Nieuws


28-11-2018 8:00

De opkomst van LED heeft tal van nieuwe toepassingen mogelijk gemaakt. Aanbieder Axis vraagt bijvoorbeeld aandacht voor paneellampen. Bij deze en andere oplossingen gaat het meer om licht dan om de lamp.

"Paneellampen kunnen niet alleen worden gebruikt voor functioneel licht in kantoren en dergelijke, ze kunnen ruimtes en hele gebouwen een indrukwekkende uitstraling geven en daarbij een bijzondere sfeer creëren", aldus een woordvoerder namens fabrikant Axis uit Neurenberg.

"Onze LED-vlakverlichting is geen lamp die even aan het plafond wordt gehangen maar een hoogwaardige, op maat gemaakte oplossing voor architecturale verlichting“, legt Felix Szak, projectleider Licht bij Axis uit. "Hierbij gebruiken wij licht niet op de eerste plaats als verlichting maar als medium voor vormgeving.“ De lightpanels genereren bijvoorbeeld grote (kleurige) lichtgevende oppervlaktes of spannende combinaties met doorschijnende en natuurlijke materialen, metaal of textiel.

Deze vlakverlichting is niet alleen nu een populair vormgevingselement in de architectuur, interieurdesign, winkelinrichting en standbouw, de klassieke verlichtingsmarkt is ook veranderd. Terwijl ontwerpers nog niet zo lang geleden vooral decoratieve lichtbronnen creëerden, staat intussen ook hier het licht in het middelpunt, zoals bij de modellen Cielo en „Liviano“ van het merk Ocari. Bij alle twee modellen schijnt het licht van de LED's door de gefreesde lijnen van de transparante lamp. "Het was het idee om het omhulsel te laten verdwijnen zodat het licht zelf de lamp werd“, beschrijft Daniel Schulz, mede-eigenaar van Boos & Schulz Design-bureau (BSD), het uitgangspunt voor zijn creaties. "Dit is voor mij de perfecte lamp: Ik wil geen omhulsel van metaal zien. Ik wil licht zien als de lamp aan is.“

Ontwerpers en producenten van lichtbronnen zoeken altijd naar speciale lichtgeleidende materialen zodat het licht op de voorgrond staat. De LED's zelf produceren namelijk sterke spotlights die iemand zou kunnen verblinden. "Leds hebben een materiaal nodig dat hun licht in een aangename verlichting verandert“, zegt Matthias Schäfer, manager van het marktsegment Visual Communication and Lighting bij aanbieder Evonik. "Plexiglas biedt door zijn uitstekende lichtgeleiding legio mogelijkheden: Ultra-platte verlichtingselementen op groot formaat zijn met ons merkacryl net zo realiseerbaar als buitengewone vormen.“

Hiervoor zijn verschillende varianten van het materiaal beschikbaar, zoals platen, buizen, staven en ook vormmassa in tal van kleuren, oppervlaktes en structuren. "Bij onze tests bleek Plexiglas door de hoge lichtextractie-eigenschappen de beste oplossing voor de plaat waarin we het licht zijdelings laten stralen. Met Plexiglas wordt het oppervlakte gelijkmatig verlicht zonder zichtbare verschillen in helderheid.“
  

21-11-2018 10:00

het is waar; de markt is al best gevuld. Toch werd recentelijk weer een nieuw merk designverlichting gepresenteerd. Harry Lighting gelanceerd is volgens de initiatiefnemers een merk voor designliefhebbers, geïnspireerd op het heelal.

De eerste collectie bestaat uit drie verschillende ontwerpen exclusieve, tijdloze lampen: de Orb, een bolvorm, de Nebula, naar het melkwegstelsel, en de Tubular, een hoge koker. Iedere lamp wordt op maat gemaakt, in verschillende diameters.

In elk design keert het fenomeen ‘ruimte’ terug. Harry verbindt de verschillende begrippen ruimte met elkaar: ruimte in de zin van het oneindige heelal en ruimte als in leef- en werkomgeving. De finesse in afwerking, de openheid van vorm en de nieuwe manier van lichttransport maken van deze verlichting een blikvanger in iedere ruimte, zonder daarbij massief over te komen. Designer Harry Goorsenberg: “Wanneer de lamp in werking treedt, ontstaat er door de positionering van de ledtubes een expanderend lichtbeeld. Alsof de tijd stil is gezet terwijl een ster zijn licht uitzendt, de ruimte in.”

De speciale LED-technologie is door Harry in eigen beheer ontwikkeld en gepatenteerd. "Een vooruitstrevende manier van verlichting, uniek in zowel design als afwerking. De lampjes zijn energiezuinig en geven licht volgens een breed kleurenspectrum. Bovendien zijn de lampen dimbaar." 

www.harrylighting.com

20-11-2018 10:00

De Indoor Generation campagnefilm van de Velux Groep heeft goud gewonnen tijdens de prestigieuze en internationale Epica Awards, de enige creatieve prijs die wordt toegekend door journalisten.

De Indoor Generation campagnefilm ontving twee keer goud bij the Editors & Publishers International Creative Awards (Epica) tijdens een feestelijke avond in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam op 15 november. De wereldwijde campagne van VELUX was genomineerd in een veld van internationale kanshebbers. De campagnefilm werd geëerd voor het benadrukken van de problemen die de moderne samenleving onder ogen moet ziet met betrekking tot hun binnenklimaat.

"Met onderzoek over binnenklimaat en daglicht als basis en een belangrijk inzicht dat we tegenwoordig naar schatting 90 procent van onze tijd doorbrengen in gebouwen, werd de campagne geleid door een korte film, die tot op heden meer dan 110 miljoen keer bekeken is", aldus een woordvoerder. "In de video zet een jong meisje, symbool voor onze toekomstige generatie, belangrijke issues over hoe wij binnenshuis leven centraal. Ze neemt ons mee door verschillende dagelijkse routines en laat zien hoe vervuild binnenlucht eigenlijk kan zijn, tot wel vijf keer meer dan buitenlucht, en hoe dit onze gezondheid kan beïnvloeden."

www.theindoorgeneration.com

11-11-2018 17:06

ZUMI werd in 2016 opgericht door Tony Decavele die met 30 jaar ervaring in de verlichtingswereld kan rekenen op heel wat projectervaring en kennis. Het bedrijf uit het Belgische Gistel kan terugkijken op een succesvolle deelname aan de Interieur Biennale (18 tot en met 22 oktober) in Kortrijk. Aan de vooravond van de beurs spraken we met oprichter Tony Decavele.Zijn bedrijf focust zich op de combinatie van verlichting, akoestische oplossingen en lichtsturingen. "We ontwikkelen en produceren voor hospitality, retail, healthcare en residentiële projecten. Het gamma telt zo'n tachtig armaturen voor in- en opbouw, track-light, profielen, pendels en lichtmanagementsystemen. Eveneens wordt maatwerk aangeboden voor specifieke integraties", aldus Decavele.Belevingsruimte
Sinds augustus 2018 is ZUMI gehuisvest in de industriezone van Gistel op de Nieuwpoortsesteenweg 178 waar ook geïnvesteerd zal worden in een belevingsruimte, vergaderzaal en technische ruimte. Decavele benadrukt dat er op deze locatie in de toekomst mogelijkheden zijn tot verdere uitbouw op deze locatie.

Awards
Hoewel ZUMI een jonge  speler is in de verlichtingswereld, heeft het bedrijf al drie prijzen in de wacht gesleept, zoals de Design X50 Kortrijk, Surface Design Award Londen en MIAW Award Parijs. "Zulke prijzen geven internationale erkenning en kunnen voor verdere groei zorgen. Ze zijn een stimulans om te blijven innoveren en te investeren in nieuwe creatieve oplossingen met de nodige technologie die ervoor zorgt dat Licht 'slim' wordt', aldus Decavele. "Meer en meer is energieverbruik drukken een uitdaging. Dit kan nu al via sensoren, maar binnenkort ook door de integratie van IOT (Internet of Things)."

Combinatie licht en akoestiek
ZUMI heeft een systeem ontwikkeld waarbij licht en akoestiek in één oplossing worden verwerkt. Voor de verlichting kan zowel lineaire verlichting, tracklight, downlight  als indirecte verlichting geïntegreerd worden. Naast verlichting kunnen ook sensoren voorzien worden zoals bewegingsdetectie, daglichtsensors, rookdetectie en camerabewaking, dit in samenspraak met de architect, interieurarchitect, installateur of eindklant die deze specifieke accessoires  verwerkt wil zien. Voor de akoestische oplossing wordt met een partner samengewerkt die ruimschoots ervaring heeft en geïnvesteerd heeft in de studie van akoestische absorptietechnieken.

In Londen is dit innovatief Belgisch design bekroond met de Surface Design Award waarnaar inzendingen uit negentien landen meedongen. "Hiermee is een statement gecreëerd dat ons land over heel wat capaciteiten beschikt en dit meer mag etaleren in de wereld van architectuur. Op de Muuuz International Awards in Parijs werd dit design uitgeroepen tot een van de beste producten bij de meest creatieve en uitstekende fabrikanten van het jaar. Deze award bewijst dat ZUMI een pionier is in de verlichtingsindustrie en akoestiek.

Human Centric Light
Decavele: "Sinds 2012 werkt ZUMI nauw samen met professor Stefan Tasch die een onderzoek heeft geleid naar de invloed van licht op mensen. Uit dit onderzoek werd  een nieuwe technologie ontwikkeld die één op één het zonlicht kan nabootsen. Het natuurlijke licht geeft ons ochtend-, middag-, avondstemming door zijn verschillende lichtkleuren en intensiteit. Licht is in staat om onze hormonen zoals cortisol en melatonine te stimuleren om actief te worden en om tot rust te komen. Wij noemen dit 'Human Centric Light'."

Decavele vervolgt: "Deze lichtinnovatie, of misschien wel - therapie, zorgt ervoor dat we beter functioneren, betere prestaties kunnen neerzetten, de nodige rust krijgen en minder kans hebben op ziektes. Deze technologie in combinatie met akoestischeoplossingen zorgen voor aangename ruimtes om te werken, te vertoeven, te ontspannen."

Technologie
Constant wordt gezocht naar nieuwe oplossingen om licht te beheren. Dit kan via gekableerde systemen, maar er zijn ook heel wat draadloze oplossingen via bluetooth of zigbee toepassingen wat heel wat mogelijkheden biedt in de renovatiemarkt. Momenteel werkt ZUMI rond het thema IOT (Internet of things) waarbij toestellen zullen ingezet worden om informatie te capteren vanop de plaats waar ze gemonteerd zijn. Decavele: "Hierdoor zullen we in staat zijn om energie opvolging, aanwezigheid van personen, temperatuurmeting, CO-meting, of andere interessante informatie te rapporteren om daarmee andere actoren te bedienen."

Interieur
Op Interieur Kortrijk heeft ZUMI de kans gekregen als jonge start-up een plaats te krijgen in de 'landmark zone' waar het bruiste van creativiteit, innovatie en design. Tijdens de Biennale bracht het verlichtignsbedrijf in samenwerking met Carriéres du Hainnaut een strak armatuur gemaakt uit Belgisch blauwe hardsteen in combinatie met in Oostenrijk ontwikkelde LED-technologie. Daarnaast toonde ZUMI het noeste Vlaamse handwerk van Stien, die een toestel heeft ingepakt met leder van de beste kwaliteit. Eveneens een natuurlijk product met een tijdloze uitstraling. Tijdens Interieur werden eveneens de opvolgers van de Acoustic Panel's, waarvoor ZUMI  enkele prijzen mochten ontvangen, voorgesteld. Nieuwe materialen, zoals hout en vilt, maar ook speciale kleuren. Voor dit laatste wordt samengewerkt met Print Acoustics,  een bedrijf dat reeds 135 jaar gekend is voor zijn vakmanschap en innovatie. Ook de PLK-reeks wordt in de kijker geplaatst. Dit armatuur,  dat volgens Decavele geliefd is bij architecten, interieurarchitecten en designers, werd met zijn verschillende montagemogelijkheden en in talrijke kleuren gepresenteerd.ZUMI houdt ook van samenwerkingen met designers voor nieuwe producten. Zo werden drie producten voor van Danny Hoorelbeke en Wim Demoen gepresenteerd in Kortrijk. Het ontwerp 'Curvy' is een modulair verlichtingssysteem waarbij verschillende curven en eindstukken gecombineerd kunnen worden om zelf een eigen plafond of wandlamp te creëren. "Curvy introduceert grafisch ontwerp, is trendsettend en innovatief en stelt ons in staat om lampen op maat te maken voor exclusieve projecten. Het bochtenwerk van het concept zorgt ervoor dat eindeloze combinaties gemaakt kunnen worden met dit toestel", aldus Decavele.

Ook introduceerde ZUMI op de Biennale een tafel- en bureellamp in natuursteen onder de naam 'Zero Waste'. "Het ontwerp is gebaseerd op ‘restmateriaal’ uit de groeve en is het uitgangspunt voor de modellen ZWT en ZWD."
'Zero Waste Table' en 'Zero Waste Desk' zijn twee hedendaagse ontwerpen, vervaardigd uit éénzelfde of twee verschillende soorten natuursteen. 'Klassiek in design, maar verfrissend in de manier waarop een vrij onconventioneel materiaal voor verlichting wordt gebruikt, is elk model van ZWT of ZWD een individueel en uniek statementstuk", beklemtoont de ZUMI-eigenaar.Internationaal
Stap voor stap werkt ZUMI aan zijn internationale uitbreiding. Recent werd gestart met distributeurs in Frankrijk, Spanje, Italië, Londen, Turkije, Australië en Dubai. "De bedoeling is om in de komende jaren wereldwijd een Dealernetwerk te kunnen aanbieden. Deze groei zorgt ervoor dat investeren mogelijk blijft en dat meegeholpen kan worden aan de tewerkstelling in eigen land", besluit Decavele.


www.zumi.be

 

Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >