Nieuws


26-09-2013 8:47

Aura Light breidt zijn LED-assortiment uit en introduceert een nieuwe reeks LED-armaturen. Alle armaturen zijn voorzien van de nieuwste LED-lichtbron van de Zweedse lichtfabrikant.

De armaturen zijn een reeks van inbouwspots en downlights . Deze worden geleverd met de nieuwe, vervangbare LED-lichtbron Aura CompoLED Long Life. De armaturen zijn voorzien van het QuickChange-systeem. Dit modulaire systeem maakt het mogelijk de LED-lichtbron eenvoudig te vervangen.

“Met dit nieuwe assortiment armaturen bieden wij hoge kwaliteit LED-oplossingen voor winkels, musea, recepties, hotels, restaurants en kantoren. Klanten kunnen kiezen voor een duurzame oplossing die energiebesparing biedt, gecombineerd met een hoge kwaliteit licht”, aldus Martin Malmros, CEO Aura Light International AB.

Het assortiment kent een aantal verschillende types verlichting:
- De Aura Conspecto is een verzonken LED-downlight, geschikt voor het vervangen van CFL-armaturen. Het LED-armatuur is energiebesparend en kostenefficiënt.
- De Aura Aperius is een serie verzonken LED-downlights, verkrijgbaar in drie basisversies.
- De Aperius R is een reguliere verzonken downlight.
- De Aperius SR is een semi-verzonken downlight, die deels het decoratieve glas van de reflector toont van de Aura CompoLED Long Life lichtbron.
- De Aperius C is een verzonken downlight die te richten is tot 20 graden.
- De Aura Emanio is ontwikkeld als energiezuinige spot-oplossing voor een 3-fase verlichtingsrail.

De armaturen zijn ontwikkeld voor de nieuwe LED-lichtbron Aura CompoLED Long Life. Deze lichtbron heeft, zo benadrukt Aura Light, een gegarandeerde levensduur van 60.000 uur (L70B10). De Aura CompoLED Long Life is gebaseerd op COB (chip on board) technologie wat zorgt voor een hogere werkzaamheid door het aantal thermische interfaces te verminderen. Daardoor wordt de thermische overdracht verbeterd en de waarschijnlijkheid van een breuk van het soldeerpunt verminderd. In de Aura CompoLED Long Life zit een gesealde, glazen lens, die de COB LED-array beschermt tegen chemische vervuiling en vocht, twee van de meest voorkomende reden van systeemstoringen bij LED.

www.auralight.nl

25-09-2013 11:45

Handelsagentuur Designlines uit Velp heeft sinds september 2013 het agentschap verworven van het Italiaanse ZAVA Luce.

Designlines is de handelsagentuur voor een aantal gerenommeerde designmerken in Nederland voor zowel het interieur als het exterieur. Sinds kort levert het bedrijf uit Velp de producten van het Italiaanse ZAVA Luce.

ZAVA is een Italiaanse fabrikant, opgericht in 1982 door eigenaar Franco Zavarise. “Zijn instinct voor design, gecombineerd met zijn jarenlange ervaring in de metaalindustrie en grote passie voor verlichting, zorgt voor een expressieve collectie, die zich niet stoort aan mode en trends”, meldt Designlines. “Kenmerkend voor ZAVA zijn onder andere de creativiteit, aandacht voor details, het personaliseren van het product en de keuze uit diverse kleurcombinaties.”


25-09-2013 8:00

Donderdag 5 september is het nieuwe pand van LED-specialist InventDesign feestelijk geopend. In het bijzijn van vele gasten opende eigenaar Stefan Verhoef officieel het nieuwe onderkomen aan de Valschermkade te Amsterdam.

 

In rap tempo heeft Verhoef uit kunnen breiden van eigen woning naar een groter pand met eigen werkplaats, showroom, loodsen met eigen machines en een kantoorruimte. De toename van projecten heeft er echter voor gezorgd dat het bedrijf de afgelopen 3 jaar in snelle vaart is gegroeid. Het bedrijf met 9 vaste medewerkers een te klein geworden magazijn en werkplaats, is daarom genoodzaakt geweest weer uit te breiden.

 

“De afgelopen 6 jaar hebben wij ons zelf bewezen als het gaat om het realiseren van bijzondere en creatieve LED-projecten”, aldus Verhoef. “Wij blijven onszelf onderscheiden door onze expertise, enorme enthousiasme en investeringen in nieuwe producten en nieuwe concepten. Deze nieuwe ruimte biedt ons nog meer kansen om onze verdere groei mogelijk te maken en onze ambities te verwezenlijken.”

23-09-2013 14:23

Thorn Lighting is een nauwe samenwerking aangegaan met Emmlight uit Emmen. Vanaf september is Emmlight in Nederland hoofdvertegenwoordiger voor Thorn binnenverlichting.
Thorn Lighting is een vooraanstaande Europese onderneming op gebied van binnen- en buitenverlichting. Met een focus op de zakelijke markt. Emmlight is een jong en energiek bedrijf, sterk gericht op innovatie, gezondheid en vermindering van energieverbruik.

Emmlight heeft als credo ‘Light is our Nature’, zij bewerkt vanuit Emmen de zakelijke markt. Emmlight levert voornamelijk aan groothandels, installateurs en lichtadviseurs. De productrange van Thorn sluit naadloos aan op die van Emmlight. De range vormt ook een aanvulling op het innoverende karakter van het jonge bedrijf. Emmlight heeft zich met name geprofileerd als ontwikkelaar van dynamisch licht op basis van LED technologie.

In bijvoorbeeld de kantoor-, zorg- en onderwijssector biedt dynamisch licht enorme voordelen. Zowel qua gezondheid als qua kosten. Met dynamisch licht kan het verloop van daglicht op een natuurlijke wijze worden nagebootst. Hetgeen een zeer gunstig effect heeft op schoolkinderen, patiënten, ouderen en kantoorpersoneel.

Emmlight geniet ook bekendheid als producent van de T5-adapter. Als vervanger voor oude, energie vretende TL buizen. De adapter met een hoogfrequente Philips TL buis vervangt de oude TL buis, waarmee bij gelijkblijvende lichtopbrengst minimaal 50 procent energie wordt bespaard. De terugverdientijd ligt in de meeste gevallen binnen 1,5 jaar. Bovendien komt de hoogfrequente TL buis de gezondheid ten goede. Vooral omdat trillingen in het lichtbeeld worden opgeheven.

Thorn Lighting is een dochter van de Zumtobel Groep. Zij heeft haar Europese hoofdvestiging in Oostenrijk en opereert voor de Benelux vanuit Puurs (België). Thorn heeft fabrieken in onder andere Engeland, Zweden, Frankrijk en Australië. Thorn levert al bijna 100 jaar allerlei verlichtingsarmaturen in meer dan 100 landen.

14-09-2013 8:00

Viabizzuno opent binnenkort zijn eerste lichtlaboratorium in de Benelux. Ter gelegenheid van de opening van houden Mario Nanni (creatief directeur Viabizzuno) en Winy Maas (oprichter MVRDV) een lezing.

De opening vindt plaats op 3 oktober. Plaats van handeling: het spiksplinternieuwe lichtlaboratorium aan de graaf van egmontstraat 39 in Antwerpen. Aanvang: 18:00 uur. 

14-09-2013 8:00

Op 30 september aanstaande organiseert de Nederlandse Licht Associatie in samenwerking met VNU het Lichtcongres 2013. Thema van deze middag is ‘Slim omgaan met Licht’.

"Door verlichting op de juiste manier toe te passen, kan men de kwaliteit aanzienlijk verbeteren en daarmee het welzijn binnen, maar ook buiten op straat verbeteren. Wanneer u de juiste verlichting gebruikt hoeft dat niet altijd een hogere energierekening op te leveren."

Bezoekers van dit congres worden geïnformeerd over de technische mogelijkheden en de laatste stand der techniek. Hoe deze technische mogelijkheden in de praktijk toegepast worden, wordt verteld aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden, waaronder een lezing over luchthaven Schiphol.

"Schiphol heeft veel ervaring met slimme verlichting en zal dit toelichten. Er wordt de laatste tijd veel geroepen over licht en gezondheid. SOLG vertelt over de zin en onzin hiervan. Uiteraard is het goed om niet alleen te kijken naar nu. Intelligent Lighting Institute kijkt met de bezoekers van het lichtcongres naar de toekomst in de stedelijke gebieden."

11-09-2013 8:48

Hunter Douglas deelt zijn specialistische kennis over de rol die zon- en lichtwering spelen binnen Breeam-NL. Dit doet het bedrijf met een lezing, die plaatsvindt op 18 september in de eigen fabriek aan Piekstraat 2 in Rotterdam. De presentatie wordt gehouden in het kader van de Dutch Green Building Week en is bedoeld voor bouwprofessionals.

Volgens spreker Wouter Beck, director Greentech binnen Hunter Douglas, zal in de lezing duidelijk worden hoeveel zonwering kan bijdragen aan een hogere Breeam-NL score. "Meer dan menigeen denkt", stelt hij. "Als DGBC-lid zetten wij in op Breeam-NL en delen onze kennis graag met onze relaties."

Zon- en lichtwering kunnen bijdragen aan een hogere Breeam-NL score door te voldoen aan de eisen die credits op het gebied van bijvoorbeeld energie of lichtwering stellen. Hoe deze credits precies behaald kunnen worden, is volgens Hunter Douglas voor veel organisaties niet bekend. "Wij zijn een groot bedrijf, dat zich kan permitteren specialisten in dienst te hebben die zich hierin verdiepen", stelt Wouter Beck. "Dat maakt ons voorloper op dit gebied. Tijdens mijn lezing zet ik feitelijk uiteen welke factoren bepaalde credits opleveren en wat dit voor het comfort en energiegebruik in een gebouw betekent. Zo kun je met goede buitenzonwering de koellasten terugdringen. Dan hoeven ruimten niet onnodig te worden gekoeld, doordat ongewenste zonnewarmte van buiten niet binnendringt. Dit kan al tussen de twee en vier credits te opleveren."

Hunter Douglas heeft een groot aantal producten op het gebied van zon- en lichtwering in zijn assortiment die voldoen aan de eisen die deze credits stellen. Bij de innovatie op het gebied van weefsels wordt rekening gehouden met deze eisen. De lezing begint om 10.00 uur en wordt gevolgd door een rondleiding in de fabriek van Hunter Douglas. Iedereen die zich online aanmeldt, kan de lezing bijwonen.

De lezing is een onderdeel van een speciaal evenement, opgezet samen met ingenieursbureau IMd, ontwerpbureau KCAP Architects & Planners en New Industry Development. Deze ondernemers zijn allen actief in de Piekstraat in Rotterdam. Het evenement wordt gehouden tijdens de Dutch Green Building Week en heeft als doel te laten zien hoe bedrijven binnen hetzelfde gebied lokaal samenwerken en gezamelijke initiatieven ontwikkelen.

De Dutch Green Building Week (16 tot en met 20 september) gaat over duurzaam bouwen, wonen, werken en duurzame gebiedsontwikkeling. Het thema voor de derde editie van het event is ‘Green means business’. Met dit thema wil de organisator, de Dutch Green Building Council, Nederland inspireren en tonen wat de business case van duurzaam bouwen en ontwikkelen is. Conclusie: groen bouwen en ontwikkelen is niet duurder dan conventioneel bouwen. Groen bouwen is daarom niet alleen goed voor people en planet, maar ook voor profit.

08-09-2013 8:00

De IGOV houdt binnenkort weer een kennisbijeenkomst. In het gemeentehuis van Heerenveen wordt op 13 september gesproken over het thema Organisatie van OVL-beheer.

Het IGOV Innovatie Platform ontwikkelt een strategische beleidsnotitie OVL en Visie OVL 2030. De notitie komt tot stand door input vanuit verschillende bijeenkomsten. "Uw bijdrage als deelnemer aan de discussies tijdens de bijeenkomsten wordt hiervoor gebruikt", meldt de organisatie. "Eerdere bijeenkomsten zijn geweest tijdens de Marktontmoeting in Amsterdam en de LightChallenge in Rotterdam. Na deze bijeenkomst in Heerenveen volgen nog diverse bijeenkomsten steeds gekoppeld aan een gelijktijdig ander OVL-evenement."

Tijdens de bijeenkomst in Heerenveen wordt onder meer gesproken over de toekomst van energienetten, gebruiker en verdienmodellen en techniek.  De bijeenkomst begint om 9:30 en duurt tot 12:30 uur. Presentaties worden verzorgd door onder meer dagvoorzitter Rob van Heur, Iris Dijkstra en Geert Dijkstra. Van 13:30 uur tot 16:30 uur is er vervolgens een duurzame verlichtings tafel voor bestuurders “Alternatieven voor Openbare Verlichting” georganiseerd door Rijkswaterstaat Leefomgeving. "Doel van de Duurzame Verlichtingstafels is het initiëren van vervolgstappen voor de verduurzaming van de openbare verlichting in Nederland."

07-09-2013 8:00

Tijdens Energie 2013 in Den Bosch introduceert Techcomlight de Solatube SmartLED op de Beneluxmarkt. De SmartLED is de combinatie van daglicht en LED's. "Het is dé lichtoplossing voor gebouwen als scholen, kantoren, ziekenhuizen, bedrijfshallen en winkelcentra."

"Overdag geniet men van de weldaad van gratis daglicht op praktisch elke plek onder het dak door het Solatube daglichtsysteem. Maar overdaglicht stopt ’s avonds. Daarom ontwikkelde Techcomlight de SmartLED. Zodra het daglicht minder wordt schakelt de SmartLED automatisch over op de ingebouwde ledverlichting. De energiekosten blijven minimaal en binnenruimtes zijn altijd goed verlicht."

"De uniekheid van de SmartLED blijkt ook uit de nominatie voor de Spirit of Innovation Award, een prijs voor het product die op een vernieuwende manier bijdraagt aan energiebesparing. De jury over de SmartLED: “De combinatie van de Solatube® en ledverlichting is zeker vernieuwend te noemen. Het totaalconcept in combinatie met toepassingsmogelijkheden voor de gebouwde omgeving maakt het een kanshebber.” De uitreiking van de Spirit of Innovation Award vindt plaats op dinsdag 24 september om 11.00u tijdens Energie 2013."

Gedurende Energie 2013 van 24 tot en met 26 september is er natuurlijk de mogelijkheid om de SmartLED in werking te zien. Techcomlight is te vinden op stand 01A031, meteen rechts naast de hoofdingang, de bezoekers over de vele toepassingsmogelijkheden.

05-09-2013 12:14

Afhankelijk van je werkzaamheden, bepaal je waar je gaat zitten. Dat is de kern van Activity Based Working (ABW) dat begin dit jaar werd geïntroduceerd bij Goodman in Brussel. De inrichting van het nieuw betrokken huurpand is hier volledig op afgestemd, inclusief de verlichting. Arpalight adviseerde het lichtconcept en gebruikte Nimbus-armaturen uit de productfamilies Modul, Rim, Line C en Roxanne.Toen Goodman eenmaal had gekozen voor het ABW-concept en 1.600 vierkante meter kantoor had gehuurd in Vilvoorde (Brussel), werd het pand volledig gestript. Een werkplekonderzoek had waardevolle gegevens opgeleverd over gebruik en bezetting van individuele werkplekken en overlegruimtes. Meer efficiëntie bleek haalbaar.
Er werden vier ‘werkvormen’ onderscheiden: ontmoeten/vergaderen, informeel overleg, samenwerken en individueel/geconcentreerd werken. En er werden vier uitgangspunten geformuleerd: de nieuwe inrichting moest flexibiliteit, transparantie en efficiency bieden en samenwerking maximaal faciliteren. De bijbehorende kantooromgeving zou Space-towork heten: ruimte naar werkbehoefte. De kenmerken: acht ‘traditionele’ werkplekken voor elke tien mensen, extra werkpunten gericht op samenwerking en/of efficiency, ga je wat anders doen, dan zoek je een andere plek en paperless office.Goodman COO Dominiek Van Oost : “Uiteraard is de technische ondersteuning met een zeer open IT-infrastructuur essentieel. En we hebben veel aandacht geschonken aan de communicatie rondom deze vergaande vorm van Het Nieuwe Werken. Maar de inrichting van het kantoor in termen van materialen, kleuren, licht, lay out en routing, én zo dat alle functies en uitgangspunten tot hun recht komen, was daarna onze grootste uitdaging. Arpalight maakte het lichtontwerp passend bij het interieur van Ex Interiors. De verlichting ondersteunt de afzonderlijke werkvormen doordat zaken als lichthoeveelheid, instelbaarheid en gerichtheid van het licht op de behoefte per werkplek zijn afgesteld. De verlichting laat het interieur – materialen, kleuren – bovendien zo goed mogelijk uitkomen: mensen worden daar enthousiast van.”

Maichel Kusters, lichtadviseur bij Arpalight en verantwoordelijk voor dit project, kijkt er met professioneel plezier op terug. “Hier was niet louter esthetiek of lichtopbrengst per vierkante meter van belang. Hier moest met verlichting gezorgd worden dat mensen met plezier en op een gezonde wijze hun werk kunnen doen, verschillende soorten werk. Daarnaast liet het zakelijke interieurontwerp geen ruimte voor extravagante armaturen: terughoudendheid was geboden. Bovendien komt er veel daglicht binnen, maar daar heb je in de winter niet zoveel aan.”

De uitdaging was veelzijdiger: voor zover de in het interieur gebruikte kleuren en materialen dat al niet doen, moesten de armaturen de verscheidenheid in ruimten accentueren en zorgen voor voldoende afwisseling door overgangen te creëren. Tegelijkertijd moest er zichtbare eenheid zijn, een rode lijn, zowel door de gebruikte armaturen als door bijvoorbeeld de lichtkleur.Kusters: “Ik heb het opgelost met uitsluitend LED-verlichting. Daarmee kon ik op een vermogen van 7 Watt per vierkante meter blijven; extreem laag in verbruikskosten en het produceert nagenoeg geen warmte wat gunstig is voor de koeling. Voor de vorm heb ik onder andere Modul armaturen van Nimbus toegepast, kleine ronde (Modul R) in slagorde in de gangen, grote ronde ogenschijnlijk at random boven plekken waar dat kan, bijvoorbeeld boven de entreepartij en boven een break-out naast de grote conferentiezaal. Vierkante (Modul Q) armaturen boven vierkante werkplekken en langwerpige (Modul L) boven vergadertafels. Gebruikers van individuele werkplekken kunnen met de Roxanne bureaulampen het licht op hun eigen behoefte afstemmen. Waar meer sfeerlicht nodig is, heb ik Rim Rarmaturen toegepast. Ik ben Goodman dankbaar dat ze voor het totaalconcept open stonden. Daardoor is er samenhang en eenheid.”

04-09-2013 15:30

Stichting KIEN, Vakgroep VEI van Uneto-VNI en de NSVV hebben in 2012 de handen ineen geslagen en besloten te gaan samenwerken om de installateur van permanente kennis over licht en (LED)verlichting te voorzien. Tijdens deze innovatiereis, die gezien moet worden als een langjarig samenwerkingsverband, zullen de medereizigers regelmatig worden geïnformeerd over nieuwe ontwikkelingen.

 

Het eerstvolgende evenement dat op stapel staat is de bijeenkomst: ‘Licht en Gezondheid: Dynamische (Led)verlichting. De bijeenkomst wordt op donderdag 26 september gehouden bij het NBC in Nieuwegein, van 15:00 tot 20:00 uur.

“Hierbij staat het uitwisselen van kennis en ervaringen tussen installateurs, adviseurs en architecten centraal, met als doel deze specialisaties nog beter te laten samenwerken.

Onder leiding van dagvoorzitter Nico Koreman is er voldoende ruimte voor discussie en kennisuitwisseling tussen sprekers en de deelnemers. “

 

Sprekers zijn onder meer Prof. Ir. Wout van Bommel, Jan Meutzner en Robert Jan Vos.

03-09-2013 9:00

LED Expo is een nieuwe vakbeurs voor de LED-verlichtingsbranche. LED Expo biedt professioneel geïnteresseerde bezoekers een helder overzicht van  het huidige assortiment, de actuele ontwikkelingen en de brede toepassingsmogelijkheden. LED Expo wordt georganiseerd in de Jaarbeurs Utrecht. De organisatie heeft op woensdag 5 en donderdag 6 februari 2014 plek ingeruimd voor deze nieuwe beurs.

In 2012 was aandeel van LED in de verlichtingsmarkt 10 procent en de verwachting is dat het stijgt naar bijna 40 procent in 2015. Door toenemende technologische ontwikkelingen, kostendalingen en toenemende concurrentie wordt een marktaandeel van 80 procent in 2020 reëel geacht.

Door de opkomst van betaalbare kwaliteit LED’s krijgen veel nieuwe innovatieve ondernemingen de mogelijkheid om de verlichtingsmarkt te betreden. LED Expo draagt bij aan de transparantie van deze snelle marktontwikkelingen door het creëren van een nationaal LED platform. Tijdens LED Expo kan de bezoeker op één locatie, en in een relatief kort tijdsbestek, een transparant overzicht krijgen van het actuele aanbod en veel kennis opdoen tijdens de workshops.
 

02-09-2013 8:17

De LED-lamp breekt verrassend snel door, zo blijkt uit de verkoopcijfers die stichting LightRec publiceert in haar jaarboek. Producenten schatten in de zomer van 2012 nog dat het jaren zou duren voordat tl-buizen vervangen zouden worden door LED. Nu blijkt dat de vervanging – met name in de openbare ruimte – veel sneller gaat dan verwacht. De verkoop van LED-verlichting steeg met 36,6 procent tot 2,6 miljoen lampen.

De stijging is volgens LightRec vooral te danken aan het de toenemende gebruik van LED-verlichting in de openbare ruimte. Gemeentes gaan versneld over op LED-verlichting om energie te besparen en energiekosten te drukken. “Steeds vaker wordt er daarbij gebruik gemaakt van een LED-lichtbron die is geïntegreerd in de armatuur: een ledinaire, die als één verlichtingselement wordt geïnstalleerd en vervangen. De verkoop van het aantal ledinaires steeg in 2012 met 45 procent naar 692 duizend stuks.”

“Een jaar geleden dachten we dat het nog tien jaar zou duren voordat tl-verlichting op enige schaal door LED-verlichting zou worden vervangen, nu denken we dat het veel sneller gaat,” aldus Jeroen Bartels, manager van LightRec. “Ook verlichting die nog niet is afgeschreven, wordt vervangen omdat de terugverdientijden door lagere energiekosten, en vooral door de lagere onderhoudskosten, worden verkort. Het is een rekensom die snel is gemaakt.”

Ook LightRec moet anticiperen op de vervroegde uitfasering van gasontladingslampen en de versnelde opkomst van LED-verlichting. Bartels: “Dit betekent dat er op termijn alleen nog LED-lampen worden verkocht, maar er nog wel jarenlang oude gasontladingslampen zullen worden ingeleverd voor recycling. Dit heeft gevolgen voor onze financiering. We nemen daarom nu al stappen om ons hierop voor te bereiden.” 

Energiezuinige verlichting, zoals gasontladingslampen, die wordt afgedankt, kan voor meer dan 90 procent worden gerecycled. Op die manier blijven schaarse grondstoffen in de keten behouden. In Nederland is Stichting LightRec opdrachtgever voor de inzameling en verwerking van energiezuinige verlichting. Uitvoeringsorganisatie Wecycle organiseert de logistiek en recycling van de lampen en armaturen.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >