Nieuws


28-09-2014 10:00

Onlangs vierde BAVA Light Concepts het 48-jarig bestaan. Dat meldt het bedrijf uit Den Haag in een persbericht.

"BAVA Light Concepts is een lichtbedrijf waar productie, sales en architectuur centraal staan", aldus een woordvoerder. "De kracht ligt in het conceptueel denken, ze weten de ruimte op de juiste manier te verlichten. Het deskundig advies en de meest innovatieve lichtontwerpen zijn het resultaat van 48 jaar het icoonbedrijf in de branche. Daarnaast heeft BAVA Light Concepts het proces van design, ontwerp, maken en monteren volledig in eigen hand.


BAVA Light Concepts beschikt over een eigen ontwerpatelier en productafdeling waar eigen ontwerpen en nieuwe ontwikkelingen worden uitgedacht en uitgewerkt. "Bij de productie worden uitsluitend persoonlijk geselecteerde, kwalitatief hoogwaardige en duurzame materialen gebruikt. Een groot deel van de collectie produceren zij zelf, waaronder de series Tramline, Pixie, Artrail en Eone. BAVA Light Concepts is uniek door de manier van werken en bij alle stappen binnen het proces kan BAVA Light Concepts ondersteunen."

BAVA Light Concepts verkoopt niet alleen verlichting, maar voorzien klanten ook van een compleet lichtadvies of lichtplan. "Bij ieder ontwerp wordt gezocht naar de balans tussen de functionaliteit van de verlichting en een artistieke, creatieve vormgeving. Dit maakt een ontwerp van BAVA Light Concepts uniek en kan op deze manier voor iedereen op maat gemaakt worden; ‘licht is emotie’ is het motto. Bij BAVA Light Concepts staat het concept centraal, het gehele lichtplan moet op de juiste manier op elkaar afgestemd worden."

www.bava.nl

27-09-2014 8:30

Drie genomineerden maken kans op de Spirit of Innovation Award. De prijs voor de meest energiebesparende innovatie van een exposant wordt uitgereikt op dinsdag 7 oktober tijdens de vakbeurs Energie. In de running zijn: een zonne-energieomvormer met geïntegreerde Li-ionbatterij; dimbare en van kleur veranderbare LED-TL’s en LED-panels voor ziekenhuizen en verzorgingstehuizen en een energieneutraal prefab renovatie-bouwsysteem.

De vakbeurs Energie vindt plaats van 7 tot en met 9 oktober in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. De drie genomineerden verzorgen op dinsdag 7 oktober om 11.00 uur een pitch in het Energietheater op de vakbeurs Energie. Vervolgens maakt de juryvoorzitter de winnaar bekend en rijkt een mediacheque uit ter waarde van 5000 euro. Tegelijkertijd met Energie vinden het Solar Event en PassiefBouwen Event plaats.

Naast de zonne-energieomvormer en een energieneutraal prefab renovatie-bouwsysteem maakt een LED-concept kans op de prijs. Het betreft een product van het bedrijf Connectica Green Force. Het concept LedsgoGreener behelst dimbare en van kleur veranderbare LED –TL’s en LED-panels voor ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. "In ziekenhuizen wordt veelal TL-verlichting toegepast in de kleur 840. Deze ‘wittere’ kleur is noodzakelijk omdat verplegend personeel en artsen een beter contrast nodig hebben voor het geven van injecties. De patiënten ervaren dit wittere licht echter als ongezellig. De LedsgoGreener biedt de mogelijkheid om de standaard TL-verlichting te vervangen door  L05G-DM LED-TL's of P01DM LED-panels."

"Met de LED-lampen kan de kleurtemperatuur traploos worden veranderd van 3.000 Kelvin (kleur 830) naar 6.500 Kelvin (kleur 865). Daarnaast kan de LED-verlichting ook traploos worden gedimd met behulp van een meegeleverde afstandsbediening of een smartphone app. Het verplegend personeel kan een afdeling kiezen en vervolgens per kamer het licht aanpassen. Indien een behandeling nodig is kan het licht worden gemaximaliseerd en ‘witter’ ingesteld. Na een eventuele behandeling wordt het licht weer gedimd en ‘warmer’ worden gezet."

De Spirit of Innovation Award is de prijs voor de meest energiebesparende innovatie op de vakbeurs Energie. De jury beoordeelt de inzending op innovatief vermogen, duurzaamheid, potentie om te besparen en marketingwaarde. De jury bestaat uit prof. dr. ir. Anke van Hal, Professor Sustainable Building & Development Nyenrode Business Universiteit; ir. Rob Smit, projectleider Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Robin Koek, directeur One2green.

In 2013 was Techcomlight de winnaar met de SmartLED, een combinatie van kosteloos daglicht en ultrazuinige leds.

www.energievakbeurs.nl

26-09-2014 8:12

Het waren drie intensieve dagen. Van 22 tot en met 24 september werd het internationale congres Licht 2014 gehouden in het World Forum in Den Haag. Het tweejaarlijkse congres van de lichttechnische verenigingen uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland werd bezocht door zo’n 450 belangstellenden. Zij konden een keur aan lezingen bezoeken. De organisaterende NSVV had voorts enige nieuwtjes te melden.

Op het (Duitstalige) congres Licht 2014 was een goed dwarsdoorsnede te vinden van de vele huidige ontwikkelingen op lichtgebied. De organiserende Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (in de personen van Theo Mackaay, Jan Meutzner en Paul Settels) had een programmacommissie in het leven geroepen (bestaande uit Myriam Ariës, Sylvia Pont, Ariadne Tenner, Natasja van der Leden en Wout van Bommel) die een afgewogen congresprogramma had samengesteld.

Bezoekers konden zich tijdens de congresdagen over de meest uiteenlopende onderwerpen laten informeren. Zo waren er lezingen over de onderwerpen kleur, daglicht, openbare verlichting, lichtmeting, gezondheid, psychologie en wat al niet.
Na afloop van de lezingen ontstond er vaak een interessante discussie. Jan Meutzner namens de organisatie van Licht 2014: “Op eerdere edities was er vaak onvoldoende tijd voor het beantwoorden van vragen na afloop van de lezingen. Doordat we het conferentieprogramma dit jaar over drie in plaats van twee zalen verdeeld hebben, is er na elke lezing net iets meer tijd om te discussiëren.”

Tijdens het congres werden er voorts twee nieuwtjes bekend gemaakt namens de organiserende NSVV. Lichtontwerper Rienk Visser kondigde een nieuwe norm aan op het gebied van het meten van verlichting. Deze nieuwe norm wordt naar verwachting in november gepubliceerd.

Ook Henk Stolk, voorzitter van de NSVV-commissie Lichthinder, had ‘norm-nieuws’. Stolk greep het congres Licht 2014 aan om de publicatie van een nieuwe Richtlijn Lichthinder aan te kondigen. Eén van de opmerkelijkste onderdelen van de nieuwe richtlijn is volgens Stolk het feit dat de lichtvervuiling door LED-reclameschermen wordt aangepakt.

“In de nieuwe richtlijn stelt de NSVV nu ook grenzen aan de lichtemissie en dynamiek van LED-reclameschermen buiten”, aldus Stolk. “Dit soort schermen kunnen op basis van de nieuwe richtlijn in bepaalde kwetsbare zones niet meer worden toegestaan.” Volgens Stolk is de richtlijn daarmee ‘een unicum in de wereld’.

www.licht2014.nl

Deel op Social Media

24-09-2014 13:45
Daglicht is lang niet overal gelijk. Neem de gemeente Wassenaar. Die kent zowel bosrijke als bebouwde gebieden. De bomen maken dat het op sommige plaatsen eerder donker is. En dus zou de openbare verlichting daar eerder moeten gaan branden dan in de lichtere, bebouwde gebieden. Dat gebeurt sinds kort dan ook automatisch. Dat wordt mogelijk gemaakt door het slimme openbare verlichtingssysteem, dat door CityTec is ontwikkeld en in Wassenaar is aangelegd.
Voor het slimme openbare verlichtingssysteem in Wassenaar wordt gebruik gemaakt van het Power Line-principe, datacommunicatie via het elektriciteitsnet. Dit maakt het mogelijk de verlichting nauwkeurig te sturen en aan te passen aan de omstandigheden. Dit draagt niet alleen bij aan de
sociale- en verkeersveiligheid. Het levert ook een mooie energiebesparing op: zo’n 3 procent. Dirk Boonekamp, verantwoordelijk voor de openbare verlichting in Wassenaar, is enthousiast: “Het werkt perfect!”
 
Met behulp van Power Line-communicatie wordt het hele openbare verlichtingsnet continu bewaakt op kabelstoringen. Is er een storing, dan wordt die direct, automatisch gemeld. Als eigenaar van het net, kan de gemeente meteen opdracht geven om een storing op te lossen.
De gemeente Wassenaar is inmiddels overtuigd van de mogelijkheden van Power Line-technologie. Daarom wordt het systeem op korte termijn uitgebreid met de bewaking van de verkeersregelinstallaties en wil men de monitoring van de 160 rioolpompstations in de gemeente ook via het openbare verlichtingsnet laten verlopen.
 
Dirk Boonekamp van de gemeente Wassenaar is verantwoordelijk voor de openbare verlichting. Hij ziet volop voordelen in het systeem dat CityTec heeft gerealiseerd. “De meeste aangeboden ‘slimme’ openbare verlichtingssystemen werken met GSM-modules. We hebben uitgerekend dat we dan al zo’n 26.000 euro per jaar kwijt zouden zijn aan kosten voor dataverkeer door een telecomprovider! Power Line-technologie is goedkoper en ik kan alleen maar zeggen: het werkt perfect. Het mooie is ook dat het communicatienetwerk zelf herstellend is. Als een kabel er even uitligt, bijvoorbeeld doordat een mast wordt omvergereden, dan ‘zoekt’ hij na reparatie zélf zijn plek weer in het netwerk. Het systeem waar we voor gekozen hebben, kan worden afgestemd op de hoeveelheid daglicht in de omgeving, waardoor het verlichtingsniveau altijd past bij de omstandigheden. Dit levert ons een elektriciteitsbesparing op van 3 procent. Elektriciteit is een substantiële kostenpost en dus onderzoeken we alle mogelijkheden die kunnen resulteren in minder energieverbruik.”
24-09-2014 13:35
Waar een lampje vroeger vooral bedoeld was om licht in het duister te creëren, brengt de nieuwe generatie verlichting de mens tegenwoordig meer. Veel meer. Zo hebben de nieuwste verlichtingsbronnen inmiddels grote invloed op het menselijk welzijn. Dankzij de technologische ontwikkelingen speelt dynamisch licht inmiddels een niet meer weg te denken rol in het beïnvloeden van het welzijn, gemoedstoestand en de productiviteit van mensen op kantoren, scholen en in de werkomgeving. 
 
De positieve effecten van de nieuwe verlichting op ons welzijn zijn eindeloos. Zo biedt de nieuwe generatie LED tegenwoordig de mogelijkheid om natuurlijk daglicht na te bootsen, inclusief de bijbehorende gunstige effecten. De verlichting in klaslokalen, kantoren, ziekenhuizen  en in de werkomgeving (bijvoorbeeld in een fabriek) veranderen gedurende de dag mee met de kleur en warmte van buitenlicht. De biologische klok van mensen wordt hiermee ondersteund omdat die van groot belang is op het menselijk lichaam en zodoende veel invloed heeft onder meer op de productiviteit, concentratie en alertheid. Inmiddels heeft wetenschappelijk onderzoek bewezen dat de nabootsing van dit daglicht – dit dynamische licht – positief effect heeft op het 24-uurs ritme van mensen. Zo bevordert het nabootsen van natuurlijke lichtkleuren de concentratie en verhoogt de productiviteit. Dit geldt voor de prestaties van schoolleerlingen en studenten, maar ook personeel tijdens nachtdiensten, vliegend personeel en topsporters die in een andere tijdzone moeten presteren hebben baat bij de juiste lichtbegeleiding. 
 
Van 29 september tot en met 3 oktober staat Duurzaam Verlicht in het teken van het effect van verlichting op het welzijn van mensen. Jentske Kooistra, manager van de Nederlandse Lichtassociatie én een van de initiatiefnemers van het kennisplatform: “Met de wintertijd in aantocht is dit een mooi moment om nadrukkelijk stil te staan bij de bijkomende mogelijkheden van nieuwe energiezuinige verlichting. Tegenwoordig is licht niet alleen meer bedoeld om een boek te kunnen lezen in het donker, of liever gezegd, om de productieve duur van onze dag te verlengen. Met de kennis en technologie van nu kan nieuwe verlichting van vitaal belang zijn op de werkvloer en in studieomgevingen. Dat willen we graag onder de aandacht brengen bij een breder publiek omdat het zo jammer is dat door onwetendheid deze toepassingen niet verzilverd worden. Zo kan het de kwaliteit van zorg bevorderen in ziekenhuizen en de prestaties verbeteren op scholen.”  
 
Tijdens de Themaweek Welzijn van Duurzaam Verlicht zijn onder meer bijdragen te lezen van Toine Schoutens (FluxPlus), Paul Settels (ING DB & HR Health en Safety), Joost Rienks (adviesbureau Rienks EAP), Maarten Voorhuis (VitaalLicht) en Mariëlle Aarts (TU Eindhoven).
 
24-09-2014 8:43

Opmerkelijk nieuws uit verlichtingsland: Philips stoot de lichtdivisie af. De bedrijfstak waar het ooit allemaal mee begon staat ind etalage. Toen onze hoofdredacteur het nieuws gisteren op het Lichtcongres 'Licht 2014' vertelde, was het daar nog niet doorgedrongen. Een verrassing dus voor veel insiders.

Dit zegt Philips zelf over de opmerkelijke stap: http://philips.to/1r7HoxO

Dit is de interpretatie van De Telegraaf over het nieuws: http://bit.ly/1uFP0W5

'Philips splitst zich op' meldt NRC Q: http://bit.ly/1tWzAid

23-09-2014 13:41

Samsung introduceert verschillende series LED-lampen. Het betreft veelzijdige spotjes, zuinige LED-buizen en klassieke sfeerlampen. Daarnaast introduceert Samsung slimme LED-lampen die je via Bluetooth kunt bedienen met een smartphone of tablet. Bovendien kunnen met deze lampen verschillende groepen aangemaakt worden, waarmee je de juiste sfeer per ruimte creëert.“De nieuwe LED-lampen passen binnen het Samsung Smart Home portfolio”, zegt Rob de Klijn, Country Director Huishoudelijke Apparaten van Samsung Nederland. “Deze producten en diensten zijn ontworpen om het dagelijks leven gemakkelijker te maken. Zo zorgt Smart Home onder meer voor lager energieverbruik, verhoogde veiligheid en meer gebruiksgemak.”

De slimme LED-lampen van Samsung zijn voorzien van Bluetooth. Daarmee kun je de lampen altijd rechtstreeks vanaf een smartphone of tablet bedienen. Wi-Fi of aanvullende apparatuur zijn niet langer noodzakelijk. Met de speciale app beheer je tot wel 64 afzonderlijke Smart Bulbs. De Smart Bulbs kun je ook in groepen beheren en hebben verschillende functies. ‘Sleep Mode’ bootst de zonsondergang na, terwijl de ‘Wake-up Mode’ ervoor zorgt dat je altijd uitgerust wakker wordt. De kleurtemperatuur van de lamp kan zowel warm wit als koel wit worden ingesteld. Het licht dim je desgewenst tot 10 procent van de maximale helderheid, zonder dat daar een traditionele dimmer voor nodig is. Doordat de Smart Bulbs bediend worden via je smartphone, hoef je ’s nachts alleen kort met je smartphone te schudden en het dimlicht gaat aan ('Shake to turn on'-optie). Met een totale levensduur van 15.000 uur geniet je zo’n 10 tot 15 jaar van Smart Bulb verlichting, aldus Samsung.'De LED Classic Lamp is een klassieke sfeerlamp, met een elegant ontwerp en een opvallend warme kleur licht die doet denken aan de ouderwetse gloeilamp', meldt Samsung. 'Hij heeft een heldere, doorzichtige behuizing, waarmee je elke ruimte sfeervol verlicht'.

'De Samsungs PAR-serie bestaat uit hoogwaardige spotjes met een zeer beperkt gewicht. Met zijn moderne design is de Swivel PAR lamp van Samsung een combinatie tussen een spot en armatuur. De draaibare kop geeft gebruikers de flexibiliteit om het product te stellen zonder dat men extra armaturen nodig heeft'.

Voor intensief en praktisch gebruik heeft Samsung de L-Tube ontwikkeld, een serie hoog-rendement LED buizen. Deze hebben standaardafmetingen waardoor ze op bestaande buisarmaturen passen. De Samsung L-Tubes zijn verkrijgbaar in de gangbare kleurtemperaturen voor fluorescentieverlichting. De nieuwe range Samsung L-tubes zijn bovendien compatibel met zowel elektronische- als elektromagnetische ballasten (ECG en CCG), de twee meest gebruikte technieken voor fluorescentieverlichting.
 

23-09-2014 8:58

Tijdens het congres Licht 2014 in het Congresgebouw World Forum in Den Haag is gisterenavond (maandag 22 september) voor de vierde keer de Daylight Award van Stichting Living Daylights uitgereikt. Het nieuwe Centraal Station van Rotterdam van Team CS, een samenwerkingsverband tussen Benthem Crouwel, MVSA Meyer, van Schooten architecten en West 8, is volgens de jury een waardige winnaar van de Daylight Award 2014.Het nieuwe Centraal Station van Rotterdam is een project dat lang niet iedereen direct en vanzelfsprekend associeert met daglicht. Toch speelt daglicht overal in het complex een belangrijke rol. Op de ene plek wat prominenter dan op de andere, maar ook daar waar het discreter is, laat het zich niet verloochenen. De jury vond vooral de sequentie van ruimten bestaand uit de drie basiselementen van het station: de entreehal, de transferhal en de perronoverkapping, die ieder hun eigen vorm van daglichttoetreding kennen, bijzonder.“De enorme entreehal vangt aan de voorzijde daglicht via de transparante gevel met het hoge dakoverstek, aan de zijkanten via de eveneens transparante doorgangen naar de bus- en tramstations en van boven via grote maar onnadrukkelijke daklichten die soms nauwelijks als zodanig te onderscheiden zijn vanwege het subtiele samenspel met de kunstlichtverlichting die erin geïntegreerd is. In de transferhal komt daglicht binnen via de vides ter plaatse van de perrontrappen en de perrons zelf zijn geheel transparant overkapt. Prints en een patroon van zonnecellen op het glas van de overkapping temperen het periodieke teveel aan lichtinval alsmede de opwarming onder de overkapping. Ook zorgen zij voor een voortdurend veranderend, intrigerend schaduwenspel op de perrons”, licht juryvoorzitter Koen van Velsen de beslissing toe.Daglicht is in dit project ook energetisch goed ingezet: het kan een goed deel van de functionele verlichting verzorgen en zo sterk besparen op zowel energiegebruik als onderhoud. Ook de zonnecellen hebben vanzelfsprekend een belangrijke energetische functie. Rotterdam Centraal Station scoort daarnaast onbetwist als hoogste op het criterium locatie en gebruik. “De reiziger kijkt op veel plekken door het hele station en kan zich prima oriënteren. Het daglicht vergezelt hem bij al zijn bewegingen en is letterlijk leidraad; naar binnen, naar buiten en door het gebouw heen. Van de volslagen verrommelde en vaak ongure situatie voorheen is in de nieuwe opzet een indrukwekkend, helder georganiseerd openbaar gebouw van on-Nederlandse allure gerealiseerd dat zorgvuldig is ingeplant in de eveneens sterk gereorganiseerde stedenbouwkundige setting. Het voelt daarbij overal veilig en biedt een meer dan waardige entree tot de stad, regio en Nederland”, aldus Van Velsen.Wanneer we kijken naar alle ingezonden projecten kan in het algemeen worden gezegd dat daglicht, net als duurzaamheid, een steeds vanzelfsprekender onderwerp vormt binnen de (her)ontwikkeling van de gebouwde omgeving. “Als Stichting Living Daylights zijn we trots de Daylight Award hier de afgelopen jaren een actieve bijdrage aan heeft kunnen leveren. We blijven ons de komende jaren dan ook actief inzetten voor een vruchtbaar, spannend en gedifferentieerd gebruik van daglicht in gebouwen en de openbare ruimte”, aldus Ronald Schleurholts, architect/directeur van Cepezed en bestuursvoorzitter van Stichting Living Daylights.

Voor de vierde editie van de Daylight Award 2014 zijn tachtig projecten ingezonden, een ruime stijging vergeleken bij de voorgaande Award in 2012, die 64 inzendingen trok. Doordat de genomineerde utiliteitsprojecten qua aard, schaal, functie, budget en locatie alsmede de technische, organisatorische en bestuurlijke dan wel politieke complexiteit in hoge mate uiteen liepen, scoorden ze ieder op specifieke beoordelingscriteria.

“Daglicht is en blijft in belangrijke mate iets dat vooral ervaren moet worden. Het bezoek aan de genomineerde projecten; Onderwijscentrum Erasmus MC (KAAN Architecten), Erasmus Paviljoen (Powerhouse Company i.s.m De Zwarte Hond), Het Nieuwe Rijksmuseum (Cruz y Ortiz Amsterdam BV in samenwerking met Van Hoogevest Architecten), de Turnzaal Nieuw Welgelegen (NL Architects) en Rotterdam Centraal Station, heeft ons dan ook zeer geholpen om tot een afgewogen keuze te komen. De bezoeken bevestigden dat alle vijf projecten terecht genomineerd waren, maar leidde ook tot de uiteindelijke winnaar”, vertelt Van Velsen.

Opvallend was dat de jury deze editie besloot geen woningbouwprojecten te nomineren voor de prijs. Veel inzendingen in deze categorie stralen weliswaar zorg, aandacht en gedegen vakmanschap uit, maar ontberen het prikkelende en vernieuwende dat nodig is voor een Daylight Award. Om daglichtgebruik ook in de woningbouw te blijven stimuleren, heeft de jury besloten de projecten: Schuren (Border Architecture), House W (Studio Prototype) en Boerderij de Borkeld (Reitsema & Partners architecten) wel een eervolle vermelding toe te kennen voor gedegen vakwerk met aandacht voor daglicht.

De eerste twee projecten komen qua daglichttypologie overeen. In het project Schuren zorgen zeven lichtkokers op het dak dat daglicht diep en gevarieerd de woning in een voormalige schuur binnenvalt. House W betreft de aanbouw bij een vroeg 20e eeuwse woning en incorporeert een dakraam en lichtkoker in een schoorsteenvorm opgenomen in de kap, die zorgt voor veel natuurlijke verlichting in de onderliggende ruimten. Bij Boerderij de Borkeld is het voormalige achterdeel van een historische boerderij omgevormd tot woning. Kenmerkend is onder meer de volledig transparante slaapkamer die bijna vrij in de grote ruimte lijkt te hangen en geplaatst is op de houten balken van de kapconstructie. Gecombineerd met de grote, vijf meter lange lichtstraat in het rieten dakvlak is op verschillende plekken in de woning zowel daglicht binnengehaald als uitzicht gecreëerd.

Het hele juryrapport, meer informatie en afbeeldingen van de prijswinnaar, de genomineerden, de eervolle vermeldingen en de overige inzendingen zijn te vinden op www.livingdaylights.nl.

18-09-2014 11:54

Klemko Techniek meldt dat het distributeur is geworden van de LiniLED PU lichtlijnen van Osram. Deze lichtlijnen zijn speciaal ontwikkeld om geïntegreerd te kunnen worden in een vloer of straatwerk, als indicatieverlichting of om belijningen speels te benadrukken.

PU lichtlijnen zijn geschikt voor openbare toepassingen en zijn 'hufterproof' door toepassing van een speciale diffuse polyurethaan kunsthars. Door gebruik te maken van RVS 316 profielen en IP68 connectoren zijn de PU lichtlijnen waterdicht en bestand tegen vele weersinvloeden. De PU lichtlijnen zijn overloopbaar en overrijdbaar. Met behulp van montageprofielen is het mogelijk eerst de bestrating te realiseren om Later de PU lijnen te installeren.

LiniLED PU lichtlijnen zijn verkrijgbaar in 2.700, 3.000, 4.000 en 6.500 Kelvin, in rood, amber, groen en blauw  en in RGB. De witte varianten zijn verkrijgbaar in Deco, Power en Power Short Pitch.
De standaard lengtes zijn 0,4 meter, 1  meter en 2 meter. PU profielen zijn te koppelen met behulp van het LiniLED PU verbindingsstuk. 

www.klemko.nl

Deel op Social Media

16-09-2014 9:00

De Raad voor Accreditatie (RvA) heeft aan SKG de accreditatie verleend op BRL 0105 voor lichtkoepels, daklichten en lichtstraten. Dit betekent dat SKG nu onder accreditatie KOMO-attesten kan afgeven op basis van de BRL 0105. Daarmee kunnen producenten en leveranciers eenvoudig aantonen dat de producten volledig geschikt zijn om in Nederland toegepast te worden. Voor deze bedrijven is het dan niet meer nodig om per project beproevingsrapportages te overleggen.

In oktober 2013 reikte SKG het eerste KOMO-attest uit aan Velux Nederland. Hierna is het onderzoek voor het behalen van de accreditatie gestart. De RvA heeft haar grondige onderzoek onlangs met positief resultaat afgesloten.

Het laboratorium van SKG beschikt al jaren over de middelen, de ervaring en de accreditaties voor het uitvoeren van beproevingen op de luchtdoorlatendheid, waterdichtheid, weerstand tegen windbelasting, doorvalveiligheid, inbraakwerendheid, etcetera van lichtkoepels, daklichten en lichtstraten. Daardoor biedt SKG een totaalpakket van certificatie- en beproevingsmogelijkheden voor deze branche.

SKG is al meer dan 35 jaar een keuringsinstituut voor bouwproducten. Als onafhankelijke, door de Raad voor Accreditatie geaccrediteerde instantie is SKG erkend om KOMO certificatie te mogen uitvoeren. Daarnaast is SKG door Europa aangewezen als Notified Body (0960) om activiteiten in het kader van CE-markering uit te mogen voeren. SKG is een stichting en heeft geen winstoogmerk. De organisatie is opgericht door de industrie zelf om de prestaties en de veiligheid van industrieel vervaardigde producten en diensten in relatie tot de gebouwschil duurzaam te waarborgen. SKG is onderdeel van SKG-IKOB Certificatie.

15-09-2014 8:13

PEC Zwolle investeert in verduurzaming van haar stadion en vervangt de huidige verlichting door hoogwaardige LED-lampen. De winnaar van de KNVB beker en de Johan Cruijff schaal heeft daarmee de primeur van Holland Eco Finance, een participatie van Energiefonds Overijssel en A2 Participaties. De samenwerking werd op 13 september 2014 tijdens de wedstrijd PEC Zwolle-PSV bekrachtigd.

 

Het installeren van vijftienhonderd nieuwe LED lampen, met een gezamenlijke waarde van meer dan 120.000 euro, doet de Overijsselse club zonder investering. De kosten worden betaald uit de energiebesparing voor een periode van 5 jaar. Daarna zorgt de LED-verlichting vele jaren voor lagere kosten door het lage verbruik en de lange levensduur van de LED-lampen.

“Als sportliefhebber," zegt gedeputeerde Theo Rietkerk, "ben ik verheugd met de verduurzaming van het IJsseldelta stadion. Goed om te zien dat verschillende partijen de handen ineenslaan voor het realiseren van energiebesparing door het installeren van duurzame verlichting. De voetbalclub laat met dit project aan andere sportverenigingen, organisaties, ondernemingen en instellingen zien dat verduurzaming geld oplevert. Hiermee zetten we weer een grote stap vooruit op het gebied van energiebesparing in de provincie Overijssel.”

Ook Adriaan Visser, voorzitter van PEC Zwolle, is te spreken over de huidige ontwikkeling: ,,Het IJsseldelta stadion is een ontmoetingsplaats van jong en oud. Met de investering in het verduurzamen van het stadion, geven wij een signaal af naar alle (sport) organisaties om ons heen. Namelijk dat duurzaamheid op de lange termijn financieel loont, maar bovenal dat het bewust omgaan met onze energiebronnen van groot belang is.”

Holland Eco Finance wil een doorbraak teweeg brengen door de investering in kwalitatief goede LED-verlichting rechtstreeks te koppelen aan substantiële energiebesparing die direct wordt gerealiseerd. Op deze manier kunnen ook groepen met een beperkt budget - zoals publieke instellingen, scholen, verenigingen en stichtingen - profiteren van energiezuinige maatregelen en een lagere energierekening. In een later stadium wil Holland Eco Finance zich ook richten op particulieren en bedrijven.

Holland Eco Finance kan deze oplossing bieden dankzij een startinvestering van ruim een half miljoen euro. Deze is afkomstig is van Energiefonds Overijssel en A2 Participaties, een vehikel van Henk Aa, succesvol ondernemer uit de regio.

Algemeen directeur Hans Veenemans van Holland Eco Finance benadrukt het belang van duurzame ontwikkeling voor Overijssel. Het is volgens hem belangrijk dat ondernemers, wethouders en schoolbesturen in de provincie zich bewust worden van hun eigen mogelijkheden tot duurzame innovatie. “Er is hoogwaardige LED verlichting beschikbaar die meer en beter licht biedt, extreem spaarzaam is en geen kwik bevat. Dankzij deze financieringsvorm kost het niets. Het stadion van PEC Zwolle laat als eerste zien wat er mogelijk is.”

Volgens Bas-Jan Blom, directeur van het Energiefonds Overijssel, brengt Holland Eco Finance verduurzaming voor partijen met minder budget binnen handbereik. “Stichtingen, scholen of verenigingen hoeven met deze werkwijze niet diep in de buidel te tasten om de eerste investeringen te doen. Tegelijkertijd brengt het op langere termijn minder energiekosten met zich mee. Dat is goed voor het klimaat en de partijen die zich elke dag inzetten voor hun buurt of een ander maatschappelijk doel.”

www.hollandecofinance.nl

13-09-2014 8:30

Goed nieuws voor liefhebbers van (design)licht: vanaf 15 november is de lichttentoonstelling Lightopia (eerder te zien in Zuid-Duitsland) te zien in het Design Museum in Gent.

"In amper 100 jaar tijd heeft het elektrisch licht ons leven en de ruimtes waarin we bewegen fundamenteel veranderd", aldus designmeubelfabrikant Vitra, initiatiefnemer van de tentoonstelling. "Onze steden pasten zich aan. Onze levens- en werkritmes werden anders. De industrie, farmacie en communicatie kenden een ongekende vooruitgang en groei. Ook vandaag zorgen nieuwe lichttechnologieën voor ingrijpende veranderingen op het gebied van kunstlicht."

De tentoonstelling Lightopia brengt deze ontwikkeling in beeld met voorbeelden van lichtdesign uit kunst, design, architectuur en andere disciplines.
Lightopia omvat ongeveer driehonderd kunstwerken, met verschillende iconen uit de tot nu toe nog nooit tentoongestelde lampenverzameling van het Vitra Design Museum. Zo zijn er onder andere ontwerpen van Wilhelm Wagenfeld, Achille Castiglioni, Gino Sarfatti en Ingo Maurer.

Andere stukken uit de tentoonstelling maken de performatieve kracht van het licht duidelijk, zoals de Chromosaturation van Carlos Cruz-Diez of de spectaculaire reconstructie van een discotheek uit 1968, volledig uit translucent plexiglas. Centraal staan de ontwerpen van hedendaagse designers en kunstenaars zoals Olafur Eliasson, Troika, Chris Faser, Front Design, Daan Roosegaarde, Joris Laarman, die de nieuwe mogelijkheden van lichtontwerp tonen. "Er zijn ook interactieve installaties waarbij de bezoeker de elementaire kracht van het licht zelf kan beleven. Vanuit de dialoog tussen de tentoongestelde stukken ontstaat in Lightopia een panorama van lichtdesign – vanaf het begin van de industriële ontwikkeling tot en met visionaire ontwerpen die onze toekomst zullen bepalen."

De interdisciplinaire opzet van de tentoonstelling Lightopia toont volgens Vitra hoe lichtdesign een stempel op de leefruimte van de moderne tijd heeft gedrukt en drukt. "De expositie onderzoekt de aanwezige paradigma-wisseling en plaatst haar in een bredere cultuurhistorische context."
Onder de noemer 'Verlichte geesten' gaan verschillende Belgische ontwerpers tegelijkertijd de uitdaging aan om hun lichtinstallaties/concepten te presenteren in de 18de-eeuwse stijlinterieurs van het museum. 

Eind januari 2015 vindt bovendien de derde editie van het Lichtfestival Gent plaats, met lichtinstallaties van nationale en internationale lichtkunstenaars van een hoge artistieke kwaliteit, waarbinnen de tentoonstelling in het Design museum Gent perfect past. "Lightopia is een must voor al wie van design, kunst, architectuur, vernieuwing en experiment houdt."

De tentoonstelling in Design museum Gent is te zien van zaterdag 15 november 2014 tot en met zondag 1 maart 2015.

www.designmuseumgent.be

11-09-2014 16:25

Op het voormalige Stork terrein, naast de Kromhouthallen, in Amsterdam-Noord verrijst iets moois. Een oude industriehal wordt hier omgeturnd tot hypermoderne Foodmarkt. JET BIK is nauw betrokken bij de renovatie van het pand, waar in oktober 2014 de grootste Jumbo van Amsterdam haar deuren opent.In het pand aan het Gedempt Hamerkanaal is het straks een belevenis om boodschappen te doen. Horeca wordt subtiel gecombineerd met showcooking en traditioneel boodschappen doen. Dit alles in een industriële omgeving, die voorzien is van een gezonde dosis daglicht. In opdracht van Van Wijnen Rosmalen heeft JET BIK Projecten hier BIK Isolight Zadeldaken geplaatst.De foodmarkt wordt voorzien van nieuwe daglichtelementen met zon- en warmtewerende beglazing. Hierbij blijven de oude elementen van de industriehal behouden, waarbij met nieuwe toepassingen de kwaliteit van het daglichtproduct aanzienlijk wordt verbeterd. Het Isolight systeem is door JET BIK in eigen huis ontwikkelt.

10-09-2014 8:35

Voor interieurarchitecten en facility managers die hun kennis over de invloed van verlichting en akoestiek op de werkende mens willen vergroten, organiseren drie partijen een workshop. In de workshop komen de laatste ontwikkelingen aan bod op het gebied van ‘Het Nieuwe Werken’ en de nieuwste inzichten in het samenspel tussen licht, geluid en arbeidsvreugde en -productiviteit.

Belangstellenden kunnen – gratis – terecht in Brabant (Bavel) en Friesland (Heerenveen). Nu door Het Nieuwe Werken plaats- en tijdonafhankelijk werken de regel lijkt te zijn geworden, ontstaat er behoefte de werkplekken die er zijn optimaal in te richten. Daarbij zijn infrastructuur, meubilair en verlichting essentieel. Maar vlak ook akoestiek niet uit. Met het lichter en strakker worden van zowel meubilair als wand- en vloerbekleding, kan de akoestische beleving in een (werk)ruimte veranderen, met gevolgen voor concentratie en welbevinden.

Specialisten van Arpalight (adviseurs in licht en akoestiek), Veldhoen + Company (consultants op het gebied van Het Nieuwe Werken) en Nimbus/Rosso (Duitse leverancier van akoestische kantoorsystemen) geven de update en laten hun gasten ervaren wat verlichting en akoestiek doen met ruimtes en mensen in die ruimtes. De oplossingen die zij bieden passen qua stijl en vormtaal geheel bij het kantoorlandschap dat door Het Nieuwe Werken is ontstaan.

Ed van Rhijn, directeur van Arpalight, verklaart en bewijst wat het belang is van licht en akoestiek. Daarbij geeft hij inzage in de financiële kant van het verhaal: wat kost het en wat levert het op? Vanuit zijn praktijkervaring schetst hij wat achtergronden en geeft hij suggesties voor verbeteringen. Speciaal schenkt hij aandacht aan producten waarin licht en akoestiek geïntegreerd zijn.

Sheila Zautsen is consultant bij Veldhoen + Company. Als uitvinders/grondleggers van Het Nieuwe Werken geeft zij de visie van Veldhoen op dit fenomeen weer. Bovendien belicht zij enkele succesvolle implementaties.

Bert Koenen tenslotte is agent van de Duitse Nimbus Group. Deze innovatieve ontwikkelaar en producent maakt zowel project- en kantoorverlichting (Nimbus) als akoestische systeempanelen (Rosso). Daarmee zijn kantoorruimtes naar behoeven in te delen en is de akoestiek te beïnvloeden. De producten zijn te zien en te ervaren in een speciale showroom.

De workshops zijn donderdag 11 september van 16:00 tot 19:00 uur in Heerenveen, donderdag 25 september van 16:00 tot 19:00 uur in Bavel en donderdag 9 oktober van 16:00 tot 19:00 uur, eveneens in Bavel.

www.arpalight.nl

09-09-2014 9:30

Wecycle beloont drie inzamelpartners voor hun inzameling van energiezuinige lampen en armaturen. Deze bedrijven winnen de Wecycle Gouden Bakkie Award 2014. De winnaars zijn CityTec-vestiging Alblasserdam, Imtech Traffic & Infra uit Breda en Siberg uit Amsterdam.

De Gouden Bakkie Awards zijn onderdeel van de campagne ‘Bak in het bakkie’, waarin de inzameling van afgedankte lampen, armaturen en lichtbakken centraal staat. Wecycle is de stichting die de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten, armaturen en energiezuinige lampen organiseert.

Naast de drie Award-winnaars heeft Wecycle nog 47 inzamelpartners uit het professionele circuit geselecteerd die veel lampen en armaturen hebben ingezameld. Als dank voor hun inzet trakteren Wecycle-koffiedames op de bedrijfslocaties op koffie met taart.

Focus op armaturen
Bij het aanwijzen van de winnaars zijn alle partners ingedeeld in een van drie categorieën op basis van volume: tot 3.000 lampen, van 3.000 tot 30.000 lampen en meer dan 30.000 lampen. Deze indeling is aangehouden om verschillende installatiebedrijven te kunnen belonen. Belangrijke voorwaarde voor het winnen is dat de bedrijven naast lampen ook armaturen inleveren. Het inleveren van armaturen bij Wecycle blijft namelijk nog ver achter bij de inlevering van lampen.

Alle genomineerde bedrijven zijn inzamelpartners van Wecycle. Dat betekent dat zij alle energiezuinige lampen zoals tl-buizen, spaarlampen en armaturen verzamelen en deze afgeven aan Wecycle. Zij maken voor de inzameling gratis gebruik van de inzamelbakken. Via Wecycle worden deze lampen en armaturen optimaal gerecycled.

Met de ‘Bak in het bakkie!’-campagne wil Wecycle installateurs bewust maken van het belang van het inleveren van energiezuinige lampen én armaturen. Wecycle laat lampen voor meer dan 90 procent recyclen, armaturen voor 80 procent. Door optimale recycling blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht. Voor de bedrijven is de verantwoorde inzameling en afvoer van afgedankte lampen en armaturen onderdeel van het MVO-beleid. De bedrijven gebruiken de gratis inzamelbakken die Wecycle ter beschikking stelt. Als ze vol zijn, haalt Wecycle deze gratis bij de inzamelpartners op. In totaal zijn ongeveer 1.600 installatiebedrijven inzamelpartner van Wecycle.

In 2013 rapporteerde Wecycle 1,7 miljoen kilo spaarlampen en tl-buizen en 2,3 miljoen kilo armaturen. Meer dan de helft van de kilo energiezuinige lampen en armaturen is afkomstig uit het professionele circuit.

Over Wecycle
Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) in Nederland organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van 1.600 producenten en importeurs.

Meer informatie:http:// wecycle.nl.

08-09-2014 14:50

Stichting KIEN en de NSVV hebben in 2012 de handen ineen geslagen en besloten te gaan samenwerken om de installateur van permanente kennis over licht en (LED-)verlichting te voorzien. Tijdens deze innovatiereis, die gezien moet worden als een langjarig samenwerkingsverband, zullen de medereizigers regelmatig worden geïnformeerd over nieuwe ontwikkelingen.

Voor de volgende etappe van deze reis nodigen de initiatiefnemers belangstellenden uit voor de bijeenkomst 'Kwaliteit in LED-verlichting' op woensdag 17 september bij het NBC in Nieuwegein (15.00-20.00 uur). Tijdens deze bijeenkomst staat het uitwisselen van kennis en ervaringen tussen installateurs, adviseurs en architecten centraal, met als doel deze specialisaties (nog) beter te laten samenwerken.

Onder leiding van dagvoorzitter Nico Koreman is er ruimte voor discussie en kennisuitwisseling tussen sprekers en de deelnemers. Deze bijeenkomst is een vervolg op de gezamenlijke innovatiereis van NSVV en KIEN. Op basis van deze kennisuitwisseling zullen knelpunten worden geïnventariseerd die de input vormen voor toekomstige sessies met als doel te komen tot kwaliteitsverbetering van toekomstige (LED-)verlichtingsinstallaties. Installateurs vertellen op basis van hun ervaringen hoe innovaties hun weg in de praktijk vinden, hoe dit beter kan en wellicht moet. Externe deskundigen op het gebied van verlichting en duurzaamheid geven advies.

De gratis toegankelijke bijeenkomst is bedoeld voor medewerkers van E-installatiebedrijven, architecten, adviseurs, gebouweigenaren, facilitairmanagers, fabrikanten en andere belangstellenden.

www.nsvv.nl

08-09-2014 9:01

Nimbus werd onlangs eens te meer te hulp geroepen als partner in de internationale scholencompetitie Solar Decathlon Europe. Samen met het OnTop-team van de faculteit Toegepaste Wetenschappen aan de universiteit van Frankfurt ontwikkelde de onderneming uit Stuttgart het lichtplan voor het PlusEnergy-huis van het team, dat de eerste prijs kreeg in de categorie 'Sociale huisvesting'.

Bij Solar Decathlon Europe bestaat de uitdaging erin om het beste huis op zonne-energie te ontwerpen, dat volledig onafhankelijk werkt van externe energietoevoer. De jury, die samengesteld is uit gerenommeerde architecten zoals Thomas Herzog en François-Hélène Jourda, beoordeelt daarbij echter geen virtuele sketches van ideeën, maar wel werkende en volledig uitgeruste huizen op een schaal van 1:1. Teams van universiteiten van overal ter wereld nemen iedere vier jaar deel aan de wedstrijd, waarbij de deelnemers maar liefst twee jaar van hun studies aan het project wijden.

Tijdens de finale worden alle geselecteerde projecten twee weken lang tentoongesteld en voor het publiek opengesteld. Dit jaar kwalificeerden 20 teams zich voor de finale die plaatsvond in het Franse Versailles. Een van die finalisten was het OnTop-team van de faculteit Toegepaste Wetenschappen aan de universiteit van Frankfurt.

Het team uit Hesse ontwikkelde voor de wedstrijd een 100 vierkante meter groot PlusEnergy-huis dat meer zonne-energie voortbrengt dan het zelf nodig heeft en dat bovenop bestaande gebouwen kan worden geplaatst. Alleen al dit idee toont aan dat het OnTop-team zich heel goed bewust is van de uitdagingen waarmee architecten tegenwoordig worden geconfronteerd.

05-09-2014 15:19

De Italiaanse lichtfabrikant Luceplan maakt bekend een nieuwe CEO te hebben. Het betreft Patrizia Vicenzi.

Vicenzi was al werkzaam bij de Italiaanse fabrikant. Voorheen was ze verantwoordelijk voor de marketing. In haar nieuwe rol is Vicenzi verantwoordelijk voor het versterken van het merk op de wereldmarkt.

"Luceplan gaat een nieuwe fase in op de wereldmarkt", aldus de nieuwe CEO. "Het is mijn taak om het management zo te begeleiden dat we in staat zijn om onze doelen te behalen. Ik neem deze opdracht met groot enthousiasme op me."

www.luceplan.it

03-09-2014 8:33

Op 22 september vindt in de Serpentine Gallery in Londen de feestelijke uitreiking plaats van de Zumtobel Group Awards met een totale prijzenpot van 150.000 euro. In elk van de drie categorieën 'Applied Innovations', 'Buildings' en 'Urban Developments & Initatives' zal een winnaar worden uitgeroepen.

Welke vijf projecten in de door Zumtobel gesponsorde categorie 'Buildings' genomineerd zijn en welke criteria de prestigieuze jury zal hanteren, ziet u in dit videofragment.

www.zumtobel-group-award.com

02-09-2014 13:00

Wethouders, burgemeeserts, gedeputeerden dijkgraven, watergraven, afdelingshoofden, beleidsmakers en anderen die werkzaam zijn op het gebied van openbare verlichting (OVL) of Verkeersregelinstallaties (VRI’s) zijn van harte welkom bij de Duurzame Verlichtingstafel op 10 september in Houten.

Tijdens de bijeenkomst vertellen deskundigen alles over de energieakkoord-doelstellingen voor openbare verlichting en verkeersregelinstallaties en de monitoring daarvan. Eén van de sprekers is Jacqueline Cramer, oud-minister Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

De  (gratis)bijeenkomst vindt plaats in de raadszaal van het gemeentehuis Houten en begint om 9.30 uur en wordt afgesloten rond 13.00 uur.

Aanmelden kan  via http://openbareverlichting@RWS.nl

01-09-2014 9:00

Op zaterdag 6 september 2014 opent Emmer wethouder Jisse Otter om 15.30 uur de tentoonstelling 'Eindeloos schrijven met licht' met werken van tien fotografen van Fotogroep Vlinderstad uit Emmen.

In 2014 viert Fotogroep Vlinderstad haar 65-jarig bestaan met een expositie bij het Centrum Beeldende Kunst Emmen. Dit is op meerdere wijze een gedenkwaardig moment omdat het tevens de laatste expositie is van deze groep fotografen. Ze besloten dit voorjaar om definitief te stoppen met Fotogroep Vlinderstad. Hiermee komt een eind aan een lange periode waarin Fotoclub Emmen transformeerde naar Fotogroep Vlinderstad. Tevens een periode waarin de fotografie voor altijd veranderde met de komst van de digitale camera.

Op de expositie 'Eindeloos schrijven met licht' sluiten de fotografen de periode met Fotogroep Vlinderstad in stijl af. In hun werk laten ze een grote verscheidenheid aan fotografische technieken en onderwerpen zien. Fotografen zijn altijd op zoek naar licht, het resultaat van deze zoektocht ziet u bij het CBK Emmen.

De tentoonstelling is te zien tot en met 9 november 2014.

www.cbkemmen.nl

 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >