Nieuws


28-12-2006 12:00


Vanaf 1 januari 2007 wordt de Erasmusbrug in Rotterdam paars verlicht als start van Rotterdam 2007 City of Architecture: een jaar lang tentoonstellingen en speciale evenementen rondom bijzondere plekken en gebouwen in dé architectuurstad van Nederland.

De Erasmusbrug is de eerste in een reeks van veertig bijzondere Rotterdamse gebouwen die als onderdeel van het programma ‘Sites & Stories’ in de schijnwerpers staan. Gedurende het jaar zullen steeds meer paarse gebouwen in de stad opduiken. De paarse uitlichting van de brug is tot en met 31 januari te bewonderen.

In Rotterdam is ruim 100 jaar moderne architectuur te zien op een paar vierkante kilometer. Veertig gebouwen in het centrum, die deze 100 jaar vertegenwoordigen, spelen de hoofdrol in het Sites & Stories-programma, dat bestaat uit een audiotour, aankleding van en een programmering in deze gebouwen.

Studio VollaersZwart maakte een spectaculair ontwerp voor de aankleding van de gebouwen, onder de naam ‘Cliffhangers’. Kenmerkende details van de gebouwen worden door middel van paarse kleurvlakken uitvergroot. Dat kan variëren van het torentje van het Witte Huis tot de hele Erasmusbrug. De audiotour is een stadszwerftocht vol levendige geluidsfragmenten, die vanaf april beschikbaar zal zijn. Bovendien zal in en rond de veertig panden aanvullende programmering worden verzorgd: van een rondleiding op plekken die normaal gesproken verboden terrein zijn tot toneel op locatie.

De Sites & Stories audiotour is vanaf april gratis te downloaden op www.rotterdam2007.nl of voor een kleine vergoeding af te halen bij het centrale informatiepunt van Rotterdam 2007 in de VVV Rotterdam Store, Coolsingel 5. Dan start ook de programmering in de diverse gebouwen.

Voor het volledige programma van Rotterdam 2007 City of Architecture, kijk op www.rotterdam2007.nl of in de programmabijlage bij het Algemeen Dagblad op 12 mei 2007.
15-12-2006 10:12
VVD-coryfee Hans Wiegel heeft onlangs het nieuwe kantoor van Afas ERP Software in Leusden geopend. De sleutelwoorden voor het nieuwe kantoor zijn hightech, modern, glas en ruimte. Op de vier verdiepingen van in totaal 7.600 vierkante meter vinden de ruim tweehonderd medewerkers een ruime en lichte werkplek. Verwol Projectafbouw was samen met interieurontwerper Jacques van der Veldt verantwoordelijk voor de nieuwe huisvesting. Een opmerkelijk aspect hiervan is de glazen wand op de begane grond. De doorgang zou hier met een rechte glazen wand te smal zijn geweest en daarom is gekozen voor een gesegmenteerde glaswand. Om de maatvoering en de juiste graden te bepalen heeft Verwol de wand één op één uitgetekend. De positie van de boven- en onderbakken konden op deze manier ook goed worden bepaald. De glasblokken hebben geschulpte profielen.
12-12-2006 9:49
CHEOPS, de studievereniging van de faculteit Bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), krijgt een nieuw onderkomen. Het interieur van de ruimte - de pas gerenoveerde loopbrug tussen de gebouwen Vertigo en De Zwarte Doos op het Eindhovense universiteitsterrein - werd ontworpen door de studenten Marloes Kursten (bouwtechniek) en Joris Hoogstede (architectuur).

Kursten en Hoogstede hebben een ontwerp gemaakt van een groene draad in de huiskleur van CHEOPS, die alle facetten van de vereniging in een ruimtelijk element combineert en verbindt. “De draad start in de entreehal van gebouw Vertigo en slingert vervolgens door de loopbrug naar De Zwarte Doos”, aldus een woordvoerder van CHEOPS. “De draad transformeert van een zuil in een bank, een commissietafel, een balie, een wandkast, plafondbaan en uiteindelijk in een mascottekast.” Het nieuwe CHEOPS-onderkomen wordt op dinsdagmiddag 12 december officieel geopend. (11-12-06)
08-12-2006 13:33
Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) heeft een opvolger gevonden voor de onlangs naar Amerika vertrokken Aaron Betsky. Met ingang van 1 april 2007 is Ole Bouman de nieuwe directeur van het Rotterdamse instituut. De architectuurhistoricus Bouman (1960) is sinds 1996 hoofdredacteur van Archis/Volume. Bouman begon zijn loopbaan in 1988 als columnist over architectuur voor de Groene Amsterdammer. In 1994 publiceerde hij, samen met Roemer van Toorn, het boek The Invisible in Architecture. Bouman beschikt naar verluidt over een uitgebreid netwerk in de hedendaagse architectuur. Bij verschillende projecten werkte hij samen met architecten als Ben van Berkel, Kas Oosterhuis en met het bureau van Rem Koolhaas. (8-12-06)

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >