Nieuws


28-06-2017 10:00

Philips Lighting heeft in museum Boijmans Van Beuningen een nieuw type verlichting gepresenteerd, die de kunstwerken uit de collectie 'zeer natuurgetrouw' weergeeft. De nieuwe verlichting is een combinatie van een speciaal door Philips Lighting ontwikkelde ‘daglicht’ LED-spot en bestaande tl-verlichting. Het museum liet zich bij dit project adviseren door beeldend kunstenaar P. Struycken.

Het museum stelt bij de presentatie van schilderijen een zo dicht mogelijke benadering van daglicht voorop, zodat kunst getoond wordt zoals de kunstenaar bedoeld heeft toen hij de verf op het doek bracht. "Dat de nieuwe verlichting ruimschoots aan de verwachtingen voldoet, bleek zeer recent tijdens de tentoonstelling 'Gek van surrealisme'", meldt een woordvoerder van Philips. "Zonder er ruchtbaarheid aan te geven, testte Museum Boijmans Van Beuningen daarbij de nieuwe verlichting. Dat viel bij veel bezoekers in goede aarde."

Cathy Jacob, Hoofd sector presentaties Museum Boijmans Van Beuningen: “We waren verrast dat bezoekers ons ongevraagd complimenten maakten over het licht en de natuurgetrouwe kleuren. Die varieerden van ‘wat een mooie kleuren’ tot ‘nu zien we voor het eerst hoe de kunstenaar het heeft bedoeld’. Ook internationale delegaties van andere musea roemden de kleuren van de werken.”

Directe aanleiding voor de nieuwe verlichting van de kunstwerken was van praktische aard: de halogeenverlichting waarmee Museum Boijmans Van Beuningen werkte, verdwijnt om milieuredenen en moest worden vervangen door LED-verlichting. Struycken construeerde een testinstallatie, waarbij een kunstwerk voor de ene helft werd verlicht met daglicht en voor de andere helft met kunstlicht in combinatie met tl-verlichting. LED-lampen met verschillende lichtkleuren werden uitgebreid getest om daglicht en kunstlicht zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen. Uiteindelijk is gekozen voor een LED-spot van Philips Lighting met een lichttemperatuur van 5.700 Kelvin, die daarmee daglicht het meest benadert. Struycken: “Philips Lighting realiseerde mijn wensen en ontwikkelde een LED-spot die in aanvulling op de tl-verlichting van het museum een sterk verbeterde kleurweergave laat zien.”

De Philips StyliD PerfectBeam, zoals de nieuwe LED-spot voluit heet, heeft een verstelbare lens die geen lichtvervuiling of ‘halo’ om het kunstwerk laat zien. Ook kan de spot eenvoudig worden gedimd. Hierbij behoudt de boijmanslamp altijd dezelfde lichtkleur. Bijkomend voordeel voor de werken: LED-licht bevat geen infrarood en ultraviolet licht, zodat het verouderingsproces niet wordt versneld. Struycken: “De kleuren van de schilderijen komen met dit licht het best tot hun recht.” De spot is vanaf 24 juni te zien in 'De collectie als tijdmachine'.

www.lighting.philips.nl
 

Deel op Social Media28-06-2017 8:30

Fairlight heeft recentelijk één van de gebouwen van de Amsterdamse Westergasfabriek, genaamd het Transformatorhuis, van een nieuwe lichtinstallatie voorzien. Hierbij werd onder meer gebriuik gemaakt van armaturen van aanbieder CLS.

De Westergasfabriek is een voormalige gasfabriek in het Amsterdamse stadsdeel West. Begin 21e eeuw is het terrein helemaal opgeknapt en nu heeft het onder de naam de Westergasfabriek een culturele en recreatieve bestemming. Het terrein is een prachtige groene oase met diverse fraaie markante industriële gebouwen.

Eén van die gebouwen is het Transformatorhuis, waar recentelijk een nieuwe lichtinstallatie werd geïnstalleerd. Voor de entertainmentverlichting werden diverse RGBW armaturen uit de eigen productportfolio van Fairlight gebruikt, te weten Hercules, Ares en Quad Colors.

Voor het aanlichten van de prachtige houten gewelven constructie werden de nieuwe Ruby Bracket armaturen van CLS ingezet. De armaturen werden voorzien van 2700 Kelvin, extra warm wit licht om zodoende de houttinten optimaal tot hun recht te laten komen. "Er waren slechts twintig armaturen nodig om het enorme dak optimaal te belichten", aldus  een woordvoerder van CLS.

www.cls-led.com


Deel op Social Media

26-06-2017 15:00

Na een jaar grondig onderzoek en uitgebreide testen ontwikkelde RGB-LED Lighting Technologies een specifiek type High Bay voor wereldspeler Aperam. Het Belgische bedrijf spreekt van een 'grote deal'. 

“We gingen ter plaatse allerlei metingen en onder andere warmtetesten uitvoeren. De hoge warmteontwikkeling door de verwerking van roestvrij staal in de fabrieken van Aperam zou sowieso een invloed hebben op de levensduur van de LEDs”, vertelt Sam Peys, zaakvoerder van RGB-LED. “Hierdoor moest er een oplossing op maat uitgewerkt worden. Alle belangrijke onderdelen zoals het type LED, de driver en de koeling werden nauwkeurig bekeken. Een hele uitdaging.”

“Onze testrapporten garanderen ons een zeer lange levensduur in de extreme omstandigheden bij Aperam, waardoor we met zekerheid een garantie van 10 jaar kunnen aanbieden”, gaat Sam Peys verder. “Door onze technische know-how en een intense samenwerking met de juiste partners maakten we het verschil ten opzichte van de grote bekende LED-fabrikanten en haalden we de deal met Aperam binnen. Iets waar we als bescheiden kempenaar toch heel erg trots op mogen zijn.”

"Momenteel wordt de eerste fase aangevat voor de site van 80 hectare van Aperam Genk, in samenwerking met één van onze partners TSB Telecom nv. In verschillende stappen zal de komende jaren deze site en andere sites volledig ge-relight worden met de unieke High Bay armaturen."

www.rgbled-lt.be
 

Deel op Social Media22-06-2017 8:30

Op 15 juni zou het Lichtcongres Indoor van de NSVV gehouden worden. Het evenement is echter verzet naar het najaar.

"Wegens een te gering aantal deelnemers gaat het Lichtcongres Indoor van donderdag 15 juni helaas niet door", meldde de NSVV in aanloop naar het evenement. "In het najaar van 2017 zullen we het congres opnieuw organiseren." Op dit moment is nog geen nieuwe datum bekend.

www.nsvv.nl
 

Deel op Social Media20-06-2017 8:30

Wecycle beloont vier bedrijven met een Gouden Bakkie Award voor het inleveren van de meeste afgedankte lampen en armaturen. Dit keer zijn Agrolux Nederland, Kamphuis Sloopwerken en Asbestsanering, Pilkes Infra (vestiging Utrecht) en Ziut de gelukkige winnaars.

De Gouden Bakkie Awards stimuleren bedrijven om (meer) afgedankte energiezuinige lampen en armaturen in te leveren voor recycling. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen. De Gouden Bakkie Awards worden uitgereikt aan bedrijven (ketens of vestigingen) die in het afgelopen jaar de meeste verlichting inzamelden.

Agrolux Nederland heeft in 2016 als keten het hoogste gewicht aan lampen ingezameld en Ziut sleept opnieuw een award in de wacht met het grootste volume aan lampen plus armaturen. De winnende vestiging met het hoogste gewicht aan armaturen is Pilkes Infra uit Utrecht. Daarnaast reikt Wecycle voor het eerst een award uit aan een bedrijf uit de sloopsector: Kamphuis Sloopwerken en Asbestsanering verdient de award met het inleveren van het hoogste gewicht aan lampen en armaturen. 

Het doel van de Wecycle Gouden Bakkie Awards is zowel het belonen van bedrijven voor de inzameling van oude verlichting, als het stimuleren om meer lampen en armaturen in te zamelen. Per jaar worden de specifieke criteria voor de Bakkie Awards bepaald. Zowel ketens als vestigingen van ketens of een bedrijf met één vestiging maken kans op een Award.

www.wecycle.nl


Deel op Social Media16-06-2017 10:16

Scholengemeenschap Guido de Brès in Amersfoort en Arnhem gaat de komende jaren extra veel geld besparen op energie en onderhoud. De installatie van zuinige LED-verlichting op twee locaties scheelt naar verluidt maar liefst 65 procent in energiekosten.

Scholengemeenschap Guido de Brès heeft voor de tweede keer een flinke groene slag geslagen. Een jaar geleden werd de locatie aan de Paladijnenweg in Amersfoort al voorzien van ruim 1.400 nieuwe ledlampen. “Onze monteurs hebben nog eens meer dan 1.100 duurzame lichtbronnen geplaatst in gebouwen in Amersfoort en Arnhem”, zegt directeur Stef de Graaf van lichtspecialist Saled. “De scholengemeenschap gaat hiermee meer dan 65 procent besparen op energiekosten, oftewel 20.000 euro per jaar. Een bedrag dat ze mooi kunnen besteden aan andere doelen.”

Saled verving het grootste gedeelte van de lampen tijdens de meivakantie. Leerlingen en docenten hadden hierdoor nauwelijks last van de werkzaamheden. En van de nieuwe verlichting worden ze alleen maar beter. De Graaf: “LED-licht is vrij van trillingen. Dit werkt rustgevend en bevordert de concentratie van de leerlingen. Dat is goed voor de schoolprestaties.” 

www.saled.nl

Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >