Nieuws


29-06-2015 8:30

Brancheorganisatie Nederlandse Licht Associatie (NLA) constateert een toenemende behoefte aan informatie over wet- en regelgeving vanuit de Nederlandse fabrikanten en leveranciers van professionele lichtarmaturen, lichtbronnen en voorschakelapparatuur. Daarom neemt de organisatie het initiatief voor een trainingssessie voor haar leden, maar ook voor niet-lidbedrijven met medewerking van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA), Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en DEKRA Certifications.

De sessie wordt gehouden op vrijdag 25 september 2015 van 10.30 tot 15.00 uur in het Auditorium van het kantoorgebouw van Philips Nederland aan de Boschdijk 525 in Eindhoven. ILT voert in de komende periode een groot aantal controles op bij verlichtingsbedrijven, zodat het tijdens de trainingssessie zeker mogelijk zal zijn het een en ander over de resultaten hiervan te presenteren, aldus ILT. Daarnaast zal in het algemeen iets over de ILT-aanpak bij toezicht/handhaving worden gepresenteerd.

Gezien de Europese dimensie zal de stof deels in het Engels zijn. De voertaal is uiteraard Nederlands. Er zijn verschillende programmaonderdelen; na ieder blok is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Het programma zal worden onderbroken door een lunch. "Zodra de tijdsindeling met de inleiders van de medewerkende organisaties overeen is gekomen, zult u een uitnodiging en definitief programma met aanmeldingsmogelijkheid via webregistratie worden toegestuurd. Aan deelname zijn voor leden en hun medewerkers geen kosten verbonden. Niet-leden en hun medewerkers betalen een bijdrage van 250 euro per persoon (inclusief lunch en documentatiemateriaal). Deze betaling wordt in mindering gebracht op de contributie, wanneer het bedrijf in kwestie vóór 1 januari 2016 lid wordt van de NLA."

www.nla.nl

Deel op Social Media 

29-06-2015 8:30

Jasper Spigt van domainarchitecture heeft de door Van der Valk en AGC uitgeschreven ontwerpwedstrijd voor een glazen hotelkamer gewonnen! In zijn ontwerp ‘Through the Looking Glass’ heeft Spigt een enkele glazen wand door de beschikbare ruimte in het Van der Valk-hotel in Tiel gevouwen.

Door dezelfde wand op zijn route uit te voeren in steeds ander glas – doorzichtig, mat, energieopwekkend, spiegeld, met verlichting of kunst erin – is deze in staat steeds een andere functie te vervullen. Op de ene plek scheidt een mat glazen wand de zitruimte van de badkamer, even verder vouwt de wand zich met ‘sterrenhemel’ rond het bed. En weer verderop schiet de wand voorzien van geïntegreerde PV-cellen door de gevel om een serre te vormen.

De opdracht in de ontwerpwedstrijd was om de veelzijdigheid van glas als materiaal te tonen. In het oordeel van de jury is Spigt hier met zijn ontwerp uitstekend in geslaagd. Tot verrassing van de jury weet Spigt door de inzet van glas zelfs de typologie van de hotelkamer te vernieuwen. Een knappe prestatie, oordeelt de jury.

Als winnaar van de ontwerpwedstrijd ontvangt Spigt een geldprijs van 2.000 euro.AGC Glass en Van der Valk zullen met de winnaar in gesprek treden over de uitvoering van zijn ontwerp en streven ernaar de hotelkamer dit jaar nog in het Van der Valk-hotel in Tiel te realiseren.

www.agc.com

Deel op Social Media 

24-06-2015 12:00

Bij binnenkomst in de nieuwe Seafoodbarop het Spui in Amsterdam springt het enorme glazen plafond direct in het oog. Het klassiek vormgegeven dakvenster straalt een warmwit licht op het strakke Scandinavische interieur en geeft het geheel een gezellige aanblik. De bron van deze indirecte sfeerverlichting is de LuxLineair 2700 Kelvin, geleverd door LivingLight.

“De uitdaging van het project was de locatie van de te installeren lichtbron,” legt directeur Erik van Lienden van installatie bedrijf Bruens Electrotechniek uit. “De dikke glazen panelen van het dakvenster zouden niet alleen veel licht tegenhouden, maar het ook vrij moeilijk maken om een eventuele defecte lichtbron te vervangen.”

Na een demonstratie van de modulaire LED-strip van LivingLight was van Lienden overtuigd. “Naast de zeer hoge lichtoutput en de kwaliteit van het product, bleek de LuxLineair ook erg  makkelijk aan te sluiten. “Met stukken van 10, 20 en 40 centimeter is het hele systeem makkelijk aan te sluiten zonder dat er een soldeerbout aan te pas is gekomen,” zegt van Lienden. Dankzij de installatie van een serieschakelaar is het gehele systeem, in het verloop van de dag te schakelen in de hoge of lage lichtoutput.

www.livinglight.nl

Deel op Social Media 

16-06-2015 10:00

Vrijdag 12 juni maakte Team Romar kennis met Waldmann. Op deze stralende dag, vol daglicht, presenteerde Waldmann het bedrijf, productportfolio en filosofie. Vanaf heden kan Romar biodynamische verlichting aanbieden. Ook kan Romar middels deze samenwerking een uitgebreider assortiment aan kantoor-, zorg- en industrieverlichting aanbieden waardoor er een meer gevarieerd lichtplan geadviseerd kan worden.

Het merk Waldmann staat volgens Romar voor innovatieve verlichtingsoplossingen. "Het familiebedrijf werd in 1928 opgericht. De fabrikant ontwikkelt en produceert zowel hoogwaardige lampen voor industrie, zorg en gezondheid als systemen voor de medische fototherapie. De uitgebreide knowhow van de Waldmann-lichtingenieurs staat voor kwaliteit en permanente optimalisatie van productiviteit, veiligheid, gezondheid en energie-efficiëntie."

Van den Broeke (Waldmann): “90 procent van alle waarnemingen worden door het oog gedaan. Zowel visueel als niet visueel. Met niet visueel bedoelen wij processen in het lichaam welke gestuurd worden door licht. Denk bijvoorbeeld aan de stofwisseling, lichaamstemperatuur en je slaap- waakritme. Dit drukt uit hoe belangrijk licht voor ons mensen is.”

Biodynamische verlichting is de verzamelnaam voor dimbare verlichtingsarmaturen met meerdere kleuren lichtbronnen in combinatie met een regelsysteem. Goed licht heeft een gunstige uitwerking op ons welbevinden en onze gezondheid, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Licht stuurt diverse inwendige klokken die verantwoordelijk zijn voor ons dag-nachtritme. Het beïnvloedt ook belangrijke signaalstoffen en stofwisselingsprocessen. Hoewel onze biologische klok met een 24-uursritme genetisch bepaald is, moet ze elke dag door daglicht, of op daglicht gelijkend kunstlicht: biodynamisch licht, opnieuw gesynchroniseerd worden.

Annemieke Casteelen van Romar: “Met de biodynamische verlichting van Waldmann creëren wij een mooie aanvulling op ons portfolio. Met deze armaturen kan Romar innovatieve lichtplannen ontwerpen, volledig afgestemd op het welzijn van mensen. In de zorg, kantoren en industrie kunnen wij nu veel meer waarde toevoegen. Wij zijn erg blij met deze samenwerking!”

www.romarled.nl


Deel op Social Media 

11-06-2015 10:44

De nieuwe lamp van Marc de Groot, Beehive werd afgelopen week tijdens Design District voor het eerst getoond aan het grote publiek. En niet zonder gevolgen, want de lamp won de derde prijs in ‘The best of the best’ voor beste design.

“De beurs was, mede door deze prijs en zeker ook door alle bezoekers die naar de lamp kwamen kijken, een groot succes”, aldus de ontwerper.

Voor zijn nieuwste lamp Beehive heeft Marc de Groot de vorm van de honingraat als uitgangspunt genomen en dit naar zijn eigen hand gezet.

De structuur van de honingraat, die Darwin in 1859 al bestempelde als absoluut perfect efficiënt, blijkt als basis voor licht nieuw licht te werpen op het gebruik van deze vorm.

“In deze mooie combinatie van vorm en functie creëert de Beehive natuurlijk licht met bijzondere effecten door een geraffineerde balans in lichtval”, aldus De Groot.

www.bymarcdegroot.com
 

 

Deel op Social Media

05-06-2015 8:30

Trilux komt met een nieuw service-concept. Het bedrijf stuurt zogenoemde 'lichtprofs' op weg om de markt van dienst te zijn bij lichtvragen.

"Al ruim 100 jaar helpt Trilux wereldwijd diverse klanten bij hun keuze voor de beste professionele lichtoplossing", aldus een woordvoerder over het nieuwe initiatief. "Kern is de Duitse ‘gründlichkeit’ wat zich vertaald in een onvermoeibare onderzoeksdrang, een diep verankerd kwaliteitsbesef en een luisterend oor voor de klantbehoefte."

Magazijn, aangepakt door de lichtprofs (klik op de foto voor een filmpje).

"Juist het in kaart brengen van deze ware klantbehoefte en hier effectief op in spelen met juiste adviezen is essentieel. Denk aan de wereld van renovatie. Het renoveren en upgraden van de bestaande verlichtingsinstallatie wordt een steeds belangrijker onderwerp, omdat de winst voor het oprapen ligt. Maar daarbij reizen ook verschillende vragen, want hoe bepaal je of bestaande verlichting aan vervanging toe is? Hoe weet je of het huidige lichtniveau niet meer voldoet aan de verlichtingsnormen op de werkvloer? En is dat lichtniveau daadwerkelijk onvoldoende om medewerkers veilig hun werk uit te laten voeren? Hoe is het gesteld met het onderhoud van de huidige installatie? En, mocht je de keuze voor renovatie hebben gemaakt, kies je dan voor een moderne energie-efficiënte  LED oplossing of toch voor een oude vertrouwde T5 installatie?"

De lichtprofs helpen volgens Trilux graag bij het beantwoorden van deze vragen. "Want alleen in samenspraak kom je tot de juiste antwoorden en oplossingen. Van start tot finish zijn de lichtprofs uw partner op zoek naar de meest veilige duurzame, comfortabele en financieel aantrekkelijke lichtoplossing. De lichtprofs bieden een helpende hand bij het definiëren van gebruikerswensen, het doen van lichtmetingen op de huidige installatie, het opstellen van een deugdelijk lichttechnisch ontwerp, en het berekenen van het terugverdienmoment."

"Om alvast te checken of verlichting in aanmerking komt voor renovatie, hebben wij een aantal slimme online tools beschikbaar gesteld. Ze helpen het renovatiepotentieel te bepalen, zwakke punten in de verlichting te analyseren en terugverdientijden te berekenen."

www.trilux.com

Deel op Social Media 

05-06-2015 8:30

Wanneer we nieuwe gebouwen ontwerpen moeten we meer rekening houden met de natuur en zorgen dat natuurlijk licht onze kamers binnen kan komen. Dat zei Myriam Aries, Universitair Docent Building Physics/Lighting aan de Technische Universiteit in Eindhoven tijdens de Circadian House workshop van de Velux Groep op de Healthy Buildings conferentie in Eindhoven.

Helder ochtendlicht dat door een raam van de slaapkamer op het oosten binnenkomt laat ons weten dat de dag begonnen is. Het vertelt ons lichaam: wordt wakker en ga aan de slag! Het rode licht van de zonsondergang dat we zien door de ramen van de op het westen gelegen woonkamer, bereidt ons lichaam voor om te gaan vertragen en naar bed te gaan.

"Gebouwontwerpen zouden veel meer in harmonie met de natuur moeten zijn. We moeten doen wat we kunnen om de natuur in onze huizen en kantoren te brengen, zodat we het bijna kunnen aanraken. We moeten ook meer groene gebieden creëren in onze leefgebieden, variërend van openbare parken tot aan groeiende planten op balkons, om ons aan te moedigen om meer tijd buitenshuis door te brengen", aldus Koen Steemers, professor in Sustainable Design and Architecture aan de Universiteit van Cambridge.

"Ik sprak onlangs een architect die zeer enthousiast is om een gezond binnenklimaat prioriteit te geven en goede lichtcondities wil creëren. Maar dat werd anders toen het als een bedreiging werd gezien voor andere problemen, zoals energie en geld. En plotseling was het minder belangrijk."

Myriam Aries is ervan overtuigd dat een gezond gebouw er één is met kamers die zowel visuele als niet-visuele behoeften vervullen. Haar algemene indruk is dat er gelukkig veel architecten zijn die nieuwsgierig en geïnteresseerd zijn om meer te weten over het belang van licht. Maar, helaas, ze heeft ook geconstateerd dat er veel te veel obstakels in de weg staan. "Onze behoefte aan licht valt in twee categorieën; de visuele behoefte en de niet-visuele behoefte. De visuele noodzaak voor zicht is om bijvoorbeeld te kunnen lezen of schrijven; de niet-visuele behoefte is wat ons lichaam nodig heeft om alert te blijven en onze biologische ritmes te behouden, zoals ons slaap-waakritme.”

Samen met onderzoekers van de Universiteit van Cambridge, Oxford Brooks University en anderen, was Myriam Aries één van de belangrijkste sprekers tijdens de workshop 'Supporting biorhythm met de Circadian House concept'. De workshop, georganiseerd door de binnenklimaat deskundigen van de Velux Groep, werd op 19 mei gehouden in het kader van de Healthy Buildings 2015 conferentie in Eindhoven. Alle onderzoekers deelden hun ideeën over waar architecten, en anderen die een rol spelen bij het ontwerpen van nieuwe gebouwen, rekening mee zouden moeten houden om de gezondheid en het welzijn van mensen in gebouwen te verbeteren.

Eén van de belangrijkste boodschappen van Aries was dat het essentieel is om ramen op zodanige wijze te positioneren dat ze de kamers die ze dienen op de juiste manier verlichten. We hebben daglicht nodig voor meer dan alleen zien en de krant lezen. We moeten de veranderende cyclus van natuurlijk licht voelen om onze circadiaanse ritmes te behouden. "Het is van cruciaal belang voor ons algemene welzijn dat de balans van het licht juist is. Het is de primaire bron voor de controle van onze lichamelijke ritmes. Als het lichaam de stimulans van de natuurlijke ritmes van licht en duisternis niet ontvangt, raakt onze biologische klok verstoord. Dat kan er toe leiden dat je slecht slaapt en dat kan vervolgens overdag weer zorgen voor minder energie en interesse om iets nuttigs en actiefs te doen."

Als assistent-professor aan de faculteit Bouwkunde, werkzaam in de groep verantwoordelijk voor verlichting, heeft Aries volledig inzicht in de menselijke behoefte aan licht en een enorme hoeveelheid kennis van zowel daglicht als kunstmatig licht.

"Onze interne biologische klok wordt door het licht bepaald. In een gebouw dat is ontworpen met onze gezondheid in het achterhoofd, zijn de kamers zo ingedeeld dat zij het dagelijkse ritme van het daglicht kunnen volgen. De kamers waarin we wakker worden, ontbijten en ’s ochtends tijd doorbrengen zouden daarom op het oosten gericht moeten zijn en kamers waar we ontspannen na het werk zouden op het westen georiënteerd moeten zijn”, aldus Myriam Aries.

www.velux.nl

Deel op Social Media 

04-06-2015 10:41

Patiënten met ernstig nierfalen hebben vaak een verstoord dag-nachtritme. 's Nachts hebben ze moeite met slapen en overdag zijn ze juist heel slaperig. Langdurige verstoring van dit proces kan leiden tot chronische gezondheidsklachten, zoals overgewicht, diabetes en hypertensie. GGZ-ziekenhuisapotheker Marije Russcher heeft de dag- en nachtritmes in bloedcellen van nierpatiënten onderzocht en ontdekte dat de biologische klok in deze cellen niet goed werkt. Russcher promoveerde op 2 juni bij VUmc.

Russcher onderzocht een drietal mogelijkheden ter verbetering van de biologische klok bij nierpatiënten. Twee ervan bleken bleken niet of alleen op korte termijn te helpen. Lichttherapie, de derde onderzochte mogelijkheid, kan volgens Russcher mogelijk helpen. Licht heeft namelijk een sterke invloed op de biologische klok. 'Patiënten die aan het einde van de middag lichttherapie kregen, vallen 's avonds mogelijk eerder in slaap. Als we dit in groter onderzoek kunnen bevestigen, zou dit het gevoel van slapeloosheid kunnen verminderen'.

Lees hier het hele artikel:
http://www.niernieuws.nl/?id=7651&cat=9

 

Deel op Social Media

04-06-2015 9:50

Kan een tafellamp geheel worden gemaakt in een kleermakerswinkel? Is het mogelijk om een lamp te creëren die er zowel overdag als 's nachts prachtig uitziet?Fabrizio Tozzoli en Eliana Salazar van Metrocaudro Design, beantwoorden nieuwsgierige vragen met hun ontwerpen. "Door het hele productieproces van onze projecten te heroverwegen verkennen we hybride technieken en gaan op een reis naar antwoorden op onze nieuwste vragen."De Sleeve tafellamp is handgemaakt in een kleine kleermakerswinkel in de buurt van de stad Bologna. Het ontwerp is geïnspireerd op het idee om een lamp te creëren die zowel overdag als 's nachts aantrekkelijk is.Gemaakt van vilt met heldere rode naden en samen met de parelmoer knopen ziet de Sleeve er opvallend uit, met felle accenten gedurende de hele dag. Maar 's nachts, wanneer hij brandt, zorgt het licht van de binnenkant voor een mooie voorstelling van de op maat gemaakte buitenkamp.

De Swing hanglamp komt voort uit een onderzoek naar vouwen en kleuren. Ook dit ontwerp wil overdag én 's nachts bekoren. De lamp is gecreëerd door naar vormen te zoeken en is met de hand gevouwen. Het binnenste wordt gemaakt in samenwerking met patroon designer Allthefruits; het ontwerp is gerealiseerd dankzij verschillende overlappende kleuren en texturen. Ook al verschijnt de kleurrijke binnenkant alleen overdag; ook 's nachts verwelkomt de 'Sing' hanglamp u met haar ware kleuren.www.metrocuadro-design.com

 

Deel op Social Media

 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >