Nieuws


27-09-2016 8:32

Op dit moment - van 25 tot en met 28 september - wordt in het Duitse Karlsruhe het internationale congres Licht gehouden. Op de tweejaarlijkse bijeenkomst worden de eerste European Lighting Experts uit Zwitserland en Duitsland met als achtertitel ELE met een certificaat geregistreerd. Dat meldt Paul Settels namens de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV).

De Nederlandse ELE-examens worden door de NSVV afgenomen, evenals de aanvragen voor het ELE-certificaat. "Het ELE registratie-certificaat maakt het mogelijk om als gelijkwaardige partners in de aangesloten landen: Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en straks ook Frankrijk, België. Engeland, Polen, enzovoort aan de slag te gaan."

In Nederland zijn volgens Settels de Lichtacademie van Berry van Egten en MLO van Chantal Meutzner druk doende cursisten te werven voor de Nederlandse ELE opleidingen. "Dit is een modulaire opleiding met aandacht voor lichttechniek, de elektrotechniek die nodig is voor het licht, de visuele ergonomie en biologische factoren om de mens optimaal te laten werken."

In licht en verlichting geïnteresseerden kunnen overigens ook kiezen voor de opleiding 'De Toekomst van het Licht' van opleidingsinstituut Office Academy. Deze eendaagse cursus - die niet valt onder de ELE-paraplu - wordt verzorgd door 'lichtfilosoof' Egbert Keen en informeert cursisten diepgaand over de meest uiteenlopende aspecten die een rol spelen bij het optimaal verlichten van interieurs.

www.nsvv.nl

Deel op Social Media 

zie ook:
http://europeanlightingexpert.org/nl/

21-09-2016 8:32

De Daylight Award 2016 nadert zijn ontknoping. Op 6 oktober aanstaande vindt van 14.00 tot 17.00 uur de uitreiking plaats in de Daylight Hall van het International Tax Center (ITC) aan het Rapenburg in Leiden.

Dan wordt bekend gemaakt wie zich de winnaar van de Daylight Award 2016 mag noemen. Voorafgaand aan de uitreiking is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een rondleiding door het ITC: een daglichtproject van Mirck Architecture.
Na afloop is er onder 24 daylighters een netwerkborrel in de Central Hall van het ITC. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

De Daylight Award wordt uitgereikt op initiatief van de Stichting Living Daylights.

www.livingdaylights.nl

Deel op Social Media 

21-09-2016 8:30

De prijswinnaars van de Guardian Student Design Challenge 2016 zijn  aangekondigd tijdens een persconferentie die in de glasstec tentoonstelling in Düsseldorf, Duitsland, werd gehouden. Voor de wedstrijd werden student-ontwerpers uitgenodigd om ideeën voor de interieurtoepassing van Guardian Clarity anti-reflecterend glas te creëren en te ontwikkelen voor de volgende omgevingen: wonen, werken, cultuur en ontspanning.

De hoofdprijs van 10.000 euro werd toegekend aan Angelo Blythe en Anastasia Tasoula Kontzes voor hun designconcept 'Guardian Clarity sightseeingboot'. De tweede prijs van 5.000 euro werd toegekend aan Simon Seidl voor zijn 'Glazen scheidingswand'. De derde prijs van 2.500 euro ging naar Emanuel Etzersdorfer en Felix Stadie met hun project 'tme. Glass clock'.

De prijswinnaars zijn geselecteerd door een jury van internationale experts, op basis van de volgende criteria: innovatie, functionaliteit, het gebruik van Guardian Clarity glas, esthetische aantrekkingskracht, gebruikerswaarde en realisatiepotentieel.

“De winnende deelname maakt geweldig gebruik van de anti-reflecterende prestaties van Clarity en verzorgt echte voordelen voor de passagiers van de sightseeingboot", aldus de jury. De juryleden van de Guardian Student Design Challenge 2016 waren Andreas Meyer (Scholl glass GmbH, Duitsland), Emily Martin (FX Magazine, VK) en architect Giovanna Latis (Studio d’Architettura aMDL, Italië). De juryleden van Guardian Glass waren András Kovács (productmanager) en Dimosthenis Liouris (manager technisch adviescentrum).

De winnende designconcepten worden tentoongesteld in de Guardian Glass stand in Hal 10, Stand A28 van de glasstec tentoonstelling (20-23 september 2016, Düsseldorf, Duitsland).

www.guardianglasstec.com

Deel op Social Media 

12-09-2016 8:30

Lichtfabrikant Megaman helpt Installateurs en lichtontwerpers om zich voor te bereiden op het verbod op halogeenlampen met de lancering van een nieuwe website. Per 1 september is de website www.planfortheban.eu/nl in de lucht.

Nu de gerichte halogeenlampen uit heel Europa verdwijnen, is de nieuwe website ontworpen om elektriciens te helpen de veranderingen bekend te maken bij klanten en om lampontwerpers een overzicht te bieden van de ongelofelijke voordelen van de nieuwste LED's.

Fred Bass, Managing Director van Neonlite International, het moederbedrijf van Megaman, zegt: "Veel mensen zijn in de veronderstelling dat het verbod op gerichte lampen is uitgesteld tot 2018, maar dat is niet zo. Dat is de hele reden voor onze website-informatie #planfortheban op www.planfortheban.eu/nl. Er zijn twee EU-richtlijnen. Van een daarvan (244/2009), voor niet-gerichte halogeenlampen, is de laatste fase uitgesteld tot 2018, maar de andere richtlijn (1194/2012), voor gerichte lampen, is niet uitgesteld en de volgende fase van dit verbod is nu ingegaan. Dat betekent dat de gewone halogeenreflectorlampen nu verboden zijn."

"Op de website geven we advies aan elektriciens en lampontwerpers om hen te helpen om hun klanten te informeren over de voordelen van LED's boven halogeenlampen. Ook is er voor eindgebruikers een downloadbare brochure beschikbaar met informatie over hoe LED's kunnen helpen om geld en energie te besparen en de CO2-uitstoot te verminderen. De website bevat een schat aan informatie en is snel en eenvoudig toegankelijk. Bovendien kan hij verkopers helpen om besparingen te berekenen voor hun klanten."

www.planfortheban.eu/nl

Deel op Social Media08-09-2016 14:30

NEN heeft voor de renovatie van hun kantoorpand te Delft gekozen voor een verlichtingsinstallatie met LED-armaturen van Feilo Sylvania, uitgerust met Organic Response. Eerder deze zomer ondertekenden Edwin van der Zijden van Koninklijke NEN op het Feilo Sylvania hoofdkantoor in Londen, samen met Patrick Stevens van Relighting en Marco Brugman van Feilo Sylvania, de officiële overeenkomst.Van links naar rechts: Marco Brugman (Feilo Sylvania), Edwin van der Zijde (Koninklijke NEN) en Patrick Stevens (Relighting - Mijn Onderneming Duurzaam).

De aanbesteding van het project werd gewonnen door een samenwerking tussen het platform Mijn Onderneming Duurzaam en haar partner Relighting. Aan de hand van de Organic Response-oplossing, na een gezamenlijke presentatie en ondersteund door een uitgekiend lichtplan van Feilo Sylvania heeft NEN deze keuze gemaakt.

De overeenkomst betreft zo’n duizend Rana LED-armaturen van Sylvania, uitgerust met Organic Response. NEN kiest resoluut voor een totaaloplossing, inclusief het Feilo Sylvania Smart Lighting Portal, een gebruiksvriendelijk webplatform dat de voordelen van het lichtregelsysteem uitbreidt en verbindt met het slimme gebouw. De portal biedt een krachtige nieuwe tool voor gebouweigenaren, dankzij de PIR-sensor die is ingebouwd in elk Organic Response-armatuur, waardoor ze via heatmapping toegang krijgen tot informatie over wie aanwezig is, wat de bezettingsgraad is, et cetera. Hiermee kunnen de minder gebruikte gebieden in het gebouw geïdentificeerd worden, waardoor kosten voor schoonmaak en beveiliging geoptimaliseerd kunnen worden. De portal stelt de facility manager ook in staat om het energieverbruik van elke armatuur in het pand te analyseren en beschadigde armaturen tijdig op te sporen.

NEN streeft met deze installatie naar een energieneutraal kantoorpand, en wil met de Organic Response-oplossing een maximale energiebesparing en een optimaal gebouwmanagement realiseren.
 

https://www.nen.nl/

http://www.mijnondernemingduurzaam.nl

http://www.feilosylvania.com/nl-nl/

http://www.relighting.nlDeel op Social Media 

 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >