Nieuws


30-07-2013 8:10

In de gemeente Hardinxveld-Giessendam staat het zwem- en recreatiebad De Duikelaar. Dit zwembad maakt gebruik van efficiënte daglichttoetreding. Op het dak pronken namelijk vijftien koepeltjes die weldadig daglicht via een reflecterende buis het zwembad in transporteren. Dit daglichtsysteem van Solatube is uitermate geschikt vanwege de isolatiewaarden. Daarnaast kan De Duikelaar door de Solatubes voldoen aan de geldende eisen met betrekking tot daglichttoetreding in zwembaden.

Toen in 1981 het zwembad werd gebouwd, was het efficiënt gebruiken van daglicht nog niet aan de orde. Er werd slechts een kleine strook glas in de gevel gebouwd. De rest van de verlichting werd aangevuld door lange stroken met TL-verlichting. In de loop der jaren bleek dat de hoge lasten van het zwembad hoofdzakelijk zaten in de kosten voor de energie. Dat was reden genoeg om onder andere de verlichting aan te pakken.

Gebouwenbeheerder van de gemeente Hardinxveld-Giessendam Bob Proper vertelt;“Wij hebben voor het daglichtsysteem van Solatube gekozen, omdat dit qua energiebesparing en comfort de beste oplossing was. De bezoekers van het zwembad vinden dat er op lichte dagen ook nog eens een prettigere sfeer hangt dan voorheen met de TL-verlichting. Al met al kan best gesproken worden over een succes. Het verbruik van energie is lager en de bezoekers zwemmen in een aangenamer bad.”

Uit vele onderzoeken is gebleken dat daglicht gezond is voor de mens. Onder andere om deze reden is daglichttoetreding in zwembaden een vereiste net zoals; het hanteren van de juiste isolatiewaarden en het nastreven van de maximum zontoetredingsnorm.

Door de hoge isolatiewaarden van het Solatube-daglichtsysteem sluit het naadloos aan op boven genoemde eisen. Het systeem is nagenoeg luchtdicht en condenseert niet in vochtige ruimten, zoals een zwembad. Zo vindt er vrijwel geen warmteverlies plaats en kan er aan de thermische behaaglijkheid worden voldaan.
Doordat Solatube diffuus daglicht het zwembad binnen brengt kan verblinding door de zon worden voorkomen en kan er aan de maximale zontoetredingsnorm van 60% worden voldaan.

Zo geniet ook Zwembad de Duikelaar van alle voordelen van het Solatube daglichtsysteem. De beheerder van het gebouw vertelt; “Ook wij zijn tevreden met de komst van de Solatubesin het dak van het wedstrijdbad. De tubes zitten in het dak gemonteerd, zijn veilig en kunnen dus niet naar beneden vallen. Daarnaast zijn de Solatubes onderhoudsarm en gemakkelijk vanaf het dak te bereiken voor bijvoorbeeld het vervangen van onderdelen, mocht dat nodig zijn.”

29-07-2013 15:31

De spin-off van Osram A.G. van Siemens, is sinds vrijdag 5 juli jl. een feit, met de definitieve intrede in het handelsregister. Osram is nu als pure lichtspeler officieel onafhankelijk op de beurs. Als een geïntegreerde lichtexpert biedt het bedrijf het gehele spectrum van LED chips tot lichtbronnen, armaturen tot en met complexe lichtoplossingen.

De afsplitsing is gedaan op basis van het Spin-Off en Acquisation Agreement van 28 november 2012, geautoriseerd door de aandeelhoudersvergadering van Siemens van 23 januari 2013 en van Osram Licht A.G. van 21 januari 2013. Vrijdag 5 juli 2013, zijn alle aandelen toegelaten op de gereguleerde markt van de aandelenbeurs te Frankfurt en München, evenals op het sub-segment van de gereguleerde markt met aanvullende en achteraf toegelaten obligaties (Prime Standard) van de aandelenbeurs te Frankfurt.

De handel in Osram Licht A.G. aandelen zal op 8 juli 2013 starten, onder de beursafkorting: "OSR"(WKN:LED400:ISIN:DE000LED400). Het gehele aandelenkapitaal is verdeeld in meer dan 100 miljoen aandelen. Een goede 80 procent van deze aandelen werden vrijdag 5 juli 2013 toegewezen aan de huidige Siemens aandeelhouders in de verhouding 10:1, dat betekent dat iedere Siemens aandeelhouder één nieuw Osram aandeel ontvangt voor iedere 10 Siemens aandelen.

"Osram is leidend in de diverse segmenten van de keten, in zowel traditionele als in nieuwe technologieën. Het bedrijf behaalt meer dan 70 procent van haar opbrengst met energiebesparende producten. De op LED gebaseerde producten tellen vandaag de dag al mee voor meer dan 25 procent van de totale opbrengst."

29-07-2013 15:02

Vanaf 1 juli jl. Filip van der Heijden (Lichtvormgevers) en Joannes Melis (eccolo ontwerpers) compagnons binnen Lichtvormgevers. Samen gaan zij Lichtvormgevers voortzetten.

De twee ondernemers kennen elkaar al vele jaren en werken regelmatig samen in projecten. De organisaties hebben een vergelijkbare opbouw en werkwijze. Ze bedienen, met complementaire producten, soortgelijke relaties en werken in gelijksoortige ruimtes.

Filip en Joannes zijn al meer dan 25 jaar als expert eindverantwoordelijke voor eenvoudige en complexe licht en wayfinding projecten in binnen- en buitenland. De hierbij opgedane ervaring en verworven kennis passen ze toe in nieuwe projecten en delen ze met kennisinstellingen als Avans Hogeschool, de Technische Universiteit Eindhoven en de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

In die 25 jaar hebben beide organisaties zich gekenmerkt door realisatie van maatwerkoplossingen. In elk project wordt de uitdaging met kennis en een open, frisse blik benaderd. Zo komen zij in nauwe samenwerking met de klant tot passende, innovatieve oplossingen.

"Wij verheugen ons erop om onze gecombineerde competenties te kunnen inzetten in een langdurige samenwerking met onze relaties."

23-07-2013 9:00

In het Bouwbesluit 2012 wordt voor daglichtberekeningen in woongebouwen verwezen naar de rekenmethode die staat beschreven in de NEN 2057:2011. In deze daglichtnorm wordt ook de berekening van daglicht door ramen in een hellende positie gewaardeerd. Om de bijdrage van daglicht door dakramen nog eenvoudiger te berekenen en te toetsen aan het Bouwbesluit heeft Velux Nederland in samenwerking met ingenieursbureau DGMR een daglichtcalculator ontwikkeld.

De daglichtcalculator is een rekentool, die is gebaseerd op de NEN 2057:2011. De calculator kan door architecten, aannemers en particulieren worden gebruikt om een daglichttoets uit te voeren voor nieuwbouwprojecten of voor de verbouwing van een ruimte onder het hellende dak. Door data in te voeren krijgt men snel inzicht of in een ruimte wordt voldaan aan de minimumeisen die het Bouwbesluit 2012 stelt aan de hoeveelheid daglicht.
De daglichtcalculator kan voor de toepassing van dakramen in een hellend vlak één-op-één worden gebruikt voor een bouwaanvraag of berekening van de energieprestatie. De uitkomst geeft een goed beeld van de situatie en toont aan of de ruimte wel of niet voldoet aan de minimale eisen van het Bouwbesluit.

Vaak worden de minimale eisen uit het Bouwbesluit ook als maximum gezien. Echt wooncomfort wordt echter vaak pas bereikt wanneer de juiste ontwerpkeuzes worden gemaakt. Daarom kan met de daglichtcalculator naast de minimale hoeveelheid daglicht ook getoetst worden of de ruimte voldoet aan de daglichtambitie. Bij deze ambitie ligt het streven van de hoeveelheid daglichttoetreding aanzienlijk hoger. Door te voldoen aan deze daglichtambitie worden ruimtes nog beter verlicht en zullen ze aangenamer en ruimer aanvoelen.

De daglichtcalculator berekent alleen de hoeveelheid daglicht dat een ruimte binnenkomt en kijkt niet naar de spreiding van het licht. Het strategisch plaatsen van ramen kan de spreiding van daglicht in een ruimte nog verder optimaliseren. Voor een goede daglichtsimulatie heeft de VELUX Groep de Daylight Visualizer ontwikkeld. CAD en sketch-up tekeningen kunnen hierin worden geladen en door middel van een daglichtfactor kan vervolgens worden beoordeeld of de daglichttoetreding in de ruimte optimaal is.

De VELUX Daglichtcalculator en de VELUX Daylight Visualizer zijn beiden kosteloos te downloaden via http://www.velux.nl/daglichtcalculator.

17-07-2013 9:58

Het vernieuwde zwembad Krommerijn in Utrecht staat deze week internationaal in de spotlights door het European Youth Olympic Festival. Ruim 3300 sporttalenten uit 49 landen in de leeftijd tot 18 jaar gaan de strijd met elkaar aan in 9 sporten. Het onderdeel zwemmen vindt plaats in Zwembad De Krommerijn, dat sinds kort gebruik maakt van de nieuwste generatie LED verlichting boven het bassin.

 

Nederlands ontwikkelaar en fabrikant van LED-verlichting EVA Optic heeft onlangs, in samenwerking met Hellebrekers Technieken, het vernieuwde zwembad Krommerijn te Utrecht voorzien van LED-lijnverlichting. "De combinatie van het architectonische glazen pand met de design verlichting van EVA Optic geeft een prachtige uitstraling aan deze unieke accommodatie."

 

Zwembad De Krommerijn in Utrecht heeft een unieke constructie. In de zomer is het een openbaar zwembad en in de winterperiode wordt de accommodatie getransformeerd tot een binnenbad door middel van een verwijderbaar dak en glazen wanden. Door de extreme warmteontwikkeling bovenin de hal werd gezocht naar een LED-verlichtingsproduct dat jarenlang bestand is tegen deze omstandigheden. "EVA Optic was de enige LED-verlichtingsfabrikant met een oplossing voor deze unieke accommodatie. EVA Optic heeft zich gespecialiseerd in de ontwikkeling van LED-verlichting voor toepassingen waar hoge warmte- en vochtontwikkeling een belangrijk criterium vormen. Om deze reden is gekozen voor LEDline van EVA Optic voor het nieuwe zwembad Krommerijn."

16-07-2013 9:00

Vouwschermen in de gevel van een gebouw leveren vaak een bijzondere dynamiek en uitstraling op. Geopende of juist gesloten vouwschermen voor transparante delen van de gebouwschil in combinatie met kleurnuancering geeft het gebouw een compleet ander aanzicht. Hunter Douglas heeft het bestaande harmonica-vouwsysteem verder ontwikkeld tot een vlaksluitend zonweringsysteem.

Volgens Job Hoevenaars, product manager Sun Control Systems bij Hunter Douglas, hebben architecten bij de toepassing van vouwschermen vaak de wens om deze vlak te laten sluiten om zo in gesloten stand een monolitisch bouwvolume te laten ontstaan. Het vlaksluitende scherm heeft weliswaar dezelfde scharnierconstructie als het harmonicascherm, maar wordt aangedreven door een spindelmotor die is bevestigd op de schermen zelf om ze elektrisch te kunnen sluiten. Hoevenaars: “Dit scherm kan dezelfde bekleding krijgen als de gevel, zodat het zonweringsysteem in gesloten toestand niet meer opvalt. Bij het openen van de schermen wordt dan ineens zichtbaar dat er raamopeningen in de gevel zitten.” Deze nieuw ontwikkelde techniek heeft Hunter Douglas vervolgens ook toegepast op de vouwschermen voor gebogen geveldelen bij het Fioretti College in Lisse.

Voor het binnenkort op te leveren Fioretti College in Lisse, ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Broekbakema, heeft projectarchitect Aldo Vos gekozen voor vaste, horizontaal schuifbare harmonicaschermen van Hunter Douglas. De schermen zijn niet vlaksluitend, maar blijven in gesloten toestand onder een kleine hoek staan. De gepoedercoat aluminium panelen zijn 12 procent geperforeerd om een teveel aan lichtinval en directe zonnestraling te weren. De school is compact opgezet: drie verdiepingen met lokalen rond een centraal atrium. Alle lokalen krijgen dus veel licht van buiten. Projectcoördinator Maurice Knook van Broekbakema: “Lichtwering is nodig om de smartboards in de lokalen leesbaar te houden. De opdrachtgever wilde nadrukkelijk geen lichtwering aan de binnenkant, omdat deze minder duurzaam zijn. Samen met Hunter Douglas ontwikkelden we daarom een zon- en lichtweringsysteem voor aan de gevel. De schermen zijn gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem, maar docenten kunnen ze in elk lokaal ook bedienen met een druk op de knop.”

De twee meter hoge schermen schuiven in een boven- en onderrail en vouwen tegelijkertijd uit. Ze worden in gang gezet door een tandriemaandrijving die op de bovenrail is bevestigd. De bewegende schermen bestaan uit vier of vijf vouwende modulen van elk 900 millimeter breed, die met scharnieren aan elkaar geschakeld zijn. Aan de bovenkant heeft het vouwscherm een schaararmconstructie om het systeem stabiel te laten bewegen. Op de afgeronde hoeken van de gevel is hetzelfde vouwsysteem gebruikt, maar dan met een gebogen onder- en bovenrail zodat de vouwschermen met de hoek mee kunnen bewegen. “Om deze schermen open en dicht te krijgen, wordt de harmonicaconstructie in gang gezet door spindelmotoren die op het scherm zijn gemonteerd en de panelen naar elkaar toe of van elkaar af bewegen. Technisch gezien was dit vrij ingewikkeld. We hebben dit systeem in eerste instantie ontworpen voor vlaksluitende vouwschermen, maar nu ook toegepast bij de ronde geveldelen van het Fioretti College”, vertelt Hoevenaars.

Voor het Fioretti College zijn in totaal 117 modules van vier of vijf elementen toegepast in verschillende groene en lichtblauwe tinten. Dat zorgt voor een gemêleerd gevelbeeld. Voor een extra ‘groene’ uitstraling groeit klimop tegen een aantal gevelvlakken.

09-07-2013 10:22

Meer dan veertigduizend extatische muziekliefhebbers keken afgelopen zaterdag vol verwondering naar de overweldigende lichtshow in de ArenA. Geheel in het verleidende thema ‘Into the Wild’ voer Sensation haar publiek mee tot diep in de jungle. Livingprojects ontwierp en produceerde de driehonderd lichtlianen die onderdeel zijn van de futuristische show.“De reactie van het publiek wanneer de show ‘los’ gaat, dat is het moment waar je het voor doet”, aldus Michael Sebregts, directeur van Livingprojects. “Vanaf de eerste brainstormsessies met de creatieve afdeling van Sensation in februari is er onafgebroken gewerkt om de lichtlianen af te krijgen voor de show.”

Om de lianen echt te laten knallen zijn er custom made LED strings gemaakt van de CK Philips iColor Flex SLX string van 9 meter waarbij de LED’s in verschillende afstanden van elkaar zijn geplaatst. Dankzij het slim bedachte kabelsysteem kunnen de lianen niet alleen vrij aan de plafonds worden gehangen, maar kunnen deze ook makkelijk en compact getransporteerd worden. “Daar houd je vanaf het begin al rekening mee, de shows gaan de hele wereld over, dan is het noodzaak dat alles, van het transport tot aan de installatie en de aansturing zo praktisch mogelijk wordt gemaakt.”
De grote uitdaging binnen het project zat echter in het netwerk. Maar liefst vijftigduizend DMX-kanalen zijn er nodig om de lichtsturing met de LED’s te laten communiceren. “Door speciale netwerkswitches te ontwikkelen konden we het signaal door het enorme aantal kanalen laten lopen”, vertelt Michael Sebregts.Na de wereldpremire van de 2013-editie in de Amsterdam ArenA zal Sensation ‘Into the Wild’ nog 21 landen aandoen over de hele wereld. “Onlangs hebben we de ‘Source of Light’, het showelement van verleden jaar en de editie uit 2008 nog terug gehad voor revisie. We werken inmiddels al jaren samen met Sensation, maar toch blijft het altijd spannend tot dat allereerste moment dat in de ArenA het licht aangaat.”www.livingprojects.nl

05-07-2013 15:00

De vierde verdieping van De Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht is volledig via het pay-per-lux verlichtingsconcept ingericht. Idee achter het duurzame Turntoo principe: gebruikers betalen voor wat ze nodig hebben, leveranciers blijven eigenaar van hun producten. Philips verzorgde de verlichting, een 100% LED-oplossing. De Duurzaamheidsfabriek gebruikt enkel de prestatie van de verlichting: de hoeveelheid licht of lux, het aantal lichteenheden. De verlichting blijft in het bezit van Philips. “De Duurzaamheidsfabriek is ons paradepaardje”, vertelt Rein Meester, voorzitter van de coöperatie Leerpark Dordrecht. “Het gebouw herbergt allerlei innovatieve en duurzame snufjes, is de plek waar vmbo-, mbo- en hbo-leerlingen kennismaken met techniek. Tegelijkertijd vind je er een verzamelplaats voor hightechbedrijven uit de maakindustrie, een platform voor stages op het snijvlak van werken en leren, een bij- en nascholingscentrum voor het bedrijfsleven en een ontmoetingsplek.”

Het gebouw is ontworpen door RAU architecten en ademt een en al duurzaamheid, de vierde verdieping valt extra op. “Deze kennisdelingsvloer met onder meer flexwerkplekken en vergaderruimtes is ingericht volgens het Turntoo-model”, aldus Mirjam Schmull, projectmanager van Turntoo, dat zorgde voor ontwerp, coördinatie en implementatie van het interieur. “De Duurzaamheidsfabriek heeft zaken als vloerbedekking, bekabeling, kantoormeubilair en verlichting niet zelf aangeschaft, maar betaalt alleen voor het gebruik. Zo is met Philips een performance contract afgesloten met afspraken over lichtgebruik en gebruiksduur. Na de contractperiode gaan lampen en armaturen terug naar Philips dat alle materialen hergebruikt."

Omdat veel energie opgaat aan licht, is een lichtplan opgesteld waarin LED de hoofdrol speelt. Schmull: “Philips heeft alles uit de kast gehaald. Er is nauwkeurig gekeken naar de ruimtebeleving. Waar worden ruimtes voor gebruikt? Hoe zit het met de inval van daglicht? En met de looplijnen? Uiteindelijk is gekozen voor de LuxSpace in de grotere en de PowerBalance in de kleinere ruimtes. Voor aanlichting van speciale hoekjes is de DaySign geselecteerd. De OccuSwitch ten slotte regelt de aan- en afwezigheidsdetectie. Licht wordt in al zijn facetten optimaal gebruikt.”

04-07-2013 10:15

De meest innovatieve, goedkoopste en duurzaamste straatverlichting komt in Nijmegen, althans als het aan de winnaars van de Light Challenge 2013 ligt. Het studententeam ontwikkelde speciaal voor de Van Nispenstraat samen met de bewoners energiezuinige straatverlichting. Voorwaarde is dat de bewoners de verlichting ook zien zitten.

Met de ontwikkeling van negen innovatieve concepten kan in de toekomst miljoenen aan energie en onderhoud worden bespaard op straatverlichting. De ontwikkelde concepten verbruiken ten opzichte van bestaande straatverlichting tussen 80 en 90 procent minder energie. “Dat klinkt veel gemeenten als muziek in de oren”, aldus wethouder Age Hartsuiker van de initiatiefnemende gemeente Heerenveen. “Bovendien willen mensen zich veilig voelen, maar ergeren zich in toenemende mate aan verspilling. Hoog tijd voor anders verlichten."

Studenten van MBO, HBO en universiteiten uit heel Nederland hebben zich een half jaar gestort op het vraagstuk Hoe maak je straatverlichting zuiniger en duurzamer en ook nog zo dat bewoners van de straat het mooi vinden? Deze opdracht kregen zij tijdens de Light Challenge 2013, de ontwerpwedstrijd die door tien gemeenten in Nederland werd uitgeschreven. De studenten ontwierpen innovatieve oplossingen en presenteerden hun ideeën in protypes aan bewoners en jury.
Het winnende concept is ontwikkeld voor de bewoners van de Van Nispenstraat in Nijmegen. Het team van de TU Eindhoven kreeg de beste beoordeling van de jury.

De jury roemde het team omdat het bestaande en betrouwbare technologieën in een totaal nieuwe toepassing heeft geïntegreerd. Het team heeft met grote passie en grondige professionaliteit gewerkt aan de ‘Dare’: een slim gestuurde lichtbron die de weggebruiker volgt met een prachtig nieuw design. Het besluit van de jury was unaniem.

Een eervolle vermelding was er voor het team Rotterdam vanwege hun bijzondere samenwerking met de bewoners van de Schieveenstraat.
Naast het winnende concept waren er inzendingen van studententeams uit Groningen, Assen, Hardenberg, Almelo, Nijmegen, Venray, Rotterdam, Almere en Heerenveen. De grootste uitdaging is nu de bedachte ideeën op de markt en in het straatbeeld van Nederland te krijgen.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >