Nieuws


30-10-2017 8:31

De winterperiode is weer in aantocht. Dagen worden korter, kouder en grauwer. Jaarlijks krijgt menigeen last van winterblues of zelfs een winterdepressie door gebrek aan daglicht. Een verstoord dag- en nachtritme kan zorgen voor vermoeidheid, burnout, overgewicht en diabetes II. Om deze problemen te onderdrukken heeft FluxPlus de E-Qube ontwikkeld. Een flexplek met biodynamische verlichting.

Biodynamische verlichting bootst de daglichtcyclus na en verandert van lichtkleur en -intensiteit. Door een half uur gebruik te maken van een speciaal ontworpen high end LED-armatuur, krijgt de gebruiker een energieboost. Deze lichtboost verhoogt de productiviteit en alertheid, verbetert concentratie, reduceert vermoeidheid, verlaagt depressieve/neerslachtige gevoelens en zorgt ervoor dat een jetlag wordt verminderd. Via een display kunnen diverse lichtscènes worden ingesteld.

De E-Qube is ontwikkeld voor een brede groep mensen. Medewerkers die extra energie kunnen gebruiken in de ochtend of middag, zakenmensen die kampen met een jetlag, politici die lang door moeten vergaderen in de avond of nachtdienstmedewerkers die alert willen blijven tijdens hun werk.

Wetenschappelijk onderzoek laat steeds duidelijker zien dat er een aantoonbare relatie is tussen verlichting en beleving, welbevinden, productiviteit en gezondheid. Onze biologische klok (zgn. 24 uur klok) staat via het netvlies in het oog in verbinding met de buitenwereld. Tijdstip van de dag, duur van de lichtblootstelling, jaargetijde, hoeveelheid licht verticaal op het oog en spectrale samenstelling van het licht zijn bepalend voor het goed kunnen functioneren van die biologische klok (slaap/waakritme).

We zitten voor een groot deel van de dag in gebouwen waar weinig tot geendaglicht binnenkomt. Kunstverlichting, zoals vaak wordt toegepast in deze gebouwen, is veelal niet toereikend voor het goed functioneren van de biologische klok. In een aantal gevallen wordt een tekort gecompenseerd door binnenvallend daglicht. Ook de 24-uurs economie zorgt er voor dat we op tijdstippen werken die niet in overeenstemming zijn met de stand van onze biologische klok en onze natuurlijk behoefte aan slaap.

FluxPlus uit Tilburg heeft meer dan 25 jaar ervaring in het toepassen van lichttherapie. Deze kennis is gebruikt voor de ontwikkeling van het LED-paneel in de E-Qube.

www.fluxplus.com


Deel op Social Media30-10-2017 8:30

Dit weekend ging de wintertijd weer in. Met het oog op kortere dagen en winteravonden op de bank, zijn Nederlanders volop bezig met verlichting. "Dat zien we onder meer aan het zoekgedrag op internet en het koopgedrag in de bouwmarkt", meldt aanbiedser Hornbach. "Het gaat hierbij niet alleen om de juiste soort licht, maar ook om het model van de lamp."

In de wintermaanden wordt volgens het bedrijf 52 procent meer gezocht op verlichting dan in de zomer. "Elk jaar is er vanaf eind oktober een stijgende lijn in het aantal Google-zoekopdrachten voor verlichting. Het past in de trend om via je interieur meer te laten zien wie je bent, en te zoeken naar originele items."

In plaats van een plafonnière in elke kamer en een stalamp in de hoek kiezen mensen tegenwoordig voor verlichting 'die iets toevoegt'. "Niet eerder werd er zo vaak op ‘industriële lamp’ gegoogeld als in oktober dit jaar."

Dat lijkt een aanwijzing voor het bij professionele inrichters bekende feit dat de consumentenmarkt altijd met een paar jaar vertraging achter de projectmarkt aanhobbelt. Want in projecten - met name kantoren - is de industriële 'look' al een aantal jaren over het hoogtepunt heen.

www.hornbach.nlDeel op Social Media29-10-2017 8:30

Amsterdam Light Festival heeft het programma voor de komende editie bekend gemaakt. Meest opvallende naam: de Chinese ster-kunstenaar Ai Weiwei.

Ai Weiwei zal van 30 november 2017 tot en met 21 januari 2018 verantwoordelijk zijn voor de 7 kilometer lange lichtlijn 'thinline', die de vaarroute van het lichtfestival zal markeren. Behalve het kunstwerk van Ai Weiwei zullen tijdens de zesde editie van het Amsterdam Light Festival  nog 34 andere kunstwerken en installaties van hedendaagse kunstenaars, designers en architecten de Amsterdamse grachten en het Marineterrein Amsterdam sieren.

Tijdens het festival is in Amsterdam werk te bewonderen van onder (veel) meer Rona Lee, , Lambert Kamps, Floriaan Ganzevoort, Viktor Engbers, Lighting Design Academy, Lauren Ewing, Koert Vermeulen, Peter Vink, Vinny Jones, Helmut Dick, Nick Verstand & Sjoerd Ter Borg, Bas Peeters, Verena Hall, Hanna Betsema en het Amsterdam Creative Industries Network. 

Lennart Booij, creatief directeur Amsterdam Light Festival betoont zich erg trots op de internationale line-up van Amsterdam Light Festival. "Ieder jaar weer mogen we hier de internationale top op het gebied van art en design verwelkomen", zegt hij in een toelichting. "Ook de Nederlandse deelnemers zijn veelal internationaal actief.”
 

Interesse om het Amsterdam Light Festival te bezoeken? Klik dan hier en boek je tickets voordelig via Lovers Canal Cruises

 

 

Deel op Social Media25-10-2017 8:30

Een bijzondere samenwerking tussen raamdecoratiespecialist Luxaflex en het designcollectief Dutch Invertuals heeft geresulteerd in de expositie 'Enlighten'. Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven geven zes jonge, creatieve designers licht een nieuwe dimensie met hun ontwerpen die grotendeels bestaan uit Luxaflex-materialen.

Voor de lancering van de nieuwe Rolgordijn Reflection-collectie van Luxaflex werd gezocht naar een verrassende manier om het product in de markt te zetten, passend bij het innovatieve karakter van Luxaflex. De Reflection-collectie is gebaseerd op de laatste designtrends en wordt gekenmerkt door Nederlands vakmanschap, oftewel Dutch Design.

“We vonden in het designcollectief Dutch Invertuals dan ook de perfecte match vanwege hun toonaangevende karakter en onderscheidende werkwijze. We hebben beiden als uitgangspunt design en innovatie. Dit gekoppeld aan de creatieve ideeën van de jonge designers, zorgt voor de verrassende en bijzondere Enlighten-expositie”, aldus Silvia Jagtenberg van Luxaflex Nederland.

De expositie bestaat uit inspirerende werken gecreëerd van duurzame materialen uit diverse collecties van Luxaflex, waaronder Silhouette® Shades en de nieuwe Reflection-collectie. Bij de creatie van Luxaflex-raambekleding speelt ‘licht’ een belangrijke rol. In de expositie komt ‘licht’ als centraal thema terug, maar krijgt het een volledig nieuwe dimensie. De werken bewegen, schijnen en gloeien, waardoor bezoekers nieuwe inzichten krijgen in de esthetiek, ervaringen en bruikbaarheid van de materialen. 

www.luxaflex.nl
 


Deel op Social Media23-10-2017 8:30

Bedrijven doen van alles om hun geloofwaardigheid richting de zo belangrijke architectenwereld voor het voetlicht te brengen. Zo reikt Zumtobel de zogenoemde Zumtobel Design Awards uit. Eén van de prijswinnaars in het Amsterdamse UN Studio.


In het kader van alweer de vijfde editie van de prijs werden awards uitgereikt in de categorieën Buildings, Urban Developments & Initiatives en Applied Innovations. Dit jaar was er ook een speciale prijs voor Young Professionals. In totaal ontving de lichtfabrikant 347 internationale inzendingen. De prijzen gingen uiteindelijk naar gingen prijzen naar Michael Maltzan Architecture (Buildings), Arturo Vittori (Applied Innovations), TeamMinus (Young Professionals) en 'ons eigen' UNStudio (Urban Developments & Initiatives).  UN Studio kreeg de prijs voor het masterplan van Arnhem Centraal Station. 

"De Zumtobel Groep benadrukt het belang van architectuur voor de mens", zegt Karin Zumtobel, Head of Arts & Culture Zumtobel Group.  "Architectuur bepaalt hoe mensen zich voelen in de gebouwde omgeving en hoe ze er leven. De Zumtobel Group Award adresseert dit onderwerp en plaatst mensen in het centrum van de leefomgeving, net als onze verlichtingoplossingen." Bijjkomend voordeel: middels de award komt het bedrijf in beeld bij een belangrijke voorschrijvende groep; architecten.

www.zumtobel.nl


Deel op Social Media20-10-2017 8:30

Een nieuwe showroom, een jaar in het nieuwe pand,  gave nieuwe producten en nominaties voor diverse awards. Genoeg redenen om een feestje te bouwen. Op dinsdag 14 november organiseert InventDesign vanaf 14:00 uur een inspiratiedag voor iedereen die actief is in de verlichtingsbranche en daarbuiten.

Van installateurs tot lichtontwerpers, iedereen is welkom. Naast een bomvol programma van inspirerende activiteiten, zal oprichter en creatief directeur Stefan Verhoef vertellen over de vele mogelijkheden die LED verlichting te bieden heeft.

Voorafgaand aan de inspiratiedag, wordt een Madrix workshop georganiseerd. Tijdens deze workshop  introduceert InventDesign de lichtsoftware op een 'unieke manier'. "Een Madrix specialist leert jou alle ins en outs, ook is er de mogelijkheid om zelf aan de knoppen te zitten in de nieuwe showroom. Deze workshop is niet alleen voor de techneuten, maar zeker ook voor de indirecte gebruikers als licht ontwerpers en designers."

Na de Madrix workshop vertelt oprichter en creatief directeur Stefan Verhoef over de vele toepassingen van LED-verlichting, aan de hand van een aantal case studies. Vervolgens wordt er een rondleiding gegeven door het nieuwe pand, waarbij verschillende nieuwe productinnovaties van InventDesign getoond worden. "De tour zal eindigen met de officiële opening van de gerenoveerde showroom, die moet gaan dienen als ontmoetingspunt en inspiratie ruimte voor licht professionals. Na het officiële gedeelte, is er nog genoeg tijd over om onder het genot van een hapje en drankje andere licht professionals te ontmoeten."

www.inventdesign.nl


Deel op Social Media13-10-2017 8:30

Ook dit jaar wordt er weer een Smart Lighting + LED Trendrapport gepubliceerd. de presentatie vindt plaats op 29 november gepresenteerd. Initiatiefnemer Smart Lighting + Design (organisator van de beurs LED Expo Benelux) vraagt geïnteresseerden om een enquete in te vullen op basis waarvan het rapport kan worden samengesteld.

"Dit jaar staat het trendrapport in het teken van Smart Lighting en Human Centric Lighting", aldus een woordvoerder. "Het LED Trendrapport wordt gelezen door duizenden ondernemingen, belangenorganisaties, ambtenaren, bestuurders & politici. Alleen met goede cijfers kan onze sector inzicht krijgen in, en voorspellingen doen over ontwikkelingen in de (smart) led-verlichtingssector." 

Precies daarom roept de organisatie de hulp van de markt in. belangstellenden wordt gevraagd een enquete in te vullen. "Het invullen van de enquete duurt ongeveer 10 minuten." Smart Lighting + Design werkt bij dit initiatief samen met Uneto-VNI, OTIB, Stichting Lightrec, Dekra en LED Magazine.

https://nl.surveymonkey.com/r/8KN5KYC


Deel op Social Media11-10-2017 8:30

Innovaties en ontwikkelingen in de woningbouw, utiliteit en industrie volgen elkaar snel op. In de experience centres van ABB vinden professionals antwoorden op vragen die de veranderende markten met zich meebrengen. Tijdens het Update Event 2017 op 10 oktober heeft ABB haar nieuwste experiences gepresenteerd, namelijk Industry en free@home domotica. Bovendien is de noodverlichtingsunit flink vernieuwd.

ABB opende in 2013 de deuren van zijn experience centres, met als eerste de Living SpaceExperience. Naast ABB tonen ook Busch-Jaeger en VanLien er hun laatste noviteiten. Kennis, informatie-uitwisseling en training staan centraal. Beleving, proberen en doen, staan voorop.

Industriële applicaties en hun toepassingsgebieden, één van de speerpunten van ABB, heeft zij doorvertaald naar de nieuwe Industry Experience. Hier vinden professionals diverse innovatieve producten, systemen en oplossingen voor uiteenlopende industrieën. In de Industry Experience draait alles om thema’s als energie-efficiëntie, energiedistributie, critical power, machineveiligheid en robotica. Er is met name veel aandacht voor connectiviteit, Industrie 4.0 en IoT.                                                                                                                                

De Living Space Experience toont de laatste ontwikkelingen op het gebied van huisbesturing. In de nieuwe ‘smart’ woonkamer, slaapkamer en hal ervaren bezoekers het gemak van Busch-free@home en KNX-gestuurde huisautomatisering. Bovendien is in de technische ruimte een speciale SEM-unit toegevoegd, die het energieverbruik monitort en nul-op-de-meter kan realiseren.

De Building Space Experience laat slimme oplossingen zien voor nieuwbouw, verbouw en renovatie. Nieuw is de interactieve experience op het gebied van noodverlichting. In een hotelsetting ervaart de bezoeker fysiek wat noodverlichting in een noodsituatie betekent en hoe efficiënt de vluchtroute-aanduiding en -verlichting van VanLien werken. In de zorgkamer van de Building Space Experience wordt verder duidelijk wat huisautomatisering voor ouderen in een thuissituatie kan betekenen. Ook worden toepassingen getoond voor een gezond en veilig binnenklimaat en worden de nieuwste vergader- en presentatiemogelijkheden voor, bijvoorbeeld, kantoren gepresenteerd.

www.abb.com


Deel op Social Media11-10-2017 8:30

Een bijzonder project van Concept 74. Voor het Glinstering-project in Tubbergen ontwierpen en bouwde het ontwerpbureau een 5 meter hoog lichtobject.

Het object bestaat uit een stalen constructie met daarop een meerlagige kap met een doorsnede van 4,5 mtr. De kap is voorzien van 2.200 kristal glazen geslepen blokjes. "De blokjes verdelen het licht op een geweldige manier. Zelfs overdag fonkelt het bij zonlicht vanuit allerlei hoeken." Het object is bij aanvang van glasrijk Tubbergen door burgemeester Haverkamp-Wenker onthuld.Het object is te zien op het Raadhuisplein in Tubbergen.

www.c74.nl


Deel op Social Media04-10-2017 8:30
Medio oktober wordt de Big White 2018 catalogus van SLV Nederland gepresenteerd. Het jaar 2018 zal voor SLV een speciaal tintje hebben, omdat het 10-jarig jubileum van de catalogus wordt gevierd. De “grote witte” catalogus met het verlichtingsassortiment van het Duitse merk is volgens het bedrijf al jaren een begrip in de markt.

Net als voorgaande edities bevat de nieuwste uitgave veel nieuwe producten en innovaties. De aanbieder spreekt van meer dan vijfhionderd nieuwigheden. "In het bijzonder op het vlak van hoogwaardige verlichting voor buiten, hotels, winkels en kantoren."

De Big White 2018 is de meest omvangrijke catalogus in de historie van SLV, met meer dan duizend rijk geïllustreerde pagina’s. "Het vormt een onmisbaar gereedschap voor elke elektrotechnisch installateur, lichtplanner, interieurontwerper en architect. Naast de toevoeging van de extra pagina’s, is de volgorde en indeling van de technische gegevens is verder
geoptimaliseerd. De belangrijkste voordelen en kenmerken per product zijn direct te zien, alsmede in welke kleuren en andere varianten een product leverbaar is."

In de catalogus is bijzondere aandacht voor het MIX & MATCH concept van SLV, waarmee volgens de woordvoerder  iedereen eenvoudig en flexibel zijn eigen stijl en sfeer in verlichting kan samenstellen. "Maar ook voor het groeiend aantal 'Dim to warm'-producten, waarbij de kleurtemperatuur van het licht warmer wordt naarmate men verder dimt."

"Steeds meer armaturen zijn draadloos te besturen met het Valeto Smart Home Systeem. Verder leest u over de materialen die de producten een uniek karakter geven en ontmoet u de internationale designers die de producten ontwerpen. En tenslotte nog een voordeel: dankzij de groei van SLV als wereldwijd merk, kunnen veel producten tegen steeds betere prijzen worden aangeboden."
 

Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >