Nieuws


28-11-2007 17:43


Het is de eerste keer sinds de titel Trap van het Jaar wordt toegekend (sinds 2000), dat deze titel te beurt valt aan een glazen trap. En wel aan de trap die staat bij Juwelierszaak Schaap & Citroen in Amsterdam.

winnaar_trap

De juiste trap is meer dan een puntje op de i; het is naast een opvallend en sfeerverhogend element in de omgeving ook een middel om klanten te verleiden om naar een volgende verdieping te gaan. WSB Interieurbouw uit Scherpenzeel en de opdrachtgever Juwelierszaak Schaap & Citroen in Amsterdam hebben dat goed aangevoeld. Bij de wereld van zacht glanzende juwelen, verleidelijke sieraden en oogstrelende horloges hoort de transparantie van glas en roestvrij staal. De EeStairs-trap staat midden in de zaak. EeStairs maakt allerlei soorten trappen en steeds vaker zijn dat trappen met designkwaliteit. Een trap van glas geeft een ruimtelijk gevoel.

WSB Interieurbouw is uiteraard trots met de toekenning van de titel."EeStairs heeft hem gemaakt, maar wij hebben hem ontworpen. Overigens doet EeStairs daar ook altijd een behoorlijke duit bij in het zakje. Zij hebben de technische know how om precies die trap te maken die jij hebben wilt.''

www.trappen.info

28-11-2007 9:12


Het Amsterdamse bureau Merkx + Girod is winnaar geworden van de Lensvelt Architect Interieurprijs 2007. Dat meldt het vakblad de Architect vandaag. De prijs werd in de wacht gesleept met de opmerkelijke Boekhandel Selexyz in Maastricht. De boekhandel is te vinden in een oude Dominicaner kerk.

Merkx + Girod kaapte de prijs weg voor de neus van Claus en Kaan Architectren, die met hun stadsarchief in Amsterdam eveneens hoge ogen gooiden. "Bij de uiteindelijke keuze is de jury gezwicht voor dat ene project dat het meest consequent het programma van eisen heeft vertaald en de relatie naar de stad het beste heeft gemaakt", aldus de jury. 

 

Ook de winnaar van de Mart Stamprijs 2007 werd bekend gemaakt. Dit initiatief van de Architect en Thonet werd gewonnen door Wouter Scheublin met zijn Framestoel. 

 

Het is overigens best opmerkelijk dat de Architect vandaag reeds berciht over de prijzen, want deze worden morgenavond pas uitgereikt. In het tijdschrift wordt bovendien teruggeblikt (!) op het evenement van morgen.

27-11-2007 8:57


Als de spreekuurafdeling intern uitbreidt waardoor de medische staf moet wijken, wat doe je dan? Het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond bouwde in de binnentuin een organisch ovaal gebouw van 13 x 20 meter met een afgerond groen dak, begroeid met sedum. Een enorme houten spinconstructie met gebogen spanten en kolommen van gelijmd Europees vurenhout en spintvrij Siberisch larikshout bepaalt de vorm en de sfeer binnen, want de houtconstructie is daar zichtbaar.

Architect ir. Th. J. Termond bi bna, van Architecten aan de Maas BV, staat voor het ontwerp van dit bijzondere gebouw. De Groot Vroomshoop Gelijmde Houtconstructies is meteen in het voortraject benaderd om mee te denken over de uitvoering. De specialisten van De Groot Vroomshoop maakten een constructieopzet in 3D. Vanwege de goede bijdrage in het voortraject heeft De Groot Vroomshoop van de aannemer opdracht gekregen het plan ook uit te voeren. De volledige houtconstructie is door De Groot Vroomshoop Gelijmde Houtconstructies B.V. geleverd en gemonteerd. Tevens zijn de engineering, het staalwerk, de voormontage en de pasbewerkingen allemaal door hen verzorgd.

De uiterste maat van dit gebouw beslaat 13x20 meter en bestaat uit een houten spinconstructie met gebogen spanten en kolommen van gelamineerd hout. Voor binnen is Europees vuren gebruikt en voor de onderdelen buiten spintvrij Siberisch lariks. De spanten zijn behandeld met twee lagen transparante Drywood Woodstain. De spanten zijn samengesteld door een gevingerlaste momentvaste verbinding. Er zijn in totaal 23 spanten, waarvan één centraal portaalspant met dubbele vingerlassen en 22 aanloopspanten met enkele vingerlassen. Het boeiboord bestaat uit gebogen multiplexplaten en zijn wit geschilderd. De vrije ruimte om het pand is begroeid met gras en bevat ook een uitloopterras voor de revalidatie. Het met sedum begroeide dak van de nieuwbouw sluit daar fraai bij aan.
26-11-2007 9:21


Erick van Egeraat heeft de internationale competitie voor de nieuwe entree en uitbreiding van het Drents Museum in Assen gewonnen. De nieuwe vleugel van het museum omvat ca. 2.000 vierkante meter en zal in 2011 zijn deuren openen. De andere vier deelnemers aan de competitie waren de bureaus ONL [Oosterhuis_Lénárd], Holzer Kobler en Drexler Guinand Jauslin uit Zürich, het Berlijnse bureau J. Mayer H. en het New Yorkse bureau Winka Dubbeldam/Archi-tectonics.

Belangrijk kenmerk van Erick van Egeraats ontwerp is de konsekwente integratie van museum en stad. In een afgewogen spel van gebouw, landschap en water krijgt het museum met de nieuwe expositievleugel een hernieuwde identiteit. Zowel het landschappelijke karakter als het cultuurhistorische beeld van de Assense binnenstad worden met dit ontwerp in belangrijke mate versterkt.

De verspringende, beplante dakvlakken van de nieuwe expositievleugel verbinden de bestaande tuinen en parken in de stad. Erick van Egeraat creërt zo een voor ieder toegankelijk parklandschap. Dakopeningen laten indirect daglicht toetreden tot de onderliggende expositieruimtes. Deze aaneengeschakelde ruimtes verbinden de nieuwe hoofdingang van het museum, het bestaande museumcomplex en het Assense stadslandschap.

Het bestaande koetshuis wordt de nieuwe hoofdentree van het Drents museum. Eén meter boven maaiveld opgetild krijgt het koetshuis een transparante glazen sokkel. Hiermee zal op een elegante wijze de functie van het gebouw als hoofdentree herkenbaar worden, terwijl deze de stedelijke structuur en historische gevel van het gebouw onaangetast laat. De glazen plint laat overdag het daglicht in de kern van het gebouw doordringen. 's Avonds transformeert het licht van het Koetshuis het Drents Museum in een baken voor de stad Assen en de inwoners.
26-11-2007 8:23


Wat is de huidige staat van de interieurarchitectuur in Nederland? Dat wordt duidelijk op 29 november als de redactie van de Architect samen met de directies van Lensvelt en Thonet de Lensvelt de Architect interieurprijs en de Mart Stamprijs uitreikt.

Deze prijzen zijn bedoeld als een stimulans voor de ontwerpende discipline. De interieurprijs is opgezet als versterking van en inspiratie voor een professionele en vernieuwende interieurdiscipline. Met de Mart Stamprijs worden vernieuwende stofontwerpen bekroond. Beide prijzen beogen de uit elkaar gegroeide werelden van cultuur en opdracht nader tot elkaar te brengen.

Op 29 november vindt de feestelijke prijsuitreiking van beide prijzen plaats in Breda, in de showroom van Lensvelt. Hans Lensvelt en Philipp Thonet overhandigen de prijzen.

Deze bijeenkomst wordt opgeluisterd door de Braziliaanse ontwerpers Fernando en Humberto Campana, die een lezing houden over hun werk waarin ze bruggen slaan tussen functie en emotie.

De directie van Lensvelt en de redactie van de Architect reiken voor de zevende maal de Lensvelt de Architect interieurprijs uit aan een in Nederland of België gerealiseerd interieurproject. Hiervoor zijn vijf projecten genomineerd. De winnaar ontvangt een bedrag van 12.000 euro. Doel van de prijs is het stimuleren van een professionele en vernieuwende interieurdiscipline en de uit elkaar gegroeide werelden van cultuur en opdracht nader tot elkaar te brengen.

Uit de in totaal negentig inzendingen zijn door de jury de volgende zes interieurprojecten genomineerd:

- Boekhandel Selexyz Dominicanen in Maastricht door Merkx + Girod Architecten: Herinrichting van de voormalige Dominicanerkerk tot een eigentijdse boekhandel met behoud van de bijzondere monumentale omgeving.

- Bakkerij Van Opstal - Van Boxel in Brecht (B) door PUUR interieurarchitecten: Aanpassing en verbouwing van een bakkerij aan de wensen van de veelzijdige en veeleisende klant van tegenwoordig.

- Fitnessruimte in Bilthoven door de Rijksgebouwendienst: Een hoge en donkere werkhal is verbouwd tot een lichte fitnessruimte, waar ambtenaren zich in het zweet werken voor een goede conditie.

- Anatomisch Museum in Leiden door ZEE- grafisch en architectonisch ontwerpen: Een museale opstelling van pathologische en anatomische preparaten in het Leidse Universitair Medisch Centrum.

- Gebouw Parkrand in Amsterdam door Richard Hutten: Ontwerp en inrichting van drie stedelijke binnenruimtes in de vorm van een eet-, woon- en kinderkamer in het appartementencomplex Parkrand van MVRDV.

- Stadsarchief De Bazel in Amsterdam door Claus en Kaan Architecten: Transformatie van het statige en monumentale bankgebouw van K.P.C. de Bazel tot een licht, open en publiek documentatiecentrum.

De jury van de Lensvelt de Architect Interieurprijs 2007 bestaat uit Mels Crouwel (Rijksbouwmeester, Benthem Crouwel Architecten), Liesbeth van der Pol (Dok Architecten), Marc Maurer (Maurer United Architects), Arjen Ribbens (NRC-Handelsblad), Dieter Van Den Storm (Interieur Kortrijk), Edwin Oostmeijer (Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling) en Harm Tilman (hoofdredacteur de Architect).

 

Afgelopen jaar ging de vrijstaande woning met praktijkruimte in Humbeek door Luc Binst met de rpijs aan de haal. Eerdere prijswinnaars zijn: ‘het Rijksmuseum voor Volkenkunde' in Leiden door Opera Ruimtelijk Ontwerpers (2001), ‘de Lairesse Apotheek' in Amsterdam van Concrete Architectural Associates (2002), ‘de Ontvangstkamer' in Tilburg door Jurgen Bey (2003), de ‘Supperclub Cruise' in Amsterdam door Concrete Architectural Associates (2004) en het ‘Nederlands Forensisch Instituut' in Den Haag door Claus en Kaan Architecten (2005).

Diezelfde avond wordt voor de eerste keer de Mart Stamprijs uitgereikt. Deze aanmoedigingsprijs is geïnitieerd door de redactie van de Architect en stoelenfabrikant Thonet en zal ieder jaar worden uitgereikt voor de beste stoel die door een ontwerper is gemaakt in het jaar voorafgaand aan de toekenning. Voor deze prijs zijn drie ontwerpen genomineerd. Aan de Mart Stamprijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden. Deze prijs is een aanmoedigingsprijs voor ontwerpers, met als doel een vernieuwend stoelontwerp te realiseren voor de projecten- en de consumentenmarkt.

Uit de in totaal zeventig inzendingen zijn drie ontwerpen geselecteerd. De eerste genomineerde is Ben Cohen voor zijn ‘Multiplex stoel'. Deze elementaire stoel bestaat uit tien latten en twee frames en is in een handomdraai in elkaar te zetten. De ‘CV - / - 2 stoel' van Marian Duijvestijn bestaat uit een Tempur matras waarin een frame met drie scharnierpunten is verwerkt, zodat ze kan worden uitgeklapt. De deken op de zitting kan door de gebruiker worden omgeslagen voor extra warmte. Tenslotte is de ‘Framestoel' van Wouter Scheublin een lichtgewicht houten stoel met een geheel eigen karakter, die een fascinatie verraadt voor constructie.

De jury van de Mart Stamprijs 2007 bestaat uit Evelyne Merkx (Merkx + Girod Architecten), Tineke Groen (Studio Groen + Schild), Jeroen Junte (de Volkskrant) en Harm Tilman (hoofdredacteur de Architect).

 

 

23-11-2007 16:35


Een wereld waarin alle gebouwen nauwelijks energie verbruiken, waarin draadloze technologieën zijn ingebouwd en waarbij alle gebouwen zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften van robots en de steeds ouder wordende bevolking?  Volgens een omvangrijk rapport dat onlangs in Brussel werd gepresenteerd, zijn deze ontwikkelingen niet meer ver weg.

Het rapport 'De wereld in 2030' werd geschreven voor de wereldbekende futuroloog en auteur Ray Hammond. In de publicatie kijkt hij naar de belangrijkste trends die waarschijnlijk vorm zullen geven aan de samenleving en het dagelijkse leven over een kwart eeuw. Het rapport werd gelanceerd op een top-event in Brussel, waar Europese beleidsmakers, NGO’s, toonaangevende academici en journalisten de bevindingen met vertegenwoordigers van de branche bespraken.

Hammond trekt een aantal opmerkelijke conclusies. Als bijvoorbeeld de helft van alle gebouwen zouden worden geïsoleerd volgens de hoogste normen die kunststof kan leveren, zou de EU de uitstoot van CO2 door gebouwen kunnen verminderen met 35 procent, ofwel 340 miljoen ton. Hiermee zouden de Kyoto-doelstellingen voor EU27 voor de sector voorbij worden gestreefd en bijna de helft van de strengere EU-doelstelling voor het jaar 2020 worden benaderd. Hammondt: “We hebben geen idee hoe de toekomst eruit zal zien, maar anticiperen maakt deel uit van onze strategie. Met dit rapport worden de drijvende krachten vastgesteld die waarschijnlijk vorm zullen geven aan de komende vijf decennia zoals we die nu kunnen overzien, en worden deze vervolgens geprojecteerd naar 2030. Eén ding is zeker: de snelle veranderingen die we sinds 1980 hebben gezien, zullen niet minder worden."

Het rapport voorspelt dat, grotendeels dankzij kunststof, alle woningen zullen overgaan op maximaal efficiënt energieverbruik, aangezien de gemiddelde temperatuur in Europa door klimaatverandering jaarlijks mogelijk zal kunnen dalen met wel drie graden Celsius. Isolatie, panelen, thermische bruggen en afsluitingen gemaakt van kunststof zullen in grote mate bijdragen aan efficiënter energiegebruik. Ook zullen energiebesparingen mogelijk zijn door draadloze sensoren die zich op huishoudelijke apparaten en belichting bevinden, waardoor lampen en andere apparaten automatisch worden uitgeschakeld zodra iemand de ruimte heeft verlaten. Het zorgt er ook voor dat de energiebehoeften in kantoren en huizen voortdurend worden gecontroleerd en aangepast.

23-11-2007 11:21


Er gaat geen week voorbij of er worden wel weer ergens architectuurprijzen uitgereikt. Op 29 november 2007 zullen in het Waldorf Hilton Hotel te Londen de winnaars van de Leading European Architects Forum (LEAF) Awards bekend gemaakt worden. De LEAF Awards worden dit jaar voor de vierde keer uitgereikt.

De awards worden uitgereikt in een elftal (!) categorien:

- International Building of the Year

- Young Architect of the Year

- International Interior Design Award

- Public Building Award (in ontwerpfase)

- Public Building Award (gerealiseerd)

- New Build Award (in ontwerpfase)

- New Build Award (gerealiseerd)

- Best Environmentally Sustainable Project of the Year

- Best Material Supplier to the Architecture Industry Award

- Structural Design Award

- Best Use of Technology Award

 


mercedes
Een van de genomineerden voor de International Building of the Year Award: het opmerkelijke Mercedes-Benz Museum in Stuttgart, ontworpen door UN Studio.


In de meest prestigieuze categorie (International Building of the Year) is het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart van het Amsterdamse kantoor UN Stdudio één van de kanshebbers. Ook het Atlas-gebouw in Wageningen, van de architect Raphael Vinoly, dingt mee naar de prijzen. Voorts is onder meer het Glazen Huis in het Belgische Lommel (ontworpen door Philippe Samyn) één van de kanshebbers. Het bureau OMA van de onvermijdelijke Rem Koolhaas dingt mee naar de New Build Award (in ontwerpfase) met de Porsche Design Towers I and II.

atlas 
Ook genomineerd: het Atlas-gebouw in Wageningen, ontworpen door Raphael Vinoly.


Op het gebied van interieur design zijn er geen Nederlandse of Belgische kanshebbers. Hoezeer ook vaak wordt gesteld dat Nederland op het gebied van interieurontwerp (zeker in het projectbereik) een internationale voortrekker is, deze positie heeft niet geleid tot de nominatie van een in de lage landen gerealiseerd interieurproject. Uit het doorgaans wat minder experimentele Duitsland zijn wél twee projecten genomineerd. Het betreft de interieurs van Home Couture-showroom in Berlijn en de Cosmo Grill-cafetaria in München.

 

Meer informatie is te verkrijgen via  

22-11-2007 8:39


Door een nieuw TNO-concept (PMO) kunnen ontwerpers en constructeurs van bouwprojecten sneller en met minder fouten hun ontwerp maken en aanpassen en de consequenties daarvan volautomatisch laten doorrekenen. Het concept wordt op dit moment geïmplementeerd door Graphisoft dat met hun pakket ArchiCAD één van de marktleiders is in ontwerpsoftware voor bouwers en architecten. Dit alles gebeurt in de context van het Europese project ManuBuild.

Building Information Modelling (BIM) is het gezamenlijk bewaren en bewerken van alle relevante data van een bouwwerk. Het TNO-concept voegt daar nu iets aan toe. Dankzij het gebruik van PMO kunnen de consequenties van aanpassingen in het gebouwmodel direct door de computer worden verwerkt. Tot op heden moest veel van de interpretatie door mensen worden gedaan, hetgeen kostbaar is en meer kans op fouten geeft. Dankzij PMO kan de computer nu deze interpretatie overnemen.

"Graphisoft heeft altijd al voorop gelopen in de bouwsector. Onze samenwerking met TNO is daar nog maar eens een bewijs van", aldus Dominic Gallello, CEO van Graphisoft.
PMO is één van de eerste praktische toepassingen van productmodellering met het Semantic Web (de nieuwe generatie internettoepassingen). TNO en Graphisoft zijn leidend in de bouwsector als het gaat om technologische ontwikkelingen. PMO is een open model dat voor iedereen gratis beschikbaar is.

 

 

20-11-2007 9:12


Gemeenten moeten eigenaren van flats aansporen om de veiligheid van hun gevels te onderzoeken. Vooral bij flats met gemetselde gevels en hoogbouw van voor 1980 kan de pui bezwijken, zeker bij zware storm. Dit schrijft de VROM-Inspectie in een rapport dat minister Vogelaar aan de Kamer heeft gestuurd. De VROM-Inspectie roept gemeenten op om flateigenaren gevaarlijke gevels te laten renoveren.

Gemeenten moeten er wettelijk op toezien dat gebouwen veilig zijn. In 2006 onderzocht de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) de veiligheid van gevelbekleding na een aantal incidenten. Zo vielen in mei 2005 zware gevelplaten van het Hilton hotel in Rotterdam. In juli 2006 stortte een glasplaat uit het dak van een winkelcentrum in Leidschendam. De VROM-Inspectie onderzocht achttien incidenten om meer inzicht te krijgen en concrete maatregelen op te kunnen stellen om de veiligheid te verbeteren.

Volgens het rapport zijn de oorzaken van de incidenten divers. Nieuwe gebouwen met onveilige gevels blijken vaak onzorgvuldig ontworpen of de bouw ervan is gebrekkig uitgevoerd. Ook zijn niet de meest veilige materialen toegepast. Bij incidenten met oudere gebouwen bleken de gevels vaak aan het eind van hun levensduur.
19-11-2007 8:55


Winkelinrichtingen zijn toonaangevend op interieurgebied. Dat zegt de jury van de Great Indoor Awards, die afgelopen zaterdag werden uitgereikt in het NAi Maastricht. Wonderwall werd onderscheiden met de prijs Interior Design Firm of the Year, Zaha Hadid, Heatherwick Studios, Ryui Nakamura Architects en Item Idem ontvingen de overige vier prijzen van The Great Indoors Awards 2007.

De jury baseerde haar keuze op een voorafgaande selectie van 23 genomineerden uit ruim 275 inzendingen. Het bezoekers- en wijnproefcentrum R. Lopez de Heredia in Spanje, ontworpen door architect Zaha Hadid (Verenigd Koninkrijk) en het East Beach Café in Engeland, geproduceerd door veelzijdig ontwerper Thomas Heatherwick (Verenigd Koninkrijk) werden geprezen voor het vormen van een coherent geheel van interieur en exterieur. De jury was het erover eens dat de iconische exterieurs van beide ontwerpen hebben geleid tot de interieurs die voortreffelijk aansluiten bij hun omhulsel maar ook op zichzelf markant zijn.

Door het selecteren van deze twee ontwerpen onderstreept de jury het belang dat zij hecht aan projecten waarbij het interieur en exterieur worden gezien als gelijkwaardige delen van een opdracht, bij voorkeur gerealiseerd door een enkele ontwerper of ontwerpstudio. 

Bij de twee andere winnende projecten van The Great Indoors Award droeg juist het niet erkennen van de onmiddellijke omgeving bij aan de kwaliteit van de ontwerpen. De Bernhard Willhelm flagship store in Shibuya, Tokio, toont een overdadig interieur, ontworpen door het ontwerpers collectief Item Idem (Japan), en is gelegen in een warenhuis. Geïnspireerd op Bernhard Willhelm's mode merk, gaat Item Idem in de aanval tegen de conventies van high-fashion verkooppunten.

Jin's Global Standard, een oogproduct zaak in Nagareyama (Tokio) ontworpen door de architect Ryuji Nakamura (Japan) lijkt in eerste instantie door zijn ligging in een winkelcentrum, waar zelden innovatieve verkoop concepten zijn terug te vinden, een onwaarschijnlijk ontwerp om een prijs te winnen. Nakamura overstijgt echter deze beperking en negeert de onbuigzame regels van het winkelcentrum door een conceptueel sterk en tegelijkertijd extreem klantvriendelijk interieur te ontwerpen. 

Retail voert de toon bij The Great Indoors Award 2007. Ook de prijs voor Interior Design Firm of the Year gaat naar een ontwerpbureau waarvan de naam synoniem is aan retail projecten. Het handelsmerk van Wonderwall (Japan), opgericht door designer Masamichi Katayama, werd geprezen voor zijn soms hilarische mix van gepolijste decadentie en bizarre humor. De luxe, een must voor hardcore retail, straalt af van de overdaad aan details en de mate van perfectie die deze firma in haar projecten legt. 

De jury van The Great Indoors Award 2007 bestond uit Rolf Fehlbaum (CEO Vitra), Renny Ramakers (Oprichter en directeur Droog Design), Andrej Kupetz (Algemeen directeur German Design Council en directeur Zollverein School), Claus Sendlinger (CEO en President van Design Hotels AG) en Wiel Arets (Architect en oprichter van Wiel Arets Architects). 

The Great Indoors is een nieuwe, tweejaarlijkse, internationale interieur design prijs. Interieur design, momenteel het meest vitale terrein binnen de vormgeving, integreert de disciplines mode, architectuur en productvormgeving. Door het wereldwijd signaleren van de beste interieur ontwerpen, wil The Great Indoors Award de best-of-practice cases belonen en daarmee de kwaliteit van interieur vormgeving verhogen. 

The Great Indoors is een initiatief van het NAi Maastricht, Marres, centrum voor contemporaine kunst Maastricht en Frame magazine en is mede mogelijk gemaakt door Provincie Limburg en de gemeente Maastricht.
19-11-2007 8:21


Met het ontwerp ‘Mengen en Loslaten’ heeft Micha de Haas architecten de Ymere NAi prijsvraag 2007 gewonnen. De jury koos het ontwerp om het sterke concept: Enerzijds mengt het verschillende gebruiksfuncties als wonen en recreëren, anderzijds probeert het plan de sociaal-economische situatie van de wijk te verbeteren. Het ontwerp Metrohalte Bijlmerpark van M3H architecten eindigde op de tweede plaats.

Jord den Hollander (architect/cineast) maakte dit afgelopen vrijdag namens de jury bekend tijdens de opening van de tentoonstelling 1:500 Ontwerp Heesterveld in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam. 
Woningcorporatie Ymere en het NAi hebben gezamenlijk 1:500 Ontwerp Heesterveld uitgeschreven met het doel de visievorming voor de inrichting van een stedelijke woonomgeving te stimuleren. De prijsvraag, waarbij de wijk Heesterveld in de Bijlmermeer als uitgangspunt wordt genomen, is erop gericht een duurzame kwalitatieve leefomgeving te ontwerpen. Hierbij staat de relatie tussen privé, gemeenschappelijk en openbaar gebied en dus de schaal van de directe woonomgeving centraal.

Nadat in juni zes plannen uit bijna veertig inzendingen werden geselecteerd, hebben de genomineerden hun plan uitgewerkt. Op 28 september hebben zij hun plannen aan de onafhankelijke jury gepresenteerd. In de tweede ronde heeft de jury vooral gelet op plannen die verschillende kwaliteiten in zich verenigen. Die kwaliteiten zouden niet alleen moeten worden gevonden in de architectuur en in de stedenbouwkundige inpassing, maar ook in de bijdrage van het ontwerp aan het sterker en vitaler maken van de samenleving in Amsterdam-Zuidoost. 

Het winnende plan ‘Mengen en Loslaten’ van Micha de Haas architecten maakte op de jury de beste indruk. Aan het plan ligt volgens de jury een uitgebreid en goed onderbouwd concept ten grondslag. De jury noemde ook de sterke theoretische onderbouwing en de ruimte die het plan biedt zich in de loop der jaren eventueel verder te transformeren.

Tweede prijswinnaar Metrohalte Bijlmerpark van M3H architecten maakte indruk vanwege het landschappelijke aspect. “Het deels terugbrengen van het polderlandschap is niet alleen een oplossing voor de behoefte aan waterberging, het geeft ook een sterke identiteit aan de wijk”, aldus de jury.
De overige genomineerde ontwerpen waren van Dittmar Architecten BNA, Inbo architecten, FARO architecten en Bureau Marco Henssen.

De jury van 1:500 Ontwerp Heesterveld bestond uit Jo Coenen, Manish Dixit, Machiel van Dorst, Jord den Hollander, Prem Radhakishun, Marlies Rohmer en Matthias Sauerbruch. Tentoonstelling De tentoonstelling 1:500 Ontwerp Heesterveld is van 17 november 2007 t/m 24 februari 2008 te zien in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam. Naast het presenteren van de zes ontwerpen geeft de tentoonstelling aan de hand van krantenartikelen, bouwtekeningen, foto’s en film een introductie op de Bijlmermeer en Heesterveld.

De genomineerde plannen zijn vanaf 26 november 2007 t/m 11 januari 2008 ook te zien in het informatiecentrum van stadsdeelkantoor Zuidoost in Amsterdam. Blikveld Bij de tentoonstelling verschijnt het boek ‘Blikveld’, uitgegeven door NAi Publishers. Deze publicatie bevat een uitgebreide presentatie van de zes genomineerde plannen, een fotoserie van Niels Stomps over het huidige Heesterveld en het beschrijft aan de hand van essays de culturele context van de buurt.
18-11-2007 22:54


Maarten Baas, Piet Hein Eek, Joris Laarman, Hella Jongerius en Nacho Carbonell. Het zijn slechts enkele namen van ontwerpers wiens werk vanaf 23 december 2007 tot 24 februari 2008 te zien zal zijn in de tentoonstelling The Family of Form in het Designhuis in Eindhoven.

De tentoonstelling met het werk van drie generaties graduates van Design Academy Eindhoven was eerder dit jaar te zien op de Salone del Mobile in Milaan en het Institut Neérlandais in Parijs. In een overzicht van 60 jaar Design Academy Eindhoven worden bekende ontwerpen als de Bugaboo en de Citybike van Giant direct naast ontwerpen van net afgestudeerden geplaatst.

 

De tentoonstelling werd met veel enthousiasme ontvangen in Milaan en Parijs. The Family of Form toont de thematiek die de afgelopen jaren op gang is gekomen: het bevragen van de identiteit van vormgeving. De jonge vormgever doet onderzoek naar idealen van schoonheid, individualiteit en materialisatie van fysieke of virtuele vorm. Hij zoekt naar menselijke en persoonlijke waarden, naar waardigheid en evenwicht. Hij komt tot verrassende inzichten, neemt stelling, ontwerpt nieuwe materialen en vindt nieuwe technieken uit. Gewicht- en tijdsinstrumenten worden op vernieuwende manieren ingezet en er is een hang naar het handvaardig geschakelde en het mechanisch bewegende.

 

Designhuis, Stadhuisplein 3 / 5611 EM Eindhoven

Openingtijden   dinsdag tot en met zondag 11.00-18.00 uur

17-11-2007 9:23


Omdat talent de kans moet krijgen om zich te tonen, heeft Design Vlaanderen vier gratis stands aangeboden aan designtalent op de beurs Design Brussels op Brussels Expo. Design Brussels start over ruim anderhalf uur (om 11.00 uur deze morgen) in Brussel.

 

Van 17 (vandaag) tot en met 25 november kan het publiek kennis maken met het werk van Michaël Bihain, de Grote Kleine Prins (een samenwerkingsverband van Linde Hermans, Ick Reuvis en Jeff Rutten), Peyman Design en Ben Van Orshaegen. De ontwerpers zullen ook ter plaatse aanwezig zijn. Naast deze vier creatieve stands is ook een informatiestand van Design Vlaanderen aanwezig.

 

Design Brussels, Brussels Expo, Hall 7, open van 11 tot 19 uur. Op 23 november duurt de designnight tot 23 uur.
http://www.designbrussels.com/.

 

 

16-11-2007 16:19


De kunstwereld van Amsterdam wordt verrijkt met een nieuwe bijzondere galerie: Paule Carré Art & Design Gallery. Aan één van de ‘hotste’ winkelstraten van de hoofdstad, de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam Zuid, opent Paule Carré op 15 november op nummer 44 een vooral Mediterraan geïnspireerd kunstcentrum. 

De eerste expositie in Paule Carré Art & Design Gallery is van de schilder Guy Olivier. Ontroering & Beroering (16 november 2007 tot en met 8 februari 2008): dat is wat Olivier in zijn schilderijen legt. Zijn wereld is een toneel en vaak een blijspel. De glorie van het bestaan in al zijn vormen en merkwaardigheden. Juist door het schilderen van onze onvolkomenheden toont Guy de schoonheid. De doeken die worden gebruikt voor de eerste expositie zijn vrolijk, sierlijk: voornamelijk vrouwen. Daarna volgen exposities van Peppe Butera (11 februari 2008 tot en met 25 april 2008) en Alfred Kareh (28 april 2008 tot en met 4 Juli 2008).
16-11-2007 16:11


Het bestuur van de Jaap Bakema Foundation heeft de Bakema Fellowship 2007/2008 toegekend aan architect Ismae’l Sheikh Hassan voor zijn onderzoeksvoorstel met de titel ‘Urban Exaggerations and Exceptions - Palestinian Refugee Camp’. Hassan ontvangt een beurs van € 10.000 voor het onderzoek dat zich zal richten op de architectonische en stedenbouwkundige mogelijkheden om een positieve impuls te geven aan het leven in de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon.

Het bestuur van de Jaap Bakema Foundation heeft uit 29 inzendingen unaniem voor dit voorstel gekozen vanwege de mogelijke omkering van de vastgeroeste politieke status naar een dynamische ruimtelijke ontwikkeling, waarbij architectuur een exploratie en representatie kan zijn van de ruimtelijke uitdagingen die Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon bieden.

Bakema Fellow 2007 Ismae’l Sheikh Hassan (Libanon 1980) is promovendus aan de Katholieke Universiteit Leuven (KULeuven). Hij behaalde in 2002 zijn bachelordiploma aan de Mississippi State University School of Architecture met een project waarin hij onderzoek deed naar het ontwerp van gebouwen in Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon. In 2005 studeerde hij af als master aan de KULeuven waarin hij een multidisciplinaire verbreding van dit onderwerp zocht.
In de voorbereidingen van zijn promotie aan de KULeuven richt hij zich op de verdere mogelijkheden van architectuur en stedenbouw in de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon. 

Het onderzoek van Hassan ligt op het kruispunt van ontwerp, maatschappij en technologie, in de geest van architect J.B. Bakema naar wie de fellowship is vernoemd. De Jaap Bakema Fellowship is een beurs voor speculatief en verkennend (ontwerpend) onderzoek op het snijvlak van architectuur, techniek en samenleving. De beurs van 10.000 euro wordt verstrekt als bijdrage aan oorspronkelijk onderzoek dat betrekking heeft op deze terreinen die zo’n belangrijke rol speelden in het werk en denken van Jaap Bakema.

Het bestuur van de Jaap Bakema Foundation bestaat uit Ole Bouman (directeur van het Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam), Felix Claus (oprichter en naamgever van Claus en Kaan Architecten, Amsterdam), Hans Ibelings (uitgever/redacteur A10 new European architecture, Amsterdam), Ed Taverne (emeritus hoogleraar architectuurgeschiedenis, Groningen) en Frederieke Taylor (eigenaar van de Frederieke Taylor Gallery, New York). 

J.B. Bakema (1914-1981) is een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse architecten. Hij heeft een grote rol gespeeld als ontwerper, theoreticus, docent en popularisator van zijn professie. Bakema is - door zijn brede interesse voor architectuur (van stoel tot stad), zijn overtuiging van de maatschappelijke betekenis van de architectuur en stedenbouw en zijn internationale oriëntatie - de inspiratiebron voor een fellowship, die bestemd is voor onderzoek dat nieuwe perspectieven kan openen op ontwerp, gebruik en perceptie van de gebouwde omgeving.
14-11-2007 8:20


Het Tilburgse interieurontwerpbureau 3D Projecten heeft de prestigieuze Visa Retail Jaarprijs 2007 in de wacht gesleept. Het door 3D ontworpen en gerealiseerde interieur van de hoogmodische schoenenzaak Smits in Arnhem werd op het Retail Jaarprijs Gala in Hilversum bekroond in de categorie Beste Retail Design.

De vakjury heeft louter lovende woorden voor het bijzondere interieur: 'uitzonderlijk design', 'toegankelijke luxe gecombineerd met hartelijke exclusiviteit', 'design is tot kunst verheven, door de combinatie van vormgeving, materiaalkeuze, visuals en kleurgebruik'. En 'Het design draagt niet alleen bij aan de attractiviteit, maar evenzeer aan de belevingswaarde van de winkel en het commerciële succes'.

Smits schoenen, een begrip in Arnhem, vertrouwde 3D Projecten eind vorig jaar de herinrichting van hun succesvolle winkel toe. In het nieuwe winkelconcept van Smits schoenen zijn hun klassieke kernwaarden vertaald en uitdrukkelijk geïntegreerd in het interieurontwerp. Vanuit de begrippen product, zitten en beleving is een conceptvisie uitgewerkt waarin de functie en beleving van het winkelinterieur naadloos aansluit op de werkwijze van Smits.

Het eindresultaat is een authentieke en sfeervolle winkel, die de kwaliteiten van Smits Schoenen vertaald heeft naar de toekomst en functionaliteit koppelt aan beleving en uitstraling. Het ontwerpbureau van directeur Peter Robben bevestigde bovendien haar reputatie met een tweede nominatie. Het interieur van Salvatore Juweliers in Rotterdam werd door de onafhankelijke vakjury bij de beste tien ontwerpen gepositioneerd.
14-11-2007 8:16



Maarten Baas, Piet Hein Eek, Joris Laarman, Hella Jongerius en Nacho Carbonell. Het zijn slechts enkele namen van ontwerpers wiens werk vanaf 23 december te zien zal zijn in de tentoonstelling The Family of Form in het Designhuis.

De tentoonstelling met het werk van drie generaties graduates van Design Academy Eindhoven was eerder dit jaar te zien op de Salone del Mobile in Milaan en het Institut Neérlandais in Parijs. In een overzicht van '60 jaar Design Academy Eindhoven' worden bekende ontwerpen als de Bugaboo en de Citybike van Giant direct naast ontwerpen van net afgestudeerden geplaatst. De tentoonstelling werd met veel enthousiasme ontvangen in Milaan en Parijs.

The Family of Form toont de thematiek die de afgelopen jaren op gang is gekomen: het bevragen van de identiteit van vormgeving, zo meldt het persbericht. De jonge vormgever 'doet onderzoek naar idealen van schoonheid, individualiteit en materialisatie van fysieke of virtuele vorm. Hij zoekt naar menselijke en persoonlijke waarden, naar waardigheid en evenwicht. Hij komt tot verrassende inzichten, neemt stelling, ontwerpt nieuwe materialen en vindt nieuwe technieken uit. Gewicht- en tijdsinstrumenten worden op vernieuwende manieren ingezet en er is een hang naar het handvaardig geschakelde en het mechanisch bewegende'. Nadere informatie: www.designhuis.com.
12-11-2007 9:16


Hedendaagse Noorse architectuur is het onderwerp van het seminar ‘Modern architecture in traditional landscape’ op woensdag 28 november. Op initiatief van de Noorse ambassade, presenteren tijdens het seminar drie vooraanstaande Noorse architecten hun werk waarin de relatie tussen architectuur en landschap een belangrijke rol speelt. Drie Nederlandse ontwerpers zullen op deze Noorse sprekers reageren.

Einar Jarmund (Jarmund & Vigsnæs), Jan Olav Jensen (Jensen & Skodvin) en Morten Løvseth (Morten Løvseth arkitektkontor) behoren tot de meest prominente architecten van Noorwegen van dit moment. Løvseth is onder meer ontwerper van het Noors Oliemuseum in Stavanger. Een van de bekendste werken van Jarmund & Vigsnæs is het internationaal geprezen ontwerp van een onderzoekscentrum op Spitsbergen. Van Jensen & Skodvin wordt momenteel een complex van thermen en een hotel in het Oostenrijkse Bad Gleichenberg voltooid.

De Nederlandse ontwerpers die als co-referent optreden zijn Jacques de Brouwer (Bedaux de Brouwer architecten), Michael van Gessel (Landscapes) en Alex van de Beld (Onix). Voorafgaand geeft Ulf Grønvold, senior curator van het Noorse National Museum of Art, Architecture and Design een overzicht van de ontwikkeling van de Noorse architectuur en de verwevenheid met het landschap.
Het seminar wordt geopend door de ambassadeur van Noorwegen, Eva Bugge. Moderator van de dag is Hans Ibelings (redacteur en uitgever van het tijdschrift A10 new European architecture). De voertaal is Engels. Plaats van handeling; het WTC in Rotterdam.
12-11-2007 8:31


De architectuur verkeert niet in een crisis. Dat was de belangrijkste conclusie van Ole Bouman, directeur van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) na afloop van het congres Architectuur 2.0. Het congres werd afgelopen vrijdag gehouden in De Doelen in Rotterdam. Lezingen werden verzorgd door toparchitecten als Rem Koolhaas, Mels Crouwel, Winy Maas, Ben van Berkel en Willem Jan Neutelings.

 

Waarom zou de architectuur in een crisis verkeren? Ole Bouman geeft in een ter gelegenheid van het congres geschreven essay een hint: "Het is zo langzamerhand een vaststaand gegeven dat de architect niet meer dezelfde positie heeft in het bouwproces als voorheen. Diverse krachten, veel sterker dan welk talent of genie ook, werken in op het werk van de architect. Financieringsmodellen, eigendomsverhoudingen, globalisering, nieuwe media, juridisering, specialisatie, noem maar op. Het gaat hard en het houdt niet op."

En toch weet de architect zich hiertegen teweer te stellen, zo concludeerde Bouman na afloop van het congres. "Wat mij opviel is dat er in alle lezingen niet of nauwelijks geklaagd is. En dat is goed nieuws."
Bij Boumans conclusies zijn kanttekeningen te plaatsen. Zo is het natuurlijk niet werkelijk mogelijk om uitspraken te doen over 'de architectuur' op basis van de lezingen van zes architecten die allemaal tot de internationale avantgarde behoren (Francine Houben, Wiel Arets, Ben van Berkel, Willem Jan Neutelings, Winy Maas en Rem Koolhaas).

In de meest interessante lezing van de dag hamerde Willen Jan Neutelings precies op dit punt. Waar de andere sprekers zich beperkten tot een bespreking van hun eigen werk, trakteerde Neutelings de in grote getale toegestroomde belangstellenden op een vinnig betoog over het contrast tussen de 5 procent avantgarde architectuur die alle aandacht voor zich opeist, en de 95 procent van het vak die in alle discussies volledig buiten beschouwing wordt gelaten.

Zijn gloedvolle betoog leverde Neutelings het langste applaus van de dag op. Zelfs de internationale ster Rem Koolhaas (die, zo als de etiquette der sterren gebiedt, te laat kwam voor zijn lezing) kreeg minder bijval. Dat was begrijpelijk: Koolhaas' plichtmatige betoog over 'bondgenootschappen' leverde in feite geen enkele inhoudelijke bijdrage bij de beantwoording van de vragen die door dagvoorzitter Ole Bouman aan de orde werden gesteld. Het enige dat men van Koolhaas te horen kreeg was dat bondgenootschappen hem in staat stellen 'interventies' te plegen. Over het doel van deze interventies en de mogelijk voor het vak als geheel relevante implicaties van zijn opvattingen zweeg Koolhaas.


Bij de afsluiting van het hoe dan ook interessante congres kon Bouman concluderen dat de architectuur niet in een crisis verkeert. "Maar misschien is er op het gebied van stedenbouw wél een crisis", voegde Bouman hieraan toe. "En ook op de gebieden 'natie' en 'continent' zijn er natuurlijk probelemen. Daar liggen de nieuwe condities voor de architectuur. Want die oplopende schaalsprongen zijn natuurlijk wel van groot belang en invloed op de architectuur." En zo ging het overwegend jonge publiek naar huis met een belangrijke boodschap: wie werkelijk relevant wil zijn in zijn vak, dient de grenzen van het eigen vak en het eigen land te negeren. Of had Willem Jan Neutelings wel degelijk een punt?

 

09-11-2007 18:27


In Shanghai vindt van 15 tot en met 21 november de ‘International Creative Industry Week' plaats. Architecten en designers uit de hele wereld zullen hier hun werk laten zien, op een totaal tentoonstellingsoppervlak van 20.000 vierkante meter. Nederland heeft binnen deze expositie een eigen verdieping van 2000 vierkante meter, waar zo'n zestig Nederlandse architecten en designers zullen exposeren onder de naam ‘Dutch Design Exhibition'.

 

Gedurende de hele week is het werk van de Nederlandse Creative Industry te zien. Op 16 november vindt de Hollanddag plaats, met een lunchforum over ‘Sustainable Architecture', matchmakingsessies verzorgd door het Nederlands consulaat en de Holland dag receptie. Deze dag wordt afgesloten met ‘Pecha Kucha Night, Vol. 8'. Dit is een open avond waarop iedereen uit de creatieve sector de kans krijgt om een presentatie te geven. Rond de twaalf sprekers zullen twintig slides laten zien.

In samenwerking met Urban China Magazine is een lezingenserie samengesteld die van 17 tot en met 19 november plaats heeft op Tongji University.

 

De Dutch Design Exhibition wordt georganiseerd door het Nederlands consulaat generaal, in samenwerking met Architecture Center Shanghai.

 

www.siciw.com/english/index.htm
www.dutchdesignexpo.net
www.far-china.net
(vanaf 1 december) www.architecturecentershanghai.net

  

09-11-2007 9:20


Morgen, zaterdag 10 november, wordt de zevende Architectuurbiënnale in Sao Paulo geopend, waar de tentoonstelling ‘Tangible Traces - Dutch Architecture and Design in the making', de inzending van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), haar primeur beleeft.

Hoe krijgen architectuur en design betekenis in een wereld waarin globalisering, standaardisatie en commercialisering de boventoon voeren? ‘Tangible Traces' geeft een mogelijk antwoord: door het omarmen van begrippen als vakmanschap, traditie en context. Deze begrippen zijn de bindende schakels tussen het werk van architectenbureau Onix, ruimtelijk vormgever Frank Havermans, stoffenontwerpster Claudy Jongstra, modeontwerper Alexander van Slobbe en industrieel vormgeefster Hella Jongerius.

 

Al jarenlang werken deze ontwerpers aan een oeuvre waarin ze op bovenstaande condities een geheel eigen antwoord formuleren. Diepere betekenislagen worden aangeboord door een nieuwe aandacht voor het detail en de (locale) context, het herontdekken van vergeten ambachtelijke technieken en door een fascinatie voor gewone materialen. Hoewel een zweem van nostalgie aan de projecten kleeft, zijn ze door het gebruik van de allerlaatste technologieën en een onmiskenbaar Nederlands conceptueel denken, duidelijk van deze tijd.

 

Illustrator Yke Schotten, fotografenduo Anuschka Blommers en Niels Schumm, architectuurcriticus Roemer van Toorn, grafisch vormgever Joost Grootens en designcriticus Louise Schouwenberg voorzien het werk van de vijf exposanten van context. Het tentoonstellingsontwerp is van Jurgen Bey. En Hansje van Halem is verantwoordelijk voor het grafisch ontwerp.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij het Stimuleringsfonds voor Architectuur, Gispen International BV en Vitra.


www.nai.nl.

 

 

07-11-2007 12:15


Niemand minder dan Michele De Lucchi geeft op vrijdag 16 november om 17.00 uur een exclusieve voorstelling in het NAi Maastricht. De Lucchi maakt met een kettingzaag zijn autonome artistieke ambitie tot een architectonisch object. Al zagend creëert hij uit een boomstronk een klein houten huis, dat in de reeks 'Casette a forma di casa' wordt opgenomen.

Sinds dinsdag 6 november zijn in de Bogenzaal van het NAi Maastricht twintig uit hout vervaardigde architectonische modellen, schetsen en foto's van De Lucchi te zien. Deze tentoonstelling Casette a forma di casa (die duurt tot en met vrijdag 16 november) brengt een onderdeel van de meer autonoom artistieke ambitie van De Lucchi over het voetlicht. Dit is tevens de eerste activiteit in het kader van The Great Indoors Award 2007, een nieuwe internationale designprijs in meerdere categorieën.

De motivatie van De Lucchi voor de 'casette' (kleine huizen) vond hij in zijn behoefte om naast zijn professionele werk zijn emotie de vrije ruimte te geven op een meer experimenteel vlak. Hoewel de modellen nog geen directe toepassing in het professionele werk van De Lucchi hebben, vormen ze voor hem wel een bron van inspiratie door hun eenvoud, grove vormen en natuurlijkheid. De tentoongestelde architectonische modellen staan centraal in het boekje 12 racconti con casette (twaalf verhalen met kleine huizen) dat De Lucchi in 2005 schreef. Het korte, maar krachtige project van Michele De Lucchi  is een gezamenlijk initiatief van het NAi Maastricht en woningfonds Vesteda.

Michele De Lucchi (1951) was de stuwende kracht achter Gruppo Cavart en één van de grondleggers van Memphis, de groep ontwerpers die de designscène wereldwijd beïnvloedde in de jaren '80. Ook ontwierp hij in diezelfde jaren verlichting als bijvoorbeeld de 'Tolomeo', tot op vandaag het boegbeeld van Artemide. In 1988 stichtte hij de Studio De Lucchi. Architect De Lucchi ontwierp onder meer nieuwe musea, zoals het Neues Museum in Berlijn en kantoorgebouwen voor onder andere de Deutsche Bank. Hij ontwierp ook het leescafé in het Centre Céramique in Maastricht.  Tevens ontwikkelde hij nieuwe visies op kantoorinrichtingen voor Philips, Siemens en Vitra. Selecties van zijn producten zijn te zien in de belangrijkste designmusea van Europa, VS en Japan. Het Centre Pompidou in Parijs heeft een groot deel van zijn archief opgenomen in de collectie. De Lucchi werkt momenteel aan de Fondazione Cini in Venetië, aan de renovatie van het Sforzesco kasteel met David Chipperfield en het opknappen van het Franco Parenti Theatre in Milaan. Ook is hij in Georgië betrokken bij het ontwerp van verschillende overheidsgebouwen. Zijn firma aMDL is gevestigd in Milaan, Rome en Berlijn.

http://www.the-great-indoors.com/

06-11-2007 18:27


Het seminar Tradition Today vindt donderdag 15 november plaats in het auditorium van het museum Boijmans van Beuningen. Tijdens dit seminar gaan diverse binnen- en buitenlandse sprekers in op de populariteit en betekenis van de huidige traditionele tendensen in architectuur en stedenbouw.

Architectuurcriticus Hans Ibelings en architect Sjoerd Soeters geven na afloop een kritische reflectie. Het traditionalisme is terug van weggeweest. De herleving van traditionalistische opvattingen is op verschillende manieren te beschouwen, maar hoe dan ook te pregnant aanwezig in de architectonische cultuur om over het hoofd te kunnen worden gezien of te negeren.

Het seminar Tradition Today biedt een stand van zaken van op tradities geënte architectuur hier en nu, in Nederland en daarbuiten. De titel kan enigszins dubbelzinnig worden opgevat. Dat past volgens de organisatoren ook bij een onderwerp dat niet vrij is van paradoxen. Traditie is vandaag immers niet hetzelfde als het gisteren was of morgen kan zijn.
Op het seminar Tradition Today komt een aantal posities aan bod binnen het hedendaagse traditionalisme. Dit traditionalisme kan omschreven worden als het welbewuste gebruik van en het voortbouwen op tradities. Traditionalisme is geen stijl, maar in de eerste plaats een houding die kan leiden tot een veelheid aan uitdrukkingsvormen.
Voor meer informatie over het seminar en de andere programma onderdelen van Tradition Today, zie: www.traditiontoday.nl.
06-11-2007 8:48


De Groot Vroomshoop Bouwmaatschappij realiseerde onlangs op de High Tech Campus in Eindhoven twee kleinere kantoorpaviljoens. De kern: een prefab betonnen hoofddraagconstructie, betonnen prefab vloeren, prefab hsb gevelelementen en daaromheen een schil van glas en aluminium.

De High Tech Campus Eindhoven is een compact gebied waar een keur aan hightech bedrijven is gevestigd. De gebouwen op het circa 1 vierkante kilometer grote terrein stralen transparantie en technische dynamiek uit. Alle gebouwen zijn anders, maar wel met een onderliggende samenhang. Als aanvulling op de relatief grote gebouwen ontwikkelde de Campus ook een tweetal kleine kantoorpaviljoens. Kleine organisaties, met een binding met de hoogwaardige technologie, kunnen hier tussen de grotere ontwikkellabs hun diensten organiseren.

De opdracht voor de bouw was afkomstig van Philips Technical. Van den Pauwert BNA Architecten uit Eindhoven was verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw en de algehele coördinatie was in handen van De Groot Vroomshoop Bouwmaatschappij uit Vroomshoop. Kornel Poelsma, hoofd projectmanagement namens De Groot Vroomshoop: “De kern van het project is prefab. Dit zijn de betonnen hoofddraagconstructie, de betonnen vloer, maar ook de hsb gevelelementen. Philips heeft met name voor ons bedrijf gekozen omdat wij een ervaren turn-key systeembouwer zijn.

De Groot Vroomshoop houdt zich voornamelijk bezig met de bouw van permanente en semi-permanente kantoren, scholen en zorggebouwen. Dit project paste precies in dat plaatje”, aldus Poelsma, die de prijs en de snelheid van bouwen en het ‘goede gevoel’ dat Philips had bij De Groot Vroomshoop als belangrijke reden geeft voor het verkrijgen van de opdracht. “In totaal zijn we voor de realisatie van beide kantoren zo’n 34 weken op de bouwplaats actief geweest. Voor een project met deze omvang is dat snel te noemen.”

Het eerste paviljoen heeft een ongelijkmatige raamverdeling met daartussen panelen van halftransparante glaselementen. De zonwering voor de volledig glazen zuidgevel bestaat uit lensvormige horizontale schoepen. De volledig glazen noordgevel geeft over de waterplas heen uitzicht op de Strip, de centrale voorzieningen op de campus. Van het tweede paviljoen zijn de steeds terugkerende vloerlijnen aan de zuidzijde verlengd tot ruime balkons die ook een zonwerende functie verzorgen. In de zijgevels geeft binnen een strak ritme de vleug op de aluminium profielpanelen een afwisselend beeld per verdieping. Binnen is de ruimtelijkheid vergroot door toevoeging van vides, zodat daglicht ook in de centrale verkeersruimten doordringt. Ondanks de kleine afmetingen van het gebouw zijn zo interessante doorkijkjes en lichteffecten ontstaan. “De creativiteit van de architect en onze bouwtechnische expertise hebben gezorgd voor een perfecte samenwerking”, aldus Poelsma, die tot slot aangeeft dat dit soort projecten naadloos passen bij De Groot Vroomshoop. “We hebben veel kennis op het gebied van hsb. We zien dat klanten steeds meer het gehele project bij één partij neerleggen. Het mooie daarvan is dat wij de expertise in huis hebben.”
05-11-2007 8:15


Japan is als land bijzonder geïnteresseerd in design en goede vormgeving. De afgelopen jaren heeft 100% Design Tokyo dan ook steeds meer aan belang gewonnen. Dat blijkt ook duidelijk uit een enquête vorig jaar bij een groep designbedrijven. Als belangrijkste exportland buiten Europa keerde Japan als koploper terug. Daarom nam Design Vlaanderen, hierbij ondersteund door Flanders Investment and Trade, het initiatief om bedrijven en ontwerpers een groepsstand aan te bieden op de beurs 100% Design Tokyo.

 

Het heeft niet lang geduurd om deze eerste Vlaamse groepsstand op 100% Design Tokyo gevuld te krijgen. Dertien ontwerpers en bedrijven zagen meteen de mogelijkheden van de Japanse markt en schreven zich in. Het resultaat was een boeiende mix, 112 vierkante meter groot, van tassen, accessoires, keramiek, interieurobjecten, zitmeubels, tapijten, verlichting, een snowboardbinding, verwarmingstoestellen, buitenmeubilair en buitenaccessoires.

 

De deelnemers aan 100% Design Tokyo, dat van 30 oktober tot en met 4 november plaatsvond, waren: A Ward/t, Beyond Snow, François Blommaerts, D &M Depot, Domani, Extremis, Jaga, JHP Concept, Kreon, Orang Tiga, Sixinch, Piet Stockmans, TAL.

 

Om alles tot een vloeiend en boeiend geheel te brengen, werd een beroep gedaan op interieurarchitect Stephan Berteloot. Sinds vorig jaar werkt Design Vlaanderen voor buitenlandse groepstentoonstellingen samen met Saskia Wierinck, Barlock, voor het drukwerk. Zij heeft nu haar derde paspoort in de reeks ontworpen, waarin de deelnemers terug te vinden zijn. Het formaat en de afwerking van het paspoort zorgen ervoor dat het niet alleen een bijzonder handig drukwerk is, maar ook een collector's item.

 

De deelnemers waren tijdens de beurs trouwens ook terug te vinden in de oude Belgische ambassade. Dit gebouw, jarenlang een icoon in Tokyo, is door België verkocht. Tijdens de Tokyo Designer's Week 2007 was er nog meer moois te ontdekken in Tokyo. Op hetzelfde terrein waar 100% Design Tokyo (http://www.100percentdesign.jp/) plaatsvond, was er ook Blickfang (http://www.blickfang.com/). Deze beurs was volledig gewijd aan juweelontwerp en kleine reeksen van accessoires. Silke Fleischer, Cynthia Jacobs en Elke Peeters brachten er met de steun van Design Vlaanderen hun collectie. In DesignTide kon men de nieuwste werken van Sylvain Willenz vinden.

01-11-2007 8:29


De ‘post' faalkosten wordt op een schrikbarende 6 miljard euro ingeschat (10 procent van de bouwomzet, bron USP Marketing Consultancy 2005). Naar nu blijkt schrijft de bouwsector de oorzaak van die faalkosten voornamelijk toe aan een gebrekkige gegevensuitwisseling en communicatie (21 procent), alsmede aan te weinig aandacht voor uitvoerbaarheid in de ontwerpfase (20 procent). Op beide zaken kan goed en concreet worden ingegrepen. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder het BouwPanel.

Communiceren van gegevens blijkt grootste uitdaging in de strijd tegen faalkosten Binnen alle marktpartijen weet men waar de oorzaken van faalkosten liggen. Met afstand worden gebrekkige communicatie (21 procent) en een onuitvoerbaar ontwerp (20 procent) als belangrijkste oorzaak van faalkosten toegewezen. In de communicatie speelt de gegevensuitwisseling een belangrijke rol: het bouwproces is wat betreft aantal partijen en deelprocessen bijzonder complex. Al deze min of meer losse partijen en processen moeten gecoördineerd en op elkaar afgestemd worden: waar zich veel afstemmingsmomenten voordoen, is het risico op ‘falen' ook groot. De aandacht voor gegevensuitwisseling is dus essentieel en standaardisatie ofwel uniformiteit eerder eis dan wens. ICT-oplossingen zouden hier uiteraard een belangrijke rol in kunnen spelen.

Tijdens de ontwerpfase zou onvoldoende aandacht zijn voor de uitvoerbaarheid waardoor onnodig veel fouten (faalkosten) gemaakt worden. Dit is opvallend want de scheiding in een ontwerpende en uitvoerende partij wordt niet zelden gekozen vanuit kostentechnisch oogpunt: met een onafhankelijk  ontwerp in de hand kan een ‘voordelige' uitvoerende partij gekozen worden.
Overigens is het niet zo dat alleen de uitvoerders (aannemers) dit als oorzaak toewijzen: ook de ontwerpers (voorschrijvers) zelf zien duidelijk winst in meer aandacht voor de uitvoerbaarheid van het ontwerp. Voor de opdrachtgevers is het zelfs de belangrijkste veroorzaker (19 procent) van faalkosten; gevolgd door de veronderstelling dat het leveren van kwaliteit aan de eindgebruiker niet centraal staat (14 procent). Ook voor voorschrijvers is dit een belangrijke oorzaak (15 procent); voor de aannemers echter weer een stuk minder (5 procent).

Voorschrijvende partijen wijzen ook nog naar het 'Programma van Eisen' dat veelal van onvoldoende kwaliteit zou zijn en daardoor voor onnodig veel aanpassingen tijdens het bouwproces zorgt (13 procent).

Natuurlijk zitten faalkosten verscholen in vele verschillende procesdelen en bij de bouw betrokken partijen, maar toch lijkt er een zekere consensus te zijn over waar de winst in ieder geval behaald zou kunnen worden: beter communiceren en bewuster ontwerpen.

De resultaten komen voort uit onderzoek onder BouwPanel.nl, waarvoor deze zomer (2007) door 176 opdrachtgevers (woningcorporaties, projectontwikkelaars, gemeenten), 109 ontwerpers/adviseurs en 145 aannemers B&U en -GWW een online enquête ingevuld is.
01-11-2007 8:23


'Rotterdam Mooier Dan', de ontwerpwedstrijd voor scholieren om hun eigen wijk opnieuw vorm te geven, uitgeschreven door het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), is deze week van start gegaan. Gedurende 5 maanden daagt het NAi middelbare scholen in de Rotterdamse 'probleemwijken' uit om een vernieuwend ontwerp voor hun eigen buurt te maken. Bijvoorbeeld door het buurtplein op te knappen of het lokale sportcomplex te verbouwen, maar ook door een ontwerp voor de nieuwste moskee in te dienen. In deze ontwerpwedstrijd is alles mogelijk, als het de buurt maar verbetert. Met dit initiatief trekt het NAi de wijk in en wil het jongeren stimuleren te discussiëren over de rol van architectuur in relatie tot de maatschappij.

De ontwerpwedstrijd vindt plaats in het kader van de tentoonstelling 'Cuypers. Architectuur met een missie'. Cuypers (1827-1921), de bekende Nederlandse architect, die onder andere het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam ontwierp, koesterde een samenlevingsideaal. Hij had een duidelijk idee over hoe hij met zijn architectuur de maatschappij kon verbeteren. In deze lijn vraagt het NAi jongeren om met een andere blik naar hun omgeving te kijken. Hoe ziet hun buurt eruit? Hoe is deze opgebouwd? Iedereen spreekt over probleemwijken, maar ervaren zij dit ook zo? Moet het anders en zo ja, hoe dan? Scholieren gaan tijdens de wedstrijd zoveel mogelijk met elkaar in gesprek over de buurt. Wat bevalt ze het meest in hun directe omgeving en wat het minst? Welke rol speelt architectuur daarin? De scholieren worden uitgedaagd een visie te geven op hun gebouwde omgeving en met hun school een baanbrekend ontwerp voor veranderingen te maken. Met deze wedstrijd hoopt het NAi scholieren bewust te maken van de invloed van architectuur op hun buurt.

Deze week is 'Rotterdam Mooier Dan!' van start gegaan met een aantal informatieve buurtwandelingen. Deze wandelingen vormen het begin van de inhoudelijke voorbereiding van de deelnemende scholen. Met een deskundige gids gaan de scholieren op pad en bespreken hun stedelijke omgeving, de problemen en de kansen. Vervolgens overleggen ze de eerste ideeën voor hun ontwerp met een ervaren architect. Tot slot krijgen de leerlingen een spoedcursus maquette bouwen aangeboden in het Openbaar Maquettedepot in de Van Nelle Ontwerpfabriek. Tijdens de tweede fase - de ontwerpfase - gaan de scholen onder begeleiding van een architectuurstudent aan de slag met hun ontwerp. In de derde fase - de beoordelingsfase -  verzamelt het NAi alle ontwerpen voor een vakkundige jury. Tijdens de feestelijke finale begin maart presenteren de leerlingen hun project en wordt het beste ontwerp beloond met een prijs. Alle ontwerpen worden aan de gemeente Rotterdam aangeboden en via internet bekendgemaakt gemaakt.

Aan 'Rotterdam Mooier Dan!' doen middelbare scholen mee uit Tarwewijk, Hillesluis, Oud-Charlois en Zuidwijk. De leerlingen die meedoen zijn van verschillende niveaus, van VMBO tot VWO. De ontwerpwedstrijd wordt ondersteund door TCN Property Projects, Rotterdam 2007 City of Architecture en Pact op Zuid.

 

 






Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >