Nieuws


24-07-2019 13:30

Er zijn steeds meer slimme technologische snufjes die ons van de juiste verlichting op de juiste tijden kunnen voorzien. De innovatieve Day & Dusk-functie van LIFX werd speciaal ontwikkeld om slaapproblemen aan te pakken door de verlichting automatisch aan te passen aan de kleurverschuivingen van de zon.

Er bestaat allang geen twijfel meer over het feit dat licht, zowel natuurlijk als kunstmatig, een aantoonbare impact heeft op het dag-en-nachtritme van het lichaam: het beïnvloedt de secretie van de melatonine die nodig is voor de regulering van de lichaamsklok. Wanneer we ’s avonds bijvoorbeeld aan blauw licht worden blootgesteld, dan kan dat schadelijk zijn voor onze slaapcyclus. .


Het CBS rapporteert dat een op de vijf Nederlanders van 12 jaar of ouder naar eigen zeggen problemen met slapen heeft. Zij vallen bijvoorbeeld moeilijk in slaap of worden te vroeg wakker. Slaapproblemen kunnen van invloed zijn op de stemming, het energieniveau, de productiviteit, het gewicht en de kans op ernstige gezondheidsproblemen zoals diabetes, hartaandoeningen en hypertensie vergroten. Een gezonde slaap past daarmee prima in het rijtje van gezond eten en voldoende beweging.

“De meeste mensen weten wel dat het blauwe licht van een smartphone slecht is voor de nachtrust,” zegt Marc Alexander, medeoprichter van LIFX. “Maar wie denkt eraan om de verlichting in de slaapkamer aan te passen aan de dag-en-nachtcyclus? Day & Dusk helpt mensen om makkelijker in slaap te komen en wakker te worden met zacht licht - zoals de natuur het bedoeld heeft.”

De Day & Dusk past de helderheid, kleur en temperatuur van het licht aan om het patroon van de zon na te bootsen. Het automatiseert het licht naar de overgang van koel wit in de ochtend naar een warmer wit 's nachts, met kleurtemperaturen van 1500 - 4000 Kelvin. De functie kan worden ingeschakeld via de LIFX-app en is een kenmerkende functionaliteit van de Mini Day & Dusk - een licht van 800 lumen dat in elke lamp kan worden gebruikt.

https://eu.lifx.com/


Deel op Social Media23-07-2019 9:00

De hoeveelheid daglicht in een gebouw wordt in de toekomst anders bepaald. Nu wordt de equivalente daglichtoppervlakte bepaald volgens NEN 2057. Straks berekenen we de daglichtfactor in procenten ten opzichte van het licht in het vrije veld volgens de Europese norm NEN-EN 17037. Deze methode is volgens de NEN moderner, overzichtelijker, nauwkeuriger, reëler, inzichtelijker, internationaler en makkelijker.

Begin 2019 is NEN-EN 17037 voor het bepalen van daglicht gepubliceerd. De Nederlandse vertaling hiervan is nu beschikbaar. De norm sluit beter aan bij de werkelijkheid én bij de huidige (digitale) manier van werken. De daglichtfactor wordt bepaald door het gebouw in te voeren in bestaande (gratis) software en geeft inzicht in de verdeling van het daglicht over de hele ruimte. De normcommissie heeft het ministerie van BZK geadviseerd deze methode in de bouwregelgeving over te nemen. Dit zal waarschijnlijk nog tot na 2021 duren. Tot die tijd blijft de (door NEN ingetrokken) NEN 2057 geldig voor de bouwregelgeving.

Architecten, ontwerpers, projectontwikkelaars, investeerders, technisch adviseurs en fabrikanten kunnen de nieuwe norm op dezelfde manier gebruiken als NEN 2057. Voordeel is dat nu meteen duidelijk is waar de donkere en lichte plekken in een ruimte zijn. Onderzoekers kunnen gebouwen binnen en buiten Nederland makkelijker met elkaar vergelijken. Handhavers en controleurs (bouw- en woningtoezicht, ARBO-diensten) kunnen eindelijk theorie en praktijk met elkaar vergelijken, omdat de factor zowel berekend als gemeten kan worden.

De Europese norm geeft ook richtlijnen voor zonlicht, uitzicht en bescherming tegen verblinding. Dit zijn, net zoals daglicht, belangrijke factoren voor de kwaliteit van het gebouw. Ze bevorderen het welzijn en de productiviteit van de aanwezigen. Aangetoond is dat daglicht belangrijk is voor de gezondheid van mensen. Vanwege dit belang wordt aan een praktijkrichtlijn met toelichting en voorbeelden gewerkt. De nieuwe eisen behorende bij de daglichtfactor voor de bouwregelgeving worden nog door de overheid vastgesteld.

www.nen.nl


Deel op Social Media12-07-2019 10:00

Per 1 juli 2019 heeft Spectrus licht & advies de bedrijfsactiviteiten van Emilux overgenomen. Na het faillissement is Spectrus de partij die doorgaat met de fabricage en verkoop van het armaturenmerk Emilux. Zij zijn al 38 jaar een toonaangevende producent van hoogwaardige verlichtingsarmaturen en lichtoplossingen.

De overnemende partij noemt het 'een mooie aanvulling op de bedrijfsactiviteiten van Spectrus, die hiermee haar dienstverlening nóg breder aan kan bieden."

Spectrus licht & advies is een groothandel in verlichtingsarmaturen. "Hun onderscheidend vermogen zit in kijken naar de lichtbehoefte van de eindgebruiker. Niet voor niets is hun slogan ‘eerst het licht dan de lamp’."

Spectrus levert uitsluitend aan installateur en bedrijven in de verlichtingsbranche. Naast advies, zijn zij ook importeur van de merken; Comodore lighting, Civic en Knikerboker. Door de overname van Emilux worden armaturen van fabricage uit eigen hand aan het programma toegevoegd. "Dit geeft Spectrus een hoge mate van flexibiliteit en de mogelijkheid tot het leveren van 'specials'."
 

De activiteiten van Emilux zullen verhuizen naar Deventer. Van daaruit zullen alle populaire armaturen geproduceerd en verkocht blijven onder de naam Emilux. Het assortiment zal verder uitgebreid worden, waarbij de focus zal komen te liggen op een breder assortiment kwalitatief hoogstaande verlichtingsarmaturen. "Denk hierbij aan zware industriële armaturen, gespecialiseerde kantoorverlichting (bijv. bandrasterarmaturen), armaturen voor de retail zoals 3-fase railspots, maar ook meer decoratieve verlichting."
 

De directie van Spectrus heeft er naar eigen zeggen alle vertrouwen in dat de overname Emilux een nog aansprekender merk zal maken.

www.spectrus.nl            


Deel op Social Media
05-07-2019 8:30

Verduurzaming zou in ons aller belang moeten zijn. Maar dit is niet per definitie het geval. Aanbieder Velux waarschuwt voor de ongezonde gevolgen van het huidige duurzaamheidsbeleid. Met name op het gebied van daglicht laat de overheid steken vallen.

De inzet van het huidige kabinet om de gebouwde omgeving te verduurzamen kan leiden tot woningen waarin het ongezond en onprettig wonen is. "De eisen voor de gezondheidskwaliteit voor mensen in gebouwen liggen op de absolute ondergrens", stelt Velux Nederland in een position paper die deze week aan Tweede Kamerleden is aangeboden.

In 2021 treedt de Omgevingswet in werking en daarmee zal alle regelgeving omtrent de gebouwde omgeving zijn vernieuwd. "Wij vrezen dat de politiek bij het formuleren van deze wetgeving leidt aan tunnelvisie", zegt manager Public Affairs Marcel Vreeken van VeluxNederland: “Uit de huidige daglichtnormen spreekt geen enkele ambitie om woningen te voorzien van voldoende daglicht. De politiek kiest ervoor om zich te richten op duurzaamheid en de eisen van de energietransitie waarbij de leefbaarheid van gebouwen een lagere prioriteit lijkt te hebben.” 


Daarmee doelt hij op het huidige voorstel om daglichtnormen ongewijzigd te laten ten opzichte van vorige jaren en ze daarmee op een halve vierkante meter per woonruimte te laten. Die norm zal volgens Vreeken in de toekomst ontoereikend blijken: “Er dreigt een situatie te ontstaan waarin we woningen afrekenen op slechts één aspect, terwijl we de primaire rol van gebouwen vergeten: het bieden van een comfortabel onderdak. Onze vrees is dat de hoeveelheid daglichttoetreding geslachtofferd wordt om de energie-eisen te behalen.”
 

Daglicht is van essentieel belang voor de fysieke en mentale gezondheid van de mens. Dat het belang van daglicht genegeerd wordt, kan in de toekomst verstrekkende negatieve gevolgen hebben. In de position paper haalt Velux Nederland wetenschappelijk onderzoek aan waaruit blijkt dat daglicht onder andere een positieve rol speelt bij arbeidsproductiviteit, schoolprestaties, herstel van ziekte en de mentale gezondheid van mensen. Bovendien is een gebrek aan daglicht volgens de Healthy Homes Barometer van 2018 één van de vier hoofdoorzaken van een ongezonde leefomgeving.

“De Nederlandse wet schrijft op dit moment slechts een halve vierkante meter door daglicht verlicht oppervlak per woonruimte voor. Dit garandeert in het beste geval 144 lux (lichteenheid) en in het slechtste geval niet meer dan 58 lux per woonruimte, terwijl verschillende studies aantonen dat minimaal 300 lux nodig is om in goede gezondheid ergens te kunnen wonen."

 

VELUX Position Paper Daglicht in Nederlands Gebouwen.pdf
221.45 KB


Deel op Social Media
05-07-2019 8:00

Maurice Spee is de nieuwe voorzitter van het bestuur van stichting LightRec. Hij neemt de hamer over van Martin de Jager, die sinds de oprichting van LightRec voorzitter is geweest en nu met pensioen gaat. Spee is director Collection and Recycling bij Signify en geldt als een zeer ervaren bestuurder in de verlichtingswereld. LightRec is in Nederland opdrachtgever voor de inzameling en recycling van verlichting.

Spee is als directielid al meerdere jaren betrokken bij een groot aantal internationale inzamelsystemen, waaronder Lightcycle in Duitsland, ESR in Frankrijk en meerdere inzamelsystemen in Oost-Europa. Daarnaast is hij al sinds 1999 werkzaam voor de verlichtingstak van Philips (inmiddels Signify) in meerdere financiële rollen, onder meer als CFO van de businessunit Consumer Lamps Europe en als controller. Daarvoor had hij meerdere functies bij Philips Healthcare, waar hij zijn carrière startte.

Met Spee aan boord wil LightRec een volgende stap zetten in de lampeninzameling in Nederland. LightRec-directeur Gied van Hoorn: “Maurice kent alle ins en outs van de verlichtingsindustrie en kan met zijn ervaring vanuit Signify een waardevolle rol spelen in de toekomstige inzameling en recycling van ledverlichting, iets waar we ons nu volop op voorbereiden.”

Spee zelf is blij met de benoeming. “Na jaren internationaal actief zijn geweest in de inzameling en recycling van verlichting, is het geweldig dat ik mijn ervaring de komende jaren kan inzetten in thuisland Nederland. Martin de Jager heeft de afgelopen jaren een hoogwaardig inzamelsysteem van de grond af aan op weten te bouwen en een landelijk dekkend inzamelnetwerk opgezet. Het is een eer om hem op te mogen volgen als voorzitter.
 

De inzameling van armaturen, waaronder consumentenarmaturen, blijft voorlopig een speerpunt. Maar ook nieuwe uitdagingen zoals de inzameldoelstellingen en de ledtransitie maken dat er genoeg werk aan de winkel is. Ik kijk ernaar uit om deze taken samen met mijn bestuur en de directie van LightRec op te pakken.”

 

Martin de Jager werd deze week door Wecycle geëerd met een Gouden Bakkie Award voor zijn inspanningen voor LightRec.

www.LightRec.nl


Deel op Social Media04-07-2019 9:00

Philips Hue voegt bluetooth toe aan slimme lampen. Dat meldt het lichtbedrijf - dat tegenwoordig door het leven gaat als Signify - in een persbericht.

Met de toevoeging van Bluetooth aan Philips Hue, maakt Signify slimme verlichting naar eigen zeggen nog toegankelijker. "Met de slimme verlichting van Philips Hue met Bluetooth besturing is er geen bedrading of giswerk meer nodig om de juiste verlichting voor uw ruimte te kiezen. U kan de verlichting gebruiken om eenvoudig de juiste sfeer te creëren voor elke gelegenheid of miljoenen kleuren te gebruiken om uw huis nog mooier te maken."

Gebruikers kunnen beginnen met één enkele lamp of meteen meerdere lampen via Bluetooth aansluiten en later naadloos upgraden naar de Philips Hue bridge om van nog meer voordelen te genieten. 


"Mensen onderschatten vaak de kracht die verlichting kan hebben op de look & feel van een ruimte", aldus Jasper Vervoort, Business Leader Home Systems & Luminaires Philips Hue bij Signify. "Dankzij de slimme verlichting van Philips Hue maken we het gemakkelijk om thuis te experimenteren en plezier te beleven met licht. Het enige wat u nodig hebt, is de smartphone die u al bezit. We zijn ervan overtuigd dat u, als u eenmaal begint, wilt blijven ontdekken wat Philips Hue nog meer kan doen."

Vanaf midden augustus 2019 worden de Philips Hue E27 en GU10 in Europa geïntroduceerd met Bluetooth-functionaliteit (Philips Hue white, Philips Hue white ambiance en Philips Hue white and color ambiance). Later dit jaar en in 2020 zullen meer producten Bluetooth-geactiveerd worden.

www.signify.com


Deel op Social Media

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >