuPont.

"De futuristische, met licht geanimeerde loft in Corian wordt een hoogtepunt van de belangrijkste ontwerpinnovaties van designer die de afgelopen tien jaar de grenzen van het materiaal aftastten en verlegden”, aldus DuPont. “Door deze mogelijkheden te demonstreren in een grote loft met keuken, slaapkamer, badkamer en leefruimten, tilt ‘Corian Nouvel Lumieres’ van Jean Nouvel de designmogelijkheden van Corian naar een nieuwe hoogte.”

untitled-1_copy

De door Jean Nouvel ontworpen omgeving toont op veel manieren hoe Corian licht kan laten spelen met een waaier van geavanceerde lichttechnieken, gekleurde backlighting en bewegend licht, om de unieke transparantie van het materiaal extra te laten uitkomen. Andere technische eigenschappen zoals verwarmingsmembranen, elektriciteit, communicatie-infrastructuur en ‘touch-control panelen’ zijn in het project geïntegreerd, wat bezoekers een zeer interactieve, multi-sensoriële ervaring laat beleven.

Het materiaal Corian is uitgevonden door de research & development-laboratoria van DuPont en wordt enkel geproduceerd door DuPont. Corian wordt gebruikt in een brede waaier van residentiële, commerciële, gespecialiseerde en meubilair-toepassingen. DuPont: “Het is een niet-poreus oppervlaktemateriaal dat vlekbestendig is, makkelijk schoon te maken, duurzaam, vernieuwbaar, repareerbaar en recyclebaar. Corian, beschikbaar in ongeveer 100 standaardkleuren, kan worden gevormd in haast elke denkbare vorm. Krassen laten zich makkelijk verwijderen zonder de pracht en de eenheid van de kleur te schaden.”

untitled-2_copy

De ‘Corian Nouvel Lumieres’- tentoonstelling wordt gesponsord door DuPont Corian en ingericht door Massimo Fucci voor DuPont Surfaces en is te zien in het Officine Stendhal (Via Stendhal 35, Milaan) van 17 tot 23 april 2007. Partners van DuPont Corian voor deze realisatie zijn Targetti (verlichting), de Legrand Group (elektriciteits- en communicatie-infrastructuur) en Ernestomeda (keuken). Voorts participeren Listone Giordano Contract (wandbekleding en vloeren) en Scholtès-Indesit Company (inbouwapplicaties).

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >