Nieuws


26-06-2019 8:00

Leolux kiest voor de innovatieve verlichting van Invisua Lighting voor de beoordeling van bekledingsmaterialen. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

Bij de aankoop van een meubelstuk is de keuze van de bekleding zeer belangrijk. Licht is uitermate bepalend voor hoe een product wordt ervaren. Daarom heeft Leolux als eerste partij in Europa gekozen voor het innovatieve instelbare verlichtingsconcept van Invisua voor de beoordeling van bekledingsmaterialen. “Voor ons een perfecte service voor de klant. Het geeft zekerheid, maar ook beleving. Want kiezen en kopen moet vooral fijn zijn” aldus Vivian van Loon, Manager van Leolux Design Centers Nederland.

Kunstlicht bestaat in vele varianten, van kaarslicht tot halogeen en warm of juist koeler LED-licht. Maar ook daglicht is steeds weer anders: een bewolkte dag heeft een heel ander kleurenspectrum dan een zonnige dag of een zonsondergang. “De kleur van het licht is van grote invloed op onze beleving van bekledingsmaterialen. Wil je de juiste materialen kiezen en combineren, dan moet je de stoffen eigenlijk onder al deze lichtcondities bekijken. Daarom is het belangrijk om in de showroom uiteenlopende lichtomstandigheden te kunnen simuleren” vertelt Matthijs Keuper, Managing Director Invisua Lighting.

“Voor de beoordeling van bekledingsmaterialen gaan veel adviseurs van meubelzaken met de klant naar buiten. Daglicht geeft vaak een helder beeld van de echte kleur van het materiaal. Maar je bent sterk afhankelijk van het weer en de lichtomstandigheden op dat moment. Bovendien vertelt daglicht je niet hoe de bekleding ’s avonds toont, bij kaarslicht of gedimd kunstlicht”, zegt Vivian van Loon, Manager van Leolux Design Centers Nederland. Met het instelbare lichtsysteem van Invisua kunnen aan klanten in de showroom van het Leolux Design Center Eindhoven al deze omstandigheden getoond worden. Daarmee zorg je ervoor dat de gekozen bekledingsmaterialen onder álle lichtcondities de goede keuze blijken.

Vivian van Loon vervolgt: “Dit systeem is van grote toegevoegde waarde bij de keuze van bekledingsmaterialen. Klanten zijn sneller overtuigd van hun keuze omdat ze hebben kunnen ervaren hoe de bekleding er onder verschillende verlichtingsomstandigheden uit komt te zien. Bij een test waarbij we drie kleuren binnen een set eetkamerstoelen combineerden, bleek dat het contrast alleen bij daglicht goed zichtbaar was. ’s Avonds viel juist de manier van weven en het patroon meer op.”

Het Invisua-systeem bestaat uit een draadloze controller en een hoogvermogen spot die nauwkeurig op elke gewenste kleur kan worden afgesteld. De lichtkwaliteit is superieur: de kleuren van de verlichte producten komen optimaal tot hun recht. Omdat de spots draadloos aangestuurd worden, is de installatie snel en eenvoudig geregeld. Via een smartphone of tablet kun je eenvoudig verschillende kleurinstellingen kiezen waarmee je de klant direct laat zien hoe het materiaal of de combinatie van materialen hierop reageert.

www.invisua.com
www.leolux.nl


Deel op Social Media
21-06-2019 8:30

SLV Nederland introduceert een kennisplatform. Op Hulpbijverlichting.nl wordt kennis rondom de projectmatige toepassing van verlichting gedeeld.

Het platform hulpbijverlichting.nl is opgericht vanwege een groeiende behoefte aan kennis bij de elektrotechnisch installateur. Verlichtingsmerk SLV wil de installateur een aantal handreikingen doen op het gebied van het opstellen van lichtplannen, lichtberekeningen, het werken met slimme LED-verlichting, 'Human Centric Lighting', enzovoort. 
 

Het platform hulpbijverlichting.nl is overigens al sinds 1 januari dit jaar live. De  reacties zijn positief, meldt SLV. 

www.hulpbijverlichting.nl


Deel op Social Media
19-06-2019 8:31

In het voorjaar van 2020 zal in Frankfurt voor de twintigste maal de beurs Light + Building gehouden worden. Digitalisering zal er centraal staan.

Het thema van de beurs luidt ‘Connecting. Pioneering. Fascinating’. "De beurs viert niet alleen zijn twintigste verjaardag, maar ook het feit dat de internationale sector momenteel de wind mee heeft", aldus een woordvoerder van de beursorganisatie. "Want connected lighting en building-services technology zijn de katalysatoren van de ontwikkelingen in de 21ste eeuw."

Daarom zet Light + Building tijdens de komende editie de spotlights onder meer op de verbinding tussen intelligente gebouwsystemen en de invloed van toekomst-georiënteerd lichtdesign. De beurs vindt plaats in Frankfurt am Main, van 8 tot en met 13 maart 2020.

www.light-building.com


  


Deel op Social Media
19-06-2019 8:00

Het Groninger Museum toont vanaf eind juni een bijzondere installatie met beeld en geluid van de Nederlandse beeldend kunstenaar Peter Struycken. Struycken geniet in de lichtwereld enige bekendheid op basis van zijn samenwerking met Signify (voorheen Philips). De kunstenaar realiseerde voor het merk een speciale 'daglicht-LED', bedoeld voor gebruik in musea.

In het Groninger Museum ligt de focus met name op kleur en muziek. In de verduisterde ruimte van het Coop Himmelb(l)au Paviljoen klinkt muziek van twee twintigste-eeuwse componisten: Alexander Skrjabin en Pierre Boulez. Vijf schermen van 3 bij 4 meter, die in hun ruimtelijke plaatsing gerelateerd zijn aan de expressionistische architectuur, projecteren in real time door computers berekende beelden. De bezoeker kan er tussendoor lopen en zo een intens kleurige ‘reis’ door de muziek ervaren. De tentoonstelling 'P. Struycken – Exploderende kleur bij Skrjabin en Boulez' is vanaf 29 juni te zien en duurt tot 9 februari 2020.

De geschiedenis van Peter Struycken met het Groninger Museum gaat meer dan 50 jaar terug. In 1967 had hij er al een solotentoonstelling en er zouden nog drie volgen: in 1984, 1999 en 2007. In 1994 en 1996 ontwikkelde hij in opdracht van architect Alessandro Mendini bovendien een kleurenpalet voor de wisselend gekleurde binnenwanden van het Groninger Museum.

De huidige presentatie maakt onderdeel uit van de viering van het 25-jarig bestaan van het museumgebouw. In het kader van dit jubileum zijn verschillende tentoonstellingen te zien en staan allerlei feestelijke activiteiten op het programma.

groningermuseum.nl


Deel op Social Media
17-06-2019 8:00

'De start van een briljant nieuw hoofdstuk'. Zo betitelt het jubilerende Megaman (25 jaar) de strategische samenwerking met Xiamen Yankon.

Megaman, een van origine Duitse lichtfabrikant, is in 25 jaar uitgegroeid tot een wereldwijd, kwalitatief hoogstaand en innovatief merk in de verlichtingsindustrie. "De groei van onze unieke en innovatieve LED-verlichting, de vraag naar extra ontwerp- en productcapaciteit en de transformatie naar ‘intelligente verlichting’ wordt nu versneld mogelijk gemaakt", aldus een woordvoerder. "Dit is realiseerbaar geworden door een naadloze en strategische integratie van Megamann en Xiamen Yankon Energetic Lighting.
 

Yankon is een beursgenoteerde verlichtingsfabrikant met een lange historie en veel ervaring in het ontwerpen en produceren van LED-verlichting. "Met deze sterke productexpertise en economische schaalvoordelen biedt een samenwerking met Yankon unieke kansen voor Megaman om ons productportfolio te versterken en de distributiekanalen verder uit te breiden. Door de hoog geautomatiseerde productiefaciliteiten zal de innovatie verder versnellen. Dit stelt ons in staat om onze klanten wereldwijd nog beter te bedienen in elk gevraagd marktsegment."

Megaman heeft recent, met de introductie van DBT (Dubbele Bundel Technologie, Spot 24°-Flood 45°- Spot 24°), opnieuw bewezen een innovatieve speler te zijn in de lichtindustrie. "Producten met DBT hebben een variabele bundelbreedte. Met één druk op de lens verandert de bundelbreedte van spot naar flood. Verstand van verlichting is onnodig, want het resultaat is meteen zichtbaar. Het is overbodig om extra spots te kopen om over een andere bundelbreedte te beschikken: de DBT is genoeg. Dat betekent kortweg: minder aanschaf -en voorraadkosten, meer gemak en betere verlichting met optimale flexibiliteit, ook in een lichtontwerp."

www.megaman.nl

14-06-2019 9:00

Zumtobel en Casambi gaan nauw samenwerken. Dat meldt Zumtobel in een schrijven aan zijn relaties. Het verlichtingsbedrijf gaat samenwerkien met de specialist in draadloze lichtsturing vanuit strategische overwegingen.

"Het strategische partherschap waarborgt dat een uitgebreide range van de nieuwe Thorn- en Zumtobel-lampen gestuurd kunnen worden middels Casambi’s BLE software control platform. Voorts is ook een serie Tridonic-drivers ‘Casambi-ready’.

“Ons partnership met Casambi stelt ons in staat om ons lampdesign te combineren met state-of-the-art Bluetooth technology, waardoor de installatie en sturing van verlichting vereenvoudigd wordt", zegt Alfred Felder, Zumtobel Group CEO. Ook Casambi’s CEO Timo Pakkala is blij met de samenwerking: “Met Casambi-technology in Thorn- and Zumtobel-lampen alsmede Tridonic- drivers wordt lichtsturing krachtiger, flexibeler een eenvoudiger. Bovendien laat de introductie van onze oplossing bij een gigant als Zumtobel zien dat ons 'eco-systeem' snel groeit."

www.zumtobel.com


Deel op Social Media
04-06-2019 8:00

U heeft nog een beetje tijd over in deze drukke week met onder meer design District en Stockhausens monsteropera Aus Licht? Dan kunt u as. donderdagavond 6 juni ook nog naar een lezing over daglicht.

De door Dutch Daylight georganiseerde lezingenavond over Daglicht in Architectuur vindt plaats in BAC Amsterdam. Donderdagavond gaan drie sprekers dieper in op het thema daglicht in architectuur. Vanuit verschillende invalshoek vertellen zij over het thema en over hun ervaringen met daglicht in hun werk.

Gastheer/architect Sander Mirck trapt af met een toelichting op zijn tentoonstelling van bijzondere woningen uit verleden, heden en toekomst. Licht-ontwerper/docent Jacob de Baan werkt vanuit de menselijke perceptie van licht; hij zal vertellen hoe hij de eigenschappen van zowel dag- als kunstlicht inzet in het interieur. Architect Ronald Schleurholts, partner van het veelgeprezen buro cepezed, zal spreken over de invloed van daglicht op grootschalige projecten, zoals de tijdelijke rechtbank Amsterdam.

Dutch Daylight zorgt voor een goeie borrel(hap) maar draagt ook inhoudelijk bij met een pitch van Merijn Bink, die binnenkort i.s.m. Dutch Daylight afstudeert op daglicht in architectuur.

Aanmelden kan via lezingen@bac-amsterdam.nl
 


Deel op Social Media03-06-2019 8:00

De eerste generatie LED-lampen, die vlak na de eeuwwisseling op de markt kwam, nadert het einde van de levensduur en wordt nu afgedankt door consumenten en professionals. Naar verwachting zal zet deze trend zich de komende jaren door, aangezien consumenten en bedrijven de afgelopen jaren massaal zijn overgestapt op ledverlichting. LightRec roept consumenten en professionals in om ook LED-lampen apart in te leveren voor recycling. LightRec is in Nederland opdrachtgever voor de inzameling en recycling van lampen en verlichtingsarmaturen.

LED-lampen gaan - mits op de juisrte wijze geïnstalleerd - erg lang mee (20.000 tot 50.000 branduren). Hoewel er op dit moment veel LED-lampen en bijbehorende armaturen op de markt komen, duurt het veel langer voordat deze lampen ook terugkeren in de recyclestroom. Het afgelopen jaar bedroeg het aandeel ledlampen binnen het totale volume ingezamelde verlichting nog minder dan 2,5 procent. Dit terwijl ongeveer twee derde van de verkochte lampen op dit moment een LED-lamp is.

“Het duurt nog even voordat de grote bulk ook in de recyclestroom terug te vinden is”, bevestigt Gied van Hoorn, directeur van stichting LightRec. “Dit is een van de redenen waarom het nu lastiger is voor Nederland om aan de op Europees niveau gestelde inzameldoelstellingen te voldoen voor de categorie led. Die doelstellingen zetten de verkoop over de afgelopen drie jaren af tegen het inzamelvolume. Maar die twee stromen gaan niet gelijk op. Er worden veel (LED)lampen verkocht, terwijl ze nog maar mondjesmaat binnenkomen voor recycling. Bij spaarlampen en tl-buizen halen we de doelstellingen wel ruimschoots.”

LED-lampen en (geïntegreerde) LED-armaturen kunnen uitstekend worden gerecycled en moeten net als spaarlampen en tl-verlichting worden ingeleverd worden bij de erkende inzamelpunten. De afgelopen jaren heeft LightRec het aantal inleverbakken voor consumenten in winkels via Wecycle drastisch uitgebreid tot wel 6.600. In vrijwel elke bouwmarkt, supermarkt of winkel met huishoudelijke apparaten kunnen de klanten spaarlampen, tl-buizen en LED-lampen inleveren. Dat geldt ook voor de bijbehorende verlichtingsarmaturen.

Ook voor de professionele markt zoals bouw- en sloopbedrijven is de inzameling structureel georganiseerd. Professionals kunnen verlichting inleveren bij (technische) groothandels en bij grote projecten levert Wecycle tailormade oplossingen op de bouwplaats.

www.lightrec.nl

 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >