Nieuws


20-05-2016 8:30

Een recordaantal kunstenaars heeft zich ingeschreven voor de lustrumeditie van Amsterdam Light Festival 2016-2017. Op de wereldwijde oproep voor nieuwe kunstwerken, de Call for Concepts, kwamen vijfhonderd concepten uit 46 landen binnen. Dat zijn 150 inzendingen meer dan vorig jaar.

Van India tot Japan, van Brazilië tot Rusland: nog nooit waren de inzendingen zo internationaal. Raymond Borsboom, directeur van het festival: "De interesse in het festival wordt elk jaar groter, ook buiten Nederland. Dat zien we nu terug in de inschrijvingen. Niet alleen in de kwantiteit, ook in de kwaliteit: de eerste concepten die we hebben gezien, zijn zeer inspirerend en veelbelovend."

Amsterdam Light Festival, dat van 1 december 2016 tot en met 22 januari 2017 plaatsvindt, viert met deze editie zijn eerste lustrum. De Illuminade, de wandelroute van het festival, zal dit jaar in het teken staan van Biomimicry: de wetenschap waarbij ideeën uit de natuur worden toegepast om technologie te verbeteren. Kunstenaars voor de vaarroute Water Colors worden uitgedaagd om een unieke kijk te bieden op de stad en haar grachten. Begin juli maakt de jury, bestaande uit onder andere Tim Molloy voormalig head of creative direction van het National Science museum, directeur Zentrum für Internationale Lichtkunst John Jaspers en Fotograaf Cris Toala Olivares, de volledige selectie van de kunstwerken voor 2016-2017 bekend.

www.amsterdamlightfestival.com


Deel op Social Media18-05-2016 15:45

Wat hebben licht en kunst met elkaar te maken? Alles! Dat zegt deen woordvoerder van Brink Licht. "Het gaat bij beide om beleving."

Binnenkort kunnen belangstellenden het met eigen ogen zien. "Op 27 mei verhuist Studio Brink van de Herengracht naar een ander uniek plekje in Amsterdam Oud-Zuid, waar we die beleving bieden", zegt de woordvoerder. "Licht en kunst in een prachtige galerie op steenworp afstand van het Museumplein."

We houden u op de hoogte...

www.brinklicht.nl

Deel op Social Mediahttp://www.uitgeverijgelderland.nl/nl/books/221-zin_en_onzin_van_led

13-05-2016 8:30

De nieuwe serie decoratieve armaturen en lampen van Sylvania, SylCone Retro, is de winnaar van de Red Dot Award voor ‘Product Design 2016’. Dat meldt lichtfabrikant Feilo Sylvania.

"SylCone Retro combineert een moderne esthetiek en technologie naadloos met vintage styling, wat zorgt voor een unieke, decoratieve armatuur. De mondgeblazen glaslamp is beschikbaar in drie onderscheidende designs, elk met de nieuwste led-filamenttechnologie, waardoor een krachtige en toch efficiënte lichtbron ontstaat die de warme gloed van traditionele gloeilampen biedt met een kleurtemperatuur van 2.000 Kelvin."

De Red Dot Award is een internationale designcompetitie voor exceptionele designconcepten wereldwijd. De prijs wordt uitgereikt aan bedrijven die producten maken met een sterke focus op innovatief productdesign. Vakjury’s op het gebied van productdesign, communicatiedesign en designconcepten kiezen de winnaars. "Het winnen van de ‘Red Dot: Product Design’-award bewijst de uitmuntende prestaties van Sylvania in de grootste competitie voor productdesign, met dit jaar 5.214 inschrijvingen uit 57 landen."

“We zijn zeer verheugd met deze erkenning van het Red Dot Award-team”, zegt Zhi Schraft, Segment Marketing Manager EMEA bij Feilo Sylvania. “Dankzij de nieuwste LED-filamenttechnologie beschikken eindgebruikers met Sylvania SylCone Retro over een krachtige, praktische en zorgvuldig ontworpen armatuur die betaalbaar is voor iedereen. Dankzij deze Red Dot Award scharen we ons eervol bij de besten in de industrie op het gebied van productdesign.”

www.feilosylvania.com

Deel op Social Media 


 

10-05-2016 9:10

Wereldwijd zijn er 1,2 miljard mensen die geen toegang hebben tot elektriciteit. Het 75-jarig jubileum van de Velux Groep was voor het bedrijf een mooie gelegenheid om deze kwestie onder de aandacht te brengen. Ze werken samen met sociale onderneming Little Sun en non-profitorganisatie Plan International om regio’s zonder elektriciteit in Zambia, Sierra Leone en Zimbabwe te voorzien van schoon, betrouwbaar en betaalbaar licht.

Natural Light lampen, handlampen met zonnepanelen, zorgen voor licht en een beter leven voor de inwoners van Zambia. De lampen zijn juist in Zambia van cruciaal belang, aangezien slechts 20 procent van de bevolking toegang heeft tot elektriciteit. Als de avond valt, leeft de resterende 80 procent zonder elektriciteit en de enige lichtbronnen zijn olielampen, kaarsen of openluchtvuren. Zelfs de geboorte van een kind vindt ’s nachts vaak plaats bij het geringe licht van een mobiele telefoon.

Inmiddels zijn 14.500 Natural Light lampen van de VELUX Groep aangekomen in Afrika en kunnen de eerste mensen zich nu al verheugen op een betere kwaliteit van leven. Onder hen is een groep meisjes tussen de 10 en 18 jaar die in een safehouse in de krottenwijk Mntendere wonen, in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka.
"Door de lampen kunnen de meisjes hun huiswerk doen als ze terugkomen van school en ze kunnen zich ’s avonds veilig voelen, in plaats van dat ze bij elkaar kruipen in het donker na zonsondergang. En voor onze kinderen is het is buitengewoon belangrijk dat ze zich veilig voelen; veel van hen hebben emotionele littekens overgehouden aan trauma’s door geweld, verkrachting of drugs", vertelt Verann Delarey, beheerder van de safe house.

Behalve dat de Natural Light-lampen licht genereren in de donkere uren, kunnen ze ook werk genereren voor veel mensen in Zambia. Plan International heeft al zeventig jonge mensen gecontracteerd en getraind voor dit project dat inkomsten oplevert. De jonge ondernemers verkopen de lampen en ze ontvangen een kleine commissie voor elke verkochte lamp. Daarmee kunnen ze meer nieuwe lampen kopen, waardoor ze hun eigen bedrijfje kunnen starten. Eén van deze verkopers is Adrian Mwaanga, die grote mogelijkheden ziet voor Natural Light in Zambia.

"De Natural Light lamp heeft een groot potentieel hier in de binnenlanden. Ik heb acht lampen verkocht in drie weken, ondanks dat het een flinke investering is voor veel mensen. Zodra mensen inzien dat de lamp op de lange termijn goedkoper is dan de paraffine voor olielampen of batterijen voor een zaklamp, is het makkelijk om ze te verkopen", legt Adrian Mwaanga uit. "Opeens kan een gezin elkaar zien en iets nuttigs doen als het donker is. En het helpt mij om mijn gezin te onderhouden", vertelt hij glimlachend verder.

Plan International, die een cruciale rol heeft gespeeld bij de distributie van de lampen, vindt dat het project grote voordelen heeft. "Hele gemeenschappen hebben baat bij de solarlampen als elektriciteit schaar is. In landen waar het werkeloosheidspercentage meer dan 60% is, maakt dit programma een groot verschil voor de betrokken mensen. Ze krijgen de kans om in hun eigen levensonderhoud te voorzien", vertelt Gwen Wisti, directeur van Plan International Denemarken.

De Velux Groep wil graag iets teruggeven aan de maatschappij en voorziet de wereld graag van nieuwe mogelijkheden om toegang tot daglicht en frisse lucht te krijgen. Gebouwd op de kennis van licht zetten ze hun expertise in daar waar zij geloven dat het de grootste impact heeft. Als onderdeel van het 75-jarig bestaan, wil de Velux Groep nu meer prioriteit geven aan het zorgen voor duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar licht in Afrikaanse regio’s waar geen elektriciteit is.

www.velux.nl

Deel op Social Media09-05-2016 8:30

Nabij het Jaarbeursterrein in Utrecht verrijst het grootste Bioscoopcomplex van Nederland.De Belgische Bioscoopuitbater Kinepolis bouwt een Megabioscoop tegen de Jaarbeurs Utrecht aan met de nieuwste technieken, meer comfort en betere beeldkwaliteit. Ook de decentrale-centrale noodverlichting is bijzonder.

De Bioscoop biedt veertien zalen van in totaal ongeveer3.300 zitplaatsen. De Bioskoop is ontworpen door, Snelder Architecten uit Bussum. Exploitant Kinepolis mikt op ruim 1 miljoen bezoekers per jaar en daarbij is een goed beheersbare noodverlichtingsinstallatie met een hoge beschikbaarheid van groot belang.

De noodverlichtingsinstallatie is in zijn geheel gebaseerd op een 24 Volt centrale noodverlichting CLS24 oplossing van Inotec Noodverlichting. "Door het toepassen van deze decentrale-centrale intelligente noodverlichting oplossing, is het periodiek uitwisselen van ruim vijfhonderd losse batterijen overbodig gebleven en is deze innovatieve noodverlichtingsinstallatie veel minder arbeidsintensief te onderhouden en mede daarmee een gunstige 'total costs of ownership'", stelt een woordvoerder van Inotec.

Het toepassen van functiebehoud (E60) bekabeling is met deze decentrale-centrale noodverlichting oplossing beperkt tot enkele meters. "De vluchtwegverlichtingsarmaturen in de zalen worden uitgevoerd in de RAL kleur gelijk aan het plafond / wanden en de pictogram armaturen zijn samen met de algemene verlichting naar behoefte dimbaar, zodat de aanwezigheid hiervan niet als storend wordt ervaren. Bij stroomuitval lichten de pictogram armaturen 100 procent op conform wet en regelgeving."

Inotec Noodverlichting heeft opdracht gekregen voor het ontwerpen, leveren en in bedrijf stellen van deze complete oplossing. "De opdrachtgever heeft met de Inotec-oplossing bewust gekozen voor een duurzame, kosteneffectieve, toekomst vaste en goed beheersbare noodverlichtingsoplossing."
De opdrachtgever is Kropman Installatietechniek.

Naar verwachting zal de Bioscoop in het begin van 2017 worden opgeleverd.

www.inotec-noodverlichting.nl

Deel op Social Media 

 

04-05-2016 8:30

Sommigen haten het, andere kunnen niet wachten tot het weer zover is: het Eurovisie Songfestival. Lichtfabrikant Osram hoort bij de laatste groep. het bedrijf leverde namelijk de verlichting voor het liedjes-spektakel.

Voor wie niet geïnteresseerd is in draken van liedjes en dito bühnepresentaties, is er kortom nog een reden om binnenkort toch maar even af te stemmen op het Eurovisie Songfestival. Want de circa duizend 'moving heads' in Stockholm zijn volgens de woordvoerder van Osram uitgevoerd met de 'modernste lichttechniek. Is er toch nog wat leuks te zien...

www.osram.com

Deel op Social Media 

 

02-05-2016 12:00

BIS, leverancier van audiovisuele oplossingen voor (onder meer) het kantoor, maakt officieel bekend de dienstverlening uitgebreid te hebben met een gespecialiseerde LED Solutions divisie. Door de specialistische kennis en kunde op deze manier te bundelen, tracht BIS beter in staat te zijn om aan de groeiende klantvraag te voldoen en de juiste basis te creëren om ook complexe en specialistische oplossingen voor opdrachtgevers te realiseren.

Dankzij de sterke verbetering van de LED-technologie krijgen LED walls een steeds belangrijkere rol bij de realisatie van allerlei verschillende audiovisuele oplossingen. "Een aantal jaren geleden was bijvoorbeeld de pixel pitch nog zo groot dat de beelden, zeker van een kortere afstand, absoluut niet mooi waren en heel weinig detail kenden. Daarnaast lieten de vorige generaties LED-walls qua kleurechtheid en energieverbruik ook te wensen over. Inmiddels is dat allemaal voltooid verleden tijd en staat A-merk LED-technologie garant voor prachtige en detailrijke beelden, vol kleur en perfect zichtbaar op zowel korte als lange afstanden."

De technologische verbeteringen maken dat LED-walls worden ingezet in tal van toepassingen in uiteenlopende doelmarkten; zowel indoor als outdoor. "Zo bieden de krachtige eigenschappen van LED toegevoegde waarde op het terrein van een grote petrochemische fabriek, als reclameobject langs A- of N-wegen óf als wegbewijzering op een universiteitsterrein, in een winkelstraat of stadscentrum. Maar ook in indoortoepassingen krijgen LED-walls steeds vaker een beeldbepalende rol, zoals bijvoorbeeld in auditoria, aula’s en grotere boardrooms van commerciële organisaties, maar evengoed in de gezondheidszorg, bij overheden en in onderwijsinstellingen."

Om aan de toenemende vraag te voldoen en om de opdrachtgevers ook goed te ondersteunen bij complexere aanvragen, heeft BIS een aparte LED solutions divisie opgericht. Jean Pierre Overbeek, CEO van de internationale BIS groep, licht deze strategische keuze toe: “De toepassing van LED walls op indoor en outdoor locaties vraagt om specialistische kennis. Natuurlijk in het adviestraject, maar niet minder bij de begeleiding van de vergunningaanvraag, de opbouw en installatie en in het nazorgtraject. Door onze specialisten binnen een divisie te clusteren, stimuleren wij het delen van kennis en de onderlinge interactie, waardoor onze mogelijkheden en de geleverde kwaliteit verder toenemen. Onze opdrachtgevers zijn hiervan de grote winnaar.”

www.bis.nl

Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >