Nieuws


23-03-2017 8:45

De Erasmusbrug heeft nieuwe verlichting. Op zaterdagavond 25 maart neemt wethouder Eerdmans de nieuwe energiezuinige LED-verlichting officieel in gebruik.

De verlichting van de pyloon en de tuien, die de Erasmusbrug van veraf zichtbaar maakt, is vervangen door energiezuinige LED-lampen. Ook de lampen boven de rijbanen en de sierverlichting aan de onderkant van de aanbrug zijn vervangen. Wethouder Joost Eerdmans (buitenruimte): "Met de nieuwe LED-verlichting gaat het energieverbruik circa 70 procent omlaag. Dat is winst voor de gemeente en het klimaat."Zowel de dagelijkse witte verlichting als de gekleurde verlichting voor speciale gebeurtenissen is de afgelopen weken uitgebreid getest. De nieuwe verlichting is op afstand te bedienen via telemanagement. Daarmee wordt ook het aanlichten van de Erasmusbrug in kleur bij een speciale gebeurtenis een stuk eenvoudiger.

De nu 20-jarige Erasmusbrug is ontworpen door Ben van Berkel van UNStudio. De verlichting is onderdeel van het ontwerp. UNStudio is nauw betrokken bij het vernieuwen van de verlichting. Het lichtbeeld van de brug met de nieuwe LED-verlichting komt zoveel mogelijk overeen met het oorspronkelijke lichtplan.

Op zaterdag 25 maart neemt wethouder Eerdmans de nieuwe verlichting tussen 20.00 en 20.30 uur officieel in gebruik. De nieuwe kleurenverlichting wordt gedemonstreerd in een korte lichtshow.

Niet voor niets is de datum 25 maart gekozen om de nieuwe verlichting in gebruik te nemen. Die dag is van 20.30 tot 21.30 uur Earth Hour: wereldwijd doen mensen, bedrijven en gemeenten op hetzelfde tijdstip het licht uit om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. Ook de sierverlichting van de Erasmusbrug gaat dan een uur uit.

Vlak voordat het licht uit gaat, brengt inspiratieplatform LaatBloeien de temperatuurontwikkeling sinds 1880 ten gehore, in samenwerking met componist Merlijn Twaalfhoven. Zangers maken de klimaatverandering van de vier seizoenen hoorbaar en voelbaar. De compositie ‘Four Drifting Seasons’ laat voor elk seizoen sinds de industrialisatie horen wat de gemiddelde temperatuur was. Om 20.30 uur klinkt de laatste, indringend hoge noot; en dan gaat het licht uit. De compositie wordt in het najaar ook bij de Verenigde Naties in New York uitgevoerd en beleeft nu haar wereldpremière in Nederland.

Dynniq kreeg de opdracht voor het vernieuwen van de sierverlichting met LED-lampen en gaat de verlichting ook onderhouden. Dynniq zorgt voor het ontwerp, realisatie en onderhoud van publieke en private verlichting in heel Nederland. Industrielicht maakte het lichtontwerp en leverde de daarbij behorende besturing en de armaturen. Industrielicht is de specialist in het aanlichten en verlichten van objecten en openbare ruimtes. Specialist in omgeving en verkeersmaatregelen Buko adviseerde over de verkeersmaatregelen en benodigde procedures.

Act Lighting Design uit België heeft de scenario’s ontworpen, waarmee de brug incidenteel in kleur kan worden aangelicht. Dit creatieve bureau biedt wereldwijd full-service verlichtingsontwerpen voor architectuur en evenementen en verzorgt op 25 maart de korte lichtshow.


Deel op Social Media  

14-03-2017 8:30

InventDesign, bekend om de creatieve oplossingen in LED-verlichting, maakt met het aanstellen van Rogier Hengeveld als nieuwe operationeel manager een duidelijke stap naar een verdere groei en professionalisering. Hengeveld belooft met zijn jarenlange ervaring in projectmanagement en de verlichtingsmarkt het succes van InventDesign gestructureerd te kunnen doorzetten.

Rogier Hengeveld, voormalig Head of Projectmanagement bij Osram, neemt de operationele aansturing van InventDesign voor zijn rekening. De aanbieder van LED-verlichting, die dit jaar haar 10-jarig bestaan viert, staat aan de vooravond van een nog verdere groei. Oprichter en eigenaar Stefan Verhoef: “Ik heb grote ambities met InventDesign. Door de succesvolle groei van de afgelopen jaren en de ruime marktpotentie ben ik van plan deze ruimschoots waar te maken. Om de markt nog beter te kunnen bedienen, is er een professionaliseringsslag nodig die wij gestructureerd willen aanpakken. Door zijn ruime ervaring binnen de verlichtingsindustrie, heb ik er vertrouwen in dat Rogier hier de juiste persoon voor is.”

Hengeveld draait al ruim 16 jaar mee in allerhande takken van de verlichtingsindustrie. Zijn ervaring in het opzetten van projectmanagement divisies en kijk op procesverbetering, maken hem de juiste partij in het waarmaken van de grote ambities van InventDesign. Hengeveld: “Tijdens openhartige gesprekken met Stefan over de branche en de toekomst van InventDesign, bleek al snel dat we gelijke gedachten hebben over de potentie van het bedrijf. Ik zie een hard groeiende markt en een jonge onderneming met de juiste kennis en ervaring. Door de afdelingen nog beter samen te laten werken en processen nog beter te stroomlijnen, wil ik bijdragen aan de mooie en realistische ambities van InventDesign.”

Stefan Verhoef blijft Creatief Directeur van InventDesign en verwacht met de aanstelling van Rogier Hengeveld meer tijd te kunnen steken in de creatieve ontwikkeling van zijn bedrijf. InventDesign werd in 2007 opgericht door directeur Stefan Verhoef. Met inmiddels ruime ervaring in innovatieve LED-projecten en aansturingstechnieken en een team van de beste specialisten, is InventDesign een toonaangevende speler in de wereld van creatieve LED. De flexibele aanpak in het produceren van maatwerk voor zowel grote als kleine projecten maakt het bedrijf een vooraanstaand partner voor festivals, theaters, retail, horeca en interieurontwerpers. Daarnaast bieden zij een ruim assortiment van kwalitatief hoogwaardige LEDs en LED gerelateerde producten.

www.inventdesign.nl

Deel op Social Media  

13-03-2017 8:30

Het is alweer twee maanden geleden dat Breda een week lang op z’n kop stond. In de week voor kerst maakten de twee 3FM dj’s Domien Verschuuren en Frank van der Lende 24 uur per dag live radio en waren zij continu te volgen op TV, internet en social media. Alles om aandacht te vragen voor de stille ramp die longontsteking heet. Ze doorstonden de zware week onder meer dankzij een slimme lichttherapiemethode.

Health coach en licht-expert Toine Schoutens begeleidde Domien en Frank voor en tijdens het evenement. Voor het eerst in de geschiedenis van 3FM Serious Request zaten er geen drie, maar twee dj's in het Glazen Huis. Een extra uitdaging, zowel fysiek als mentaal. “Ik heb een programma uitgestippeld om de mannen zo goed als mogelijk door deze zware week te loodsen”, aldus Schoutens. “We hebben ingezet op dieetmaatregelen, een strak slaap/waak ritme en een lichaam dat zo fit mogelijk aan de poging begint.”

Voorafgaand aan 3FM Serious Request ondergingen de dj’s een medische check, uitgevoerd door medisch sportgezondheidscentrum TopSupport te Eindhoven. “Een sportmedisch onderzoek meet hoe het lichaam er voor staat. Zijn er geen gezondheidsrisico’s, zoals overgewicht, een hoge bloeddruk en/of hartritme of geleidingsstoornissen? Is de belasting die zo’n evenement met zich meebrengt niet hoger dan iemands fysieke belastbaarheid op dat moment? Hoe kun je eventueel de fysieke belastbaarheid verhogen als dat nodig is? Allemaal vragen die in een dergelijk onderzoek aan bod komen”, vertelt inspanningsfysioloog Nicole Verbaarschot. “Ik denk dat de dj’s een goed beeld hebben gekregen hoe het met hun gezondheid en conditie/belastingsprofiel gesteld was. Hopelijk hebben de adviezen die wij ze hebben meegegeven hen geholpen de week goed en verantwoord door te komen”, glimlacht Nicole. 

Toine Schoutens nbbenadrukt dat het succesvolle doorstaan van de zware week onder meer gelukt is door een strak slaap/waak ritme. Hierbij speelde een speciale 'lichtbril' een doorslaggevende rol. De speciale lichttherapiebril verschoof hun slaap-waakritmes onderling met 6 uur. Zo konden de DJ’s op hun best presteren in hun eigen dienst. Blauw licht voor meer energie door stimulatie van de zogenaamde ‘cortisol awakening response’ en het onderdrukken van de aanmaak van het ‘nachthormoon’ melatonine. En dezelfde bril met het licht uit maar met rode glazen die al het omgevingslicht tegenhoudt om moe te worden en het lijf te stimuleren om melatonine aan te maken.

“We hadden al ervaring opgedaan met de bril bij de sporters die deelnamen aan de Olympische Spelen 2016", aldus Schoutens. "Nu konden we die kennis toepassen tijdens Serious Request. Maar ik zie ook zeker mogelijkheden voor het toepassen van deze techniek in de dagelijkse praktijk. Wat denk je van mensen die in ploegen- en nachtdienst werken? We hebben echt ervaren hoe blauw licht zorgt voor activatie in de ochtend en rode glazen om sneller de slaap te pakken.”

3FM Serious Request 2016 was volgens Schoutens een enorme inspiratiebron voor innovaties op het gebied van vitaliteit en lifestyle. “Het mooie is dat ik, maar ook partijen als TopSupport, de kennis en ervaring die we met de begeleiding van de dj’s opdoen, kunnen toepassen in gezondheidsdiensten, -adviezen en -producten voor een groter publiek. Vergelijk het met de Formule 1. De ontwikkelingen in deze topsportwereld, komen uiteindelijk ook in ‘gewone’ personenauto’s en daarmee in het dagelijkse leven terecht.” Zo werkt de energie die 3FM Serious Request elk jaar weer losmaakt nog lang door.

www.fluxplus.com

Deel op Social Media06-03-2017 8:30

De dagen worden weer langer en dat viert de Stichting Living Daylights met de tentoonstelling Daglicht in Architectuur. In het Borneo Architectuur Centrum (BAC) zijn de Daylight Award-winnaars van de afgelopen acht jaar te zien.

Van 9 maart tot 22 juni stelt het Amsterdamse Borneo Architectuur Centrum (BAC) de winnaars van de vijf Daylight Award edities tentoon. Gemene deler is het prijzenswaardig gebruik van daglicht. De maquettes, tekeningen, grote foto’s, en vooral bewegend beeld vormen de presenteerbladen van de Daylight Award winnaars, in de lichte tentoonstellingsruimte.

Naast de tentoonstelling vinden er lezingen plaats gevolgd door debat en borrel. De aftrap van de lezingenreeks is op 9 maart vanaf 20.00 uur. Architect Vincent Panhuysen van KAAN vertelt over het ontwerpen van de Hoge Raad der Nederlanden. Architect Tim de Graag gaat nader in op het door hem ontworpen huis 20*3. Aansluitend vindt er een debat plaats over Ontwerpen met daglicht.

Aanmelden voor bovenstaande avond is noodzakelijk gezien het aantal zitplaatsen. Stuur hiervoor een e-mail naar redactie@livingdaylights.nl. Het BAC (Borneo Architectuur Centrum) is gevestigd aan het R.J.H. Fortuynplein 4 in Amsterdam. Het BAC is geopend van ma-vrij van 9.00 uur tot 17.00 uur.

www.livingdaylights.nl

Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >