Nieuws


25-10-2014 11:11

De Amersfoortse Onze Lieve Vrouwetoren toont op 1 november haar nieuwe LED-verlichting aan de wereld. De verlichting is een geschenk van de inwoners aan de stad; een groot deel van het geld is door Amersfoorters betaald in een crowdfundingsactie. Om 19.30 uur schakelt de verlichting van de ruim 98 meter hoge Onze Lieve Vrouwetoren in, met een korte feestelijke plechtigheid op het Lieve Vrouwe Kerkhof in Amersfoort.

De monumentale toren krijgt 132 nieuwe LED-armaturen die de toren van buiten- en binnenuit verlichten. Hiermee komt de architectonische schoonheid van de in circa 1470 opgeleverde toren beter tot zijn recht, en leveren de armaturen een aanzienlijke besparing op energie, CO2 en lichtvervuiling. Tot voor kort werd de toren aangelicht door ouderwetse lichtbundels. Deze zijn al een tijd geleden gedoofd. De toren is eigendom van de gemeente Amersfoort, de nieuwe verlichting is een initiatief van Stichting Stralend Middelpunt van Nederland.

De feestelijke plechtigheid start om 19.15 uur. Burgemeester Lucas Bolsius neemt het geschenk – de nieuwe verlichting van de Onze Lieve Vrouwetoren- namens de gemeente Amersfoort in ontvangst. Stichting Stralend Middelpunt van Nederland vertegenwoordigt alle gulle gevers uit de stad. Zij organiseerde de fondsenwerving en maakte het ontwerp voor de nieuwe verlichting.

De gehele installatie is uitgevoerd zonder dat het rijksmonument is aangetast. Het ontwerp is van lichtarchitect Jeroen Jans, die 2 jaar geleden het project leven inblies door ansichtkaarten met een artist impression door de stad te verspreiden. Al snel haakten stadsgenoten Hans Kattemölle en Kees Heerkens aan en werkte het drietal toe naar het resultaat zoals het op 1 november in werking wordt gesteld.


www.stralendmiddelpuntNL.nl


 

Deel op Social Media


 

19-10-2014 8:30

Philips is winnaar gewoorden van een European Aluminium Award. Het bedrijf kreeg de prijs voor het Onespace Lichtplafond.

De jury is onder de indruk van de nieuwe wijze van verlichten die dit lichtplafond mogelijk maakt. In het juryrapport wordt instemmend verwezen naar een opmerking uit 1964 van Isaac Asimov: “By 2014,
electroluminescent panels will be in common use, and ceilings and walls will glow softly...’’. Philips is volgens de jury het bedrijf dat deze droom werkelijkheid maakt.

www.aluminium-award.eu

18-10-2014 8:30

Met 5.081 bezoekers vestigt de Dag van de Openbare Ruimte opnieuw een record. Ten opzichte van de vorige editie is dat een stijging van 8 procent.

"Maar belangrijker nog dan de toename in aantallen, zijn de positieve geluiden die zowel bezoekers als exposanten lieten horen tijdens deze elfde editie van de grootste Nederlandse vakbeurs voor ontwerp, inrichting, onderhoud en beheer van openbare ruimte." Ook verlichtingsbedrijven waren ruim vertegenwoordigd op het evenement.

www.openbareruimte.nl

Deel op Social Media

17-10-2014 10:14

LED-liefhebbers opgelet: op 30 oktober wordt Het Nationale LED Congres gehouden in Congrescentrum 1931 in Den Bosch. Het congres biedt volgens de organisatie 'unieke marktinformatie voor bedrijven en afnemers aan het einde van de keten'.

"Het Nationale LED Congres is hét congres over trends en marktontwikkeling op het gebied van led-verlichting. Meld u aan en ontvang cruciale informatie voor de eigen marketing, sales, inkoop en bedrijfsvoering. Alle bezoekers ontvangen een exemplaar van het Nationaal LED Trendrapport."

Het congres richt zich op partijen aan het einde van de keten en is onmisbaar voor producenten, leveranciers, installateurs, lichtadviseurs, lichtontwerpers, architecten en ook voor afnemers en eindgebruikers uit de overheid of bedrijfsleven. "Het Nationale LED Congres belicht actuele en toekomstige marktontwikkelingen in de LED-sector en biedt daarmee zowel bedrijven als afnemers onmisbare informatie voor de eigen marketing en sales."

Het congres bestaat uit drie onderdelen;  de eerste is een  presentatie van lichtontwerper en voormalig chief design officer van Philips Lighting, Rogier van der Heide, over de toekomst van LED. Rogier schetst niet alleen het toekomstbeeld, maar ook wat het voor mogelijkheden opent voor bedrijven aan het einde van de keten.

Het tweede onderdeel is de presentatie van het Nationale LED Trendrapport. In de presentatie wordt ingaan op de uitkomsten, conclusies en aanbevelingen van dit branche-rapport. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt door Claudia Reiner, vice-voorzitter van branchevereniging UNETO-VNI aan gedeputeerde Noord-Brabant Bert Pauli.
Het Nationaal LED Trendrapport geeft jaarlijks verwachtingen, wensen en zorgen weer vanuit de led-markt zelf. "Het Trendrapport geeft inzicht in markt-, technische en kwaliteitstrends van de led-markt. Het Trendrapport geeft LED-ondernemers, -adviseurs, -marketeers, ambtenaren en (semi) publieke organisaties handvaten over de actuele marktontwikkelingen van LED-verlichting.

De derde bijdrage is van Bert Pannekeet, directeur van de milieudienst IJmond over de Energie Prestatie Keuring en de gevolgen hiervan voor de LED-sector. 

www.ledexpo.nl

Deel op Social Media

17-10-2014 8:15

Philips Lighting is programmapartner van Dutch Design Week (DDW) en zorgt voor de belichting van de exposities van Dutch Design Awards (DDA) en de Modebelofte. Hiermee toont het bedrijf naar eigen zeggen 'de laatste trends en innovaties op het gebied van verlichting voor fashion en design'.

Philips ontwikkelde in samenwerking met de curatoren van de tentoonstellingen speciaal voor DDW, een state-of-the-art lichtplan. Om het optimale verlichtingsplan te realiseren, is er intensief samengewerkt tussen designcollectief La Bolleur voor DDA en ontwerpers Niek Pulles en Harm Rensink voor de Modebelofte. Daarin zijn de laatste innovaties te zien op het gebied van retail- en fashionverlichting. 

Volgens commercial director indoor Philips, Derk Bots, biedt de designweek uitstekende mogelijkheden om Philips’ professionaliteit op het gebied van complete lichtoplossingen voor fashion en design aan een groter publiek te tonen: ”Met onze verlichting creëren we een magisch effect op design. Het resultaat is een lichtplan dat geheel in dienst staat van de exposities die worden getoond tijdens DDW.” Harm Rensink, ontwerper van de expositie Modebelofte 2014: “Met licht zijn we in staat om een een ambiance te creëren die de bezoeker naar een nieuwe realiteit leidt.”

www.philips.com/shoplighting

Deel op Social Media

16-10-2014 16:33
BAVA Light Concept introduceert een innovatief product op het gebied van lichttechniek, de Shine Max Zoom LED spot. Dit is een LED spot met de mogelijkheid om de breedte van de lichtbundel zelf af te stellen van 12 graden tot 45 graden. 
 
“Een doorbraak op het gebied van LED verlichting”, noemt Patrick van Baalen van BAVA Light Concept de vinding. “De LED spot is klein van formaat en gemakkelijk in gebruik. De spot beschikt over een zoomfunctie waarmee de breedte van de lichtbundel en de hoeveelheid licht zelf afgestemd kunnen worden. Hierdoor kunnen objecten goed worden belicht terwijl de kwaliteit van de kleuren wordt gewaarborgd.”
 
Dit maakt de spot geschikt voor musea, galeries, winkels en beurzen. “De spot geeft kleuren vrijwel natuurgetrouw weer door de hoge kwaliteit van de kleurweergave”, aldus Van Baalen. “De combinatie van de afmeting van de spot en de zoomfunctie maken de spot uniek, dit is nooit eerder ontworpen.”
 
In Huis Doorn zijn de eerste zoomspots net geïnstalleerd voor de belichting van een huidige tentoonstelling. BAVA Light Concepts is al enkele maanden bezig met het ontwikkel- en productieproces van de Shine Max Zoom LED spot en de spots zijn vanaf nu bij hen verkrijgbaar.
 
BAVA Light Concepts verkoopt niet alleen verlichting, maar geeft ook lichtadviezen en maakt lichtplannen op maat. Een groot deel van de collecties wordt geproduceerd in de eigen fabriek. 
 
 
16-10-2014 9:01
Norton introduceert drie nieuwe LED-armaturen: Solo-S LED, SPS-O LED en de LDN-W. Twee van deze armaturen zijn toegevoegd aan de Norton Ledization-lijn.
Solo-S LED is een opbouwarmatuur en is bedoeld voor algemene verlichting. De specificaties volgens Norton: ‘zeer hoge lichtopbrengst, uiterst comfortabel lichtbeeld en zeer duurzaam’.
SPS-O LED (zie foto) is een sporthalarmatuur en is de energiezuinige opvolger van de T5-uitvoeringen. Door de hoge lichtopbrengst is dit armatuur toepasbaar in professionele sporthallen.
 
Naast deze Ledization-armaturen is er ook een LED downlight aan het Norton-programma toegevoegd. De LDN-W led downlight is wat energiebesparing, onderhoud en investering betreft ‘de ultieme vervanger voor de PLC downlight’, aldus Norton. De LDN-W is een efficiënte downlight voor algemene en verkeersruimten.
 
 
14-10-2014 9:16
Lamp en Licht – online leverancier van verlichtingsartikelen – opent in Breda een fysieke winkel. De opening is mede ingegeven door hét probleem van de online retailers: het relatief grote aantal retourzendingen. 
 
Erik Jansen, directeur Lamp en Licht: "Een deel van het assortiment bleek te kwetsbaar voor pakketdistributie. Opnieuw verpakken van onbeschadigde retourzendingen is geen optie. Licht beschadigde producten aanbieden bij opkopers is water naar de zee dragen. Vandaar de opening van toch een fysieke winkel." 
 
De Lamp en Licht-outlet is gevestigd aan de Meubelboulevard in Breda (Kruisvoort 44, voorheen Lampenwereld). Lamp en Licht Breda begint als outlet en afhaalpunt. Medio 2015 volgt ombouw naar een lampenspeciaalzaak op de begane grond in combinatie met de outlet op de verdieping. 
 
Lamp en Licht is de online voorzetting van Mextal Verlichting. Mextal was decennialang een begrip in Valkenswaard en Weert. Hoewel zonder meer winstgevend, besloot de derde generatie Jansen (Erik) het roer om te gooien en in 2007 de webwinkel Lamp en Licht te starten. In 2009 sloot de Mextal-winkel in Valkenswaard. 
Tussen 2007 en 2012 zou Lamp en Licht uitgroeien tot marktleider in Nederland in de online verkoop van verlichtingsartikelen. De onderneming is ook actief in België, Duitsland, Oostenrijk, Engeland, Spanje, Frankrijk en Polen. 
 
Lamp en Licht ontwerpt, produceert en verkoopt eigen armaturen en distribueert merken van derden. Het bedrijf verkoopt circa tweeduizend artikelen uit voorraad en heeft distributiecentra in Valkenswaard en Hapert.
 
08-10-2014 15:43
Thomson Lighting introduceert een nieuwe lijn: ‘GT-Green’. Volgens de LED-productent zijn deze LED- lampen efficiënt en milieuvriendelijk, terwijl zij toch dezelfde prestaties bieden als een 75 Watt gloeilamp. 

De Green-lijn bestaat uit drie modellen LED-lampen E27 van respectievelijk 5,8, 8,5 en 10,5 Watt. De nieuwe GT-Green lampen hebben een spreidingshoek van maar liefst 240 graden en Thomson Lighting meldt een levensduur tot 25.000 uur. Daarnaast maken de lampen gebruik van een hoge lichtstroom (modelafhankelijk van 470 tot 1055 lumen), die gelijk staat aan een 75 Watt gloeilamp, maar dan tegen een stroomverbruik van slechts 10,5 Watt. 
 
 
08-10-2014 15:35
Speciaal voor de Oude Kerk heeft de befaamde Amerikaanse kunstenaar Tony Oursler een aantal ruimtelijke, multimediale projecties van licht en geluid ontwikkeld. Het zijn nieuwe videoperformances, opgenomen in Ourslers New Yorkse studio, die de gewelven, muren en glas-in-lood vensters van de kerk in een ander licht zetten. In de aangrenzende stijlkamers is eerder werk te zien. Het is voor het eerst in 15 jaar dat Tony Oursler in Nederland exposeert.
 
Hoe onderscheiden we onze virtuele wereld van de echte? In de historische ruimte van het kerkgebouw staat Oursler uitgebreid stil bij de manier waarop wij omgaan met digitaliteit. Ieder van ons is gemiddeld meerdere uren per dag online en staart naar digitale beelden, foto’s en plaatjes die vaak weinig met de werkelijkheid van doen hebben. Zowel fysiek als mentaal pendelen wij aanhoudend heen en weer tussen de digitale en de echte wereld. In de ogen van Oursler is digitaliteit per saldo een paradoxaal proces. Het paart precisie aan chaos, zoals de effecten op de samenleving ons laten zien. Het internet is voor Oursler een onmetelijk collectief onbewuste waarin het individu een dubbelganger of een digitale versie van zichzelf creëert. Als metafoor gebruikt hij het gedigitaliseerde gezicht. Van de bezoekers wordt verwacht dat zij positie kiezen. Wat doet de digitale beeldenstorm met hen, in positieve en negatieve zin? Tijdens hun rondgang door de Oude Kerk treden zij in interactie met menselijke en digitale intelligentie en nemen zij deel aan een metaforische Turing test. 
 
Oursler bevolkt de Oude Kerk met digitaal geproduceerde performances die benadrukken dat de aard en het culturele gebruik van het gebouw voortdurend aan veranderingen onderhevig zijn. De projecties zijn zodanig ontworpen dat zij moeiteloos versmelten met de prachtige houten zoldering, de stenen muren, de gotische sculpturen en het kleurrijke glas-in-lood. Al met al krijg je de indruk, aldus Oursler, “dat de Oude Kerk op de een of andere manier is gehackt.” Het werk onderzoekt de overgang van mystiek naar materialisme en weer terug, naar het magische denken van ons digitale tijdperk. Oursler vult de ruimte met spookachtige lichtprojecties en presenteert performers als Holly Stanton, Josie Keefe, Jim Fletcher, Kate Valk, Constance De Jong, Jason Scott, Phyllis Ma, Joe Gibbons, Sarah Kinlaw en Branden Olson. De poëtische kakofonie van teksten, variërend van geneurie, gezang en gefluister tot muzikale elementen, resoneert thematisch met de tentoonstelling en is specifiek ontworpen voor de verschillende oppervlakten van de kerk. 
 
Een nieuwe beeldtaal overlapt de eeuwenoude overblijfselen van een vroegere beeldcultuur. Ooit dienden beelden in de kerk als leidraad voor ongeletterde Rooms Katholieke kerkgangers. Met de Beeldenstorm van 1566 leken deze beelden te zijn verdwenen maar tijdens de restauratie van de kerk in de jaren vijftig van de vorige eeuw kwamen er een heleboel weer tevoorschijn. Oursler zocht ze bewust op en infiltreerde met zijn digitale videoperformances de historische representaties van mensen, heiligen en schutspatronen. In de Oude Kerk zien we digitale en historische beelden als het ware door elkaar heen. Zij vormen een haast natuurlijk geheel en stimuleren je om na te denken over de veronderstelde waarheid van wat we zien. In grote lijnen is deze tentoonstelling een overpeinzing van het wezen van de digitale revolutie. 
 
De tentoonstelling met Tony Oursler is een initiatief van de Oude Kerk. In het kader hiervan werkt de Oude Kerk nauw samen met de culturele organisaties Amsterdam Art Weekend, Stedelijk Museum en Amsterdam Light Festival. Alle vier vervullen zij een voortrekkersrol in de versterking van de culturele infrastructuur van Amsterdam en in de internationale presentatie van kunst en cultuur in Nederland:
- Amsterdam Art Weekend opent zaterdag 29 november met een primeur: een buitenprojectie op de gevel van het Stedelijk Museum, de zogenaamde badkuip. Deze projectie behelst nieuw werk van Oursler dat inhoudelijk aansluit bij zijn werk voor de Oude Kerk.
- Ook de gevel van de Oude Kerk dient als achtergrond voor een buitenprojectie. Beide gevelprojecties, op het Stedelijk Museum en op de Oude Kerk, zijn opgenomen in het programma van Amsterdam Light Festival dat op 27 november van start gaat. 
- In het verlengde van de tentoonstelling van Tony Oursler realiseert Oude Kerk een performance-weekend onder de titel ’The Artist Speaks’. Hierin reageren alumni van de Rijksakademie op het werk van Oursler. Hun performances vormen onderdeel van Amsterdam Art Weekend op 29 en 30 november.
 
De ruim 60 jaar durende restauratie van de Oude Kerk is vorig jaar met succes afgerond. Het oudste gebouw van de stad is zorgvuldig en met behoud van zijn authentieke sfeer hersteld, van dakconstructie tot zerkenvloer. Nu is het tijd voor herstel van inhoud en dynamiek. Wat nodig is zijn scherpe inhoudelijke keuzes en een eigen programma dat verleden, heden en toekomst met elkaar in verbinding kan brengen. De tentoonstelling met Tony Oursler is een eerste stap in deze nieuwe richting. Hiernaast blijft het gebouw onverminderd een plek voor contemplatie en een actief godshuis. 
  
Opening: woensdag 26 november 2014 
Tentoonstellingsperiode: donderdag 27 november tot en met zondag 29 maart 2015 
Openingstijden: maandag-zaterdag: 10.00-18.00 uur, zondag: 13.00-17.30 uur 
Oude Kerk, Oudekerksplein, de Wallen, Amsterdam 
 
 
07-10-2014 9:13

Modular Lighting Instruments, de architecturale verlichtingsproducent uit Roeselare (B), opent begin oktober een gloednieuw kantoor in Luxemburg. De ruimte werd aangekleed als de kluiskamer van een Luxemburgse bank, met ledlicht als voornaamste verborgen schat. De bedoeling is architecten kennis te laten maken met de producten van het merk in een inspirerende setting.

Het nieuwe kantoor is te vinden bij Burotrend, een totaalleverancier voor kantoren. "In de showroom integreerde Modular Lighting Instruments de verlichting op zo'n manier dat je onmiddellijk ziet hoe je een kantoor optimaal verlicht. Het hoeven namelijk niet altijd grijze tl-lampen te zijn. Ook met LED is er vandaag heel wat mogelijk." Daarnaast creëerde Modular naar eigen zeggen een origineel kantoor, de Modular Lighting Vault, waar het bedrijf nog dieper ingaat op LED-technologie.

"In de kluiskamer ontdek je via bepaalde safes welke lichteffecten je sorteert met de ledarmaturen van Modular Lighting Instruments. Door een goudstaaf onder diverse soorten ledlicht te leggen bijvoorbeeld zie je duidelijk de uiteenlopende stralingshoeken waarmee je een verschillende lichtbeleving creëert. De Modular Lighting Vault werd ontwikkeld in samenwerking met King George, een creatief bureau uit Sint-Niklaas."

De bedoeling is dat de showroom en de lichtkluiskamer een open platform vormen voor architecten. “We willen onze lichtoplossingen dichter bij de architecten brengen en hen inspireren en prikkelen”, vertelt Bart Maeyens, general manager van Modular Lighting Instruments. “Modular streeft er altijd naar lichtoplossingen in een realistische setting te tonen. Dat doen we ook nu weer in deze nieuwe Modularstek.” Architecten zijn tijdens de openingsuren altijd welkom, of kunnen contact opnemen met Bruno Kenens, vertegenwoordiger van het merk voor Luxemburg, om dieper in te gaan op lichtplannen.

www.supermodular.com

Deel op Social Media

06-10-2014 9:03

LED is momenteel dé lichttechnologie. Maar hde LED is nog niet uitontwikkeld. Op 4 november geeft aambieder Romar tijdens zijn open dag via diverse workshops en demonstraties een kijkje in de toekomst van LED. 

Het thema van de open dag dit jaar is 'beleving'. "De beleving van licht, de beleving van geluid, van geur en van kleur. Beleving in een omgeving, in het echt en in 3D; en zelfs beleving in communicatie. Alles komt aan bod. Want totaalbeleving is pas echt een totaalbeleving als je niet de techniek, maar het eindresultaat ervaart. Soms zo subtiel dat het bijna vanzelfsprekend is, of zo overweldigend dat je je bijna niet voor kunt stellen dat het mogelijk is. Als alles op zijn plek valt en met elkaar samenwerkt."

De deuren staan open tussen 14:00 en 22:00 uur. "Natuurlijk zorgen wij weer voor de hapjes en de drankjes en is er uitgebreid de mogelijkheid om te netwerken. Meld je dus snel aan en ervaar op 4 november met ons deze totaalbeleving."

Romar is gevestigd aan de Ebweg 32-34 in Barendrecht.

www.romarled.nl

Deel op Social Media

06-10-2014 8:40

Rotterdam CS won recentelijk de Daylight Award van de Stichting Living Daylichts. Lichtontwerper Rudolf Teunissen maakten een serie prachtige beelden van het daglicht in het nieuwe station.

De beelden zijn hier te bekijken.

Deel op Social Media

02-10-2014 8:35

Osram en het Vaticaans museum versterken hun samenwerking op het gebied van verlichting. Beide partijen hebben het raamwerk voor een meerjarige overeenkomst getekend inzake mogelijke toekomstige projecten.

Osram heeft de Sixtijnse Kapel van het Vaticaan al voorzien van een nieuwe op LED gebaseerde lichtoplossing. “We zijn erg blij dat wij onze samenwerking met het Vaticaan kunnen voortzetten. Deze follow-up overeenkomst onderstreept datgene wat we kunnen bieden in high-end kwaliteit en innovatieve lichtoplossingen en onderbouwt ook onze rol als toonaangevend lichtbedrijf in de wereld", zegt Christophe Poméon, hoofd van Osram Luminaire Business Unit.

“Kunst en architectuur stellen de hoogste eisen aan licht . Met de opening van de Sixtijnse Kapel - eind oktober kan het publiek hier al de eerste indrukken van opdoen”, aldus Antonio Paolucci, directeur van het Vaticaans museum.

Met deze raamwerkovereenkomst, manifesteren Osram en het Vaticaan het voornemen om in een wetenschappelijke samenwerking, die is gericht op het zoeken naar nieuwe technologieën, te garanderen dat het artistieke erfgoed van het Vaticaans museum zal blijven gewaarborgd.
De oplossing die momenteel in de Sixtijnse Kapel wordt opgezet, is een voorbeeld van deze benadering. Deze lichtoplossing bevat ongeveer zevenduizend LED’s en geeft in het bijzonder aandacht aan het conserverende aspect. Verlichting van 50 tot 100 lux (voorheen was dit 5 tot 10 lux) maakt dat de kunst duidelijk en helder wordt aangelicht en met een zo min mogelijk verouderingproces.

Er wordt tegelijkertijd 60 procent minder energie verbruikt in vergelijking met de bestaande lichtinstallatie. Dit pilot project, met de werktitel LED4Art, krijgt subsidie van de European Union’s Information en Communication Technologie (CT) Policy Support Programme als een onderdeel van het Competitiveness and Innovation Framework Programme (PSP-CIP).

 

Deel op Social Media


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >