Nieuws


24-04-2015 13:18

Imagro, de inkoopvereniging van zelfstandige elektrotechnische groothandels in Nederland, wijzigt op korte termijn van samenstelling.

De vereniging is opgericht in 1961 en dus al meer dan 50 jaar actief in Nederland om de belangen van de leden te vertegenwoordigen. Vanaf 1 juli 2012 kent Imagro tien leden. Daarin komt op korte verandering omdat de Van Egmond Elektrogroothandel is overgenomen door Sonepar. Hierdoor wijzigt de positie van Van Egmond binnen Imagro dermate, dat Van Egmond niet langer deel kan uitmaken van Imagro, een beslissing waar Imagro en Van Egmond beiden achter staan. Partijen verklaren, dat er altijd sprake kan zijn van enige vorm van samenwerking.

Imagro blijft lid van Imelco, het wereldwijd leidende consortium van onafhankelijke elektrotechnische groothandels in Europa, Verenigde Staten, Rusland en Australië.

Deel op Social Media 

20-04-2015 8:30

De NSVV is recent gestart met het onderzoek Minder licht?! Een onderzoek naar de invloed van lichtreductie op sociale veiligheid. Met dit project wil de NSVV een wezenlijke bijdrage leveren aan kennisontwikkeling en –deling op dit uiterst actuele en relevante onderwerp. Morgen (21 april) wordt er een themabijeenkomst over gehouden.

Energiebesparing, natuurwaarde, duurzaamheid, lichthinder; binnen de openbare verlichtingssector wordt vanuit verschillende invalshoeken kritisch gekeken naar de gebruikte of gewenste verlichtingsniveaus. Maar als we anders gaan verlichten, wat betekent dat voor de kwaliteit van verlichting en de beleving van sociale veiligheid? In hoeverre biedt de ROVL houvast om lichtreductie binnen die richtlijnen te realiseren? "In nauwe samenwerking met alle belanghebbenden in de OVL-sector gaan we praktisch toepasbare kennis inventariseren en toewerken naar een praktisch toepasbare oplegnotitie op de ROVL."

Roger van Ratingen (Raticos) en Joren van Dijk (OmgevingsPsycholoog.nl) zijn door NSVV aangesteld als projectleiders. Samen vormen ze een gewenste bundeling van kennis op het terrein van openbare verlichting en beleving(sonderzoek). De projectleiding zal nauw samenwerken met een Raad van Advies die wordt samengesteld vanuit alle geledingen van het vak openbare verlichting. die (on)gevraagd advies zal geven rondom inhoud en aanpak van het project.

"Het onderzoek wordt dus voor en door de sector gerealiseerd. Op basis van deskresearch vindt een inventarisatie plaats van alle reeds bekende feiten en onderzoeksresultaten op het gebied van lichtbeleving. Door middel van een groot aantal expertinterviews met uiteenlopende functionarissen binnen de OVL-wereld wordt een verdieping in kennis en inzicht gerealiseerd. En in een reeks workshops worden tussenresultaten getoetst en visies en ervaringen vanuit de praktijk opgehaald."

De eerste workshop wordt gehouden tijdens de Week van de Openbare Ruimte 2015 op de themadag Ruimte & Licht. De Themadag vindt plaats op dinsdag 21 april aanstaande op Kasteel De Vanenburg in Putten.

www.wvdor.nl

Deel op Social Media 

17-04-2015 8:30

De term is in de mode, dus kan Philips natuurlijk niet achterblijven. Het lichtbedrijf maakt bekend 'circulaire verlichting' te hebben geleverd. Luchthaven Schiphol is de gelukkige afnemer van het nieuwe product.

Schiphol Group, Cofely en Philips zijn een samenwerking aangegaan voor de nieuwe verlichting in de terminal van Schiphol. Dankzij verlichting op circulaire basis krijgt Schiphol licht ‘in gebruik’, terwijl Philips eigenaar blijft van de armaturen en de installaties.

Philips en Cofely zijn verantwoordelijk voor de prestaties en levensduur van het systeem. "Door het gebruik van herbruikbare materialen en energie-efficiënte LED-verlichting wordt 50 procent afname van het elektriciteitsverbruik gerealiseerd. Het vernieuwde lichtdesign zorgt daarnaast voor een verbeterde lichtbeleving."

www.philips.nl


Deel op Social Media 

13-04-2015 8:30

Verlichtingsfabrikant Waldmann heeft een Red Dot Award in de wacht gesleept. Het Duitse bedrijf kreeg de prijs voor het biodynamische verlichtingsconcept ViVAA. "Het nieuwe verlichtingsconcept biedt ouderen niet alleen voldoende en helder licht, maar simuleert ook traploos het daglicht met zijn wisselende kleur en intensiteit." Daarbij hebben de nieuwste ViVAA-armaturen volgens de aanbieder een modern, tijdloos design dat uitstekend past in een huiselijke omgeving.

"Vooral voor mensen met dementie biedt dit verlichtingsconcept veel voordelen", aldus een woordvoerder van Waldmann. "Uit ervaring blijkt namelijk dat spaarzaam of gelijkblijvend licht overdag er vaak toe leidt dat mensen traag, verward of somber zijn. Biodynamische verlichting kent een duidelijke op- en afbouw van de lichtsterkte gedurende de dag."

Ook varieert het evenals natuurlijk licht in lichtkleur. Zo zijn er 's morgens koele lichttonen die mensen stimuleren en activeren. In de loop van de dag veranderen deze in warme kleuren die ontspannen en oproepen tot rustperioden. "Deze vorm van verlichting helpt om het oriëntatievermogen te vergroten en de kwaliteit van de slaap te verbeteren. Het ondersteunt een gezond dagen nachtritme en verhoogt daardoor de veiligheid. Ook vermindert het angst en onzekerheid door schaduwen en spiegelingen."

Waldmann's dochter Derungs Licht AG is pionier in de ontwikkeling van biodynamische verlichting en heeft in ruim tien jaar vele projecten gerealiseerd. Voorheen werd hiervoor gebruikgemaakt van fluorescentietechniek met DALI-sturing. "Sinds vorig jaar heeft Derungs met ViVAA, een LED-pendel-armatuur, een sterke troef in handen. ViVAA werd ontwikkeld door een team van architecten en is door het moderne maar tijdloze design breed inzetbaar in utiliteitsbouw, maar ook geschikt voor woonhuizen en in de huiselijke omgeving van woonzorgcentra." In Nederland wordt het concept onder meer toegepast bij Coloriet Laarhof.

www.waldmann.de

Deel op Social Media 

10-04-2015 8:00

Delta Light presenteert binnenkort een nieuwe Lighting Bible. De catalogus van de Belgische verlichtingsfabrikant wordt op 8 mei gelanceerd.

De presentatie van de kloeke Lighting Bible vind plaats bij Delta Light in Amsterdam. Aldaar kan de belangstellende op 8 mei vanaf 17:00 uur genieten van 'Belgische gastvrijheid', frieten, Belgisch bier en muziek. O ja, en van de 1.120 pagina's dikke nieuwe catalogus boordevol architecturale lichtproducten natuurlijk.

www.deltalight.com


Deel op Social Media 

08-04-2015 10:00

De beursgenoteerde lichtfabrikant F W Thorpe Plc kondigt aan dat het samen met het huidige management van Lightronics de Nederlandse branchegenoot Lightronics heeft geacquireerd. Lightronics was in handen van De Hoge Dennen Capital, een zelfstandig opererende private equity investeringsmaatschappij van de familie De Rijcke.

F W Thorpe verkrijgt 65 procent van de aandelen en heeft een vaste afspraak over acquisitie van de resterende 35 procent van de aandelen die nog in handen zijn van het management. F W Thorpe wil met deze acquisitie haar positie in Europa verstevigen en verwacht via operationele en commerciële synergiën haar resultaat over de komende jaren verder te verbeteren.

Lightronics verwacht dat de goede reputatie die F W Thorpe heeft als innovatieve producent van verlichtings-armaturen, de sterke financiële positie en de focus op groen ondernemen, een significante impuls zullen geven aan Lightronics’ positie in Nederland en de rest van Europa.

Jos Spapens, algemeen directeur van Lightronics, zegt: “Het partnership met F W Thorpe is een geweldige stap voor ons. Nadat we ons samen met De Hoge Dennen Capital succesvol door de bouwcrisis heen hebben geslagen, is aansluiting bij één van Europa’s leidende verlichtingsproducenten een geweldige manier om onze verdere groeiambities vorm te geven."

Samen met De Hoge Dennen Capital heeft Lightronics volgens Spapens significant geïnvesteerd in de kwaliteit van de onderneming. "Nu zijn we klaar voor een volgende stap. De operationele en commerciële synergiën zijn talrijk en wij kijken ernaar uit om als zelfstandige onderneming binnen de Thorpe groep onze waarde voor onze klanten en onze nieuwe eigenaren verder te laten groeien.”

F W Thorpe Plc is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van professionele industriële verlichting. De groep bestaat uit zeven bedrijven, inclusief Lightronics, die zich ieder richten op specifieke marktsegmenten. F W Thorpe heeft meer dan 500 medewerkers. F W Thorpe richt zich op lange termijn groei en stabiliteit van de onderneming met innovatieve en onderscheidende producten ondersteund door ervaren customer service medewerkers.

Lightronics begon haar business in 1946 en ontwikkelt, produceert en vermarkt slagvaste buitenverlichting. In de loop der jaren heeft Lightronics haar portfolio sterk verbreed met innovatieve oplossingen voor diverse marktsegmenten. "Belangrijke uitgangspunten hierbij zijn de continue reductie van CO2-uitstoot, het minimaliseren van lichthinder en het goed inspelen op de toenemende vraag naar slimme verlichting. Met een compleet assortiment voor gemeenten, infrapartijen, installateurs, groothandels en woningbouwmaatschappijen, heeft Lightronics zich als professionele speler weten te profileren."

www.lightronics.nl

Deel op Social Media 

 

08-04-2015 8:30

Luceplan heeft onlangs een nieuwe showroom geopend in New York. Dat meldt de Italiaanse aanbieder van designverlichting in een persbericht. De aanbieder heeft de oude locatie in new York verlaten en samen met mede Philips-dochter Modular Lighting een geheel nieuw onderkomen - eveneens in Manhattan - betrokken.

"In de Verenigde Staten is er veel belangstelling voor producten met een hoge kwaliteit", zegt Luceplan-CEO Patrizia Vicenzi. "Er is een grote groep consumenten met een hoge koopkracht die geïnteresseerd zijn in topproducten uit Italië, die synoniem zijn voor stijl, elegantie, detaillering en kwaliteit."

Luceplan heeft naast het nieuwe onderkomen in New York onder meer vestigingen in Milaan, Parijs, Kopenhagen, Stockholm, Oslo en Keulen; in Nederland wordt Luceplan vertyegenwoordigt door Modular Lighting in Amstelveen.

www.luceplan.com

Deel op Social Media 
 

03-04-2015 8:30

Dinsdag 31 maart opende Romar de deuren van haar Experience Room voor de genodigde workshopbezoeker. De Barendrechtse belevingsruimte was speciaal geprogrammeerd voor de workshop ‘Licht & beleving’. Annemieke Casteelen en Roger Casteelen namen de bezoeker mee in de wereld van LED-verlichting en totaalbeleving.

Annemieke Casteelen: “Al sinds 2007 is Romar actief in de LED-verlichtingswereld. Wij zijn specialist in LED-verlichting, met de nadruk op verlichtingsconcepten. Naast een groeiende vraag naar LED-verlichtingsconcepten uit de markt merkten wij dat er meer en meer vraag is naar informatie en mogelijkheden van ledverlichting. Hiernaast wordt de totaalbeleving van de klant, bezoeker of gast steeds belangrijker. Wij zijn deze workshop speciaal gestart om alle vragen over ledverlichting en totaalbeleving te kunnen beantwoorden. Onze workshop is interactief, verrassend en vol informatie, met zowel uitleg over technische specificaties van led als over beleving.”

De LED-sector groeit jaarlijks met 20 procent en in 2020 zal de helft van alle verlichting uit LED bestaan, zo bleek onlangs uit het Nationaal LED Trendrapport. De markt groeit razendsnel door innovaties en steeds betere kwaliteit van de producten. En met het groeiende productaanbod neemt ook de behoefte aan informatie en overzicht sterk toe. "LED is niet alleen zuinig, maar biedt ook nieuwe mogelijkheden."

Lightdesigner Roger Casteelen vertelde alles over de technische specificaties, creatieve oplossingen en andere mogelijkheden met LED-verlichting. Vanuit zijn rol als Concept & Design Director houdt hij alle nieuwste productontwikkelingen in de gaten.

Behalve om LED-verlichting draaide het in de workshop om totaalbeleving. "De ‘wauwfactor’, het geluksmoment, de kippenvel op de armen voor degene die dit moment of deze sfeer beleeft. Totaalbeleving wordt steeds belangrijker. De ervaring van een persoon is een samenspel van waarnemingen, gevoelens, gedachten en gedrag. Dit samenspel kan beïnvloed worden door externe factoren zoals licht, kleur, beeld, geluid en geur. Al deze onderdelen worden beleefd in de speciaal geprogrammeerde Experience Room."

http://www.romarled.nl/workshops/

Deel op Social Media 

03-04-2015 8:30

Binnenkort vindt in Milaan weer de tweejaarlijkse beurs Euroluce plaats. Eikelenboom uit Amsterdam is er vertegenwoordigd met zes merken.

Wie geïnteresseerd is in de producten die Eikelenboom op de Nederlandse markt brengt, kan in het Milaanse beurscomplex de stands bezoeken van Vibia (Hal 9 C15/D16), Wever & Ducre (Hal 13 C14), Vertigo Bird (Hal 13 L10), Zero (Hal 13 C01), Lee Broom (Alfredo Cappellini 16), Leucos (Hal 13 A09/A11) en Santa & Cole (Hal 11 C33/C35).

Namens Eikelenboom zijn Rob Cornelissen, Priscilla Hamerslag en Maikel van Burik aanwezig om belangstellenden te woord te staan.

www.eikelenboom.nl

Deel op Social Media 

 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >