Nieuws


27-03-2019 8:00

Alweer een half jaar geleden, werd op 4 oktober de Dutch Daylight Award 2018 uitgereikt. Het was een bijzondere dag op een even bijzondere locatie, De Hoge Raad der Nederlanden in Den Haag. "Nu, met de eerste lentezon in aantocht, tijd voor een nieuw bijzonder daglichtevent", aldus Dutch Daylight.

"Het doel is om jullie wederom te inspireren met bijzondere daglicht architectuurprojecten. En waarom zouden we dit op één locatie doen", vervolgt de woordvoerder. "We hebben een oplossing bedacht, op zaterdag 22 juni (de dag na Midzomernacht) nemen we jullie mee op daglicht tour door Nederland. Op een centraal punt in Nederland verzamelen we, en vervolgens brengt de Dutch Daylight bus ons naar de mooiste daglicht projecten (waaronder een aantal DD Award winnaars) van het land. Natuurlijk met hapjes en drankjes, zodat we volop kunnen genieten van al het moois op deze bijna langste dag van het jaar." 

www.dutchdaylight.nl


Deel op Social Media19-03-2019 8:00

Verlichtingsbedrijf Zumtobel verovert Nederland. Dat stelt het bedrijf althans zelf naar aanleiding van een drukbezochte bijeenkomst in Stedelijk Museum Amsterdam. Aldaar konden belangstellenden het verlichtingsysteem Arcos 'live' bekijken.

"Ons merk is van oudsher nauw verbonden met de kunst- en designwereld", aldus een woordvoerder van Zumtobel over de bijeenkomst in Amsterdam. "Want hier gaat ons hart sneller van kloppen. Een passie die altijd weer wordt ondersteund door evenementen. Zo ook nu in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Zo'n honderd gasten uit de politiek en de kunst- en cultuurwereld wisselden met elkaar van gedachten. En terloops kon ook nog het onlangs gerenoveerde en met Arcos uitgeruste museum worden bewonderd. En dat alles in een ontspannen sfeer."

www.zumtobel.com

Deel op Social Media19-03-2019 8:00

Bork Sloopwerken en Wecycle hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Bork laat voortaan alle lampen en armaturen die vrijkomen bij haar sloop- en renovatiewerkzaamheden afvoeren door Wecycle. De renovatie van het gemeentehuis in Balk is het eerste project.

Hierbij zullen in totaal zo’n 1.500 lampen en 750 armaturen vrijkomen. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste).

image

De lampen en armaturen die vrijkomen bij de renovatie van het gemeentehuis in Balk, geeft Bork Sloopwerken af aan Wecycle die zorgt voor verantwoorde recycling.

Bork Sloopwerken ziet een belangrijke rol voor sloopbedrijven in de circulaire economie. Bedrijfsleider van Bork Recycling Bert Makkinga: “Los van het feit dat volgens het bouwbesluit lampen en armaturen apart moeten worden gehouden, vinden wij het vanuit duurzaamheid onze plicht bij te dragen aan de juiste wijze van hergebruik van grondstoffen. Onze samenwerking hiervoor met Wecycle is makkelijk en het wordt snel geregeld. Bijkomend voordeel is dat wij per project inzichtelijk krijgen wat er is afgevoerd en hoeveel dit is geweest. Het zou mooi zijn als veel collega-bedrijven ons volgen.”
 

Op projectlocaties waar in korte tijd veel lampen en armaturen vrijkomen, zorgt Wecycle voor de inzamelmiddelen die passen bij de aard en omvang van het project. Ook de afvoer en recycling van de materialen is kosteloos. Wecycle werkt uitsluitend samen met WeeeLabex-gecertificeerde verwerkers en laat energiezuinige lampen voor meer dan 90 procent recyclen tot nieuwe grondstoffen, armaturen voor meer dan 80 procent. Door optimale recycling blijven grondstoffen behouden, komen schadelijke stoffen niet in het milieu en wordt de uitstoot van C02 vermeden. Wecycle werkt in opdracht van de Stichting LightRec Nederland voor de inzameling en recycling van lampen en armaturen.
 

Wecycle voert de regie over de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen, kortweg e-waste. "Via ons landelijk dekkend inzamelnetwerk van 10.000 punten kunnen consumenten en professionals e-waste gratis inleveren. Samen met onze inzamel-, sorteer- en recyclepartners dragen we dagelijks bij aan de circulaire economie. Dit doen we voor 1.800 producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige lampen in opdracht van zes producentenorganisaties: Stichting Bruingoed, Stichting ICT Milieu, Stichting LightRec Nederland, Stichting Metalektro Recycling, Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen en Stichting Witgoed. In 2017 hebben we 107 miljoen kilo e-waste ingezameld en gerecycled met een nuttige toepassing van 97 procent. Hiermee is een CO2-uitstoot vermeden van 345 miljoen kilo."

www.lightrec.nl


Deel op Social Media13-03-2019 10:00

Nederlanders hebben het afgelopen jaar aanzienlijk meer verlichtingsarmaturen ingeleverd (+ 33 procent), zo blijkt uit de voorlopige inzamelcijfers van LightRec en uitvoeringsorganisatie Wecycle. De inzameling van lampen bleef nagenoeg op hetzelfde niveau als in 2017 (- 1 procent).

De stijging is vooral toe te schrijven aan extra inspanningen binnen het professionele circuit (bouw-, installatie- en sloopsector) en campagnes gericht op de inzameling van armaturen. 

Wecycle en LightRec hebben in 2018 flink ingezet op de inzameling van armaturen, onder meer door een intensieve landelijke (tv-)campagne gericht op het inleveren van zogeheten consumentenarmaturen (zoals bureaulampen, bedlampen of staande lampen). Deze vallen namelijk sinds de zomer van 2018 ook onder de inzamelregeling.

Net als afgelopen jaren investeerden LightRec en Wecycle in de uitbreiding en verbetering van het inzamelnetwerk. Het aantal inleverplekken voor verlichting bij supermarkten verdubbelde met plaatsing van inzamelmiddelen bij onder meer Albert Heijn in 2018 naar 2.500 en bereikte hiermee een landelijke dekking. Extra aandacht was er ook voor kringloopwinkels als inleverpunt voor afgedankte verlichting.

De geïntensiveerde samenwerking met de sloopsector lijkt duidelijk vruchten af te werpen. Door meer recyclebakken op slooplocaties te plaatsen en inzameling en recycling op te nemen in sloopbestekken komen er steeds meer verlichtingsarmaturen in het inzamelsysteem terecht.

Ook het aandeel van de installatiesector vertoont een stijgende lijn, mede door het gericht stimuleren van de inzameling bij groothandels zoals Technische Unie en bij bouwmarkten. De inmiddels bekende Gouden Bakkie-campagne droeg opnieuw bij aan dit succes. Nieuw was een speciale campagne gericht op vakmensen uit Oost-Europa.

Volgen Gied van Hoorn, directeur van Stichting LightRec, blijft zijn organisatie zich ook de komende jaren inzetten om zoveel mogelijk verlichting in te zamelen. “We beschikken over een kwalitatief hoogwaardig inzamelnetwerk, zowel voor consumenten als professionals”, aldus Van Hoorn. “Ook zullen we onverminderd met voorlichtingscampagnes blijven inzetten om zo veel mogelijk professionals en consumenten te bereiken. We halen op wat mogelijk is.”

Voor dit jaar is de focus van LightRec vooral gericht op het verder indammen van lekstromen, aldus Van Hoorn. “Dit vloeit voort uit het nieuwe Plan van Aanpak van het Monitoringsberaad, waarin producenten, verwerkers, gemeenten, retailers en overheid zijn vertegenwoordigd. Onze gezamenlijke ambitie is om het inzamelpercentage van afgedankte elektrische en elektronische apparaten, waar ook verlichting onder valt, te verhogen naar 65 procent. Voor gasontladingslampen halen we deze doelstelling, maar voor armaturen zullen we ons de komende jaren hard moeten blijven inspannen om lekstromen aan te kunnen pakken. Ledlampen en -armaturen komen nog maar mondjesmaat terug omdat zij een veel langere levensduur hebben dan gasontladingslampen. Vandaar ook de lichte daling in inzameling bij lampen.”

Ook bereidt LightRec zich dit jaar voor op de versnelde transitie naar ledverlichting in de kantorenmarkt. Die moet uiterlijk in de zomer van 2020 volledig zijn overgeschakeld op led. “We verwachten dat er dan in relatief korte tijd heel veel gasontladingslampen vrijkomen en we willen er zeker van zijn dat deze in ons inzamelnetwerk terugkomen, zodat alle materialen een tweede leven kunnen krijgen en gasontladingslampen op de juiste manier worden verwerkt”, besluit Van Hoorn.

www.lightrec.nl


Deel op Social Media
08-03-2019 10:00

Fagerhult heeft de overname van iGuzzini illuminazione afgerond, na goedkeuring van de Duitse en Russische mededingingsautoriteiten. Met de toetreding van iGuzzini tot de Fagerhult Group, verkrijgt het Zweedse verlichtingsmerk een nog stevigere positie in Europa en een sterk platform om wereldwijd de omzet te laten groeien.

IGuzzini, gevestigd in Recanati (Italië), is een bekend en wereldwijd gerespecteerd professioneel verlichtingsbedrijf met een hoge merkbekendheid, met name bij voorschrijvers en lichtontwerpers. Opgericht in 1959, ontwerpt, produceert en verkoopt het bedrijf professionele verlichtingsoplossingen voor binnen- en buiten omgevingen. Ongeveer 80 procent van de netto-omzet van iGuzzini ligt buiten Italië, met sterke verkopen op de grootste Europese markten en een groeiende aanwezigheid in Noord-Amerika.
 

iGuzzini zal de positie van de Fagerhult Group op de high-end specificatiemarkt sterk verbreden, op belangrijke gebieden zoals outdoor, hospitality en retail. Ook zal het de geografische aanwezigheid van de groep vergroten in onder andere Italië, Zwitserland, Spanje en Noord-Amerika.

www.fagerhult.nl


Deel op Social Media05-03-2019 8:00

Vanaf 22 juni 2019 toont het Groninger Museum 'Daan Roosegaarde - Presence': het eerste grote museale soloproject van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde. Presence is een nieuw, nteractief kunstwerk dat hij speciaal voor het Groninger Museum ontwikkelde.

Dit is de eerste keer dat hij als ‘buitenkunstenaar’ de binnenruimte verkent met een groot lichtgevend landschap dat door de aanwezigheid van bezoekers van vorm en kleur verandert, stelt de woordvoerder van het Groninger Museum. "Waar tentoonstellingen meestal vragen om kunst op gepaste afstand te bekijken, daagt deze installatie uit tot fysieke interactie."

Roosegaarde is onder andere bekend van Icoon Afsluitdijk en internationale projecten als Waterlicht en Smog Free Tower. "Als pionier van het landschap van de toekomst onderzoekt hij het begrip schoonheid, dat vorm krijgt in nieuwe maatschappelijke kernwaardes als schone lucht, schoon water en schone energie. Presence maakt deze thematiek met nieuwe materialen en natuurkundige principes zichtbaar, waardoor de bezoeker op een bijzondere manier bewust wordt van de eigen aanwezigheid."

Presence is een 800 vierkante meter groot levend lab. "Hoewel het kunstwerk het resultaat is van innovatief materiaaltechnisch onderzoek, is Presence voor de bezoeker heel intuïtief. De installatie bestaat uit verschillende sferen waardoor de bezoeker allerlei perspectiefwisselingen ondergaat – van groot en massief naar klein en beweeglijk, van donker naar licht."

In de ene zaal tekenen futuristische bollen lijnen op de grond. "Een andere zaal lijkt gevuld met lichtgevend sterrenstof, wat doet denken aan het uitzicht op een grote stad vanuit een vliegtuig. Er zijn ook ruimtes die bezoekers lijken te scannen door ze in silhouetten en patronen vast te leggen. De interactie tussen bezoeker en kunstwerk levert steeds nieuwe beelden op. Kijken en observeren; maar vooral aanraken, voelen en bewegen zijn essentieel."

www.studioroosegaarde.net
www.groningermuseum.nl
 


Deel op Social Media04-03-2019 16:30

Vandaag, 4 maart 2019 lanceert LEDSign een nieuw en innovatief merk met duurzame verlichtingsproducten van hoogwaardig kwaliteit. "YELA Lighting is 'the new kid in town' en biedt LED verlichtingsoplossingen met de kracht van sfeer en beleving.

LEDSign B.V. lanceert het kwaliteitsmerk YELALighting. LEDSign is de specialist in LED-verlichting, lichtreclames, verlichtingsoplossingen en lichtmetingen", aldus een woordvoerder. "Daardoor staat YELA Lighting sterk en onderscheidend in de markt op het gebied van sfeerbeleving en het creëren van professionele verlichtingsoplossingen."

“Met trots introduceren wij het nieuwe LED-verlichtingsmerk, YELA Lighting. Ons merk is ontstaan vanuit de vraag vanuit de markt om ons kwalitatieve programma aan LED-armaturen kracht bij te zetten door middel van een sterke merknaam. Neem daarbij onze persoonlijke service en flexibiliteit in samenwerking met onze klanten wat maakt dat wij als LEDSign een solide partner zijn waarmee wij met onze hoogwaardige armaturen en creatief en oplossingsgerichte denkwerk voor elk project de juiste verlichtingsoplossing met onze klanten kunnen uitwerken tot een mooi eindresultaat.”, aldus René van Gogh, de Commercieel Directeur van LEDSign.

Of het nu interieur of exterieur is, YELA Lighting legt de focus naar eigen zeggen op het ontwerpen en het leveren van unieke beleving met de perfecte afwerking en de juiste ambiance met LED verlichting. "YELA Lighting gaat een revolutie teweegbrengen in het conventionele verlichtingsconcept en dit omzetten in een modern, innovatief en stijlvol concept. Daarnaast wil zij een aangename sfeer en de ultieme beleving creëren voor klanten door Smart, energiezuinige en duurzame armaturen."

Om deze beleving waar te maken, heeft YELA Lighting hoge kwaliteitsarmaturen zoals AR70-, AR111-, 3-fase track spots, wandlampen, het nieuwe Tube track systeem, maar ook op maat gemaakte design lampen en andere verlichtingsarmaturen. YELA Lighting richt zich op diverse branches zoals architecten, interieur- en projectinrichters, groothandels, horeca, VVE/woningbouw en maritiem. 

www.yela-lighting.com


Deel op Social Media04-03-2019 8:30

Minister Van Engelshoven heeft de Nederlandse bijdrage aan de XXII Triënnale di Milano geopend. De Nederlandse bijdrage met de titel 'I See That I See What You Don’t See' reageert op het overkoepelende thema van de Triënnale met een presentatie over onze relatie tot duisternis.

Met 'Broken Nature: Design Takes on Human Survival' onderzoekt curator Paola Antonelli welke rol design kan spelen bij het herstellen van de relatie tussen de mens en zijn omgeving, in zowel natuurlijke als sociale ecosystemen.

Het Ministerie van OCW gaf Guus Beumer, directeur van Het Nieuwe Instituut, opdracht de Nederlandse bijdrage aan de XXII Triennale di Milano te verzorgen. Naast Nederland nemen nog 21 andere landen deel. De Triënnale is van 1 maart tot en met 1 2019 september te bezoeken.

Op weinig plaatsen in de wereld is het zo licht als in Nederland. Dag en nacht. Energie, technologie en datastromen zijn de essentiële brandstoffen geworden voor een 24-uurs productielandschap. Het traditionele onderscheid tussen licht en duisternis doet er in termen van productiviteit niet meer toe. In een totaal gecontroleerde, hyperverbonden wereld vervagen de grenzen tussen natuur, technologie en cultuur. De Nederlandse bijdrage aan de XXII Triennale di Milano wil de effecten laten zien van de complexe verhouding tussen licht en donker, tussen zien en niet zien, op mens, aarde en andere organismen. Daarbij speculeert 'I See That I See What You Don’t See' op de rol van design als een destructieve en mogelijk ook restauratieve kracht.

De tentoonstelling en het publieksprogramma zijn samengesteld door Angela Rui (onafhankelijk curator en onderzoeker) in samenwerking met Marina Otero Verzier (director of Research Het Nieuwe Instituut) en Francien van Westrenen (hoofd Agentschap Het Nieuwe Instituut).

Deelnemers zijn de Academie voor Stadsastronauten, Ramon Amaro, Danilo Correale, Design Academy Eindhoven, de afdelingen Research en Erfgoed van Het Nieuwe Instituut, Lucy McRae, Melvin Moti, Bregtje van der Haak, Pascal van Hulst & Oscar Peña, Richard Vijgen en Leanne Wijnsma.

De Nederlandse bijdrage is te zien in Palazzo dell’Arte aan de Viale E. Alemagna 6 in  Milaan.De expositie van 1 maart tot en met 1 september 2019 dagelijks te zien (m.u.v. maandag) van 10.30 tot 20.30 uur. Toegang 18,00 euro.

https://triennale2019.hetnieuweinstituut.nl


Deel op Social Media

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >