Nieuws


29-06-2016 8:30

Stichting LightRec heeft een nieuw lid in het bestuur verwelkomd. Het gaat om Rolf Ibsen, directeur van verlichtingsproducent Megaman en bestuurslid van de Nederlandse Licht Associatie (NLA). LightRec is namens de Nederlandse lampenproducenten en -importeurs verantwoordelijk voor het inzamelen en recyclen van energiezuinige lampen en bijbehorende armaturen.

Ibsen is met zijn 22 jaar ervaring als directeur bij Megaman een bekend gezicht in de verlichtingsbranche. Megaman distribueert verlichtingsproducten in negentig landen en beschikt over eigen fabricage, een ontwikkelingsafdeling en gecertificeerde testfaciliteiten voor innovatieve ledverlichting. Internationale ervaring deed hij eerder al op tijdens zijn studie Foreign Trade in Londen. Als bestuurslid van de NLA is hij op de hoogte van alle ins & outs op de Nederlandse verlichtingsmarkt.

Het bestuur van LightRec heeft de opdracht om de inzamelcijfers van LightRec de komende jaren naar een nog hoger niveau te tillen, om zo te kunnen voldoen aan de nieuwe eisen van de Europese Unie, waarbij in 2019 65 procent van de op de markt gebrachte lampen en armaturen moeten worden ingezameld voor recycling. LightRec geeft opdracht aan uitvoeringsorganisatie Wecycle om de inzameling bij zowel professionals als consumenten te stimuleren.

Voor 2016 ligt de focus van het bestuur op inzameling onder professionele gebruikers, waar de meeste verlichting wordt afgedankt. Professionals vergeten met name armaturen in te leveren voor recycling, dit is dan ook hét speerpunt voor het bestuur van LightRec.

www.lightrec.nl

Deel op Social Media 

27-06-2016 8:30

Het nieuw opgerichte bedrijf Chrono Eyewear komt met een slimme 'lichtbril', waarmee onder meer de gevolgen van een jetlag effectief te bestrijden zijn. "We werken al ruim 3 jaar aan de ontwikkeling van een nieuw lichttherapie apparaat. Inmiddels is deze gereed en met trots presenteer ik de Propeaq Premium Light Glasses", aldus Toine Schoutens, één van de initiatiefnemers.

Propeaq is in de afgelopen maanden met veel succes getest door Olympische atleten zoals Ranomi Kromowidjojo en Joeri Verlinden. Zij hebben met deze innovatieve lichtbril tijdens de Swimcup in Eindhoven hun slaap/waak ritme zodanig verschoven dat ze in de late avond tot topprestaties in staat waren. "Joeri heeft toen mede dankzij Propeaq zelfs zijn Olympische kwalificatie behaald. Ook hebben Belgische atleten de Propeaq gebruikt om jetlag op weg naar een toernooi in Mexico tot een minimum te reduceren."

Ook andere testen wijzen uit dat met Propeaq jetlag kan worden bestreden, het peak-performance moment kan worden ondersteund en men zich meer energiek voelt. "Daarnaast kan Propeaq ook gewoon worden gebruikt als een trendy zonnebril."

De ontwikkeling en realisatie van Propeaq is ondergebracht in een het nieuwe bedrijf Chrono Eyewear. "Om de groei van Propeaq verder mogelijk te maken zijn we een Crowdfunding-campagne gestart bij het toonaangevende Engelse platform Seedrs. De munt die in deze campagne wordt gebruikt is de Engelse pond waarvan vandaag de dag de koers zeer laag staat waardoor er nu uiterst voordeling kan worden ingestapt. Meedoen kan al vanaf 500 pond, waarbij je via Seedrs aandeelhouder wordt en tevens krijg je 25 procent korting op de aanschaf van een Propeaq lichtbril.

Momenteel hebben meer dan honderd Olympische atleten de app gestuurde Propeaq lichtbril besteld of aangeschaft. Onder hen is het volledige Australische zwemteam (The Australian Dolphins), het volledige Nederlandse turnteam met onder meer Epke Zonderland en Yuri van Gelder, Belgische zwem- en judo teams en tevens Nederlandse zwemmers en judoka’s alsmede triatleten en enkele individuele atleten. "Naar verwachting zal het Nederlandse atletiekteam eveneens de Propeaq gaan inzetten op hun RoadToRio 2016."

www.seedrs.com/propeaq

Deel op Social Media24-06-2016 8:30

De Hak4t groep heeft de activiteiten van Votec Systemsuit Oud-Gastel overgenomen. Deze onderneming produceert lichtstraten en buitenzonwering. De overname betekent voor Hak4t een completering van zijn activiteiten in lichtoplossingen.

Votec is sinds november 1993 actief in de productie van daglichtconstructies. "Door innovatie, kwaliteit en service heeft de onderneming belangrijke handelspartners aan zich weten te binden. De producten van Votec worden in heel Europa toegepast, met name de export naar Duitsland groeit sterk." Door de overname vindt Votec aansluiting bij een grotere onderneming met een sterke marktpositie. Hierdoor kan de beoogde groei gerealiseerd worden.

De Hak4t groep is al meer dan 25 jaar actief in daglichtconstructies en sinds enkele jaren ook in kunstlicht. "Door deze combinatie is Hak4t in staat om haar klanten een full service lichtoplossing te bieden waarbij een optimum ontstaat tussen natuurlijk zonlicht en dynamisch kunstlicht. Zo ontstaat in iedere situatie een ideale lichtoplossing, wat het welzijn, de gezondheid en de prestaties van mens en dier ten goede komt. De lichtoplossing kan bovendien energieneutraal worden aangeboden door zonne-energie te benutten."

Votec-oprichter Frans van Oorschot neemt geen afscheid van zijn bedrijf. “In Marc Hakvoort vind ik de ondernemer die bij ons past. Het is dan ook de wens van beide dat we de komende jaren blijven samenwerken. Zo kan ik samen met Marc en zijn broer Paul Hakvoort (operationeel directeur) een bijdrage leveren aan de Hak4t groep.”
Met zijn basis in Nederland is de Hak4t groep inmiddels actief in België, Frankrijk, de UK en Duitsland. De onderneming is een gewaardeerde gesprekspartner voor alle partijen in de bouw met name voor projectontwikkelaars en architecten.

www.hak4t.com


Deel op Social Media 

17-06-2016 9:50

Op 15 juni vond voor de eerste maal het NSVV Licht Congres Indoor plaats bij Euretco in Hoevelaken. "Onder leiding van dagvoorzitter Aat Klompenhouwer verliepen de inspirerende lezingen goed volgens planning en hadden we een zeer geïnteresseerd publiek." Het Congres had ook een internationaal karakter met sprekers als  Nilgün  Olguntürk, Robert Müller en Alex Klein.

Een reactie van één van de bezoekers: “Gisteren in Hoevelaken voor het eerst kennisgemaakt met NSVV.Zeer interessante en goede sprekers gehoord. Soms wel jammer dat een spreker maar een half uur heeft. Naar bijvoorbeeld Robert Müller had ik wel een uur willen luisteren en zijn voorbeelden willen zien."

Een onverwacht intermezzo kwam van de NEN, die het podium gebruikte om het eerste exemplaar van de nieuwe Nederlandse Norm  NEN 1891:2016 NL ‘Meten van Verlichtingsprestaties’ te overhandigen aan NSVV-voorzitter Rob Metz. De vertaling van deze norm is mede tot stand gekomen door een werkgroep van de NSVV bestaande uit Rienk Visser, Paul Settels en John Knapen. Rob Metz greep de gelegenheid aan om zijn dank uit te spreken aan deze werkgroep en de NEN. Hij was zeer vereerd dat hij dit eerste exemplaar kreeg uitgereikt.

Met medewerking van het Kernteam Indoor werd het Daglicht Manifest voor het voetlicht gebracht. Met dit manifest wil de NSVV de bewustwording en het belang van daglicht verder onder de aandacht brengen.

Het gehele programma is na te lezen op de site van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV), alwaar vanaf 21 juni ook de presentaties zijn te downloaden.

http://www.nsvv.nl/programma-nlci-2016/

Deel op Social Media15-06-2016 8:30

Lichtaanbieder Dydell presenteert een nieuw bedrijfsfilmpje waarin kort de producten en services van het merk worden toegelicht.

"Dydell's visie is om te laten zien dat duurzaamheid samengaat met méér comfort en nieuwe functionaliteiten", aldus een woordvoerder. "Wij denken daarbij in systemen; lichtbronnen die qua lichttemperatuur op elkaar zijn afgestemd en één professioneel groepsbesturingssysteem waaraan alle hoogwaardige en dynamische lichtbronnen van Dydell kunnen worden verbonden en als groep met standaard lichttalen (DALI, DMX, KNX) kan worden bediend. Afhankelijk van het moment van de dag of wisselende functies van ruimtes, kan het juiste licht worden opgeroepen; van functioneel tot decoratief licht."

Bekijk hieronder het filmpje:

www.dydell.com

Deel op Social Media 

 

15-06-2016 8:30

Afgelopen jaar hebben consumenten en professionele gebruikers gezamenlijk 3.600 ton aan lampen en verlichtingsarmaturen ingeleverd voor recycling. Daarmee blijft de inzameling constant. De verkoop van het aantal lampen en armaturen steeg het afgelopen jaar voor het eerst sinds de crisis weer. Gezien de exponentiële stijging van met name het aantal verkochte LED-lampen verwacht het bestuur van LightRec dat het aantal afgedankte tl-buizen en spaarlampen de komende jaren weer zal stijgen.

In totaal zamelde LightRec via haar uitvoeringsorganisatie Wecycle 1.700 ton lampen in. Daarvan is de overgrote meerderheid afkomstig uit de professionele sector: zo’n 1.300 ton aan tl-buizen en nog eens 300 ton aan overige energiezuinige lampen voor zakelijk gebruik. Naast lampen zamelde Wecycle 1.900 ton armaturen in, iets minder dan vorig jaar. Ook daarvan is het grootste deel – 1.100 ton – afkomstig uit de professionele sector. De lichte daling is volgens LightRec mede het gevolg van het omvallen van één van de grootste spelers in de installatiesector medio 2015.

Vorig jaar kreeg de stichting voor elkaar dat de inzamelmiddelen voor verlichting zijn opgenomen in het standaard bouwbestek van STABU. Dit moet ervoor zorgen dat er meer lampen en armaturen worden ingeleverd bij sloop- en renovatieprojecten. De eerste effecten daarvan zijn al merkbaar, aldus LightRec-directeur Gied van Hoorn: “We verwachten dat dit effect zeker nog zal toenemen. We zullen de komende tijd blijven inzetten op het verhogen van de inzamelresultaten in het professionele circuit, omdat daar nu eenmaal de meeste lampen en armaturen vandaan komen. Ook merken we een positief effect in de inzameling door Wecycle-acties zoals de Gouden Bakkie-campagne.”

De afgelopen jaren nam het aantal inzamelpunten, in zowel de professionele sector als in de detailhandel een enorme vlucht. In bijna alle technische groothandels (zoals Technische Unie, Rexel en Solar) maar ook in veel bouwmarkten, tuincentra en supermarkten staan tegenwoordig Wecycle-inzamelbakken. Daarnaast fungeren, mede gedreven door de Bakkie-campagne, steeds meer installatiebedrijven als inzamelpunt voor verlichting. Het aantal plekken in de detailhandel waar consumenten hun oude lampen gratis kunnen inleveren voor recycling, groeide de afgelopen jaren flink. Wecycle voegde kort geleden nog SPAR en Action toe aan de lijst met deelnemende winkels. Recent onderzoek van de Consumentenbond in opdracht van LightRec liet zien dat winkels ook steeds meer spaarlampen van consumenten aannemen en op de juiste manier afgeven voor recycling.

Van Hoorn: “Met trots kan ik zeggen dat we afgelopen jaar weer grote stappen gemaakt hebben naar ons doel om 100 procent dekking in de retail te bereiken. Consumenten kunnen hun oude verlichting dus bijna overal inleveren en ook professionals kunnen hun oude verlichting makkelijk kwijt. De infrastructuur ligt er, consumenten en professionals zijn nu zelf aan zet om meer lampen en armaturen in te leveren. Gedragsverandering gaat vaak langzaam, maar ik verwacht dat de combinatie van goede voorlichting en ruime en laagdrempelige afdankmogelijkheden de komende jaren zijn vruchten af gaat werpen.” 

www.lightrec.nl

Deel op Social Media14-06-2016 10:00

LED-verlichting is niet schadelijker dan andere verlichtingstechnologieën. Dat meldt het Laboratorium voor Lichttechnologie in Gent in reactie op een publicatie van de Belgische Hoge Gezondheidsraad. Deze raad heeft recent aanbevelingen gepubliceerd betreffende verlichtingssystemen met LED-technologie, waarbij de focus lag op de fotobiologische effecten.

"Vanwege de bondigheid van de tekst en door de keuze van de titel, kunnen deze aanbevelingen door niet-deskundigen foutief geïnterpreteerd worden", aldus Catherine Lootens namens het Laboratorium voor Lichttechnologie. "In de media zijn als gevolg hiervan een aantal verkeerde interpretaties verschenen."

"Wat helaas niet vermeld staat in het bondige advies, is dat het aandeel 'blauw licht' praktisch hetzelfde is voor elk warmwit en neutraalwit kunstlicht (2.700 – 4.000 Kelvin) en dus vergelijkbaar is voor halogeen-, fluorescentie- en LED-lichtbronnen bij een zelfde kleurtemperatuur en hoeveelheid licht. De aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad betreffende de blootstelling van de bevolking aan licht zijn dus van toepassing voor alle lichtbronnen."

In de genoemde publicatie beveelt de Belgische raad mensen onder meer aan zich minder bloot te stellen aan 'blauw licht' kort voor het slapengaan en ’s nachts, zowel door de verlichting als door schermgebruik. "Dit valt te realiseren door zwakker te verlichten of door blauw-arme licht te gebruiken (amber, geel, oranje, rood); ook in beeldschermen. De Hoge Gezondheidsraad vraagt hiertoe meer producten vanuit de industrie. Met LED-technologie is dit perfect mogelijk."

"Daarnaast ondersteunen we hun aanbeveling om meer informatie te verstrekken aan het algemene publiek, onder andere met betrekking tot het stroboscopische effect en flikkering van lichtbronnen en met betrekking tot de aanbevolen hoeveelheden licht in functie van het dag-nacht ritme."

www.iiw.kuleuven.be/gent

Deel op Social Media 

 

13-06-2016 8:30

Trilux presenteert een LED Guide. "Met de nieuwe LED Guide voorziet Trilux u op een overzichtelijke en heldere wijze van basiskennis en actuele informatie over LED", aldus een woordvoerder.

LED als technologie is de standaard voor verlichting geworden. LED's overtreffen nagenoeg alle traditionele lichtbronnen op het gebied van levensduur, energie-efficiëntie en lichtopbrengst."LED is daarom niet meer weg te denken uit binnen- en buitenverlichtingtoepassingen", aldus Trilux. "Voor welke LED-verlichting u ook kiest, met Trilux – Simplify your light kiest u voor de eenvoudigste en veiligste weg naar een energie-efficiënte en toekomstgerichte verlichtingsoplossing."

Trilux maakt naar eigen zeggen gebruik van een brede waaier aan producten, technologieën en sterke partners."Laat u inspireren door de LED-oplossingen voor de toepassingsgebieden Office, Education, Health & Care, Industry, Shop & Retail en Outdoor."

Download hier de LED Guide (.pdf)

Deel op Social Media 

 

10-06-2016 14:00

Over een kleine week is het zover. Het eerste NSVV Licht Congres INDOOR wordt gehouden op 15 juni a.s.. "De uitgelezen mogelijkheid om alles te horen over alle trends en ontwikkelingen op het gebied van binnenverlichting." Hieronder het programma.

www.nsvv.nl

Deel op Social Media 
 

09-06-2016 11:24

Esther Groenhuijzen schreef gisteren (8-6) op haar lezenswaardige blog lichtoplicht.nl over de gebreide lampen, die ze zag tijdens Design District in Zaandam. Ook wij zagen deze lampen voor het eerst 'live', nadat we enkele jaren geleden voor het eerst berichtten over deze opmerkelijke ontwerpen.

Ook Groenhuijzen was verrast door de verlichting van Monsieur Tricot uit Antwerpen. 'De eerste ‘gebreide verlichting’ die voldoet aan alle nodige eisen om deze naast binnen óók als buitenverlichting te gebruiken', meldt ze op haar blog. 'De gebruikte materialen zijn weerbestendig en de gebreide omhulsels zijn eenvoudig te verwijderen en te reinigen. Alle ontwerpen zijn met de hand gemaakt en zijn in diverse modellen uitgevoerd. Door de combinatie van breiwerk en licht wordt een prachtige sfeer gecreëerd', aldus Groenhuijzen, die vertelt over Ilia Sigi Eckardt – zoon van breiguru Hilde Frunt – die opgroeide in de beroemde breistudio van zijn moeder en die zich naast mode heeft toegelegd op verlichting.

Meer informatie over Monsieur Tricot is te vinden op http://www.monsieurtricot.be/ en http://www.sigi.be/

Zie ook: http://www.lichtoplicht.nl/

Deel op Social Media03-06-2016 9:50


Het Zweedse verlichtingsbedrijf Aura Light heeft de Global Efficiency Medal gekregen van het belangrijke wereldwijde forum The Clean Energy Ministerial (CEM). Het bedrijf krijgt de prijs voor de meest energie-efficiënte verlichting ter wereld in de categorie ‘Commerciële platte armaturen’, voor zijn LED-paneel Aura Lunaria. De prijsuitreiking vindt op 2 juni plaats in San Francisco.

De prijsuitreiking vindt plaats in San Francisco ter gelegenheid van de zevende conferentie van de Clean Energy Ministerial (CEM7). De deelnemers van de conferentie zijn ministers van Energie en andere hoge afgevaardigden van de 23 deelnemende CEM-landen en de Europese Commissie. Aura Light is aanwezig om de SEAD (Super-efficient Equipment and Appliance Development) Global Efficiency Medal in de categorieën voor Europa en Australië, en de algemene wereldwijde prijs in ontvangst te nemen.

“Dit is een internationale wedstrijd ter stimulering van het gebruik van energie-efficiënte producten en we moesten het opnemen tegen grote wereldwijde verlichtingsbedrijven. Deze prijs opent nieuwe mogelijkheden voor ons en we hebben veel positieve aandacht gekregen, vooral in de VS”, zegt Martin Malmros, CEO Aura Light International AB. 

CEO Martin Malmros van Aura Light vertegenwoordigt het bedrijf tijdens de prijsuitreiking. Hij neemt ook deel aan de handelsmissie die op initiatief van het Zweedse Energieagentschap is gekoppeld aan CEM7. Aan de handelsmissie nemen ook andere innovatieve Zweedse bedrijven deel, zoals Climeon, Eze Systems en Innoventum.  

www.auralight.com

Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >