Nieuws


15-12-2014 9:11

Op de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg is op 11 december het nieuwe Nationaal Militair Museum (NMM) geopend door Koning Willem-Alexander. Voor zowel de museumverlichting als de verlichting van de omgeving, werd gekozen voor LED-verlichting van Philips. Er werd gebruik gemaakt van armaturen van CLS LED.

Het museum wil bezoekers de betekenis van de Nederlandse krijgsmacht in verleden, heden en toekomst laten 'beleven'. Daarom zijn er naast een bijzondere collectie ook spectaculaire visualisaties van historische veldslagen en recente vredesmissies. "Als je de ambitie hebt om van elk bezoek een dynamische ervaring te maken, ben je afhankelijk van goede verlichting", zegt Rob van Brunschot, key accountmanager Philips. "Daarom is er volop gebruikgemaakt van LED-verlichting waarmee theatrale effecten kunnen worden bereikt. Bovendien kunnen dankzij 'connected lighting' alle lichtbronnen in het museum apart worden aangestuurd en gecontroleerd."

Zo zijn in de ‘black box’, waar in zeven verschillende themaruimtes het verhaal van de land- en luchtmacht verteld, spots toegepast die ook worden gebruikt in de entertainmentindustrie. Deze spots bieden een compleet kleurenspectrum, van felle kleuren tot pasteltinten. Voor speciale effecten, zoals knipperen of snel dimmen, heeft Philips een zoomspot ontwikkeld, die - net als in het theater - voor diverse scènes kan worden geprogrammeerd.

De verlichting van Het Arsenaal vroeg om een andere, inventieve aanpak. Deze enorme hal bevat een grote collectie topstukken uit de Nederlandse militaire geschiedenis, waaronder gevechtsvliegtuigen, helicopters en tanks. Maar er is ook de 13 meter hoge glazen façade, waardoor de hal volop wordt beïnvloed door de lichtintensiteit en het weer buiten. Door gebruik te maken van de LED-verlichting met daglichtregeling is er altijd voldoende licht in de hal.

In de omgeving van het museum, op de parkeerplaats en op de grote wandelroutes naar het museum, zorgt prettig wit licht voor een veilig gevoel. Voor een extra theatraal effect bij de ingang van het museum werden negen LED-projectoren ingezet. Op een enorme mast naast de wandelbrug naar de toegang, zorgen zij vanaf grote hoogte voor verrassende, speelse effecten op de omgeving.

Voor de bouw en het ontwerp van het museum werd een consortium opgericht van bouwonderneming Heijmans, Felix Claus Dick van Wageningen Architecten, H+N+S landschapsarchitecten en tentoonstellingsarchitecten Kossmann.dejong.

www.philips.nl
www.cls-led.nl

Deel op Social Media

10-12-2014 8:30

Altijd al eens een Bundesliga live willen meemaken? Dat kan wellicht. En dat ook eens in het immense Signal Iduna Park, dat met zijn karakteristieke 'Gelbe Wand' plaats biedt aan ruim 80.000 uitzinnige voetbalfans. De thuishaven van Bundesliga gigant Borussia Dortmund.

Verlichtingsfabrikant Trilux verloot tijdens de Elektro Vakbeurs in Hardenberg - die momenteel (van 9 t/m 11 december) gaande is - twee VIP-tickets voor de wedstriujd Borussia Dortmund tegen Werder Bremer. Deze wedstrijd zal op 23 mei 2015 gespeeld worden. Trilux is in Hardenberg te vinden in hal 6, standnummer 659. De aanwezige lichtadviseurs Martin Zuurveld, Richard Westerhof en Leon Slutter weten alles over de verloting.

www.trilux.nl

Deel op Social Media

08-12-2014 8:00

Het lichtproject op Strijp-S Eindhoven heeft op 6 december tijdens het prestigieuze lichtfestival in Lyon de eerste prijs van de Auroralia Award in ontvangst mogen nemen. De award is een mondiale prijs voor duurzame lichtprojecten. De prijs is toegekend door een internationale jury bestaande uit lichtjournalisten.

Het lichtproject op Strijp-S is een full colour-lichtsysteem dat aangestuurd wordt via het glasvezelnetwerk. Dat maakt elk lichtpunt op Strijp-S individueel aanstuurbaar. Het systeem is mondiaal een van de eerste interactieve en veranderbare outdoor lichtsystemen. "Het draagt bij aan de kwaliteit van leven, omdat het echt in dienst kan staan van de inwoner/gebruiker. Of het nu op maat gemaakt licht is voor een evenement, calamiteit of voor de lokale winkel, het systeem is direct aanpasbaar."

Het intelligente lichtsysteem op de Torenallee werd tijdens GLOW 2013 en 2014 ook gebruikt door wisselende lichtkunstenaars die bijzondere scenario’s lieten zien. "Doordat het lichtsysteem interactief kan reageren op zijn omgeving, kan op de toch al zuinige LED verlichting nog eens aanzienlijk extra energie bespaard worden."
Een andere bijzondere eigenschap van het lichtsysteem is de ‘remote control’. Daarbij kunnen lampen aan- of uitgezet worden, maar ook het inschakelen van diverse lichtscènes is mogelijk, in de toekomst bijvoorbeeld ook door inwoners.

De Auroralia Award wordt georganiseerd door de LUCI association, een mondiale vereniging van zo’n zeventig steden wereldwijd die meer dan gemiddeld aandacht geven aan verlichting, aangevuld met lichtarchitecten en gespecialiseerde marktpartijen. De award wordt toegekend aan hoogwaardige innovatieve lichtprojecten in de openbare ruimte die daadwerkelijk bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van leven. Verder wordt expliciet ook gelet op slimme(re) vormen van energiebesparing.

De prijs die verbonden is aan de Award bedraagt 6000 euro. De prijs werd in ontvangst genomen door Alwin Beernink (directeur Strijp-S), Rik van Stiphout (gemeentelijk projectmanager van het Europese BLISS project waar dit prijswinnende project deel van uit maakte) en Serge van den Berg (projectleider van het project). Wethouder Mary-Ann Schreurs (Licht en Innovatie) ziet de uitreiking als een bijzondere erkenning; "Uiteindelijk is al onze technologie vooral relevant als het het leven van mensen kan verbeteren. Maar we denken er niet alleen over na, onze kracht zit in het doen! En we koppelen het vooral ook aan andere maatschappelijke uitdagingen zoals mobiliteit en energie, zodat we daarmee op meerdere vlakken winst boeken. Het is erg fijn dat onze inspanningen ook door deze internationale jury van lichtjournalisten gezien en erkend worden. Dat helpt om ook anderen van onze kennis te laten profiteren."

Park Strijp Beheer, de producent van het slimme lichtproject, ziet de infrastructuur die dit systeem vormt als een bron van inspiratie en ook als concrete aanleiding voor diverse toekomstige (ict-)projecten in de openbare ruimte. Niet alleen wordt de glasvezelinfrastructuur nu al gedeeld met andere stedelijke programmalijnen zoals mobility, ook de infrastructuur voor energie en de verlichtingspunten zelf zijn al op een aantal onderdelen multifunctioneel gemaakt. Dat maakt Strijp-S tot een belangrijke proeftuin voor Eindhoven waar intelligente systemen niet naast elkaar worden aangelegd, maar multifunctioneel worden bedacht, ontworpen en ingericht. Park Strijp Beheer blijft investeren en innoveren in licht op Strijp-S. Alle ontwikkelingen op het gebied van slim licht passen in de ‘Visie en Roadmap Stedelijke Verlichting Eindhoven 2030’, waarmee de gemeente Eindhoven samen met het bedrijfsleven, kennisinstellingen en inwoners invulling geeft aan het licht van de toekomst.

Deel op Social Media

06-12-2014 8:30

Van 12 tot en met 15 december 2014 vindt in Ahoy Rotterdam de Excellent Beurs plaats. De exclusieve beurs staat volledig in het teken van luxueus wonen en leven voor ‘levensgenieters, inspiratiezoekers en ondernemers’. Ook Brink Licht is aanwezig en pakt uit met exclusieve lampen van grote designmerken zoals Kreon, Jacco Maris en TossB. Bezoekers kunnen in een inspirerende omgeving op speeddate met lichtadviseurs van Brink Licht.

Brink Licht laat de bezoekers graag kennis maken met de nieuwste lichtontwerpen. “Eén van de meest bijzondere lampen die we kunnen laten zien tijdens de beurs, is de Led-on-Fire van Eden Design”, zegt hij. “Het is een échte kaars en een échte lamp ineen. De lamp is zo vormgegeven, dat het lijkt of de kaars zweeft. Het is een volledig out of the box combinatie van een led-armatuur met een brandende kaars.”

De lampen en lichtbronnen van Brink Licht zijn tijdens de beurs te zien in een designwoning van architect Kees Marcelis. Hij ontwierp deze modelwoning speciaal voor de beurs. Licht ondernemer Eduard Brink is blij met de samenwerking. “Met verschillende partijen verzorgen we de inrichting van de modelwoning. Dit geeft mij als lichtontwerper de mogelijkheid om te laten zien hoe licht uitpakt in een bepaalde ruimte. In de modelwoning kan ik de meerwaarde van een goed lichtplan en verschillende lichtbronnen visueel maken.” Naast de lampen en het lichtontwerp van Brink Licht, is de woning ingericht met onder meer een maatwerk keuken van Strakk-Houtz, een exclusieve jacuzzi van U-SPA en audio en video van Bang & Olufsen. Kees Marcelis bewaakt de vormgeving en draagt er zorg voor dat alles in de woning perfect op elkaar is afgestemd. “Het geheel in de designwoning is veel meer dan de som der delen”, zegt Brink enthousiast. “De partners versterken elkaar, die synergie maakt het interessant voor de bezoeker.”

In een inspirerende speeddate overtuigen ervaren lichtadviseur de bezoeker graag van de meerwaarde van het juiste licht op de juiste plaats. “We nodigen bezoekers uit om foto’s of een plattegrond mee te nemen en bij ons aan te schuiven voor een gedegen lichtadvies. Dat kan gaan over licht binnen of buiten, over armaturen of over de meerwaarde van een goed lichtontwerp.”

Tijdens de Excellent Beurs in Rotterdam worden bezoekers in de watten gelegd en maken zij kennis met circa 400 nationale en internationale woonspecialisten uit de interieurwereld en luxe branche. Zij tonen hun exclusieve producten, inspirerende ontwikkelingen en de jongste ontwerpen op het gebied van interieur, exterieur, sieraden, jachten, auto’s en kunst

www.brinklicht.nl

Deel op Social Media

05-12-2014 8:00

Op 2 en 3 december genoten ruim 3000 zakelijke relaties van Velux Nederland van een speciaal evenement. Met als thema ‘Velux geeft je energie’, kregen de aanwezigen onder het genot van een hapje en drankje in één avond een overzicht van de nieuwste producten, een kijkje achter de schermen van Velux Nederland en als afsluiter een optreden van de band Bløf.

“De afgelopen twee avonden hebben we ruim 3.000 gasten mogen verwelkomen. Voor ons een unieke gelegenheid om onze productnoviteiten te tonen, maar vooral om relaties kennis te laten maken met de mensen achter het merk Velux. We zijn dan ook zeer verheugd met de hoge opkomst en de enthousiaste reacties die we hebben ontvangen”, vertelt Michel Sombroek, algemeen directeur van Velux Nederland.

Verschillende innovaties beleefden tijdens de evenementen hun Europese primeur. Tijdens een verrassende modeshow werden de nieuwe designs voor het eerst gepresenteerd. Allereerst komt er vanaf februari een compleet nieuwe categorie raamdecoratie voor dakramen op de markt. Ten tweede is voor deze en de overige raamdecoratiecategorieën een compleet nieuwe trendcollectie samengesteld door Trend Union uit Parijs met ruim 100 nieuwe kleuren en dessins. En ten derde is er voor de vouwgordijnen tevens een speciale designcollectie ontwikkeld door het Nederlandse design duo Scholten & Baijings.

Naast productnoviteiten werden ook de medewerkers van Velux Nederland gepresenteerd. “Dagelijks staan in Nederland 65 enthousiaste medewerkers klaar om het beste uit zichzelf te halen en om het leven van onze relaties op alle gebieden zo makkelijk mogelijk te maken. Daarbij delen we de kennis die we de afgelopen 7 decennia hebben opgedaan graag met onze klanten.Veel van onze relaties weten echter onvoldoende op welke manieren we hen kunnen helpen. Vandaar dat we naast onze nieuwe producten ook vooral onze medewerkers hebben gepresenteerd”, vertelt Sombroek.

Natuurlijk werden ook nieuwe innovaties voor het hellende en platte dak getoond, zoals het nieuwe Velux Cabrio balkonvenster. "Het dakraam dat in één handbeweging kan worden veranderd in een balkon en al ruim 20 jaar op de Nederlandse markt is, heeft een volledige metamorfose ondergaan op het gebied van energie-efficiëntie en design. Ook het meest energiezuinige dakraam ter wereld, het Passiefhuisraam met vijflaagse beglazing had een prominente plaats tijdens de avond en kon op enthousiaste reactie rekenen."

Voor het platte dak werd voor het eerst de nieuwe Velux daglichtspot gepresenteerd, die volgens het bedrijf een nieuw design combineert met meer montagegemak. Ook werden de laatste ontwikkelingen op het gebied van modulaire lichtstraten getoond.

Tijdens de avond werden voorts inbouwdemonstraties gegeven en alle online-tools getoond. “Bijna dagelijks geven we in De Meern door Hibin gecertificeerde trainingen en workshops waarin we onze kennis één-op-één kunnen doorgeven. De inbouwdemonstraties waren hier een voorproefje van. Onze relaties zijn het hele jaar door van harte welkom om kosteloos één of meerdere trainingen te komen volgen. Daarnaast zal half december ook de nieuwe consumentenwebsite zijn primeur beleven. Voordat ze overgaan op een aankoop oriënteert 80 procent van de consumenten zich eerst online. Een goede website die een beginnende vraag naar informatie omzet naar verkoop voor onze klanten is daarom essentieel. Ook hierin proberen we verder te gaan dan alleen het leveren van kwalitatieve producten”, besluit Sombroek.

www.velux.nl

Deel op Social Media

04-12-2014 8:15
De Sixtijnse Kapel in Rome, wordt nu verlicht door de nieuwste verlichtingsoplossingen van Osram. Na 500 jaar kan dit bijzondere kunstwerk worden aanschouwd in een ongekende kwaliteit, badend in het licht van meer dan zevenduizend LED’s.
 
De installatie is de laatste maanden op haar plaats gebracht en is speciaal ontworpen om kunstwerken te beschermen terwijl er toch veel meer licht kan worden gebruikt. Deze energiezuinige installatie van Osram verbruikt 90 procent minder elektriciteit dan de vorige installatie. De Europese Unie ondersteunt dit project.
 
Dr. Klaus Patzak, CFO bij Osram en verantwoordelijk voor Luminaires & Solutions: “Osram heeft een LED-verlichtingsoplossing ontwikkeld, die de standaard zet in termen van technologische kracht, kwaliteit en innovatie. Het is in zijn soort de allereerste oplossing ter wereld en baant de weg voor complete nieuwe mogelijkheden voor onze klanten. We zullen dit potentieel snel omzetten naar realiteit.”
 
Prof. Antonio Paolucci, directeur van de Vaticaanse musea: “De Sixtijnse Kapel bevat de bijzonderste werken, die ooit zijn ontstaan in het menselijk brein. Het is Michelangelo’s meesterwerk. We willen de 450ste sterfdag van Michelangelo eren door nieuw licht voor zijn werk.”
 
Neelie Kroes, Vice president van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor de Digitale Agenda voor Europa: “Kunst is er om ons te inspireren en onze geest te verlichten. Nu we de Sixtijnse Kapel hebben kunnen verlichten met LED, kan Michelangelo zijn rol nog beter vervullen dan hij tot nu toe gedurende de geschiedenis heeft gedaan.”
 
De verlichting van de Sixtijnse Kapel is een pilot project met de werktitel LED4Art, ondersteund door European Funding Program for Information and Communication Technology binnen het Framework Program for Competitiveness and Innovation (PSP-CIP). Het doel van het subsidieprogramma was om nieuwe mogelijkheden voor LED-technologie te demonstreren met betrekking tot energie-efficiëntie en de verbeterde kwaliteit van licht, om daarmee een snellere marktpenetratie te bereiken voor de nieuwe technologie. Als aanvulling op de projectcoördinator van dit project, Osram, zijn er ook andere partners bij betrokken, zoals de Pannonian University uit Hongarije, Instituut de Recerca en Energia de Catalunya uit Spanje en het planbureau Faber Technica uit Italië.Deel op Social Media

03-12-2014 14:30

Winkels die energiezuinige verlichting verkopen kunnen vanaf nu met een sticker bij de entree laten zien dat zij oude lampen aannemen voor recycling. Hierdoor wordt het voor de consument duidelijker waar zij kapotte lampen kunnen inleveren. Stichting LightRec, in Nederland opdrachtgever voor de inzameling en recycling van energiezuinige verlichting, hoopt dat dit initiatief de inzameling onder consumenten zal stimuleren.

Winkeliers die energiezuinige verlichting verkopen, zijn bij de wet verplicht om bij aankoop van een nieuwe lamp een oude lamp aan te nemen voor recycling. Helaas komen nog niet alle winkeliers deze wettelijke verplichting na, zo bleek eerder dit jaar uit onderzoek van de Consumentenbond in opdracht van LightRec: 20% van de winkeliers neemt een oude lamp niet aan van een consument die bij hem een nieuwe wil kopen.

De uitvoeringsorganisatie van LightRec, Wecycle, heeft daarom een vignet ontwikkeld dat op de deur geplakt kan worden. Veel winkelketens hebben de sticker inmiddels toegestuurd gekregen. Jeroen Bartels, manager van LightRec, is blij met het initiatief. “Op deze manier wordt het voor de consument veel duidelijker dat zij hun oude lampen kunnen inleveren bij de winkel. Wij hopen daarnaast dat winkeliers hun verplichting hierdoor vaker nakomen. Daarnaast zijn er ook steeds meer winkels waar een oude lamp kan worden ingeleverd zonder dat een nieuwe wordt gekocht. Door lampen te recyclen sparen we het milieu en kunnen waardevolle grondstoffen opnieuw worden gebruikt.”

LightRec en de Consumentenbond onderzoeken op dit moment opnieuw welke winkels oude spaarlampen aannemen voor recycling. LightRec is van plan ditmaal ook de namen van de slecht presterende ketens bekend te maken. De stichting hoopt dat meer winkeliers hierdoor hun verantwoordelijkheid zullen nemen. Naar verwachting worden de resultaten in het voorjaar van 2015 bekend gemaakt.

www.lightrec.nl

Deel op Social Media

01-12-2014 10:07

De uitfasering van halogeenlampen moet worden uitgesteld. Dat zegt de internationale branchevereniging Lighting Europe. De EU is voornemens halogeenverlichting per 2018 uit de schappen te halen. De branchevereniging stelt voor dit op te schuiven naar 2020.

"We zijn bezorgd over de impact die de uitfasering zal hebben voor gebruikers", zegt Diederik de Stoppelaar, secretaris-generaal van LightingEurope. "Daarom stellen we voor het verbod uit te stellen tot ten minste 2020, zodat er tijd is om goede en betaalbare alternatieven te ontwikkelen."

De Lighting Europe-man windt er geen doekjes om: "Om het simpel te zeggen: uitfasering vóór 2020 zal verwarrend, kostbaar en onhandig zijn voor Europese burgers. Wij als industrie steunen de uitfasering. Maar in 2018 zullen de alternatieven nog niet in voldoende mate beschikbaar zijn. En consumenten zullen daar de dupe van zijn."

Lighting Europe heeft een paper geschreven waarin de argumenten op een rijtje zijn gezet. Dat document is hier te vinden.

Deel op Social Media


 

01-12-2014 9:16

Met het ontsteken van het lichtkunstwerk The Gatekeepersvan Irma de Vries gaf burgemeester Eberhard van der Laan het startsein voor de derde editie van het Amsterdam Light Festival. Maar liefst veertig lichtkunstwerken verrijken deze winter de Amsterdamse binnenstad.

De vaarroute Water Colorsneemt bezoekers mee over de grachten en de Amstel. Vanaf donderdag 11 december schittert eveneens een groot aantal lichtkunstwerken langs de wandelroute Illuminadein de Amsterdamse Plantagebuurt. Alle kunstwerken zijn vrij toegankelijk.

Het festival duurt tot en met 18 januari.

www.amsterdamlightfestival.com


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >