Nieuws


27-06-2013 12:23

De gemeente Eindhoven onderzoekt de effecten van adaptieve straatverlichting in de buurt Achtste Barrier: slimme LED-straatverlichting die door middel van sensoren reageert op de beweging van weggebruikers in de omgeving. De gemeente werkt in dit onderzoek samen met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Philips en partners uit het bedrijfsleven.

“Wij bieden als stad graag een podium voor innovatie en dit onderzoek is voor ons heel interessant. Wij willen graag dat bewoners zich prettig voelen in de openbare ruimte. Intelligente, duurzame straatverlichting draagt daar aan bij en het werkt pas echt goed voor mensen als bewoners bij de ontwikkeling daarvan mee kunnen doen”, zegt Mary-Ann Schreurs, wethouder Innovatie, Cultuur en Openbare Ruimte.

De intelligente straatverlichting zal via sensoren reageren op beweging van auto’s, fietsers en voetgangers volgens voorgeprogrammeerde algoritmen en het lichtniveau van een aantal lampen aanpassen gedurende een bepaalde tijd.

“Doelstellingen van het onderzoek zijn een beter inzicht krijgen in de technologie achter adaptieve straatverlichting en de effecten die deze heeft op het energieverbruik en de sociale en verkeersveiligheid”, zegt prof. dr. ir. Elke den Ouden van de TU/e, programmamanager Brilliant Streets & strategisch directeur van LightHouse, partner van het Intelligent Lighting Institute van de TU/e.

Er wordt onderzocht hoe bewoners de bestaande en nieuwe straatverlichting beleven. “De resultaten van dit onderzoek dragen bij aan de ontwikkeling van innovatieve adaptieve straatverlichtingssystemen”, zegt Bart Claes, Integral Project Manager LED Lighting bij Philips. “We vinden het belangrijk om te horen hoe de buurtbewoners de intelligente straatverlichting beleven op het gebied van lichtkwaliteit alsook de sociale- en verkeersveiligheid.”

Het onderzoeksgebied beslaat een deel van de buurt Achtste Barrier. Een ander deel geldt als referentiegebied. Bewoners van het onderzoeks- en referentiegebied ontvangen in mei, augustus en november 2013 van de TU/e een vragenlijst over de buurtbeleving, sociale veiligheid, verkeersveiligheid en de kwaliteit van de verlichting.
 

27-06-2013 8:44

Een strategische wijziging in de markt. Dat is de reden die Targetti Poulsen Holland noemt voor de naamswijziging. Het bedrijf heet voortaan Louis Poulsen Lighting. Tevens wordt een verhuizing van Hoofddorp naar Leeuwarden bekendgemaakt.

www.louispoulsen.com

25-06-2013 8:30

Een overgrote meerderheid van de Nederlanders is ervan overtuigd dat daglicht een positief effect heeft op onze gemoedstoestand en gezondheid. Een groot deel van deze groep ervaart ook gezondheidsklachten bij een gebrek aan daglicht.

De bovengenoemde klachten lopen uiteen van vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen tot het gebrek aan vitaliteit en het hebben van een kort lontje. Allemaal klachten die door veel mensen niet direct in verband worden gebracht met de hoeveelheid daglicht waaraan ze worden blootgesteld. Dit blijkt uit een online onderzoek geïnitieerd door Velux Nederland gehouden onder duizend Nederlanders.

Van de ondervraagde personen geeft 88 procent aan overtuigd te zijn van de directe relatie tussen je goed voelen en de hoeveelheid zonlicht waaraan je wordt blootgesteld. Voldoende daglicht zorgt er volgens hen voor dat ze zich positiever en energieker voelen, dat het goed is voor hun gezondheid en dat ze beter functioneren. Bijna de helft (43 procent) van deze respondenten geeft echter aan geregeld daglicht te missen, met name binnenshuis. Terwijl een gebrek aan daglicht hen juist chagrijnig, moe en lusteloos maakt. 52 Procent van de benaderde mensen wil dit probleem oplossen door simpelweg meer naar buiten te gaan. Want kunstlicht kan volgens twee derde van hen het gebrek aan daglicht niet compenseren.

Twee derde van de ondervraagde personen geeft aan dat zij in huis last hebben van gebrek aan zonlicht. Ruim een derde van deze groep is zelfs bereid hierom te verhuizen naar een woning waar meer daglicht binnenkomt. Echter, 42 procent van alle personen die binnenshuis een gebrek aan zonlicht ervaart, overweegt de huidige woning aan te passen. Dit kan met relatief kleine investeringen ook eenvoudig worden gerealiseerd. Een donkere rommelzolder kan met een aantal dakramen worden omgetoverd tot een lichte kamer. En op een uitbouw van een woonkamer of keuken kan door lichtkoepels of lichtstraten een zee aan licht in huis worden gehaald. Verhuizen is dan ook niet altijd nodig.

De resultaten van dit onderzoek sluiten aan bij de conclusies van tal van eerdere studies naar de relatie tussen onze gemoedstoestand en gezondheid en de hoeveelheid daglicht waar we in huis aan blootstaan. Daarom spannen steeds meer mensen zich in om het klimaat in huis te verbeteren door daglichtsystemen als een dakraam of lichtkoepel aan te brengen. Juist in een tijd waarin mensen minder snel kunnen verhuizen omdat woningen steeds minder waard worden, blijkt dit een goede investering te zijn. Zowel voor de gezondheid van de bewoners als de toekomstwaarde van de woning.

21-06-2013 8:00

Aanstaande dinsdag 25 juni houdt de IGOV weer een kenniscafé. Het onderwerp is dit maal ´Armaturen´. Locatie is het Sociaal Cultureel Centrum De Twee Marken te Maarn. 

Het IGOV-kenniscafé behelst inhoudelijke presentaties, technische kennisoverdracht, informatie over actuele ontwikkelingen en innovaties. Een bedrijvenmarkt toont nieuwste producten en diensten.

Het IGOV is een netwerk van gemeenten, provincies, armatuurfabrikanten, advies/ingenieursbureaus.

20-06-2013 9:31

Aura Light breidt het LED-assortiment uit met een LED-lichtbron voor extreme toepassingen. De noviteit heeft volgens de lichtproducent een verlengde levensduur.

"De lichtbron is van zeer hoge kwaliteit en duurzaam. Ook deze lichtbron wordt in de eigen fabriek van Aura Light geproduceerd", aldus de Zweede lichtfabrikant, die de eigen noviteit afzet tegen producten van mindere kwaliteit: "Tegenwoordig zijn er veel LED-lichtbronnen met een slechte kwaliteit, geen goede kleurweergave en een onvoorspelbare levensduur. De nieuwe LED-lichtbron van Aura Light, de Aura UltiLED Pro Long Life, heeft een goede kleurweergave en een gegarandeerde levensduur van 70.000 branduren. De Aura UltiLED Pro Long Life is bestand tegen temperatuurswisselingen en trillingen, waardoor deze lichtbron ideaal is voor veeleisende toepassingen, zoals in de olie- en gasindustrie. Dankzij de lange levensduur zijn er minder vervangingen nodig, wat goed is voor het milieu en voor het budget."

“Deze LED-lichtbron is de perfecte oplossing voor klanten, die een hoge lichtopbrengst op de werkvloer nodig hebben, maar tegelijkertijd op duurzame wijze hun energie- en onderhoudskosten willen reduceren”, zegt Martin Malmros, CEO Aura Light International AB.

Bij de Aura UltiLED Pro Long Life is de LED-module geplaatst in een afgedichte IP65 glazen buis waardoor deze beschermd is tegen chemische verontreiniging en vocht. De lichtbron is gebaseerd op Chip-On-Board-technologie en de thermische en elektrische eigenschappen zijn geoptimaliseerd voor een wat Aura Light 'uitzonderlijke betrouwbaarheid' noemt. "Hierdoor is de Aura UltiLED Pro Long Life geschikt voor een groot aantal toepassingen. In tegenstelling tot veel andere LED-lichtoplossingen kan de Aura UltiLED Pro Long Life eenvoudig worden vervangen en kunnen klanten hun verlichtingsinstallatie gemakkelijk upgraden naarmate de LED-technologie zich verder ontwikkelt, zonder dat de gehele LED-verlichtingsarmatuur hoeft te worden vervangen. De Aura UltiLED Pro is geen retrofit-buis, maar een nieuwe modulaire LED-lichtbron voor nieuwe LED-verlichtingsarmaturen en -oplossingen."

www.auralight.nl


 

20-06-2013 9:15

Office Academy heeft een nieuwe, eendaagse cursus geïntroduceerd, die de laatste ontwikkelingen op het gebied van licht en verlichting behandelt. De titel: 'De toekomst van het licht'.De verlichtingswereld heeft te maken met een revolutie. Decennialang ontwikkelde de verlichtingsmarkt zich traag en overzichtelijk. De revolutionaire opkomst van LED-verlichting zorgt voor voortdurend wisselende spelregels, die grote invloed hebben op lichttechniek, -ontwerp en toepassingsmogelijkheden.
De achterstand in kennis op LED-gebied zorgt daarnaast regelmatig voor onrust. De geboden informatie is niet altijd even betrouwbaar, wat een afgewogen oordeel lastig maakt.

Maar de cursus 'De toekomst van het licht' omvat meer dan ‘LED’ alleen. Wat te denken van inductieverlichting en van de invloed van al deze ontwikkelingen op woon- en werkplekomgeving.

Deze eendaagse cursus belicht de huidige situatie en de toekomst. Waar staat de verlichtingssector nu? Waar gaat het naartoe? Wat zijn de kansen en bedreigingen? De nieuwste ontwikkelingen komen aan bod: de zin en onzin van LED, inductieverlichting, maar ook de gevolgen voor de armaturen, voor de installaties en voor mens en ruimte (wonen en werken).
De cursus is bedoeld voor iedereen die vanuit een facilitaire dienst, vanuit de verlichtingswereld, of vanuit de kantoor- en projectinrichting betrokken is bij het onderwerp ‘verlichting’.

Kijk voor de eerstvolgende cursusdatum op de website onderaan dit artikel, waar u ook aanvullende informatie kunt vinden. Onder het kopje 'eendaagse cursussen' staat onder andere 'De toekomst van het licht' vermeld.

http://www.officeacademy.nl/

20-06-2013 8:59

Trilux, leverancier van energie-efficiënte verlichtingoplossingen voor onder andere kantoren, de zorg, het onderwijs en de industrie, introduceert diverse nieuwe financieringdiensten. Hiermee biedt het bedrijf naar eigen zeggen 'een volledige financiering voor energie-efficiënte verlichtingoplossingen'.

"Investeren in moderne, energie-efficiënte verlichting kan naast een verhoging van het comfort, ook een directe energiebesparing opleveren van tussen de 40 en 70 procent", aldus Trilux. "Het is daarmee een van de eenvoudigste manieren om energiekosten te verlagen en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan vermindering van de uitstoot van CO2."

Om deze besparing voor zoveel mogelijk bedrijven bereikbaar te maken, biedt Trilux nu een aantal nieuwe vormen van financiering aan. Het betreft een product- en projectfinanciering, maar ook een financiering als onderdeel van een uitgebreid pakket aan geavanceerde energiemanagementdiensten.

Productfinanciering houdt in dat de investering in een aantal specifieke energie efficiënte-armaturen volledig wordt gefinancierd. Een toepassing hiervan is een fabriekshal die volledig gerenoveerd wordt met een bepaald type armatuur. Bij projectfinanciering wordt de nieuwe verlichtinginstallatie van een volledig project (met verschillende type armaturen) gefinancierd. In beide gevallen wordt de financiering terugverdiend via de gerealiseerde energiebesparing.

Bij energiemanagementdiensten wordt op basis van een besparingsonderzoek een nieuwe verlichtingsinstallatie aangeboden. Hierbij geeft Trilux de garantie dat de energiebesparing van de nieuwe installatie ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Ook hierbij is financiering mogelijk. "De investering wordt ook hier weer terugverdiend uit de gerealiseerde kostenbesparing", aldus Trilux.

"Bij een zeer uitgebreide vorm van deze energiemanagementdiensten worden naast verlichting ook andere mogelijkheden voor energiebesparing onderzocht. Dit geschiedt door middel van een totaalscan van het huidige energieverbruik. Bij akkoord wordt de volledige renovatie uitgevoerd  waarbij de overeengekomen energiebesparing wordt gegarandeerd. Bij een complete renovatie is naar keuze ook weer een gehele of gedeeltelijke financiering mogelijk. Zo kan een gebouw zonder een eigen investering naar een hoog (A) energielabel worden gebracht (meerdere labelstappen). Ook bij deze energiemanagementdiensten zorgen Trilux en partners voor de complete installatie en het meerjarig onderhoud."

www.trilux.com/nl/

17-06-2013 8:00

In Heerenveen heeft Lidl een nieuw distributiecentrum geopend. Alle binnenverlichting is uitsluitend duurzame Philips LED-verlichting in combinatie met regelsystemen zoals aanwezigheidsdetectie en daglichtsensoren. 

Philips zorgde voor een totale verlichtingsoplossing voor het pand met het oog op duurzaamheid en om een kostenbesparing op energieverbruik en onderhoud te realiseren. Het nieuwe distributiecentrum is uitgevoerd met Philips LED-verlichting (Maxos LED Industry) in combinatie met regelsystemen zoals aanwezigheidsdetectie en daglichtafhankelijk dimmen door gebruik te maken van het binnentredende licht van de aanwezige koepels.

Lidl nam voor haar 46.000 vierkante meter nieuwe distributiecentrum in Heerenveen een ‘4 sterren BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat’ (Excellent) van de Dutch Green Building Council (DGBC) in ontvangst. "Nog nooit eerder is in Nederland een distributiecentrum van deze omvang zo duurzaam gecertificeerd. Dit pand behoort tevens tot de 5 procent meest duurzame gebouwen in Europa", meldt een woordvoerder van Philips.

“De bouw van dit distributiecentrum in Heerenveen is een afspiegeling van datgene waar Lidl voor staat: duurzaam, efficiënt, logisch en van deze tijd. Door ons discountconcept waarin eenvoud centraal staat, gaan we van nature al zuinig om met grondstoffen en energie. Daarnaast treffen we ook bewust extra maatregelen die goed zijn voor het milieu. Al deze inspanningen hebben ertoe geleid dat Lidl het meest duurzame distributiecentrum van Nederland heeft gebouwd”, aldus Séverine van Tuyll van Serooskerken, persvoorlichter van Lidl Nederland.

14-06-2013 11:50

Wecycle gaat, in opdracht van Stichting LightRec, de samenwerking met technische groothandels intensiveren om de inzameling van verlichting door installateurs en professionele eindgebruikers te verbeteren. Het merendeel van de installatiebedrijven levert namelijk nog geen of  te weinig lampen in. LightRec, in Nederland namens producenten verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van energiezuinige verlichting, denkt dat de samenwerking met de technische groothandels de inleverdrempel flink kan verlagen.

Uit een analyse van Witteveen+Bos blijkt dat de installatiesector nog een inzamelpotentieel heeft van circa 1059 ton aan lampen1. Dat is meer dan 60% van wat er nu in totaal door Wecycle aan lampen wordt ingezameld (1.700 ton). Momenteel gaat slechts een kleine groep installatiebedrijven zorgvuldig om met oude lampen en armaturen: de 22 best presterende installatiebedrijven zijn goed voor 60% van het gewicht aan lampen dat in totaal voor recycling bij Wecycle terechtkomt.

Door de nieuwe samenwerking met groothandel en marktleider Technische Unie hoopt Wecycle het inzamelpercentage van lampen omhoog te brengen en de overige circa 6.600 installatiebedrijven enthousiasmeren. Sinds mei kunnen bezoekers van de groothandel bij alle servicecentra hun e-waste en lampen kwijt in een Wecycle-inzamelstraat. Daarnaast kunnen professionals oude lampen meegeven via de retourlogistiek van de groothandel. Jeroen Bartels, manager LightRec: “We moeten het professionals zo makkelijk mogelijk maken om lampen en armaturen in te leveren. Bij de groothandel komen ze toch al, het kost hen vrijwel geen extra moeite om daar ook oude lampen en armaturen in te leveren voor recycling. We hopen dat dit een doorbraak gaat veroorzaken als het gaat om lampeninzameling binnen het professionele circuit. Daar kunnen andere groothandels natuurlijk bij aansluiten. Sommigen hebben dit al gedaan.”

13-06-2013 17:30

De Nood International, onderdeel van de De Nood Group BV, heeft het eerste project mogen realiseren in het nieuwe dorp Op Buuren, ten zuiden van Maarssen (gemeente Stichtse Vecht). In opdracht van de firma KWS leverde De Nood International moderne lantaarns van Lehner Werkmetall voor het exclusieve dorp aan de oever van de Vecht.

Begin juni is de verlichting, 62 armaturen en 59 masten, geïnstalleerd. "Een prachtig eindresultaat en een mooie start van De Nood International, aldus het bedrijf.

www.denoodgroup.nl

 

13-06-2013 9:17

De nieuwe ‘The Lighting Bible 10’ van Delta Light is ambitieus: meer dan duizend bladzijden met nieuwe vormen, kleuren en materialen, maar ook tal van technische innovaties en projectfoto’s. Voor het eerst is dit naslagwerk voor architecten en interieurontwerpers er ook als app, gratis te downloaden.De tiende editie van The Lighting Bible, die voor het eerst verscheen in 1997, laat meteen zien hoe Delta Light creatieve en functionele lichtoplossingen ontwerpt, met een sterke focus op innovatie en creativiteit. De catalogus brengt een nieuwe generatie krachtige LED's en opvallende nieuwe vormen, kleuren en materialen. Maar ook een sterk uitgebreide collectie buitenverlichting, nieuwe wallwash- en downlight-oplossingen en efficiënte innovaties in energieverbruik. Zo is The Lighting Bible 10 een praktische gids met technische informatie én sfeervolle inspiratie.

Technologie staat centraal in het ontwerpproces bij Delta Light. Zo werken de ontwerpers met 3D-printers om ideeën te vertalen naar prototypes, en om eventuele tekortkomingen bij te sturen. Het R&D-team is in enkele jaren flink uitgebreid en beschikt over een eigen testcentrum om alle producten extensief te testen en snel te kunnen omschakelen van idee tot afgewerkt product.

De catalogus omvat een uitgebreide reeks LED-innovaties, toegepast in zowel nieuwe ontwerpen als uitbreidingen van succesvolle productfamilies. "Door de sterk uitgebreide interne kennis combineert Delta Light een nieuwe generatie krachtige LED's met geoptimaliseerde optieken en reflectoren, wat zorgt voor nieuwe downlighters, wallwashers en maatwerk-LEDprofielen die grenzen verleggen op basis van efficiëntie en energieverbruik. Deze nieuwe generatie LED-verlichting houdt daarbij evenwicht tussen lichtkwaliteit en functionaliteit, met meer toepassingsmogelijkheden dan ooit", aldus een woordvoerder.

Delta Light heeft sinds jaren een breed assortiment buitenverlichting, een collectie die in The Lighting Bible 10 fors werd uitgebreid. "Ga je voor uplights onder een boom om een theatraal effect te creëren? Wil je spelen met eindeloze lichtlijnen? Of kies je LED's met lenzen om muren en structuren tot leven te brengen? Ruim honderd armaturen voor wanden, vloeren en plafonds bieden eindeloze mogelijkheden. Innovatieve technieken in verschillende stijlen, voor inbouw en opbouw.
Nieuw bij de buitenverlichting van Delta Light is dat veel toestellen naast grijsbruin nu ook verkrijgbaar zijn in een nieuwe donkergrijze kleur. Waar het grijsbruin voor een perfecte integratie tussen bomen en planten zorgt, laat het nieuwe donkergrijs de toestellen nauwelijks opvallen in strakkere omgevingen waar veel beton gebruikt wordt", aldus Delta Light.

Voor het eerst is The Lighting Bible ook beschikbaar als Ipad App voor mobiel gebruik, gratis te downloaden in de App Store. Met deze mobiele applicatie is snel door de catalogus te bladeren en gericht te zoeken op productnaam of toepassing. Ook zijn de noviteiten via de App overzichtelijk te ontdekken in het LookBook en is het mogelijk om via augmented reality extra productvideo’s te bekijken.

www.deltalight.com

08-06-2013 10:00

Veranderingen bij de Nederlandse Licht Associatie (NLA). Na bijna viereneenhalf jaar heeft Marcel van Haren afscheid genomen als branchemanager voor de NLA. Binnen FME, waar het NLA secretariaat is gehuisvest, kwam een nieuwe uitdaging op zijn pad als Programma Manager Agro&Food. Zijn opvolger bij de NLA is Jentske Kooistra. Zij is inmiddels in functie.

Kooistra is geen nieuw gezicht binnen de NLA. In het verleden is ze al actief betrokken geweest bij de opzet van een voorlichtingscampagne over het verdwijnen van de gloeilamp. Met haar achtergrond in de optica is ze goed wegwijs in de wereld van licht. Kooistra werkt inmiddels 3 jaar bij FME en heeft verschillende brancheverenigingen onder haar hoede.

05-06-2013 16:34

Concord, onderdeel van de Havells-Sylvania Group, breidt zijn reeks kantoorverlichtingsoplossingen uit met de Officelyte LED Low Profile. "Met zijn eenvoudige installatie en veelzijdigheid heeft Concord met de Officelyte LED een complete reeks, die voldoet aan alle kantoorverlichtingseisen", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

De nieuwe Officelyte LED Low Profile voldoet zowel aan de energieprestatienormen van de bouwrichtlijnen, als aan de verlichtingskwaliteitsstandaard voor werkplekken, die zijn vastgelegd in de nieuwe EN 12464-2011. Met een beperkte inbouwdiepte van 95 millimeter en een volledig gesloten ontwerp biedt het product een prestatie van 90 armatuurlumens per Watt en tot 100 procent LOR. "Het gesloten ontwerp zorgt ervoor dat er veel minder stof binnendringt, waardoor de behoudsfactor (LMF) verhoogd wordt. De inklikbare diffusoren zorgen voor een snelle en eenvoudige installatie en zijn makkelijk te onderhouden en schoon te maken", meldt Concord.

“De grootste uitdaging voor kantoorverlichting tegenwoordig is het besparen van energie om daarmee te voldoen aan CO2-reductiedoelstellingen die Europese landen overeen zijn gekomen in het Kyoto-verdrag”,  vervolgt de woordvoerer.

"De Officelyte LED Low Profile maakt gebruik van de BWF Satin Acrylic-diffusoren om ervoor te zorgen dat er geen licht verloren gaat in de behuizing zelf, en biedt een perfecte, uniforme lichtdistributie die de verlichte ruimte groter doet lijken. Een Master-armatuur dat tot tien armaturen kan ondersteunen, is uitgerust  met een minidaglicht- en bewegingssensor om passieve infraroodbewegingsdetectie en daglichtmanagement te verzorgen voor maximale energiebesparing."

www.havells-sylvania.com
www.concord-lighting.com


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >