Nieuws


28-08-2014 14:58

De Daylight Award 2014 nadert zijn ontknoping. Op 22 september wordt de kwaliteitsprijs van Stichting Living Daylights, die de voorbeeldige en innovatieve toepassing van daglicht in gebouwen bekroont, uitgereikt tijdens het congres LICHT 2014 in het World Forum Congresgebouw in Den Haag.

Ook deze editie van de Daylight Award heeft veel belangstelling getrokken. Niet minder dan tachtig gerealiseerde projecten zijn ingezonden. Dit onderstreept het belang van daglicht in gebouwen en geeft tevens aan hoe het onderwerp steeds meer leeft onder zowel opdrachtgevers, gebouwgebruikers als ontwerpers.

De jury heeft de nominaties bepaald na een uitgebreide weging tussen de functie van de projecten en de ingezette daglichtmiddelen. Ook is gekeken in welke mate de daglichtaspecten binnen de gebouwen bepalend zijn en of daarin een optimum is bereikt in verhouding tot de architectuur en het gebruik van kunstlicht.

Om het daglichtgebruik ter plekke te kunnen beleven en beoordelen, heeft de jury de genomineerde projecten de afgelopen tijd bezocht. De uiteindelijke winnaar in de categorie utiliteitsbouw zal tijdens de prijsuitreiking op 22 september worden beloond met de Daylight Award 2014. Tevens zullen er in de categorie woningbouw eervolle vermeldingen worden toegekend.

Datum: maandag 22 september 2014
Tijd: van 16.00 tot 18.00 uur
Locatie: World Forum Congresgebouw, Zumtobel Saal (Everestzaal) op de tweede verdieping
Churchillplein 10
2517 JW Den Haag

www.livingdaylights.nl
http://licht2014.nl

21-08-2014 17:13

Met Solid Light Films and Other Works (1971-2014) presenteert EYE de eerste solotentoonstelling van de Britse kunstenaar Anthony McCall in Nederland. Sinds de jaren '70 heeft McCall een opmerkelijk oeuvre opgebouwd dat bestaat uit tekeningen, performances en – het belangrijkst voor deze tentoonstelling – grote installaties die hij solid light films (films van massief licht) noemt.

Deze sculpturale lichtprojecties zijn tegelijkertijd minimalistisch van vorm, magisch in effect, theoretisch in essentie en lichamelijk qua ervaring. De bewegende lichtsculpturen veranderen voortdurend van vorm en zijn niet onder te brengen in afgebakende categorieën binnen de kunstgeschiedenis zoals ‘sculptuur’ of ‘film’.

McCalls consequente weigering zich te conformeren aan starre kunsthistorische categorieën is één van de redenen om zijn werk in EYE te presenteren. Het tentoonstellingsbeleid van EYE is immers gericht op een allesomvattende presentatie van de filmcultuur; McCalls werk verduidelijkt hoe het medium film zich ook buiten de gebruikelijke vertoningsplaats van de filmzaal heeft ontwikkeld.

Zijn werk – dat voortkomt uit de wereld van de beeldende kunst – omzeilt filmische conventies en verwachtingen. Het is vooral de rijke artistieke context van de jaren '60 en vroege jaren '70 –  met zijn bloeiende filmcollectieven, de expanded cinema-beweging, de structurele-filmonderzoekers, en de installatie- en performancekunst – die de multidisciplinaire achtergrond vormt waartegen we McCalls projecties moeten duiden.

In de eerste solid light film van McCall, Line Describing a Cone (1973), groeit een witte stip geleidelijk uit tot een volledige cirkel. Met behulp van kunstmatige nevel wordt de lichtbundel vanuit de projector goed zichtbaar en daardoor is te zien hoe de eerste streep verandert in een holle kegel van licht: a ‘line describing a cone’. Als de bezoeker de donkere mistige ruimte betreedt,  richt hij zich automatisch tot de projector, van waaruit de lichtbundel zich als een halo om het lichaam van de bezoeker wikkelt.

McCall wilde met dit werk de fundamenten van de film onderzoeken en tegelijkertijd kritiek leveren op de filmindustrie. McCall draait het uitgangspunt van de filmindustrie radicaal om, hij haalt de aandacht van de beschouwer weg bij het geprojecteerde beeld en stuurt het naar de lichtbundel zelf. Door zijn werken in een museumzaal te presenteren daagt McCall de bezoeker uit zich in de ruimte tot de bewegende lichtsculpturen te verhouden. De nevelige tentoonstellingsruimte versterkt de lichamelijke en intieme ontmoeting tussen de toeschouwer en de solid light films. Er ontstaat een ‘zachte’ atmosfeer waarin publiek en werk direct worden samengebracht.

Eind jaren '70 nam McCall geleidelijk aan afstand van zijn filminstallaties en begon hij te werken als grafisch ontwerper. In 2001 echter werd de kunstenaar door het New York Whitney Museum gevraagd Line Describing a Cone te presenteren op de baanbrekende tentoonstelling Into the Light. Verbeterde technische omstandigheden zorgden er voor dat  zijn werk opnieuw geïnstalleerd kon worden met behulp van  gemakkelijk te hanteren projectoren en goed afstelbare vernevelaars.  Bovendien kon McCall dankzij de digitale ontwerpsoftware zijn werk uit de jaren '70 herzien en uitbreiden. Doubling Back (2003) is McCalls eerste digitale solid light film, deze bestaat uit twee geprojecteerde golfvormen die langzaam over elkaar heen lopen.

In de tentoonstelling is de stapsgewijze ontwikkeling van de solid light films te volgen vanaf de vroege werken Line Describing a Cone en Four Projected Movements (1974) – die in de tentoonstelling digitaal worden gepresenteerd – tot de eerste en latere digitaal vervaardigde installaties Doubling Back (2003) en Face to Face (2013), McCalls eerste omvangrijke werk met dubbele projectie. Tot slot is Travelling Wave geïnstalleerd, een werk dat een unieke plek inneemt binnen McCalls oevre, omdat het louter uit klank bestaat.

De tentoonstelling wordt omlijst met een filmprogramma rond drie thema’s: Hier, Nu en Het lichaam. Met Landscape for Fire, landart films en een rookperformance van Martijn van Boven en Gerrit Jan Prins (‘Hier’); voorstellingen waarbij de operateur een belangrijke rol speelt (‘Nu’); en performancefilms van onder anderen Marina Abramović en Ulay (‘Het lichaam’).

Samen met co-curator Maxa Zoller bekijkt en bespreekt McCall zijn werk en de films die hem hebben geïnspireerd. Te zien zijn onder meer Michael Snows Wavelength (1967, fragment) en Andy Warhols Empire (1964, fragment). Pratend en kijkend verduidelijken Zoller en McCall de context van McCalls werk en onthullen ze de fascinaties van kunstenaars die vanaf de jaren '70 op zoek gingen naar de essentie van het medium film.

In samenwerking met EYE organiseert Sonic Acts een masterclass met Anthony McCall op maandag 29 september. De masterclass biedt een mogelijkheid om inzicht te krijgen in McCalls concepten, werkprocessen en methodes.

Anthony McCall: Solid Light Films and Other Works (1971 – 2014), van 28 september t/m 30 november in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam, www.eyefilm.nl

12-08-2014 9:00

‘Duurzaam ondernemen, reken maar!’, dat is het thema van de MH Businessdagen op 5 en 6 september in Kapelle. In en rond het pand van Maas & Hagoort Lampen zijn circa dertig standhouders te vinden. Tijdens de inspiratiedagen zijn er doorlopend workshops, kan het pand bezichtigd worden, uiteraard, zo stelt de organisatie, ondersteund door catering en vertier voor jong en oud.

Zowel regionale, nationale en internationale bedrijven laten hun producten en diensten zien met een focus op duurzaamheid. Tevens presenteren zich diverse goede doelen die Maas & Hagoort Lampen ondersteunt, zoals Light for the World met als ambassadeur Reinier van den Berg, de bekende weerman. Uniek is de aanwezigheid van het Nuon Solar Team die eind september met zonne-auto Nuna meedoet aan een challenge in Zuid-Afrika. Hun mentor Wubbo Ockels zal dat niet meer meemaken, maar hij heeft een ereplek gekregen op de nieuwste Nuna 7S.

Nieuw: Minderwatt Investment

Tijdens de Businessdagen zal ook ‘Minderwatt Investment’ gelanceerd worden. Een uniek investeringsfonds dat duurzaamheid wil bevorderen én geld zal besparen voor bedrijven en organisaties. Hiermee wordt de tendens ‘Van bezit naar gebruik’ die in de maatschappij voorzichtig is ingezet, door Maas & Hagoort Lampen opgepakt voor de lichtsector.

Maas & Hagoort Lampen is specialist op het gebied van professionele verlichtingsoplossingen. Het advies- en handelsbedrijf vindt haar oorsprong eind jaren ’40 van de vorige eeuw. De opening van het nieuwe hoofdkantoor van Maas & Hagoort Lampen in Kapelle is de aanleiding voor de organisatie van de MH Businessdagen. Bijzonder is dat vrijwel alle verlichting in dit pand is uitgevoerd in LED en er is een professionele lichtstudio aanwezig. Maas & Hagoort Lampen is tevens gevestigd in Apeldoorn in het duurzame en bijzondere gebouw Ecofactory.

De website http://www.maashagoort.nl/businessdagen geeft meer informatie over de MH Businessdagen en zal steeds geactualiseerd worden.

06-08-2014 10:05

Light Creations uit Apeldoorn heeft een mooie opdracht gerealiseerd in Brussel voor evenementen- en organisatiebureau Claridge Events. Een oud gebouw (vroegere discobar) werd volledig vernieuwd tot multifunctionele zaal. Light Creations zette daarbij onder andere het concept 'Astro LED Panel Sterrenhemel' in.De nieuwe ruimte heeft een multifunctionele opzet en wordt gebruikt als feestzaal, bioscoop, concert- en vergaderzaal en seminarruimte.

"De panelen van de Astro LED Panel Sterrenhemel zijn eenvoudige te installeren (plug and play), modulair uitgevoerd, zeer energiezuinig en het verbruik bedraagt slechts 1 Watt per paneel", vertelt directeur-eigenaar Ruud van Nieuwenburg namens Light Creations."Teneinde het akoestisch comfort te verbeteren en tegelijk een prachtige LED Sterrenhemel te creëren, is het volledig plafond van de zaal gerealieerd met Rockfon Astro LED Panelen van 120 bij 120 centimeter met zestig Sterrenhemel LED-lichtpunten per paneel", aldus Van Nieuwenburg, die benadrukt dat zijn bedrijf bijna 15 jaar ervaring heeft als fabrikant van professionele sterrenhemels.

www.lightcreations.nl

03-08-2014 8:30

Verbatim kondigt een uitbreiding aan van zijn LED-assortiment met een nieuwe familie gemakkelijk te monteren armaturen voor een breed bereik aan verlichtingstoepassingen, van hotels en restaurants via kantoren tot winkels en magazijnen.

"Verbatims lichtpunten zijn ideaal voor nieuwe verlichtingsinstallaties of upgradeprojecten dankzij snelle en eenvoudige montage met compacte behuizingen en externe voedingen. Klanten profiteren bovendien van verbeterd warmtebeheer en hogere lichtsterkte vergeleken met losse lampen en fittingen", aldus een woordvoerder van het bedrijf. "Verbatims LED-armaturen zijn geschikt voor de meeste verlaagde plafonds en zijn veel zuiniger en goedkoper in gebruik dan compacte tl- of halogeenalternatieven."

De inbouwspots van Verbatim zijn verkrijgbaar met een stralingshoek van 25 graden of 40 graden en een aanpasbare LED-kop. Zo zijn ze geschikt als vervanging voor halogeen-inbouwspots voor accent- en spotverlichting.  Ze zijn 12 Watt en dimbaar en leveren tot 720 lumen met een lichtintensiteit tot 3.150 candela.  Klanten kunnen kiezen uit een witte of chromen afwerking.

"Verbatims LED-inbouwspots zijn ideaal voor algemene verlichting dankzij de diffuse lichtkarakteristiek", aldus de woordvoerder. "Ze vormen zo een perfecte vervanging voor armaturen met compacte fluorescente lampen (CFL's). Ze zijn beschikbaar in 11 Watt-, 12 Watt-, 15 Watt-, 21 Watt- en 24 Watt-versies voor bijbehorende lichtstroomsterkten van 600, 680, 800, 1.300 en 1.600 lumen."

Bovendien heeft Verbatim T8-ledbuizen geïntroduceerd die speciaal geschikt zijn voor parkeerterreinen, vrijetijdscomplexen en magazijnen.  De buizen zijn er in versies met 22 Watt (1.200 millimeter) en 28 Watt (1.500 millimeter) vermogen, hebben elk een 120 graden straalhoek en zijn verkrijgbaar in warm (3.000 Kelvin), neutraal (4.000 Kelvin) en koud (6.500 Kelvin) wit. Met een gegarandeerde levensduur van 40.000 uur bieden ze lichtstromen van 1.900 tot 2600 lumen. Bovendien zijn er twee 1.200 millimeter-setoplossingen voor balkarmaturen binnenshuis (IP20) en buitenshuis (IP65), waaronder een T8-LED-buismet 4.000 Kelvin.

www.verbatim.com

01-08-2014 8:33

Het aantal deelnemers van Stichting LightRec - in Nederland verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van energiezuinige verlichting - is de afgelopen maanden gestegen naar 437. Sinds januari 2014 hebben 22 nieuwedeelnemers zich aangemeld bij het inzamelsysteem. De toename is mede het gevolg van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) voor verlichtingsproducenten die begin dit jaar van kracht werd.

 

Vooral producenten en importeurs van ledverlichting hebben zich aangemeld als deelnemer voor het inzamelsysteem. Ook ledlampen, die steeds populairder worden, moet aan het einde van de levensduur op verantwoorde wijze worden ingezameld en gerecycled. LightRec is verheugd met de stroom aan nieuwe deelnemers en neemt aan dat hiermee het overgrote deel van de Nederlandse producenten en importeurs zich officieel bij haar heeft geregistreerd.

 

De AVV, die sinds 1 januari 2014 van toepassing is, verplicht producenten en importeurs van verlichting om zorg te dragen voor de recycling van de eigen producten door zich aan te sluiten bij het inzamelsysteem  van LightRec. Nog niet alle producenten hebben daar gehoor aan gegeven, aldus Jeroen  Bartels, manager van LightRec. “Als meer producenten zich aanmelden kunnen we de financiering van de inzameling en recycling van verlichting ook voor de toekomst garanderen. Zodat we zoveel mogelijk lampen en armaturen kunnen recyclen en schaarse grondstoffen kunnen behouden.”

 

LightRec hoopt met de AVV de nieuwe Europese 2019-doelstelling te halen, te weten 85 procent inzameling en recycling van al het vrijkomende elektronisch afval (e-waste). Hoewel deze doelstelling niet specifiek voor verlichting geldt, wil Lightrec dit doel ook voor lampen nastreven. Bovendien worden producenten en importeurs met de komst van de AVV maximaal ontzorgd. LightRec is vanaf nu aanspreekbaar op de prestaties van het systeem. Ook de wettelijke garantiestelling die individuele producenten en importeurs volgens de Europese regelgeving hebben, valt nu terug op de stichting.

 

Producenten en importeurs die nog niet deelnemen aan het systeem, kunnen zich registreren via Wecycle. De AVV is van kracht tot 31 december 2018. LightRec dient jaarlijks over de voortgang te rapporteren.

www.lightrec.nl


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >