Nieuws


28-12-2016 10:17

Architectuurcentrum Amsterdam aan de Prins Hendrikkade 600 vormt de locatie waar op woensdag 11 januari een nieuw initiatief wordt gelanceerd: Lichtontwerp Nederland. In navolging van succesvolle platforms in het buitenland hebben onafhankelijke Nederlandse lichtontwerpers zich nu verenigd.

Gezamenlijk willen zij het belang van goed architecturaal lichtontwerp op de kaart zetten. Licht draagt immers in grote mate bij aan het comfort en de beleving van bouwwerken en onze leefomgeving. De onafhankelijke lichtontwerpers beslaan tezamen een breed spectrum kennis en kunde over dag- en kunstlicht voor technische en architecturale lichtontwerpen tot meer kunstzinnige lichtontwerpen.

Het programma start om 16.30 uur met een 'inloop nieuwjaarsborrel', waarna om 17.30 uur dagvoorzitter en lichtontwerper Arjen van de Cruijsen de bijeenkomst opent. Daarna volgen presentaties van architect Hans van Heeswijk ('Werken met onafhankelijke lichtontwerpers en het resultaat bij onder andere Het Mauritshuis, Van Gogh en Hermitage'), Jeff Shaw, President van de Society of Light and Lighting ('Lichtontwerp als volwaardige ontwerpdiscipline in Engeland') en lichtontwerper Robert Jan Vos. Laatstgenoemde vertelt over de opzet van Lichtontwerp Nederland en de samenwerking met de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) en International Association of Lighting Designers (IALD).
Om 18.30 uur gaat het borrelen verder, waarna om 19.30 uur kan worden deelgenomen aan de 'Lightwalk Amsterdam Light Festival'.

Aanmelden kan via de website van Lichtontwerp Nederland

www.lichtontwerpnederland.nl/Deel op Social Media  

16-12-2016 8:30

Eind januari houdt de NSVV zijn jaarlijkse lichtcongres over 'outdoor'-verlichting. "Het jaarlijkse Outdoor lichtcongres met bedrijvenmarkt organiseren we dit jaar in de splinternieuwe Midden Nederland hallen in Barneveld", meldt de kennisorganisatie.

"De NSVV biedt u in één dag een brede kijk op de belangrijkste ontwikkelingen in de Openbare Verlichting. Wij nodigen lichtprofessionals van harte uit hun vragen en kennis te delen."

De bijeenkomst belooft volgens de NSVV een veelzijdige dag te worden, waarop deelnemers zelf een belangrijke rol spelen. "Tijdens het congres presenteren we twee nieuwe richtlijnen : de Praktijkrichtlijn voor Openbare Verlichting (NPR 13201) en de Richtlijn Tunnelverlichting. U hoort alles over de (internationale) ontwikkelingen op het gebied van verlichting in de openbare ruimte."

Een belangrijk deel van de dag zullen de bezoekers actief bezig zijn. "Actuele thema’s passeren de revue in interactieve 'dome-sessies' in met LED verlichte 'domes'. Met deze “Richting in Verlichting” weet u precies waar u moet zijn." Onderwerpen die behandeld zullen worden zijn onder meer 'Nieuwe richtlijnen', 'Parkeerterreinen', 'Gedragscode lichtberekeningen', 'Lichthinder' en 'Illuminatie'. 

Gedurende de gehele dag is er voorts een bedrijvenmarkt waar de koffiebreaks, pauzes en lunch en borrel plaatsvinden. 

www.nsvv.nl

Deel op Social Media  

12-12-2016 13:30

Philips verkoopt zijn LED-onderdeel Lumileds aan een Amerikaanse investeringsmaatschappij. Dat maakte het bedrijkf vanochtend (12 december) bekend. Eerder al dacht Philips het LED-bedrijf verkocht te hebben, maar de verkoop werd toen gedwarsboomd door de Amerikaanse overheid.

Maandagochtend maakte Philips bekend dat Lumileds voor 1,5 miljard dollar wordt overgedaan aan de Amerikaanse investeringsmaaschappij Apollo Global Management. Daarmee is Philips ook zijn laatste 'lichtonderdeel' (grotendeels) kwijt. Eerder dit jaar ging de lichttak van Philips naar de beurs. Vooralsnog houdt Philips nog een belang van zo'n 20 procent in Lumileds. Dat belang wordt vervolgens gedurende de komende jaren afgebouwd naar nul.

www.philips.com

Deel op Social Media
 

12-12-2016 8:30

Dynamische, circadiaanse verlichting heeft een grote positieve uitwerking op het welbevinden van mensen met Alzheimer. Dat is het resultaat van een wetenschappelijk onderzoek van de Franse zorgaanbieder Orpea in samenwerking met de universiteitskliniek Nice, het Centre d’Innovation et d’Usages en Santé (CIU-Santé) en verlichtingsexpert Trilux.

De bewoners slapen niet alleen langer en beter, maar vertonen volgens de onderzoekers ook aanzienlijk minder gedragsstoornissen en angstsymptomen. In een vervolgonderzoek wordt momenteel onderzocht of mogelijk minder kalmerende medicatie kan worden toegediend – hetgeen nog meer positieve effecten zou hebben op de geestelijke en lichamelijke gezondheid. 

Op grond van de positieve onderzoeksresultaten wil de Orpea de circadiaanse lichtoplossingen van Trilux als volgende stap in de kamers van de bewoners en in andere zorginrichtingen in Europa installeren. "Orpea is voortdurend op zoek naar nieuwe behandelingsmethoden om de levenskwaliteit van de bewoners te verbeteren. Door het dynamische verlichtingssysteem van Trilux ontstaan voor ons nieuwe therapie mogelijkheden", aldus dr. Linda Benattar, medisch directeur van de Orpea-groep.

www.trilux.com

Deel op Social Media 

09-12-2016 8:30

De Belgische lichtfabrikant ETAP heeft Schréder Illuminação in Portugal overgenomen. Alle commerciële activiteiten worden meteen overdragen naar het nieuw opgerichte bedrijf ETAP Illuminação LdA.

ETAP Illuminação LdA. zal de commerciële activiteiten verderzetten en zal ook actief zijn in de ontwikkeling van de nieuwe, geavanceerde lichtcontrolesystemen van ETAP. De overname maakt deel uit van het investeringsprogramma van ETAP in Portugal om zijn dienstverlening aan het Portugese klantenbestand uit te breiden en te verbeteren. "We zijn ervan overtuigd dat de combinatie van de lokale verkoopteams en het ontwikkelingsteam onze positie op de Portugese markt zal versterken", meldt een woordvoerder.

www.etaplighting.com

08-12-2016 17:14

Arpalight importeert vanaf heden de akoestische lichtobjecten van het Belgische Acoshape. De producten van Acoshape zijn bedoeld voor ruimtes waar mensen elkaar ontmoeten, wonen en werken. Gemaakt van akoestisch schuim met een hoge absorptiewaarde. "Dit betekent dat geluid optimaal wordt geabsorbeerd in plaats van gereflecteerd", aldus een woordvoerder van Arpalight.Met de collectie akoestische objecten is een scala aan combinaties mogelijk dankzij de vele keuzemogelijkheden in vorm, kleur, stof en textuur. Het resultaat: mooie en bijzondere akoestische objecten (met of zonder lichtfunctie).De collectie van Acoshape is toepasbaar in landschapskantoren, gesloten werk- of vergaderruimtes, collegezalen, restaurants, hotels, theaterzalen, atriums, enzovoort. Ze zijn ook stijlvol in de woonomgeving.

www.arpalight.nl

 

Deel op Social Media08-12-2016 12:16

'Het feit dat dit project is geopend door onze koning geeft aan hoe bijzonder het is'. Dat zegt AGC in een persbericht over het project 'Museum Voorlinden' in Wassenaar waarvoor het ruim 3.000 vierkante meter aan 'daglicht' heeft geleverd. Museum Voorlinden biedt onderkomen aan de grootste particuliere kunstcollectie van Nederland en het ligt op een landgoed van 40 hectare dat publiek toegankelijk is.Daglicht is cruciaal voor een museum, dus de wens om het museum een zo transparant mogelijke gevel te geven lag voor de hand. Daarnaast was de wens van initiator en zakenman Joop van Caldenborgh dat het gebouw letterlijk opgaat in de omliggende natuur.Bart van der Werf, Architectenbureau Kraaijvanger: “Het museum Voorlinden oriënteert zich op de natuurlijke omgeving. Voor de gevel zochten we dan ook naar extra helder, maar tegelijkertijd ook inbraak- en UV/ infraroodwerend glas ter bescherming van de kunstwerken. Het glas voor het dak moest zonwerend, zwaar inbraakwerend en incidenteel beloopbaar zijn. We hebben bij drie leveranciers glasmonsters opgevraagd, AGC kwam het beste uit de bus, op alle fronten. Wij waren blij dat de keuze uiteindelijk op AGC viel. Zij zijn namelijk als enige Europese glasleverancier Cradle2Cradle gecertificeerd en hebben dus, net als wij, duurzaamheid hoog in het vaandel staan.”Opdrachtgever: Museum Voorlinden.
Ontwerp: Kraaijvanger, Rotterdam.
Gevelbouwer: TGM, Asten.      
Glasproducent: AGC Interpane.
Oplevering: December 2015.AGC Glass Europe produceert en verwerkt vlakglas voor de bouwsector (buiten- en binnenbeglazing), de auto-industrie, de solar-industrie en gespecialiseerde industriële sectoren. AGC Glass Europe is de Europese tak van de grootste vlakglasproducent ter wereld.www.agc-glass.eu/

AGC in Nederland
AGC Nederland Holding B.V., gevestigd in Tiel, is het hoofdkantoor van de AGC -activiteiten in Nederland. Deze bestaan uit twee productievestigingen (AGC Heerlen en AGC Oosterwolde) en een netwerk van 16 distributie-vestigingen die actief zijn in glas, verf en non-paint producten. Deze servicecenters zijn gevestigd in, Almelo, Apeldoorn, Arnhem, Beverwijk, Den Helder, Doetinchem, Enschede, Goor, Haarlem, Hoogeveen, Nijmegen, Roosendaal, Tilburg, Utrecht, Zwaag en Zwolle. www.agcnederland.nl. 
Noot voor de redactie: Voor meer informatie over AGC of een interview met de projectleider van AGC kunt u contact opnemen met AGC Glass Nederland, Judith Kaart, Tel: +31 344 679 709, Judith.kaart@eu.agc.com.
 Deel op Social Media 
 

07-12-2016 8:30

Met ingang van 21 november 2016 is Benno Dijkhuis aangesteld als Managing Director van Fagerhult Nederland. Als Managing Director zal Benno Dijkhuis verantwoordelijk zijn voor de hele organisatie, waaronder de drie business units Indoor, Retail en Outdoor lighting.

Voor zijn komst naar Fagerhult bekleedde Benno Dijkhuis de functie van Director of Sales & Marketing Benelux binnen de Gerflor Group, waar hij onder andere verantwoordelijk was voor de Hospitality/sector in heel Europa. Gerflor is actief als wereldspeler in vloeren en wandopstellingen in de contract- en sportwereld, waaronder de Olympische Spelen.

Met de aanstelling van Benno Dijkhuis verwacht Fagerhult dat hij zijn internationale ervaring zal inzetten bij het voortzetten van de jarenlange succesvolle traditie van het Zweedse verlichtingsconcern; het ontwikkelen van milieuvriendelijke verlichtingsconcepten met de nieuwste technologieën. De nadruk ligt voortdurend op design, functie, flexibiliteit en energiebesparende oplossingen. Deze lijn zal met Dijkhuis zeker voortgezet worden.

Fagerhult ontwikkelt, produceert en verkoopt professionele verlichtingssystemen voor openbare ruimtes als kantoren, scholen, winkels, industrie én voor de zorg- en recreatiesector. Bij deze activiteiten ligt voortdurend de nadruk op design, functie, flexibiliteit en energiebesparende oplossingen.

www.fagerhult.nl


Deel op Social Media 
 

03-12-2016 8:30

Autoruitexpert Autotaalglas Zwolle heeft haar gehele vestiging voorzien van duurzame LED-verlichting. Het energieverbruik daalt door de omzetting met ruim 60 procent, terwijl de lichtopbrengst. De investering is goed voor het milieu: ook de CO2- en zwaveluitstoot gaan flink terug. 

In de vestiging aan de Voltastraat hingen tot voor kort zestig TL-buizen van 58 watt. Die worden nu vervangen door LED Tubes van leverancier Saled LED-verlichting. "Deze werkplaats LED-verlichting kent een verbruik van slechts 22 watt", aldus een woordvoerder. "En dat is goed voor het milieu, want zowel de CO2- als zwaveluitstoot wordt flink teruggedrongen. Ondanks de wisseling van verlichting en het lagere verbruik zal de lichtopbrengst verbeteren, zodat er geen sterretje aan de aandacht van Autotaalglas zal ontsnappen."

De omzetting van ‘oud naar nieuw’ wordt tussen de bedrijven door uitgevoerd door het eigen personeel van de autoruitexpert. Medio december is naar verwachting de laatste duurzame lamp geplaatst en is de gehele vestiging duurzaam verlicht.

Deel op Social Media01-12-2016 9:37

Steve Symons is initiatiefnemer van HAVN CoWork. Deze coworking space, gelegen op de vijfde verdieping van de tunnelbuilding aan de Antwerpse Ankerrui, biedt verschillende open offices en multifunctionele ruimtes, maar ook kleine private offices en meetingrooms. Even vooruitstrevend als het project moest ook de inrichting zijn. Voor de verlichting werkte HAVN samen met Modular Lighting Instruments uit Roeselare. Modular staat bekend om zijn high-end architecturale verlichting.Coworking spaces bieden je de kans je krachten te bundelen met collega-ondernemers en met hen in interactie te gaan. Een professionele werkplek dus, waar je je toch thuis voelt dankzij de gezellige inrichting en de lekkere koffie. Ook in HAVN CoWork heerst een huiselijke sfeer die aanzet tot vlotter werken. De verlichting van Modular Lighting Instruments benadrukt die gemoedelijke officebeleving van HAVN, waar de armaturen zowel functioneel als architecturaal verrijkend moesten zijn.

“De voorbije jaren zetten we met succes in op goede kantoorverlichting”, zegt Koen Steens van Modular Lighting Instruments. “Die moet straf genoeg zijn, maar mag niet verblinden. Twee van onze nieuwste armaturen, die je ook in dit project ontdekt, zijn daar voorbeelden van. Vaeder, ondertussen al verschillende keren bekroond om zijn design en efficiëntie, heeft een bijzondere honingraatstructuur en een dunne, matte diffuser van polycarbonaat waardoor je niet verblind raakt. Drupl pakt het nog anders aan. Zijn bijzondere lenzen verspreiden het licht zoals wanneer het door regendruppels valt.”

In de ontspanningszones koos Modular Lighting Instruments voor armaturen die vaak in woonhuizen worden toegepast. Médard bijvoorbeeld, een spot met een amorfe vormgeving die gebaseerd is op een wandelende tak, of Trapz, een van Modulars populairste wand- en sfeerverlichtingstoestellen.Een andere voorwaarde was een kleine ecologische voetafdruk. Alle armaturen in het project zijn uitgerust met hoogwaardige LED’s, die aanzienlijk minder energie verbruiken en toch efficiënter licht verspreiden dan traditionele gloei-, spaar- en tl-lampen.

Modular Lighting Instruments gelooft sterk in de nieuwe flexwerkcommunity. Dat bewijst het merk door van de coworking space de thuishaven te maken van de salesverantwoordelijken voor Antwerpen.

www.havn.be

Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >