Nieuws


28-09-2015 10:17

(advertorial)


Experience Sweden... maak kennis met het nieuwste armatuur van Aura Light: de Exzite! De Exzite is een elegant en flexibel LED pendelarmatuur. Het is mogelijk om het design aan te passen naar uw eigen wensen, met panelen in diverse kleuren, met teksten en decoratieve schroeven. De Exzite kan worden besteld met drie type sensoren zodat een maximale energiebesparing kan worden gerealiseerd.Tijdens de beurs Elektrotechniek maakt de bezoeker kans om een zelf ontworpen Exzite te winnen! Wat moet u daarvoor doen? Ontwerp een originele tekst voor de Exzite. Onder de meest originele inzendingen wordt een armatuur verloot. De winnende tekst zal op het paneel (in een kleur naar keuze) worden geplaatst. De winnaar ontvangt dus een Exzite naar eigen ontwerp.Flexibiliteit ontmoet design! Ga tijdens de beurs Elektrotechniek naar de stand van Aura Light en vul het actieformulier in: Jaarbeurs Utrecht, 29 september – 2 oktober 2015, Aura Light Hal 10, stand C011.

Deel op Social Media

 

   

28-09-2015 9:00
Het 28-ste congres van de Internationale Verlichtingsorganisatie CIE werd dit jaar gehoudenin Manchester van 26 juni tot en met 4 juli 2015. Wetenschappers van over de hele wereld zijn daar samengekomen om te discussieren over uiteenlopende lichtonderwerpen. de aldaar gedeelde kennis is binnenkort ook beschikbaar in Nederland.

"In een poging de Nederlandse lichtgemeenschap te informeren over de laatste stand van zaken, willen wij u uitnodigen voor de CIE Info Dag in Eindhoven op 19 oktober 2015", aldus de initiatiefnemers van het informatieve evenement, de Building Lighting group van de TU Eindhoven (TU/e) in samenwerking met het TU/e Intelligent Lighting Institute (ILI) en de Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde (NSVV).

De CIE Info Dag vindt plaats in diverse zalen van Grand Café De Zwarte Doos op de TU/e campus in Eindhoven onder leiding van dagvoorzitter professor Alexander Rosemann. Het programma bestaat uit een mix van samenvattingen van het CIE congres, informatieve sessies en wetenschappelijke presentaties van het TU/e Intelligent Lighting Institute (Sound Lighting Program) en biedt voldoende mogelijkheden om te netwerken.

"We kijken er naar uit om u te verwelkomen op deze CIE Info Dag en natuurlijk ook naar de vele inspirerende discussies tijdens het programma! De workshops en presentaties zijn in het Nederlands."

www.nsvv.nl

Deel op Social Media

 

 

25-09-2015 14:14

Zumtobel is partner van de ‘MakeHappen!’ Inspiration Day op 9 oktober. Deze dag, georganiseerd door de branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus (de BNA), heeft als doel de internationale business voor (landschaps)architecten en stedenbouwers te bevorderen. De BNA en Zumtobel ondertekenden onlangs de samenwerkingsovereenkomst voor dit evenement.

Zumtobel is met wereldwijde vestigingen en services een partner die aansluit bij het internationale thema van de MakeHappen! Inspiration Day. De onderneming hecht veel belang aan internationale contacten en is vertegenwoordigd in meer dan vijftig landen. De BNA en Zumtobel zien deze overeenkomst als opstap naar verdere toekomstige samenwerking. Rogier van der Heide, CDO & CMO van Zumbtobel, spreekt als een van de keynotes op MakeHappen! Inspiration Day.

Dit jaar organiseert BNA International voor het eerst de MakeHappen! Inspiration Day. Het evenement richt zich op architecten, stedenbouwkundigen en andere ruimtelijke disciplines en staat volledig in het teken van internationaal ondernemen. Kennisuitwisseling en het opdoen van inspiratie en contacten staat centraal. Met de MakeHappen! Inspiration Day wil de BNA ondernemers met internationale ervaring en starters bij elkaar brengen.
 

Deel op Social Media

 

25-09-2015 13:43

Doordat er steeds meer LED-verlichting in gebruik genomen wordt, veranderen armaturen mee. Gevolg is dat er, naast oude lampen, steeds meer verouderde armaturen vrijkomen, die nog niet op de correcte wijze worden afgevoerd. Wecycle laat op de vakbeurs Elektrotechniek 2015 van 29 september tot en met 2 oktober zien hoe de installatiebranche gemakkelijk en gratis oude armaturen en lampen correct kan afvoeren.

Wecycle, de uitvoeringsorganisatie van LightRec, geeft tijdens de beurs Elektrotechniek 2015 voorlichting aan installateurs over de inzameling en recycling van verlichting én armaturen. Wecycle is te vinden in Hal 09, op stand C100.

Uit de inzamelcijfers 2014 blijkt dat het volume ingezamelde armaturen groeit. Armaturen komen gemakkelijk bij het metaalafval terecht, maar LightRec ziet dat consistente communicatie en gerichte bewustwordingscampagnes zoals ‘de Gouden Bakkie’ van Wecycle zijn vruchten afwerpt. Echter, nog steeds is het duidelijk dat bij veel installateurs het inleveren van armaturen nog niet ‘top of mind’ is.

Een kwart van de oude armaturen behoort tot het chemisch afval. Armaturen bevatten namelijk condensatoren (elektrisch component dat lading opslaat) waar olie in kan zitten, die giftige pcb’s bevat. Bij een kwart van de nu ingeleverde armaturen is dat het geval. Deze armaturen hebben daarom een speciale recyclingbehandeling nodig. Daarnaast kunnen ook de materialen uit armaturen voor bijna 80 procent worden hergebruikt.

www.wecycle.nl

 

Deel op Social Media

18-09-2015 7:59

Nieuwe ideeën, handvatten en methoden verzamelen voor het ontwerpen van gebouwen, die het geluk en de gezondheid van gebruikers bevorderen. Dat was voor de deelnemers aan het 6de Velux Daylight Symposium in Londen het belangrijkste doel. Twee dagen lang bespraken wetenschappers, architecten, ingenieurs en bouwprofessionals hoe daglicht hiervoor kan zorgen in de huidige 24-uurs maatschappij.

“Als ontwerpers moeten we ons richten op het creëren van een positief welzijn voor mensen in plaats van te bouwen om ziektes te voorkomen. Hierbij speelt daglicht een cruciale rol,” aldus professor Koen Steemers van Cambridge University. In zijn inleidende toespraak tijdens het VELUX Daylight Symposium 2015 introduceerde hij zijn nieuw concept; 'stimulatie-architectuur'. Hierbij stimuleren gebouwen mensen om te verbinden, actief te zijn en te blijven leren en zo te zorgen voor een betere gezondheid en meer geluk.

Proactief ontwerpen met daglicht liep als een rode draad door de 35 lezingen tijdens het symposium bijgewoond door meer dan 350 deelnemers uit alle delen van de wereld, waaronder een groep architecten en professoren uit Nederland. David Nelson, Head of Design bij Foster + Partners, toonde de veelzijdige mogelijkheden van ontwerpen met daglicht door de indrukwekkende wereldwijde portfolio van zijn bedrijf te laten zien. Voorbeelden van China tot de VS en Europa toonden aan dat daglicht als een sleutel tot duurzame gebouwen wereldwijd in beweging is.

“Om te zorgen dat mensen meer worden blootgesteld aan daglicht kunnen we twee dingen doen: meer mensen naar buiten krijgen en meer daglicht naar binnen brengen,” dat zei Christoph Reinhart van het MIT Sustainable Design Lab. “Idealiter doen we beiden tegelijk.” Hij verbreedde daarmee het perspectief van daglicht in individuele gebouwen naar daglicht als startpunt van verandering, gezondheid en geluk in stedelijke omgevingen die steeds dichter bebouwd zijn.

Een terugkerend thema tijdens het symposium was hoe daglichtontwerpen de natuurlijke, dagelijkse en seizoensgebonden ritmes van de mens, die meer dan 90 procent van de tijd in gebouwen doorbrengt, kan ondersteunen. In haar tot nadenken stemmende lezing “First – do no harm”, pleitte Deborah Burnett voor een nauwere samenwerking tussen ontwerpers en doctoren om zeker te weten dat de voorgestelde lichtoplossingen echt zo gunstig zijn voor de menselijke gezondheid. 

“Blootstelling aan licht is als een drug, een medicijn dat iets in het lichaam verandert. Het heeft effect op je hartslag, bloeddruk, immuunsysteem, metabolisme en stemming. Als ontwerpers kunnen wij wel denken dat wat wij in de praktijk doen goed is voor de gezondheid van mensen, maar we moeten meer naar de feiten kijken en nauwer samenwerken met medische wetenschappers om ervoor te zorgen dat we de juiste verlichtingsoplossing voorstellen,” aldus Deborah Burnett van Benya Burnett uit de VS.
Nog specifieker werd gedurende het symposium gekeken naar hoe daglicht kan zorgen voor een sneller herstel van patiënten in ziekenhuizen en betere leerprestaties van kinderen op school.

“Daglichtonderzoek is volwassen aan te worden. Het symposium liet zien hoe enorm veel kennis ons in staat stelt om tot nieuwe oplossingen te komen en klassieke ontwerpen te combineren met moderne technologieën, om zo gezondheid en geluk in de gebouwde omgeving bevorderen,” zei Michael K. Rasmussen, CMO van de VELUX Groep.

Tijdens het symposium werden ook verschillende onderzoeken, perspectieven, tools en ontwerpen naar voren gebracht, die kunnen inspireren om op een andere manier na te denken over de ontwerpen van woningen, werkplekken en publieke gebouwen. De welwillendheid van de eigenaars en ontwerpers van een gebouw is daarbij een belangrijke stap op weg naar gezondere gebouwen. Om het proces daadwerkelijk te bespoedigen en daglichtonderzoek om te zetten naar grootschalige praktijkoplossingen, spelen echter ook nieuwe praktijkvoorbeelden, wetgeving en wetgevers een belangrijke rol. Daglichtmeeteenheden en -regelgeving was dan ook één van de belangrijkste onderwerpen op de tweede dag van het symposium.

“We moeten nieuwe manieren creëren om de prestaties van daglichttoetreding te beoordelen door de locatie, oriëntatie en seizoensgebonden gegevens van een gebouw aan elkaar te koppelen en deze informatie op een manier weer te geven die door besluitvormers eenvoudig te begrijpen en te gebruiken is,” zei Bernard Paule van Estia in Zwitserland.

Marc Fontoynont introduceerde daarop het ontwerp voor de nieuwe European Daylight Standard, die binnenkort zal worden verzonden in een openbaar onderzoek. Marc is de covenor van de CEN TC169 werkgroep. De nieuwe norm bevat aanbevelingen voor de minimale voorziening van daglicht en uitzicht, blootstelling aan zonlicht en bescherming tegen verblinding.

Het Velux Daylight Symposium vierde haar 10-jarig bestaan met dit zesde evenement gehouden in het door de Verenigde Naties en de Unesco uitgeroepen ‘Internationaal Jaar van het Licht 2015’. John Dudley, initiatiefnemer en voorzitter van het Jaar van het Licht, benadrukte in zijn openingstoespraak dat het Jaar van het Licht een belangrijke bijdrage kan leveren om aan het algemene publiek en de politiek de centrale rol van daglicht in de moderne samenleving te laten begrijpen. Want het is essentieel dat iedereen zich hiervan bewust is.

www.velux.nl

Deel op Social Media 
 

07-09-2015 15:00

De verlichtingsindustrie verandert in hoog tempo. LED-verlichting vraagt om uniforme berekeningsmethodieken; Europese energie- en ecoregels dwingen tot meer transparantie. Verlichting zelf verandert door de komst van nieuwe concepten zoals Human Centric Lighting. En niet in de laatste plaats staat het verdienmodel van fabrikanten op de helling: die verkopen niet langer armaturen maar licht. Stof genoeg voor het NLA Lichtcongres tijdens Elektrotechniek 2015.

Tijdens de vakbeurs Elektrotechniek, van 29 september tot en met 2 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht, vindt op woensdagmiddag 30 september het NLA Lichtcongres plaats. Vier sprekers behandelen in een korte presentatie, gevolgd door telkens een Q&A kwartiertje, vier actuele thema’s uit de Nederlandse verlichtingsindustrie.

Rolf Ibsen, directeur van Megaman en bestuurslid van brancheorganisatie NLA, spreekt over het Europese EEPLIANT-project, waarvoor enkele maanden geleden de aftrap werd gegeven. Met energielabels en een ecodesign-richtlijn spoort de Europese Unie producenten aan energiezuinige apparaten te ontwikkelen en wordt bij de eindgebruiker energiebewustzijn gestimuleerd. Door de snelle ontwikkelingen in de verlichtingsindustrie kloppen de gebruikte labels niet altijd met de realiteit. “Het uiteindelijk geleverde resultaat correspondeert niet altijd met wat op het label wordt beloofd”, zegt Rolf Ibsen. Om hier een eind aan te maken, heeft de Europese koepelorganisatie LightingEurope het initiatief genomen om met voorlichting en educatie, gekoppeld aan handhaving, de realiteit te stroomlijnen met wat op verpakkingen en in handleidingen beloofd wordt. “In plaats van nog meer regels, gaan we nu eerst zorgen dat alles voldoet aan de regels.” Rolf Ibsen doet op het NLA Lichtcongres uit de doeken wat dit onder meer voor de installateurs gaat betekenen.

De leveranciers en installateurs krijgen eveneens te maken met de Gedragscode Lichtberekening van de NSVV. Het onafhankelijk kenniscentrum voor licht en verlichting heeft een uniforme berekeningsmethodiek opgesteld. Daar is aldus Aris Bakker, directeur van Trilux, behoefte aan. “Door de komst van LED-verlichting zijn er veel nieuwe partijen bij gekomen. Omdat er geen uniforme regels zijn voor de onderbouwing van lichtberekeningen, is het voor de klant niet altijd duidelijk wat hij mag verwachten.” Marc Laponder, commercieel manager van ESZET Lighting, gaat op het NLA Lichtcongres dieper in op deze methodiek die in zijn ogen een professionaliseringsslag voor de branche betekent. Offertes van verschillende leveranciers worden beter vergelijkbaar. De eindklant krijgt een grotere zekerheid over wat hij geleverd krijgt, over de hoeveelheid licht die een installatie oplevert en het energieverbruik ervan.

De derde spreker op het congres is Paul Brussee van Osram. Hij behandelt het concept van Human Centric Lighting. Dit is een actueel thema in de Europese verlichtingsindustrie. In plaats van te focussen op energie- en opbrengstefficiency, verschuift het accent naar het effect van verlichting op het menselijk welzijn, gezondheid en zijn biologisch ritme. Ook in een kantooromgeving of in de fabriek heeft de juiste verlichting op het juiste moment van de dag effect op hoe mensen zich voelen en hoe ze presteren. De goede kleurtemperatuur stimuleert de aanmaak van melatonine in het lichaam en zorgt voor extra activering.

Het vierde en laatste thema is een mix van businessmodel en ecologie. Hoe kan de verlichtingsindustrie inspelen op de circulaire economie? Kevin Raaijmakers van Philips Lighting pakt dit onderwerp op. Bij circulaire verlichting kopen klanten niet langer armaturen maar licht. Wil je grondstoffen efficiënter kunnen hergebruiken, dan moeten producten anders ontworpen worden, moet je als fabrikant zicht houden op het onderhoud gedurende de levensfase en moet vooraf de retourstroom zijn ingericht. Kevin Raaijmakers: “Normaal als een LED-armatuur is opgebrand, vervang je het hele armatuur. Vaak is het echter slechts één onderdeel dat het einde van de levensduur bepaalt. In circulaire verlichting ontwikkel je de armaturen zo, dat je eenvoudig alleen de technologie kunt vervangen.” Zo voorkom je verspilling van kostbare grondstoffen. Bovendien is de retourstroom geregeld, cruciaal in het concept. “Je moet het onderhoud én de retourstroom regelen als je circulair wilt werken.”

Het NLA Lichtcongres vindt tijdens Elektrotechniek 2015 plaats, namelijk op woensdag 30 september vanaf 12.30 uur in de Marijke Gehoorzaal op de beursvloer (direct na de tunnel bij de ingang linksaf). Deelname is gratis voor beursbezoekers mits aanmelding vooraf. Elektrotechniek 2015 vindt plaats van 29 september tot en met 2 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht.

www.elektrotechniek-online.nl

03-09-2015 10:45

De Zweedse lichtfabrikant Aura Light is de internationale winnaar van de 2015 SEAD Global Efficiency medaille in de categorie platte armaturen. Het winnende product is het LED-paneel Aura Lunaria.Aura-Lunaria-LED-panel.

De Super-efficient Equipment and Appliance Deployment (SEAD), een initiatief van het Clean Energy Ministerial, heeft op 12 mei 2014 voor de vierde keer de Global Efficiency Medal competitie gehouden, als erkenning van energie-efficiënte verlichting. Nu zijn de winnaars gekozen en Aura Light heeft de 2015 Global Efficiency medaille ontvangen in de categorie platte armaturen in de regio’s Australië en Europa. De prijsuitreiking vond op 26 augustus plaats in Luzern, Zwitserland, tijdens de conferentie Energy Efficiency in Domestic Appliances and Lighting.

“We zijn vereerd dat wij de 2015 SEAD Global Efficiency medaille hebben ontvangen. Dit is een zeer grote erkenning voor onze strategische focus op duurzame lichtoplossingen. Dit kwalitatief hoogwaardige LED-paneel geeft zowel direct als indirect licht, zodat er een goede sfeer kan worden gecreëerd. Daarnaast kan er zo’n 50 procent energie worden bespaard, afhankelijk van de oude installatie”, zegt Martin Malmros, CEO Aura Light International AB.
Patrick Blake (UNEP) en Anett Grusser Pettersson (Aura Light).
Paolo Bertoldi (SEAD) en Anett Grusser Pettersson (Aura Light).

De Aura Lunaria wordt toegepast als verlichting voor standaard commerciële systeemplafonds; doorgaans ter vervanging van standaard 600 x 600 millimeter armaturen met fluorescentieverlichting. Het product wordt toegepast in kantoren, scholen en overige (commerciële) binnenruimten.

www.auralight.com

 

Deel op Social Media

 

02-09-2015 8:00

Philips introduceert LED WarmGlow, een dimbare LED-lamp die niet alleen gedimd kan worden maar ook van kleur kan veranderen.  Als de lamp wordt gedimd, verandert de nieuwe Philips LED WarmGlow van een warm, geelwit licht, dat lijkt op het licht van een gloeilamp naar een warmer, roodachtig wit licht dat lijkt op een zonsondergang. 

“Wij begrijpen welke impact het juiste licht kan hebben in een woning. Een subtiele aanpassing van de tint kan een sfeer volledig veranderen of een stemming versterken”, zegt Maikel Klomp, Global Product Manager LED Lamps. “Met de Philips LED WarmGlow bieden wij een LED-lamp van hoge kwaliteit die sfeerverlichting geeft voor elke kamer in huis, - en tegelijkertijd - ook de juiste opbrengst levert in termen van energie-efficiëntie en levensduur.”
De Philips LED WarmGlow  geeft kleuren op een natuurlijke manier weer.

www.philips.nl

Deel op Social Media 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >