Nieuws


25-11-2016 9:01

Het LED-event, woensdag 30 november in Technopolis (Mechelen, België), is de plaats waar R&D Managers, engineers, ontwikkelaars en lichtontwerpers de laatste innovaties op het gebied van LED-technologie kunnen zien. In het lezingenprogramma en op de kennismarkt worden de bezoekers volledig geïnformeerd over de beschikbare hardware, (aansturings-)software en test- en meetapparatuur.

Het Laboratorium voor Lichttechnologie van KU Leuven is partner in dit event en verzorgt de plenaire sessie in de ochtend. Youri Meuret zal het LED-event openen met een lezing getiteld ‘Verlichting op maat met freeform optiek’.

Freeform optische componenten laten het toe om een lichtbundel te herverdelen in elk gewenst belichtingspatroon. Dit biedt mogelijkheden aan armatuurfabrikanten en lichtplanners om optimale verlichtingscondities te creëren met een maximale efficiëntie. Het ontwerp en de fabricage van freeform optiek is niet evident. De laatste jaren zijn er echter grote stappen vooruit gezet op beide vlakken en nieuwe technologieën dienen zich aan.

Een voorwaarde voor de nauwkeurige controle van het uiteindelijke stralingspatroon met freeform optiek is een hoge bronluminantie. Op dit vlak scoren laser diodes veel beter dan LED's en de eerste toepassingen van lasergebaseerde witte lichtbronnen zijn ondertussen een feit.

In deze presentatie wordt een overzicht gegeven van de state-of-the-art met betrekking tot het ontwerp en de fabricage van freeform optische componenten. Er wordt dieper ingegaan op de reden waarom lasergebaseerde witte lichtbronnen een optimale match vormen met freeform optiek, en verder worden enkele eerste onderzoeksresultaten van het Laboratorium voor Lichttechnologie op dit gebied voorgesteld.Deel op Social Media16-11-2016 8:30

De kwaliteit van LED-verlichting is de laatste 2 jaar sterk verbeterd doordat producenten veel geïnvesteerd hebben in innovatie en kwaliteit. Dat staat te lezen in het op 15 november gepubliceerd Nationaal LED Trendrapport. "Betere kennis en een meer kritische houding van de consument noodzaakt producenten om kwalitatief betere producten aan te bieden", stellen de opstellers.

Het Nationaal LED Trendrapport 2017 geeft de resultaten van een uitgebreid onderzoek onder bedrijven die actief zijn in deLED-verlichtingsmarkt. Uit het rapport blijkt dat de omzet in de nationale LED-verlichtingsmarkt is gegroeid naar 1,1 miljard euro en dat de LED-sector 5.000 fte aan directe werkgelegenheid genereert. De omzetten in de LED-sector zijn het laatste jaar sterk gestegen. De verwachting is dat de omzetgroei doorzet tot 2020.

"De kwaliteit van LED-lampen is de laatste 2 jaar sterk verbeterd", meldt het rapport. "De prijzen blijven dalen door  betere productietechnieken en hogere efficiëntie van de lampen. LED-verlichting profiteert ook van de focus op total cost of ownership, waarbij niet alleen gekeken wordt naar aanschafkosten maar ook naar levensduur, energiegebruik en vervangingskosten." Het rapport voorspelt dat de prijzen de komende jaren blijven dalen.

Een opvallende uitkomst van het rapport is dat men verwacht dat de productie en de assemblage van LED-verlichting de komende jaren wordt teruggehaald van China naar Europa. Als belangrijkste redenen hiervoor worden genoemd: de hogere kwaliteitsstandaard, de kortere levertijd en daarmee grotere flexibiliteit.

De wereldwijde markt voor LED-verlichting heeft de afgelopen jaren een sterke groei gekend en de verwachting is dat deze groei met 30 procent per jaar zal doorzetten tot in ieder geval 2020.

Het rapport is een initiatief van, en uitgevoerd door  LED Expo Benelux en LED magazine. De tweede editie van het Nationaal LED Trendrapport is tot stand gekomen met de steun en input van Uneto-VNI, Dekra, OTIB, stichting Lightrec en Ovlnl. Mede dankzij steun van Veko Lightsystems, AEG Professional Lighting, SLV Nederland, Illuxtron International, Schréder en Tronix Lighting BV is het rapport gratis beschikbaar.

www.ledexpo.nl/downloadledtrendrapport

Deel op Social Media15-11-2016 8:30

Vanmiddag, dinsdag 15 november, vindt Bij Dekra in Arnhem de uitreiking plaats van het Nationaal LED Trendrapport 2017. Het rapport geeft harde cijfers over omzetten en werkgelegenheid in de verlichtingssector en over trendverwachtingen op het gebied van technologische ontwikkelingen, toepassingen en markten.

Het rapport is het initiatief van en uitgevoerd door Good! en tot stand gekomen door de ondersteuning van Uneto-VNI, Dekra, Ovlnl, LightRec NL. LED Magazine en LED Expo Benelux. Sprekers tijdens deze bijeenkomst zijn onder meer Rogier van der Heide (chief marketing & design officer Zumtobel Group), Diederik de Stoppelaar (secretary general Lighting Europe), Claudia Reiner (vice-voorzitter Uneto VNI), Han Bak (CEO Chesswise) en Bert Zoetbrood (Dekra product testing and certification).

www.ledexpo.nl

Deel op Social Media14-11-2016 8:30

Philips Lighting toont dit jaar drie lichtinstallaties op het lichtfestival GLOW. Het Eindhovense lichtfestival GLOW is afgelopen zaterdag 12 november van start gegaan. In samenwerking met kunstenaars en ontwerpers laat Philips Lighting drie bijzondere lichtinstallaties zien op verschillende locaties in de stad. Het betreft de installaties Step into the Light, Private Light en Lightfall.

Step into the Light.

De grootste installatie ‘Step into the light’ van ontwerper Michel Suk vraagt de bezoeker om letterlijk in het midden van het licht te stappen. De lichtbundels van de Philip- armaturen, die gemonteerd zijn op een vier meter hoge cirkelvormige opstelling, zorgen voor een indrukkwekkende beleving. Onder de cirkel ontstaat namelijk een nieuw gezichtspunt. De lichtstralen lijken oneindig door te lopen; of is het een optische illusie? De installatie wordt - in combinatie met een geluidscompositie - op het Philips Lichtplein tentoongesteld.

De overgang van het grote lichtspektakel ‘Step into the Light’ en het ‘subtiele licht’ in het project ‘Private Light’, van lichtkunstenaar Titia Ex, benadrukt het contrast tussen de verschillende lichtkunstwerken. Dit lichtobject laat de geschiedenis van de oude gloeilampenfabriek en haar omgeving zien. Het kunstwerk haalt de fabriek letterlijk uit zijn schaduw en zorgt voor een persoonlijke en intieme beleving in de stad. De installatie is te zien in de directe omgeving van het Philips Museum.

 

‘Lightfall’ is de laatste in een reeks verlichtingsinstallaties gemaakt door: Paul Thursfield, hoofd Service Design en Simon Rycroft, Senior Strategic Designer van Philips Lighting. De installaties zijn ontworpen als onderdeel van hun onderzoek naar nieuwe lichtervaringen. De installatie is te bewonderen bij de Kazerne en vormt een cascade van licht en geluid. Het paviljoen is opgebouwd uit een cirkelvormig gordijn van Philips Color Kinetics LED-verlichting, dat vaak wordt gebruikt in commerciële projecten voor winkelcentra en bezienswaardigheden in een stad.

Lightfall.

"LED-technologie stelt ons in staat om totaal anders te kijken naar de manier waarop we bouwen en interactie hebben met architecturale verlichting. We tonen tijdens GLOW 2016 de vernieuwende mogelijkheden van licht en creëren nieuwe belevingen. Het lichtfestival biedt Philips Lighting een podium om te experimenteren met nieuwe producten en innovaties. Zo is bijvoorbeeld een paar edities geleden het idee voor ons succesvolle lichtproduct Hue ontstaan. Al 125 jaar is Eindhoven het hart van verlichting en lichtkunst mede dankzij de aanwezigheid van Philips Lighting. Het is geweldig dat GLOW voor de 11de keer plaatsvindt in deze stad en we kijken er naar uit',' aldus Frank van der Vloed, directeur Philips Lighting Benelux en bestuurslid van de stichting GLOW.

www.glow.nl

Deel op Social Media

06-11-2016 6:30

Philips Lighting, wereldwijd toonaangevend in verlichting, heeft een overeenkomst gesloten met IMC Weekendschool om hun leerlingen lessen te bieden waarin duurzame verlichting centraal staat. Philips Lighting University ontwikkelde een speciaal lesprogramma, dat is afgestemd op kinderen in de leeftijd van 10-14 jaar.

Frank van der Vloed, directeur Philips Lighting Benelux, verzorgt samen met Philips Lighting-medewerkers op zondag 6 november de eerste gastlessen aan leerlingen van IMC Weekendschool in Tilburg. Zij zorgen als vrijwilligers voor een leuke manier van leren door de kinderen zelf te laten experimenteren.

In het lesprogramma staan vier onderwerpen centraal. In de eerste les wordt uitgelegd wat licht is en het principe van duurzame verlichting. In de vervolglessen komen de mogelijkheden van verlichting die is verbonden met internet (connected lighting) en de toekomst van digitale verlichting aan bod.

Frank van der Vloed: “Als je zo jong bent, heb je veelal geen idee van de beroepsmogelijkheden die er zijn. Door te laten zien en te ontdekken wat er later allemaal met licht mogelijk is, hopen wij deze jongeren te stimuleren en te helpen om hun toekomstperspectief en mogelijkheden te vergroten. Het overbrengen van het enthousiasme van Philips Lighting medewerkers over hun vakgebied zorgt ervoor dat leerlingen gemotiveerde keuzes kunnen maken voor hun toekomst.”

Marion Weijmans Directeur IMC Weekendschool: “We zijn zeer trots op dit nieuwe partnership met Philips Lighting en de betrokkenheid van de medewerkers. Dankzij deze steun kunnen wij de horizon van onze Tilburgse leerlingen verbreden en hen het zelfvertrouwen geven om gemotiveerd hun plek in de samenleving in te nemen. Dankzij de vrijwillige gastdocenten van Philips Lighting krijgen onze leerlingen een goed beeld van de technische beroepen van de toekomst.”

IMC Weekendschool geeft op zondag extra lessen aan kinderen in achterstandswijken in Nederland. Meer dan 1000 nieuwsgierige jongeren tussen de 10-14 jaar volgen daar een vrijwillig driejarig lesprogramma. Zij maken kennis met vakken als vakken als Geneeskunde, Techniek, Recht, Beeldende Kunst en de vele beroepen die daarbij horen. De leerlingen krijgen les van tientallen bevlogen professionals. Met deze gastdocenten duiken zij in vakgebieden waarmee ze anders niet snel in aanraking komen.

www.philips.nl

Deel op Social Media02-11-2016 8:50

De gemeente Eindhoven heeft het consortium Philips Lighting/Heijmans de opdracht 'Roadmap Stedelijke Verlichting Eindhoven 2030' definitief gegund. Dat is het resultaat van de innovatieve Europese aanbesteding vanuit de gemeente Eindhoven.

Op donderdag 13 oktober ondertekenden Frank van der Vloed (Philips Lighting), Ine Frings (Heijmans) en wethouder Mary-Ann Schreurs (Gemeente Eindhoven) het contract dat geldt voor een periode van 15 jaar. Het project omvat de co-creatieve ontwikkeling van innovatieve (licht)toepassingen in de openbare ruimte, alsmede het onderhoud en beheer van de openbare verlichting in de gemeente.Philips Lighting/Heijmans krijgt definitief de ‘Roadmap Stedelijke Verlichting Eindhoven 2030’ toegewezen. (Foto: Jos Lammers). 

Het consortium gaat in het najaar van 2016 aan de slag in vijf proefgebieden en in samenwerking met de diverse belanghebbenden. De gemeente selecteerde Heijmans en Philips vorig jaar al voorlopig, op basis van een aanbestedingsmethode genaamd ‘Best Value Procurement’. Uitgangspunt daarbij is dat de aanbieder met de beste expertise in staat is de meeste waarde voor het beschikbare budget van de opdrachtgever te bieden. Heijmans en Philips hebben zich daarbij onderscheiden in hun aanpak om de verouderde openbare verlichting te vervangen door intelligente LED-armaturen, innovatie en samenwerking met inwoners, bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen.

De eerste 5 jaar gaat het consortium in de vijf geselecteerde proefgebieden aan de slag. Na deze periode is het streven om ook de rest van de stad te voorzien van innovatieve lichttoepassingen. De startwaarde van het contract bedraagt enkele miljoenen, met een potentieel van tientallen miljoenen euro’s.  

 

 


Deel op Social Media
02-11-2016 8:42

Op de werkplek is licht een belangrijke factor, die invloed heeft op zowel stemming als prestatie. De Leitz Style Smart LED Desk Lamp maakt het dankzij vooraf geprogrammeerde instellingen mogelijk om lichtkleur en -intensiteit af te stemmen op wat je doet en op je persoonlijke stemming.Als gedurende de dag het omgevingslicht verandert, bijvoorbeeld doordat de plafondverlichting aan wordt gedaan of omdat er minder zonlicht binnenkomt, dan stemt een ingebouwde sensor de lichtsterkte van de lamp daar automatisch op af.

De Leitz Style Smart LED Desk Lamp is niet alleen via een touch sensitief bedieningspaneel, maar ook via een smartphone te bedienen en beschikt over evenveel warm wit als koud wit LED-lichtpunten, die onafhankelijk van elkaar geregeld kunnen worden. Hierdoor kan zowel de lichtsterkte als de lichttemperatuur optimaal aansluiten op het moment van de dag en op wat je aan het doen bent.

Het gewenste lichtniveau is namelijk ook afhankelijk van het soort werk dat je verricht. Bij de vooraf ingestelde leesinstelling is er dan ook sprake van meer koud licht en een hogere lichtintensiteit dan bij de relaxstand.

Behalve keuze uit de voorgeprogrammeerde lichtinstellingen is het ook mogelijk om persoonlijke instellingen vast te leggen, waarbij rekening kan worden gehouden met factoren als activiteit, omgevingslicht en de leeftijd van de gebruiker. Verder is de lamp in elke gewenste positie te zetten en bevat de zinken voet een USB-poort.

www.leitz.com/nl-nl/

 
 


Deel op Social Media

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >