Nieuws


17-01-2018 13:10

Pilkington Nederland mag de beglazing leveren voor het nhow Amsterdam RAI hotel. Met 650 kamers wordt nhow Amsterdam RAI het grootste hotel van de Benelux. De opening van het hotel is medio 2019 gepland.

Het betreft verschillende soorten beglazing, waaronder zonwerende beglazing Pilkington Insulight Sun met Pilkington Suncool 50/25, geëmailleerde panelen met zeefdruk en gebogen zonwerend isolatieglas.

De Rollecate Groep gaat de gevel realiseren. Het hotel haalt Breeam-NL Excellent. Hiervoor zijn bouwtechnische zaken op het gebied van duurzaamheid toegepast zoals de WKO-installatie, HR-ketels en 'state of the art'-beglazing. 

www.pilkington.nl


Deel op Social Media17-01-2018 8:30

Nieuws van het Belgische verlichtingsbedrijf Wever & Ducré. de onderneming is verhuisd.

Het nieuwe adres luidt:

Wever & Ducré 
Spinnerijstraat 99/21
8500 Kortrijk
België

www.weverducre.com

 


Deel op Social Media10-01-2018 13:31

Ook dit jaar wordt de beurs LED EXpo weer gehouden. Het evenement vindt plaats op 7 en 8 februari in de Brabanthallen in den Bosch. Ditmaal vraagt de organisatie speciaal aandacht voor de 'tweede LED-revolutie'.

"Waar mensen zijn is verlichting, wereldwijd 14 miljard lampen", aldus een woordvoerder over de gekozen insteek. "LED-verlichting transformeert die wereld door beter, zuiniger en stuurbaar licht. Maar de tweede-LED revolutie is al in de maak en zal voor een nog grotere omwenteling zorgen! Lampen zullen niet meer op lampen lijken, armaturen kunnen met ruimtes geïntegreerd worden. Door de toevoeging van sensoren, microcontrollers, bluetooth, Li-Fi, ontstaan verlichtingsnetwerken die weten wie er in een ruimte is, wat er gedaan wordt en die zeer snelle internetverbindingen mogelijk maken. Human Centric Lighting, artificiële sky-lights en context bewuste omgevingen worden realiteit. De miniaturisering van lichtbronnen opent geheel nieuwe perspectieven voor designers. Smart Lighting & Design – LED Expo brengt vraag en aanbod in de zeer dynamische verlichtingsmarkt succesvol samen."

www.ledexpo.nl
 


Deel op Social Media08-01-2018 8:30

De Velpse specialist op gebied van noodverlichting Famostar Emergency Lighting is eind vorige maand overgenomen door Thorpe, producent van verlichting voor de professionele markt. De overname werd aan de kant van de verkopers begeleid door Marktlink Fusies & Overnames.

Famostar is al sinds 1956 een begrip in Nederland op het gebied van noodverlichting. Het bedrijf heeft diverse innovaties op haar naam staan en zoekt aansluiting bij Thorpe om te kunnen profiteren van de sterke reputatie van Thorpe op het gebied van productontwikkeling. Bij het bedrijf uit Velp werken 31 mensen.

Verkopend directeur-eigenaar Herold Boertjens: “Famostar is een gezond en innovatief bedrijf met veel potentieel en ambitie. Met oog op continuïteit en om de groei van de onderneming een extra impuls te geven zijn we op zoek gegaan naar een sterke partner, waarbij wij onze eigen identiteit konden behouden. Die partner hebben we gevonden in Thorpe."

Thorpe richt zich op lange termijn groei en stabiliteit, met innovatieve en onderscheidende producten ondersteund door ervaren customer service. In 2015 trad Lightronics uit Waalwijk ook al toe tot de Thorpe groep. CEO van Thorpe, Mike Allcock: “Al onze groepsbedrijven zijn sterke, zelfstandige bedrijven met een eigen onderscheidende marktpropositie. De kracht van het collectief zit in de synergievoordelen, die ontstaan door het delen van het sterke technologische platform van de groep. Famostar sluit hier perfect bij aan.”

Thorpe is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van professionele verlichting. Het bedrijf is in 1936 opgericht door de familie Thorpe, die nog steeds actief deel uitmaakt van de onderneming en tevens een belangrijke aandeelhouder is. Thorpe heeft een omzet van 120 miljoen euro en is beursgenoteerd aan de London Stock Exchange. De verlichtingsspecialist heeft ruim 700 medewerkers en bestaat uit zeven zelfstandige bedrijven, die zich ieder richten op specifieke marktsegmenten. 

Het huidige management van Famostar blijft aan en zal intensief samenwerken met zusterbedrijf Lightronics. Beide bedrijven opereren zelfstandig binnen de Thorpe-groep. Fredrik Jonker van Marktlink Fusies & Overnames: “De overname van Famostar biedt Thorpe een extra footprint op het Europese vasteland en men vergroot hiermee tevens haar product portfolio. Samen met de directie hebben we tijdens het verkoopproces met meerdere partijen gesproken en uiteindelijk was er met Thorpe de beste fit. Zowel Thorpe en Famostar zijn multi-generatie-familiebedrijven. Thorpe begreep heel goed dat het belangrijk is om de legacy van Famostar voort te zetten met behoud de eigen identiteit.”

https://famostar.nl

 

Deel op Social Media07-01-2018 8:30

Bijna 40 procent van de Nederlanders weet niet precies waar men met een afgedankte verlichtingsarmatuur naartoe moet, bijna een derde (29 procent) belandt zelfs in de vuilnisbak. Dat blijkt uit het ‘Nationaal Verlichtingsonderzoek’ in opdracht van stichting LightRec onder meer dan duizend consumenten.

Dat armaturen, zoals kerstverlichting of een bureaulamp, vanaf medio 2018 niet meer mogen worden weggegooid, maar apart moeten worden aangeboden voor recycling is bij vrijwel geen enkele Nederlander nog bekend.
Nederlanders die kiezen voor een nieuwe lamp of verlichtingsarmatuur in huis, geven de oude vaak een tweede leven (68 procent doet dit). Het gros verdwijnt naar een Kringloopwinkel (41 procent). Opvallend is dat vrouwen hier veel vaker voor kiezen dan mannen (48 vs. 35 procent). Bijna een derde (29 procent) van de lichtarmaturen wordt op Marktplaats.nl te koop aangeboden of simpelweg weggegeven aan familie of bekenden (26 procent).

Ruim een derde van de oude armaturen wordt niet doorgegeven voor hergebruik. Al met al wordt er dus jaarlijks een behoorlijk aantal verlichtingsarmaturen afgedankt. Mannen kiezen eerder voor de optie weggooien dan vrouwen. Van het deel dat wordt weggegooid, belandt bijna een derde in de vuilnisbak. 37 pProcent wordt afgegeven bij de milieustraat of in de inleverbakken van Wecycle.

Armaturen, zoals kerstverlichting of een tl-buis, kunnen goed worden gerecycled: circa 80 procent van de materialen kan worden hergebruikt. Daarnaast kunnen armaturen schadelijke stoffen bevatten. Door ze naar een inleverbak in de doe-het-zelfzaak of milieustraat te brengen, komen deze stoffen niet in het milieu terecht.

39 Procent van de Nederlanders weet dus niet precies waar men met een afgedankte armatuur naartoe moet. Deze onderzoeksresultaten verklaren deels waarom er nog maar weinig armaturen worden ingezameld voor recycling, aldus Gied van Hoorn, directeur van Stichting LightRec Nederland. In de nabije toekomst kan dat veranderen: vanaf medio 2018 gelden ook consumentenarmaturen als ‘e-waste’ en moeten ze net als kapotte spaarlampen en tl-buizen apart ingeleverd worden in de bekende Wecycle inzamelbakken. Die verplichting geldt uiteraard pas als het armatuur echt niet langer bruikbaar is en daadwerkelijk wordt afgedankt.

www.lightrec.nl


Deel op Social Media03-01-2018 13:30

Wilt u graag op de hoogte zijn en blijven over de laatste stand van zaken over uiteenlopende lichtontwerpen? Kom dan naar de CIE infodag op 22 januari 2018 bij de TU/e, Zwarte Doos, Eindhoven. In een dag informeren Nederlandse CIE-vertegenwoordigers u graag over de laatste stand van zaken, zoals die zijn besproken tijdens het wereldwijde congres in oktober in Korea. 

Het 29-ste congres van de Internationale Verlichtingsorganisatie CIE werd dit jaar georganiseerd in Zuid-Korea. Wetenschappers van over de hele wereld kwamen daar samen te discussieren over uiteenlopende lichtonderwerpen. In een poging de Nederlandse lichtgemeenschap te informeren over de laatste stand van zaken, nodigt de NSVV belangstellenden uit voor de CIE Infodag.

De bijeenkomst in Eindhoven vindt plaats op maandag 22 januari 2018, vanaf 9:30 uur. Dit event wordt georganiseerd door de Building Lighting Group van de TU Eindhoven (TU/e) in samenwerking met de NSVV. Er zullen presentaties gegeven worden door onder meer Ad de Visser, Kees Theunissen, Golles Vissenberg en Mariëlle Aerts. De presentaties zijn in het Nederlands met uitzondering van de laatste presentatie (om 16:00 uur), die is in het Engels. Deze bijeenkomst is gratis voor leden van de NSVV. Niet-leden betalen 95 euro.

www.nsvv.nl


Deel op Social Media03-01-2018 8:30

Aris Bakker vertrekt als directeur van Trilux Benelux vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Een aangekondigd afscheid, en opvolger Willem Dammers staat om die reden al sinds 1 januari 2016 naast Aris in de directie en in de startblokken. Sinds kort is de overgang definitief en heeft Willem de dagelijkse leiding over Trilux Benelux. "De ambitie is groot om leidend te zijn in de markt van digitaal licht."

De directiewisselling met overlap biedt zowel continuïteit als nieuw elan in de Amersfoortse vestiging, en is door Aris en Willem als bijzonder prettig ervaren. Aris: “Willem heeft in zijn zestien jaar bij de Trilux Group, waarin hij internationale verantwoordelijkheden had, al veel gezien van de verlichtingsmarkt. Dat merk ik aan zijn ambitie en enthousiasme. De innovatieve kracht en het vertrouwen van het Duitse moederbedrijf is bij Trilux Benelux altijd de motor; de relatie met de klant staat ook bij Willem voorop.”

“De toekomst ziet er goed uit met de onderneming die Aris achterlaat”, vervolgt Willem. “De professionele verlichtingsmarkt is volop in beweging, met technische ontwikkelingen die Trilux al in de praktijk brengt, zoals ‘connected lighting’. Gesteund door een sterke moedermaatschappij – een echt familiebedrijf dat de technologische trends op de voet volgt, heeft Aris de afgelopen vijftien jaar rust gebracht bij Trilux Benelux en een aantal belangrijke ontwikkelingen in gang gezet, zoals de oprichting van energiecoöperatie Manesco.”

Trilux is en blijft vooral producent - vooroplopend op technologisch gebied, maar wordt nog meer dienstverlener, benadrukt Willem. “Het beste product leveren is niet genoeg meer in de professionele verlichtingsmarkt van vandaag. Wij gaan als samenleving steeds meer van 'bezit' naar 'gebruik' – kijk naar de populariteit van leasen. Trilux is in de toekomst daarom steeds vaker eigenaar van de lichtoplossing: de klant betaalt alleen voor gebruik, onderhoud en instandhouding, het product blijft ons bezit. Flexibele oplossingen op maat, ondersteund door digitale technieken.”

Aris: “Trilux biedt van nature comfort, zekerheid en sfeer. De ambitie van Willem om binnen afzienbare tijd leidend te zijn op het gebied van digitaal licht zie ik met veel vertrouwen tegemoet.” Willem, tot slot: “Geïnspireerd door ‘Breeam’ en 'The Internet of Things' innoveert ook de opdrachtgever continu door. Om leidend te zijn in ledverlichting moeten wij vooral heel goed blijven luisteren naar de markt. Wij hebben er zin in en gunnen Aris een mooie nieuwe levensfase.”

www.trilux.nl
 

Deel op Social Media02-01-2018 8:30

Oracle heeft het nieuwe hoofdkantoor voor de afdeling Cloud Sales Center in gebruik genomen. Het prestigieuze oude pakhuis aan de Nieuwevaart in Amsterdam is volledig gestript en gerenoveerd. De verlichting werd geleverd door Trilux.

In opdracht van Terberg Totaal Installaties tekende Trilux voor het lichtplan en de productie van maatwerk verlichting. Raymond van Dijken, accountmanager bij Trilux vertelt over deze bijzondere oplossing. “Ik ben ontzettend trots op de realisatie van dit project, omdat het geen standaard project is”, zo begint van Dijken. “Wij zijn door Oracle en Terberg uitgedaagd om proactief mee te denken en flexibel te zijn.”

“De uitdaging zat hem vooral in het maatwerk”, zo stelt van Dijken. “Om ons standaard 3900 MRX LED-armatuur in dit klimaatplafond te kunnen integreren, hebben wij enkele aanpassingen moeten doen in het ontwerp en in de productie.”

“Maar dat was niet de grootste uitdaging”, zo stelt van Dijken. “De grootste uitdaging zat in de integratie van een Amerikaans systeem, welke door Oracle werd vereist voor de aansturing van de verlichting. Alle armaturen zijn vanuit onze productie voorbereid op deze Amerikaanse techniek, door in ieder afzonderlijk armatuur een speciaal aangeleverde driver te monteren. Vervolgens zijn de armaturen uitgebreid getest. Met succes, want de installatie en ingebruikname verliep hierdoor vlekkeloos voor Terberg.”

Mede dankzij de verlichtingssystemen van Trilux is dit oude Amsterdamse pakhuis een echte blikvanger geworden, dat is gelauwerd met het Breeam very Good-certificaat.

www.trilux.nl


Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >