Nieuws


30-05-2014 8:00

Met oog op het aanstaande Hemelvaart-weekend heeft de jury besloten de deadline voor het indienen van projecten voor de Daylight Award 2014 te verlengen tot vrijdagmiddag 6 juni 13.00 uur. De jury komt daarmee tegemoet aan de vraag van architecten en andere organisaties.

Projecten kunnen in twee categorieën meedingen naar de prijs: woningbouw en utiliteitsbouw. De categorieën worden breed ingezet en kunnen zowel nieuwbouw, renovatie of transformatieprojecten betreffen van woningen, kantoorgebouwen, boerderijen, kerken, scholen, ziekenhuizen, et cetera.

De Daylight Award wordt dit jaar op 22 september 2014 uitgereikt tijdens het internationale congres Licht 2014 in het Congresgebouw World Forum in Den Haag.

www.livingdaylights.nl/awards.

28-05-2014 12:25

Een acquisitie in de Noord-Europese markt voor daglichtoplossingen, ventilatieproducten en systemen voor rook-  en warmteafvoer: met ingang van 21 mei heeft de in heel Europa actieve JET-Group (Oost-Westfalen, Duitsland) 100 procent van de aandelen in de onderneming Domex Ovenlys (Kongerslev, Denemarken) overgenomen.

 

Tot nu toe behoorde de in 2003 opgerichte onderneming tot de Winther Holding, die eveneens in Kongerslev gevestigd is. De overname is in lijn met de groeistrategie van JET op de Noord-Europese markt en moet de klanten een betere service en een breder productassortiment bieden.

 

Reeds in 2012 verschafte de JET-Group zich toegang tot de Noord-Europese markt door de overname van de Deense onderneming Multi-Lite (Ringsted). Sindsdien worden via het zuiden van Denemarken alle belangrijke JET-producten in heel Scandinavië verkocht, zoals bijvoorbeeld lichtkoepels en lichtstraten, ventilatieproducten en systemen voor rook- en warmteafvoer (RWA). Deze worden overwegend ingezet in industriële, commerciële en openbare bouwprojecten.

 

Met de huidige overname van de onderneming Domex Ovenlys (Kongerslev) in het noorden van Denemarken verbetert de JETGroup haar marktpositie nog verder.  “Gezamenlijk kunnen Domex Ovenlys en Multi-Lite nog beter en sneller voldoen aan de wensen van de klanten ter plaatse", legt Geert Kessels, directeur van de JET-Group uit. "Zo zijn wij van plan met deze beide firma's één geïntegreerd, klantgericht bedrijf in Denemarken te vormen, dat gespecialiseerd is in daglichtproducten met RWA en natuurlijke ventilatie. De huidige verkoop- en distributiecentra van Domex in Kongerslev en Multi-Lite in Ringsted bieden daarvoor op basis van hun geografische ligging een excellente uitgangspositie."

 

Ole Mølgaard, voorzitter van de raad van commissarissen van Winther Holding A/S, vult aan: "Wij zijn zeer tevreden, dat Domex nu tot een grote onderneming als de JET-Group behoort. Met deze nieuwe eigenaar zal Domex, samen met Multi-Lite, zich verder kunnen ontwikkelen." Henrik Lauridsen, die tot nu toe directeur van Domex Ovenlys

was, zal daarbij de gezamenlijke activiteiten van Multi-Lite en Domex Ovenlys vanuit Kongerslev gaan leiden. "Wij zijn blij dat de JET-Group, een van de toonaangevende Europese fabrikanten, onze onderneming heeft overgenomen. Met haar ervaring en kennis opent de JET-Group voor ons geheel nieuwe mogelijkheden op de Noord-Europese markt", aldus Henrik Lauridsen.

 

In het lopende jaar 2014 worden de activiteiten net als voorheen door Multi-Lite en Domex voortgezet. "Over de verdere planning en alle relevante details bij de komende veranderingen vanaf 2015 zullen wij onze klanten en onze partners tijdig informeren", verklaart Lauridsen.

www.jet-bik.nl

28-05-2014 12:09

Na vorig jaar de Wild Card prijs te hebben gewonnen met de lamp Rocket, heeft Concept 74 dit jaar beslag gelegd op de eerste prijs van de beurs Design District met de nieuwe lamp Elements.De jury met als voorzitter Paul Linse (studio Linse) kwam tot het volgende oordeel: 'Een prachtig Nederlands product waar een aantal juryleden direct toepassing voor zag in projecten. Eindeloos variabel in toepassingen; industrieel en warm, technisch en huiselijk. Een classic?'.


http://www.concept74.nl/

28-05-2014 10:54

De gemeente Stadskanaal en CityTec hebben op woensdag 21 mei een contract ondertekend voor het vervangen van de bestaande openbare verlichting in het centrum van Musselkanaal (gemeente Stadskanaal) door duurzame LED-verlichting, die wordt gevoed door een bijna 2 kilometer lang gelijkspanningsnet. Stadskanaal is hiermee de eerste gemeente in Nederland met een gelijkspanningsnet.

In totaal plaatst CityTec 44 nieuwe lichtmasten met LED-armaturen in het centrum. Twaalf hiervan hebben een ‘huid’ van zonnepanelen met bovenop een windmolentje. Door de nieuwe lichtmasten wordt het plein beter verlicht dan voorheen het geval was. Op het dak van de muziekkapel die op het plein staat komen zonnepanelen. Verder zal het centrum dynamisch verlicht en gemonitord worden zodat de verlichting naar wens kan worden aan- en uitgeschakeld en eventuele storingen snel zijn te verhelpen.

De voordelen van LED-verlichting – minder verbruik en een langere levensduur – zijn al langer bekend. Maar juist de combinatie met duurzame opwekking, gelijkspanning en intelligente besturing is uniek: hierdoor wordt de verlichting niet alleen duurzamer, maar ook slimmer. Bijvoorbeeld omdat iedere lamp apart en vanaf afstand gedimd en gecontroleerd kan worden. Zo kan de verlichting ’s nachts of in het weekend worden gedimd, maar indien nodig wel plaatselijk maximaal licht geven bijvoorbeeld bij calamiteiten. Meer voordelen voor de gebruikers van het dorpscentrum zijn dat dit gelijkspanningsnet minder storingsgevoelig is dan een gangbaar laagspanningsnet.

CityTec, onderdeel van Joulz, is gespecialiseerd in het beheer en onderhoud van openbare verlichting, verkeersregelinstallaties en andere systemen in de openbare ruimte. Daarnaast adviseert zij gemeenten, provincies en andere wegbeheerders op het gebied van verduurzaming, energiebesparing en intelligente openbare verlichting.Wethouder Roelof Plieger (links) van de gemeente Stadskanaal en Geert Meijer, directeur CityTec, bekrachtigen de overeenkomst met een handdruk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26-05-2014 8:30

Anneloes de Koff en Iris van den Brink van de TU Delft hebben met hun project ‘The Swipe’ een tweede prijs gewonnen tijdens de eerste editie van de Velux International Design Award (VIDA). De prijs die werd uitgereikt op de Design Academy in Eindhoven, bestaat naast de eer uit een geldbedrag van 2500 euro.

De winst ging naar Hyunjeong Kim van de Berlin University of the Arts in Duitsland voor haar project ‘Ferro Fluid Scales’. Zij ontving naast een trofee in de vorm van een gloeilamp een bedrag van 6000 euro. De jury beloonde Hyunjeong Kim met de hoofdprijs voor haar ”uitgebreide en innovatieve oplossing voor dakramen”. Volgens de jury is Ferro Fluid Scales "een project dat een hoge mate van innovatie toont en visie heeft. Ook Technisch gezien is het een zeer slimme en geavanceerde oplossing die een nieuwe manier van denken over raamdecoratie laat zien."

De tweede prijs ging dus naar Iris van den Brink en Anneloes de Koff van de Technische Universiteit Delft. Zij verklaren hun geleidelijke zonweringssysteem project The Swipe als volgt: "Naast een mooi, esthetisch effect is ons ontwerp door zijn eenvoud goed uitvoerbaar. Alle verschillende onderdelen van The Swipe zijn gestandaardiseerde elementen wat productiekosten laag houdt. We vinden dat dit in lijn ligt met de visie van de Velux Groep om geweldige ontwerpen voor iedereen toegankelijk te maken." De jury vond het project "een zeer eenvoudige maar krachtige en innovatieve oplossing. Vooral de binnen/buiten-oplossing toont op een interessante manier aan hoe het licht kan worden gemanipuleerd."

Naast de twee winnaars presenteerden ook de overige vijf genomineerden van designscholen uit Spanje, Polen, Duitsland en Hongarije tijdens de uitreiking hun prototypes en werden zij gehuldigd met een certificaat van eervolle vermelding. Jurylid Peter Zec, oprichter van de prestigieuze red dot design award vertelt: “Ook de eervolle vermeldingen zijn zeer interessante oplossingen. We hebben het gebruik van nieuwe en spannende technologieën gezien, zoals het gebruik van daglicht als een nachtelijke energiebron, maar ook duurzame technische oplossingen met veel inspiratie uit de natuur”.

De Velux International Design Award is opgericht om aankomende ontwerpers voor raamdecoratie voor dakramen, de grenzen op te laten zoeken op het snijvlak van design en technologie. De Velux Groep nodigde studenten uit hun ideeën in te dienen over de toekomstige vormgeving en samenstelling van raamdecoratie. Deelnemers uit meer dan 20 Europese landen hebben hun werk ingestuurd dat door de jury werd beoordeeld op basis van de criteria: 'innovatie', 'betere kwaliteit van leven', 'duurzaamheid' en 'marktpotentieel’.

Een impressie van de prijsuitreiking is hier te zien.

www.velux.nl

24-05-2014 9:30

Modular Lighting Instruments heeft zijn showroom in Kopenhagen volledig vernieuwd. De update gebeurde in samenwerking met Archiv architecten, die de ruimte een bijzondere invulling gaven en het - doorgaans saaie - concept showroom op een architecturale manier benaderden.

Ze zorgden ook voor enkele knipogen naar het surrealisme, het nieuwe Modularthema. De vernieuwde showroom was voor het eerst te bezoeken tijdens 3 Days of Design, de Deense designdriedaagse die liep van 22 tot 24 mei.

De showroom van Modular in Kopenhagen is ondergebracht in Pakhus 48, een voormalig opslagpand van 3.000 vierkante meter met een breed terras en een geweldig uitzicht over de haven en de skyline van de Deense hoofdstad. In het gebouw komen acht designmerken samen, wat van het pakhuis de ideale hang-out maakt voor architecten, journalisten en designlovers: bij één bezoek ontdekken ze hier heel wat moois. De acht merken zijn - naast Modular - Fritz Hansen, GRID, Luceplan, Erik Jørgensen, Vola, Kvadrat en Montana.

De ruimte die Modular inneemt, is in de vernieuwde showroom verdubbeld naar 160 vierkante meter. De architecten vertrokken niet vanuit de bestaande indeling, maar creëerden een autonoom volume in de ruimte, een referentie aan The Listening Room van Magritte, waarbij een gigantische appel zich in een kamer bevindt. Het gecreëerde volume lijkt vanuit vogelperspectief op het oneindigheidssymbool, wat dan weer een verwijzing is naar Swans, een houtsnede van Escher dat de binnen- en buitenwereld verbindt in één vloeiende en oneindige beweging.

“Het silhouet van de nieuwe structuur is een logo op zich”, vertellen Ralf Van der Donck en Carmen Cattoir van het architectuurbureau. Het refereert met zijn scherpe hoeken zowel aan het logo van Modular als aan de boeg van een schip, wat dan weer een verwijzing is naar de nabijgelegen haven.”

www.supermodular.com

22-05-2014 11:35

Giel Beelen heeft het wereldrecord radio maken verbeterd. Maandag 12 mei begon de dj aan zijn poging en 198 uur later was het zo ver: het oude wereldrecord was met 8 uur verbeterd. Deze prestatie kwam tot stand met begeleiding van FluxPlus en de lichtinstallatie van Light Technology Nederland.Aan het wereldrecord radio maken zijn door de Guinness World Records vele regels verbonden. Zo moest Beelen elk gedraaid nummer zelf aan- of afkondigen, mocht hij geen co-presentator hebben, alles zelf presenteren, de studio niet verlaten en studiogasten mochten maximaal 1 minuut aan elkaar praten. Daarnaast leverde elk uur presentatie 5 minuten rustpauze op, die de dj mocht opsparen. In de praktijk kwam dit neer op drie keer 2,5 uur slaap en twee powernaps per dag van een kwartiertje.

Dit alles betekent enorme aanslag op het lichaam, hetgeen zonder goede begeleiding kan leiden tot hallucinaties, depressies en suikerziekte. Om de populaire dj fit te houden en de medische gevaren tegen te gaan, moest het slaap-waakritme van Beelen aangepast worden. FluxPlus en Light Technology Nederland hebben hierbij geholpen. Zo werd tijdelijk een speciale lichtinstallatie in de studio geplaatst en kreeg Beelen een persoonlijk begeleidingsplan overeenkomstig de criteria van de Guinness World Records. Toine Schoutens van Fluxplus zag vervolgens persoonlijk toe op de gesteldheid van Nederlands bekendste radio dj.Via de dynamische LED-verlichting van IsyLED kon het slaap-waakritme van Beelen aangepast worden. Dynamische LED-verlichting kan de prestaties van mensen aanzienlijk verbeteren en heeft toepassingen in de zorg, school, kantoor, sport enzovoort. De kennis van FluxPlus en Light Technology Nederland in deze gebieden is gebundeld.

Zo werd voor de gehele poging een intelligent lichtplan opgesteld. De LED-verlichting in de studio kon worden aangepast aan het slaap-waakritme van Beelen. Om hem wakker te houden, werd via de LED-verlichting het daglicht nagebootst en als een rustmoment of slaapperiode naderde werd de LED-verlichting steeds verder gedimd en van kleur veranderd.

Door het licht te dimmen vlak voor het rustmoment gaat de productie van melatonine in het lichaam omhoog, waardoor Beelen slaperiger werd. In alle andere momenten onderdrukte het felle en blauwe licht de aanmaak van melatonine. Via deze lichttherapie kon de dj optimaal gebruik maken van zijn rustmomenten en toch fit blijven gedurende zijn uitzending met het wereldrecord als gevolg.

FluxPlus is een consultancybedrijf gespecialiseerd in ‘gezonde verlichting’. Light Technology Nederland is de producent van IsyLED en exclusieve distributeur van IsyGLT

www.light-technology.nl

22-05-2014 10:03

Het Oostelijk Zwembad in Rotterdam - een rijksmonument uit 1932 - is onlangs gerenoveerd en in oorspronkelijke staat teruggebracht. In opdracht van Koninklijke Woudenberg Ameide heeft JET BIK vier nieuwe lichtstraten over de glazen plafondtegels geplaatst.

De oude glazen plafondtegels waren poreus geworden waardoor lekkage ontstond. JET BIK werd gevraagd een nieuwe waterdichte afdichting te creëren. Deze lichtstraten moesten zo helder mogelijk zijn - met een zo groot mogelijke stramienmaat - maar wel voldoen aan de sterkte-eisen in verband met sneeuw- en windbelasting. De gebogen lichtstraat heeft een flinke afmeting van 11,35 meter breed bij 27,5 meter lang.  De drie zadelkappen hebben een afmeting van 4,5 meter bij 15,5 meter. De samenwerking heeft geresulteerd in een restauratie, waarbij de karakteristieke glazen plafondtegels zichtbaar zijn gebleven.(Foto: Luuk Kramer)

Ontwerpen met daglicht is vormgeven in glas en kunststof. Het heeft een onmiskenbare invloed op de architecturale uitstraling van de ruimte of een gebouw. Ook draagt ontwerpen met daglicht bij aan een beter binnenklimaat. Het zorgt voor contact met de natuur. Voor het beleven van het dagritme waardoor mensen zich beter gaan voelen. JET BIK wil hier maximaal aan bijdragen met zijn daglichtoplossingen. Voor architecten en (licht)vormgevers is onder andere een schetsboek ontwikkeld dat vormen met techniek combineert en aansprekende voorbeelden van projecten toont.  Dit schetsboek kan aangevraagd worden via de website ondeaan dit artikel.

www.jet-bik.nl

18-05-2014 8:40

"LED-verlichting blijft de absolute winnaar van alle lichtbronnen", aldus aanbieder Niko. "Geen enkel type is energiezuiniger. Bovendien gaan ledlampen ook heel lang mee voor hun intensiteit vermindert: 20 jaar bij 4 branduren per dag." Het bedrijf zet daarom volledig in op LED met een volledig assortiment aan 'kwalitatieve en veelzijdige LED-strips, profielen én innovatieve bedieningen'.

"De kleur van het licht heeft een enorme invloed op de sfeer van je ruimte. Warm wit licht zorgt voor gezelligheid, terwijl koud wit licht  heel functioneel is. Bij Niko kun je kiezen tussen LED-strips met koud, warm of neutraal wit of met wit licht, dat je aanpast naargelang de stemming of omstandigheden. Heb je vrienden op bezoek, dan kies je voor een wat warmere verlichting. Moet je ’s middags thuiswerken, dan kies je beter voor koud licht. Ook handig als je nog niet weet hoe je je interieur wil inrichten; je past de kleur van de verlichting eenvoudig aan." Daarnaast beschikken de LED's volgens Niko over een heel goede kleurweergave (CRI), wat betekent dat de kleur van het interieur helemaal tot zijn recht komt.

Ook levert het bedrijf kleurige LED-strips: "Een paars accent rond de spiegel, een vlammend rode lichtlijn richting badkamer met RGB LED-strips bezorg je elke ruimte een kleurrijke touch. Naast de traditionele RGB-versie, waarbij je zo goed als oneindig veel kleurschakeringen met rood, groen en blauw realiseert, introduceert Niko ook een gloednieuwe RGBW-ledstrip. Die combineert rode, groene en blauwe LED's met warmwitte. Zo kun je spelen met zachtere kleurschakeringen én alle soorten wit."

Voorts introduceert het bedrijf bedieningspanelen voor LED en nieuwe profielen en covers. "Omdat LED-strips ook steeds vaker als directe verlichting gebruikt worden en omdat gebruikers de LED's vaak wat willen beschermen, lanceert Niko nu ook vijf nieuwe profielen met architecturale look. De profielen zijn geschikt voor zowel op- als inbouw. Met de transparante en matte covers schep je telkens een andere sfeer. Zo creëer je, door gebruik te maken van matte covers, op de juiste profielen ook mooie egale lichtlijnen waarbij het typische punt- en verblindingseffect van LED's verdwijnt. De profielen zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium en beschikbaar in lengtes van twee meter. Je kunt ze makkelijk op maat zagen."

www.niko.eu

16-05-2014 8:17

Onder de noemer Duurzaam Verlicht hebben de Nederlandse Licht Associatie (NLA) en Stichting LightRec een online kennisplatform voor de verlichtingsbranche en voor professionele gebruikers van verlichting in het leven geroepen. Door middel van blogs van tientallen vooraanstaande experts uit de sector willen de initiatiefnemers kennis en expertise delen rondom het gebruik en de inzet van een nieuwe generatie (duurzame) verlichting.

Het doel is de sector verder te professionaliseren en voor te lichten over de laatste ontwikkelingen over nieuwe lichttoepassingen. Duurzaam Verlicht viert de officiële lancering van het platform de komende week met dagelijks een eenmalig blog van prominente persoonlijkheden waaronder Jacqueline Cramer (USI), Ineke Dézentje (FMI) en Titia Siertsema (Uneto-Vni) die vanuit hun functie veel van doen hebben met de branche.

Het kennisplatform informeert en inspireert bezoekers aan de websites van LightRec en de NLA over de belangrijkste ontwikkelingen rondom verlichting in de meest brede zin van het woord. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer lichttoepassingen binnen bepaalde sectoren, onderzoeksuitkomsten over de voordelen van nieuwe verlichting en de uitdaging die de hedendaagse verlichting met zich meebrengt. "Zo levert de nieuwe generatie lichtbronnen inmiddels een energiebesparing op van 40 tot 80 procent. Maar ook valt te denken aan best practices rondom de toepasbaarheid van nieuwe verlichting. Nieuwe lichttechnologieën kunnen leerlingen helpen hun prestaties te verhogen en dragen bijvoorbeeld bij aan het verhogen van het veiligheidsgevoel op een donker treinperron."

Een ander actueel onderwerp voor professionele gebruikers is de verantwoorde verwijdering van lampen, en de inzameling en recycling ervan. Er valt namelijk nog een wereld te winnen op dit vlak: momenteel wordt slechts 35 procent van de lampen die vrij komen vanuit het professionele circuit verantwoord ingezameld. Onwetendheid binnen de branche is in de meeste gevallen de achterliggende reden.

Jeroen Bartels, directeur van LightRec en een van de initiatiefnemers van Duurzaam Verlicht: “De ontwikkelingen op het gebied van verlichting gaan razendsnel. Het is voor de lichtbranche en de professionele gebruikers belangrijk om bij te blijven, door kennis met elkaar te delen en elkaar te inspireren. Stilstand is achteruitgang, maar daar is gelukkig geen sprake van. Het vergt wel meer inspanningen vanuit de branche om geïnformeerd te blijven.”  

Jentske Kooistra, branchemanager van de NLA vult aan: “Naast de technische ontwikkeling volgen de innovaties op het toepassingsgebied elkaar ook in rap tempo op. Om optimaal te kunnen profiteren van de mogelijkheden van de nieuwe generatie verlichting is het belangrijk om kennis met elkaar te delen en te leren van de ervaringen van specialisten. De NLA ziet dit platform dan ook als een belangrijke aanvulling op de informatie die al binnen de branche voorhanden is.”

Duurzaam Verlicht heeft al een groep van bijna dertig experts aan zich weten te binden die regelmatig een bijdrage willen leveren aan het platform in de vorm van blogs.

15-05-2014 9:35

De Zweedse lichtfabrikant Aura Light introduceert een nieuwe LED retrofit lichtbron ter vervanging van T8 fluorescentielampen. Deze lichtbron is ontwikkeld om een snelle en eenvoudige oplossing te bieden voor energiebesparing in bestaande T8-armaturen met conventioneel vsa. De Aura EasyT8 Long Life is speciaal geschikt voor koude omgevingen of daar waar veelvuldig geschakeld wordt.

De Aura EasyT8 Long Life is volgens de fabrikant 'een zeer efficiënte LED T8 retrofit lichtbron, die voor uitstekende energie-efficiëntie en een hoge lichtkwaliteit zorgt. De levensduur bedraagt tenminste 40.000 branduren (bij 70 procent lichtstroom en maximaal 10 procent uitval, Ta 25 graden Celsius), aldus Aura Light, dat op deze lichtbron een garantie van 5 jaar biedt.De Aura EasyT8 Long Life is bedoeld voor toepassing in koelruimtes, kantoren, supermarkten, retail en als lichtreclame. “Met deze hoogwaardige LED retrofit is het mogelijk om op een snelle manier lichtinstallaties te upgraden naar de nieuwste LED-technologie. De Aura EasyT8 Long Life biedt energiebesparende verlichting zonder dat u te maken krijgt met kostbare installatiekosten”, zegt Martin Malmros, CEO Aura Light International AB.

De Aura EasyT8 Long Life heeft een lampvoet, die 90 graden te roteren is in beide richtingen, waardoor het mogelijk is om na installatie het licht op de juist plaats te richten. De lichtbron beschikt over een geïntegreerde warmteafvoer en heeft een interne driver. De T8 is verkrijgbaar in de kleurtemperaturen 3000 Kelvin, 4100 Kelvin en 5000 Kelvin.

www.auralight.nl


 

14-05-2014 8:51

Sharp Europe betreedt de markt voor LED-verlichting in de Benelux, zo laat het bedrijf vandaag weten. Sharp lanceert 46 LED-producten in vijf productreeksen voor winkelpanden en industriële ruimtes.

"De armaturen beschikken over de Zenigata (COB) multichip-LED van Sharp, waardoor verlichtingsontwerpers, architecten en elektriciens optimaal gebruik kunnen maken van de voordelen van LED", stelt een woordvoerder van het electronicaconcern.

HAYU

Baudik de Vries, Country Manager Solar Modules & LED Lighting: “We zijn verheugd LED-verlichting in de Benelux te lanceren. Sharp heeft ruim 45 jaar ervaring op het gebied van LED-technologie, zowel in de wereldwijde levering van individuele componenten als in de levering van complete armaturen. We zijn er van overtuigd dat dit het juiste moment is om deze producten in de Benelux te introduceren.”

HAYU

“LED-technologie bevindt zich in een belangrijke fase van haar ontwikkeling. De efficiëntie neemt steeds verder toe en investeren in de toepassingen wordt steeds interessanter. Nu Sharp de markt betreedt, wordt LED-verlichting nog interessanter voor klanten die een energiebesparend alternatief zoeken dat beter presteert dan andere verlichtingssystemen.”

YUJI

Sharp is klaar voor de introductie in de Benelux en zoekt nu distributiepartners met ervaring in LED-verlichting voor de industriële sector en de retail. Sharp biedt standaard 5 jaar garantie op alle LED-verlichtingsproducten en diverse financieringsmogelijkheden. Naast de vijf productreeksen waarmee Sharp nu de Europese markt betreedt, volgen in de loop van dit jaar nog vele innovaties op het gebied van LED-verlichting. In Hamburg is een speciaal kenniscentrum ingericht ter bevordering van de verdere markt- en productontwikkeling.

YUNA

Sharp lanceert 46 producten in vijf productreeksen: de YUJI en HAYU voor winkels, de TADA en KATO voor industriële ruimtes en de YUNA, die geschikt is voor beide sectoren.

www.sharp.eu

13-05-2014 9:00

Onder voorzitterschap van Koen van Velsen beoordeelt een vakkundige jury dit jaar de winnaars van de Daylight Award die op 22 september 2014 bekend zullen worden gemaakt tijdens het congres Licht 2014 in Congresgebouw World Forum in Den Haag.

Met de Daylight Award wil de stichting gerealiseerde projecten waarin het samenspel tussen architectuur en dag- en kunstlicht tot een vernieuwend en vitaliserend gebouwconcept heeft geleid onder de aandacht brengen. Uiteindelijke doel is om opdrachtgevers en ontwerpers te stimuleren om daglichttoepassingen integraal in het ontwerp van een gebouw mee te nemen met als doel het creëren van gezondere gebouwen.

De vakkundige jury staat dit jaar onder leiding van voorzitter Koen van Velsen en bestaat verder uit twee voormalig Daylight Award winnaars, Francesco Veenstra van Mecanoo en Lars Courage van Courage Architecten. Daarnaast nemen Solmaz Esmailzadeh, lichtspecialist bij ARUP, Paul van Bergen, directeur van DGMR, Peter de Winter, Hoofdredacteur ArchitectuurNL en Bouwwereld bij Eisma Media en Sander Mirck van Mirck Architecture, namens de Stichting Living Daylights, plaats in de jury.

Projecten kunnen nog tot 1 juni 2014 in de twee categorieën woningbouw en utiliteitsbouw meedingen naar de prijs. Deze categorieën worden breed bekeken en kunnen zowel nieuwbouw, renovatie- als transformatieprojecten betreffen van woningen, kantoorgebouwen, boerderijen, kerken, scholen, ziekenhuizen etc. De jury zal half juni samenkomen om de ingediende projecten te beoordelen, waarna in beide categorieën maximaal vijf projecten worden genomineerd. Half juli bezoekt de jury de genomineerde projecten, waarna de twee winnaars worden bepaald.

De uitreiking van de Daylight Award vindt dit jaar plaats op 22 september tijdens het congres Licht 2014 Congresgebouw World Forum in Den Haag.

Meer informatie, voorwaarden voor deelname en aanmelden van projecten:  http://www.livingdaylights.nl/awards

Juryvoorzitter Koen van Velsen

08-05-2014 12:00

Na 2 jaar van ingrijpende werken is de renovatie en uitbreiding van de ETAP-bedrijfsgebouwen afgerond. Op 5 mei werden de gebouwen van de Belgische lichtfabrikant feestelijk geopend in aanwezigheid van Vlaams minister-president Kris Peeters. Hij benadrukte het belang van innovatieve bedrijven voor de Vlaamse industrie.

 


De verbouwingswerken passen in de groeistrategie van ETAP. “Wereldwijd hebben we barre economische tijden achter de rug”, zegt Managing Director Johan Segers. “De ETAP-directie is er altijd van overtuigd geweest dat investeren in de toekomst het beste antwoord was op deze crisis. We hebben er vertrouwen in dat de doorbraak van energie-efficiënte ledverlichting voor een toename van de productie zal zorgen.” De voorbije drie jaar investeerde ETAP jaarlijks ruim 4,5 miljoen euro (9 procent van de omzet) in productontwikkeling, met een sterke focus op led.
Het ambitieuze bouwproject startte in 2012. De showroom en labo’s werden volledig vernieuwd. Een nieuwe middenvleugel van 1000 m² biedt onderdak aan demoruimtes, opleidingslokalen, vergaderzalen en een ruime personeelsrefter. De investering bedroeg ruim 4,3 miljoen euro.
 
Op maandag 5 mei werden de vernieuwde gebouwen feestelijk geopend. Vierhonderd gasten luisterden naar toespraken van Vlaams minister-president Kris Peeters, professor Hugo Thienpont (Brussels Photonics Team, VUB) en ETAP-voorzitter Christ’l Joris.

Vlaams minister-president Kris Peeters onderstreepte het belang van innovatie voor de concurrentiekracht van de Vlaamse industrie. “Met loonkostverlaging alleen kunnen we niet op tegen de opkomende groeilanden”, stelde Peeters. “Vlaanderen moet unieke producten op de markt brengen, met een grote toegevoegde waarde.” De minister-president verwees daarbij naar de oled-noodverlichting van ETAP. In oktober vorig jaar lanceerde het bedrijf als eerste ter wereld een noodverlichtingsarmatuur met oled als lichtbron.

Professor Thienpont schetste een toekomst waarin ‘slimme’ ledarmaturen niet alleen zorgen voor comfortabele en energiezuinige verlichting, maar ook zullen fungeren als internetverbinding. Hij bestempelde oled als de lichtbron van de toekomst en noemde de oled-noodverlichting van ETAP een “gedurfde maar meesterlijke zet”.

Christ’l Joris benadrukte ten slotte dat ETAP al van bij de stichting van het bedrijf in 1949 een voortrekkersrol heeft gespeeld in de verlichtingsmarkt. “Investeren en innoveren blijft ook in de toekomst noodzakelijk om die voortrekkersrol te blijven vervullen.”

Na het officiële gedeelte hadden de genodigden uitgebreid de tijd om het bedrijf te bezoeken en de vernieuwingen te ontdekken. ETAP-specialisten gaven er tekst en uitleg bij de laatste innovaties op het vlak van verlichtingstechnologie. Uiteraard was er volop gelegenheid om bij te praten bij een hapje en een drankje.

www.etaplighting.com

06-05-2014 9:00

Verwacht wordt dat in 2050 80 procent van de wereldbevolking in een stad woont, terwijl dit in 1950 nog 30 procent was. Deze verandering zal steden aanzetten tot het nadenken over hoe zij de infrastructuur opnieuw moeten gaan inrichten. Nu is veelal de infrastructuur afgestemd op de auto. In de komende jaren zal de inrichting meer moeten worden afgestemd op de voetganger. De auto wordt steeds slimmer, voetgangervriendelijker en het openbaar vervoer wordt steeds efficiënter en geavanceerder. Valmont introduceert als onderdeel van het Valmont-Mixity platform nu de Urban Hyridization.

Bij dit concept is de lichtmast zo ontworpen dat het naast verlichting ook sfeer creëert en diensten kan aanbieden door interactie met de omgeving. De geselecteerde materialen, texturen en kleuren communiceren met het natuurlijk licht, maar ook met kunstmatig licht. Het betekent dat Valmont met deze Hybrid Collection in staat is om schaduwen, accenten, reflecties en transmissie te gebruiken om een specifieke stedelijke omgeving te creëren, zowel gedurende de dag alsook de nacht en dat het ontwerp van elk product kan worden aangepast aan de beoogde sfeer.

Elementen van de Hybrid Collectie kunnen worden gecombineerd op zowel nieuwe of reeds bestaande masten en kunnen zelfs aan de muren gemonteerd worden. Met deze flexibiliteit kan men vormen, maten, texturen en montagehoogtes mixen en vormgeven om een project een eigen gewenste identiteit te geven. De integratie van de hybride elementen in een bestaande of nieuwe lijn van masten zal bijdragen aan het creëren van cadans. Deze maken het mogelijk om een toegeëigend ritme te geven aan de ruimte..

De Hybrid Collectie biedt nieuwe toepassingen rond de masten zoals zitplaatsen, USB-laadpunten, leeslampjes, mogelijkheden voor publicaties, camera-toezicht, lokale informatie, WIfi advertenties, city-marketing, dynamische bewegwijzering e, interactie met bewoners en gebruikers, voetpad signalisatie of identificatie.

Urban Hybridization en de wijze waarop de producten bijdragen aan een betere sociaal, actief, duurzaam, gezond en veilig dorp of stad is intellectueel eigendom van Valomont Industries

Nadere informatie: http://www.valmont.com

.

05-05-2014 8:30

Marcel Zonneveld is per 1 april benoemd als de nieuwe algemeen directeur van Elauma Waagmeester. Hij neemt hiermee de leiding over de activiteiten van deze groothandel in industriële elektrotechnische producten.


Elauma Waagmeester heeft zich als groothandel gespecialiseerd in het leveren van producten en diensten aan bedrijven die hun activiteiten gericht hebben op de industrie (zoals machinebouw, service & onderhoud, installatie, systeem integratie en panelenbouw). De Nederlandse maak-industrie onderscheidt zich internationaal steeds meer door innovatie, flexibiliteit en maatwerk. Hierop heeft Elauma Waagmeester ingespeeld met haar assortiment, logistieke dienstverlening, kennis en advies.

Marcel Zonneveld (46) werkt al meer dan 20 jaar in de elektrotechnische branche. Hij vervulde managementfuncties bij producent Schneider Electric zowel in Nederland als internationaal vanuit het hoofdkantoor in Parijs. In zijn laatste functie als Vice President was hij in Nederland verantwoordelijk voor de Business Unit Power Transactional. Marcel Zonneveld volgt DGA Ton Schipper op, die zich nu zal toeleggen op de holding van de EGB Groep.

03-05-2014 8:30

Op 25 april 2014 tekenden Mark Veldjesgraaf, hoofd commercie bij Techcomlight en Peter Laros, commercieel directeur bij Ubbink, een samenwerkingsovereenkomst voor de combinatie Solatube met Ubiflex loodvervanger.

Binnen het Solatube daglichtsysteem wordt de dakdoorvoer voor het hellende dak uitgevoerd met de loodvervanger Ubiflex. "Hierdoor wordt een dubbele milieubesparing gerealiseerd. Deze alternatieven voor milieubelastend kunstlicht en lood vormen, naast eenvoudige verwerking, de basis van de samenwerking.

Met de Solatube van Techcomlight haalt u optimale lichtopbrengst en visueel comfort in elke ruimte. Solatube transporteert daglicht via een reflecterende buis tot over een lengte van wel tien meter naar vrijwel elke ruimte in gebouw en woning. Nieuwbouw of renovatie; er is altijd een eenvoudig te installeren Solatube systeem voor elke situatie."

"Ubiflex van Ubbink is dé loodvervanger die in alle gevallen bladlood kan vervangen. Ubiflex is betrouwbaar en onschadelijk voor mens en milieu. Verwerkers van Ubiflex waarderen met name de snelle verwerkbaarheid, rekbaarheid, het geringe gewicht en de lange lengtes. Ubiflex is niet diefstalgevoelig en kent een schone verwerking."

01-05-2014 9:57

Philips verzorgt LED-verlichting bij negen van de twaalf stadions in Brazilië die worden ingezet bij het WK voetbal komende zomer. Bij vijf van deze is ook nieuwe veldverlichting aangelegd door Philips. Zo meldt BN De Stem.

Klik hier voor meer informatie.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >