Nieuws


28-03-2013 13:30

Goed en aangenaam licht op kantoor is een must. De juiste verlichting op kantoren is belangrijk om een prettige werkomgeving te creëren. Het zorgt voor een aangename sfeer. De juiste verlichting verhoogt ook de productiviteit en concentratie van de medewerkers. Zo zorgt de combinatie van; natuurlijk daglicht, kunstlicht en lichtmanagement voor energie-efficiënt lichtcomfort op kantoor. Osram presenteert een aantal nieuwe LED-armaturen voor kantoorverlichting.

“De aangename, productieve en prestigieuze LED-verlichting van Osram bereikt een hoge mate van energie-efficiëntie, dit in aanvulling op een perfecte verlichtingssterkte en een goede kleurweergave. Het resultaat mag er zijn: efficiënte verlichting, minimale onderhoudskosten en aangenaam en functioneel licht op kantoor”, aldus de verlichtingsproducent in een wervend persbericht.

De nieuwe producten zijn:
Novaluna S en P: een combinatie van design en lichtcomfort. “Ze kennen een grote mate van flexibiliteit en efficiëntie en zijn beschikbaar met innovatieve LED-technologie of energiezuinige T5-lampen. De gepatenteerde Eladacon-technologie zorgt voor een prettige werkplekverlichting zonder verblinding. De LED-variant zet een nieuwe standaard met meer dan 80 lumen per Watt. Novaluna S en P zijn ontworpen voor hoogwaardige kantoorverlichting en geschikt voor vergaderzalen, open kantoorruimtes en individuele werkkamers”, aldus Osram.
 


 Novaluna S en P biedt een combinatie van design en lichtcomfort.


Een tweede noviteit is Lunis R LED, een modulaire downlight voor inbouw-, opbouw- en pendelmontage. Deze variant uit de Lunuscollectie is nu ook beschikbaar met LED-technologie. Dit armatuur heeft volgens Osram een lichtrendement van 88,5 lumen per Watt, een levensduur van 50.000 uur en is verkrijgbaar in de kleurtemperaturen 3.000 en 4.000 Kelvin. De Lunis R LED is een rond multifunctioneel armatuur. Dankzij dit modulaire design en de drie optische uitvoeringen is het armatuur inzetbaar voor verschillende toepassingen.


Lunis R LED heeft een lichtrendement van 88,5 lumen per Watt, een lange levensduur en is verkrijgbaar in de kleurtemperaturen 3.000 en 4.000 Kelvin.


Nieuw is ook de Luxpoint Macro, een 230 millimeter breed LED-inbouwarmaratuur, dat de traditionele downlightapplicaties van de compact fluorescentielamp vervangt. Osram: “Het is het duurzame alternatief voor 2x18 Watt, 2x26 Watt en 2x 32 Watt CFL heeft een uitstralingshoek van 90 graden en een levensduur tot 35.000 uur. De Luxpoint Macro is verkrijgbaar in de lichtkleuren 830 en 840 en met een lichtstroom van 1.500 of 2.250 lumen. “Het is de ideale oplossing voor het verlichten van ruimtes met hoge plafonds, zoals winkelcentra, vliegvelden en lobby’s van kantoorgebouwen, meldt Osram.

Luxpoint Macro is een 230 millimeter breed LED-inbouwarmatuur dat de traditionele downlightapplicaties van de compact fluorescentielamp vervangt.


Nog een nieuw armatuur is Arktika-P LED, een ultraplat LED-armatuur met directe en indirecte verlichting. Het armatuur is slechts 8 millimeter hoog en voldoet, zo benadrukt Osram, aan alle eisen van moderne kantoorverlichting door de UGR 19-waarde. Het armatuur is voorzien van een voedingsunit (in de plafondkap) met snoerpendels en beschikt over 576 low power Osram Duris E3 LED. De Arktika-P LED is beschikbaar in de lichtkleuren 830 en 840. Het armatuur in de kleur wit (RAL9016) is geschikt voor kantoren, foyers, advocatenkantoren en dokterspraktijken.
 


Arktika-P LED: een ultraplat LED-armatuur van slechts 8 millimeter hoog met directe en indirecte verlichting.

28-03-2013 10:30

Bedrijven kunnen slimmer omgaan met verlichting. Met de inzet van intelligente lichtregelsystemen kan er zowel overdag als ‘s nachts energie bespaard worden terwijl de lichtkwaliteit gegarandeerd blijft.

De website van de Nederlandse Licht Associatie (NLA): www.lichtassociatie.nl/verdien-geld biedt uitgebreide informatie over 'simmer omgaan met verlichting'. De NLA is een branchevereniging voor fabrikanten en leveranciers van professionele lichtarmaturen, lichtbronnen en voorschakelapparatuur in Nederland.

"LED-verlichting wordt tegenwoordig vaak uitgerust met intelligente lichtregelsystemen. Nu overgaan op slimme LED-verlichting bespaart niet enkel energie, maar geeft ook een hogere lichtkwaliteit en zorgt voor lagere kosten. Winkels kunnen tot 50 procent besparen, kantoren tot 70 procent. Die percentages worden bereikt door de veel lagere energiekosten enerzijds en de geringere onderhoudskosten anderzijds", aldus de NLA.

"Overdag kan slimmer omgegaan worden met verlichting. Lichtsensoren kunnen reageren op de hoeveelheid daglicht die er in een ruimte aanwezig is. Hierop kan de hoeveelheid verlichting die een lamp geeft automatisch worden aangepast. Rond het middaguur, wanneer er veel daglicht is, wordt de verlichting gedimd. Op een donkere wintermiddag zorgen de sensoren ervoor dat er extra verlichting is. Tevens kan aanwezigheidsdetectie licht uitschakelen wanneer er niemand meer in de ruimte aanwezig is, bijvoorbeeld tijdens de lunch", betoogt de branchevereniging.

Intelligente lichtregelsystemen vormen in de ogen van de NLA de oplossing voor energiebesparing én veiligheid in gebouwen zoals kantoren en winkels. "Met behulp van sensoren en dimmers kan licht effectief worden ingezet. Bij bedrijfspanden zou door het compleet uitschakelen van licht de inbraakveiligheid in gevaar kunnen komen. Aanwezigheidsdetectie zorgt ervoor dat lampen automatisch worden ingeschakeld wanneer iemand het pand betreedt. Hierdoor komt de veiligheid niet in gevaar, terwijl er zuinig wordt omgegaan met energie."

De Nederlandse Licht Associatie vervolgt: "Bij het plaatsen van lichtsystemen moet rekening gehouden worden met de functie van de ruimte, indeling van de ruimte en de bezoekfrequentie. Door lampen en sensoren op de juiste plek te installeren, schijnt het licht alleen op de plaatsen waar het nodig is. Na een verbouwing, renovatie of herstructurering van een pand kan het verstandig zijn om samen met een lichtadviseur het lichtsysteem (opnieuw) te beoordelen. Het is geen kwestie van 'licht aan' of 'licht uit', maar van slimmer omgaan met verlichting. Met de huidige innovaties kunnen we daar vandaag al mee beginnen."
 

25-03-2013 8:00

In het BJ Gebouw in Apeldoorn is recentelijk LED-verlichting geïnstalleerd. Er werden producten gebruikt van LED-specialist CLS LED.

Het BJ Gebouw is onderdeel van het Vision Park te Apeldoorn, een bedrijven - en kantorenpark van ruim 55.000 vierkante meter. Het BJ Gebouw was de start van een grootschalige opwaardering voor het gehele Vision Park terrein. Het terrein is in eigendom van de Merin Groep.

Het BJ gebouw is in 2012 compleet gerenoveerd, waarbij duurzaamheid en een prettig werkklimaat voorop stonden. Natuurlijk speelden de onderhoudskosten ook een grote rol in dit project. Het lichtontwerp is afkomstige van Gerben Wolters, CLS-partner Van Dalen Installatietechniek te Twello heeft de levering en het installeren van alle technische installaties waaronder de verlichting verzorgd.

"In het BJ gebouw is met name gebruik gemaakt van de CLS Luxo 6-armaturen voor de diverse kantoor en vergaderruimten ruimten, alsmede ook voor de gangzones en de vides", meldt CLS LED. "In diverse andere ruimtes is gebruik gemaakt van CLS Ultima en CLS Luxo 3- armaturen."

De CLS Luxo 6 armaturen zijn voorzien van het optionele diffuser filter, zodat er sprake is van een softe diffuse lichtspreiding. Het merendeel van de armaturen is geplaatst in de 2-weg montageplaat, rechthoekig. In het project zijn ongeveer 300 stuks CLS armaturen verwerkt.
"Door de gebruikers wordt het licht als bijzonder prettig ervaren en vele gebruikers realiseerden zich niet eens dat ze onder LED licht hun werkzaamheden verrichten."

 

24-03-2013 8:00

Verrassende vernieuwing brengen in de wereld van architecturale verlichting, dat is de missie van Delta Light. Dat het Belgische designmerk hierin visie en ambitie heeft, bewijst ook de internationale erkenning voor de lichtarmaturen Tweeter, Boxter en Supernova XS. "Met drie Red Dot Awards én een Top Design Award, uitgereikt op Arena Design in Polen, trekken we ons talent voor productdesign mooi door."
 
"Een Red Dot Award plaatst je bovenaan het lijstje van internationale erkenning, en daar kun je niet anders dan supertevreden mee zijn", zegt Jan Ameloot, corporate strategy manager van het West-Vlaamse Delta Light. "Zeker als je weet dat er dit jaar 4662 inzendingen uit 19 landen waren. En als je dan drie keer bij de beste wordt geselecteerd, is dat de ultieme bekroning op het harde werk van het voorbije jaar."

De ‘Top Design Award competition 2013’ vond plaats tijdens de beurs Arena Design 2013 in Poznan (Polen). De organisatie van dat evenement beloont de makers van innovatief design met een brede internationale impact. De award wil ook een stimulans zijn om ontwerpers en producenten beter te laten samenwerken om hun marktpositie te verstevigen.

 

24-03-2013 7:59

EldoLED, gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van intelligente aansturing voor LED-verlichting, kondigt met trots aan dat zij sinds kort deel uitmaken van Acuity Brands Inc."Acuity Brands is een marktleider in innovatieve en energiezuinige oplossingen voor complete verlichtingssystemen."

"Als lid van de Acuity-familie zal EldoLED alle middelen binnen Acuity gebruiken om nog sneller superieure driveroplossingen te leveren aan zowel hun OEM-klanten als aan Acuity Brands en daarmee de mogelijkheden van ledverlichting maximaliseren", meldt het bedrijf..

22-03-2013 12:10

Bij bouw, renovatie en sloop komen veel afgedankte tl-buizen, spaarlampen en armaturen vrij. Vaak komen deze lampen bij het gewone bedrijfsafval terecht waardoor ze niet gerecycled kunnen worden. Dit terwijl volgens Wecycle energiezuinige verlichting voor meer dan 90 procent gerecycled kan worden. Uit de laatste cijfers blijkt dat ruim 80 procent van alle in te zamelen lampen en armaturen uit het professionele circuit komt. Maar Wecycle ziet daarvan slechts 35 procent terug bij de inzameling. In totaal komt er jaarlijks 3,6 miljoen kilo energiezuinige verlichting vrij. Wecycle biedt verschillende inzamelmiddelen waar oude lampen en armaturen veilig in kunnen worden opgeslagen. Bij een sloop- of renovatieproject waarbij alle verlichting in één keer wordt vervangen, komen grote hoeveelheden lampen vrij. In dat geval kan Wecycle containers plaatsen waarin de verlichting kan worden gedeponeerd. Voor alle inzamelmiddelen geldt; als ze vol zijn, haalt Wecycle ze gratis op en zorgt ervoor dat de afgedankte lampen optimaal gerecycled worden.

21-03-2013 13:00

Acuity Brands, actief op het gebied van innovatieve en energiezuinige oplossingen voor complete verlichtingssystemen, kondigt aa dat het EldoLAB Holding bv, (EldoLED) heeft overgenomen, producent van high-performance, intelligente drivers voor LED-verlichtingssystemen. EldoLED is een particuliere onderneming met het hoofdkantoor in Eindhoven en werd opgericht in 2003. Details rond de overname zijn niet bekend gemaakt.

Wat er wél wordt vermeld in een begeleidend persbericht: ‘De intelligente LED-drivers van EldoLED versnellen de transformatie van traditionele verlichting naar LED-alternatieven en vervullen de belofte van slimme, slanke en efficiëntere oplossingen. Het brede productportfolio biedt oplossingen met hoogwaardige ‘Drive, Networking en Control’-technologie, die volledig en dynamisch dimbare LED-systemen mogelijk maken. Naast standaardproducten ontwikkelt EldoLED op maat gemaakte oplossingen voor verlichtingsfabrikanten wereldwijd, waaronder Acuity Brands. EldoLEDs digitale technologieën voorzien alle EldoLED-drivers van eigenschappen zoals ‘beautiful dimming’, optimale efficiency, configureerbaarheid en robuust thermisch management’.

“EldoLED heeft baanbrekende producten ontwikkeld voor LED-verlichting en zal blijven bouwen aan haar uitgebreide portfolio van ‘Drive, Networking en ControI’-oplossingen”, zegt Vernon J. Nagel, voorzitter, president and CEO van Acuity Brands. “Zoals we zelf ervaren, zorgen hun best-in-class drivers voor uitzonderlijk gelijkmatig dimmen en consistente kleur en lichtsterkte. Daarnaast sluit de brede inzetbaarheid van EldoLED technologie in LED-applicaties en lighting controls goed aan bij Acuity’s missie om de beste geïntegreerde totaaloplossingen in verlichting aan te bieden.”

EldoLEDs productarchitectuur is een combinatie van hardware en firmware, waarmee flexibel stromen en voltages kunnen worden ingesteld en elke EldoLED-driver breed inzetbaar is. EldoLED leddrivers vergemakkelijken integratie van sensoren in armaturen en zijn compatibel met industrie-standaard communicatieprotocollen zoals 0-10V, DALI en DMX-RDM.

“Onze focus is het creëren van innovatieve oplossingen, die onze klanten in staat stellen om de volgende generatie high-power LED-producten op de markt te brengen”, zegt Albert Berghuis, directeur en general manager van EldoLED. “We hebben het genoegen gehad om als partners met Acuity Brands samen te werken aan Gotham, Mark Architectural LightingTM en Winona LED-armaturen en kijken vol vertrouwen naar de toekomst als deel van de Acuity-familie. We zullen alle middelen binnen Acuity gebruiken om nog sneller superieure driveroplossingen te leveren aan zowel onze OEM-klanten als aan Acuity Brands en daarmee de mogelijkheden van LED-verlichting maximaliseren.”

‘De acquisitie zal de 2013 geconsolideerde financiële prestaties van Acuity Brands niet wezenlijk beïnvloeden’, besluit het persbericht.

Acuity Brands, Inc. is de Noord-Amerikaanse marktleider en één van ‘s werelds toonaangevende aanbieders van verlichtingsoplossingen voor zowel binnen- als buitenverlichtingstoepassingen. Het concern noteerde in het boekjaar 2012 een omzet van meer dan 1,9 miljard dollar en heeft ongeveer zesduizend medewerkers in dienst. Het hoofdkantoor is gevestigd in Atlanta, Georgia. Daarnaast zijn er kantoren door heel Noord-Amerika en in Europa en Azië. De verlichtingsoplossingen van het bedrijf worden verkocht onder verschillende merken, met inbegrip van Lithonia Lighting, Holophane, Peerless, Gotham, Mark Architectural LightingTM, Winona Lighting, Healthcare Lighting, Hydrel, American Electric Lighting, Carandini, Antique Street Lamps(TM), Tersen, Sunoptics, Sensor Switch, Lighting Control & DesignTM, Synergy Lighting Controls, Pathway ConnectivityTM, Dark to Light, ROAM, Reloc Wiring Solutions en Acculamp.

www.eldoled.com
www.acuitybrands.com 

 

21-03-2013 10:30

Verlichting in de openbare ruimte op dusdanig vernieuwende wijze inzetten, dat het bijdraagt aan de kwaliteit van leven in de stad. Dat is de ambitie die de gemeente Eindhoven voor ogen heeft met de bestuurlijk vastgestelde ‘Visie en Roadmap Stedelijke Verlichting Eindhoven 2030’. Het gemeentebestuur gaat daarvoor op zoek naar partners die de komende jaren de stad als proeftuin willen inzetten voor slimme lichttoepassingen. De eerste stap hiervoor wordt momenteel gezet: het organiseren van een marktconsultatie. Geïnteresseerde marktpartijen kunnen zich tot en met 26 april 2013 melden bij de gemeente.Eindhoven wordt gezien als voorloper in Europa op het gebied van slimme verlichting, zo blijkt uit het recent verschenen rapport ‘Lighting the Cities’ (Europese Commissie). De stad wil deze positie graag verder uitbouwen, met name als het gaat om openbare verlichting. Enkele toepassingen zijn al in meer of mindere mate in ontwikkeling. Zo loopt in het uitgaansgebied Stratumseind een experiment om te bekijken op welke wijze licht een positieve bijdrage kan leveren aan de gemoedstoestand van bezoekers. Op het voormalige Philips-complex Strijp S worden de nieuwste technieken op het gebied van licht toegepast en uitgetest.

De gemeente streeft vanuit haar ambitie naar het realiseren van een slim lichtgrid, dat openbare verlichting, duurzaamheidsoplossingen en de (ontwerp)mogelijkheden van de openbare ruimte optimaliseert. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat één of meerdere marktpartijen het slimme lichtgrid realiseren via een zogeheten verdienmodel: vermarkten van (nieuwe) producten en diensten. Daarbij staat continue innovatie centraal, in plaats van het eenmalig neerzetten van een systeem of het leveren van een specifieke dienst. Een ander belangrijk uitgangspunt is, dat bedrijven, kennisinstellingen, overheid én burgers op een interactieve wijze met elkaar samenwerken.

De eerste stap bij het realiseren van de roadmap is het organiseren van een marktconsultatie. Centrale doel daarbij is om te toetsen of het realiseren van een lichtgrid via een verdienmodel op basis van exploitatie van diensten haalbaar is. De selectie van marktpartijen vindt pas later plaats, bij de innovatieve aanbesteding voor het realiseren van de roadmap. Deze aanbesteding is gericht op het realiseren van een slim lichtgrid voor de langere termijn (2030) én het opleveren van een eerste, zichtbaar lichtproject (2014).

Kijk voor meer informatie over de roadmap en de marktconsultatie op: www.eindhoven.nl/slimlicht

De ‘Visie en Roadmap Stedelijke Verlichting Eindhoven 2030’ is op interactieve wijze tot stand gekomen en geschreven door het Intelligent Lighting Institute van de Technische Universiteit Eindhoven, in opdracht van de gemeente Eindhoven.

14-03-2013 10:00

MUG Ingenieursbureau en de Lux-Groep zijn een strategische samenwerking aangegaan. De Lux-Groep regio noord is sinds 1 maart gevestigd in het kantoorpand van MUG Ingenieursbureau in Leek, op de grens van Friesland, Groningen en Drenthe.

Beide bureaus bieden op een aantal gebieden complementaire diensten voor onder meer gemeenten, provincies en waterschappen. Daar waar de Lux-groep gespecialiseerd is in openbare verlichting en verkeerstechniek, is MUG Ingenieursbureau sterk binnen de disciplines Infra, Milieu, Geo-ICT, Archeologie en Geo-informatie. De twee organisaties verwachten door deze strategische samenwerking in toenemende mate samen op te trekken, waarbij van elkaars diensten en specialismen gebruik gemaakt zal worden.

Naast de aanvullende diensten vinden beide bedrijven elkaar ook op de gebieden Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen  (MVO) en Duurzaamheid. “Zaken waaraan onze opdrachtgevers, terecht, steeds meer waarde aan hechten”.

MUG Ingenieursbureau, onderdeel van de Koninklijke Dijkstra-groep en levert design-, advies- en ingenieursdiensten aan uiteenlopende opdrachtgevers uit de private en publieke sector. Dit varieert van provincie, gemeente en waterschap tot woningcorporaties, aannemersbedrijven (bouw en GWW), architecten en stedenbouwkundigen.
De Lux-Groep bestaat uit Infra-Lux (beleid, bestekken, ontwerp, IV-implementatie en detachering), Bema-Lux (beheer, beheeradvies,  directievoering, operationeel IV-schap, inventarisaties en beheersysteem) en Edu-Lux (opleidingen en trainingen). Het bureau biedt diensten om via het beleid, ontwerp en beheer de verlichting van de buitenruimte op het gewenste kwaliteitsniveau te brengen én te houden. De Lux-Groep werkt landelijk vanuit drie vestigingen Noord (Leek), Midden (Apeldoorn) en Zuid (Vught).

www.lux-groep.nl
www.mug.nl

13-03-2013 15:00

Lichtvormgevers ontwikkelde in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer een lichtvisie voor de drie Calatravabruggen in Hoofddorp en heeft de lichtbeleving gevisualiseerd. De identiteit van de bruggen en de context, waarin de bruggen staan, zijn als uitgangspunt genomen. De bruggen gloeien prachtig warm-wit op in de polder en onderscheiden zich qua lichtkleur van de openbare verlichting. Op subtiele manier is gebruik gemaakt van het licht/schaduwspel, kenmerkend voor de architectuur van Calatrava, waardoor de bruggen ook 's nachts driedimensionaal blijven. Het eindresultaat overtreft de verwachtingen van de gemeente.De gemeente stelde hoge eisen aan de realisatie en wilde LED toegepast hebben. Lichtvormgevers heeft maatwerk LED armaturen ontworpen, die een enorme licht output leveren vanuit een relatief compacte behuizing. Door toepassing van nauwkeurig uitgekozen optieken wordt vrijwel al het licht op de brug geprojecteerd en komt er nagenoeg geen strooilicht in de omgeving. De armaturen hebben een extreem hoge waterdichtheids- en vandaalbestendigheids- klasse. Vanaf de ontwerpfase tot aan de oplevering heeft Lichtvormgevers samengewerkt in een multidisciplinair team en de realisatie bewaakt.

Klik hier voor meer foto's

11-03-2013 8:30

In februari zwaaide het Belgische verlichtingsmerk Modular in zijn hoofdkantoor in Roeselare de poort open van zijn gloednieuwe School of Light. "De Modular Academy laat je hier in een inspirerende setting de nieuwste armaturen en verlichtingstechnieken ontdekken. Technologie, design en lichtbeleving gaan er hand in hand."

Modular Lighting Instruments staat bekend om zijn highend-en architecturale verlichting. Maar hoe kan Modular zijn knowhow op een efficiënte manier delen met de buitenwereld? Het antwoord? De Modular Academy. "In deze uitzonderlijke showroom deelt Modular niet alleen zijn lichtkennis. Je kunt er licht gaan beleven en testen. De Modular Academy is de perfecte plek voor lichtbeleving in een authentieke setting."

In de Modular Academy worden meer dan 540 armaturen van het merk in een realistische setting getoond. "De verschillende leslokalen (muziek, schilderen, beeldhouwen, tekenen, fotografie en architectuur, een turnzaal en een bibliotheek) brengen je terug naar leuke tijden aan de academie. De lokalen zijn gegroepeerd rond een binnentuin waar je kunt socializen. Wie geen zin heeft om bij de les te blijven, kan ook proberen te verdwijnen in een geheimzinnig donker straatje."

Voor het concept werkte Modular samen met rotorgroup.be, het bureau dat onder andere ook zijn spraakmakende beursstanden ontwerpt. “Hoewel de vorige showroom bezoekers nog altijd een wauw-effect bezorgde, was het tijd voor iets nieuws. De voorbije vier jaar hebben we ons gepositioneerd als pionier in ledverlichting. We merken echter dat er daarover nog veel taboes en vragen zijn. Vooral bij de lichtbeleving van LED kan niet iedereen zich iets voorstellen. In de nieuwe showroom tonen we je duidelijk alle mogelijkheden, de veelzijdigheid en de aangename sfeer die ledlicht creëert”, vertelt Lieven Messiaen, CEO Modular.

In de meeste showrooms zie je door het bos de bomen niet meer. Modular gaf rotorgroup.be de opdracht om de armaturen overzichtelijk te brengen. In de verschillende klaslokalen maken de armaturen deel uit van het interieur. In elke ruimte is er zowel sfeer- als accentverlichting, up- als downlighters, muur- als plafondverlichting. De plafonds hebben ook in elk lokaal verschillende hoogtes. Het donkere straatje is een tip voor wie bewegingssensoren aan het werk wil zien. De binnentuin met de oude boom is dan weer de ideale setting om de buitenverlichting van Modular te leren kennen. 

Elk armatuur is dankzij het Niko Home Control-systeem eenvoudig te bedienen. In elk lokaal hangt een touchscreen met daarop de verschillende armaturen. Met één tik op het scherm kun je elke armatuur aan- of uitdoen, dimmen of van kleurtemperatuur laten veranderen. “Onze armaturen staan bekend als strak, edgy en architecturaal. Voor velen maken die woorden het moeilijk om ze in een andere context te zien dan minimalistische blokkendozen. Toch past onze verlichting goed in zeer verschillende omgevingen, zowel in nieuwbouw als verbouwingen”, vertelt Lieven Messiaen.

Dat dit klopt, zie je meteen in de showroom. De moderne armaturen en de ouderwetse klaslokalen passen perfect bij elkaar.  Door de verschillende kleine ruimtes wordt het makkelijk om in kleine groepen het parcours door de school te volgen. In 2013 zal Modular dan ook zo veel mogelijk klanten en relaties ontvangen in de nieuwe showroom. In sommige lokalen kunnen makkelijk kleine workshops georganiseerd worden. "Een bezoek aan de showroom kun je dan ook koppelen aan een opleiding rond licht, leds, profielen, enzovoort."

08-03-2013 11:08

Thuiswinkel Lamp en Licht BV uit Valkenswaard realiseerde in 2012 een omzetgroei van +20%. Dit voorjaar opent Lamp en Licht kantoren annex servicevestingen in Londen, Barcelona, Parijs en Krakau. Lamp en Licht was al actief in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk. De webwinkelformule ging in 2007 van start.

Waar traditionele woonwinkels hun omzet zien krimpen, realiseert Lamp en Licht voor het zesde jaar op rij een omzetgroei, directeur aldus Erik Jansen: “Niet alleen een gering consumentenvertrouwen is van invloed op de bestedingen, ook de distributiemethode (fysieke winkel versus gemak via internet), advies en de verhouding prijskwaliteit.” De keuze voor de nieuwe vestigingslanden is mede gebaseerd op marktonderzoek met Google. Jansen: “Je analyseert per land het aantal ingegeven zoekwoorden en zet dit af tegen het aantal Adwords-campagnes van aanbieders. In Polen en Spanje zie je nauwelijks advertenties, in Frankrijk en Engeland wel. De laatstgenoemde landen zijn volwassen markten voor een bedrijf als het onze, Polen en Spanje zijn nog relatief onontgonnen gebieden.”

Lamp en Licht hanteert een multi channel distributiemethode: clicks (webwinkel) voor de consument en bricks (showroom Valkenswaard) voor de zakelijke projectmarkt. Jansen: “Met eigen frontoffices in het buitenland, bemand door native speakers, werken we aan vertrouwen voor de consument en kunnen we de adviesfunctie invullen. De distributie blijft lopen vanuit het hoofdkantoor in Valkenswaard.”

06-03-2013 15:00

De zevende editie van de Promotiedag Duurzame Verlichting wordt gehouden op 23 april. Organisatoren zijn wederom Energik vzw en Groen Licht Vlaanderen. Het evenement zal dit jaar doorgaan in Antwerp Expo - Meeting Center en hal 4, beiden bereikbaar via ingang 2.

Het evenement biedt bezoekers de mogelijkheid om infosessies te volgen tijdens het seminar, nieuwe producten te ontdekken op de technologiebeurs en ‘licht’-ervaringen te delen tijdens de netwerkmomenten. "Dit jaar leggen we de focus op algemene kennisoverdracht en praktijkvoorbeelden", aldus de organisatie. Het evenement past binnen het IWT project 'Groen Licht Vlaanderen 2020, de verlichtingssector in transitie'.

De deelnemende standhouders maken deel uit van het Vlaams Innovatie Samenwerkingsverband – Consortium Groen Licht Vlaanderen of zijn lid bij Energik vzw.

Klik hier voor meer informatie over bereikbaarheid en inschrijfgeld.

05-03-2013 13:00

Goed nieuws uit Heerenveen: na de succesvolle eerste editie van Light Challenge in 2011 vindt dit jaar een nieuwe editie van de bijzondere studentencompetitie plaats. Dat meldt vaktijdschrift Inside Information Verlichting nr 1-2013. Dit jaar doen in totaal tien gemeentes mee aan de ontwerpwedstrijd op het gebied van openbare verlichting. “We zijn er trots op dat dit initiatief van de gemeente Heerenveen landelijk zoveel navolging krijgt”, aldus wethouder Age Hartsuiker.

“Openbare verlichting is een hot item”, zegt Hartsuiker onomwonden. “Als gevolg van de opkomst van nieuwe verlichtingstechnologie en de toenemende roep om energiezuinige oplossingen, liggen er veel mogelijkheden om op dat terrein vooruitgang te boeken.” Hartsuiker is als wethouder verantwoordelijk voor de inrichting van de openbare ruimte in de gemeente Heerenveen – een beleidsterrein dat nadrukkelijk ook over openbare verlichting (OVL) gaat. Bovendien is hij bestuurslid van de Stichting Openbare Verlichting Friesland. “De lantaarnpaal op de hoek is echt heel erg belangrijk voor de bewoners. Wanneer je lantaarnpalen zomaar uitschakelt, geef je mensen het gevoel dat je ze iets afpakt. De vernieuwing van de openbare verlichting moet je dus slim aanpakken. Communicatie met de burgers is daarbij erg belangrijk.”

Wethouder Hartsuiker beschouwt zichzelf als ambassadeur voor innovatie op het gebied van OVL. Hij spreekt de wens uit om binnen 5 tot 10 jaar het gehele OVL-arsenaal in de gemeente Heerenveen vervangen te hebben door innovatieve LED-oplossingen. Hij is dan ook tevreden met de ontwerpcompetitie Light Challenge, die op initiatief van de ambtenaren Rixt Muller en Jan Bakker tot stand kwam en die dit jaar een tweede editie beleeft. Eén van de kenmerken van de competitie is dat bewoners nauw betrokken worden bij de realisatie van innovatie van de openbare verlichting in hun straat.

“Light Challenge is een groot succes”, zegt initiatiefneemster Rixt Muller. “Tijdens de vorige editie namen er drie gemeentes deel. Dit jaar zijn dat er tien.” Het initiatief van de gemeente Heerenveen heeft dus nogal wat impact gehad. “Niet alleen hebben we verschillende gemeentes weten te inspireren tot deelname”, zegt Hartsuiker. “Maar we hebben ook internationale awards ontvangen.” De gemeente Heerenveen ontving vanwege het initiatief onder meer een plaquette van het Europese GreenLight-programma. Eerder ontving de gemeente voor haar activiteiten op gebied van energiezuinige openbare verlichting ook al de OVL-Award van de Taskforce Verlichting.

Hartsuiker en Muller hopen dat met de komende editie een nieuwe stap gezet kan worden. “Het zou natuurlijk prachtig zijn wanneer de Light Challenge dit jaar werkelijk tot productierijpe concepten zou kunnen komen”, zegt de Heerenveense wethouder. Om de kans hierop zo groot mogelijk te maken, is in elke deelnemende gemeente een ‘standaard woonstraat’ geselecteerd waarvoor de projectteams een innovatief OVL-concept gaan ontwikkelen. “Door een gemiddelde woonstraat te kiezen, is de kans natuurlijk groter dat er producten ontstaan die door de markt opgepikt worden”, zegt Muller. Hartsuiker knikt. “Ik denk dat het belangrijk is dat we de marktpartijen een beetje prikkelen”, stelt hij. “Ik ben ervan overtuigd dat je op die manier tot prachtige innovaties kunt komen, die het woongenot en het veiligheidsgevoel van burgers vergroten.”

Light Challenge 2013 gaat in de komende maanden zijn beslag krijgen. Op 6 februari was de kick off.

Verder in Inside Information Verlichting:

  • Toegepaste kunst met PASSIE. Lichtontwerp is een vak in opkomst. Net als in de ons omringende landen wordt de taak van de ‘lighting designer’ steeds serieuzer genomen. En dat is goed nieuws, vindt lichtontwerper Aleksandar Rublek.
  • Duivels licht. Luchthaven Zaventem nam een nieuwe infrastructuur van het spoorwegennet rondom het vliegveld in gebruik. ACT lighting design zorgde bij de afsluiting van het project voor een ‘duivelse’ lichtshow.
  • Vliegende schotel. Boven de entree van het hoofdkantoor van De Lage Landen realiseerde Livingprojects in samenwerking met Philips een bijzonder schijfvormig LED-object, dat nog het meest doet denken aan een buitenaards ruimteschip.
  • ‘Het grootste LED-retailproject van Europa’. CLS LED realiseerde i.s.m. dealer VDI voor Zoomers Citystore in Den Bosch een bijzonder project. “Dit is Europa’s grootste LED retail-verlichtingsproject.”
  • Besparing en comfort. Lighting Science Group heeft onlangs een hal van circa 3.000 vierkante meter van Elopak in Terneuzen voorzien van LED-verlichting. “Een mooi voorbeeld van duurzaam ondernemen.”
  • ‘We besparen kosten dankzij de inventarisatie’. In de gemeente Veldhoven voerde Bema-Lux uit Vught een inventarisatie van het totale openbare verlichting (OVL)-areaal uit. Gemeente en uitvoerder geven tekst en uitleg.
  • Historische binnenplaats. De monumentale buitengevel en binnenplaats van Sofitel Legend The Grand Amsterdam wordt verlicht door nieuwe, op maat ontworpen Philips LED-verlichting.
  • Visueel comfort in ziekenhuis. Het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam staat goed aangeschreven onder meer op het gebied van de patiëntentevredenheid. Welke rol speelt lichtfabrikant ERCO Lighting hierbij?
  • Poëtisch daglicht. Om het belang van daglicht te benadrukken én om de eigen producten nog eens onder de aandacht te brengen organiseert fabrikant Velux tweejaarlijks de International Velux Awards.
  • Pronkstuk van Pritzker-draagster. Zaha Hadid heeft opnieuw een imponerende proeve van bekwaamheid afgelegd. De toparchitecte realiseerde de nieuwbouw van het Eli and Edy the Broad Art Museum. Daglicht stroomt er rijkelijk naar binnen.
04-03-2013 8:01

Goed nieuws voor verlichtingsfabrikant Osram. Uit de nieuwste test van energiezuinige lampen door de Consumentenbond, heeft de Osram LED Star Classic A40 8W het predicaat ‘beste getest’ ontvangen. De Consumentenbond heeft diverse LED- en spaarlampen getest op een aantal belangrijke kenmerken zoals bijvoorbeeld levensduur en schakelbestendigheid, rendement en lichtopbrengst, lampvorm, et cetera. 

“De Osram LED Star Classic kwam als allerbeste uit deze test met een hoge score van 8,4 punten”, meldt de fabrikant trots. “Zoals de Consumentenbond aangeeft; de LED lamp is uit de kinderschoenen, het is een volwassen lamp geworden. LED-lampen geven direct 100 procent licht. Ook zijn de consumentenprijzen van de LED-lampen erg gedaald de laatste tijd en daarmee is de LED-lamp uitermate aantrekkelijk geworden voor in en om huis.”

De Europese wetgeving stelt steeds strengere eisen aan lampen voor energiezuinigheid, kwaliteit en levensduur. “Dan is het goed om te weten dat een Osram  LED-lamp aan al deze strenge eisen voldoet en als beste uit deze consumententest is gekomen”, stelt Osram.

Al de gegevens over de test van de Consumentenbond zijn terug te vinden in de Consumentengids van maart 2013.

01-03-2013 8:57

De Zweedse lichtfabrikant Aura Light heeft een unieke LED lichtbron ontwikkeld die vanaf eind januari wordt geproduceerd in de eigen fabriek in Karlskrona. Het product maakt deel uit van het assortiment van duurzame en hoogwaardige lichtoplossingen. Aura Light produceert al jarenlang energie-efficiënte lichtoplossingen, waarvan een groot deel wordt ontwikkeld en geproduceerd in Karlskrona. Hier wordt nu de LED-productie aan toegevoegd. “Dit stelt ons in staat de kwaliteit, een duurzame productie en een efficiënte distributie te waarborgen”, zegt Martin Malmros, CEO Aura Light International AB.

LED-technologie is kostbaar en er zijn veel kwaliteitsproblemen, waardoor de levensduur aanzienlijk verkort wordt. Aura Light heeft daarom de Aura UltiLED Long Life geïntroduceerd met een gegarandeerde levensduur van 8 jaar. De LEDs zijn geplaatst in een hermetisch afgesloten buis waardoor de module beschermd is tegen chemische vervuiling en vocht - de twee meest voorkomende oorzaken van LED-systeemdefecten. De Aura UltiLED Long Life dient toegepast te worden met een nieuw LED-armatuur. De UltiLED is geen retrofit LED-buis, maar een nieuw type LED-lichtbron voor nieuwe LED-verlichtingsarmaturen en -oplossingen. Deze lichtoplossing biedt volgens de fabrikant maximale energie-efficiëntie en een lange, gegarandeerde levensduur.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >