Nieuws


29-01-2014 11:43

Lichtfabrikant Luceplan presenteert een uitbreiding van de Otto Watt-familie. “Naast een stijlvolle witte versie komt er ook een XL-vloermodel, een charmante clipsversie en een wandversie met arm.”

 

Ingenieur Alberto Meda en architect Paolo Rizzatto schrijven al meer dan 25 jaar mee aan het succesverhaal van de Italiaanse verlichtingsproducent Luceplan. In 2011 tekenden ze Otto Watt, een slanke, handige lamp die zich zowel op je bureau als op je nachtkastje thuis voelt. Later volgde ook een armloze muurversie. “Vandaag is Otto Watt uitgegroeid tot een volwaardige familie”, aldus het bedrijf.

Otto Watt werkt met LED-verlichting. “Dat maakt de lamp heel energiezuinig, zoals zijn naam al verraadt. Otto Watt is namelijk Italiaans voor acht watt.” Ook is de verlichting volgens Luceplan bijzonder veelzijdig. “Je kunt de LEDs niet alleen dimmen, maar ook van lichtkleur laten veranderen. Handig, want met warm of koud wit licht schep je een heel andere sfeer.”

29-01-2014 11:23

Leon Akkermans is aangesteld als algemeen directeur van Armada Janse. Akkermans (37 jaar) werkte onder meer als directeur bij DPL Europe BV en heeft meer dan 10 jaar ervaring in lichttechniek. De aanstelling is per 1 december jongstleden ingegaan.

Naast zijn directietaken zal Akkermans zich de komende periode bezighouden met alle commerciële zaken. De sterke focus op groei, zowel in omzet als in productportfolio (lichtreclame, mediafaçades, reclamemasten, lichtobjecten, bewegwijzering en huisstijlmanagement), maakt dat Armada Janse de toekomst met vertrouwen tegemoet gaat.

Met de overname door Andus Group is er vanaf 2013 een start gemaakt met een nieuwe fase van Armada Janse. Mede dankzij de solide, nieuwe eigenaar is er flink geïnvesteerd. Groei en ontwikkeling staat voorop. Met de komst van Akkermans is Armada Janse naar eigen zeggen klaar voor de toekomst en gaat de organisatie op volle kracht vooruit. Een voorproefje hiervan was reeds te zien tijdens vakbeurs ‘Beurs Facilitair 2014’ waar het bedrijf zich presenteerde met een volledig vernieuwde stand.

www.aramadajanse.nl

27-01-2014 8:00

Lichtliefhebbers opgelet! Op 6 en 7 maart 2014 houdt de gemeente Rotterdam in samenwerking met het LUCI het internationale verlichtingscongres 'City under Microscope'.

Rotterdam is door de LUCI-Association uitgekozen om gaststad te zijn van één van de jaarlijkse congressen. Tijdens het congres komt een breed scala aan onderwerpen rond (openbare) verlichting aan de orde. Rotterdam staat hierbij centraal.

Donderdag 6 maart opent wethouder van Huffelen het congres, waarna historicus Paul van de Laar vertelt over de geschiedenis en wederopbouw van Rotterdam. Vervolgens geeft Stadsontwikkeling uitleg over het lichtplan Rotterdam en ontvouwt keynote speaker Daan Roosegaarde zijn visie op de verlichting van de toekomst. Hij is een Nederlandse pionier, kunstenaar, ondernemer en ontwerper, die bijzondere projecten heeft op het gebied van verlichting, waaronder de verlichte weg. Onlangs won hij de World Technology Award in New York, zeg maar een Oscar op zijn vakgebied.

De middag wordt gevuld met interactieve workshops met pitches. Bijvoorbeeld: wat te doen met het beheer van de verlichting in tunneltjes in de stad, zoals de Provenierstunnel. ’s Avonds wordt de dag afgesloten met een lichtexcursie door Rotterdam.

Op de vrijdag staat de haven en het lichtplan voor de haven op het programma en laat Stadsbeheer de deelnemers een reis maken langs bijzondere lichtprojecten, zoals de Coolsingel, Lijnbaan en Schiebroek. ’s Middags zijn er presentaties over beheer en onderhoud: hoe doen we dat in Rotterdam, Diergaarde Blijdorp en Rotterdam en Duurzaamheid.

Het organiserende LUCI (Lighting Urban Community International) is een uniek internationaal netwerk dat steden en professionals op het gebied van verlichting samenbrengt. LUCI is opgericht in 2002 met als doel steden samen te brengen en passende antwoorden te vinden op belangrijke uitdagingen door verlichtingsplannen, projecten en innovaties. Op dit moment zijn er 105 leden, waarvan 70 steden verspreid over vier continenten en 35 bedrijven op het gebied van verlichting, ontwerpers. Rotterdam is lid sinds 2006.

26-01-2014 8:00

Op 5 en 6 februari aanstaande staan vindt de eerste vakbeurs plaats voor led-professionals LED Expo. De vakbeurs wordt georganiseerd in Hal 3 van de Jaarbeurs Utrecht.LED Expo is volgens de organisatie een dynamisch evenement voor professionals waarbij alle led-eindproducten te vinden zijn onder één dak.

In het kader van het evenement organiseren Stichting KIEN en NSVV op woensdag 5 februari van 11:00 tot 12:00 uur een lezing met als onderwerp 'Dynamisch licht intramuraal'. De lezing wordt verzorgd door Jan Meutzner (Meutzner Licht Design) en gaat over ontwerp, aanleg en borging van dynamische verlichting in ouderenhuisvesting. Onderwerpen die aan bod komen: probleemstelling, uitgangspunten, waarom dynamiek, oplossingen, lichtadvies, projectaanpak en nazorg.

24-01-2014 14:07

Sebastiaan Dillmann, sinds een jaar actief met zijn eigen ontwerpstudio, presenteert zijn eerste product: de EDEN ready. Deze lamp is een  bol gemaakt van boomstammen, gevonden in de Nederlandse bossen en parken. Van die stammen zaagt hij plakjes waar na uren puzzelen een prachtige bal mee geconstrueerd wordt. EDEN bestaat uit vier modellen van verschillende omvang: 35, 45, 60 en 75 centimeter.

“Het is ontzettend zonde dat er continu nieuwe materialen moeten worden gedolven voor het vervaardigen van producten. Daarom heb ik mij gefocust op het creëren van producten van afval. Het mooiste afval is natuurlijk het afval dat de natuur ons biedt”, aldus Dillman. “Een product is voor mij geslaagd als het duurzaam is qua constructie, materialisatie en ontwerp, zodat vorm en functie de gebruiker blijven aanspreken door alle modeveranderingen heen.”

23-01-2014 10:54

De Nimbus Group viert zijn 25e verjaardag – en maakt van de gelegenheid gebruik om zijn bekroonde draai- en kantelbare RIM R LED-plafondlamp in vier nieuwe kleurvarianten op de markt te brengen, in mat goud, hoogglanzend chroom, mat grafietzwart en mat titaniumgrijs.

Al kort na de introductie bijna 2 jaar geleden ontving Nimbus voor zijn RIM R LED-plafondlamp een Interior Innovation Award. De opvallende ring met daarin de LED-module die om zijn as kan draaien en kantelen, vormt een inspiratiebron voor bijzondere verlichting. De lichtgevende schijf is een variant van de beproefde R-module, maar is niet meer vast gemonteerd, maar mobiel gelagerd. "De lamp is zeer geliefd bij ontwerpers en opdrachtgevers, omdat ze harmonieus in iedere architectonische omgeving kan worden geïntegreerd, kunstwerken op een sfeervolle manier belicht en een aangename sfeer creëert", aldus Nimbus.

“De vier nieuwe kleurnuances zijn geïnspireerd door de natuurlijke esthetiek en schoonheid van metallic oppervlakken en bieden een mooi alternatief voor de twee bestaande kleuren hoogglanzend wit en mat tonic zilver”, meent designer Sven von Boetticher van Designstudio ID AID in Stuttgart, die de RIM R-serie voor Nimbus heeft ontworpen.

Met zijn vier nieuwe en de twee al bekende kleuren past de RIM R bij iedere inrichtingsstijl. “Architectuur en kleurstelling zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”, verklaart von Boetticher. “Met de nieuwe kleuren kan men nu mooie accenten in de architectuur en spannende contrasten toepassen.”

De RIM R jubileumlamp in mat goud siert als een aureool het hoofd van Werner Walker, één van de medewerkers van Nimbus die al van bij het begin voor de onderneming werkt. Daaronder staan de woorden 'Nach Golde drängt, / Am Golde hängt / Doch alles'. ('Alles immers dorst naar goud en hangt aan goud') – een citaat van Johann Wolfgang von Goethe. Met deze opvallende advertentiecampagne maakt de Nimbus Group momenteel reclame voor de recentste uitbreiding van zijn assortiment en zijn 25e verjaardag. Met deze campagne neemt de onderneming uit Stuttgart opnieuw het thema 'Wir haben/sind die Original' ('Wij hebben/zijn het origineel') op.Nimbus, dat in 1988 door architect Dietrich F. Brennenstuhl werd opgericht, zet al sinds 2006 vol in op de LED-techniek. De onderneming heeft sinds 2006 ongeveer achtduizend LED-projecten gerealiseerd. Het spectrum strekt zich uit van de uitrusting van woningen, gezondheidscentra, scholen en kantoren zoals het hoofdkantoor Duitstalige landen van Unilever in Hamburg, het ADAChoofdkantoor in München en het gebouw van de hoofddirectie van de WTO in Genève.

Hetzelfde innoverende vermogen komt ook tot uiting bij de bijzonder flexibele roomdivider-systemen van de merken Rosso en Rossoacoustic. Dat geldt vooral voor de geïntegreerde akoestische oplossingen, waarvan de ontwikkeling gebaseerd is op de meest recente kennis uit de wetenschappelijke wereld en onderzoek.

http://www.nimbus-group.com/

22-01-2014 13:43

Atomis Architectural Lighting, Nederlands producent en leverancier van hoogwaardige projectverlichting, brengt deze maand de nieuwe algemene catalogus 2014 uit. De catalogus omvat zowel LED-armaturen als armaturen met andere lichttechnieken in één uitgave van 152 pagina’s full colour.Het overzicht van armaturen is uitgebreid met diverse innovatieve nieuwe ontwerpen. Wandarmatuur Zender, voorzien van een reeks LED's achter een diffuse kunststof plaat, creëert fraaie strijklichteffecten in entrees,  gangen, trappenhuizen in hotels, scholen en zorgprojecten. Meson 120 Wall Washer, een kleine vierkante LED-straler voor het aanlichten van wanden. De downlighter reeks Meson pro, waarbij high efficiency gecombineerd wordt met een low glare reflector optiek, is nu uitgebreid met een opbouw- en een elegante pendeluitvoering. LED-railspots Mitron en Mikido zijn nu ook leverbaar met een lampflux van 3900 lm 42,5 Watt en met een kleurweergave van CRI>95. Glo-S proline is een programma koppelbare pendelarmaturen voor LED of T5 fluorescentiebuizen voor werkplekverlichting.Voor alle LED-armaturen zijn de specificaties verbeterd, uitgebreid, of voorzien van versies met een hogere kleurweergave (CRI>95), meldt Atomis. De catalogus is verder voorzien van diverse interessante afbeeldingen van recent gerealiseerde projecten.

Met het uitbrengen van deze catalogus en de lancering van veel nieuwe armaturen met de nieuwste (LED) technieken, zijn gelijktijdig een aantal oudere producten uit het assortiment genomen. Dit betreft met name de conventionele armaturen.

Bij een nieuwe catalogus hoort ook een nieuwe prijslijst. Voor vrijwel alle LED-armaturen geldt, zo benadrukt de lichtproducent, dat de prijzen verlaagd zijn per januari 2014. De prijzen voor de conventionele armaturen zijn veelal niet verhoogd, maar in prijs gelijk gebleven.

De catalogus is ook te downloaden via: www.atomis.nl/downloads.php

21-01-2014 8:30

Verbatim heeft de omvang van zijn aanbod van LED-lampen met hoog rendement voor consumenten verdubbeld en de beschikbaarheid voor Europese klanten vergroot. Het aanbod is met 33 LED-lampen uitgebreid met de toevoeging van acht Classic A-lampen, drie PAR 16-spots, drie MR16-spots en drie kleinere twee-pins steeklampen.

De hoogwaardige 12W Classic A-LED-lamp van Verbatim biedt een lichtvermogen van 1.100 lumen. Dit komt overeen met de lichtafgifte van een gloeilamp van 77 Watt. De Classic A is verkrijgbaar in twee modellen: de B22 en E27. Deze niet-dimbare LED-lampen beschikken over een warme, witte lichttemperatuur van 3.000 Kelvin, een lichtopbrengst van 91,7 lumen per Watt en een levensduur van 30.000 uur (circa 30 jaar bij een gebruik van 2 uur per dag). Hiermee voorzien ze in de algemene verlichtingsbehoeften in huis. Consumenten kunnen kiezen uit nog eens zes dimbare Classic A-lampen met een vermogen van 4 Watt, 6 Watt, 8 Watt en 10 Watt, B22- of E27-fittingen en een kleurtemperatuur van 2.700 Kelvin en 3.000 Kelvin. Het productaanbod is verder uitgebreid met de dimbare E27 Classic A-LED-lamp met een vermogen van 14 Watt. Deze lamp genereert 1.100 lumen en is bij uitstek geschikt voor consumenten die behoefte hebben aan extra helderheid en een flexibele bediening van de dimfunctie. Het ontwerp van de Classic A zorgt voor een grote stralingshoek van 270 graden, waarmee de lamp licht uitstraalt in vrijwel alle richtingen.

Verbatim introduceert daarnaast zes nieuwe LED-spots. Deze spots hebben een levensduur van meer dan 35.000 uur en zorgen voor een energiebesparing tot 85 procent. De meeste modellen bieden een stralingshoek van 35 of 36 graden. Er zijn drie dimbare PAR 16 GU10-LED-lampen met een nominaal vermogen van 5 watt, 6,5 watt of 7 Watt. Onder een stralingshoek van 90 graden leveren de lampen respectievelijk 230, 270 en 350 lumen. Twee 6,5W MR16 GU5.3-lampen bieden een helderheid van 350 en 370 lumen binnen een stralingshoek van 90 graden.

Het aanbod van LED-spots wordt gecomplementeerd met de MR16 met GU10-fitting, een vermogen van 6,5 Watt en een afgifte van 400 lumen.

Het productaanbod is verder uitgebreid met drie nieuwe twee-pins steeklampen die voorzien in krachtige verlichting bij een laag energiegebruik. Deze steeklampen lenen zich bij uitstek voor gebruik in klein meubilair, zoals kasten, make-upspiegels en displaymeubels. De twee-pins lamp met een G4 Capsule-fitting en een vermogen van 1 Watt biedt een lichtsterkte van 80 lumen. Dit staat gelijk aan de lichtafgifte van een gloeilamp van 10 Watt. Met een efficiëntiewaardering van A++ staat het model garant voor een energiebesparing van 90 procent. De andere twee-pins steeklamp is voorzien van een G4 Round-fitting en heeft een vermogen van 1,5 Watt. Deze LED-lamp biedt een helderheid van 85 lumen en een levensduur van 40.000 uur. Een MR11-LED-lamp met GU4-fitting biedt nog krachtiger verlichting met 90 lumen en een lichtsterkte van 200 candela.

Verbatim is voornemens om zijn zakelijke reeks van LED-lampen voor het einde van 2013 verder uit te breiden.

20-01-2014 15:32

Verlichting bepaalt in grote mate hoe we een stad beleven in de avonduren. Hoe creëer je een uitnodigende sfeer, die er voor zorgt dat men er langer wil blijven? Hoe benadruk je de unieke architectuur en zorg je er voor dat men zich veilig voelt? Betekent dit alleen maar een investering of levert het ook wat op? In het symposium op 30 januari krijgen belangstellenden antwoord op deze vragen.

15:00

Inloop en Ontvangst

15:30

Woord van welkom door Hans ten Broeke, vestigingsmanager Noord-Oost

15.45

Openingswoord door de wethouder van de Gemeente Deventer, de heer Robin Hartogh Heys

16:00

Hans Brandt, CEO van Total Identity, vertelt over het toepassen van dynamische technieken om de effectiviteit van een masterplan te verhogen voordat deze wordt uitgevoerd. Hij licht toe hoe je projecten goedkoper en sneller kunt realiseren door beter in te spelen op de gebruikerswensen.

16:30

Pauze met hapje en drankje

16:45

Daaf Ledeboer is als stedenbouwkundige betrokken bij de herinrichting van het aanzicht van het oude centrum van Deventer. In deze sessie horen we wat de beweegredenen waren en welke keuzes de gemeente Deventer gemaakt heeft om het centrum een make-over te geven.

17:15

Projectenparade. De gemeenten Kampen, Dinkelland, Winschoten en Tiel laten ons in inspirerende voorbeelden zien hoe zij verlichting hebben ingezet om hun stad of dorp identiteit te geven én hard te maken wat het hen heeft opgeleverd.

17:45

Bedankwoord en afsluiting door Hans ten Broeke

18:00

Dinerbuffet

19:20

Rondleiding door de aangelichte binnenstad van Deventer

20:15

Afsluiting met hapje en drankje

Sandton IJsselhotel
De Worp 2
7419 AD Deventer

16-01-2014 15:32

Al 20 jaar ontwerpt en ontwikkelt het team van Jacco Maris designverlichting. Vanaf het begin streeft het bedrijf ernaar om design en functionaliteit te combineren in bijzondere lichtobjecten. De collecties en custom made lichtobjecten van Jacco Maris zijn over de hele wereld terug te vinden in diverse privé en openbare interieurs. Zo hangt The Outsider collectie in het designhotel Mama Shelter in Marseille, een Montone chandelier in de lobby van The Thief hotel in Oslo en the Outsider Suspension in het ABU House van Stephen Collins in Australië.

“Licht is een bron van emotie, die wij steeds opnieuw proberen te vangen in de perfecte combinatie van vormen en materialen”, aldus oprichter Jacco Maris. “Hierbij worden we uitgedaagd door eenvoudige en pure materialen, vormen en structuren. De kwaliteit van de ontwerpen zit in de details: de ogenschijnlijke eenvoud van de complexe vormen, de toepassing van kleur, de afwerking van de gebruikte materialen, tot aan het label. Elk element toont onze passie voor het maken van iconische producten.”

De lichtobjecten bestaan uit doordachte vormen van metaal, die met de hand worden vormgegeven, gebogen en gelast. Elke vorm wordt zorgvuldig gekozen en precies gemaakt om het juiste resultaat te krijgen. De ontwerpen zijn niet alleen functioneel, maar kunnen ook als kunstobject functioneren.

De afgelopen jaren heeft Jacco Maris negen collecties ontwikkeld. Zoals The Outsider. Imposante lampen met een industriële uitstraling. De collectie bestaat uit een vloer-, (verstelbare) hang- en wandlamp. Of de Solo. Pure eenvoud siert het lichtobject met een minimalistische vormgeving. Leuk detail: de lamp is een ode aan Solo, de hond van Jacco Maris. Een pootafdruk op de achterkant vormt daarvan een stille getuige. De eigenzinnige compositie van idée fixe is een hommage aan het poëtische en is verkrijgbaar in een vergulde, hoog gepolijst roestvast staal en witte versie. Met de Ruban plié is Jacco Maris 20 jaar geleden doorgebroken. Deze eigentijdse versie van een nostalgische kroonluchter is in veel verschillende vormen en uitvoeringen gemaakt.

Jacco Maris: “We proberen met elke collectie, met elk lichtobject echt een toegevoegde waarde te zijn voor bijzondere interieurs. Dat we dit al 20 jaar mogen doen voor zowel consumenten als interieurarchitecten, lichtontwerp- en projectbureaus vinden we een feest!”

Op de Maison & Objet (24-28 januari) presenteert Jacco Maris dit jaar onder andere drie nieuwe collecties op stand E86 in hal 8 op de 'Now! design à vivre'.

www.maison-objet.com
www.jaccomaris.com

16-01-2014 9:18

Havells Sylvania stelt Christian Schraft aan als President voor Havells Sylvania Europe ltd. Schraft werkte eerder onder meer 8 jaar bij Osram/Siteco in diverse senior-managementfuncties.“Christians ervaring op het vlak van seniormanagement in combinatie met zijn ervaring in de branche zorgt ervoor dat hij de ideale man is om groei in alle sectoren van onze business te bewerkstelligen”, zegt Anil Gupta, COO bij Havells Sylvania Global.

“Ik ben erg blij om aan de slag te gaan bij Havells Sylvania”, aldus Schraft. “Het bedrijf kent momenteel een succesvolle groei en deze nieuwe functie biedt de kans om de business nog verder te laten groeien. We willen onze reputatie op het vlak van kwaliteit en expertise bij Havells Sylvania, Concord, Lumiance en Sylvania verder uitbouwen. Daarnaast willen we onze toonaangevende verlichtings- en elektrische producten wereldwijd aan nieuwe doelgroepen aanbieden.”

Schraft werd bij van CEO voor de businessunit Lighting Electronics & Controls gepromoveerd tot CEO van de volledige businessunit voor lichtoplossingen. Naast zijn functies binnen de diverse businessunits bij Osram was hij Senior Vice President Corporate Strategy & Marketing en begeleidde hij Osram bij productontwikkeling van het merk, zowel op het gebied van lampen als armaturen.
“Sylvania staat aan het begin van een groeiperiode in Europa en Christian kan deze groei verder versterken via een nauwe samenwerking met de landenmanagers, onze strategische businessunits en hun verkoopteams. De versterking van ons senior management onderstreept de hoge verwachtingen voor de toekomst van Havells Sylvania. Onze business is voorbestemd verder te groeien, onder meer gedreven door de passie en het enthousiasme van ons volledige team. Ik heet Christian van harte welkom en kijk uit naar de spannende reis die samen met hem voor ons ligt”, aldus Rajiv Goel, President Havells Sylvania
 
www.havells-sylvania.com
www.concord-lighting.com
 

08-01-2014 10:00

Na enige omzwervingen is de productie  van het merk Dijkstra Lampen weer in handen van de familie Dijkstra. “Lampen maken zit ons in de genen." Twee generaties terug begon Fokke Dijkstra sr. met het maken van Lampen. Nu, bijna 94 jaar later, is Dijkstra Lampen er nog steeds.

Onder leiding van Fokke Dijkstra jr. maakt Dijkstra Lampen moderne lichtoplossingen. Bekende armaturen als Strato, Tetis en Aegis, zijn nu verkrijgbaar in LED. Armaturen waarmee architectonisch verantwoorde lichtoplossingen kunnen worden gerealiseerd, duurzaam en energiezuinig. "Voor de bekende, reeds geïnstalleerde modellen zijn LED revisiesets verkrijgbaar. Gelijkwaardige lichtopbrengst,  met een veel lager energieverbruik en minder onderhoud", aldus Fokke Dijkstra jr.

Dijkstra Lampen worden in Nederland ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd, desgewenst op maat.

08-01-2014 8:33

Lieven Messiaen is vertrokken als CEO bij Modular Lighting. Zijn visie om de creatieve verlichtingsproducten onafhankelijk van Philips Lighting op de markt te zetten, botste met de nieuwe leiding van het moederbedrijf. Daarom werd enige tijd geleden besloten om 'in goed overleg' uit elkaar te gaan.

Modular is een Belgische fabrikant van architecturale verlichting. Voormalig topman Paul Rommens (in 2012 overleden) verkocht zijn bedrijf in 2004 aan Partners in Lighting International (PLI). Toen werd ook Lieven Messiaen, voormalig algemeen directeur bij de vloerspecialist Forbo, aangetrokken om Modular te leiden. CVC Capital Partners verkocht PLI in 2006 aan Philips.

Modular groeide de voorbije jaren sterk. Het heeft een omzet van 43 miljoen. Philips wilde het bedrijf sterker integreren met andere afdelingen. “Ik stond in de weg, werd steeds meer duidelijk”, zegt Messiaen. “Een onafhankelijke koers bleek niet mogelijk. Ik begrijp de strategie van Philips, maar kan in die omstandigheden moeilijk functioneren. In goede vrede ben ik dan ook vertrokken.”

06-01-2014 9:38

Voor de aankleding van de kantine van het hoofdkantoor van Eyeworks heeft Vilt aan Zee acht lampen gemaakt van 1,20 meter breed en hoog. De grote witte vilten lampen steken sterk af onder de zwart geverfde houten kapconstructie van de voormalige gymzaal van de oude handelsschool. Als het licht aan is wordt de structuur van de wol zichtbaar in mooie radiale rondingen. De vilten kap zorgt voor difuus sfeervol licht, een mooie combinatie met het strakke zwart-witte interieur van de ruimte.De lampen moesten in 5 weken worden gemaakt. Een aardige klus aangezien er in elke lamp ongeveer 35 uur werk zit. De lampen zijn gemaakt van pure schapenwol. Deze wordt in een bepaalde structuur aan twee zijden gelegd op een mal waarna het geheel met water en zeep wordt vervilt. De mal wordt verwijderd waarna er een wollen zak overblijft. Hier wordt een ballon in opgeblazen waardoor het ontwerp zijn vorm krijgt. In de laatste fase wordt er een verhardingsmiddel op de lamp gesmeerd waarna de lamp enkele dagen moet drogen.

Vilt aan Zee probeert het product en het proces zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Daarbij is rekening gehouden met de afkomst van de wol en er is een ecologisch verhardingsmiddel gebruikt en verder alleen water en zeep. In de nabije toekomst wil het ontwerpbureau de lampen maken van eigen schapen uit Nederland. "Alles puur uit Den Haag!", aldus Sandra Burggraaf en Anne van de Weijer van Vilt aan Zee.De twee architecten hebben het roer omgegooid en zijn samen een ontwerpatelier begonnen. Op hun atelier in Den Haag maken zij handgemaakte vilten lampen en geluiddempende vilten panelen. Kenmerkend voor hun lampen is het contrast van de strakke en ingetogen toegepaste vorm en kleur, met de warme en levendige uitstraling van het materiaal.

www.viltaanzee.nl

03-01-2014 8:00

De markt reageert zeer enthousiast op LED Expo. LED Expo is de nieuwe LED-verlichtingsvakbeurs van Nederland. Circa 70 LED-bedrijven hebben zich aangemeld voor deelname. LED-verlichting is een exponentieel groeiende markt en de toekomstverwachtingen voor LED-verlichting zijn groot. Op woensdag  5 en donderdag 6 februari 2014 worden in Hal 3 van Jaarbeurs Utrecht 3000 LED-professionals en in LED geïnteresseerden verwacht.

Op dit moment bestaat 10 procent van de wereldwijde verlichting uit LED-verlichting. De verwachting is dat dit zal stijgen naar 80 procent binnen tien jaar. Tijdens LED Expo kunnen bezoekers niet alleen zien, maar ook ervaren wat de stand van zaken op dit moment is, en hoe de LED-toekomst eruit zal zien. Bezoekers leren in één dag alles over kwaliteit, levensduur, inkoop, testen en verkoop van LED-verlichting. De beurshal wordt spectaculair aangekleed met een groot LED-gordijn van 32 vierkante meter (TAO Rental BV) en een breed scala aan armaturen staat tijdens de beurs opgesteld in de vorm van een expositie.

Tevens kunnen bezoekers LED-lampen tijdens de beurs laten testen op kwaliteit bij de stand van OliNo en alles horen over het LED-keurmerk bij de stand van DEKRA.

LED Expo 2014 is met het brede aanbod het eerste LED-evenement in Nederland. De vakbeurs richt zich op LED-eindproducten zoals lampen, armaturen en andere LED-gerelateerde producten en onderscheidt zich daarmee van andere LED-evenementen. Daarnaast biedt de beurs haar bezoekers een inhoudelijk programma aan met diverse workshops en lezingen.

Naast sales en netwerken is kennisdeling een belangrijke pijler van LED Expo. Bezoekers kunnen diverse workshops  en lezingen volgen. Deze gratis  workshops gaan in op de kwaliteit van producten, praktijk van installatie en  montage, berekeningen van opbrengsten, verkoopadviezen voor LED-producten en op innovatieve product en marktontwikkelingen. Marcel van der Steen, directeur van OliNO, zal op beide beursdagen een lezing geven over kwaliteit: “drie belangrijke aspecten van LED-verlichting: levensduur, koud-witlicht en knipperen.”

Op LED Expo is een apart paviljoen gebouwd voor LED-toepassingen voor openbare verlichting. Exposanten van het paviljoen zijn allen LEDen van het Innovatie Platform Openbare Verlichting van het InterGemeentelijk-overleg Openbare Verlichting (IGOV). Expertbedrijven die actief zijn in de openbare verlichting presenteren hier hun LED-oplossingen. Voorts kent het IGOV-paviljoen zijn eigen lezingenruimte. IGOV voorzitter Arthur Klink verzorgt bijvoorbeeld een lezing over de toekomst van openbare verlichting in 2030 en de rol van overheid en gebruiker daarin in relatie tot kwaliteit.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >