Nieuws


19-02-2019 10:00

Tijdens de laatste avond van de NSVV Verlichtings Collegetour werd na het uitreiken van de certificaten aan de deelnemers nog een bijzondere uitreiking gedaan. De 1e #Wout van Bommel Award werd uitgereikt aan de naamgever:Wout van Bommel.

NSVV-voorzitter John de Joode reikte in het bijzijn van de collegegangers en het bestuur van de NSVV  het kleinood uit aan Wout van Bommel, die compleet verrast werd door dit gebaar en zich bijzonder vereerd voelde. Het is de bedoeling dat deze Wout van Bommel Award jaarlijks wordt uitgereikt. Wout van Bommel zelf zal de komende jaren in overleg met het bestuur van de NSVV, kandidaten voordragen.

Bij de afsluiting van deze laatste avond van de Collegetour kon Wout van Bommel melden dat hij graag nog een keer zijn kennis wil overdragen, dus de volgende College tour wordt gepland voor het najaar 2019.

www.nsvv.nl


Deel op Social Media15-02-2019 8:00

Onlangs is het nieuwe kantoor van Trilux Benelux in Amersfoort officieel geopend. Voor de officiële openingshandeling op 24 januari namen Willem Dammers, CEO van Trilux Benelux en Mark Henrik Körner, CSO van de Trilux Group een gigantische schaar ter handen waarmee zij een lint doorknipten.

Willem Dammers is met recht trots op het nieuwe kantoor: “Het kantoor is voorzien van de nieuwste intelligente verlichtingsoplossingen van Trilux op basis van Human Centric Lighting. Dit draagt bij aan een gezond bioritme en tevreden medewerkers, die optimaal ondersteund worden bij hun dagelijkse werk.”

www.trilux.com


Deel op Social Media11-02-2019 8:00

De CIE, de internationale autoriteit op het gebied van verlichting, houdt op 14 en 15 maart een informatiedag over de in december gelanceerde standaard S026, die het effect van verlichting op het bioritme van de mens centraal stelt. Dat meldt de NSVV.

"Onze biologische klok dicteert in grote lijnen ons dagelijks levensritme en gedrag", aldus een woordvoerder. "Denk aan het afgeven van signalen over wanneer te eten, te slapen en het regelen van andere biologische functies. Natuurlijk licht is essentieel voor het ‘aanzwengelen’ en bijregelen van de biologische klok in onze hersenen zodat ons lichaamsritme in de pas blijft lopen met een dagritme van 24 uur. Bijna twintig jaar geleden, dus nog vrij recentelijk, werd een nog onbekende receptor in het menselijk oog ontdekt. Het gaat in dit geval om een sensor die bijzonder gevoelig is voor blauw licht, hetgeen daglicht typeert."

Tijdens de aanstaande CIE tutorial dat de NSVV organiseert op 14 en 15 maart op de High Tech Campus in Eindhoven, wordt uitgebreid stilgestaan bij onder meer het functioneren van de ogen, het effect van licht op mensen, lichttherapie en de inhoud en functie van de standaard. "Feitelijk hebben we het hier over een nieuwe manier van licht meten", aldus de lichttechnische vereniging. "Voor partijen die voorbijgaan gaan aan de niet-visuele werking van licht, is er sprake van een gemiste kans. In de huidige lichtmarkt gaat ongeveer 70 miljard om. Het tijdperk van energie-efficiëntie en kostenbesparing zal vroeger of later tegen zijn grenzen aanlopen. Op dit vlak zullen er geen nieuwe verbeteringen meer te behalen zijn. Een nieuwe markt of volgende stap kan gevonden worden in welzijn en gezondheid. Het creëren van een lichtontwerp dat het patroon van natuurlijk licht benadert, biedt een enorm potentieel voor het realiseren van een gezondere leefomgeving voor de mens."

www.nsvv.nl

Deel op Social Media08-02-2019 8:30

Opmerkelijk nieuws uit de Duitse lichtwereld: de Nimbus Group wordt overgenomen door Häfele. Door deze strategische acquisitie van Häfele breidt het bedrijf zijn competenties op het gebied van licht en akoestiek in belangrijke mate uit.

Häfele neemt de Nimbus Group in zijn geheel over van Nimbus-oprichter Dieter Brennenstuhl. Laatstgenoemde blijft verbonden aan Nimbus en zal vanuit de huidige locatie van het bedrijf in Stuttgart ook in de toekomst zijn bijdrage blijven leveren aan het begeleiden van innovaties, ontwikkelingen alsmede de uitbreiding van het product-portfolio.

Nimbus-oprichter Dieter Brennenstuhl (rechts).

"Deze aquisitie vertegenwoordigt een organische uitbreiding van het competentiegebied van beide ondernemingen", aldus een woordvoerder. "Tegelijkertijd creëert de overname belangrijke synergieën op het gebied van verkoop en productontwikkeling."

Häfele is een sterke partij op het gebied van onder meer meubelbeslag en architecturale hardware, en heeft zich de laatste jaren bovendien ontwikkeld als aanbieder van LED-oplossingen die in meubilair kunnen worden geïntegreerd. Nimbus is een LED-pionier die al in 2006 de eerste LED-oplossing presenteerde. De verlichtingsproducten van Nimbus worden voorts gekenmerkt door een sterk designaspect. Ook heeft het bedrijf uit Stuttgart zich ontwikkeld tot een specialist op het gebied van draadloze verlichting en akoestiek. 

"Gezamenlijk kunnen beide bedrijven met behulp van geïntegreerde oplossingen optimaal reageren op de belangrijke ontwikkelingen en trends in de wereld van het wonen", aldus de woordvoerder. "Häfele en Nimbus zullen klanten significante toegevoegde waarde bieden aan de hand van intelligente netwerkconcepten."

Nimbus-oprichter Dieter Brennenstuhl is blij met de nieuwe ontwikkeling: "In de toekomst zullen we onze activiteiten gaan ontplooien onder de paraplu van Häfele. Met dit bedrijf versterken we onze positie op het gebied van onze twee specialismen licht en akoestiek." Brennenstuhl benadrukt dat klanten in de dagelijkse praktijk weinig van de nieuwe situatie zullen merken: "Onze zakelijke relaties zullen zonder onderbreking gecontinueerd worden en de contactpersonen blijven bereikbaar via de gebruikelijke kanalen."

De overname moet nog het fiat krijgen van de Duitse mededingingsautoriteiten. Hoeveel geld er met de overname gemoeid is, en of de transactie op termijn eventuele personele consequenties heeft, wordt niet gemeld.

www.nimbus-group.com 


Deel op Social Media04-02-2019 8:30

Nieuws van Unifit. het bedrijf uit Nijkerk brengt sinds 1 januari de producten van het Duitse Buschfeld op de nederlandse markt. "Dat opent voor onze klanten en onze dealers een hele nieuwe wereld aan mogelijkheden", aldus Louk Blok van Unifit. 

“Buschfeld is een gerenommeerde aanbieder van spanningsrails”, vertelt Louk Blok. “Professor Hans Buschfeld heeft de spanningsrail al vele jaren geleden ontwikkeld en op de markt gebracht. Sinds kort is er een interessante uitbreiding van het assortiment; behalve de al jaren succesvolle 12 Volt-spanningsrail, bieden we nu ook een 48 Volt-variant, die onlangs gepresenteerd werd op de Internationale Möbelmesse (IMM) in Keulen. Met het nieuwe product Sense zijn de mogelijkheden veel groter. Dankzij de 48 Volt-oplossing kun je bijvoorbeeld veel langere lijnen maken.”

Sense is door Buschfeld zo ontworpen, dat er diverse esthetische mogelijkheden zijn, die heel interessant zijn voor bijvoorbeeld architecten. "Met deze nieuwe spanningsrail is het mogelijk om een spannende infrastructuur te bouwen. De mogelijkheden zijn echt eindeloos.Je kunt een strakke infrastructuur bouwen met rechte lijnen, maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk bochten te maken, of sterstructuren. Het Freestyler-assortiment van Sense bestaat uit veel bijzondere vormen en systeemcomponenten, waarmee elk creatieve idee uit te voeren is.”

Ook voor wat betreft de maximale lengte van de spanningsrail alsmede het aantal lichtpunten dat aan de rail verbonden kan worden zijn de mogelijkheden van Sense indrukwekkend. “De maximale lengte van Sense bedraagt maar liefst 60 meter”, vertelt de Unifit-man. “Bij deze lengte kunnen in totaal zestig lichtpunten aan de rail bevestigd worden.” Hierbij is de architect geheel vrij is in de keuze voor het type armatuur. Aan de Sense-rail kunnen even eenvoudig vaste spots als bijvoorbeeld pendelarmaturen bevestigd worden. 

www.unifit.nl   


 


Deel op Social Media04-02-2019 8:00

Een diepe bewustwording van wat het betekent om de hele dag binnen te zitten, dat is de boodschap van Velux als themasponsor van dag over ‘Ontwerpen met Licht & Lucht’ tijdens BouwBeurs R&D, op woensdag 6 februari.

Het bedrijf voert campagne onder de titel 'Indoor Generation'. Aan het woord is Marthijn Reekers, architect en werkzaam bij Velux: “Als we het grootste deel van onze tijd binnen zitten, dan is het wel essentieel dat er een gezond binnenklimaat is.” Tijdens de themadag gaat het vooral om inspirerende verhalen en projecten. “We hebben een fantastisch programma met mensen die allemaal op hun manier bijdragen aan gezonde gebouwen.”
 

“Daglicht en frisse lucht zijn essentieel voor de gezondheid van alle mensen. Onderzoek toont aan dat we bijna 90 procent van onze tijd in gebouwen doorbrengen. Ga je eigen dagelijkse routine maar eens na Dan beef je hoe belangrijk een goed binnenklimaat voor je is! Met de campagne Indoor Generation wil Velux een bewustwording creëren. Kort gezegd: ‘Waar zijn we mee bezig? En wat kunnen we eraan doen?’ De jongste generatie groeit goeddeels in gebouwen op. Je kunt campagnes bedenken om ze naar buiten te sturen, dat is geweldig, maar de realiteit is anders. Daarom is het zo belangrijk om ook gezonde gebouwen te maken.”
 

“In de afgelopen decennia zijn we steeds meer naar binnen gegaan. Tegelijkertijd werden de gebouwen dieper, de raamoppervlakken kleiner en werden steeds meer installaties ingezet om het binnenklimaat te reguleren. We kregen te maken met het 'sick building syndrome' en lieten ons steeds meer regeren door apparaten om te voldoen aan de technische eisen voor gebouwen. Je ziet nu een ommekeer: het thema gezondheid leeft en steeds meer mensen openen hun ogen voor andere oplossingen, soms zelfs teruggrijpend op concepten uit het verleden. Denk aan de openluchtscholen en sanatoria die in de vorige eeuw zijn gebouwd. Dat waren gebouwen met een heldere boodschap: frisse lucht en daglicht dragen bij aan de gezondheid van jong en oud. Af en toe een raam open zetten is een goed idee.”
 

“Langdurig geen daglicht ervaren is slecht voor de gezondheid, dat is inmiddels wel bewezen. Daglicht is essentieel: het stuurt je bioritme aan. Schone lucht is van grote betekenis voor je welbevinden. Velux doet veel onderzoek naar de invloed van het binnenklimaat op de mens. We participeren ook in samenwerkingsverbanden als Active House en Dutch Daylight. Jaarlijks wordt de Healthy Homes Barometer gemaakt: een grootschalig onderzoek onder Europeanen over wonen in de breedste zin. Daarbij organiseert Velux de Healthy Buildings Day in Brussel, waarbij het onderzoek wordt gepresenteerd aan stakeholders en de politiek. Veel regelgeving en overheidsambities voor de bouw zijn momenteel alleen energie-of CO2 gedreven. Dan mis je toch een aantal belangrijke factoren om een gezond binnenmilieu te maken. Dat moet ook bij overheden duidelijk zijn.”
 

“Iedereen in de bouwkolom kan een bijdrage leveren aan een gezonder binnenklimaat. Maar het begint ermee dat in het ontwerpproces voldoende aandacht wordt gegeven aan daglicht en frisse lucht. Dat klinkt heel logisch, maar blijkt in de praktijk vaak best lastig te realiseren. Gezondheid, welzijn en welbevinden zijn geen verplichte onderdelen in een ontwerpproces. We zijn verzand in rekenmethodieken die niets zeggen over de kwaliteit van wonen en werken: een probleem dat we zelf hebben gecreëerd. Onderdeel van de campagne Indoor Generation is dat Velux architecten en adviseurs uitdaagt om verder te kijken dan epc, BENG en andere rekensommen alleen.”
 

“VELUX is maar een schakel op weg naar een gezonder binnenklimaat in gebouwen. Op de BouwBeurs willen we iets teweegbrengen. Natuurlijk laten we ook producten en innovaties zien die kunnen bijdragen aan een gezonder binnenklimaat: ons aandeel in het brengen van daglicht en frisse lucht in gebouwen. Maar het gaat ons in eerste instantie om de bewustwording bij de bezoekers van BouwBeurs, over het belang van nadenken over gezonde gebouwen. Tijdens de themadag worden bevlogen verhalen verteld over inspirerende ontwerpen. Zodat de bezoeker kan ontdekken wat zijn of haar bijdrage kan zijn. Vaak is die bijdrage - hoe afgezaagd dat ook mag klinken - een kwestie van het gebruiken van je gezonde verstand.”

Velux staat tijdens BouwBeurs 2019 met een stand in Hal 9 en is themasponsor van de themadag ‘Ontwerpen met Licht & Lucht’ op woensdag 6 februari.

www.bouwbeurs.nl


Deel op Social Media01-02-2019 10:00

De Velux Groep start met een nieuwe divisie: Velux Commercial. Met nieuwe divisie richt VELUX zich nadrukkelijker op utiliteitsmarkt. De nieuwe divisie komt onder meer voort uit de overname van JET-Groep vorig jaar. De nieuwe divisie presenteert zich in Nederland voor het eerst tijdens de BouwBeurs in Utrecht.

In combinatie met de recente overnames van Wasco en Vitral en de voortdurende ontwikkeling van Velux modulaire lichtstraten, bouwt de Velux Groep de komende jaren aan een nieuwe commerciële divisie. Deze divisie wil het bedrijf verder laten uitgroeien zodat het de utiliteitsmarkt nog beter kan bedienen.

Al meer dan 75 jaar brengt de Velux Groep daglicht en frisse lucht bij mensen thuis en is het marktleider op de dakramenmarkt voor woningbouw. De Velux Groep betrad in 2012 voor het eerst de commerciële (niet-particuliere) markt, met de introductie van de Velux modulaire lichtstraten. De grote ambitie was om daglicht en frisse lucht ook naar commerciële gebouwen te brengen.

www.velux.nl


Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >