Nieuws


29-11-2017 10:00

JET BIK realiseerde recentelijk een mooi project in Eindhoven. de specialist op het gebied van daglichtoplossingen voorzag een voormalig Philips-laboratorium van een maatwerk-lichtstraat. het laboratorium werd daarmee getransformeerd in een daglichtrijke moderne school.

Het SintLucas College is een (V)MBO voor creatief-technische opleidingen. De locatie Eindhoven is sinds kort ondergebracht  in het voormalige Philips Natlab, dat is omringd door innovatieve bedrijven en organisaties in de maakindustrie. Om een uitdagende en ruimtelijke beleving te creëren is veel daglicht-toetreding in het complex gebracht. In een combinatie van verbouw en nieuwbouw onderging het historische gebouw hiervoor een transformatie met als sleutelwoorden: helderheid, interactie, transparantie en behoud van het monumentale karakter. Een van de uitdagingen was de constructieve scheiding van de nieuwbouw en de monumentale bouw terwijl het gebouw wel een herkenbare eenheid moet vormen.

De uitdaging:
Het motto vanSintLucas is ‘zien leren doet leren’. De glazen buitengevel en de vele glazen binnenpuien zorgen voor de optimale transparantie en toetreding van daglicht. De multifunctionele aula en de oudbouw zijn verbonden door een gang met een esthetisch hoogwaardige lichtstraat. Onder toeziend oog van de architect wist JET BIK de DC-Glas lichtstraat custom made te ontwikkelen binnen de strikte en functionele specificaties. Dit houdt in dat de motorische aandrijving voor de dakvensters, die door de natuurlijke ventilatie zorgen, onzichtbaar in de constructie is opgenomen. Tijdens de voorbereiding en de uitvoering werd een beroep gedaan op de kennis en flexibiliteit van JET BIK.

De ervaring:
Hugo Stevens: "“In de ontwerpfase hebben we het glazen dak met een andere partij ontwikkeld. Door de Europese aanbesteding was de aannemer vrij om alternatieven te zoeken en zijn we in gesprek geraakt met JET BIK. Dit heeft weer geleid tot een volledig nieuwe ontwikkeling van het dak. Vooral de te openen delen hebben nogal eens tot pittige gesprekken geleid. Het neem niet weg dat ik de samenwerking met JET BIK altijd als zeer plezierig heb ervaren. Altijd open voor andere meningen, altijd open voor het gesprek. Vanuit onze esthetische wensen en de technische mogelijkheden zijn we samen tot een prachtig glazen dak gekomen.”

www.jetbik.nl
http://www.drivenbydaylight.com/sintlucas/

Deel op Social Media21-11-2017 8:30

Livingprojects is op zoek naar nieuwe collega's! "Door enorme groei van ons bedrijf zijn wij op zoek naar nieuwe collega's. Wij zijn op zoek naar mensen vol met energie, die zin hebben om  mooie projecten te realiseren en tevens een passie hebben voor techniek."

Het bedrijf uit Breda is op zoek naar een projectleider, een lichtprogrammeur, een planning/servicedesk medewerker en een lichttechnicus. "Dus ken of ben jij de juiste persoon? Wacht dan niet af en bel ons gerust voor een bak koffie!"

www.livingprojects.nl


Deel op Social Media21-11-2017 8:30

Philips Lighting heeft één miljard LED-lampen en -armaturen geleverd. Het bereik van deze mijlpaal gebruikt de lichtfabrikant om aandacht te vragen voor de ‘Global Lighting Challenge’. In het kader van deze 'Clean Energy Ministerial'-campagne moet de onderneming tien miljard energiezuinige lichtpunten realiseren om het energierendement in de wereld te verbeteren.

Met het nu naar buiten gebrachte resultaat heeft Philips Lighting de helft van zijn doel om in 2020 twee miljard lampen te leveren, al gehaald. De fabrikant bereikt naar eigen zeggen als eerste onderneming deze mijlpaal. "In december 2006, toen Philips Lighting opriep tot wereldwijde uitfasering van de gloeilamp, was verlichting nog verantwoordelijk voor 19 procent van het elektriciteitsverbruik wereldwijd", aldus een woordvoerder. "Toen in 2015 het Verdrag van Parijs werd ondertekend, was dat 15 procent en dit percentage daalt naar verwachting nog verder tot 8 procent in 2030." 

Volgens Harry Verhaar, hoofd Global Public and Government Affairs bij Philips Lighting, bewijst deze mijlpaal dat het stimuleren van de overstap van conventionele verlichting naar LED succes heeft. "Zo kunnen we een aanzienlijke bijdrage leveren aan de wereldwijde doel om CO2-uitstoot te verminderen. Energiebesparing is eenvoudig te realiseren; op dit moment neemt het energierendement elk jaar met ongeveer 1,5 procent toe, maar als we dit kunnen verdubbelen tot 3 procent per jaar, zijn we goed op weg naar een duurzamere wereld. ”

De Global Lighting Challenge is een Clean Energy Ministerial-campagne om wereldwijd tien miljard hoogwaardige, betaalbare verlichtingsproducten met een hoog rendement te verkopen, zoals LED-lampen. "De omslag naar energiezuinige verlichting is misschien wel een van de belangrijkste kortetermijninitiatieven om de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd te verminderen."

Uit een recent rapport1 uit 2016, gepubliceerd door het Internationaal Energieagentschap, bleek dat de wereld zonder de verbeteringen op het gebied van energierendement sinds 2000, twaalf procent meer energie zou hebben gebruikt, wat gelijkstaat aan een extra Europese Unie in de wereldenergiemarkt. 

www.lighting.philips.nl


Deel op Social Media20-11-2017 8:30

GLOW heeft weer een succesvolle editie beleefd. Dat meldt de organisatie van het Eindhovense lichtkunstfestival, dat dit jaar gehouden werd van 11 tot en met 18 november.

"De bezoekers komen niet langer alleen uit de regio, ook Duitsland en België was goed vertegenwoordigd", meldt de woordvoerder. "Velen van hen bezochten het festival voor de eerste keer en reageerden vol verwondering en enthousiasme op het gratis evenement."

Met een route van ongeveer 6 kilometer door de binnenstad van Eindhoven, langs meer dan 33 lichtkunstprojecten, liep de doorstroom van mensen soepel. Vooral de eerste zaterdagavond werd als extreem druk ervaren en heeft de organisatie ook een record aantal gemeten van meer dan 100.000 bezoekers op de openingsavond.

The Source, vertaald als de bron van licht, was het thema van het festival. Meer dan ooit werd het toegepast op de lichtkunstwerken. De lichtkunstenaars kregen het thema mee als opdracht wat resulteerde in verrassende variaties maar ook meteen de kunstwerken in verbinding bracht met elkaar. "Er zat samenhang tussen alle verschillende bronnen van licht. Vooral de gloeilamp en Philips was een bron voor inspiratie, zoals het project Blob the Bulb en de lichtshow ‘Once upon a Light. Bij andere projecten zag je vuur, water en zonne-energie als de bron van het licht."

Naast het lichtfestival heeft GLOW Eindhoven van 11 tot en met 13 november een internationaal congres georganiseerd, waar zo'n twintig internationale lichtfestivals aanwezig waren om het debat over de toekomst van lichtfestivals aan te gaan; trends, prestaties en de potentie van lichtfestivals tot 2027.

De volgende editie van GLOW Eindhoven is gepland van 10 t/m 17 november 2018.

www.gloweindhoven.nl

 

Deel op Social Media15-11-2017 8:30

Lichtliefhebbers opgelet! In Hornu (B) opent binnenkort een bijzondere lichttentoonstelling: 'From Belgium with light'. het evenement vindt plaats in van 19 november 2017 tot 25 februari 2018 in het CID in Hornu.

Licht is een domein waarin zowel de Belgische industrie als de Belgische ontwerpers uitblinken. Sinds begin jaren tachtig heeft de groei van bedrijven als Schréder en het creëren van merken als Light, Modular, Kréon, Wever&Ducré, Delta Light of Dark nieuwe kansen gegeven aan industriële ontwerpers en aan de Belgische expertise. In enkele jaren tijd werd lighting design "made in Belgium" een internationale referentie, wat het vandaag nog altijd is.

"Met in hun bagage hun technische kennis op het gebied van van verlichting, gaan creatieve ontwerpers als Nathalie Dewez, Jos Devriendt, Alain Berteau, Sylvain Willenz of Frederik Delbart zich richten op een meer intieme en persoonlijke opvatting van licht, zonder toe te geven aan de verleidingen van het ornamentele", aldus de organisatie van de tentoonstelling. "Belgisch lighting design staat voor technische, performante verlichting, naast vernieuwende topprestaties, en wordt gekleurd door emoties wanneer bepaalde ontwerpers er zich op toeleggen."
 

www.cid-grand-hornu.be


Deel op Social Media15-11-2017 8:00

Leverancier van verlichtingsoplossingen Sylvania opent nieuw internationaal hoofdkantoor in Boedapest, Hongarije. Dankzij de vele belangrijke strategische verbindingen en het progressieve beleid van de lokale regering is Boedapest volgens het bedrijf heel geschikt als hub voor Sylvania’s wereldwijde activiteiten. De productie blijft echter gebeuren in de diverse fabrieken in Europa alsook in Shanghai.

Het nieuwe kantoor werd op 13 september 2017 geopend door Mr. Zhuang ShenAn, voorzitter van Feilo Sylvania en General Manager van Shanghai Feilo Acoustics Limited, en Christian Schraft, Global CEO van Feilo Sylvania. Mr. Zhuang ShenAn: “Het was ons doel om grondig te investeren in de juiste locatie, en het verplaatsen van onze internationale activiteiten naar Boedapest was daarin een logische stap. Boedapest is een geweldige stad om zaken te doen en dit nieuwe Centraal-Europese hoofdkantoor voorziet ons, naast onze locaties in Londen en Shanghai, van een volledig geoptimaliseerde bedrijfsstructuur voor onze internationale activiteiten. Zowel nu als in de toekomst.”

Christian Schaft voegt toe dat het in een snel veranderende industrie, zoals de verlichtingsindustrie, voor bedrijven zeer belangrijk is om wijze investeringskeuzes te maken: “In de moderne zakenwereld moeten bedrijven flexibel zijn in hun manier van werken en de manier waarop ze reageren op veranderende marktomstandigheden. De verlichtingsindustrie verandert snel en nieuwe technologieën vergroten de kans om te groeien. Dankzij onze nieuwe bedrijfsstructuur bevinden we ons in de ideale positie om onze nieuwe oplossingsgerichte aanpak door te zetten. Deze aanpak is al succesvol gebleken binnen onze gevestigde en opkomende markten. We kijken ernaar uit om dit succes met onze teams over de hele wereld voort te zetten.”

Het nieuwe kantoor in Boedapest luidt een spannende nieuwe fase in voor Sylvania met betrekking tot zijn ontwikkeling van een verlichtingsproducent tot een leverancier van complete oplossingen. Het nieuwe hoofdkantoor stelt Sylvania in staat zijn klanten de beste service te bieden door snel op hun behoeften te reageren, expertise en kennis te delen en de best mogelijke oplossing te bieden.

De opening van het nieuwe internationale hoofdkantoor houdt verband met Sylvania’s vernieuwde merkstrategie. “Sylvania is een merk met geschiedenis, expertise en kennis, maar staat ook synoniem voor innovatie en verandering”, zegt Paul Harwood, Marketing Director bij Feilo Sylvania. “Nu het bedrijf evolueert van een verlichtingsproducent naar een leverancier van oplossingen, is het logisch om de strategie meer af te stemmen met het Sylvania van de toekomst. We introduceren nu al baanbrekende oplossingen, zoals het SylSmart-platform voor slimme verlichting en de LOGIC-financieringsoplossingen om ons bedrijf voor te bereiden op toekomstige groei.”

www.feilosylvania.com


Deel op Social Media08-11-2017 8:30

Guardian Glass lanceert de campagne 'The Invisible Glass' om nieuwe ideeën te stimuleren bij architecten. Met de lancering van de campagne wil de glasfabrikant onderstrepen dat het nu mogelijk is om effectief anti-reflecterend glas ('onzichtbaar glas') te gebruiken voor bouwprojecten en geveltoepassingen.

"Reflecties en verblindende glans kunnen nu tot een minimum worden beperkt, waardoor een bijna onzichtbare beglazing wordt gecreëerd voor buitengevels, zonder een perfect zicht te vergallen", meldt een woordvoerder van het bedrijf. "Wanneer glas wel een fysieke barrière blijft, maar ophoudt een optische barrière te zijn, beeldt u zich eens in wat een wereld aan ontwerpmogelijkheden dit betekent voor architecten."

De campagne The Invisible Glass omvat een aantal creatieve middelen die de voordelen van onzichtbaar glas in de kijker zetten. Deze middelen moedigen architecten ook aan om een gratis monster onzichtbaar glas te bestellen of om contact op te nemen met Guardian. "Guardian Clarity, het onzichtbare glas* van Guardian, helpt architecten om uitdagingen het hoofd te bieden en om hun ontwerpen op een nieuwe en verbluffende manier te realiseren."

“Hoewel glas helder lijkt, kan de plaatsing ervan in combinatie met de omgeving een belemmering vormen voor het zicht, met name in de vorm van een felle glans of reflecties. Guardian Clarity is onze oplossing voor dit probleem”, aldus Andras Kovacs, Product Manager bij Guardian Glass. “Dankzij het gebruik van een geavanceerde glascoatingtechnologie opent ons anti-reflecterend glas nieuwe mogelijkheden voor het design van structurele glastoepassingen, waar reflecties anders het voordeel van een helder zicht teniet zouden kunnen doen.”

“Met ons gamma glasproducten en geavanceerde coatings kunnen optimale prestaties en een optimale esthetiek worden gecombineerd. We kunnen velen samenstellingen creëren die verschillende niveaus aan reflectie, zonwering, thermische isolatie en lichttransmissie bieden”, verklaart Kovacs. “Wat architecten ook wensen, wij kunnen de meest geschikte glassamenstelling helpen selecteren voor elk bouwproject.”

www.guardian.com 


 


Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >