Nieuws


25-04-2013 9:56

Op 13 april is het Rijksmuseum na jaren renovatie weer geopend. De binnenzijde wordt door veel mensen bejubeld, maar ook buiten is flink onder handen genomen. Dwars onder het Rijksmuseum door loopt een geliefde fiets- en wandelroute die het Museumplein verbindt met het centrum. In deze onderdoorgang zijn nu ook twee ingangen van het museum opgenomen. In opdracht van de gemeente Amsterdam ontwierp Ziut speciaal voor deze gang verlichting, die niet alleen het voet- en fietspad goed verlicht, maar tegelijk het historische karakter van de gang benadrukt. Zo krijg elke passant door de onderdoorgang een voorproefje van het indrukwekkende museum.Kenmerkend voor de onderdoorgang van het Rijksmuseum zijn de gewelven. Het lag voor de hand de verlichting te gebruiken om hier aandacht op te vestigen. Tegelijk moest de verlichting van het voetpad en fietspad voldoen aan de richtlijnen van de NSVV voor dag- en nachtverlichting. De armaturen moesten dus een dubbele functie bekleden en dat vroeg om een nieuw ontwerp. Op basis van uitvoerige lichtberekeningen door ontwerpbureau Studio DL ontwierp lichtspecialist Ziut een speciaal pendelarmatuur met vier armen. Deze voldoet aan alle eisen en is ook nog eens dimbaar, zodat de verlichting zowel overdag als ’s avonds de onderdoorgang op een gepaste wijze verlicht.

Om hun ontwerp te testen, organiseerde Ziut in december een proefopstelling waarbij verschillende belanghebbenden waren uitgenodigd. Het doel was een keuze te maken tussen twee varianten, en direct de benodigde details af te stemmen. Op de testdag hingen er in de passage brandende, dimbare prototypes van de gemaakte ontwerpen. Zowel de gemeente als de voltallige directie van het Rijksmuseum waren aanwezig. Samen bestudeerden zij de mogelijkheden zorgvuldig, zowel bij dag als bij avond. Vervolgens is in een constructieve discussie een keuze gemaakt. Daarna kon de productie van start.

Vanwege de deadline en de vele belanghebbenden lag er veel nadruk op een zorgvuldig en voortvarend proces waarbij alle partijen aangehaakt bleven. Dit vroeg om goed projectmanagement. De proef met de prototypes vormde daarin een belangrijke stap. Na goedkeuring kon Ziut namelijk direct aan de slag met het doorontwikkelen, de productie en het plaatsen van de armaturen. Dankzij een integrale aanpak zijn de armaturen voortvarend geproduceerd en konden ze zonder problemen worden opgehangen. En dat alles binnen de strakke deadline.

De onderdoorgang is nu overigens alleen te voet bereikbaar vanaf het Museumplein. Halverwege mei wordt de onderdoorgang toegankelijk voor alle fietsers en voetgangers.
 

25-04-2013 9:34

Tijdens een feestje een privégesprek houden en toch de sfeer van het evenement niet uit het oog verliezen? Dat kan dankzij de BuzziShade van BuzziSpace. Daarmee kun je je te midden van het feestgedruis afzonderen met je gesprekspartner(s). De BuzziShade combineert verlichting met akoestische demping, privacy en een designuitstraling."Designlamp BuzziShade verlicht je gesprek en weert nieuwsgierige blikken. Door de akoestische isolering kunnen luistervinken je meest persoonlijke gesprekken onder de lamp niet horen en geluidshinder van buitenaf - muziek of geroezemoes - wordt geminimaliseerd. Een privételefoongesprek voeren onder de lamp, onder vier ogen praten met je gesprekspartner zonder gestoord te worden, alleen tot rust komen in de volle drukte ... het is allemaal mogelijk dankzij de BuzziShade", aldus de ontwerpers.BuzziShade speelt een vormelijk spel met het contrast tussen de elegante sokkel en de grote vilten kap van BuzziFelt, die lijkt te zweven in de lucht. Aan een hanger, aan de muur of met een staander: de BuzziShade laat zich graag combineren. Het frame van gerecycleerde aluminium dat de lampenkap vormgeeft, is overtrokken met vilt en wordt ondersteund door een dunne metalen basis. Het gerecycleerde PET-vilt geeft een zachte touch aan het ontwerp.De BuzziShade zorgt voor een zachte lichtverspreiding. Het vilt is geluidsabsorberend en duurzaam.

De lamp is het resultaat van een samenwerking van BuzziSpace en vier jonge, Belgische meubelontwerpers: Len de Paepe, Bob Segers, Tim Vranken en Jonas Blondeel.


www.buzzispace.com

21-04-2013 9:00

Dorlight uit Otterlo introduceert een nieuwe lijn duurzame buitenverlichting onder de naam Timberled. De Timberled-serie is een uitgebreid programma van verlichtingsarmaturen, volledig samengesteld uit duurzame materialen.

Kenmerkend is het gebruik van duurzaam larikshout in combinatie met geavanceerde LED-verlichting. "Daardoor hebben de Timberled-armaturen een dubbele duurzaamheid. Het larikshout krijgt na verloop van tijd een fraaie karakteristieke grijze kleur. Sinds kort levert Dorlight ook palen van kastanjehout. Andere houtsoorten of modellen zijn op aanvraag verkrijgbaar."

De Timberled-producten zijn onder meer geschikt voor parken, tuinen, paden, wegen, parkeerplaatsen, campings, oprijlanen, enzovoorts."Door de toepassing van de laatste state of the art LED-technieken kan een hoge lichtopbrengst, een laag energieverbruik en een lange levensduur worden bereikt. Van diverse armaturen zijn de lichtdata op aanvraag te verkrijgen."

De armaturen kunnen direct in de grond geplaatst worden. Doordat de elektrische verbinding in de paal wordt gemaakt, kan eenvoudig door gelust worden naar de volgende bollard. "Hiermee wordt het gebruik van gietmoffen beperkt."

De ruimte in de paal is afgedekt met een RVS-deksel. Alle elektrische onderdelen in de paal zijn IP66 en daarmee geschikt voor gebruik buiten. Om aantasting te voorkomen is daar waar het larikshout in de bodem geplaatst wordt, het product behandeld met een milieuvriendelijke op lijnolie gebaseerde teer.

Dorlight heeft inmiddels verschillende projecten afgerond. Zo zijn op camping De Wije Werelt in Otterlo bollards en lantaarns geplaatst. De Eye 150 bollards langs de toegangsweg van de camping lichten het gebied op een sfeervolle wijze voldoende uit, zonder lichthinder te veroorzaken in deze groene beboste omgeving. De Strato 150 lantaarns staan op diverse parkeerplekken en zorgen daar voor goed zicht en dus ook veiligheid.

Op Vakantieoord Het Lorkenbos in Otterlo is een groot aantal Eye 100 bollard armaturen geplaatst. "Het vinden van een juiste verlichting voor het aanlichten van paden zonder dat deze overlast veroorzaakt bij de recreërende gasten gaf de doorslag voor de keuze van de Timberled-producten. Ook particulieren kiezen voor Timberled. Strato 150 lantaarns zorgen bijvoorbeeld voor de verlichting van de oprijlaan van een privéwoning. De verlichting creëert niet alleen een veilig gevoel, maar ze heeft ook de juiste uitstraling voor de directe omgeving."

Zoals gezegd is Timberled een handelsnaam van Dorlight, fabrikant, importeur en groothandel van LED-verlichting. Ook ontwikkelt en produceert Dorlight continu LED-toepassingen en LED-producten voor het eigen assortiment maar ook voor derden. "Duurzaamheid, gebruikersgemak, efficiëntie en een uniek design zijn hierbij de uitgangspunten."

19-04-2013 9:15

Geïnteresseerd in de actuele stand van zaken op het gebied van gezonde verlichting en lichttherapie in de gezondheidszorg? Op 19 september 2013 organiseert Stichting Onderzoek Licht & Gezondheid SOLG een symposium over het behandelen met licht door de huisarts, de ggz-psycholoog, verpleegkundigen en andere beroepsgenoten werkzaam in de zorg. Ook belangstellenden uit de industrie, het onderwijs en de verlichtingsbranche zijn van harte welkom.

Tijdens het symposium, dat in Eindhoven wordt gehouden, is er onder andere aandacht voor de anatomie en fysiologie van het circadiane systeem bij de mens, de rol van het netvlies in het oog en de verschillende indicaties die met lichttherapie kunnen worden behandeld. Voor dit symposium is accreditatie aangevraagd bij de KNMG. Naar verwachting zullen 4 punten worden toegekend voor cluster 1 (GAIA - huisarts, specialist ouderengeneeskunde en arts voor verstandelijke gehandicapten). Meer informatie en inschrijven via www.solg.nl

18-04-2013 9:01

Verlichtingsproducent Osram presenteert drie nieuwe armaturen op de beurs Architect @Work. De LED-armaturen Silento en Arktika-P LED hebben een origineel en modern design wat tegelijkertijd ook energiezuinig en functioneel is. Het zijn allebei ultra platte armaturen met diverse toepassingsmogelijkheden. Bovendien heeft Osram een outdoor armatuur naar de stand op Architect @work meegenomen; de Traxon Nano Liner Allegro AC XB, een slanke verlichtingsoplossing voor buiten.

Silento is een pendelarmatuur met een zwenkbaar 7 inch LED panel. Kenmerkend zijn het ultradun en puristisch ontwerp, dat verkrijgbaar is in twee lengten. De Silento heeft uitstekende
efficiëntiewaarden en een lange servicelevensduur. Afhankelijk van de panelinstellingen, is een harmonieuze directe of indirecte lichtuitstraling beschikbaar in de aangename kleur 3.000 Kelvin. "Bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld balies en boven eettafels", aldus Osram.Arktika-P LED is een ultraplat LED-armatuur met directe en indirecte verlichting. Dit armatuur is slechts 8 milimeter hoog en voldoet volgens Osram aan alle eisen van moderne kantoorverlichting door de UGR 19 waarde. Arktika-P LED is verkrijgbaar in de kleuren 830 en 840 en het armatuur zelf is er in de kleur wit (RAL 9016). Osram noemt als voornaamste toepassingsgebieden kantoren, foyers, advocaten- en dokterspraktijken.

Traxon NANO Liner Allegro AC XB kenmerkt zich door een hoge output, een ultraslanke vormgeving en energie-efficiëntie. Dit armatuur voor outdoor toepassingen (IP66) wordt rechtstreeks gevoed met AC-netspanning en is volgens Osram uitermate geschikt voor het aanlichten van architecturale gebouwen, horecapanden en gevels van winkels. Het armatuur is dimbaar op een standaard dimmer, is verkrijgbaar in drie armatuurlengtes en twee lichtkleuren (3000 / 4000 Kelvin). "Plug en play, snel en eenvoudig te installeren", besluit Osram.

Osram exposeert tijdens Architect @Work in hal 4, standnummer 172.

www.osram.nl


 

15-04-2013 9:00

Afgelopen vrijdag 12 april was de verbouwing van het pand van DPL Europe aan de Gasthuisstraat in Helmond gereed. Het ontwerp van het gebouw, van architect Frank van Waes, won in 2000 een architectuurprijs. Aangezien op de eerste etage nu kantoren gevestigd worden, was het noodzakelijk om de muren te voorzien van ramen, voor het broodnodige daglicht.


Er werd gekozen voor een oplossing die recht doet aan het oorspronkelijke ontwerp: ronde ramen van verschillend formaat, op willekeurige plaatsen in de muur aangebracht, een en ander volledig in lijn met de architectuur aan de binnenzijde. "De binnen- en buitenzijde van het gebouw mogen bijzonder, creatief, uitdagend en vooruitstrevend genoemd worden, net als het in het pand aanwezige Lighting Experience Centre (LEC)", aldus het bedrijf.

"DPL Europe (voorheen Delta Pro Lighting) is een internationale verlichtingsexpert, die zowel particulieren als kleine en grote organisaties adviseert en begeleidt naar optimale verlichting. Het LEC speelt daarin een belangrijke rol."
 

14-04-2013 8:00

Philips maakt 'een nieuwe doorbraak in LED-verlichting' bekend: "'s werelds meest energiezuinige LED-lamp die geschikt is voor algemene verlichtingstoepassingen."

Onderzoekers van Philips hebben een TLED-prototype ontwikkeld - ter vervanging van TL-verlichting - die volgens het bedrijf een recordopbrengst van 200 lumen per watt aan wit licht van hoge kwaliteit produceert. 

"Aangezien verlichting verantwoordelijk is voor meer dan 19 procent van het totale elektriciteitsverbruik op de wereld, belooft deze innovatie de bron te worden van aanzienlijke energie- en kostenbesparingen over de hele wereld", stelt Philips.

De 200 lm/W TLED-lamp zal naar verwachting in 2015 op de markt komen voor kantoor- en industrietoepassingen en zal daarna uiteindelijk ook voor woningen beschikbaar komen.

10-04-2013 22:53

Livinglight is de naam van de nieuwe lijn schakelmateriaal van BTicino. In deze serie combineert BTicino technologische innovatie met design, energiebesparing en flexibiliteit.

Livinglight biedt één universele basis die bedrijven en consumenten naar eigen inzicht kunnen combineren met verschillende afdekramen en bedienings-mechanismen. Deze keuzemogelijkheden leveren een reeks ontwerpvarianten op, waardoor Livinglight past in vrijwel elk interieur. De serie is leverbaar als traditioneel schakelmateriaal, als draadloze oplossing en als domotica-oplossing.

www.bticino.nl/nl/content/livinglight

   

05-04-2013 14:15

Koninklijke Philips Electronics N.V. heeft dit jaar voor 22 producten een Red Dot Award voor productontwerp ontvangen. Het betreft ontwerpen van de Philips-sectoren Consumer Lifestyle, Lighting en Healthcare De Philips Wake-up Light sleepte de meest prestigieuze Red-Dot-onderscheiding in de wacht, 'Best of the Best', die wordt toegekend aan de allerbeste producten binnen een bepaalde categorie. Ivo de Mas, Senior Consumer Marketing Manager voor de Wake-up Light: "Ik ben zeer verheugd dat we een prijswinnend product hebben ontwikkeld dat gebruikers een onovertroffen ervaring biedt dankzij een optimale combinatie van functionaliteit en fraaie vormgeving." De Wake-up Light werd eerder bekroond met een iF Product Design Award 2013 en een Erkenning Goed Industrieel Ontwerp (GIO) 2012. De Red Dot Awards worden op 1 juli 2013 in het Duitse Essen uitgereikt tijdens een feestelijk gala.

04-04-2013 8:52

Het gerenoveerde Rijksmuseum in Amsterdam en alle kunstwerken zijn verlicht met Philips LED-verlichting. Als één van de partners in de renovatie heeft Philips nauw samengewerkt met het museum aan het verlichtingsontwerp, met een sterk accent op de beleving van de bezoekers en het behoud van de kunstwerken. Het gerenoveerde Rijksmuseum opent zijn deuren op 13 april 2013 met zijn collecties Nederlandse meesters, zoals Rembrandt en Vermeer."Het verlichtingsontwerp creëert effecten en visuele contrasten die nauwgezet het natuurlijke daglicht nabootsen en daardoor de kunstwerken op de beste manier presenteren en de beleving van de bezoekers versterken", aldus Philips. Met een oppervlakte van meer dan 9.500 vierkante meter en 7.500 verlichte kunstwerken is het de grootste museumruimte die ooit is verlicht met LED. Daarnaast verlicht Philips LED-verlichting de openbare ruimten van het museum, zoals de winkel, de atriums en het restaurant, evenals de buitenruimtes en de gevel van het gebouw.

Rogier van der Heide, Chief Design Officer en Vicepresident bij Philips Lighting, zegt: “We zijn er erg trots op dat we met het Rijksmuseum hebben mogen samenwerken aan deze innovatieve en monumentale renovatie. De LED-verlichting van het nieuwe Rijksmuseum is ontwikkeld, uitgevoerd en gedetailleerd door Philips. Voor het realiseren van het binnenverlichtingsplan werkten we nauw samen met de architecten van het museum en voor de plannen voor de buitenverlichting met de Rijksgebouwendienst”.

Van der Heide vervolgt: "Verlichting beïnvloedt de manier waarop we in een museum naar kunst kijken en is essentieel voor een goede presentatie van elk detail van de kunstwerken. De verlichting van elk kunstwerk is individueel afgestemd en erop gericht om de unieke kenmerken ervan naar voren te halen en de best mogelijke beleving voor de bezoekers te creëren."

Tim Zeedijk, Hoofd Tentoonstellingen van het Rijksmuseum, voegt eraan toe: “De kunstbeleving van onze bezoekers en het behoud van onze kunstwerken staan centraal bij alle beslissingen die we nemen. We kozen voor LED-verlichting vanwege de zeer hoge lichtkwaliteit: de kleurweergave van deze generatie verlichting benadert bijna het daglicht, waarin de kunstwerken tot stand zijn gekomen. LED-verlichting geeft de contrasten en het reliëf in een kunstwerk bijzonder scherp weer. Dat is te merken aan hoe onze beelden nu worden belicht, maar ook schilderijen met een vet impasto, zoals het werk van Rembrandt bijvoorbeeld, worden in dit licht heel sprekend. Een groot voordeel van de nieuwe generatie verlichting is dat er nauwelijks warmteontwikkeling ontstaat en dat er geen schadelijke UV-straling met de bundel wordt meegezonden. Daardoor is de kunst beter beschermd tegen verval. Verder hebben LED's een lange levensduur en vereisen ze veel minder onderhoud dan de halogeenverlichting, die tot voor kort gangbaar was in musea. Bovendien is de eenvoud waarmee de verlichting door onze mensen bediend kan worden cruciaal. Philips levert een oplossing die ons in staat stelt afzonderlijke spots te dimmen met gebruik van een iPad. Onmisbaar in het dynamische Rijksmuseum”.

"De LED-oplossing straalt een uniform licht uit dat veilig is voor de kunstwerken en wat voldoet aan de internationale criteria voor de conservering van kunst. Neutraal licht haalt kleuren met alle details naar voren, ongeacht of het groene/blauwe of rode/gele tinten zijn, en daardoor worden de kunstwerken gepresenteerd als het ware in ‘hoge-definitie’", aldus Philips.

De nieuwe LED-verlichting verlicht kunstwerken die teruggaan tot de Middeleeuwen. Het ontwerp verlicht 7.500 kunstwerken die meerdere eeuwen omvatten. De verlichtings-oplossing van Philips bestaat uit bijna driekwart miljoen LED's. Daartoe behoren 3.800 LED-spots, meer dan 1,8 kilometer LED-verlichting voor de plafonds en een geavanceerd LED-lichtbedieningssysteem dat door de museummedewerkers bediend kan worden via een draagbare applicatie.
 

04-04-2013 8:33

De Green light partneraward werd op 26 maart in Brussel namens de Europese Commissie uitgereikt voor de meest energiezuinige inzending uit Nederland. ABN-Amro kreeg de voorkeur boven een groot aantal andere inzendingen omdat alle verlichting in het regiokantoor Dordrecht werd vervangen door energiezuinige verlichting, conform de bijzonder ‘Greenfox methodiek’.

Mr. Paolo Bertoldi reikte de prestigieuze award uit namens European Commission (DG JRC) aan negen winnaars, onder wie Jeffrey Voors van ABN-Amro.

Het project in Dordrecht geeft volgens de jury bijna dezelfde besparing als nieuwe energiezuinige verlichting. De investering bedraagt echter slechts ongeveer een derde van de kosten ten opzichte van nieuw geïnstalleerde verlichting, omdat er gebruikt wordt gemaakt van de bestaande armaturen. Hierdoor is de terugverdientijd een stuk korter dan bij volledige vernieuwing van de verlichting. Voor het daadwerkelijke vervangen van de verlichting werkt GreenFox samen met arbeidskrachten uit sociale werkplaatsen.

ABN-Amro en GreenFox bieden deze vervangingsmethodiek ook aan derden aan, door de investering voor te financieren. Het gerealiseerde voordeel vertaalt zich financieel direct naar de klant. De besparing kan vervolgens worden gebruikt om de financiering terug te betalen. Per saldo bespaart de klant/gebruiker van het pand dus direct en wordt de investering betaald uit de gerealiseerde energiebesparing.

Greenlight GreenLight is een initiatief van de Europese Commissie om duurzame verlichting bij organisaties en overheden te stimuleren. NSVV heeft in 2013 het stokje overgenomen van Agentschap NL als Nederlands contactpunt voor het programma.De winnaars met de prestigieuze award.
 

03-04-2013 9:00

Designlampen van ontwerpers wereldwijd zijn verzameld in de app die Brink Licht op dinsdag 26 maart lanceerde. “Voor de lichtontwerper en lichtadviseur is het een overzichtelijke app waarmee hij zijn klanten een compleet beeld kan bieden van wat er op de lichtmarkt te koop is”, zegt bedenker Eduard Brink. “Maar ook de consument die op zoek is naar net die ene speciale lamp kan zich in de gratis app eenvoudig oriënteren. Of gewoon genieten van al het moois wat de lichtwereld te bieden heeft.”

"De app inspireert en biedt voor elke ruimte en voor elk lamptype een selectie van de meest bijzondere modellen", vervolgt Eduard Brink. "Van opvallende en spannende ontwerpen tot functionele en door eenvoud in het oog springende pareltjes. De app biedt een uitgebreide selectie van lampenseries, gegroepeerd per merk, lamptype, toepassing en trend. Of iemand nou op zoek is naar een functionele lamp voor het toilet of om de werkplek goed te verlichten, of hij is op zoek naar een complete lijn designlampen om de hele woning of een compleet restaurant een geheel eigen touch te geven, in de app is het te vinden."

Ook is het mogelijk om eigen sets en favorietenlijsten samen te stellen. “We zijn niet over één nacht ijs gegaan”, vertelt Brink. “Ik wil graag een interactieve app aanbieden die meer is dan een kopie van een website. Ik heb met professionals uit de lichtmarkt gesproken en op basis van wensen en ideeën is de app ontworpen. We blijven de app natuurlijk regelmatig updaten met de nieuwste modellen en trends.”

In de groep ‘trends’ zijn lampen van diverse modellen en designers te vinden in sets met klinkende namen als Brand-hout, Bulb-a-Licious en Coole Kronen. De gebruiker van de app kan niet alleen de lampen bekijken, maar vindt ook details en prijs per lamp, kan eigen favorietenlijsten samenstellen en de mooiste lampen delen. "De lichtontwerper en -adviseur kan met de app zijn klanten snel en overzichtelijk adviseren."
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >