Nieuws


28-12-2007 7:19

Droog Design heeft nieuwe partners aangetrokken in de Verenigde Staten en Canada. Daarmee heeft de onderneming weer een stap gezet in haar doelstelling om Dutch desgn de hele wereld over te brengen. De ontwerpen van Droog Design waren al te koop in Amerika en Canada, maar nu zijn er partners aangetrokken in Denver, Atlanta, Miami, Los Angeles en Toronto.
28-12-2007 7:15

Stayokay heeft in Sneek een nieuw hostel voor watersportliefhebbers geopend. De gloednieuwe accommodatie is, na Texel en Noordwijk, het derde ‘Kust en water' hostel met het nieuwe, opvallende interieurconcept van ontwerper Edward van Vliet. Watersporters varen van de aanlegsteiger van het hostel via de Houkesloot zo het Sneekermeer op. Het hostel heeft een strak en modern interieur en telt 49 ruime kamers, drie multifunctionele zalen, een groot terras aan het water en een barbecueplaats. Gasten kunnen zich na een actieve dag lekker ontspannen in de bar, het restaurant of in de sfeervolle recreatieruimte.

Stayokay Sneek ligt op 5 minuten lopen van het centrum van de stad. Het nieuwe hostel heeft 49 ruime kamers met in totaal 243 bedden (9x 2-persoons, 1x 3-persoons, 4x 4-persoons, 34x 6-persoons en 1 bruidsuite). De kamers zijn ook als 2-persoonskamer te boeken en allemaal voorzien van een douche en een separaat toilet. Overnachten is al mogelijk vanaf 21 euro per persoon, inclusief ontbijt.

Het nieuwe hostel beschikt over de modernste faciliteiten. Door de ruime kamers is het hostel ideaal voor groepen en gezinnen. Liefhebbers van de watersport kunnen bij Stayokay Sneek helemaal hun hart ophalen. Je kunt er niet alleen zeilen en kanoën, maar ook heerlijk fietsen, wandelen en wadlopen. Het Friese landschap met zijn vele meren is altijd prachtig. Het hostel verhuurt zeilboten, waterfietsen, kano's, fietsen en mountainbikes.

Sneek is een levendig stadje met in het historisch centrum vele winkels, kroegen en terrassen. De natuur rondom Sneek is adembenemend. Tijdens de jaarlijkse Sneekweek, het grootste zeilevenement van Nederland, is het volop genieten van de vele zeilboten op het Sneekermeer, in de haventjes en aan de steigers. Maar ook in de omliggende dorpen zijn er verrassende ontdekkingen en bijzondere musea.

Stayokay is een keten van dertig hostels op verrassend mooie plekjes in Nederland; in de City, in de Groene omgeving of aan Kust en water. De hostels zijn gevestigd in een kasteel, eigentijdse nieuwbouw of landhuis en beschikken over een grote variëteit aan kamers. Al bijna 80 jaar ontvangt Stayokay individuele gasten, gezinnen, (sport)verenigingen, scholen en bedrijven. Daarbij staat gastvrijheid, service en duurzaamheid hoog in het vaandel. De hostels van Stayokay willen garant staan voor een gezellig en aantrekkelijk geprijsd verblijf in een informele, ongedwongen sfeer. Stayokay is in Nederland de grootste aanbieder van groeps- en budgetaccommodaties.

 

26-12-2007 12:55


Dubai is een goudmijn voor Nederlandse ontwerpers. Voor de zoveelste keer werd een ontwerpwedstrijd gewonnen door een lid van het vaderlandse 'keurkorps'. Ingenieursbureau Haskoning uit Nijmegen verkreeg de opdracht voor het hotel 'The Wheel of dubai', een enorm ronddraaiend wiel van 180 meter hoog.

 

Ontwerpers uit de hele wereld waagden zich aan de door de Great Wheel Corporation uitgeschreven prijsvraag. Het wiel heeft 24 capsules met elk zestien kamers en zwembaden. In 6 uur maakt het hotel een omwenteling.

Royal Haskoning werkt al sinds 2000 aan verschillende projecten in Dubai, waaronder de kunstmatige eilandproecten Palm Jebel Ali, Palm Jumeirath en The World.

23-12-2007 12:07


Door het winnen van een internationale ontwerpprijsvraag krijgt West 8 urban design & landscape architecture uit Rotterdam de opdracht om de komende jaren te werken aan de ontwikkeling van een nieuw park voor New York: Governors Island, ooit ontdekt door een Nederlander.

Het eiland is deels eigendom van de stad New York, deels van de staat New York.

 

De prijsvraag werd in het voorjaar van 2007 georganiseerd door GIPE (Governors Island Preservation and Education Corporation). Na een voorselectie zijn er ontwerpen ingediend door: WRT/Urban Strategies (Philadelphia), Hargreaves Associates/ Michael Maltazan (New York), REX/Michel Desvigne (New York/Parijs), Field Operations/WilkinsonEyre(Philadelphia/Londen), West 8 (Rotterdam).

Het winnende  team van West 8, geleid door Adriaan Geuze en Jerry van Eyck, bestond verder uit: Rogers Marvel Architects (New York) en Diller Scofidio & Renfro (New York). De Consul Generaal der Nederlanden in New York, Hugo Gajus Scheltema, was aanwezig tijdens de uitreiking.

West 8 geeft in een persbericht de volgende omschrijving van het project: 'Governors Island World Park. De stad verlatende, in contact zijnde met het water, over de schouder terugkijkend. Een ervaring die begint zodra men per veerboot vertrekt richting Governors Island. Spectaculaire vergezichten richting de stad (New York) rondom, doemen op. Het terugzicht naar Lower Manhattan, over de Upper New York baai, richting de Brooklyn Bridge, Het Vrijheidsbeeld en Verrazano Narrows - deze unieke ervaring, die van de reis ernaar toe alleen al, maakt Governors Island tot een speciale plek. Een reis naar een nog te ontdekken oase.

Temidden van de historische monumenten, gevormd door de rijke geschiedenis van Governors Island, wordt een nieuwe bestemming gemaakt; voor inwoners én bezoekers van New York - het ‘on'-Central Park. In een context die niet bestaat uit een stedelijke omgeving; maar uit die van natuur, water en de ecologie van het water. Doel van het ontwerp: het maken van een ‘World Park', met natuurlijke elementen die een robuustheid uitstralen en een oergevoel oproepen; een landschap dat veel meer refereert aan een van de Amerikaanse National Parks dan aan een stadspark.

Het streven is niet slechts een park, maar een park met een visie als directe omgeving voor allerhande gerelateerd ontwikkelingen en programma's. Het ‘verticale landschap' biedt unieke ervaringen van binnen en buiten. Van de ‘buitenkant' geeft het het eiland een ‘groene skyline', een weerkaatsing van de skyline van Manhattan.  En al staande op de heuvels, ervaart men ongekende blikken op de Upper New York Bay. Binnenin de (holle) heuvels kunnen allerlei soorten attracties komen, denk aan een permanente (klimatologische) tentoonstelling, een ‘health spa', een klimgrot, enzovoort. Eén van de verticale elementen wordt omgevormd tot een Amphitheater.

Voor het zuidelijke deel van Governors Island staat een moeraslandschap op het programma, om te voorzien in de behoefte aan een ecologisch-didactische recreatie. Hier zal een unieke biotoop van moeras-flora en -fauna ontstaan.
Bij de nieuw voorziene Ferry-terminal op de plaats van aankomst, zijn gratis houten fietsen beschikbaar voor een tocht over de vele paden op het eiland. Het karakteristieke padensysteem verbindt onder andere de ‘Great Promenade' met het voetpad rondom het eiland. Het organische ‘raster', gevormd door dit padensysteem, creëert licht glooiende vlaktes, die kunnen worden ingevuld als eenvoudige weides, maar ook als bouwkavels.

Op het noordelijke deel, in het National Monuments-district, kunnen de bestaande gebouwen worden getransformeerd tot nieuwe functies, zoals gezondheids-recreatie, scholen en culinaire gelegenheden.

 

Het ‘summer park' en de terassen voor Liggett Hall bieden door de seizoenen heen een hoeveelheid aan botanische tuinen en ontspanningsfaciliteiten.

Het creëren van het ‘World Park' wordt een lange termijn-project.  In de toekomst zal een intensief ‘vaporetto'-verkeer van en naar het eiland moeten kunnen ontstaan.

Een groeiende rijkdom aan een specifiek en interessant programma zal het eiland vormen tot een unieke plek om steeds weer naar terug te keren.

Korte Geschiedenis van Governors Island: Governors Island ligt in de Upper New York Bay, ongeveer 800 meter onder het meest zuidelijke punt van Manhattan. Het is het grootste eiland van een groep van drie. De andere eilanden zijn Ellis Island en Liberty Island.
Het eiland, ontdekt door de Nederlander Adriaen Block, werd door de oorspronkelijke bevolking van het Manhattan gebied Pagganck (‘Nutten Eiland') genoemd, vanwege de vele aanwezige noten- en kastanjebomen. Door de ligging was het eiland voor de lokale stammen de perfecte plek voor de visvangst. Daarnaast werd het tijdens de seizoenen ook druk bezocht door bewoners uit het omliggende gebied.

In juni 1637, kocht Wouter van Twiller, afgevaardigde van De Nederlanden, het eiland van de inheemse bevolking, de Manahatas, voor twee hakbijlen (zónder steel), een kralenketting en een handvol spijkers. Hoewel hij afgevaardigde van De Nederlanden was, kocht hij het eiland overigens voor privé gebruik.  Het eiland, vanaf dat moment Noten Eiland genaamd, werd een jaar later door de regering van De Nederlanden opgeëist.
In 1664 werd Nieuw Amsterdam Engels grondbezit en kreeg het de huidige naam New York. Noten Eiland echter, wisselde verschillende malen tussen Engels en Nederlands bewind, totdat 10 jaar later de Britten het exclusieve eigendom verkregen ten behoeve van 'the benefit and accommodation of His Majesty's Governors'.
Pas in 1784 werd het eiland ‘Governors Island' gedoopt. 200 Jaar lang was het eiland, door de strategische ligging, een militaire basis, zowel voor de Engelse als de Amerikaanse krijgsmachten. Na de Engelse evacuatie in 1776, werd het gefortificeerd door het Amerikaanse leger uit angst voor een eventuele Britse terugkomst. Toen er inderdaad weer gevechten uitbraken in augustus van dat jaar en de Engelsen de manschappen van generaal George Washington versloegen, trok het Amerikaanse leger zicht terug uit Long Island en Governors Island. Pas na de revolutie kwam het in bezit van de staat New York, waarna het een tijdje stil was rondom het eiland.

In 1794, toen er de behoefte ontstond aan een regionale kustverdedigingslinie, werd Fort Jay gebouwd, op het hoger gelegen deel in het hart van het eiland. In 1800 droeg New York het eiland over aan de regering van de Verenigde Staten, wederom voor militaire doeleinden. Tussen 1806 en 1809 werd Fort Jay gerenoveerd en Castle Williams gebouwd op de uitstekende rotsformatie aan de kant van de haven. Tijdens de oorlog van 1812 waren er artillerie- en infanterietroepen op Governors Island aanwezig.
Het eiland behield haar belangrijke militaire functie tot 1960. Tijdens de burgeroorlog werd het gebruikt voor rekrutering én gevangenis voor soldaten van de Confederatie. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog diende Governors Island als bevoorradingsplaats voor de Amerikaanse land- en luchtmacht.

 

Tijdens de 20e eeuw veranderde het eiland qua oppervlakte behoorlijk. Met 5.000.000 kuub zand- en rotsafval uit de Lexington Avenue Subway uitgraving, werd aan het zuidelijke gedeelte 40 hectare plat, boomloos land aan het eiland toegevoegd, waardoor het totale oppervlakte van Governors Island in 1912 op 70 hectare kwam.

In 1918 werd door het Amerikaanse leger de Governors Island Railroad aangelegd, die bestond uit 3 kilometer spoor, waarop drie platte wagons reden met steenkool, machinerieën en voorraden van de pier naar de winkels en de pakhuizen. Zes jaar later lag er zelfs een voorstel voor een klein regionaal vliegveld op het eiland, maar in plaats daarvan werd Liggett Hall gebouwd. Een groot gebouw, ontworpen door McKim, Mead & White. Het werd het eerste gebouw dat alle faciliteiten voor een compleet regiment volledig kon huisvesten.

In 1966 verliet het Amerikaanse leger Governors Island en werd het overgedragen aan de kustwacht. Behalve dat de kustwacht een grote woongemeenschap vormde (3.500 inwoners), had het hier de hoofdbasis van het ‘Atlantic Area, Maintenance and Logistics Command' alsmede die van de ‘Captain of the Port of New York'.

Door de jaren heen diende Governors Island als decor van diverse historische gebeurtenissen. In 1986 was het de plek van waaruit president Reagan het opnieuw verlichte vrijheidsbeeld presenteerde. In 1988 vonden er de gesprekken tussen Reagan en Gorbatsjov plaats tijdens de onderhandelingen over de koude oorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet Unie. In 1993 werden op het eiland gesprekken gevoerd rondom het herstel van de democratie op Haïti.
Vanaf 1995 verliet de Amerikaanse Kustwacht Governors Island. In januari 2001 betitelde president Clinton een stuk van 9 hectare land, waaronder de twee forts, tot het ‘Governors Island National Monument'.
Op 1 april 2002 maakten president George W. Bush, gouverneur Pataki en burgemeester Bloomberg bekend dat Governors Island verkocht zou worden aan de inwoners van New York voor een symbolisch bedrag, waarna het eiland een publieke funktie zou krijgen. In de overdracht zaten clausules die permanente huisvesting en casino's uitsluiten. Het eiland werd op 31 januari 2003 overgedragen aan de inwoners van New York en wordt thans beheerd door de Governors Island Preservation and Education Corporation.

20-12-2007 9:06

In het kader van Rotterdam 2007 City of Architecture en in samenwerking met Witte de With, Center for Contemporary Art, is vanaf maandag 17 december het fotoboek ‘Rotterdam' te verkrijgen. Het boek bevat een serie van de Rotterdamse fotograaf Bas Princen en het verhaal Perifere Pelgrimages van de Gentse schrijver Christophe Van Gerrewey.

In opdracht van Witte de With fotografeerde Bas Princen in 2006 en 2007 de stad Rotterdam. De fotoserie geeft een ander beeld van Rotterdam dan we gewend zijn, omdat Princen juist de nadruk legt op de perifere gebieden van de stad. Verschillende plekken en locaties die onderdeel uitmaken van onze dagelijkse omgeving, worden door Princen onherkenbaar in beeld gebracht.

In de publicatie wordt de fotoserie gecombineerd met een fictieverhaal van Christophe Van Gerrewey, die door Bas Princen werd uitgenodigd om het verhaal te schrijven. Onder de noemer 'Perifere Pelgrimage' wordt Rotterdam beschreven als een laatmoderne en eigentijdse stad.


Bas Princen ontving in 2004 de Charlotte Köhler Prijs voor veelbelovende jonge kunstenaars en architecten, in 2006 werd hij genomineerd voor de shortlist van de Prix de Rome Architectuur. Van Gerrewey werd in 2000 onderscheiden met de essayprijs van Filosofie Magazine en ontving in 2003 de Interuniversitaire Literaire Prijs van de Universiteit Leuven (2003).


Publicatie Rotterdam
Oplage: 1250; tweetalig Engels/ Nederlands
Uitgever: WdW Uitgevers
Redactie: Renske Janssen en Nicolaus Schafhausen
Grafisch ontwerp: Kummer & Herrman, Utrecht
Formaat: 160 x 210 mm
Aantal pagina's: 164
Aantal illustraties: 44, kleur
Publicatiedatum: 17 december 2007
ISBN: : 978-90-73362-78-9
Prijs: 25 euro
De publicatie is vanaf 17 december te koop bij onder andere Witte de With en NAi booksellers.

17-12-2007 8:53

 

Het themajaar Rotterdam 2007 City of Architecture heeft veel extra bezoekers naar de stad getrokken. Een jaar lang bezochten Rotterdammers en Nederlandse of internationale gasten één van de vele evenementen, activiteiten en tentoonstellingen in Rotterdam. Daarmee heeft het themajaar in belangrijke mate bijgedragen aan de boven verwachting hoge groei van het aantal hotelovernachtingen in de stad, met de miljoenste overnachting van 2007 op zondag 16 december.


De speciaal voor het themajaar georganiseerde projecten zijn goed bezocht, zoals de verlichting van de Brandgrens, de eerste editie van het Wolkenkrabberweekend (16.500 bezoekers) en de stadswandeling Sites & Stories, Rotterdam in veertig gebouwen (ruim 18.500 downloads in zes maanden).


Tijdens het Architectuurjaar liet het Architectuurinstituut Rotterdam (AIR) internationale critici commentaar geven op de stad, jonge architecten toonden hun visie op de wereldwijde verstedelijking op de derde Internationale Architectuur Biënnale en een overzicht van Le Corbusier´s werk was met 55.000 bezoekers de drukstbezochte tentoonstelling ooit in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Rotterdamse instellingen als de Euromast en de Kijkkubus geven aan beduidend meer bezoekers te hebben ontvangen door de activiteiten van Rotterdam 2007 City of Achitecture.


Rotterdam heeft de eerste drie kwartalen van 2007 een groei van ruim 15 procent in hotelovernachtingen gerealiseerd ten opzichte van 2006. Eerder werd het behalen van een miljoen hotelovernachtingen per jaar pas in 2010 verwacht, maar door de groei werd deze grens zondag 16 december al overschreden.


Projectleider Rotterdam 2007 Pieter Kuster: "Rotterdam 2007 City of Architecture heeft de architectuur van de stad in de schijnwerpers gezet. De vele nieuwe samenwerkingsverbanden en initiatieven spraken bij een groot publiek tot de verbeelding en we hopen dat deze in de toekomst weer nieuwe invullingen krijgen. Ook in 2008 blijft Rotterdam de architectuurstad van Nederland."


Het architectuurjaar wordt officieel afgesloten met het doven van de paarse verlichting van de Erasmusbrug tijdens de oud en nieuw-viering op de Wilhelminapier. Rotterdam 2007 City of Architecture hoopt dat de dit jaar gestarte initiatieven op het gebied van architectuur ook in 2008 blijven bestaan en een nieuwe invulling krijgen.

 

http://www.rotterdam2007.nl/

14-12-2007 16:35


Afgelopen donderdag ontving Frans Schrofer op het Haagse stadhuis de North Sea Pearl. Dits is een designprijs voor ontwerpers uit Den Haag. Hij ontving de prijs in de categorie 'interieurproducten' voor zijn poef-fauteuil 'Pastille' voor Leolux.

‘Pastille’ is een multifunctionele poef die in een handomdraai veranderd kan worden in een leuk fauteuiltje, wanneer er een ruggetje omhoog geklapt wordt. Dankzij de ‘achtergebleven’ brede armen, kun je in de fauteuil prima een boek lezen of nog even wat op je laptop werken. De wieltjes zijn van aluminium en kunnen naar wens ook geblokkeerd worden.

Zelf bestempelt Leolux de Pastille als een moving moments seat. De Pastille is nog niet in productie. Het model wordt voor het eerst gepresenteerd op de Internationale Möbelmesse (IMM) in Keulen, die medio januari gehouden wordt in Keulen.

De North Sea Pearl is een initiatief van de Deb (Design Business Network) en de gemeente Den Haag. De prijs werd uitgereikt in het kader van de themadagen Design Den Haag, die van 12 tot en met 15 december gehouden werden.
14-12-2007 8:59


De jury van de Rietveldprijs heeft bekend gemaakt dat de Rietveldprijs 2007 wordt toegekend aan het A.A. Hijmans van den Berghgebouw van (EEA) Erick van Egeraat associated architects en Forum ’t Zand van VenhoevenCS. Het is voor het eerst dat de jury twee gebouwen beloont met de prestigieuze Utrechtse architectuurprijs.

Nadat de jury een tweede bezoek had gebracht aan beide onderwijsgebouwen was het nog niet duidelijk welk gebouw ze hoger moest waarderen. De heldere structuur van het A.A. Hijmans van den Berghgebouw en de eigenzinnigheid van Forum ’t Zand stemden de jury zeer positief en heeft hen doen besluiten de beide gebouwen met hun specifieke kwaliteiten voor te dragen als winnaar voor de prijs.

Het A.A. Hijmans van den Berghgebouw in De Uithof is het onderkomen van het biomedisch cluster van de Universiteit Utrecht. Achter de neutrale gevel vindt een explosie van kleur en beleving plaats. Het juryoordeel: “In het interieur verhult de barokke inrichting in eerste instantie de ruimtelijke structuur. Toch blijkt deze juist opvallend helder. Hierin schuilt dan ook de kracht van het project.”

Forum ’t Zand is een als een ruimteschip ogende brede school, dat de jury zeer vrolijk stemde: “Dit is een schoolgebouw waaraan elk kind met plezier zal terugdenken. Het verleent de scholen en andere gebruikers een identiteit en biedt de wijk een icoon.” De jury heeft grote waardering voor de wijze waarop Venhoeven deze maatschappelijke opgave met beperkt budget heeft vormgegeven.

De Rietveldprijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een uitgevoerd project in de stad Utrecht. Daarbij telt de kwaliteit van het project zelf, maar ook de bijdrage die het levert aan de beleving en bruikbaarheid van de stad. Er waren dit jaar vier projecten genomineerd. Naast de twee winnaars waren dat het Cockpitgebouw en geluidsscherm van ONL [Oosterhuis_Lénárd] en Het Bolwerk, een ontwerp van AWG Architecten (Bob van Reeth).

De jury van de Rietveldprijs bestond uit Ton Schaap (voorzitter), stedenbouwkundige gemeente Amsterdam en stadsstedenbouwer van Enschede; André Kempe, Atelier Kempe Thill; Wilfried van Winden, Molenaar en Van Winden architecten; Marieke Hillen, architectuurhistoricus en redacteur bij De Architect.

De Rietveldprijs wordt op zondag 27 januari 2008 uitgereikt. De winnaars ontvangen beiden een geldbedrag van 7500 euro. Tijdens de uitreiking wordt ook bekend welk project de AD Utrechts Nieuwsblad Publieksprijs heeft gewonnen.
08-12-2007 11:42


Het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart, een ontwerp van Ben van Berkel van UNStudio, is onderscheiden met de Duitse Architectuurprijs 2007. De prestigieuze prijs werd uitgereikt op 4 december.

08-12-2007 11:35


Het NAi promoot (interieur)architectuur op een breed terrein. Dus ook voor kinderen. Tijdens de kerstvakantie kunnen kinderen aan de slag als interieurarchitect en hun eigen Cuypers-kamer ontwerpen.

Het NAi brengt in een persbericht de ontwerpwedstrijd voor kinderen onder de aandacht: 'Weet jij wie Pierre Cuypers is? Hij was een beroemde architect in Nederland. Een architect ontwerpt meestal alleen de buitenkant van een gebouw. Maar meneer Cuypers bedacht ook de binnenkant, hij ontwierp de kamers en zelfs de meubels. Pierre Cuypers was vaak op reis. Tijdens zijn reizen kreeg hij ideeën, waarvan hij tekeningen maakte. Die ideeën gebruikte hij bij het maken van gebouwen. Ben jij tussen de 6 en 12 jaar oud en vind je het ook leuk om je eigen kamer in te richten, kom dan naar de kerstvakantieworkshop in het NAi'.

 

Het NAi biedt elke schoolvakantie een andere workshop aan. Deze keer staat de workshop in het teken van de tentoonstelling ‘Cuypers. Architectuur met een missie'. De workshop start in de tentoonstelling. Aan de hand van een wandeling doen de kinderen ideeën op. Daarbij wordt goed gekeken naar de verschillende vormen die ze om zich heen zien en wat ze met deze vormen zouden kunnen doen. In een schetsboekje tekenen ze hun ideeën. Net als Pierre Cuypers gebruiken ze deze als inspiratie voor het ontwerpen van een kamer. In een speciale workshopruimte op de bovenverdieping van het NAi gaan de kinderen aan de slag met het bouwen van hun eigen kamer. Het aantal plaatsen is beperkt en daarom wordt reserveren aanbevolen.

Kinderworkshop: Ontwerp je eigen Cuypers-kamer.

In de kerstvakantie, 27 t/m 29 december 2007 en 2 t/m 5 januari 2008, van 14.00-16.00 uur.

Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.

NAi: Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam.

Reserveren via: www.nai.nl/inschrijven of Afdeling Educatie telefoon: 010-4401321 (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur).


www.nai.nl/educatie

 

08-12-2007 10:26


Vandaag (zaterdag 8 december) opent het totaal vernieuwde McDonald's restaurant in Delft-Noord officieel zijn deuren. Het restaurant aan de Kleveringweg heeft als eerste in Nederland zowel aan de binnen- als buitenkant een metamorfose ondergaan. Het nieuwe uiterlijk wil tot in de kleinste hoeken de waarden weerspiegelen waarmee McDonald's zich graag associeert: kwaliteit op alle fronten. De restyling is onderdeel van het McDonald's beleid om alle restaurants een eigentijdse, hoogwaardige uitstraling te geven, waarbij sfeer en comfort centraal staan.

Het nieuwe uiterlijk van het restaurant in Delft-Noord sluit volgens een persbericht van de fast food keten volledig aan bij het kwaliteitsdenken van McDonald's. De inhoud van het persbericht werkt hier en daar op de lachspieren. Zo lezen we: 'Het streven om gasten het allerbeste te bieden op alle fronten staat altijd centraal en zit in de genen van het bedrijf. Dat blijkt niet alleen uit de gebruikte ingrediënten, bereidingswijzen en producten. Het blijkt ook uit de inrichting van de restaurants'.

Kleurrijke afbeeldingen en sfeervolle vitrines met de verse ingrediënten die McDonald's gebruikt, benadrukken de aandacht die McDonald's besteedt aan kwaliteit. Daarnaast komen gasten op verrassende wijze alles te weten over de producten van McDonald's. Het nieuwe interieur kenmerkt zich daarnaast door heldere kleuren en een speelse indeling. Afgeschermde zitplaatsen met trendy meubilair zorgen er volgens McDonald's voor 'dat elk bezoek aan het restaurant gezellig en comfortabel is'. Ook de vernieuwde buitenzijde geeft het restaurant een frisse en moderne uitstraling. Het nieuwe uiterlijk is een ontwerp van de Europese Design Studio van McDonald's Europa. Het is al eerder geïntroduceerd in Frankrijk, Engeland en Duitsland.

Met het nieuwe restaurantconcept wil McDonald's haar gasten 'een onvergetelijke ervaring bieden. Zij kunnen in de nieuwe omgeving optimaal genieten van producten van topkwaliteit'. Tja, wie van kipcorn en volgens sommigen 'kartonnen' hamburgers houdt, zit zeker snor bij McDonald's. Ieder z'n smaak. Schrijver dezes mag af en toe ook graag aansluiten in de rij bij de kassa en een 'vette hap' bestellen, maar sorry het woord topkwaliteit brengen we, ondanks alle interieurinspanningen, niet direct in verband met McDonald's. 

 

Het persbericht heeft daar niets mee te schaften en 'ronkt' gewoon door. 'Zo is elk product volledig traceerbaar en worden alleen de allerbeste ingrediënten gebruikt. Ook gebruiken de restaurants sinds augustus 2007 frituurolie met maximaal 2 procent transvetzuren en maximaal 12 procent verzadigde vetzuren. Daarnaast ligt duurzaamheid ten grondslag aan McDonald's streven naar kwaliteit. In september 2007 is bijvoorbeeld duurzame koffie geïntroduceerd en sinds december 2007 maken de restaurants gebruik van scharreleieren. Met een uitgebreid menu en uitgebreide informatie over de voedingswaarde van de producten krijgen gasten bovendien de mogelijkheid een verantwoorde keuze te maken. Want ook dat valt voor McDonald's onder kwaliteit'.

McDonald's heeft in Nederland 219 restaurants die per week door ongeveer drie miljoen gasten worden bezocht. Meer dan vijftienduizend medewerkers vormen de kern van de organisatie. Momenteel exploiteren 86 franchisenemers één of meer McDonald's restaurants in ons land. Een beperkt aantal vestigingen is eigendom van McDonald's Nederland BV. Het eerste McDonald's restaurant opende in 1971 zijn deuren in Zaandam.

Het McDonald's restaurant Delft-Noord is het eerste Nederlandse restaurant met het zogenaamde 'Qualité-concept', waarbij het interieur geheel in het teken staat van kwaliteit bij McDonald's. Het fast food restaurant Delft-Noord is ook het eerste Nederlandse restaurant waarbij één van de nieuwe exterieurconcepten is toegepast. In het restaurant zijn 313 zitplaatsen gecreëerd.

In Nederland is inmiddels bij dertig McDonald's restaurants één van de nieuwe interieurconcepten toegepast. In totaal bestaan er twaalf nieuwe interieurconcepten voor McDonald's restaurants. Deze zijn: Eternity, United, Urban, Generation Safran, Generation Wenge, Generation Loft, Purely Simple, Origins, Lim Fresh, Lim Edge, Main Street en Qualité. Het doel is om voor 2009 ruim 30 procent van de Nederlandse restaurants een eigentijdse, nieuwe uitstraling te geven.

In september 2007 heeft McDonald's de Gym & Fun geïntroduceerd in Nederland: een nieuw speelconcept voor de jonge gasten met een basketbal-, bike- en hinderniszone. De eerste Gym & Fun is geopend bij McDonald's restaurant Amsterdam-Zuidoost. Een tweede Gym & Fun wordt nog dit jaar geopend in Heteren.

Het Franse architectenbureau Archange heeft de twaalf verschillende interieurs en de twee exterieurs voor de Europese Design Studio van McDonald's ontworpen.

07-12-2007 8:57

Design Vlaanderen reikt op 15 januari 2008 voor de veertiende maal de Henry van de Velde Awards & Labels uit in zaal De Schelp van het Vlaamse Parlement. Aan de labels is geen prijs verbonden, het is een kwaliteitslabel dat door het product mag gedragen worden zolang het in productie is. Het label getuigt van de authenticiteit, drang naar vernieuwing, creativiteit, afwerking en meerwaarde van het product. De uitreiking wordt vergezeld van een tentoonstelling in de Design Vlaanderen Galerie van 16 januari tot en met 2 maart 2008.

De Henry van de Velde Labels komen in aanmerking voor de Henry van de Velde Award Publiek 2007. Tijdens de tentoonstelling in de Design Vlaanderen Galerie kan het publiek stemmen voor het object van hun keuze. De Award is goed voor een trofee en geldprijs van 2.500 euro.

 

De Henry van de Velde Labels 2007 zijn toegekend door een speciaal daarvoor samengestelde vakjury, bestaande uit: Hilde Bouchez (designcritica en -theoretica), Leen Creve (journaliste Weekend-Knack), Colette Demil (hoofdredactrice Decors), Klara Desmedt (managar Designcentrum De Winkelhaak), Linda Raets (zaakvoerster Surplus), Wouter Ulburghs (adviseur OVAM), Johan Valcke (directeur Design Vlaanderen), Dieter Van den Storm (freelance journalist en projectcoördinator Interieur '08) en Guy Vermeirsch (zaakvoerder 't Huis van Oordeghem). In twee rondes reduceerden ze circa 150 inzendingen naar elf labels.

De Design Vlaanderen Galerie is open van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag en zondag is de Galerie open van 13.00 tot 17.00 uur. Op maandagen en feestdagen is de Design Vlaanderen Galerie gesloten.

 

Eén van de labels is gegaan naar: 'A{r}mor' buitenverlichting (ontwerp: 2005|realisatie: 2006) van Rotorgroup voor Modular Lighting Instruments. A{r}mor straalt door zijn robuuste, hoekige vormgeving een bijzondere kracht uit die doet denken aan de Stealth bommenwerpers en steeds vaker terugkeert in hedendaagse architecturale ontwerpen. De subtiliteit ligt in de minimale hoogte. Daardoor scheert de lamp als het ware over de ondergrond waarop het toestel gemonteerd wordt. Bij de enkelvoudige versie wordt het licht in één richting geprojecteerd, de dubbele versie geeft licht in beide richtingen. Een voorzetglas zorgt in beide versies voor een geaccentueerde lichtverspreiding. De voorziene lamptypes maakt de A{r}mor toegankelijk voor particuliere én projectgeoriënteerde opdrachten.

 

 

07-12-2007 8:48


Architectuurcentrum CASA houdt op dinsdag 11 december een debat over het architectuurklimaat in Arnhem. Dit klimaat wordt bepaald door aspecten als opdrachtgeverschap, architectuur- en welstandsbeleid, supervisie, vestigingsklimaat voor talentvolle ontwerpers en ontwerpcompetities. Is het architectuurklimaat gebaat bij een goede regie vooraf en of juist bij een gedegen controle achteraf?

CASA zal met deskundigen in een panel en de zaal debatteren over deze en andere zaken die het architectuurklimaat in Arnhem bepalen. In het panel zitten opdrachtgevers, ontwerpers en beleidsmakers, onder wie Jan Waegemaekers (directeur Giesbers Bouw Arnhem), Dirk Bergvelt (sr. projectleider Architectuur Lokaal) en Rein Geurtsen (Rein Geurtsen & partners, bureau voor stadsontwerp). Daarnaast zijn sleutelfiguren voor het architectuurklimaat in Arnhem uitgenodigd om deel te nemen aan de zaaldiscussie. De gespreksleiding is in handen van Paul Baeten.

 

Datum: dinsdag 11 december - aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur

Locatie: Huis Oostpool, Nieuwstraat 58, Arnhem

De entree bedraagt  5 euro. Leden van de CASA-sociëteit, vrienden van CASA en studenten krijgen gratis entree

 

 

06-12-2007 9:32


landrover_piet-boon

De spraakmakende vormgever Piet Boon ontwerpt voor de Nederlandse markt een exclusieve Land Rover Defender. De Piet Boon Defender Design Edition komt rond de jaarwisseling bij vrijwel alle dealers in het land te staan. Een deel van de opbrengst van de verkoop gaat naar Drive Against Malaria, een stichting die zich inzet voor de bestrijding van malaria.

 

De samenwerking tussen Piet Boon en Land Rover startte vorig jaar met de Piet Boon Design Edition Range Rover Sport. Een uitvoering die kon rekenen op veel aandacht van kopers. De gedeelde voorliefde voor stoer en strak design leidde tot een duurzame samenwerking tussen Land Rover en de ontwerper.

 

Dit keer heeft Piet Boon de Land Rover Defender onder handen genomen. "Het is een ontzettend stoere auto geworden waarbij ik veel met roestvrij staal en aluminium heb gewerkt", aldus Boon. De ontwerper heeft zich laten inspireren door het werk van de stichting Drive Against Malaria. "Een auto onder handen nemen is altijd leuk. Dat een deel van de opbrengst voor een goed doel is, inspireert me des te meer", aldus de ontwerper.

 

De stichting Drive Against Malaria is een initiatief van tv-presentatrice Julia Samuël en de Brit David Robertson. Met hun Land Rover bereiken zij malariagebieden die voor andere hulporganisaties slecht toegankelijk zijn om ter plekke muskietennetten en medicijnen uit te delen en voorlichting te geven. Hiermee redden ze jaarlijks vele kinderlevens. Op dit moment zijn Julia en David onder toeziend oog van BBC-verslaggevers in Congo waar zij een grote malaria-actie coördineren. Inmiddels zijn al meer dan 600.000 klamboes uitgedeeld in afgelegen gebieden.

 

Land Rover steunt Drive Against Malaria al jaren en zamelt op verschillende manieren geld in voor de stichting. Marc Bienemann, algemeen directeur Land Rover Nederland: "Toen ik David en Julia voor de eerste keer ontmoette, werd ik direct gegrepen door hun passie en enorme toewijding. Zij hebben van dit werk hun levensmissie gemaakt. Wij willen hen graag op allerlei verschillende manieren steunen zodat zij met hun Land Rover Defender zoveel mogelijk muskietennetten kunnen uitdelen." Land Rover heeft onder meer een sms-actie opgezet om muskietennetten te doneren. Door een sms met ‘Afrika' te sturen naar 4422 doneert iedere sms-er een muskietennet aan Drive Against Malaria. Daarbij maakt iedere sms-er kans op een gesigneerd boek van Piet Boon.

04-12-2007 8:50De Architectengroep Nederweert in Budel heeft de VKG Architectuurprijs gewonnen voor het ontwerp van het woonzorgcomplex Domus Bona Ventura. De VKG Architectuurprijs prijs is een initiatief van de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie en is bestemd voor projecten waarin kunststof kozijnen, ramen en deuren een belangrijke rol spelen.

Het Woonzorgcomplex Domus Bona Ventura is gebouwd in opdracht van Woningvereniging Nederweert. Het complex telt 72 zorgwoningen, verdeeld over drie woonlagen inclusief parkeergarage voor 84 auto’s en bergingen in het souterrain. De jury van de VKG Architectuurprijs was onder de indruk van de ‘zorgvuldig, haast ambachtelijk vormgegeven kozijnen. Op deze wijze toegepaste kozijnen, ramen en deuren van kunststof geven de gevel extra cachet. De in een klassieke boog gemetselde rollaag sluit prachtig aan op de bovendorpel van de samengestelde lamellenkozijnen. Dit project is het bewijs dat kunststof een volwassen alternatief vormt voor andere traditionele bouwmaterialen.’

De Architectengroep Nederweert is een samenwerkingsverband van Houtappels Architecten Nederweert en Saanen & Knoups Architecten te Budel. Van dit laatstgenoemde bureau was architect Rob Meuwissen nauw betrokken bij de totstandkoming van het project: “Wij zijn zeer ingenomen met de prijs. Ons ontwerp voorziet onder meer in klassieke bogen en zogenoemde estra’s in de gevel, en dan denk je eerlijk gezegd niet direct aan kunststof kozijnen. Wij waren aangenaam verrast dat dit materiaal perfect kon worden toegepast. De woningcorporatie is uiteraard altijd op zoek naar duurzame en onderhoudsarme producten. Wij hebben dan ook in overleg met de opdrachtgever gekozen voor kunststof en zijn erg blij dat die keuze nu is bekroond met deze prijs.”

Het Haagse bureau KOW Architectuur legde beslag op de tweede plaats, met het ontwerp voor het project ‘Boulevard’ in Enschede. Dit project bestaat uit vijf gebouwen, gegroepeerd rond een groene binnenhof. Er komen in totaal 168 luxe appartementen, enkele winkelruimtes in de laagbouw, en een observatieruimte op de bovenste verdieping. De jury vindt de architectuur van Boulevard 'een aanvulling op de nieuwbouw rond het vernieuwde Van Heekplein. Het monumentale ontwerp leent zich uitstekend voor de toepassing van kunststof gevelelementen. De goede isolerende eigenschappen, evenals de uitstekende wind- en waterdichtheid van de toegepaste kozijnen komen in combinatie met het onderhoudsarme karakter goed tot hun recht.'

 

De derde prijs werd toegekend aan EGM Architecten in Dordrecht. Zij ontwierpen een appartementengebouw in Amstelveen. Dit is een project uitgevoerd in gestapelde bouw met een opvallende vorm en een gemeenschappelijk atrium.Bij dit project was de jury gecharmeerd van de architectonische toepassing van kunststof kozijnen. 'De grijze kunststof kozijnen bevorderen de eenheid tussen de verschillende materialen in de gevel.. De kozijnen, ramen en deuren zijn op verzorgde wijze gedetailleerd in de gevel.'

 

Eervolle vermeldingen waren er voor Martini Architecten in Groningen (34 woningen in Harkstede) en het Heerlense bureau AGS Architecten en Planners (410 studentenwoningen in Nijmegen). Over de VKG Architectuurprijs De VKG Architectuurprijs is een initiatief van de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie en wordt uitgereikt sinds 2004. De jury bestond dit jaar uit Hugo Boogaard (architect, bureau Rudy Uytenhaak, Amsterdam), Jan Derwig (architectuurfotograaf, Amsterdam) en Albert Zegelaar (directeur VKG, Haarlem).

03-12-2007 9:09


Bent u liefhebber van het werk van Le Corbusier? Dan loont een bezoek aan het Vitra Design Museum in Weil am Rhein zeker de moeite. Nog tot 10 februari 2008 kan men hier terecht om zeer divers werk van één van de belangrijkste architecten van de 20e eeuw te bezichtigen. Een omvangrijk retrosepectief toont, naast talrijke schilderijen, tekeningen, foto's, films en architecturale modellen, ook originele meubels en sculpturen.

Vitra Design Museum

Charles-Eames-Strasse 1, D-79576 Weil am Rhein

Telefon +49 (0) 7621 / 702 3200

Telefax +49 (0) 7621 / 702 3590

www.design-museum.de


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >