Nieuws


25-07-2018 8:30

Jarenlang adverteerde elektronicaconcern Philips met de slogan 'innovation and you'. Maar de slogan had wellicht beter 'innovation and me' kunnen heten. Want volgens de Europese Commissie heeft Philips tussen 2011 en 2013 consumenten ernstig heeft benadeeld. Het levert het bedrijf een boete op van maar liefst 29,8 miljoen euro.

Naar verluidt is de boete 40 procent lager dan deze had kunnen zijn, omdat Philips volle medewerking heeft verleend aan het onderzoek van de commissie. Ook technologieconcerns Asus, Pioneer en Denon & Marantz werden beboet.

Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) hebben de vier genoemde bedrijven prijsrestricties opgelegd aan onlineaanbieders van consumentenelektronica. Zodra webwinkels producten onder de minimumprijzen verkochten, dreigden de beboete bedrijven met maatregelen, waaronder het blokkeren van leveringen. Dergelijke maatregelen kunnen volgens de Europese Commissie evenwel niet door de wettelijke beugel.

De boete over de periode 2011-2013 heeft overigens geen betrekking op de toenmalige verlichtingsactiviteiten van Philips. De verlichtingstak is enige tijd geleden verzelfstandigd en gaat nu door het leven onder de naam Signify.

www.philips.com 


Deel op Social Media
23-07-2018 9:00

Signify - het voormalige Philips Lighting - brengt een nieuwe collectie extra grote Philips-LED-lampen op de markt. "Ze combineren de charme van een oude gloeilamp met de beste LED-technologie. Deze decoratieve ‘kooldraad’ ledlampen passen in elke ruimte waar je een industrial chique of vintage accent wil."

"Door te dimmen bepaal je precies de juiste sfeer voor elke gelegenheid of stemming", stelt de Signify-woordvoerder over de nieuwe collectie. "Of het nu gaat om een ​​gezellige etentje of een familiebijeenkomst."

Er zijn twee series ontworpen met verschillende looks in gedachten: het vintage-assortiment voor een traditionele ambiance en het moderne assortiment voor een minimalistische en eigentijdse indruk. "Bij beide series is aandacht besteed aan de vorm van de gloeidraad, de coating van de lampen en het bijbehorende snoer."

"Geïnspireerd door de grote gloeilampen die jaren geleden voor vuurtorens zijn gefabriceerd, speelt  onze collectie deco ledlampen in op de verlichtingstrend waarbij de lamp het woord doet", volgens Rowena Lee, senior vice president, Business Group LED van Signify.

De nieuwe LED-lampen zijn beschikbaar in een aantal bijzondere vormen, waaronder: 'Globe', 'Teardrop' en een 'buisvormig' model. De lampen kunnen worden geleverd met een snoer van 2 meter en kunnen afzonderlijk worden gemonteerd of in groepen worden gehangen om meer visuele impact te maken.

De lampen in beide reeksen hebben volgens Signify een levensduur van 15.000 branduren, wat  in de praktijk zou overeenkomen met meer dan 13 jaar. "Het vintage-assortiment heeft een kleurtemperatuur van 2000 Kelvin in een E27 fitting en levert 470 lumen (40 Watt gloeilamp); het moderne assortiment heeft een kleurtemperatuur van 4000 Kelvin in een E27-fitting en levert 270 lumen (25 Watt gloeilamp)."

www.signify.com


Deel op Social Media20-07-2018 8:30

De internationale lichtexperts komen van 9 tot en met 12 september 2018 in Davos bijeen voor het congres Licht 2018. De inschrijving voor de tweejaarlijkse bijeenkomst is geopend.

Licht 2018 is een 'must go' voor lichtprofessionals, georganiseerd door de lichttechnische verenigingen uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Meer dan honderd lezingen worden gehouden in vier parallelle collegezalen. In een uitgebreide tentoonstelling worden voorts producten gepresenteerd, die de modernste lichttechnieken laten zien.

Inschrijven kan via de website van het evenement. 

www.licht2018.ch
 


Deel op Social Media20-07-2018 8:30

Na twee intensieve jurydagen zijn negen daglichtprojecten gekozen tot regionale winnaars van de internationale Velux Award (IVA) 2018. De projecten zijn ingediend door architectuurstudenten van 250 verschillende opleidingsinstituten uit 58 landen. De negen winnende studententeams gaan nu de strijd aan voor de uiteindelijke winst van de IVA’18 tijdens het World Architecture Festival in Amsterdam.

In twee categorieën 'Daylight in Buildings' en 'Daylight Investigations' zijn negen regionale winnaars geselecteerd, die volgens de internationale jury sterke, originele en goedontwikkelde ideeën presenteren. De winnaars in de categorie 'Daylight in Buildings' zijn:

 • West-Europa: "Reaching the Light" door Joana Robalo, João Umbelino, Ana Ázar, António Lopes en Miguel Pedro van de Universidade de Évora in Portugal

 • Oost-Europa en het Midden-Oosten: "Light Forms Jugglers" door Anastasia Maslova van de Kazan State University of Architecture and Engineering in Rusland

 • Noord-, Midden- en Zuid-Amerika: "Light Liquefaction" door Ziqi Chen, Shuaizhong Wang en Zeyu Liu van de University of Virginia in de Verenigde Staten

 • Azië en Oceanië: "My Dead Relative in the Light" door Qi Wang, Jingkai Chen en Peilin Yin van de Qingdao University of Technology in China

 • Afrika: "Light Pavilion" van Fatai Osundiji en Emmanuel Ayo-loto van de Obafemi Awolowo University in Nigeria
   

De winnaars in de categorie 'Daylight Investigations' zijn:
 

 • West-Europa: "Cover to Reveal" van Brice Lemaire, Xiaolan Vandendries en Julien Obedia van de Université Catholique de Louvain in België

 • Oost-Europa en het Midden-Oosten: "Cloud of the Polar Light" door Anna Borisova en Kamilla Akhmetova van de Kazan State University of Architecture and Engineering in Rusland

 • Noord-, Midden- en Zuid-Amerika: "Daylight to Water" door Stephen Baik, Abubakr Bajaman en John Nguyen van de Universiteit van Toronto in Canada

 • Azië en Oceanië: "Road to Light" door Yuhan Luo, Di Lan en Yusong Liu van de Tianjin University in China
   

De jury zag bij de inzendingen van dit jaar een duidelijke focus op het nemen van verantwoordelijkheid voor een aantal grote uitdagingen van onze tijd; zoals openbare onrust, crises, vluchtelingen en klimaatuitdagingen. Daglicht werd hierbij ingezet als een verenigende kracht en praktische oplossing voor gemeenschappen over de hele wereld.

"Ik zag projecten die dicht staan bij de thema's milieu, rampen en de zorg voor gehandicapten en minderbedeelden. Het toont een ander soort verantwoordelijkheid en realisme. Terwijl mensen enkele jaren geleden optimistischer waren en nieuwe spectaculaire dingen toonden, gaat het nu meer om met architectuur alle mensen te betrekken en op hetzelfde niveau samen te brengen", vertelde Carme Pigem Barceló, oprichtende partner van RCR Architects (Spanje) en één van de juryleden dit jaar.

 

 

 

  

De internationale jury, bestond verder uit Li Hu, oprichter van OPEN architecture (China), Rick Joy, directeur van Rick Joy Architects (USA) en Saša Begović, founding partner van 3LHD Architects (Kroatië) en vicepresident van het VELUX Innovation Centre, Martin Pors Jepsen (Denemarken). De jury kwam eind juni twee dagen bijeen in Kopenhagen om de ruim 600 studentenprojecten te evalueren.

Alle regionale prijswinnaars zijn inmiddels op de hoogte gebracht. Vertegenwoordigers van ieder team krijgen in november een reis naar Amsterdam en kaartjes voor het World Architecture Festival. Daar zullen ze hun projecten presenteren en feedback ontvangen van de juryleden. Uiteindelijk wordt er een wereldwijde winnaar uitgeroepen voor beide categorieën die ieder de hoofdprijs van 5.000 euro ontvangen.


Op 1 september 2017 lanceerde de VELUX Groep de achtste editie van de International VELUX Award voor architectuurstudenten. De International VELUX Award voor architectuurstudenten wordt sinds 2003 om het jaar georganiseerd in nauwe samenwerking met de International Union of Architects (UIA) en wordt erkend door: de European Assosciation for Architectural Education, het American Institute of Architecture Students, het Architectural Research Centers Consortium en de Association of Collegiate Schools of Architecture. Met de award wil VELUX architectuurstudenten laten nadenken over daglicht als belangrijkste bron van energie en licht. In totaal hebben de afgelopen jaren 4500 studententeams uit meer dan tachtig landen meegedaan. Door de jaren heen is de kwaliteit van de inzendingen toegenomen en spelen de oplossingen steeds meer in op mondiale, ecologische, sociale en menselijke gezondheidsproblemen.

Het totale prijzengeld is 30.000 euro. Iedere regionale winnaar ontvangt 1.250 euro om te verdelen tussen de teamleden en de docent die hun project ondersteunt. Twee wereldwijde winnaars worden bekendgemaakt tijdens het Award-evenement dat eind november plaatsvindt op het World Architecture Festival in Amsterdam. De twee wereldwijde winnaars ontvangen ieder 5.000 euro om te verdelen tussen de teamleden en hun docent.

www.velux.nl


Deel op Social Media17-07-2018 16:30

Op 12 juli werd Aat Klompenhouwer benoemd tot NSVV lid van verdienste. Op voordracht van het Kernteam Marketing, werd Aat benoemd voor deze eretitel voor de vele inspanningen die Klompenhouwer gedurende meer dan 45 jaar heeft verricht voor de NSVV.

Klompenhouwer heeft in zes commissies gezeten en was daarnaast een van de oprichters van de commissie Lichthinder. Ook heeft hij een aantal belangrijke congressen mee helpen organiseren: Duitstalig lichtcongres in Rotterdam, Maastricht en Eurolux in Amsterdam. "De laatste jaren heeft hij zich ingezet voor de marketingcommissie; waarbij zijn enorme betrokkenheid bij het fenomeen licht opviel en heeft hij veel wijsheid tentoongesteld in de vergaderingen", medlt de NSVV. "Tevens trad hij met veel elan op als dagvoorzitter bij de NSVV Lichtcongressen."

www.nsvv.nl
 


Deel op Social Media11-07-2018 10:00

Ook zo genoten van het bijna afgelopen WK Voetbal? Dat is mede te danken aan Philips... pardon, aan Signify (de nieuwe naam van het verlichtingsbedrijf). Signify verlichtte maar liefst tien van de twaalf stadions.

Het gaat om de stadions Luzhniki (Moskou), Krestovsky (Sint Petersburg), Fisht (Sotsji) en Ekaterinburg Arena (Jekaterinenburg) evenals de voetbalstadions in Kazan, Rostov aan de Don, Kaliningrad, Nizjni Novgorod, Volgograd en Samara.

De LED-veldverlichting van Signify wordt gebruikt in de Ekaterinburg Arena. "De state-of-the-art LED-verlichting voorziet voetballers en publiek van de beste kwaliteit licht die geschikt is voor 4K tv-uitzendingen en UHDTV super slow-motion herhalingen voor de honderden miljoenen televisiekijkers die alle acties op het veld tot in detail willen zien", aldus een woordvoerder. "De LED-veldverlichting kan ook bestuurd en gesynchroniseerd worden met muziek om het publiek voor het begin van de wedstrijd amusement te bieden."

De verlichting wordt ook gebruikt om de gevels van stadions te verlichten. "Dit draagt bij aan de sfeer voor de fans die de wedstrijden bijwonen." Een bijzondere installatie bevindt zich aan de buitenkant van het Luzhniki stadion in Moskou, waar een LED-dak van 39.000 vierkante meter werd geïnstalleerd. "Het is een van de grootste en meest innovatieve LED-gevels in Rusland. Deze gevel zorgt voor extra sfeer en entertainment voor de fans in de stad met bijzondere lichtshows voor, tijdens en na wedstrijden."
 

www.signify.com


Deel op Social Media11-07-2018 8:30

De JET-Groep, specilaist op het gebied van daglichtelementen en glasconstructies, sloeg op 3 juli de eerste paal in de grond voor de bouw van haar nieuwe productielocatie in Opmeer (Noord-Holland).

Wethouder Robert Tesselaar en directeur van JET Nederland Eric Gobes openden de bouwplaats op feestelijke wijze. Op het circa 20.000 vierkante meter grote terrein worden medio 2019 de bestaande Nederlandse JET-productielocaties geconcentreerd. Dit gebeurt in het kader van de algemene strategie van de onderneming voor de optimalisatie van de productie, om te kunnen voldoen aan de eisen van klanten aan de Europese markt.

Distributie en support van de Nederlandse dochteronderneming JET BIK blijven op de bestaande locaties in Opmeer en Den Bosch. Met de concentratie van de Nederlandse productielocaties reageert de onderneming op de in heel Europa toenemende vraag naar JET-daglichtproducten.

“De huidige vestigingen kunnen niet meer aan de toekomstige vraag voldoen”, licht JET-CEO Ralf Dahmer toe. “Door ze te verenigen, zetten we de volgende stap, zodat we onze efficiëntie en flexibiliteit nog verder kunnen verhogen.” Op het nieuwe terrein ontstaat een hypermodern productie- en kantoorgebouw. Van daaruit is het zaak, aldus Dahmer, om de positie van de JET-Groep als Europese marktleider op het gebied van daglicht en RWA in industriële platte daken verder uit te bouwen.

www.jet-bik.nl


Deel op Social Media03-07-2018 10:00

Osram en Continental gaan vanaf heden verder onder de nieuwe naam Osram Continental. Nu alle formaliteiten van de fusie zijn afgerond is de voorgenomen fusie recentelijk in werking getreden.

Osram Continental, met het hoofdkwartier in München, is een specialist op het gebied van automotive-verlichting. Het biedt momenteel werkgelegenheid aan vijftienhonderd mensen op zestien locaties wereldwijd. Het bedrijf wil het hoofdkwartier op termijn verplaatsen naar het (eveneens Duitse) Garching.

Het nieuwe bedrijf mikt op verkoopcijfers van 'mid-triple-digit-million-euro range'. Voor de komende jaren worden dubbel-cijferige groeicijfers verwacht. Deze verwachting is onder meer gebaseerd op de gunstige vooruitzichten op de LED-markt en de toenemende vraag naar laser-gebaseerde verlichtingsmodules. De eerste producten die door het fusiebedrijf zijn ontwikkeld worden rond 2021 op de markt verwacht.

Dirk Linzmeier, CEO van Osram Continental: "Door deze joint venture te lanceren, hopen we de markt voor automitive-verlichting uit te breiden en de snelheid van innovatie verder te vergroten." 

www.osram.com
 


Deel op Social Media02-07-2018 10:00

Ledverlichtingspecialist LuxImprove uit Kruiningen is door Essent als servicepartner geselecteerd om energieverspilling bij ondernemers tegen te gaan. De samenwerking past in de strategie van LuxImprove om ondernemers een compleet pakket van diensten en producten aan te bieden die energie helpen besparen.

Essent kan haar zakelijke klanten in de Benelux nu van dienst zijn met onder andere een professioneel lichtadvies en lichtplan voor zowel vervangings- als nieuwbouwprojecten. LuxImprove neemt het gehele traject uit handen van advies tot oplevering. Via de Klimaatroute, onderdeel van Essent, worden jaarlijkse vele duizenden ondernemers bezocht om ze te helpen bij het doorvoeren van energiebesparingen. De te nemen maatregelen kunnen vervolgens via verschillende servicepartners afgenomen worden waarbij LuxImprove nu de verlichtingspartner is.

Hans Verhoeven, directeur Essent Zakelijk: “Het bedrijfsleven moet de aankomende jaren energie besparen om bij te dragen om de doelen uit het Energieakkoord te halen. Minister Wiebes gaat daar op handhaven. De expertise van LuxImpove helpt ondernemers de juiste keuze te maken bij het besparen van energie op hun verlichting. Voor ons was de merkonafhankelijke positie en mogelijkheid tot totaalontzorging van LuxImprove een belangrijke factor in de selectie. We willen dat onze klanten een ongekleurd advies krijgen waarbij prijs en kwaliteit hand in hand gaan. LuxImprove heeft alles in huis om een ondernemer van begin tot eind te ontzorgen.” 

“Er zijn op de zakelijke markt veel aanbieders van ledverlichting. Het is moeilijk om de juiste keuzes te maken”  stelt Bas van den Brenk, directeur van Klimaatroute. “LuxImprove heeft in die zin een unieke positie. De klant krijgt een professioneel advies waarbij hij kan kiezen uit een zeer breed pakket aan verlichtingsoplossingen passend bij zijn budget. Ook de mogelijkheid om verlichting te huren of te leasen biedt kansen voor ondernemers.’’

Joran de Witte, Commercieel Directeur van LuxImprove: “Wij zijn trots dat Essent als één van de marktleiders in de zakelijke energiemarkt, ons bedrijf heeft geselecteerd als hun servicepartner voor verlichtingsoplossingen. Deze samenwerking biedt ook kansen voor ons landelijke netwerk aan installatiepartners. In deze samenwerking doet elke schakel waar hij goed in is en worden ondernemers volledig ontzorgd, dat is wel uniek te noemen.’’

www.luximprove.com


Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >