Nieuws


26-02-2014 9:49

Met de nieuwe Light Finder introduceert lichtfabrikant ERCO op de eigen website een intuïtieve planningtool voor het vinden van producten die de lichtplanning met LED-technologie vergemakkelijken. “Centraal staat de vraag naar de geschikte lichtoplossing die recht doet aan het architectonische idee en het gebruiksconcept ondersteunt.”

 

Gaat het om een binnen of buiten ruimte, om objecten in de ruimte of aan de wand te verlichten? Dient het warm- of neutraalwit licht te zijn? Moet er worden gedimd? De gedetailleerde specificaties in de architectuurlichtplanning variëren per project. De Light Finder van ERCO ondersteunt het creatieve lichtplanningsproces al vanaf het begin. “Met afbeeldingen van ruimten en toepassingen leidt de intuïtief bedienbare onlinetool naar producten van ERCO te zoeken. Het helpt architecten, ontwerpers en opdrachtgevers snel en op visuele wijze naar de optimale LED-lichtoplossing. De tool is via mobiele toestellen oproepbaar en kan dus ook onderweg en tijdens vergaderingen worden gebruikt.”

 

Met planningsgedeelten voor binnen en buiten voldoet de Light Finder volgens ERCO aan de eisen voor een precieze en creatieve architectuurbelichting. “Tot en met acht criteria roept het onlinehulpmiddel voor planning stapsgewijs op: van algemene vragen tot uitgebreide details en dat met behulp van begrijpelijke grafieken. Het te verlichten ruimtebereik en de objecten, ruimtehoogte, lichtkleur en productkleur worden bijvoorbeeld gedefinieerd. Bovendien kan de gebruiker, indien gewenst, aanvullende informatie over technische bijzonderheden oproepen.”

 

Het resultaat toont een overzicht van de geschikte ERCO LED-armaturen met hun technische gegevens en producteigenschappen. Daarnaast is het mogelijk om aanbestedingsdocumenten, 3D- en planningsgegevens voor lichtverdeling en beeldmateriaal voor de verdere planning te downloaden. De lijst kan worden verzonden; voor diepgaander, deskundig advies kan meteen contact worden gelegd met een adviseur van ERCO.

19-02-2014 9:40

Onlangs opende het nieuwe sportcomplex De Drieburcht in Tilburg haar deuren. Het karakteristieke gebouw beschikt over drie zwembaden, een fitnessruimte, een sporthal, een Sport BSO kinderopvang en een horecagelegenheid. WaterVision zorgde in samenwerking met haar partners Variopool en Cofely, voor de complete LED zwembadverlichting in alle ‘natte’ ruimtes, zowel onder- als boven water.WaterVision houdt zich naar eigen zeggen al zo'n jaar of 10 bezig met het toepassen van LED-verlichting in zwembaden. "Het meedenken met de architect en het ontwerpen van complete lichtplannen voor zwembaden en waterparken is de expertise en een belangrijke toevoegde waarde geworden in de afgelopen 10 jaar", stelt een woordvoerder van het bedrijf uit Eemnes.

Jan de Boer, directeur van WaterVision, geeft nadere tekst en uitleg: “Regelmatig komt het voor dat we vanaf het moment dat het project op de tekentafel ligt worden betrokken bij het lichtplan."Zo geschiedde ook in Tilburg. WaterVision leverde er de complete LED zwembadverlichting, zowel onder- als boven water in het sportcomplex. "Door onze ervaring en de mogelijkheid om LED lichtkleuren aan de omgeving aan te passen zijn we in staat iedere gewenste sfeer voor de klant in te vullen."

De gemeente Tilburg is content met de lichtoplossing. “Opvallend is de egale lichtspreiding onder water in alle drie de zwembaden. Zelfs in het diepste gedeelte van het sportbad - 4 meter - zijn de zwemmers prima zichtbaar onder water”, aldus Pieter Bax, teammanager van de afdeling Sportbedrijf gemeente Tilburg.

 

19-02-2014 9:30

Hoe kan de betekenis van de LED-technologie worden vertaald in een beursoptreden? En vooral, hoe laten creatieven zich daardoor inspireren tot nieuwe oplossingen? Lichtfabrikant ERCO denkt de oplossing te hebben: op de beurs Light + Building zal de stand van het bedrijf vormgegeven zijn als LED-printplaat.

“Als symbool van de ERCO beursarchitectuur op de Light + Building van dit jaar is gekozen voor een LED-printplaat met zijn complexe netwerkverbindingen die op de plattegrond en het grafische standdesign wordt weerspiegeld”, stelt de Duitse fabrikant. “Tegelijkertijd belichaamt de multimediale, gekoppelde structuur de belangrijkste intentie van ERCO: mensen samenbrengen die elkaar over en weer inspireren.”

De nieuwe beursstand van het eigen designteam zet de traditie door van de optredens van ERCO tot dusver: tussen twee gebouwen aan de smalle zijden ontplooit zich een open areaal dat uitnodigt tot het zelf ontdekken van nieuwe producten en tot persoonlijke uitwisselingen. “Gemonteerd op lange tafels kunnen de nieuwe LED-lichtwerktuigen van ERCO haptisch en met hun krachtig, precies lichteffect worden beleefd.”

“Armaturen van de nieuwste generatie zorgen voor de optimale verlichting van de beursstand.” Door het gebruik van de meest actuele LED-techniek was ERCO naar eigen zeggen in staat om het energieverbruik van de volledige beursstand ten opzichte van 2012 nog eens te laten dalen met 19 procent – naar 6,17 Watt per vierkante meter.

“ERCO biedt magisch licht voor iedere toepassing – en dat is in de nieuwe beursarchitectuur dan ook met alle zintuigen te beleven”, aldus de woordvoerder. “In de overgedimensioneerde Light Box kunnen toepassingsscenario's in waarheidsgetrouwe afmetingen worden meegemaakt. In het elf meter brede toneelvenster worden door overlapping van licht, ruimtelijke projecties en informatiegrafieken verhalen verteld uit de architectuursegmenten van ERCO, zoals cultuur, handel en arbeid. Een daarop afgestemde soundinstallatie zorgt voor een uitnodigende sfeer. De lounge aan de tegenoverliggende kant van de stand nodigt uit om er tijd door te brengen, zich te ontspannen en voor de informele uitwisseling van gedachten.”

Voorts zal er op de beursstand een zogenoemde Inspiration Box te vinden zijn. “Wat inspireert de professionals in de internationale licht- en architectuurbranche? Dat heeft ERCO zich afgevraagd – en nodigt de bezoekers van de Light + Building uit om hun individuele bronnen van inspiratie rechtstreeks te delen. Bij de Inspiration Box laten de creatieven uit de gehele wereld hun persoonlijke inspiratiebronnen achter. Of ze lezen in realtime wat er buiten de beurs op het social web over licht en architectuur wordt gepost.”

Light + Building vindt plaats van 31 maart tot en met 4 april 2014.

http://light-building.messefrankfurt.com/frankfurt/en/besucher/willkommen.html

17-02-2014 10:00

Verbatim onthult zijn nieuwste LED-lampen tijdens de beurs Light + Building 2014 in Frankfurt,Het bedrijf presenteert producten met exclusieve ontwerpen in drie nieuwe series: verlichting voor thuis, voor hoogwaardige, commerciële toepassingen en de ultieme professionele oplossingen. Bezoekers van het evenement kunnen ook kennismaken met de nieuwste OLED-panelen en -materialen.

"De vlaggenschipmodellen van de Verbatim-lampen hebben een uitstekende indeling die gelijkstaat aan ten minste vier stappen in de MacAdam-ellips - ook wel bekend als de Standard Deviation Colour Matching maal vier", aldus de woordvoerder. "Daarnaast zijn er in deze drie series verbeteringen aangebracht voor wat betreft thermisch beheer. Ook hebben klanten de keuze uit diverse bundelhoeken en flexibele dimfuncties. Verder is een breed assortiment led-downlights voor algemene en accentverlichting te zien in uiteenlopende diameters en lumenvermogens."

Zo vervult Verbatim naar eigen zeggen verschillende behoeften. De nieuwe lampen beschikken over een met diamant geslepen single-focus-optiek waardoor de bundelregeling optimaal is en schittering wordt tegengegaan.

Verbatim presenteert op de beurs verder voor het eerst de nieuwste Velve-OLED-panelen (organic light-emitting diode). Die zijn ontwikkeld in samenwerking met Pioneer Corporation en MCC met behulp van een nieuw proces met natte coatings. "Dit is een effectieve en betrouwbare methode voor het produceren van grotere panelen van betere kwaliteit tegen lagere kosten. Hiermee zijn baanbrekende verlichtingstoepassingen te ontwikkelen. Het nieuwe-generatie, flexibele OLED-paneel wordt ook gedemonstreerd."

Ook presenteert het bedrijf zijn 'grensverleggende' Natural Vision VxRGB-technologie, die beschikbaar is als realistische kaars (Classic B) en MR16 retrofit-LED-lampen. "True Candlelight-LED-lampen geven de warmte en sfeer van kaarslicht met een kleurtemperatuur van 1.900 Kelvin. Zo lijkt het licht van de lamp sterk op dat van een echte kaarsvlam – iets wat niet mogelijk is met traditionele led- of gloeilampen. Deze producten beschikken over T8-LED-buizen, naast andere nieuwe, professionele verlichtingsoplossingen."

Light + Building is een van ’s werelds nieuwste beurzen voor architecten, binnenhuisarchitecten, bestekschrijvers, aannemers en distributeurs in geheel Europa. Light + Building vindt elke 2 jaar plaats.

12-02-2014 8:26

Opmerkelijk nieuws van de VIA Group, waaronder onder meer de Professional Lighting Designers Association (PLDA) ressorteert: het zal tijdens de beurs Light + Building een 'mind-blowing' productinnovatie presenteren. Het betreft volgens de woordvoerder een zonnesimulator met grote gevolgen voor de daglichtarchitectuur.

Daglicht is belangrijk in de architectuur. De noodzaak daglicht zo diep mogelijk een gebouw in te brengen is één van de parameters aan de hand waarvan architecten tot hun keuzes komen in het ontwerpproces. Maar blijft dat ook zo? De VIA Group heeft zijn twijfels. Deze organisatie presenteert op 1 april in Frankfurt een product dat de noodzaak om rekening te houden met daglicht minimaliseert.

"Heb je ooit de herfstzon van Oslo gezien en vijf minuten later de zomerzon van Athene? Dan moet je een drukbezette tijdreiziger zijn", aldus een woordvoerder. "Maar als je dit tot nog toe niet ervarten hebt, moet je je inschrijven voor ons avond-event op 1 april. Daar kun je een artificiueel zonlicht ervaren dat je benadering van daglichtontwerp radicaal zal wijzigen."

Inschrijven voor het evenement, dat nadrukkelijk gepresenteerd wordt als 'géén 1 april-grap', is mogelijk middels een e-mail naar fritter@via-internet.com. Light + Building vindt plaats in Frankfurt; het evenement duurt van 31 maart tot en met 4 april.

11-02-2014 11:03

Voor het vijfde jaar op rij zijn afbouwers het meest tevreden over de dienstverlening van Velux Nederland. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Door architecten en aannemers ruwbouw werd Velux Nederland in 2013 voor het vierde achtereenvolgende jaar het meeste gewaardeerd. "Dat blijkt uit de Marketing Score Cards Klanttevredenheid Ruwbouw en Afbouw, de tweejaarlijks terugkerende klanttevredenheidsonderzoeken van BouwKennis."

In de BouwKennis Marketing Score Cards Klanttevredenheid wordt jaarlijks de dienstverlening van toeleveranciers op verschillende aspecten gemeten.De top 5 is gebaseerd op de gemiddelde tevredenheid. Zowel bij architecten als aannemers Ruwbouw staat Velux Nederland voor het vierde jaar op rij op plaats één, gevolgd door Boon Edam. Bij afbouwers, zoals montage- en klusbedrijven en kleine aannemers, staat Velux Nederland alweer voor het vijfde jaar bovenaan, net als vorig jaar gevolgd door lijmproducent Forbo Eurocol.

 

"Dat we in beide onderzoeken opnieuw bovenaan zijn geëindigd, geeft ons ook dit jaar weer een trots gevoel. 2013 stond voor ons in het teken van de introductie van de nieuwe generatie Velux dakramen en de Velux modulaire lichtstraten voor commerciële gebouwen. Klanten baseren hun keuze echter niet langer uitsluitend op specifieke producteigenschappen. Het totaalbeeld van een organisatie is essentieel. Uiteraard speelt innovativiteit en duurzaamheid een belangrijke rol, maar ook professioneel advies, geloofwaardigheid en het meedenken in oplossingen is essentieel voor een goede relatie met afnemers. We doen er alles aan om onze klanten tevreden te houden en het is dan ook extra waardevol als dit op deze wijze wordt gewaardeerd,” aldus Michel Sombroek, Algemeen Directeur van Velux Nederland.

 

Velux Nederland scoort ten opzichte van andere merken bij architecten voornamelijk op innovativiteit, professionaliteit en klantvriendelijkheid. Onder aannemers B&U worden vrijwel alle aspecten boven het marktgemiddelde beoordeeld, maar ook door hen worden vooral de kwaliteit, professionaliteit en innovativiteit aanzienlijk hoger beoordeeld dan het marktgemiddelde. Naast deze sterke troeven valt de hoge waardering voor klantvriendelijkheidhet meest op. Net als klusbedrijven hechten ze een bovengemiddeld belang aan de duidelijkheid van de documentatie en het advies van vertegenwoordigers van Velux Nederland.

11-02-2014 9:59

Het kan u nauwelijks ontgaan zijn: Nederland doet het vooralsnog erg goed op de Olympische Spelen in Sochi. Heeft dat soms iets te maken met de lichttherapie waar een aantal sporters gebruik van maakt?

In de aanloop naar de Olympische Winterspelen in Sochi heeft adviesbureau FluxPlus uit Tilburg naar eigen zeggen een belangrijke rol gespeeld bij de voorbereidingen. Het gaf advies over het terugdringen van jetlag en het verbeteren van de arbeid/rust verhouding. "Jetlag lijkt onschuldig, maar verstoort de slaap en zorgt voor verlies van prestatievermogen. Met behulp van het zogenaamde Chrono Performance Management programma van FluxPlus wordt jetlag tot nul gereduceerd en hoeft minder slaapmedicatie te worden gebruikt."

Hiermee levert het bureau naar eigen zeggen dus een belangrijke bijdrage aan het optimaliseren van de prestaties in de Nederlandse topsport. "Hoofdcoach Gerard Kemkers zegt zeer tevreden te zijn over de samenwerking. Hij geeft aan dat door deze innovatieve techniek met name de slaap verbetert en stress vermindert."

Chrono Performance Management is ontwikkeld door Toine Schoutens, die eerder de Olympische zwemmers, wielrenners, turners en roeiers begeleidde naar verre bestemmingen. Bij de methode wordt een combinatie met lichttherapie en slaap/waak begeleiding gebruikt. Dit wordt tevens gecombineerd met zodanige dieet maatregelen dat de voeding de slaap ondersteunt.

Schoutens, tevens werkzaam als onderzoeker op het AMC in Amsterdam, geeft aan de methode nog verder te willen ontwikkelen. "Zo is lichttherapie bijvoorbeeld een wat saaie techniek waarbij men gedurende 30 minuten achter een lichttherapie apparaat moet zitten en waarbij timing erg belangrijk is. Door intelligente software oplossingen en draagbare apparatuur kan de methode nog verder worden geoptimaliseerd."

05-02-2014 8:41

Maretti Lighting biedt per 1 februari 2014 een doorstart aan Hala Nederlandse Lampenfabriek. Maretti Lighting gaat de Hala Lighting collectie produceren en zowel in Nederland als internationaal verkopen.Maretti Lighting ontwerpt, produceert en levert wereldwijd betaalbare designverlichting. "Maatwerk is onze specialiteit. Voor veel van onze klanten, zowel nationaal als internationaal, en in opdracht van interieurdesigners als Jan des Bouvrie, Piet Boon, Marcel Wolterinck, Eric Kuster, Wim Hoopman, Osiris Hertman en Robert Kolenik leveren wij maatwerkproducten, die wij in onze eigen fabriek produceren", meldt het bedrijf uit Almere.
 
www.maretti.com

03-02-2014 9:01

Ook voor de zesde editie van de International Velux Award voor architectuurstudenten is het volgens Velux gelukt een jury samen te stellen van internationaal gerenommeerde architecten. Dat meldt de fabrikant van onder meer dakramen, daglichtsystemen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten in een persbericht

 

“De jury heeft de afgelopen 10 jaar zeer prominent bijgedragen aan het succes van de Award”, meldt het bedrijf. “Aan hen de moeilijke taak een keuze te maken uit honderden inzendingen van studenten uit de hele wereld.”
De jury bestaat dit keer uit Craig Dykers, Róisín Heneghan, Magda Mostafa, Catherine Slessor en Per Arnold Andersen. De winnaars worden najaar 2014 bekendgemaakt en beloond met 30.000 euro aan prijzengeld.

“De juryleden hebben erg veel zin om de ingediende projecten te beoordelen en te ervaren hoe de International Velux Award (IVA) zich de afgelopen tien jaar heeft ontwikkeld,” vertelt Per Arnold Andersen, hoofd van het Knowledge Centre for Daylight, Energy and Indoor Climate van de Velux Groep. Volgens Craig Dykers, die in 2004 al eens eerder in de IVA-jury plaatsnam, is het belangrijkste aspect van de IVA misschien wel dat deze stimuleert om prikkelende vraagstukken aan te snijden en dat deze bekeken worden door de ogen van de studenten en hun docenten in plaats van door de professional.

 

De International Velux Award 2014 daagt ook dit jaar architectuurstudenten uit om onder het thema ‘Light of Tomorrow’ daglicht als bouwsteen in het ontwerpproces te verkennen.  Tot 3 maart 2014 is het voor studenten mogelijk zich online in te schrijven. De deadline voor het indienen van de projecten is 2 mei 2014.

02-02-2014 8:00

Steinel kan de RS Pro LED S1, de lamp die volgens het bedrijf alles heeft wat tegenwoordig technisch mogelijk is, nu ook leveren in beschermingsklasse IP65 en veiligheidsklasse II. Daardoor is deze 'slimste lamp ter wereld' voortaan ook geschikt voor gebruik onder de zwaarste omstandigheden.

Openbare gebouwen, zwembaden, tunnels et cetera zijn moeilijk terrein voor lampen. "Vocht, maar ook onopzettelijk stoten en moedwillige vernielingen zijn hier aan de orde van de dag. De RS Pro LED S1 IP65 laat dit allemaal probleemloos over zich heen komen. De montagering is stof- en waterstraal bestendig vastgeschroefd.  De afdekking en kap zijn slagvast conform IK10 en de binnenruimte is breukvast."

"Natuurlijk heeft de RS Pro LED S1 IP65 alle functionaliteit van zijn minder robuuste broer. Hij heeft een HF-sensor om personen te herkennen, LED’s voor een efficiënte, vertragingsvrije verlichting met optionele basisverlichting, een lichtsensor en een draadloze verbinding waarmee u meerdere armaturen uit de RS Pro LED- serie met elkaar kunt laten communiceren."

Dit model lamp is tevens verkrijgbaar als RS Pro LED S2 IP65; met identieke functionaliteiten, maar in een groter formaat. "Dus nog meer lichtopbrengst."


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >