Nieuws


29-04-2019 8:30

De Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) en Lichtontwerp Nederland organiseren gezamenlijk een inspiratiemiddag. Doel is om belangstellenden - leden én niet-leden - te informeren en ideeën uit te wisselen over de toekomst van licht en verlichting. De inspiratiemiddag vindt plaats op 16 mei. 

"Dat er veel ontwikkelingen en veranderingen zijn staat vast", aldus de NSVV over de reden voor het organiseren van de bijeenkomst. "Dit brengt kansen met zich mee, maar we komen ook voor uitdagingen te staan. Hoe wij daar in de lichtwereld mee omgaan is aan ons. Die route moeten wij gezamenlijk uitstippelen. We beginnen onze reis met het uitwisselen van ideeën om samen antwoorden te vinden op vele vragen. Welke ontwikkelingen zijn er, welke trends bespeuren wij en welke stappen horen daarbij? Wat betekent dit voor de architect, lichtontwerper, gebouwbeheerder, installateur? Welke keuzes moeten we maken, welke keuzes kunnen we maken en welke juist niet? Wat verstaan we nu echt onder duurzaamheid en circulariteit?" Een lamp gaat tegenwoordig meer dan 100.000 branduren mee en dat is een prachtige en duurzame ontwikkeling, maar gaat de techniek achter die lamp in hetzelfde tempo mee?
 

De bijeenkomst vindt plaats in de OCCHIO Architecten Showroom aan de Pedro de Medinalaan 1a in Amsterdam, van 13.00 tot 18.30 uur. Sprekers zijn onder meer Loek Blok van Unifit (over Casambi), Prof. Ir. Wout van Bommel (over binnenverlichting), Luc Schlangen (over gezondheid als leidraad bij lichtdesign) en Thomas Leenders (over verlichting en circulariteit). Aanmelden kan via info@nsvv.nl, onder vermelding van inspiratiemiddag 16/5. Toegangsprijs: 45 euro voor leden NSVV/LON, en 75 euro voor niet-leden.


Deel op Social Media26-04-2019 8:00

Er zijn de laatste jaren verschillende malen berichten in de media verschenen over het risico voor de menselijke gezondheid na blootstelling aan licht van bronnen zoals lichtgevende dioden (LED's), verwijzend naar de term "blue-light-hazard" (BLH). De intenationale lichtcommissie CIE heeft onlangs een document gepubliceerd over deze kwestie. Conclusie: er is geen reden voor paniek.

"Er zijn geen aanwijzingen voor nadelige gezondheidseffecten voor de mens door incidentele blootstelling aan optische straling bij de blootstellingslimieten", stelt de CIE onder meer. "Praktische beoordelingen hebben aangetoond dat de blootstellingslimieten voor blauw licht niet worden overschreden onder alle redelijkerwijs te voorziene gebruiksomstandigheden. Bovendien zijn de blootstellingsniveaus vaak lager dan die worden ervaren bij het kijken naar een blauwe lucht."

Het is volgens de CIE ook belangrijk om blootstelling van het oog in de praktijk te beschouwen. "Er zijn een aantal studies gepubliceerd, met bijbehorende berichtgeving in de media, die nadelige effecten van witlichtbronnen claimen. De meeste van deze onderzoeken hanteren ongebruikelijke omstandigheden, waaronder langdurige blootstelling, LED's met hoge kleurtemperatuur (d.w.z. een zeer hoge blauwe component), blootstellingen die aanzienlijk hoger zijn dan de ICNIRP-blootstellingslimiet, fixatie op de lichtbron, het gebruik van nachtdiermodellen of menselijke cellen in vitro."

www.cie.co.at


Deel op Social Media23-04-2019 8:00

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft op 18 april 2019 een ontwerpbesluit gepresenteerd voor een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) voor de inzameling en recycling van lampen. Deze AVV zorgt ervoor dat afgedankte lampen, zoals oude spaarlampen en tl-buizen, ook in de komende vier jaar zorgvuldig zullen worden ingezameld voor recycling.
 

De AVV, die het ministerie wil toekennen aan stichting LightRec, heeft tot doel om de kosten voor het inzamelen en recyclen van alle in Nederland afgedankte lampen op gelijke wijze door te belasten aan de producenten en importeurs die lampen op de Nederlandse markt brengen. De uitvoering gaat volgens de in Europa opgestelde WEEE-regels voor elektronisch afval. Hier vallen ook energiezuinige lampen, zoals spaarlampen, tl-buizen en ledlampen, onder.

Dit is van belang omdat oude gasontladingslampen (zoals tl-buizen en spaarlampen) milieugevaarlijke stoffen bevatten, zoals kwik, die om een kwalitatief hoogstaande verwerking vragen. LightRec verwacht dat er de komende jaren gemiddeld 1.500 ton per jaar aan gasontladingslampen terugkomt uit de markt.

Met de voorgenomen AVV zorgt de overheid ervoor dat alle producenten en importeurs van energiezuinige verlichting verplicht bijdragen aan de inzameling en recycling van afgedankte lampen. Door deze bijdrage kan LightRec continu werken aan een kostenefficiënte en duurzame inzameling en verwerking. De AVV geeft de garantie dat de gemaakte kosten evenredig over alle producenten en importeurs worden verdeeld.

 

Zo heeft LightRec, mede dankzij de vorige AVV, samen met uitvoeringsorganisatie Wecycle een inzamelstructuur gerealiseerd met landelijke dekking. Dit heeft als resultaat dat alle grote supermarktketens, vele bouwmarkten, tuincentra en andere winkels nu beschikken over een inleverbak voor consumenten. Professionals kunnen terecht bij de technische groothandel of hun oude verlichting gratis op laten halen door Wecycle.

Vanaf dit jaar gaat de Europese inzameldoelstelling omhoog van 45% naar 65% van het gewicht aan producten die op de markt worden gebracht. Het bereiken van de wettelijke inzameldoelstelling gaat niet vanzelf. Een gezamenlijke en langdurige inspanning is hard nodig. De AVV zorgt ervoor dat LightRec de continuïteit van het inzamelsysteem en de collectieve producentenverantwoordelijkheid kan waarborgen.

 

Dit beaamt ook Gied van Hoorn, directeur van LightRec: “De voorgenomen AVV bewijst het vertrouwen dat het ministerie heeft in LightRec als het enige kwalitatieve inzamelsysteem voor lampen in Nederland. Met een nieuwe AVV voor lampen kunnen we de inzamelstructuur onderhouden, lekstromen aanpakken en consumenten met voorlichtingscampagnes wijzen op de Wecycle-inleverbakken. Met één sluitend inzamelsysteem kunnen we op kostenefficiënte wijze werken aan een zo hoog mogelijke bijdrage aan de circulaire economie.”

Het ontwerpbesluit is te vinden op de website van de Rijksoverheid


Deel op Social Media
10-04-2019 8:30

Signify - het voormalige Philips Lighting - laat Rotterdam Ahoy naar eigen zeggen 'nog meer schitteren' dankzij een vernieuwde LED-façade. "Deze façade van maar liefst 1.000 vierkante meter zal de bezoekers voortaan nog meer inspireren en verrassen, de voorbijgangers nog beter informeren en... de Rotterdammers nog trotser maken!"
 
Het vernieuwde scherm is samengesteld uit drie delen: "het scherm in het midden heeft een ultrascherpe resolutie dankzij een hoge dichtheid aan pixels en wordt geflankeerd door 2 zijden met een lagere resolutie. Er werden ongeveer 21.000 pixels in de LED-façade verwerkt, waarvan bijna 17.000 in het midden en 2.000 aan iedere zijde: goed voor in totaal zo’n 378.000 LED-pixels!"

De nieuwe LED-façade maakt van de gevel een origineel medium dat dag en nacht zichtbaar is voor alle voorbijgangers. "Ze biedt een enorm pallet aan kleuren en kan worden gebruikt om berichten, maar ook livebeelden te tonen en lichteffecten te creëren zoals knippereffecten, vegen en explosies. In combinatie met slimme lichtregeling en het op afstand monitoren van de prestaties van de LED-façade kan de verlichting op ieder moment worden aangepast aan de wensen van Rotterdam Ahoy."

“De nieuwe LED-facade die we hebben mogen aanbrengen, zorgt ervoor dat de bezoekers een nog betere visuele beleving ervaren door de hogere resolutie en door het ontwerp van het scherm met een ambient effect,” aldus Derk Bots,Commercial Director van Signify Benelux. “Daarnaast ontzorgen we Ahoy de komende 5 jaar volledig op het gebied van onderhoud. Door gebruik te maken van ons remote monitoring systeem zijn we in staat om het scherm optimaal te laten presteren onder alle omstandigheden.”

www.signify.nl
 


Deel op Social Media
09-04-2019 8:00

Alexander Buhmann is toegetreden tot het bestuur van stichting LightRec. Buhmann is werkzaam als manager producentenverantwoordelijkheid bij verlichtingsproducent LedVance in München en zit namens deze organisatie in diverse besturen van inzamelsystemen in Europa.

Hij volgt hiermee Julian Schaub op, die eerder namens Osram/LedVance zitting had in het bestuur. LightRec is in Nederland opdrachtgever voor de inzameling en recycling van verlichting.

Buhmann heeft ruime ervaring in de consumentenelektronicasector en in het bijzonder op het gebied van de WEEE Directive (Waste Electrical and Electronic Equipment, waar ook verlichting onder valt, red.). Hij is ruim zes jaar actief in de verlichtingsbranche, waarvan de afgelopen jaren op de afdeling WEEE, die verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling van e-waste. In die hoedanigheid neemt hij zitting in besturen van maar liefst tien Europese inzamelsystemen, waaronder nu ook LightRec in Nederland. Eerder was hij werkzaam bij Siemens AG en KPMG. Buhmann heeft een juridische achtergrond, hij is getrouwd en heeft twee zoons.

Met Buhmann haalt LightRec opnieuw een daadkrachtige bestuurder in huis met een zeer uitgebreide ervaring op het gebied van producentenverantwoordelijkheid binnen de verlichtingsbranche. Dit versterkt het bestuur van LightRec in haar ambitie om het inzamelpercentage van op de markt gebrachte lampen en armaturen verder op te voeren, met het oog op de verhoogde Europese doelstellingen. 

Gied van Hoorn, directeur van LightRec Nederland: “De ervaring die Buhmann ook al heeft opgedaan bij andere inzamelsystemen, onder meer in Denemarken, Frankrijk en Spanje, draagt bij aan de ambitieuze koers die we hebben ingezet. Alle inzamelsystemen hebben dezelfde uitdaging om de inzameling te verhogen, in verband met de Europese doelstellingen. Daar kunnen we dus zeker van leren. We zijn verheugd dat hij zijn kennis en ervaring nu ook zal inzetten voor LightRec.”

www.LightRec.nl


Deel op Social Media
02-04-2019 8:00

Signify, het voormalige Philips Lighting, maakt bekend dat Hellen van der Plas Market Leader wordt voor Signify Benelux. Zij neemt de vrijgekomen plaats in van Frank van der Vloed, die aan de slag gaat als Market Group Leader Europe binnen Signify wereldwijd.

Hellen van der Plas-van Hoek(42) komt aan het hoofd te staan van Signify’s Benelux-organisatie die ongeveer vierhonderd werknemers telt. Zij begon haar carrière bij Koninklijke Philips in 2013 als Marketing Director Consumer Lighting na eerdere marketing en sales posities bij o.a. General Electric.

In december 2017 werd ze Marketing Director van het inmiddels verzelfstandigde Philips Lighting voor de Benelux, dat vorig jaar de bedrijfsnaam Signify kreeg. Tot vandaag vertolkte zij de functie van Marketing Director Benelux. Hellen van der Plas-van Hoek is drs. Business Communication en gespecialiseerd in Marketing & Economics.

“Ik vind het een geweldige eer en uitdaging om dit fantastische bedrijf in de Benelux te mogen leiden”, aldus Hellen van der Plas. “We bevinden ons in diverse transities, van conventionele verlichting naar LED, naar Systemen en Services. Van een hardware bedrijf transformeren we naar een software bedrijf waar de mogelijkheden van IoT (Internet of Things) en connectiviteit - met de lamp als dataverzamelaar - ongekend zijn.”

Van der Plas begon aan haar nieuwe functie per 1 april.

www.signify.com


Deel op Social Media

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >