Nieuws


27-04-2014 9:00

Nieuws van de Stichting Living Daylights: www.livingdaylights.nl is de nieuwe online community waar alles is te vinden over daglicht. Aspecten als gezondheid, bouwbesluit en ontwerpen met daglicht worden door experts belicht. Verder staan er op de community website veel actuele berichten, interviews en filmpjes. En kunnen bezoekers gebruik maken van de snel groeiende kennisbank.

 

Gezondheid is hét thema voor nu en in de toekomst. We beginnen steeds meer in te zien wat voor impact daglicht heeft op onze gezondheid. Dit wordt ook onderstreept door een organisatie als de World Green Building Council. Voldoende daglichttoetreding zorgt namelijk voor zoveel meer dan ‘prettig’ wonen of werken alleen. Bewezen is dat daglicht positief bijdraagt aan de productiviteit en leerprestaties, maar ook leidt tot een vermindering in ziekteverzuim.

 

Stichting Living Daylights (SLD) promoot het belang van daglicht in de gebouwde omgeving. Samen met haar donateurs, expertteam en ambassadeurs brengt SLD iedereen samen op het geheel vernieuwde platform. Atto Harsta, oprichter van SLD, vertelt vol trots: “Deze vernieuwde website tilt de stichting naar een nieuw niveau en maakt van SLD een community. Dit platform is vanaf nu dé plek als je iets zoekt over daglicht. Of dat nu gaat om inspirerende voorbeeldprojecten, toonaangevende onderzoeken als bewijs, bedrijven die als donateur het belang van daglicht onderschrijven of individuen. SLD brengt ze samen.”

Iedereen die daglicht in de bouw ook belangrijk vindt, kan voor 50 euro een jaar lang op persoonlijke titel ambassadeur worden. Als welkomstgeschenk ontvangt diegene het naslagwerk ‘Daglicht in de Architectuur’ en toegang tot de uitreiking van de Daylight Award 2014 tijdens Licht 2014 dit najaar in Den Haag. 

 

De community is te vinden op www.livingdaylights.nl

25-04-2014 16:02

Voor de derde editie van Amsterdam Light Festival heeft de jury een voorlopige selectie van 33 kunstwerken gemaakt, waarvan de technische uitvoerbaarheid de komende maanden wordt onderzocht. De kunstwerken zijn van donderdag 27 november 2014 tot en met zondag 18 januari 2015 in Amsterdam te zien.

De Call for Concepts met het thema ‘A Bright City’ leverde meer dan 260 werken uit 32 landen als inzending op. De internationale jury beoordeelde de 75 finalisten en koos hieruit 33 werken die tijdens het festival langs Water Colors de vaarroute en Illuminade de wandelroute te zien zijn. Bijna alle werken zijn special voor het festival ontworpen. De jury bestaat dit jaar uit Rogier van der Heide (artistiek directeur Amsterdam Light Festival, Chief Designer Philips Lighting), Sarah Douglas (creatief directeur Wallpaper* magazine), Jennifer Keesmaat (hoofd stadsplanner Toronto), Marloes Krijnen (directeur Foam) en Cyril Zammit (beursdirecteur Dubai Design Days).

“De kwaliteit is fenomenaal. 40 Procent van de geselecteerde kunstwerken is internationaal. Dit is een enorme prestatie, aangezien Amsterdam Light Festival een internationaal platform wil zijn voor talent in publieke kunst en lichtkunst", aldus Rogier van der Heide.

De geselecteerde werken corresponderen met het festivalthema van dit jaar: A Bright City. Amsterdam Light Festival wil met dit thema een ode brengen aan het leven in de metropool, waar cultuur, intellect, ondernemerschap, innovatie en kunst elkaar versterken. Water Colors de vaarroute zal grote, kleurrijke en monumentale werken tonen met als één van de hoogtepunten Ghost Ship, ingediend door Ioan-Mihai Baba van architecten VisualSKIN. Dit grote, flikkerende, holografische beeld van een spookschip benadrukt het belang van de Amsterdamse havens tijdens de Gouden Eeuw.

Illuminade de wandelroute vormt dit jaar een platform voor jong talent, experimenteel werk, interactie en mengvormen van kunst en digitale technologie. Hoogtepunten van Illuminade zijn 'My light is your light', een concept dat is ingediend door de Libanese kunstenaar Alaa Minawi die in de afgelopen editie van het festival meedeed met 'Beyond myself…' Dit jaar toont hij een groep menselijke standbeelden gemaakt van neonlichten, een eerbetoon aan de Syrische vluchtelingen wiens humanitaire worsteling een mondiale kwestie is geworden. Het werk herinnert ons aan wie er in een stad wonen en wie er worden gedwongen te vertrekken. Een ander geselecteerd werk is 'Waste Lights Waste World', een grote wereldbol gemaakt van tienduizend LED-lampen die gevoed worden door ‘lege’ batterijen van festivalbezoekers. Dit collaboratieve werk van Urban Waste Collective benadrukt de bruikbaarheid van afval en refereert door een enkele kleur te gebruiken aan het multiculturele karakter van Amsterdam.

Amsterdam Light Festival is het winterse lichtfestijn voor jong en oud. De historische binnenstad van Amsterdam is ruim vijftig winterdagen het sfeervolle decor voor het licht- en waterfestival. Het festival toont lichtsculpturen en projecties van hedendaagse (internationale) kunstenaars in de openbare ruimte. Het festival brengt licht gedurende de donkerste periode van het jaar en ‘verlicht’ het publiek met kleurrijke kunstwerken. Het festival vindt plaats van donderdag 27 november 2014 tot en met zondag 18 januari 2015.

www.amsterdamlightfestival.com

25-04-2014 10:00

Philips heeft voor het zevende jaar op rij de beste reputatie van de 30 grootste bedrijven in Nederland, zo blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van het Reputation Institute. Bovendien sleepte Philips dit jaar voor het eerst ook de Reputation CSR Award in de wacht met de beste reputatie op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Philips zet hiermee naar eigen zeggen een internationaal unieke prestatie neer, want in geen van de veertig landen waar het reputatieonderzoek wordt uitgevoerd wisteen bedrijf zeven keer op een rij te winnen. Daar bleef het echter niet bij deze week. Afgelopen woensdag ontving Philips ook nog de Randstad Award voor meest aantrekkelijke werkgever van Nederland.

 

Hans de Jong, CEO Philips Benelux over de drie gewonnen awards: “We zijn ontzettend trots op deze prachtige erkenning. Philips is een bedrijf met een enorme innovatiekracht. Die kracht vindt zijn oorsprong in het goed luisteren en kijken naar de mensen voor wie onze innovaties van belang kunnen zijn. Onze medewerkers zijn bijzonder sterk betrokken bij de mensen voor wie zij oplossingen ontwikkelen. Die betrokkenheid en onze sterke technologische expertise is al meer dan honderd jaar een krachtige combinatie met een grote impact. Dit komt mede tot uiting in onze nieuwe merkpositionering. Dat dit ook zo door het publiek wordt gezien wordt met deze onderscheidingen bewezen. Dat is een prestatie waar alle Philips medewerkers ontzettend trots op mogen zijn.”

 

Opvallend is dat Philips dit jaar niet alleen is gestegen in het totaal aantal punten waarmee een positionering wordt bepaald, maar ook stevig uitloopt op de nummer twee van de ranglijst, dit jaar AirFrance-KLM. De koppositie wordt bevestigd in de algemene evaluatie, maar daarnaast weet Philips in 5 van de 7 categorieën die reputatie bepalen de leiding te nemen. Philips wordt geprezen om zijn hoge mate van innovatie, zijn producten en diensten, de prettige werkomgeving en activiteiten op het gebied van verantwoord en transparant zaken doen en maatschappelijk ondernemen.  

 

 

De investeringen van Philips op het gebied van Groene Innovatie en de Circulaire Economiebenadering bezorgden Philips de Reputatie CSR award. Hans de Jong licht toe: ‘Alle sectoren hebben bijgedragen aan een stevige omzetgroei van onze Groene Producten. Zo heeft de Lighting divisie de CityTouch oplossing gelanceerd waarmee intelligente en flexibele regeling van weg-en straatverlichting mogelijk is en wordt bij Consumer Lifestyle inmiddels meer dan 330 ton gerecycled plastic gebruikt in stofzuigers. Ook de lancering van een nieuw echografiesysteem dat 30% lichter en energiezuiniger is door innovatief materiaalgebruik, is een prachtig voorbeeld dat onze duurzaamheidsdoelstellingen onderschrijft. Het is goed te zien dat onze inspanningen zich ook vertalen naar een sterker merk.”    

 

Cees van Riel, hoogleraar Corporate Communication aan de Rotterdam School of Management en medeoprichter van het Reputation Institute: “Zeven keer op op een rij winnen is een verbazingwekkende prestatie. Als Reputation Institute voeren we ons RepTrak onderzoek in veertig landen uit. En dit is niet eerder bereikt door een bedrijf in een van die landen. Daarnaast wist Philips ook in 14 andere landen verdeeld over drie continenten de hoogste reputatiescore te behalen onder de Nederlandse bedrijven die daar actief zijn.”

 

De goede werksfeer bij Philips Nederland en de flexibele arbeidsvoorwaarden, beide onderdeel van een innovatief personeelsbeleid waarin verder persoonlijke ontwikkeling, een goede work-life balance en gezondheid centraal staan, zorgden er onder andere voor dat het Nederlandse publiek Philips verkoos als meest aantrekkelijke werkgever. “Naast de basisvoorwaarden merken wij dat medewerkers het belangrijk vinden zich te kunnen identificeren met hun werkgever. De rol van Philips in de wereldwijde samenleving waarbij het verbeteren van levens door impactvolle innovaties centraal staat, heeft hierop een enorm positief effect”, aldus de Jong.

23-04-2014 8:21

Op 8 mei 2014 wordt de achtste editie van de Promotiedag Duurzame Verlichting gehouden. Bezoekers zullen volgens de organisatie worden ondergedompeld in een 'deugddoend lichtbad'.  

Regie en coördinatie zijn opnieuw in handen van de partners Energik vzw en Groen Licht Vlaanderen (Laboratorium voor Lichttechnologie van KU Leuven@KAHO Sint-Lieven – Campus Gent). "Zoals de traditie het wil, werd voor een steeds andere locatie gekozen in één van de Vlaamse provincies. Dit jaar komt de beurt toe aan de Ghelamco Arena, de nieuwe thuishaven van KAA Gent. In deze voetbal tempel staat, naast de sport, ook de verlichting centraal, met zowel binnen als buiten het gebruik van duurzame verlichting."
De ‘Promenade’ ter hoogte van tribune 3 zal worden heringericht als seminarcenter en exporuimte om de vele lichtprofessionals en/of - geïnteresseerden te ontvangen .

De Promotiedag Duurzame Verlichting biedt de bezoeker de mogelijkheid om inhoudelijke infosessies te volgen, nieuwe producten te ontdekken op de technologiebeurs, een rondleiding te krijgen binnen de arena  en ‘licht’-ervaringen te delen met ervaringsdeskundigen. "Dit jaar brengen vooral de onderzoekscentra en overheden uw verlichtingskennis tot een hoger peil  onder de noemer ‘reflecties rond licht’. Het evenement past binnen het IWT project Groen Licht Vlaanderen 2020, de verlichtingssector in transitie."

De deelnemende standhouders maken deel uit van het Vlaams Innovatie Samenwerkingsverband  – Consortium Groen Licht Vlaanderen of zijn lid bij Energik vzw

21-04-2014 10:00

Van 30 maart t/m 4 april stond Frankfurt in het teken van Light+Building, de internationale, toonaangevende vakbeurs voor licht, architectuur en techniek. Eduard Brink van Brink Licht is een trouwe en enthousiaste bezoeker van de beurs: “Het is een podium voor innovaties. Veel producenten houden hun jongste en meest toonaangevende innovaties achter de hand, om het op Light+Building voor het eerst te kunnen presenteren.”

Bijna 200.000 bezoekers van over de hele wereld bezochten de tweejaarlijkse vakbeurs in Frankfurt. Ruim 2.300 exposanten presenteerden en demonstreerden de nieuwste en meest innovatieve snufjes op het gebied van licht, architectuur en techniek. Eduard Brink bezoekt iedere twee jaar de beurs, waar hij inspiratie opdoet, de nieuwste trends en ontwikkelingen spot en van de meest in het oog springende innovaties goed vormgegeven filmpjes maakt, die op http://blog.brinklicht.nl/category/videos/ te zien zijn.

“Op het gebied van licht was de beurs dit jaar spectaculair”, zegt Brink. “Als het gaat om nieuwe modellen en design was het minder opvallend. Er is duidelijk gewerkt aan productverbeteringen, het draaide allemaal om de prestaties van de lichtbronnen.” Brink was onder de indruk van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van led. “De nieuwste LED's presteren enorm goed en bieden veel lumen per watt, een goede kleurtemperatuur en kleurechtheid. Er zijn heel goede ontwikkelingen op het gebied van koeling, stroomtechnieken en lenzen. Alles bij elkaar biedt dat steeds meer mogelijkheden. De gereedschapskist van de lichtontwerper kan nu gevuld worden met veel meer prachtige producten van hoog niveau met lagere kosten voor total ownership. LED is nu van zo’n goede kwaliteit dat zelfs de grootste sceptici het kunnen omarmen. LED is volwassen geworden.”

De ondernemer uit Montfoort constateert dat ook het imago van LED enorm verbeterd is. “De slechte LED begint nu te verdwijnen. Ik zag een serie van drie wandlampen: een gewone halogeen, een LED en een LED met high output. Het was voor het eerst dat ik in een serie de halogeen het minst mooi vond.”

Zoals de eerste auto de vorm had van een paardenkoets, zo wordt de LED nog steeds vormgegeven als een traditionele gloeilamp. Door de nieuwste ontwikkelingen kan er steeds meer gespeeld worden met de vormgeving. “De LED lichtbron werd lange tijd vormgegeven met de traditionele gloeilamp als voorbeeld. Dat begint nu echt te veranderen”, zegt Brink. Ook al lag de nadruk op de techniek, toch spotte hij in Frankfurt ook prachtige lampen in de mooiste vormen. Als voorbeeld noemt hij de Costanza van Luceplan. “Deze lamp is nu uitgebracht in een LED-uitvoering, niet met een retrofit schroefdraad, maar met een chip on board en zo onder controle dat het een mooi egaal licht geeft met slechts 1/3 van het vermogen.”

Brink is enthousiast en vol inspiratie teruggekomen uit Frankfurt. Als er dan toch een kritiekpuntje moet zijn, dan is het dat hij meer had verwacht van de ontwikkeling van oled. In tegenstelling tot de LED, is de organische led (oled) een grote-vlakkenstraler, die nu nog vooral gebruikt wordt voor kleine beeldschermen en displays. “De oled is nog steeds niet helemaal uit de hobbysfeer”, aldus Brink.

“We hebben het mooiste van het mooiste op beeld vastgelegd”, aldus Brink, die met vier collega’s en een cameraman in zijn kielzog de beurs bezocht. De filmpjes geven een mooie impressie van verschillende in het oog springende stands en zijn voorzien van korte interviews met ontwerpers en fabrikanten. De filmpjes zijn te zien op https://vimeo.com/channels/724816.

16-04-2014 17:40

Ascent, de tafellamp ontworpen door Daniel Rybakken voor Luceplan, heeft een Red Dot Award – Product Design 2014 gewonnen. In totaal evalueerde de veertigkoppige jury 4.815 inzendingen uit 53 landen, maar alleen de producten met een kwaliteitsvol en innovatief ontwerp werden beloond.Tafellamp Ascent is een compacte lamp, die op een innovatieve manier de juiste hoeveelheid licht weet te creëren voor verschillende situaties. De lichtintensiteit van de lamp pas je aan door het klokvormige lichthuis naar beneden te duwen langs de dunne verticale steel. Wanneer de kap de tafel bereikt, gaat de lamp uit. “De beweging om het lichthuis omhoog te schuiven voor intenser licht en omlaag voor minder licht is zowel een conceptueel idee als een heel natuurlijke beweging”, vertelt de Noorse ontwerper Daniel Rybakken. De tafellamp van Luceplan is volgens de jury een elegante mix van minimalistisch design en gebruiksvriendelijke, innovatieve technologie.

Het is de tweede keer dat Ascent een prijs in de wacht sleept. Eerder al bekroonde de Swedish Association of Architects de tafellamp met de Golden Chair Award voor beste product van het jaar 2013.

Daniel Rybakken ontwierp in 2012 voor Luceplan al de wandlamp Counterbalance, die hetzelfde klokvormige lampenhuis heeft als Ascent. Het idee voor Ascent is dan ook nauw verbonden met de Counterbalance. “Na een meeting met Luceplan in Milaan vroeg ik me tijdens de treinrit af hoe je de Counterbalance zou kunnen gebruiken in een restaurant of bibliotheek. Als de tafels te ver van de muur zouden staan, zou de lamp moeilijker te gebruiken zijn. En in een restaurant heb je meer behoefte aan een zachte verlichting, terwijl je aan tafel in de bibliotheek beter leest bij intens licht. Zo ontstond mijn idee.”

De Red Dot Awards worden uitgereikt door het Design Zentrum Nordrhein Westfalen en groeiden uit tot een internationaal herkenbaar label voor kwaliteitsvol en hoogstaand design. Er worden awards uitgereikt in drie categorieën: Product Design, Communication Design en Design Concept. De awardceremonie vindt plaats op 7 juli 2014 in het operahuis in Essen, ontworpen door Alvar Aalto. Daar ontvangt Luceplan in het bijzijn van twaalfhonderd internationale gasten de award tijdens het Red Dot Gala en de Designers’ Night. Ook krijgt de Ascent een plaats in het Red Dot Museum in Essen.
 

14-04-2014 9:05

Ondernemersorganisatie Uneto-VNI herkent zich in de voorzichtige omzetgroei van 1,5 procent voor de technische installatiebranche die de Rabobank signaleert in het rapport Cijfers & Trends 2014. Volgens voorzitter Titia Siertsema van Uneto-VNI is de bodem van de markt bereikt en begint de branche nu weer omhoog te kijken. "Dat is hoog tijd na jaren van forse achteruitgang."

 

De branche-scan van Rabobank laat zien dat er de komende jaren weer perspectief is voor de installatiebranche. Kansen zijn er vooral in de groeimarkten energiemanagement, (zorg)domotica en veiligheid. Ook de toename van het aandeel installatietechniek in gebouwen en woningen, de steeds grotere complexiteit van installaties en de toenemende aandacht voor het energieverbruik versterken  de positie van de installateur.

 

Voorzitter Titia Siertsema van Uneto-VNI is blij met de positieve vooruitzichten die Rabobank schetst, maar heeft nog wel zorgen over de achterblijvende nieuwbouw van woningen en gebouwen. Die stabiliseert volgens het rapport van de bank of komt uit op een minimale groei van 0,1 procent. Siertsema: "De komende jaren moet de branche het vooral hebben van transformatie en upgrading van bestaande woningen en kantoren. Installateurs profiteren daarnaast van de toenemende aandacht voor onderhoud en beheer. Door langjarige beheercontracten af te sluiten, helpt de installateur klanten om energie te besparen gedurende de gehele levenscyclus van de installatie. Dat kan besparingen tot wel 30 procent opleveren."

 

Behalve energiebesparing ziet Rabobank ook domotica (woonhuisautomatisering) als groeimarkt. De vergrijzing en de steeds hogere eisen die consumenten stellen aan luxe, comfort en veiligheid zijn hierbij een impuls. Volgens de bank weet de markt echter niet goed wat er op dit gebied beschikbaar is. Volgens Siertsema kan de brancheorganisatie daar samen met de lidbedrijven verandering in brengen door goede voorlichting te geven.

 

Siertsema onderstreept dat innovatie en investeren in kennis de komende jaren essentieel zijn voor de sector. Dat geldt ook voor het aangaan van samenwerking met andere partijen binnen de bouwketen. Hierbij kan het werken met een Bouw Informatie Model (BIM) voor nieuw perspectief zorgen. BIM maakt het mogelijk dat alle partners – architect, constructeur, installateur, aannemer - vanaf de start van een bouwproject samenwerken in één driedimensionaal model. Hierdoor neemt de kans op faalkosten af en de kwaliteit van het eindproduct toe.

www.uneto-vni.nl

11-04-2014 8:09

Licht is belangrijk in het hedendaagse kantoor. Niet vreemd dus, dat ook fabrikanten van kantoormeubilair zich met dit onderwerp bezighouden. Zoals het Duitse WINI.

WINI kondigt de introductie van een nieuw product aan: Tavona werkplekverlichting. Het product werd volgens WINI speciaal ontwikkeld voor de toepassing in combinatie met hoogteverstelbare zit-sta-werkplekken. Precies het type werkplekken - u raadt het al - waarin WINI gespecialiseerd is.

Tavona is - natuurlijk - uitgevoerd met LED-licht en biedt zowel direct als indirect licht. Voorts is het volgens WINI optimaal integreerbaar met het akoestische systeem Winea Sinus.

 

 

10-04-2014 8:50

Norled heeft de Nova geïntroduceerd. Dit design pendelarmatuur is onder meer geschikt als verlichting boven een balie. Dankzij de strakke vormgeving past de Nova binnen een eigentijdse omgeving.

De Nova is toepasbaar als individueel pendelarmatuur, maar is ook eenvoudig koppelbaar om toe te passen als lichtlijn in winkels, kantoren en in de zorg.
Het design armatuur wordt geleverd met een dubbelparabool hoogglans rooster of een opaalplaat. Om het armatuur aan pendels op te hangen, is een complete ophangset los verkrijgbaar.

De Nova is in standaardlengtes leverbaar in de lichtkleuren 3.000 K en 4.000 K en beschikt over een geïntegreerde driver. Dit design armatuur is op projectbasis ook snel leverbaar in andere lengtes.

www.norled.nl
 

10-04-2014 8:25

Met Lightify presenteerde Osram tijdens Light+Building 2014 een lichtsysteem, dat gebruikers in staat stelt om een breed scala van verlichtingsmogelijkheden te ontdekken met behulp van een app op een smartphone of tablet.

Lightify is eenvoudig in bestaande WLAN-netwerken te integreren en stelt de gebruikers in staat om verschillende lichtatmosferen in te stellen. “Licht in een netwerk is voor ons een andere belangrijke stap in de richting van het digitale lichttijdperk. Met Lightify hebben we een idee omgezet in innovatie, dat bijna alles bevat wat je vandaag de dag met licht kunt doen, voor eindgebruikers en professionele gebruikers”, zegt Peter Laier, Chief Technology Officer bij Osram, lid van de raad van bestuur en verantwoordelijk voor de business unit algemene verlichting. Lightify zal vanaf de start van het komende lichtseizoen beschikbaar
zijn in Duitsland en andere Europese markten.Lightify biedt de mogelijkheid om huiskamers, werkkamers, balkons en tuinen te kunnen verlichten in een breed scala van lichtatmosferen door het gebruik van een smartphone of tablet. De scènes kunnen vrijelijk worden geconfigureerd, gecontroleerd en flexibel gewijzigd, zelfs terwijl iemand onderweg is. Met Lightify switcht men eenvoudig van een koude naar een warme lichtkleur, zo ook met de verschillende RGB-kleuren en ze is volledig dimbaar. Als aanvulling biedt de app bijvoorbeeld ook voorgeprogrammeerde lichtscènes, zoals een realistische zonsopgang en een selectie kan ook op foto’s worden gebaseerd. "Lightify is niet alleen in staat om per dag verschillend licht in kamers te ontwerpen, het licht kan ook worden gebruikt voor een gevoel van welzijn. De juiste lichtscènes helpen mensen om ’s ochtends beter uit bed te komen en beter te gaan slapen in de avond."

Tijdens vakanties kunnen de gebruikers, met de afwezigheidmodus, flexibel dynamische lichtprofielen creëren voordat ze weggaan of terwijl ze weg zijn. Dit kan een grote bescherming bieden tegen inbrekers in vergelijking tot standaard tijdklokken.

Lightify kan eenvoudig worden geïntegreerd in het bestaande WLAN-netwerk en Lightify-componenten communiceren automatisch met elkaar. De complete Lightify serie van LED- lampen, LED-strips en armaturen kan onafhankelijk van de locatie worden bediend, of het nu voor de huiskamer of de gang, het terras en de tuin of voor professionele verlichting in kantoren is. Osram volgt met het Lightify systeem een geïntegreerde benadering en biedt overeenkomstige producten vanuit één hand.

Ook alle geïnstalleerde lichtsystemen en producten van andere fabrikanten, die de standaard ZigBee lichtlink of de standaard Home Automation ondersteunen, kunnen eenvoudig in het systeem worden geïntegreerd. Als aanvulling biedt het Lightify systeem ook een interface voor de DALI-standaard. DALI wordt in Europa veel gebruikt in professionele toepassingen.
Lightify zal vanaf het komende lichtseizoen beschikbaar worden voor eindgebruikers en een tweede versie voor professionele gebruikers. De starterkit voor eindgebruikers bestaat uit een 'gateway' en een lamp. De app is gratis en kan vanaf september 2014 via diverse Android/IoS app stores worden gedownload.

Via de `Gateway` verbinden de verlichtingsproducten zich met het WLAN-netwerk, zie ook de film over Lightify via onderstaande link.
http://www.osram.com/osram_com/tools-and-services/tools/lightify---smart-connected-light/lightify-for-home---what-is-light-to-you/index.jsp


www.osram-benelux.com

06-04-2014 8:00

Recentelijk hebben Gard van Hoof, directeur van De Nood Group, en Willem ter Kuile, directeur/ontwerper van Arsis Industrial Design, een samenwerkingsovereenkomst getekend. 

Arsis heeft een ingenieus concept bedacht dat functionele LED-verlichting en sfeerverlichting combineert in klassieke armaturen. Arsis bepaalde met optische software de optimale positie van de LED's en de optimale geometrie van de spiegels in de bovenkap van het armatuur. "Hierdoor voldoet de verlichting aan alle eisen die aan straatverlichting wordt gesteld met een minimum aan energie verbruik."

Vier LED's in het hart van het armatuur doen de ‘gloeilamp’ oplichten. "De gloeilamp bevestigt het klassieke karakter van het armatuur en zorgt voor enig strooilicht. Dit maakt het verschil tussen straatverlichting en stadsverlichting. Bovendien kan voor een extreem warme lichtkleur worden gekozen: 2.100 Kelvin."

Oorspronkelijk is deze lichttechniek in nauw overleg met de gemeente Leiden ontwikkeld, maar nu ook beschikbaar voor alle andere gemeenten. De optiek, de ND-led geheten, kan in vrijwel alle armaturen van De Nood en Karels worden ingebouwd. "De Nood en Arsis zullen zich samen gaan richten op de productie, marketing en verkoop van deze bijzondere lichtoptiek."

04-04-2014 13:33

De gemeente Venlo is afgelopen jaar gestart met de grootschalige vervanging van de openbare verlichting. Met de overgang naar LED-verlichting wordt 43 procent energie bespaard. Vanwege deze grootschalige energiebesparing en de CO²-reductie stelt het European Energy Efficiency Fund (EEEF) een subsidie van 425.000 euro beschikbaar. Venlo is daarmee de eerste Nederlandse ontvanger van de technische ondersteuning uit dit Europees fonds.

De komende jaren wordt de openbare verlichting in Venlo vervangen door energiezuinige en dimbare LED-verlichting. In totaal worden zestienduizend armaturen en ongeveer drieduizend lichtmasten vernieuwd. Wethouder Teeuwen (Openbare Werken) is blij met de plannen én trots op de samenwerking met het EEEF: "Met de overgang naar de nieuwe LED-verlichting realiseren we een substantiële energiebesparing. Openbare verlichting is binnen de gemeentelijke organisatie de grootste verbruiker van elektriciteit en de aanpak hiervan is daarom essentieel. Tegelijk verbeteren we de kwaliteit van de verlichting, waardoor ook de veiligheid op straat verbetert. Met de toekenning van deze subsidie is het nóg aantrekkelijker geworden om deze plannen voortvarend uit te voeren.”

De subsidie bedraagt 425.000 euro en wordt verleend door het European Energy Efficiency Fund (EEEF). Om aanspraak te kunnen maken op de technische ondersteuning dient de financiering van het project te worden afgesloten bij het fonds. Het EEEF financiert onder andere projecten die zich richten op openbare energiebesparing en schone energie. Het EEEF is opgezet door de Europese Commissie met als hoofdinvesteerders de European Investment Bank, Cassa Depositi en Prestiti en wordt beheerd door de Deutsche Bank. De subsidies worden toegekend in de 28 EU-lidstaten op gemeentelijk, lokaal en regionaal niveau.Op donderdag 3 april werd de financieringsovereenkomst in Venlo ondertekend. Van links naar rechts: Lada Strelnikova (director environmental and social capital - Deutsche Bank), Jos Teeuwen (wethouder openbare werken - gemeente Venlo) en Mannus Slomp (afdelingshoofd advies en beheer - gemeente Venlo).

03-04-2014 1:15

Het hoofdkantoor van Facilicom Services Group heeft nieuwe stappen gezet op het gebied van verantwoord ondernemen. Door alle verouderde armatuurverlichting in het veertien etages tellende kantoorgebouw te vervangen door LED-verlichting is het bedrijf nog milieuvriendelijker geworden.

“Facilicom is graag vooruitstrevend op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen”, aldus marketing directeur Paul Janssen. “De LED-lamp verbruikt 60 procent minder energie dan een gewone gloeilamp en gaat 50.000 branduren mee”, vervolgt hij. “Daarnaast hebben we een rekensom gemaakt van het aantal branduren per dag in combinatie met de aanschaf- en onderhoudskosten. Daaruit werd al snel duidelijk dat we met armatuurverlichting bijna 45.000 euro per jaar meer uitgaven dan nodig. Alles bij elkaar was de keuze voor de nieuwe LED-verlichting dus snel gemaakt.”Het kantoorgebouw van Facilicom is voorzien van allerlei vernieuwende concepten op het gebied van facility management. Zo wordt gebruik gemaakt van irisscantechnologie voor toegangscontrole en is duurzame energie de maatstaf door warmte- en koudeopslag in de grond. Ook de twee bijzondere windmolens die goed zijn voor 10.000 kWh aan elektriciteit per jaar leveren een mooie bijdrage. Het Facilicom-gebouw behaalde eerder al als eerste private kantoorgebouw in Nederland een EPA A++ label. "Dankzij al deze technieken zijn de exploitatiekosten van het hele pand zo’n 25 procent lager dan gangbaar, waar deze led-verlichting nog eens extra aan bijdraagt", aldus Janssen.

www.facilicom.nl


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >