Nieuws


26-06-2014 14:22

De reactie van Jaarbeurs Utrecht op de verhiuizing van LED Expo naar de Brabanthallen heeft niet lang op zich laten wachten: zojuist is bekendgemaakt dat Jaarbeurs Utrecht Led'n'Light gaat organiseren.

De ontwikkelingen op het gebied van innovatieve en energiezuinige verlichting gaan razendsnel. Sleutelwoorden zijn energiezuinigheid en lichtkwaliteit. "De nieuwe formule is voor onder andere fabrikanten, importeurs, groothandels  en installateurs van verlichtingsproducten een uitgelezen kans om in contact te komen met professionele doelgroepen in de bouw, zoals architecten, projectontwikkelaars, gebouwbeheerders en bouwbedrijven", aldus Jaarbeurs Utrecht, dat benadrukt dat Led'n'Light het hele verlichtingsscala presenteert. Van LED-lampen tot armaturen en van componenten tot complete verlichtingsoplossingen.Design, maar ook energiezuinige, breed toepasbare oplossingen. Uit onderzoek blijkt dat verlichting in de top 5 staat van snel te nemen energiebesparende maatregelen en verlichting is aldus binnen de bouwsector van strategisch belang.

Led'n'Light is tijdens de Week van de Bouw van maandag 9 tot en met vrijdag 13 februari 2015 aanwezig in de hal van Renovatie & Transformatie. Vijf dagen waarin alle schakels van de bouw en vastgoed elkaar vinden in Utrecht. De Week is een combinatie van vakbeurzen, gala, awarduitreikingen, netwerkbijeenkomsten, festivals en congressen.

De exposantenwerving gaat binnenkort van start. De reacties vanuit de markt zijn positief, meldt marktmanager Cas Wegman van Jaarbeurs: "De formule is gebaseerd op een simpel maar doeltreffend principe: iedere doelgroep heeft zijn eigen beurs. Wij bieden met dit evenement een optimaal bereik in de bouwsector. Het is tenslotte een wezenlijk onderdeel van het bouwproces."

Volgens Wegman is de formule uitermate geschikt om laagdrempelig en eenvoudig in te stappen. De formule is vooral ook gericht op de beleving van de bezoekers. Wegman: "Bezoekers gaan we tijdens de Week van de Bouw een beleving bieden. We gaan ze in een heel andere wereld trekken. Dat doen we door de opzet van een 'lichtstraat' met exposanten die je kunt betreden door een lichttunnel. Het 'tunneleffect' trekken we door naar de opzet van de stands."
Wegman: "Onze klanten willen met al deze partijen, in al hun rollen en samenwerkingsvormen communiceren en een relatie opbouwen. Daar is deze formule uitermate geschikt voor."
 

26-06-2014 11:30

Het afgelopen jaar kochten Nederlanders ruim twee keer zoveel LED-verlichting als het jaar ervoor. De stijging is aanmerkelijk sterker dan in voorgaande jaren. De verkoop van spaarlampen nam daarentegen flink af, waardoor het totaal aantal verkochte energiezuinige lampen met 10 procent daalde.  Dit blijkt uit het jaarverslag van de stichting LightRec, namens de producenten en importeurs van verlichting in Nederland verantwoordelijk voor de inzameling en recycling. Ondanks de lagere verkopen zamelde Wecycle in 2013 in opdracht van LightRec meer verlichting in voor recycling.

De dalende trend in de verkochte aantallen verlichting werd in 2010 ingezet en is vooral terug te zien in de verkoop van spaarlampen (-35 procent) en armaturen (-12 procent). De verkoop van TL-buizen bleef vrijwel constant. Volgens LightRec is de aanhoudende daling van de verkopen mede een gevolg van de nog steeds aanhoudende crisis in de bouw. De afname in de verkoop leidt ook tot verminderde inkomsten voor LightRec, die hiermee in de inzameling en recycling, alsmede de campagnes gericht op consumenten en professionele gebruikers bekostigt.

LightRec geeft Wecycle opdracht om de inzameling en recycling van lampen en armaturen te regelen. Wecycle zamelde in 2013 opnieuw meer verlichting in dan het jaar ervoor. In opdracht van LightRec werd ruim 4 miljoen kilo afgedankte lampen en armaturen verantwoord, 2 procent meer dan in 2012. Dit is 33 procent van het gewicht van alle lampen en 21 procent van de armaturen die op de markt zijn gebracht. Jeroen Bartels, manager van LightRec, is verheugd dat de inzamelresultaten licht stijgen ondanks de dalende verkoopcijfers. “Consumenten en professionals leveren meer lampen in voor recycling. Door meer inzamelbakken neer te zetten bij de detailhandel en technische groothandels verlagen we de drempel om in te leveren.”

Toch is LightRec er volgens Bartels nog lang niet. “De nieuwe Europese richtlijn stelt als doel dat Nederland in 2019 65 procent van het gewicht aan elektrische apparaten dat op de markt wordt gebracht moet inleveren voor recycling. Bij verlichting is dat ruim het dubbele van wat we nu inzamelen. Hoewel deze doelstelling niet specifiek geldt voor een productgroep, hebben we wel de ambitie om deze doelstelling voor verlichting te behalen.”

Het bestuur van LightRec laat weten dit jaar hoog in te zetten op inzameling onder professionals, waar de meeste lampen en armaturen vandaan komen. LightRec wil dit najaar een project starten om decision makers als gebouwbeheerders en facility managers bewust te laten worden van verantwoorde lampenafvoer.

Daarnaast zet LightRec zich in om bij sloop- en renovatieprojecten meer lampen en armaturen in te zamelen. De stichting wil de verantwoorde afvoer van lampen en armaturen terugzien in het bouwbestek. Bartels: “We zien dat in de bouw nauwelijks de tijd wordt genomen voor het netjes verwijderen van lampen en armaturen terwijl dit natuurlijk wel verplicht is. TL-buizen worden nog te vaak op een onverantwoorde manier gebroken en verwijderd, daar valt echt nog een wereld te winnen. Energiezuinige verlichting bevat namelijk stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu als ze bij het restafval terechtkomen. En de verlichting kan voor meer dan 90 procent worden gerecycled.”Aantal lampen en armaturen, volgens inzameling en registratie door Wecycle.

www.lightrec.nl
www.wecycle.nl

26-06-2014 11:11

De volgende editie van LED Expo Benelux zal op 11 en 12 februari  2015 worden gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch.De organisatie noemt drie redenen om de Jaarbeurs in Utrecht te verruilen voor een nieuwe locatie:
- LED Expo Benelux gaat zich ook richten op vakbezoek uit België
- De Brabanthallen bieden LED Expo Benelux betere ondersteuning en doorgroeimogelijkheden
- De Brabanthallen bieden betere faciliteiten en condities.

"We zijn niet over eén nacht ijs gegaan. De Brabanthallen huisvest al een aantal gerenommeerde vakbeurzen en we krijgen volop steun in onze ambitie om LED Expo Benelux te  laten groeien. We hebben de overstap besproken met een aantal partijen, waaronder het IGOV, en deze hebben allemaal positief geadviseerd", aldus de organisatie.

LED Expo Benelux maakte afgelopen jaar een vliegende start.

www.ledexpo.nl


 

26-06-2014 11:00

Waldmann presenteert ViVAA een tijdloos LED-armatuur dat niet alleen de binnenhuisarchitect zal inspireren.

ViVAA is uitgevoerd met het beproefde VTL (Visual Timing Light) systeem voor biodynamische daglichtnabootsing. Daarbij is ViVAA in de woorden van Waldmann 'verassend efficiënt; dankzij een bovengemiddelde lichtopbrengst, een hoog indirect aandeel en premium LED's zijn minder armaturen nodig om ruimten compleet te verlichten'.ViVAA is niet alleen verkrijgbaar in meerdere diameters maar tevens als pendel- en opbouwversie. Waldmann is met het aanbod biodynamische verlichting uitgegroeid tot een begrip in de ouderenzorg, met name voor PG-afdelingen.
Nog voor dat ViVAA in productie is gegaan, heeft een grote zorgorganisatie in het midden van het land opdracht gegeven alle PG-woonkamers in te richten met ViVAA software en programmering voor het aansturen van het VTL-systeem.

www.waldmann.com

25-06-2014 8:00

Met trots presenteert de Stichting Living Daylights de nominaties voor de Daylight Award 2014. De kwaliteitsprijs die de voorbeeldige en innovatieve toepassing van daglicht in gebouwen bekroont, heeft deze editie weer veel belangstelling getrokken. Niet minder dan tachtig gerealiseerde projecten zijn ingezonden. Dit onderstreept het belang van daglicht in gebouwen en geeft tevens aan hoe het onderwerp steeds meer leeft onder zowel opdrachtgevers, gebouwgebruikers als ontwerpers.

 

Alle ingezonden projecten zijn besproken en gewogen tijdens een uitgebreide juryzitting op 16 juni. Daarbij is onder meer gekeken naar de relatie tussen de functie van de projecten en de ingezette daglichtmiddelen. Ook is beoordeeld in welke mate de daglichtaspecten binnen de gebouwen bepalend zijn en of daarin een optimum is bereikt in verhouding tot de architectuur en het gebruik van kunstlicht. Een zware opgave, omdat veel inzendingen van hoge kwaliteit zijn en in aard en schaal zeer uiteenlopen. Na veel vergelijken, discussiëren en evalueren is de jury niettemin unaniem gekomen tot de volgende nominaties binnen de categorie utiliteitsbouw:

 

Rotterdam Centraal Station

Onderwijscentrum Erasmus MC

Erasmus Paviljoen

Het Nieuwe Rijksmuseum

Turnzaal Nieuw Welgelegen

 

De negentien projecten ingezonden binnen de categorie woningbouw stralen eveneens veel zorg, aandacht en vakmanschap uit. Daarbij is merkbaar ook veel aandacht besteed aan de toetreding en beleving van daglicht. Toch achten de juryleden de woningbouwprojecten niet innovatief genoeg voor een Daylight Award. Wel zullen zij binnen deze categorie een aantal eervolle vermeldingen toekennen.

 

Om het daglichtgebruik ter plekke te kunnen beleven en beoordelen, zal de jury de genomineerde projecten de komende weken bezoeken. De winnaar van de Daylight Award 2014 wordt bekend gemaakt bij de prijsuitreiking op 22 september tijdens het congres Licht 2014 in het World Forum Congresgebouw in Den Haag.

www.livingdaylights.nl

23-06-2014 9:51

De Scandic hotels hebben gekozen voor de Zweedse lichtfabrikant Aura Light voor het leveren van duurzame verlichting aan 156 hotels in Scandinavië. Het 3-jarig contract heeft een omvang van ongeveer 1,6 miljoen euro.

"Dit is een belangrijke stap voor de Scandic hotels als het gaat om een duurzame bedrijfsvoering en dit helpt ons om het energieverbruik drastisch te verminderen. De Scandic hotels hadden als doel om een partner te vinden voor het leveren van hoge kwaliteit verlichting. Deze partner moest daarnaast in staat zijn om een verlichtingsoplossing te leveren die voldeed aan onze eisen op het gebied van het duurzaamheid en techniek", zegt Inger Mattsson, Director Sustainable Business, Scandic Hotels.“Wij hebben gekozen voor Aura Light, omdat zij flexibel zijn. Bovendien hebben ze een sterk sales netwerk en een hoog service niveau. Duurzaamheid is voor Aura Light belangrijk en ze beschikken over een breed assortiment energiebesparende lichtoplossingen, waaronder veel verschillende LED-producten”, aldus Mattsson.

Aura Light levert onder andere LED retrofit lichtbronnen aan de Scandic hotels, Long Life compact fluorescentielampen en LED down lights. Deze lichtbronnen zullen de bestaande verlichting vervangen en dragen bij aan een besparing op het energieverbruik en dankzij de lange levensduur zullen de onderhoudskosten worden verminderd.“Wij zijn erg trots dat de Scandic hotels hebben gekozen voor onze duurzame lichtoplossingen. De Scandic hotels staan bekend om hun duurzame bedrijfsvoering en het is daarom een eer om met hen samen te werken om hun doelstellingen te bereiken", zegt Martin Malmros, CEO Aura Light International AB.

Scandic is de grootste hotelketen in Scandinavië. Het concern heeft 228 hotels in acht landen: Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland, Duitsland, Nederland, België en Polen.

www.auralight.nl

23-06-2014 1:00

De VVE van appartementencomplex Oostmolen kwam dit jaar in contact met het Delftse installatiebedrijf Insta-LED omtrent de verlichting van de trappenhuizen in het gebouw. De VVE was hierbij op zoek naar nieuwe verlichting die niet alleen energiezuinig moest zijn, maar ook moest voldoen aan de veiligheidsnormen van het gebouw. Veiligheid is van het grootste belang, trappenhuizen en gangen moeten goed verlicht zijn met voldoende helderheid zonder reflecties om te zorgen voor een veilige doorgang.

In de oude situatie werd er gebruik gemaakt van conventionele PL-verlichting die 24 uur per dag, 7 dagen in de week (op vol vermogen) aan stond. Zeker voor trappenhuizen geldt dat de verlichting vaak onnodig veel energie kost doordat de ruimten heel onregelmatig gebruikt worden. Door middel van intelligent lichtbeheer met aanwezigheidsmelders kunnen in trappenhuizen en gangen hoge energiebesparingen gerealiseerd worden (>70 procent) doordat er alleen stroom verbruikt wordt wanneer het werkelijk nodig is.

Dit wetende is gekozen om de bestaande verlichting te vervangen door de Prolumia LED Prodisc. Het armatuur beschikt over een microwave/daglicht sensor, waarbij het detectiebereik, de brandduur en het lichtniveau instelbaar zijn. Binnen het appartementencomplex brand de Prolumia LED Prodisc overdag en ’s avonds op 20 procent van het vermogen, waarbij de sensoren beweging herkennen en de verlichting automatisch op 100 procent vermogen gaan branden.

De Prolumia Prodisc armaturen zijn inmiddels geïnstalleerd en functioneren volgens de leverancier naar tevredenheid.

www.nedelko.nl

12-06-2014 13:57

Arpalight introduceert een collectie producten die licht en akoestiek combineren. De akoestische lichtpanelen van de lichtproducent bieden twee oplossingen ineen. De panelen worden onder de naam Alpa op de markt gebracht. LED-licht in combinatie met geluidsabsorptie. "Ook kan het akoestische lichtpaneel een fraaie rol in het interieur spelen, dankzij de slanke uitvoering en de keuze uit meerdere kleuren vilt", aldus Arpalight.www.arpalight.nl


 

11-06-2014 12:20

Het Haagse bedrijf The Green Energy Company (TGEC) maakt bekend officieel partner te zijn geworden van Klimaatfonds Haaglanden. “Door toetreding van The Green Energy Company aan ons Klimaatfonds, levert zij een waardevolle bijdrage aan onze missie”, aldus Robert van Lente van Klimaatfonds Haaglanden.

The Green Energy Company levert met energiezuinige LED-verlichting een substantiële bijdrage aan de doelstellingen van het Klimaatfonds door een CO2 reductie van 60-90 procent te realiseren. "LED is de efficiëntste manier om CO2 te reduceren op het gebied van verlichting. LED bevat bovendien geen milieubelastende stoffen (zoals in spaarlampen, TL T5 en TL T8) en is voor 99 procent recyclebaar", aldus Mattijs Uittenbroek, directeur van TGEC.

The Green Energy Company richt zich niet alleen op de ontwikkeling van hoogwaardige LED-verlichting. Zij houdt zich ook bezig met de ontwikkeling van emissiereducerende en brandstofbesparende oplossingen voor de industrie- en transportsector. Allemaal met hetzelfde doel: het creëren van een beter leefklimaat. TGEC ontwikkelt de LED-lampen zelf en heeft daardoor voor elke lichtbron een passend LED-alternatief. Uittenbroek: “ Werkelijk elke lichtbron is vanaf nu dus te vervangen door een energiezuinige variant. De weg naar verduurzaming is vrij", vertelt Uittenbroek.

“Onze missie is een bijdrage te leveren aan een schoner milieu. Deelname aan Klimaatfonds Haaglanden is dan ook een mooie en logische stap voor ons. Wij hebben ontzettend veel zin om Klimaatfonds Haaglanden te helpen haar doelstellingen te realiseren", vervolgt de TGEC-directeur.

Het Klimaatfonds zet zich in voor een klimaatneutrale stad in 2040 en vraagt organisaties overheden en huishoudens om klimaatneutraal te worden door voor elke ton CO2-uitstoot 20 euro in het fonds te storten. Het fonds gebruikt dat geld om financiële ondersteuning en expertise te geven aan projecten gericht op CO2-reductie. Het fonds richt zich in eerste instantie op maatschappelijke organisaties, zoals sportverenigingen, cultuurinstellingen, organisaties voor het welzijn van mens en dier en onderwijsinstellingen. Het Klimaatfonds biedt organisaties financiële steun en een netwerk van (klimaat)deskundigen.

09-06-2014 9:30

De Promotiedag Duurzame Verlichting die recentelijk werd gehouden in de Ghelamco arena te Gent (België) was een groot succes. Dat meldt de organisatie van het evenement, de organisatie Groen Licht Vlaanderen.

"Weliswaar vond het evenement plaats bij te lage temperaturen vanwege de combinatie van het slechte weer en de nieuwe brandveiligheidseisen die werden opgelegd aan de locatie, maar de 350 aanwezigen bleven desondanks toch uitermate enthousiast dankzij de boeiende lezingen, de contacten met de standhouders, de netwerking, de productinnovaties, maar zeker ook dankzij de rondleidingen doorheen de arena die echte ontdekkingstochten bleken te zijn", stelt een woordvoerder. "Opmerkelijk waren alvast de vele primeurs - zowel in de onderwerpen van de lezingen als in de productvoorstellingen op de stands."

De woordvoerder benadrukt dat er ook volgend jaar weer een dergelijke evenement gehouden zal worden. Meer informatie is te vinden op de website van het Laboratorium voor Lichttechnologie in Leuven.

www.lichttechnologie.be

05-06-2014 11:18

Norschoten is een verpleeghuis dat allerlei vormen van zorg biedt in Barneveld en Garderen. Norschoten, officieel Stichting Christelijk Verpleeghuis Norschoten, heeft onlangs het verpleeghuis 'Klaverweide' de linkervleugel laten renoveren, waarbij ook de verlichting is vervangen.Om energiekosten te verlagen en het lichtniveau, indien nodig, te verhogen tot 700 lux, is gekozen om de oude TL-verlichting te vervangen door LED-inlegarmaturen van Disano, de 840 LED Panel, met DALI."Het resultaat mag er zijn. Bewoners en personeel zijn erg te spreken over de nieuwe LED-verlichting en kunnen door het hogere lichtniveau alles veel beter zien. Bovendien bespaart het verpleegtehuis met deze LED-verlichting meer dan 50 procent aan energie", aldus Attiva.

Installateur: Leertouwer Elektrotechniek
Adviseur: Nijs Lichtprojecten
Leverancier: Attiva

www.attiva.nl

05-06-2014 11:10

Het gedachtegoed van de Dutch Green Building Council (DGBC) en de Stichting Living Daylights (SLD) vertoont veel overeenkomsten. Reden voor beide partijen om per 1 juni een samenwerking aan te gaan.

Zowel de DGBC als SLD richten zich op gezondheid en comfort in gebouwen. Beide willen kennis en inspiratie samenbrengen om de markt ervan te overtuigen dat investeren in gezonde gebouwen met veel daglichttoetreding loont.

Om het partnerschap kracht bij te zetten is directeur Annemarie van Doorn ambassadeur van de Stichting Living Daylights geworden. SLD-oprichter Atto Harsta neemt deel in de DGBC-werkgroep over Gezonde Gebouwen. Hiermee kan zijn door de jaren heen opgedane kennis optimaal benut worden.

Van Doorn: “Fijn dat Atto toe is getreden in onze werkgroep. We hebben als doel om best practices te delen en in de toekomst een Quick Scan Gezonde Gebouwen te realiseren. Hiermee kunnen we gezondheid stevig verankeren in Breeam-NL.”
Ook Harsta is content met de samenwerking. “We zijn met de stichting inmiddels 10 jaar actief met het promoten van daglicht voor gezonde gebouwen en vitale gebruikers. Het is geweldig dat de Dutch Green Building Council dit onderstreept. Ik verheug me op een langdurige samenwerking.”

De DGBC en SLD gaan naast kennis ook content uitwisselen die op elkaars website wordt geplaatst. In de toekomst wordt het partnerschap verder uitgewerkt.

www.livingdaylights.nl
www.dgbc.nl

04-06-2014 8:30

Steeds meer winkels zetten een inzamelmeubel voor energiezuinige lampen neer. In het eerste kwartaal van 2014 steeg het aantal winkels met een inzamelmeubel met 23 procent naar 2237. Stichting LightRec - in Nederland opdrachtgever voor de inzameling en recycling van lampen - juicht deze toename toe. Door de stijging van het aantal inzamelpunten kunnen consumenten hun kapotte lampen bij steeds meer winkels kwijt. En dat verlaagt de drempel om in te leveren flink, aldus LightRec.

In de maanden januari, februari en maart plaatsten veel elektronicaketens waaronder BCC, EP, Expert  en H.I.M. retail (bekend van De Harense smid, It’s en Mikro Elektro) inzamelmeubels voor oude lampen in hun winkels. Hiermee staat de teller van het aantal winkelketens dat een inzamelmeubel heeft op 31. Al 22 andere winkelketens, waaronder Blokker, Jumbo en Gamma, hadden vorig jaar al een inzamelmeubel van uitvoeringsorganisatie Wecycle op de winkelvloer staan, apart of als onderdeel van een inzamelstraat voor lampen, batterijen en kleine elektrische apparaten.

Hiermee gaan deze ketens een stap verder dan hun wettelijke verplichting, waarbij ze een oude lamp voor recycling moeten aannemen bij aankoop van een nieuwe. Winkeliers kiezen bewust voor een extra service aan de consument, zegt Jeroen Bartels, manager van LightRec. “De drempel voor consumenten om hun oude lamp in te leveren wordt veel lager als ze deze bij de winkel om de hoek kunnen inleveren. De gemeentelijke milieustraat is voor het inleveren van een spaarlamp veel minder aantrekkelijk, omdat deze vaak ver weg is. Daarom is het plaatsen van een inzamelmeubel voor lampen bij winkels waar de consument vaak komt, een veel betere optie.”

Ook al is de oorspronkelijke doelstelling van het bestuur van LightRec voor 2014 nu al gehaald, het ultieme doel is nog niet bereikt. “Onze wens is dat alle grote supermarktketens inzamelmeubels voor lampen plaatsen. Nu Jumbo en andere supermarkten meedoen, neemt de druk op de achterblijvers toe. Zij verkopen honderdduizenden lampen per jaar, het zou goed zijn als de consument ze ook daar gemakkelijk in kan leveren.”

Ondanks deze positieve trend zijn er overigens nog steeds winkelketens die zich niet aan de wettelijke verplichting houden om bij de verkoop van nieuwe lampen oude, afgedankte lampen in te nemen. Dat bleek uit onderzoek door de Consumentenbond dat LightRec in maart van dit jaar publiceerde. Vooral warenhuizen kwamen minder goed uit de test. LightRec heeft de ambitie om ook deze detaillisten aan haar zijde te krijgen en zal hier de komende tijd samen met Wecycle op inzetten.Energiezuinige verlichting kan voor meer dan 90 procent worden gerecycled.

www.lightrec.nl

02-06-2014 8:30

Luceplan heeft een prestigieuze designprijs in de wacht gesleept. De Italiaanse lichtfabrikant ontving voor de lamp Counterbalance van ontwerper Daniel Rybakken de zogenoemde Compasso d’Oro Award, die wordt uitgereikt door de Italiaanse Associatie voor Industrie (ADI).

Volgens Luceplan is de prijs een hernieuwd bewijs voor het feit dat het bedrijf op een excellente manier aanwezig is in de lichtwereld. "We zijn er erg trots op de Compasso d’Oro te ontvangen voor de lamp Counterbalance”, aldus Patrizia Vicenzi, General Manager bij Luceplan. “Dit is al de zesde award die wij ontvangen. Eeerder kregen we de prijs ook voor de D7, de Lola, de Metropoli, de Mix en de Hope."

De Compasso d’Oro werd al in 1954 voor het eerst uitgereikt en geldt in Italië als één van de meest vooraanstaande ontwerpprijzen. Luceplan ontving de prijs op 28 mei jl.

www.luceplan.it


 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >