Nieuws


27-03-2014 12:02

Een concert in de Heineken Music Hall moet voor de bezoeker een totaalbeleving zijn. Bij B2B (Business-to-Business) events is het van belang dat er een uitstraling en een bepaalde sfeer gecreëerd kan worden, die overeenkomt met de wensen van de klant. Hiervoor wordt verlichting ingezet die ingehuurd wordt door de productie, de zogenaamde showverlichting. Sinds de komst van de Prolumia LED-producten kan ook een groot deel van de vaste huisverlichting een bijdrage leveren aan deze uitstraling en sfeer.


De Heineken Music Hall heeft in Nedelko een leverancier gevonden die kan meedenken in creatieve en duurzame oplossingen voor verlichtingsvraagstukken. Denk hierbij aan LED-downlights in de publieke toiletten, sfeerverlichting in de entree en gevelverlichting in de ramen in de vorm van RGB wallwashers en etalagespots. De Heineken Music Hall vindt het belangrijk om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. De LED-verlichting van Prolumia levert hierin een bijdrage. Naast de publieke ruimtes is de Heineken Music Hall inmiddels ook een traject gestart om de kantoorruimtes te voorzien van Prolumia LED I-Panels.

www.nedelko.nl 26-03-2014 8:00

Minder dan de helft van de warenhuizen neemt oude lampen aan voor recycling bij aankoop van een nieuwe lamp. Dit terwijl winkels hiertoe wettelijk verplicht zijn.  Zo blijkt uit onderzoek door de Consumentenbond in opdracht van Stichting LightRec.

Woonwinkels, elektronicazaken en lampenwinkels doen het veel beter. Zij accepteren in veel gevallen de oude lampen van de consument. Hoewel steeds meer winkelketens inzamelbakken hebben staan waar je altijd een lamp kunt inleveren, wordt bij een vijfde van de winkelbezoeken de kapotte spaarlamp nog steeds geweigerd of weggegooid. In totaal testten ‘mysteryshoppers’ bij 620 winkels van 30 verschillende ketens of zij oude spaarlampen konden inleveren bij aankoop van een nieuwe lamp.

Een aantal winkels steekt met kop en schouders boven de rest uit, terwijl enkele andere ketens juist ver onder de maat presteren. Hoewel de overkoepelende score van warenhuizen tegenvalt, presteert Blokker uitzonderlijk goed (in 100 procent van de bezoeken werd de lamp aangenomen). De supermarkten scoren redelijk (gemiddeld 78 procent), met als positieve uitschieters Dirk-supermarkten en de Dekamarkt. Van de doe-het-zelfzaken kwamen Gamma en Formido als beste naar voren en bij de elektronicazaken voert Media Markt de lijst aan.

De bedrijven die ondermaats presteren hebben inmiddels een brief van LightRec ontvangen. Jeroen Bartels, manager van LightRec, zegt hierover: “Uit het onderzoek blijkt dat sommige bedrijven zowel hun wettelijke verantwoordelijkheid als hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet nemen. De druk op LightRec om hier steeds transparanter over te worden neemt toe. Als we in staat zijn de matig en slecht presterende winkelketens mee te krijgen dan versterken we het fundament om meer lampen in te zamelen voor recycling. Daarmee kunnen we grondstoffen behouden en voorkomen we dat schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen.”

Steeds meer winkelketens gaan een stap verder dan hun wettelijke verplichting - het aannemen van een oude lamp bij aankoop van een nieuwe - en zetten inzamelbakken neer waar consumenten hun lampen makkelijk in kwijt kunnen. Het aantal Wecycle inzamelbakken voor lampen ‘before the counter’ binnen de detailhandel groeide de afgelopen 3 jaar dan ook gestaag naar inmiddels meer dan 1.800. Een ontwikkeling die LightRec van harte toejuicht.
Bartels: “Het is goed om te zien dat er steeds meer inzamelpunten komen waar de consument altijd terecht kan. De retailer verleent hiermee ook een service naar de consument en de drempel om lampen in te leveren wordt zo veel lager. Dat de groei van het aantal winkels dat wel op de juiste manier de wettelijke oud-voor-nieuw regeling toepast stagneert is echt te wijten aan een paar spelers die het veel slechter doen dan de rest.”

Mysteryshoppers testten voor het vierde jaar op rij bij 620 winkels (30 winkelketens) of zij bij aankoop van een spaarlamp een oude lamp konden inleveren voor recycling. Hiertoe zijn winkels volgens de wetgeving Beheer Elektrische en Elektronische Apparatuur (BEA) verplicht. Daarnaast werd de kennis van het winkelpersoneel getest over de inzameling en de spaarlampen zelf.

Stichting LightRec is namens de producenten en importeurs opdrachtgever voor de inzameling en recycling van energiezuinige verlichting in Nederland. De daadwerkelijke inzameling en recycling wordt georganiseerd door Wecycle. Energiezuinige verlichting kan voor meer dan 90% worden gerecycled.

26-03-2014 8:00

Verlichtingsbedrijf Hella toont innovatieve LED-verlichtingsoplossingen voor parkeergarages en ondergrondse parkeerplaatsen op Intertraffic (Stand 03.309), de internationale vakbeurs voor verkeer en vervoer, die momenteel (van 25 tot en met 28 maart) plaatsvindt in Amsterdam."Het licht zal dit keer letterlijk gericht zijn op de modulaire productserie bekend als de Eco IndustryLine."

"De innovatieve producten van de Eco IndustryLine-serie slagen erin een bijzonder homogene verlichting van rijgebieden en parkeervakken te bereiken, waardoor een aanzienlijke toename van de veiligheid wordt ervaren door gebruikers van parkeergarages. Wanneer men bedenkt dat de mens ongeveer 80 procent van alle informatie visueel tot zich neemt, is het gemakkelijk voor te stellen hoe slecht verlichte kruispunten, in-en uitgangen snel kunnen veranderen in gevaarlijke gebieden."

"Maar door specifiek het minimaliseren van schaduwen met behulp van LED-verlichting te bevorderen, kan het ongevallenrisico sterk worden verminderd. Bovendien hebben studies aangetoond dat homogene verlichting duidelijk bijdragen aan het verhogen van het subjectieve gevoel van veiligheid door gebruikers van gebieden die op deze manier verlicht zijn."

Een ander voordeel, vooral voor de exploitanten van deze parkeergarages, is het feit dat de LED-modules een zeer lange levensduur hebben, wat betekent dat onderhoud- en reparatiekosten aanzienlijk kunnen worden verminderd. "Wanneer reparaties noodzakelijk zijn, kan de defecte module gemakkelijk worden vervangen op elk gewenst moment met behulp van plug-and-play dankzij de geïntegreerde elektronische ballast en een enkele connector-plug."

"Met een stroomverbruik van slechts 17 watt, beschikt de verlichting van de Eco IndustryLine-serie over een aanzienlijk lager verbruik van energie. Vergeleken met een conventionele T-8-licht (58watt), vormt dit een enorme kostenbesparing. Bovendien wordt de CO2-uitstoot verminderd met zo’n 75 procent. Verlichting van de Eco IndustryLine-serie zijn een juiste investering voor een goed verlichte toekomst."

24-03-2014 16:23

De grootste beurs op het gebied van verlichting nadert in rap tempo. Van 30 maart tot en met 4 april 2014 is Light + Building in Frankfurt dé plek om de laatste ontwikkelingen uit de verlichtingsbranche te bekijken. verlichtingsfabrikant Trilux pakt naar eigen zeggen groots uit met een stand van meer dan 1.200 vierkante meter.

Op de Trilux-stand wordt een middelgrote onderneming is nagebouwd. "U ervaart hier de uitvoerige advies- en oplossingscompetentie van Trilux in praktijk. Om welk toepassingsgebied het ook gaat, dankzij het omvangrijke productassortiment en de jarenlange ervaring, bieden we voor iedere complexe verlichtingstoepassing een optimale oplossing."

In het Office-gedeelte beleven bezoekers volgens het bedrijf de verlichting voor 'de ideale (werk-)sfeer'. "Daar zorgt de Lateralo Plus LED met haar uitgestrekte licht voor een optimaal visueel comfort. Kijk vooral ook even omhoog in de ‘fabriekshal’ naar de Mirona QXS LED. Haar licht is verblindingvrij, homogeen en energie-efficiënt. Dankzij haar geringe formaat past ze ook in hallen waar maar weinig ruimte voor de montage beschikbaar is. Een andere topper voor industrieel gebruik is de E-Line LED lichtlijn, die het mogelijk maakt een bestaande T5/T8-installatie in slechts 45 seconden te vernieuwen."

Dagelijks zijn er op de stand meerdere Nederlandstalige lichtadviseurs aanwezig om bezoekers rond te leiden.

24-03-2014 8:09

Om mensen die last hebben van het ingaan van de zomertijd te helpen start Stichting Onderzoek Licht & Gezondheid SOLG een experiment waarbij via social media zoals Twitter (#zomertijdexperiment) en Facebook in de week voorafgaande aan het ingaan van de zomertijd, dagelijks tips worden gegeven.

Zo zal men worden geadviseerd om gedurende 6 dagen telkens 10 minuten eerder op te staan, liefst met een lichtwekker, met de gordijnen open of met extra licht aan de ontbijttafel. Op dezelfde dagen zal men tijdens de avond worden geadviseerd om het licht te dimmen en telkens 10 minuten eerder naar bed te gaan. Op deze wijze zal men bij het ingaan van de zomertijd beter zijn aangepast aan de nieuwe situatie.

In het weekend van 29 op 30 maart gaat de zomertijd weer in. Als we niet op tijd naar bed gaan slapen we 1 uur minder en in de dagen daarna is het ’s ochtend plotseling weer donker als we naar school of het werk gaan. Het slaaptekort en het opstaan op het verkeerde tijdstip voor onze biologische klok kan voor een verminderde alertheid zorgen en samen met de duisternis gevaarlijke situaties op de weg veroorzaken. Daarnaast is uit Zweeds onderzoek bekend geworden dat na het ingaan van de zomertijd de kans op hartfalen iets toeneemt. Vooral diegenen die al problemen met het hart hebben dienen extra voorzichtig te zijn.

Het experiment start op maandagavond 25 maart met de eerste tweets en berichten. Er zal na afloop een enquête worden gehouden onder de deelnemers waarin wordt gevraagd hoe men de methode heeft ervaren en of het wel of geen effect heeft gehad. Deze gegevens zullen worden geanalyseerd en mogelijk verwerkt tot een structureel programma dat in de toekomst kan worden ingezet.

19-03-2014 8:38

Het Wecycle-inzamelsysteem voor tl-buizen en spaarlampen is veilig. Dat concludeert TNO na uitgebreid onderzoek bij winkels, gemeentelijke milieustraten, installateurs, groothandels en overslagpunten. Het risico op breuk van de lampen is zeer gering. De blootstelling aan kwik is voor consument en personeel minimaal. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

 

Jan Vlak, directeur Wecycle: “Uit het onderzoek blijkt dat ons inzamelsysteem veilig is en dat we per jaar als milieuwinst zo’n 38 kilo kwik afvangen. TNO constateert wel dat winkelpersoneel vaak onvoldoende op de hoogte is van procedures rond het werken met afgedankte tl-buizen en spaarlampen. Daarom zullen wij onze instructies nog actiever onder de aandacht brengen van de winkels en er nogmaals op aandringen dat zij deze goed verspreiden onder hun medewerkers.”

 


94 procent van de lampen die Wecycle inzamelt, gaat in grote bakken zonder overslag naar een recyclingbedrijf. Dit zijn met name tl-buizen uit het professionele circuit. Jaarlijks zamelt Wecycle ruim 10 miljoen tl-buizen en spaarlampen in. Bij de hele inzameling breekt slechts 2 procent. Wecycle laat de ingezamelde tl-buizen en spaarlampen voor meer dan 90 procent recyclen.

Minder dan 2 procent van de lampen wordt door winkels in kleine bakken ingezameld. Deze worden op een overslaglocatie in grote bakken overgeslagen. Elke Wecycle-inleverbak in een winkel heeft een valbreker. TNO onderstreept dat deze de kans op breuk met 40 procent vermindert. Gemeenten zamelen in grote bakken tl-buizen en spaarlampen in. De blootstelling aan kwikdamp voor de consument in winkels en bij gemeenten ligt volgens TNO overal lager de Nederlandse advieswaarde van 0,05 miljoenste gram voor levenslange blootstelling.

De blootstelling aan kwikdamp voor medewerkers van winkels en gemeenten ligt op maximaal 1,2 miljoenste gram per kubieke meter. Deze concentratie ligt ruim onder de Nederlandse grenswaarde van 20 miljoenste gram per kubieke meter.

In ongeveer 4 procent van de gevallen worden de lampen door installateurs en groothandels overgeslagen van kartonnen boxen in containers. De gemiddelde concentratie aan kwikdamp in de ademzone van werknemers ligt hierbij volgens TNO tussen 1 en 5 miljoenste gram per kubieke meter. Dit geldt ook voor medewerkers van overslagpunten. Deze concentratie ligt ruim onder de Nederlandse grenswaarde van 20 miljoenste gram per kubieke meter.

TNO heeft 66 inzamelpunten onderzocht, die bij elkaar representatief zijn voor het totale Wecycle-inzamelsysteem voor tl-buizen en spaarlampen. Hier zijn honderden metingen uitgevoerd in inzamel-, opslag- en overslagruimten. Daarnaast heeft TNO simulatie-experimenten uitgevoerd voor verschillende ‘incidenten’ bijvoorbeeld het schoppen tegen, laten vallen of scheuren van inzamelmiddelen. Het hele onderzoeksrapport is te downloaden op wecycle.nl/onderzoeken.

Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) in Nederland organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste en werkt samen met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van 1.600 producenten en importeurs.

wecycle.nl.

19-03-2014 8:00

Slaperigheid, concentratieproblemen en een verminderde alertheid bij vliegend personeel zijn belangrijke risico factoren voor de veiligheid binnen de luchtvaart. Onderzoekers van de Universiteit van Western Michigan (USA) en onderzoeksbureau FluxPlus uit Tilburg hebben dit vastgesteld in een gezamenlijk onderzoek bij vliegend personeel van luchtvaartmaatschappij NOVAIR uit Zweden.

Veel ongelukken en bijna-ongelukken worden veroorzaakt door vermoeidheid van piloten die vaak lange dagen maken en gebukt gaan onder een chronisch slaapgebrek. Lichttherapie met blauwachtig licht blijkt de alertheid significant te kunnen verbeteren.

In het onderzoek werd een groep piloten en cabine personeel voorafgaande aan een langeafstand vlucht gedurende 30 minuten blootgesteld aan intensief licht met een blauwachtige kleur. Van dit licht is bekend dat het de aanmaak van het nachthormoon melatonine onderdrukt en tevens een effect heeft op de energie huishouding.

Hoewel het een relatief kleine onderzoeksgroep was, gaven de resultaten aan dat er een duidelijke verbetering was van de alertheid. Bij dezelfde groep die geen lichttherapie kreeg bleef deze verbetering uit. De resultaten uit dit onderzoek geven aan dat er nieuwe technieken kunnen worden ontwikkeld om de veiligheid in de luchtvaart te verbeteren. Daarnaast kunnen de technieken ook worden gebruikt voor verbetering van arbeidsomstandigheden in gebouwen zonder daglicht, tijdens nachtdiensten en bij ondergronds bouwen. Meer grootschalig onderzoek blijft echter noodzakelijk.

17-03-2014 11:50

De meest discrete noodverlichtingsmodule, energiezuinige softlights met LED en een wereldprimeur met OLED. "Deze en nog veel meer innovaties vindt u op de ETAP-stand op Light+Building in Frankfurt."

"Kantoren, winkels, industrie, scholen, ziekenhuizen: wij hebben een optimale ledoplossing voor elke omgeving. Op Light+Building tonen we ons nieuwe gamma leddiffusoren en –softlights, ideaal voor onderwijs en zorgsector, maar ook voor kantoren. Het ingenieuze ontwerp zorgt immers niet alleen voor zacht, aangenaam licht en een perfecte uitlichting, maar ook voor een UGR < 19.
"De meest discrete LED-module voor noodverlichting ontdekt u bij ons – tenminste, als u goed kijkt. Met een doorsnede van 20 millimeter en een transparante behuizing wordt de module  onzichtbaar geïntegreerd in elk type armatuur, of ingebouwd in het plafond. Ondanks haar minimale afmetingen doet ze niet onder voor de klassieke noodverlichting. Dankzij een uitgekiende lichttechniek levert de module excellente prestaties in geval van nood."ETAP introduceert met K4 een 'absolute primeur' voor de noodverlichtingswereld. De nieuwe signalisatiereeks maakt gebruik van OLED-technologie, een LED-variant op basis van organische materialen. "Deze materialen zijn gelijkmatig over de volledige oppervlakte van de signalisatieplaat verdeeld. Het pictogram wordt dus niet langer verlicht door een aparte lichtbron, maar is zélf de lichtbron. Het resultaat is een signalisatie die qua herkenning zijn gelijke niet kent."

ETAP is in Frankfurt te vinden in hal 4.1, stand D70.

13-03-2014 9:30

De Nimbus Group bouwt zijn Modul L 196 LED-armatuur uit tot een compleet verlichtingssysteem. Met behulp van een nieuw ontwikkeld verbindingselement kunnen nu tot drie verschillende armaturen met elkaar worden verbonden. Bovendien is de hanglamp voortaan ook als plafondopbouwlamp verkrijgbaar.Daarnaast is met de nieuwe L 112-module een klein broertje geboren. Met dit systeem creëert Nimbus meer flexibiliteit, een basisvoorwaarde waaraan moderne werkruimten tegenwoordig moeten voldoen.""Nieuwe producten bieden meer flexibiliteit voor ontwerpers De puristische tot de essentie gereduceerde hanglamp is met zijn lengte van 1,51 meter ideaal geschikt om kantoorruimten op een uniforme en niet-verblindende manier te verlichten en vormt daardoor het perfecte alternatief voor de traditionele rasterlamp", aldus Nimbus.

Wie zijn project met tot 4,54 meter lange lichtstroken wil verlichten, kan voortaan met de Modul L 196 Sequence tot drie afzonderlijke lampen met elkaar verbinden. Dat is mogelijk dankzij een nieuwe vlak verbindingselement van aluminium. Net als de afzonderlijke hanglampen zijn de Sequence-modellen met indirecte verlichting voor sfeerverlichting verkrijgbaar.

“Met deze uitbreiding van ons assortiment bieden we architecten, interieurarchitecten en lichtontwerpers meer flexibiliteit en mogelijkheden”, verklaart Oliver Waidmann, verkoopleider Nimbus Deutschland. "En de toepassingsmogelijkheden van de Modul L 196 worden nog ruimer, nu het model niet alleen als hanglamp, maar ook als plafondopbouwlamp verkrijgbaar is."Aangezien bij een echte productfamilie ook al aan de toekomst wordt gedacht, ontwikkelde Nimbus de nieuwe L 112 hanglamp. “De nieuwkomer is met zijn lengte van 88 centimter het kleine broertje van de Modul L 196”, besluit Waidmann. "En net als zijn grote broer overtuigt de Modul L112 door zijn beperkte hoogte van slechts 18 millimeter."

Meerdere Modul L 196-lampen kunnen door middel van een verbindingselement van aluminium met elkaar worden verbonden.

Nimbus, dat in 1988 door architect Dietrich F. Brennenstuhl werd opgericht, zette al vroeg in op de LED-techniek en verwierf daardoor wereldwijd een vooraanstaande positie. De onderneming heeft sinds 2006 ongeveer achtduizend LED-projecten gerealiseerd. Het spectrum strekt zich uit van de uitrusting van woningen, gezondheidscentra, scholen en kantoren zoals het hoofdkantoor Duitstalige landen van Unilever in Hamburg, het ADAC-hoofdkantoor in München en het gebouw van de hoofddirectie van de WTO in Genève.

Hetzelfde innoverende vermogen komt ook tot uiting bij de bijzonder flexibele roomdivider-systemen van de merken Rosso en Rossoacoustic. Dat geldt vooral voor de geïntegreerde akoestische oplossingen, waarvan de ontwikkeling gebaseerd is op de meest recente kennis uit de wetenschappelijke wereld en onderzoek.

www.nimbus-group.com/andersmacher

11-03-2014 10:00

Het is niet de eerste keer dat we houten lantaarnpalen in het straatbeeld tegenkomen, maar toch blijft het iedere keer weer aangenaam verrassen. Onlangs werden  in het centrum van Dreumel lantaarnpalen geïnstalleerd, gemaakt van Accoya - gemodificeerd hout. Dankzij de 50 jaar bovengrondse duurzaamheidsgarantie die met Accoya-hout wordt geleverd, kunnen de palen minimaal 50 jaar staan - sterk, duurzaam en bestand tegen achteruitgang. De Accoya-lantaarnpalen overwinnen de problemen van de buitenomgeving, dankzij het modificatieproces dat wordt gebruikt om de eigenschappen van het hout te verbeteren.

11-03-2014 8:32

Het Light Select-verlichtingsconcept van Euretco Wonen is een succes. Dat meldt Woonspot. Als belangrijke troeven van het concept worden de compactheid en lage investeringskosten van Light Select genoemd.

 

Light select is een shop-in-shop-concept dat medio vorig jaar gepresenteerd werd. Recentelijk werden aan de stijlen Eigentijds en Design de stijlen Modern en Industrieel toegevoegd. De presentatie hiervan vond plaats tijdens de afgelopen Home Trade Center Vakdagen, begin februari.

De producten zijn volgens Euretco afkomstig van gerenommeerde leveranciers met een hoog kwaliteitsniveau. De opbouw van het concept is gratis en deelnemende ondernemers krijgen regiobescherming en ondersteuning met bijpassende banieren en prijskaarten.

 

"Het concept blijkt een schot in de roos en ondernemers die instappen zijn enthousiast over de commerciële mogelijkheden", zegt Kim van den Hout namens Euretco tegen Woonspot. "Door de uitbreiding van Light Select met Modern en Industrieel bieden we ondernemers weer extra opties."

07-03-2014 10:04

Lichtkenners opgelet. Experiencing Light stelt u in de gelegenheid om uw lichjtkennis te delen. De organisatie van de wetenschappelijke conferentie, die op 9 november gehouden wordt in Eindhoven, vraagt sprekers om een voorstel voor een presentatie in te dienen.

Experiencing Light 2014 is een tweedaagse internationale wetenschappelijke conferentie over licht, lichtontwerp en het menselijk welbevinden. Dit jaar wordt de derde editie gehouden (na de edities van 2009 en 2012). "De conferentie biedt een uitstekende gelegenheid aan wetenschappers en mensen uit de praktijk om hun ervaringen te delen.", stelt de organisatie van de conferentie.

www.experiencinglight.nl

07-03-2014 8:20

Op vrijdag 21 maart begint niet alleen de lente, maar opent Mister Sunshine in het hotel Sofitel The Grand in Amsterdam ook het zonseizoen 2014. Dit gebeurt op feestelijke wijze, met onder andere de lancering van 'Op Zonnekracht Vooruit', de eerste zonne-energiegids van Nederland. Bovendien ontvangt één gelukkige winnaar deze middag 30 jaar gratis elektriciteit. Naast de officiële boekpresentatie en de prijsuitreiking zullen ook enkele sprekers het zonseizoen een passend startschot geven.

Met Op Zonnekracht Vooruit heeft Nederland een primeur; deze originele en handige gids is geschreven door Arjan Eikelenboom, beter bekend als Mister Sunshine. De gids biedt op een heldere en zeer toegankelijke wijze informatie over alle zaken die van belang zijn bij de aanschaf van een zonne-energiesysteem. Door de systematische opbouw van de gids en de vlotte schrijfwijze van de auteur schept deze duidelijkheid in materie die veel mensen nog als ingewikkeld beschouwen. Juist door helderheid te verschaffen wil Mister Sushine meer mensen motiveren om in zonne-energiesystemen te investeren.

De opening van het zonseizoen 2014 wordt voorafgegaan door een bijzondere prijsvraag waaraan iedereen kan meedoen en die op 4 maart van start gaat. De winnaar van deze prijsvraag wint een compleet geïnstalleerd zonne-energiesysteem t.w.v. 4500,- euro. Oftewel zo’n 30 jaar gratis schone elektriciteit. Op 19 maart trekt de notaris de gelukkige winnaar van deze prijsvraag. Vervolgens zal de auteur van de zonne-energiegids de winnaar op 21 maart in Amsterdam in het zonnetje zetten. Details over de prijsvraag '30 jaar gratis elektriciteit' is te vinden op http://mistersunshine.net/win-30-jaar-gratis-elektriciteit.html. Meedoen kan tot 18 maart 2014.

De opening van het zonseizoen 2014 in Hotel Sofitel The Grand start om 15.00 uur. Arjan Eikelenboom zal de door hem geschreven zonne-energiegids uitreiken aan enkele vooraanstaande politici onder wie Hans Spekman, partijvoorzitter van de PvdA. De keuze voor Hotel Sofitel The Grand als decor voor de uitreiking is niet toevallig. Niet alleen biedt de locatie een unieke ambiance, maar het gebouw is ook een schoolvoorbeeld van hoe je een 400 jaar oud, cultuurhistorisch pand energiezuinig kunt maken. De directie van The Grand stelt haar deuren graag open voor dit unieke en duurzame feestje en verwelkomt de speciale gasten in stijl.

'Moederdag' van de zon
Met de opening van het zonseizoen 2014 wil Arjan Eikelenboom zonne-energie voor een dag extra in het zonnetje zetten. Hij hoopt van deze dag een jaarlijkse traditie te maken. "Zie het als de 'moederdag' voor de zon. Op deze dag kunnen wij de vele voordelen van zonne-energie op een toegankelijke en vrolijke manier aan Nederland presenteren. Ik vind het namelijk erg belangrijk dat Nederlandse huishoudens en bedrijven overgaan tot een investering in zonne-energie. De voordelen zijn enorm. Voor het milieu, de economie en werkgelegenheid, de duurzaamheid en natuurlijk het direct merkbare, financiële voordeel voor de gezinnen, dat bovendien tientallen jaren doorwerkt in de huishoudportemonnee", aldus Eikelenboom.

Met de opening van het zonseizoen 2014 kan de markt voor zonne-energie de stap naar de volgende fase maken. Eenvoudig, duidelijk en vooral leuk!

 

05-03-2014 14:42

Rotterdam staat dit jaar centraal tijdens het ‘LUCI’ internationale verlichtingscongres ‘City under Microscope’ in het World Trade Center (WTC). "De ontwikkelingen rond de openbare verlichting staan niet stil", legt Wethouder Alexandra van Huffelen (duurzaam, binnenstad en buitenruimte) uit. "Het is daarom interessant om de kennis op dit vakgebied met deskundigen uit de hele wereld te delen."

Wethouder Van Huffelen is van 5 tot 8 maart namens de gemeente Rotterdam gastvrouw voor het Internationale verlichtingscongres in Rotterdam. Op donderdag 6 maart opent Martine de Regge, de Gentse voorzitter van ‘LUCI’, samen met wethouder Alexandra van Huffelen het congres. Tijdens dit verlichtingscongres wordt een breed scala aan onderwerpen besproken, waarbij Rotterdam centraal staat. Voorafgaand aan het Verlichtingscongres wordt voor de deelnemers op woensdagavond 5 maart een Lichtexcursie georganiseerd.

Historicus Paul van de Laar (algemeen directeur Museum Rotterdam) vertelt op de eerste dag van het verlichtingscongres over de geschiedenis en wederopbouw van Rotterdam. Het Lichtplan voor Rotterdam wordt toegelicht door Annemieke Fontein van Stadsontwikkeling. Daan Roosegaarde (winnaar van de World Technology Award in New York) ontvouwt zijn visie op de verlichting van de toekomst. In de middag van de eerste congresdag zijn er verschillende interactieve workshops waar de openbare verlichting steeds weer centraal staat, bijvoorbeeld: Wat te doen met het beheer van de verlichting in tunneltjes in de stad?

De openbare verlichting is qua techniek, vorm en uitvoering wereldwijd in ontwikkeling. Het Havenbedrijf Rotterdam laat op de tweede congresdag de deelnemers kennis maken met de haven en het lichtplan voor de haven. Stadsbeheer laat het internationale gezelschap een reis maken langs bijzondere lichtprojecten, zoals de Coolsingel, Lijnbaan en Schiebroek. Verder zijn er presentaties over beheer en onderhoud: hoe doen we dat in Rotterdam, Diergaarde Blijdorp en ‘Rotterdam en Duurzaamheid’.

LUCI is een uniek internationaal netwerk dat steden en professionals op het gebied van verlichting samenbrengt. LUCI is opgericht in 2002 met als doel steden samen te brengen en passende antwoorden te vinden op belangrijke uitdagingen zoals verlichtingsplannen, projecten en innovaties. Op dit moment zijn er 105 leden, waaronder 70 steden verspreid over vier continenten en 35 bedrijven op het gebied van verlichting, ontwerpers en kunstenaars. Rotterdam is lid sinds 2006.

05-03-2014 14:17

De spanning neemt toe; over enkele weken begint in Frankfurt de vtweejaarlijkse topbeurs Light + Building. Tal van bedrijven lopen zich warm om op het internationale evenement hoge ogen te gooien. Zo ook de Belgische lichtfabrikant Havells-Sylvania. 


 

"We zijn prominent aanwezig op Light+Building 2014, dat plaatsvindt van 30 maart tot en met 4 april 2014 in Frankfurt, Duitsland", meldt een woordvoerder van het bedrijf. "Op de ruime stand zien bezoekers de nieuwste innovaties op het gebied van lampen en armaturen." Havells Sylvania verwelkomt de bezoekers in hal 6.2, stand C04.

Christian Schraft, president van Havells Sylvania Europa: “Klanten waarderen onze ervaring, expertise en enthousiasme op het gebied van licht. Light+Building is de grootste beurs voor verlichtings- en bouwtechnologie ter wereld en daarmee de perfecte plek om het n90-jarig bestaan van het merk Sylvania te vieren. Tegelijkertijd kijken we naar de toekomst met onze innovatieve oplossingen, productontwikkelingen en creatieve partnerships. Bezoek zeker onze stand voor meer informatie hierover en om 90 jaar verlichting met ons mee te vieren.”

 

Light+Building is de wereldwijd toonaangevende beurs voor verlichtings- en bouwtechnologie. Naar verwachting trekt Light+Building 2014 circa tweehonderdduizend bezoekers van over de hele wereld. De beurs vindt elke 2 jaar plaats en presenteert de nieuwste technische innovaties in de branche op het gebied van verlichting, elektrotechniek en automatisering in de bouw. Het centrale thema van Light+Building 2014 is energiebesparing.

 

"Havells Sylvania heeft in de afgelopen jaren ingezet op research & development. Doel was hoogwaardige, energiebesparende producten te ontwikkelen met behulp van de nieuwste beschikbare technologieën. Zo wil het bedrijf toonaangevend zijn in verlichtingsoplossingen die zorgen voor fikse energiebesparingen."

 

Tijdens Light+Building 2014 viert Sylvania zijn 90-jarig bestaan. In 1924 richtte de Novelty Incandescent Lamp Company (NILCO) Sylvania Products Company op om ontvangstbuizen voor radio’s te maken. "Sindsdien heeft Sylvania altijd een sterke positie gehad als toonaangevende producent van lampen en armaturen. Dat deed het bedrijf door opvallende producten te ontwikkelen en zich te ontpoppen als een gevestigd merk in de markt. De Havells Sylvania Group viert in 2014 zijn negentig jaar aan ervaring in de branche met de positionering als een van de koplopers op het gebied van led-verlichting. Sylvania organiseert een aantal feestelijke activiteiten, te beginnen met de aandacht voor het jubileum tijdens Light+Building."

www.havells-sylvania.com/nl


 

05-03-2014 8:12

Het grootste bouwproject van Enschede - de nieuwbouw van het Medisch Spectrum Twente (MST) – heeft een volgende fase bereikt. Het dak zit erop en de buitengevel is nagenoeg glas dicht. De gevel bestaat uit aluminium kozijnstroken met daartussen witte geëmailleerde glaspanelen van Pilkington Benelux.

Naast deze glaspanelen levert Pilkington ook het isolatieglas aan Alkondor Hengelo BV. Het project wordt gerealiseerd door de bouwcombinatie Dura Vermeer/Trebbe/ Te Pas Bouw MST V.O.F.

De realisatie van dit project is een mooi voorbeeld van hoe lokale partners samenwerken en duurzame oplossingen realiseren. "Zo worden de kozijnen en de vliesgevels inclusief de beglazing  geleverd en gemonteerd door onze klant Alkondor Hengelo", meldt Pilkinton. "IAA Architecten uit Enschede heeft het complex ontworpen dat energiezuinig en duurzaam gaat worden. Het ontwerp wordt gekenmerkt door een kamstructuur, die is overkapt met een grote stolp. Hiermee creëerde de architect  grote binnenpleinen, met ruimtelijk en functionele meerwaarde voor het ziekenhuis."

MST wil een aantrekkelijk ziekenhuis zijn, door patiëntgericht te werken, gastvrijheid en service te bieden en kwalitatief hoogwaardige zorg te verlenen. De gebouwen moeten prettig zijn om in te verblijven, voor zowel patiënt als voor de medewerker. Om deze ambitie nog beter te kunnen waarmaken heeft MST een  plan voor nieuwbouw ontwikkeld aan de Koningstraat. In deze nieuwbouw wordt in 2015 alle poliklinische-  en klinische zorg samengebracht, die nu wordt geleverd vanuit de locaties Haaksbergerstraat en Ariënsplein.   De oplevering van het ziekenhuis staat gepland voor augustus 2015.

04-03-2014 11:00

Vanaf januari 2014 is een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) van kracht voor alle Nederlandse producenten en importeurs  van energiezuinige verlichting. Deze AVV zorgt ervoor dat zij allemaal bijdragen aan de inzameling en recycling van energiezuinige verlichting. Voornaamste doel van de AVV is het veilig stellen dat ook in de toekomst zoveel mogelijk lampen en armaturen worden gerecycled. Daarmee wordt het milieu ontzien en kunnen grondstoffen opnieuw worden toegepast.

 

Stichting LightRec heeft de Algemeen Verbindend Verklaring aangevraagd omdat zij wordt geconfronteerd met twee uitdagingen. Ten eerste wil LightRec graag aansluiten bij de Europese regelgeving die per 14 februari 2014 ingaat en waarbij Nederland zich committeert om in 2019 85% van alle vrijkomende e-waste in te zamelen en te recyclen. Hoewel deze doelstelling niet per productcategorie geldt, wil LightRec alle zeilen bijzetten om deze ambitie ook voor lampen en armaturen te verwezenlijken.

 

Daarnaast gaat de opmars van de ledlamp veel sneller dan verwacht. Dit betekent dat er over enkele jaren bijna geen spaarlampen meer worden verkocht. Op dat moment komen er geen bijdragen meer binnen van de producenten van spaarlampen, terwijl er de komende jaren nog wel een flinke berg spaarlampen moet worden ingezameld en gerecycled. Om te voorkomen dat alleen ledproducenten voor deze kosten opdraaien, is het belangrijk dat er nu een voorziening wordt gevormd waaraan alle producenten en importeurs bijdragen.

 

Met de AVV worden alle Nederlandse importeurs en producenten verplicht om bij te dragen aan het systeem. Op deze manier kan LightRec de financiering van de inzameling en recycling garanderen en dus de continuïteit waarborgen. Zodat ook in de toekomst zoveel mogelijk lampen en armaturen gerecycled kunnen worden. Anderzijds wordt LightRec aanspreekbaar voor de prestaties van het systeem. Daarmee zijn de producenten en importeurs niet meer de eerstverantwoordelijke. Ook de wettelijke garantiestelling die individuele producenten en importeurs volgens de regelgeving hebben, valt nu terug op LightRec. Zo worden producenten en importeurs maximaal ontzorgd.

 

Voor de huidige deelnemers van LightRec verandert er niets. Zij kunnen er nog steeds van op aan dat zij via LightRec volledig aan de regelgeving en maatschappelijke eisen voldoen. Producenten en importeurs die nog niet deelnemen aan het systeem, kunnen zich registreren via Wecycle. Voor vragen over de AVV, kunnen zij contact opnemen met de afdeling deelnemerszaken via (079) 7600 630 of deelnemers@wecycle.nl. De AVV is van kracht tot 31 december 2018.

03-03-2014 9:05
De nieuwe hal op de fabrieksterreinen van Zumtobel aan de hoofdzetel in Dornbirn (Oostenrijk) is na een bouwtijd van anderhalf jaar opgeleverd. Er ging een investering van 20 miljoen euro mee gepaard.

De nieuwbouw maakt volgens de lichtfabrikant een verdere groei binnen het segment van de LED-technologie en de optimalisatie van interne fabrieksprocessen mogelijk. De fabrieksuitbreiding omvat in totaal 10.000 vierkante meter, onderverdeeld in 2.000 vierkante meter extra kantoor- en 8.000 vierkante meter extra productieruimte.

"Een van de kerncompetenties die we aan onze vestiging in Dornbirn verder uitbouwen, is de productie van LED-lenzen. Hiervoor werd ongeveer één miljoen euro geïnvesteerd in spuitgietmachines die in de lente in de nieuwe fabriekshal in bedrijf gesteld zullen worden." Doelstelling is om de technologische koppositie van Zumtobel inzake de productie van lenzen te versterken.

"Verder is ook de uitrusting van LED-printplaten, de zogenaamde SMD-uitrusting, in hal 7 ondergebracht. Ook de werkstations voor de montage van LED-armaturen zullen naar deze hal verhuizen. Momenteel bedraagt het aandeel van LED-producten in de fabriek in Dornbirn 31 procent, in het volgende boekjaar zal dit naar 40 procent stijgen."

De nieuwe fabriekshal wordt uitsluitend met LED-armaturen van Zumtobel verlicht. Zo wordt op het gelijkvloers de LED-halarmatuur GRAFT geïnstalleerd. In de kelderverdieping plaatst Zumtobel het lichtlijnsysteem TECTON LED. Al bij de configuratie van de hal werd veel belang gehecht aan een optimaal gebruik van natuurlijk daglicht.
"Als lichtconcern is het voor ons een vanzelfsprekendheid om aan onze werkplaatsen voor een efficiënte en optimale verlichting te zorgen. Tegelijk is de fabriekshal met haar lichtoplossing een fantastische showroom voor klanten uit de hele wereld die in het kader van hun verdere opleiding onze vestiging bezoeken", zo besluit fabrieksdirecteur Herwig Butscher.
02-03-2014 9:30

In aanloop naar de beurs Light + Building 2014 preesenteert lichtfabrikant Osram nu al de eerste LED gloeilampvervanger geproduceerd in een Osramfabriek te Duitsland. "Anders dan de bestaande modellen, is de 40 watt vervanger beschikbaar in dezelfde maat als de conventionele voorganger."

De lichtbeurs Light + Building vindt plaats van 30 maart tot en met 4 april in Frankfurt am Main.
In de toekomst zal Osram LED-lampen in de typische gloeilampvorm, met E27 lampvoeten, fabriceren in Duitsland. "Deze gaan deel uit maken van de omvangrijke LED-portfolio, die door de algemene ontwerptaal overtuigt."

Lokale productie is onderdeel van een strategische benadering voor het maken van LED-lampen in de nabijheid van haar specifieke markten, bijvoorbeeld in Europa voor de Europese markt. "Een technologische highlight van de lamp is de afmeting; de 40 watt vervanger zal net zo klein zijn als de gloeilamp equivalent. Op deze manier passen deze LED-lampen in alle armaturen waar voorheen standaard gloeilampen in zaten."

De lamp met de naam LED Superstar is dimbaar en de gemiddelde levensduur is 25.000 uur. Ook geeft Osram 4 jaar garantie op dit product.

01-03-2014 10:00

Geinteresseerd in duurzame verlichting? Reserveer 8 mei 2014 alvast in uw agenda en breng een bezoek aan de  achtste editie van de ‘Promotiedag Duurzame Verlichting’. "U zal worden ondergedompeld in een deugddoend lichtbad", aldus Energik vzw en Groen Licht Vlaanderen (Laboratorium voor Lichttechnologie van KU Leuven@KAHO Sint-Lieven – Campus Gent). 

Het Vlaamse lichtevenement biedt de bezoeker de mogelijkheid om inhoudelijke infosessies te volgen, nieuwe producten te ontdekken op de technologiebeurs,  een rondleiding te krijgen binnen de arena  en ‘licht’-ervaringen te delen met ervaringsdeskundigen. Dit jaar brengen vooral  de onderzoekscentra uw verlichtingskennis tot een hoger peil  onder de noemer ‘reflecties rond licht’.  Het evenement past binnen het IWT project Groen Licht Vlaanderen 2020, de verlichtingssector in transitie. De deelnemende standhouders maken deel uit van het Vlaams Innovatie Samenwerkingsverband  – Consortium Groen Licht Vlaanderen of zijn lid bij Energik vzw.

Dit evenement staat open voor alle spelers binnen de waardeketen: van fabrikant, via  adviseur, voorschrijver en  uitvoerder tot de eindgebruiker.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >