Nieuws


22-09-2017 8:30

Voor komend voorjaar staat de internationale licht- en architectuurbeurs Light + Building weer op de agenda. Het belooft weer een spektakel te worden in Frankfurt. Want volgens de beursorganisatie zullen tijdens de komende editie - van 18 tot en met 23 maart - alle relevante marktpartijen aanwezig zijn op Light + Building.

Onder het thema ‘Connected – Secure – Convenient’ zal de beurs onder meer aandacht besteden aan wat de beursorganisatie de ‘verslimming van het dagelijks leven'  noemt. Daarnaast is er aandacht voor 'esthetiek en welbevinden in harmonie'. "De industrie maakt zich op om intelligente netwerkoplossingen te tonen, alsmede toekomstgerichte technologieën en design-trends", aldus een woordvoerder.

Volgens de beursorganisatie belooft het een prachtige beurs te worden. "De voortekenen konden nauwelijks beter zijn", aldus de woordvoerder. "Alle marktleiders hebben zich reeds aangemald voor de beurs. In totaal verwachten we dat zo'n 2.600 exposanten hun nieuwste producten op de beurs zullen presenteren." 

www.light-building.com


Deel op Social Media21-09-2017 8:30

Glasleverancier ACG leverde recent een bijdrage aan een herbestemmingsproject in Tilburg: de verouderde AaBe fabriek is getransformeerd tot een levendig winkelcentrum, waarbij een perfecte balans is gevonden tussen behoud van oude, kenmerkende elementen en de vernieuwingen. Voor AGC Glass vormde de centrale gang een mooie uitdaging: deze ader in het pand telt zo’n 2.500 ruiten van 2 meter breed en 1 meter hoog.

Bonnie Snoek, architectenbureau Rijnboutt: “De grootste uitdaging in het project was bepalen welke delen van het gebouw behouden konden blijven en wat echt vernieuwd moest worden. Daarbij rekening houdend met de eisen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (het pand is een rijksmonument), maar natuurlijk ook met de veranderende functie van het gebouw. Zo moest er gezorgd worden voor voldoende ventilatie, verlichting, aantrekkelijke entrees en expeditie-ingangen.”  

Snoek: “Het stond buiten kijf dat de typerende sheddaken uit 1930 teruggebracht zouden moeten worden, het geeft een prachtig natuurlijk licht in de winkels. Het glas moest wel gemoderniseerd worden om te voldoen aan de glaseisen van deze tijd, denk aan doorvalveiligheid en isolatiewaarde.” Albert Emmers, gevelbouwer JM Van Delft & zn: “De oorspronkelijke ruitjes van de sheddaken waren 47 cm breed. Om de authentieke uitstraling zoveel mogelijk te handhaven, kozen we voor een digitale zeefdrukprint, waarmee we met ruiten van 2 meter breed, het gevoel creëerden van de kleine ruitjes. Een stuk minder arbeidsintensief, maar net zo mooi!”

Naast de sheddaken, leverde AGC Glass zonwerend glas voor een lichtstraat boven de winkelpromenade. Koen Verschuuren, AGC Glass: “We hebben Stopray Vision-60 beglazing toegepast: superisolerend glas met innovatieve, driedubbele, zachte zilvercoating. Het combineert maximale lichttransmissie met minimale zonnewarmte.”

“Aan de kopzijden van de fabriek hebben we 2 nieuwbouw winkelpanden gebouwd”, vertelt Snoek. “Deze nieuwe bebouwing vormt een mooi contrast met de historische fabriekshal. Daarnaast hebben we de 50 meter hoge schoorsteen van top tot teen gerestaureerd. Het verschil tussen nieuw en oud mag zeker zichtbaar zijn,  je ziet het bijvoorbeeld goed in de kleur van de staalconstructies. Voor veel Tilburgenaren is dit een plek met herinneringen en emotie. We zijn er volgens mij heel goed in geslaagd om het winkelend publiek alle comfort te bieden, maar zeker ook geschiedenis te laten voelen.”

www.acg.nl


Deel op Social Media20-09-2017 8:30

De Makro in Nieuwegein als eerste Nederlandse vestiging volledig uitgerust met innovatieve LED-verlichting. Dat meldt verlichtingaanbieder Trilux.

"Voor wie wel eens in een oudere Makrovestiging is geweest, gaat er een wereld open bij het betreden van de gerenoveerde vestiging in Nieuwegein", aldus een zegsman namens Trilux. "Een nieuwe presentatie van de producten, een netwerkplein met verse koffie en belegde broodjes en een hoge mate van toegankelijkheid voor ‘de gewone consument’.

“We hebben samen met Makro de transitie ingezet van een traditionele groothandel naar een nieuwe winkelformule. Waarin producten anders gepresenteerd worden en waar sfeer en beleving een belangrijke rol spelen”, aldus Lex Visser, Key Account Manager Retail Lighting bij Trilux.

“Dit is de eerste Makrovestiging welke volledig is uitgerust met professionele LED-armaturen”, zo vervolgt Visser zijn verhaal. “Een ontzettende eer voor Trilux om deze primeur te verzorgen.” Maurice Loozen, Facility Manager binnen Makro, haakt hierop in. “De keuze voor LED was eigenlijk snel gemaakt. De berekeningen die wij vooraf met elkaar hebben gemaakt lieten zien dat de investering in dit complete lichtconcept, dankzij de besparingen op energie- en onderhoudskosten, binnen twee tot drie jaar is terugverdiend.”

www.trilux.nl
 

Deel op Social Media06-09-2017 13:30

Vanochtend werd in Svcheveningen de internationale persconcferentie van de Internationale Möbelmesse in Keulen (imm cologne) gehouden. E'n van de onderwerpen die aan bod kwamen was de manifestatie 'Das Haus'. Licht speelt er dit jaar een allesoverheersende rol.

De serie 'Das Haus' is een holistische woonhuis-simulatie van architectuur, interior design en meubilering, waarvoor de internationale inrichtingsvakbeurs imm cologne elk jaar een andere internationale designer uitnodigt deze vorm te geven. Voor de editie van 2018 hebben de vakbeurs-organisatoren Lucie Koldova genomineerd, de gerenommeerde designster uit het Tsjechische designmilieu.

Haar taak luidde de betekenis van het licht bij de vormgeving van de woonruimte te accentueren. En hoewel Lucie Koldova vooral voor haar spectaculaire lampen bekend is, heeft zij deze uitdaging met veel enthousiasme aangenomen.

Hoeveel stemmingen kunnen met licht worden gegenereerd? Volgens de opvatting van Lucie Koldova zijn het bijna oneindig vele. In haar woonvisie 'Light Levels' toont zij de 'Ebenen des Lichts' (niveaus van het licht), die zij in haar huis voor de belangrijkste houdt: licht voor het representeren, voor creatief werk, licht om te relaxen en zich te verzorgen, om te presenteren en aan te kleden; licht om alleen te zijn en het hoofd vrij te krijgen en licht om mensen welkom te heten. „Das Haus“ 2018 brengt vele facetten van het wonen aan het stralen.

Tijdens de persconferentie in Scheveningen vertelde ze over haar werk en inspiratie. Over het eindresultaat dat te zien zal zijn in das Haus hield ze zich nog enigszins op de vlakte. "We zijn nu nog bezig met het ontwerp", zei ze, ondertussen een aantal moodboards tonend. "Het eindresultaat is pas tijdens de imm colgne te zien." De komende editie van de beurs vindt plaats van 15 tot en met 21 januari 2018 in het riante beurscomplex van Keulen.

www.imm-cologne.com


Deel op Social Media05-09-2017 8:30

Het Belgische lichtbedrijf ETAP verkeert in moeilijkheden. Dat meldt de Belgische krant De Tijd. De fabrikant wil het tij keren door nog meer in te zetten op LED-technologie.

Uit recent gepubliceerde jaarcijfers blijkt dat ETAP in 2016 een verlies van 6 miljoen euro moest noteren. Een jaar eerder werd al een verlies gemaakt van rond de 2 miljoen euro. Het leidde vorig jaar tot baanverlies van 67 van de 340 werknemers. Voorts werden de Italiaanse en Britse afdelingen gesloten; ETAP ging zich concentreren op de kernmarkten Benelux, Frankrijk en Duitsland.

Men blijft optimistisch bij het bedrijf. Op het gebied van LED-verlichting liggen grote kansen, die volgens een woordvoerder van het bedrijf uit Malle verzilverd kunnen worden. De halfjaarcijfers van ETAP zouden momenteel in de goede richting gaan en ook de verkoopcijfers liggen naar verluidt op schema. Het bedrijf investeert in nieuwe producten om onder meer mee te kunnen spelen in de opkomende markt van het internet der dingen.

www.etaplighting.com
 

Deel op Social Media05-09-2017 8:15

Architectuurstudenten met passie voor hun vak krijgen een kans om hun talent aan de wereld te tonen. Zij kunnen zich sinds deze maand inschrijven voor de Internationale Velux Award 2018. Het thema is ‘het daglicht van morgen’. Om kans te maken op de award moeten studenten laten zien hoe daglicht slimmer te gebruiken is in gebouwen en leefomgevingen.

Velux doet met de International Velux Award (IVA) nadrukkelijk een oproep aan architectuurstudenten wereldwijd. Zij kunnen bij deelname kiezen tussen twee categorieën. 'Daylight in Buildings' richt zich op projecten die laten zien hoe daglicht slimmer te benutten is in gebouwen. De categorie 'Daylight Investigations' focust op onderzoek naar cruciale factoren voor de gezondheid en het welzijn van de gebruikers van gebouwen. Denk aan de fysieke eigenschappen van daglicht en nieuwe constructiematerialen.

“Zoek je inspiratie niet onnodig ver, maar kijk kritisch om je heen in je eigen stad of dorp,” is het advies aan deelnemers van Omar Gandhi, jurylid van de voorgaande IVA. “Overal in de wereld spelen vraagstukken die om duurzame oplossingen vragen, ook van architecten. Het zijn zulke oplossingen waar de jury naar op zoek is.”

“Deze award is de uitgelezen kans voor studenten om hun visie en creativiteit de volle ruimte te geven,” vertelt Per Arnold Andersen, hoofd van de International Velux Award. “Jezelf ten volste uitdagen en echt grenzeloos denken, dat is waar het bij deze award om draait. Zo willen we dat de beste architecten van de toekomst komen bovendrijven.”

De inschrijvingsperiode voor de IVA loopt tot 1 april 2018. Studenten kunnen hun projecten tot 15 juni 2018 indienen. Alle inzendingen worden in juni 2018 beoordeeld door een vakkundige jury van internationaal erkende architecten en bouwkundig experts. Elke deelnemende student moet bij zijn project begeleiding krijgen van een tutor. Bij winst krijgen beiden de award en een prijs.

De IVA, een tweejaarlijkse award voor de beste concept projecten in de architectuur, is sinds de eerste editie in 2003 uitgegroeid tot de grootste competitie in zijn soort. Met de award wil Veluxarchitectuurstudenten laten nadenken over daglicht als belangrijkste bron van energie en licht. Maar liefst 4.500 studenten uit meer dan zestig landen deden tot op heden aan de IVA mee.

iva.velux.com
 

Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >