Nieuws


30-05-2017 8:30

Het expertisecentrum voor openbare aanbestedingen van het ministerie van Economische Zaken, genaamd PIANOo, heeft de aparte inzameling van verlichting opgenomen in haar milieucriteria. Het betreft de criteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van de sloop en renovatie van (kantoor)gebouwen. LightRec, in Nederland opdrachtgever voor de inzameling en recycling van verlichting, is verheugd met deze stap.

In de criteriadocumenten voor maatschappelijk verantwoord inkopen staan de eisen opgenomen die de opdrachtgever van het pand stelt aan het duurzaam slopen of renoveren van gebouwen. De inschrijver op de aanbesteding moet een overzicht verstrekken van de te scheiden materialen en producten op basis van een zogeheten ‘stoffeninventarisatie’. Deze inventarisatie maakt duidelijk welke stoffen het pand bevat, hoe deze worden gescheiden van het overige sloopafval en aan welke recyclebedrijven de gescheiden fracties worden aangeboden. Ook lampen (zoals tl-, spaar- en ledlampen) en verlichtingsarmaturen zijn nu expliciet opgenomen in de lijst met stoffen. Inschrijvers die meer fracties aanbieden aan recyclers, worden hoger gewaardeerd.

Deze mijlpaal is een nieuw succes van de campagne die LightRec, Wecycle en branchevereniging van sloopaannemers VERAS onlangs startten om meer lampen en armaturen uit sloopprojecten duurzaam in te zamelen en te verwerken. “Door verlichting toe te voegen aan deze criteriadocumenten hebben sloopaannemers die hun verlichting op de juiste manier scheiden en aanbieden aan een gecertificeerde verwerker daar ook voordeel bij in aanbestedingen”, zegt Gied van Hoorn, directeur van stichting LightRec. “Een win-winsituatie, want jaarlijks komt er zo’n 900.000 kilo aan armaturen en ongeveer 460.000 lampen vrij uit sloop- en renovatieprojecten. En die zien wij nu nog niet terug in de inzamelcijfers.”

Het doel van de drie organisaties is om het correct verwijderen en inzamelen van verlichting op te laten nemen in standaard bouwbestekken, richtlijnen, criteriadocumenten voor aanbestedingen, formele sloopmeldingen en in andere communicatiemiddelen die de doelgroepen in hun dagelijkse werk tot zich nemen. Een ander mooi succes was dat in april 2017 het demonteren en gescheiden inzamelen van gasontladingslampen en armaturen is opgenomen in de geactualiseerde Beoordelingsrichtlijn Veilig en Milieukundig Slopen (BRL SVMS-007).

www.lightrec.nl

Deel op Social Media 

23-05-2017 8:30

Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden doet op dit moment (dinsdagochtend 22 mei) een poging het Guinness World Record 24 uur zwemmen te verbreken. Hiertoe zal hij in de SwimGym in Amsterdam meer dan 101,9 kilometer moeten afleggen. Het ondergrondse 25-meterbad is voor de gelegenheid uitgelicht met activerend blauw licht geleverd door Trilux en aangestuurd door het LiveLink-lichtmanagementsysteem.

De voor de uitzonderlijke recordpoging geoptimaliseerde lichtomstandigheden worden door Trilux gerealiseerd in samenwerking met lichtexpert Toine Schoutens, die in 2007 al een speciale anti-jetlagbril ontwikkelde voor de zwemmers van Jacco Verhaeren. “Licht dat op het oog valt heeft onmiddellijk invloed op de hersenstimulatie en de regulering van het slaap-/waakritme”, aldus Schoutens. “Dit mechanisme beïnvloedt alertheid, concentratie, stemming en slaap. Als we blauw licht waarnemen in de vroege ochtend stijgt onze lichaamstemperatuur en bloeddruk. Het activeert het hormoon dat we nodig hebben om actief te zijn en onderdrukt het ‘slaaphormoon’ melatonine.”

Het specifiek voor de recordpoging van Maarten ontwikkelde blauwe licht –  een samenwerking met de lichtspecialisten van Trilux – wordt tijdens de nacht enkele uren ingeschakeld, tijdens de ochtend circa 30 minuten, rondom de ‘middagdip’ gedurende 30 minuten en op momenten dat de vermoeidheid toeslaat. “Het blauwe licht komt uit vier ultrawaterdichte Duroxo led-armaturen, die langs de kant van het zwembad liggen en de gehele ruimte aanstralen, en zo de minimaal benodigde hoeveelheid van 4 lux op het netvlies garanderen”, zegt Schoutens; het LiveLink-lichtmanagementsysteem zorgt er vervolgens voor dat de belichting gemakkelijk te regelen is vanaf de smartphone.

Met de recordpoging wil Maarten, die op 19-jarige leeftijd de diagnose leukemie kreeg, aandacht vragen voor de 100.000 Nederlanders die elk jaar de diagnose kanker krijgen. Maarten zal tijdens zijn 24 uur durende zwemtocht gezelschap krijgen van olympisch kampioenen Ranomi Kromowidjojo, Ferry Weertman en Inge Dekker. Langeafstandszwemmer Marcel Schouten en presentator Beau van Erven Dorens zullen deels met hem meezwemmen.

www.trilux.nl

Deel op Social Media18-05-2017 8:09

De komende editie van Design District is Abet Laminati van de partij met een stand die qua originaliteit een waardige nieuwe telg zal zijn in het rijtje van voorgaande edities. Het thema is ‘De Verlichting van Hout’, waarbij ‘de Verlichting’ verwijst naar de Renaissance-periode in de geschiedenis waarin de basis werd gelegd voor de maatschappij waarin wij nu leven. Daarnaast verwijst het, wat meer down to earth, naar de letterlijke verlichting van hout.Abet Laminati heeft met haar high pressure laminates een rijke geschiedenis op het gebied van de ontwikkeling van baanbrekende decors, patronen en structuren, waarbij ook de collectie houtprints een revolutionaire transformatie heeft ondergaan. De houtprint werd vroeger ervaren als een matige imitatie van hout of houtfineer, maar tegenwoordig is het een waardig alternatief en een materiaal met een geheel eigen identiteit.

Design District is bij uitstek de gelegenheid om materialen op een vernieuwende, verrassende en inspirerende manier te laten zien. Voor het verrassingselement bij ‘De Verlichting van Hout’ heeft Abet Laminati een beroep gedaan op Carina Riezebos, die haar sporen heeft verdiend in de wereld van de glaskunst. Carina produceert unieke producten, waarbij zij altijd op zoek is naar manieren om deze voor een groter publiek toegankelijk te maken.

In het concept voor Design District is Riezebos gaan ontwerpen vanuit de verlichting. Centraal in de stand komt een levensgrote kroonluchter te hangen, opgebouwd uit elementen van HPL met houtprint, gecombineerd met glasdruppels, die van boven aangelicht worden door een aantal spots. Het zicht op de wand wordt bepaald door twee grote verlichtingselementen. Doordat vloer en wanden zijn opgebouwd uit Abet Polaris Noir, zal alle aandacht uitgaan naar de verlichtingselementen en de kroonluchter.

Beleef ook De Verlichting van Hout en bezoek de stand van Abet Laminati tijdens Design District in de Van Nelle Fabriek van 7 tot en met 9 juni 2017. Via de website www.abet.nl kan men zich registreren voor een gratis toegangsbewijs. 


www.abet.nl

Deel op Social Media12-05-2017 8:30

Binnenkort vindt in Luik weer een editie plaats van de bekende beurs Architect@Work. Op het evenement, dat op 1 en 2 juni gehouden wordt, zal Humanscale de bijzondere lichtbron Vessel van ontwerper Todd Bracher tonen.

Hoe creëer je het mooiste licht? Deze uitdagende vraag stelde de visionaire ontwerper Todd Bracher zichzelf. Het resultaat is Vessel van Humanscale, een lamp waarbij het licht afkomstig lijkt te zijn van een onzichtbare bron. "De LED-lichtbron is aan het oog onttrokken boven een cilinder van hoogwaardig kwarts", meldt een woordvoerder. "Dit effect, dat bekend staat als totale interne reflectie, biedt evenwichtig en hoogwaardig omgevingslicht. Vessel past perfect binnen de filosofie van Humanscale en verbetert op innovatieve en functionele wijze het welzijn van de mens."

Humanscale lanceert armatuur met onzichtbare lichtbron gedurende Architect@Work op 1 & 2 juni - Luik Expo - Stand 41.

www.humanscale.com

Deel op Social Media10-05-2017 8:30

Nieuws van de Stichting Living Daylights (SLD). De tentoonstelling Daglicht in Architectuur wordt gecombineerd met een lezingprogramma. Op 18 mei vindt de derde lezingenavond plaats van de Stichting Living Daylights. De avond in het Borneo Architectuur Centrum staat dit keer geheel in het teken van Wetenschap en Vernieuwing.

Tijdens de avond zijn er drie sprekers. het betreft docent Marcel Bilow van de TU Delft, daglicht-afstudeerders Teun Kruip & Frederique Sanders en architect Walter van Dijk van NL Architects.

Marcel Bilow is hoofd van het Bucky Lab van de TU Delft. Bilow vertelt over de hands on-aanpak en over het bijzondere PD Lab van de TU, dat 12 mei haar deuren opent.
Frederique Sanders heeft onderzoek gedaan naar twee vitale trends binnen de architectuur: de toenemende vraag naar zonnecellen op gebouwen én de toenemende vraag naar natuurlijk licht in gebouwen. Sanders heeft een vernieuwend daksysteem ontwikkeld waarin beide trends zijn geïntegreerd.
Teun Kruip belicht zijn afstudeerproject met als onderwerp een depressiekliniek waar cliënten twee tot twaalf maanden worden opgenomen.
Architect Walter van Dijk – oprichter van NL Architects – vertelt hoe daglicht een leidende rol kreeg in het ontwerp van turnzaal Nieuw Welgelegen.

De avond begint op 18 mei om 20:00 uur in het BAC aan het R.J.H. Fortuynplein 4 in Amsterdam. Aanmelden is noodzakelijk gezien het aantal zitplaatsen. 

www.livingdaylights.nl

Deel op Social Media  

05-05-2017 13:30

Nog even en dan is het weer zover. Op 15 juni houdt de NSVV de tweede editie van het “Indoor” lichtcongres en bedrijvenmarkt. "Hier kunt u in één dag alle informatie halen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van binnenverlichting."

Het thema is dit jaar: Licht Verbindt." In navolging van het Outdoor lichtcongres hebben we bij de keuze van de congreslocatie gekozen voor de moderne Midden Nederland hallen in het centraal gelegen Barneveld."

Het Lichtcongres Indoor opent haar deuren op 15 juni om 9.00 uur. Naast vier plenaire sessies, is er een breed aanbod van lezingen, presentaties en workshops in de domes. "Rond 15.00 uur sluiten we het congres plenair af. Naast wetenswaardige lezingen en verbindende sessies biedt de bedrijvenmarkt volop gelegenheid om van gedachten te wisselen met lichtprofessionals uit de hele indoor-markt. Tijdens de dag is de koffie/thee inbegrepen en bieden wij een “Walking Netwerk Lunch” en een hapje tijdens de borrel aan."

Aanmelden kan via de nsvv. leden betalen 165 euro, de kosten voor niet-leden bedragen 235 euro.

www.nsvv.nl

Deel op Social Media02-05-2017 8:30

Trilux is de officiële verlichtingspartner van het Porsche Works Team. Dat meldt de Duitselichtfabrikant in een persbericht. De Trilux-lichtprofessionals ontpopten zich in 2017 al voor de tweede keer als officiële verlichtingspartner van het Porsche Works Team in de LMP1 klasse.

Voorafgaand aan de FIA World Endurance Championship WEC startte het nieuwe seizoen op 16 april met de eerste race op het klassieke Silverstone parcours (GB). "Trilux verzorgt met op maat gemaakte binnen- en buitenverlichting verlichtingsoplossingen op en rond het parcours en omliggende terreinen van Silverstone", meldt een woordvoerder. "Zowel op en langs het parcours als in de pits, garages en verblijfsruimtes van de coureurs en hun teamleden blinken vanaf heden duurzame en intelligente verlichtingsoplossingen van de hoogste kwaliteit."

"De samenwerking tussen Trilux en Porsche bleek afgelopen jaar al uiterst vruchtbaar. Een verlenging van hun coöperatie in 2017 is daarom een logische stap." Dit jaar zal er een fotometrische upgrade langs het parcours en in de kantoren en bijgebouwen in Weissach plaatsvinden, waarbij de meeste systemen en installaties uitgebreid zullen worden gesaneerd of vervangen. Er staan ook al fotometrische verbeteringen in de fysio- en herstelruimten van de coureurs in Le Mans gepland, alsmede in pits, de garages en bijgebouwen die bij dit parcours horen.

www.trilux.com

Deel op Social Media 


 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >