Nieuws


22-02-2013 13:17

Aan de LED-bureaulampenlijn van Steelcase voor individueel gebruik is een nieuwe miniversie toegevoegd.De dash mini is, net als de dash, tevens beschikbaar in een versie met een geïntegreerde gebruikssensor die garant staat voor maximale energiezuinigheid en een langere levensduur. De infraroodsensor detecteert de miniemste beweging in een straal van 90 centimenter en schakelt het licht automatisch uit als het 15 minuten geen beweging heeft waargenomen. De dash is nu ook verkrijgbaar met een enkelvoudige arm, waardoor de bureaulamp nog beter geschikt is voor compacte werkplekken. De dash line werd ontwikkeld in samenwerking met de architectuur- en design studio Foster + Partners.

Bij de dash mini is de lichtsterkte van de 8 Watt LED-lamp in te stellen van 100 tot 15 procent. Daarnaast kan de draadloze kop 360 graden worden gedraaid. Nog een duurzaam tintje: 97 procent van het materiaal is recyclebaar. De dash mini is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen: met losstaande voet, beugel of op rails en in negen kleurstellingen.


 

21-02-2013 14:00

Op Valentijnsdag is de LED-verlichting in de randen van de viaducten van de N201 boven de A4 te Hoofddorp, in gebruik gesteld.

Een woordvoerder van het Belgische LED-Technic zegt over dit project: “Samen met onze partner Lightronics leverden wij het totale verlichtingssysteem voor deze toepassing vol uitdagingen. Zo was er naast de challenge van het inbouwen van de LED-verlichting in lichtdoorlatende kunststof randelementen, ook de vereiste dat alle brugsecties individueel zouden kunnen worden aangestuurd. De samenwerking met Phoenix Contact stelde ons in staat om hiervoor met een degelijke en toch eenvoudige oplossing te komen.”

Verdeeld over vijf kunstwerken werd in totaal ongeveer 1.350 meter randelementen voorzien van LED-verlichting. Hiervoor verwerkte LED Technic ongeveer 85.000 rode LED’s.

18-02-2013 8:00

Belinda van Oenen, directeur Zon-Ex, is de nieuwe voorzitter van Romazo Projecten. Van Oenen was al bestuurslid. "Ik ben er trots op dat ik deze club van professionele projectzonweringsbedrijven mag voorzitten. Deze professionaliteit bouwen we samen verder uit en we blijven in de zonweringsbranche werken aan ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld HR-Zonwering", aldus Van Oenen.

Romazo Projecten is een brancheorganisatie, bestaande uit de grotere bedrijven op het gebied van projectzonwering. Gezamenlijk hebben zij een marktaandeel van circa 70 procent van de totale projectenomzet in Nederland. Deze bedrijven vormen binnen de VMRG de Sectie Zonwering.

"Al deze bedrijven hanteren de kwaliteit zoals opgesteld in de ‘Kwaliteitseisen en -adviezen zonwering'", meldt Romazo. "Daarnaast hanteren ze een duidelijk veiligheidsbeleid en zijn ze VCA gecertificeerd. Elk bedrijf beschikt over een eigen engineering-/tekenafdeling en heeft specifieke kennis van energie en milieu in het kader van zonwering."

HR-Zonwering staat hoog op de agenda bij Romazo Projecten. "Een certificaat HR of HR+ Zonwering,een kwaliteitscertificaat door SKG getoetst, toont aan dat de complete zonweringsinstallatie goede energetische eigenschappen bezit. Voor een eigenaar/gebruiker betekent dit meer comfort en minder energiekosten."

18-02-2013 8:00

Edu-Lux in het trotse bezit gekomen van het NSVV-certificaat. Het certificaat is uitgereikt voor de Basiscursus OVL.

De missie van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV)luidt:
'Het bevorderen van kennis en het verspreiden van informatie, ter verbetering van de toepassing van licht, ten voordele van de samenleving'. Specifiek voor het lichtonderwijs zijn daarom kwaliteitscriteria opgesteld, waaraan opleidingen op lichttechnisch gebied moeten voldoen. De Basiscursus OVL van Edu-Lux voldoet officieel aan de gestelde criteria.

Op 21 januari werd het certificaat overhandigd door de heer Con op den Kamp van de NSVV. Menno van Noort van Edu-Lux: "De NSVV heeft lichtkwaliteit hoog in het vaandel staan. Ik ben dan ook trots dat deze onafhankelijke stichting de kwaliteit van Edu-Lux met dit certificaat onderstreept."

16-02-2013 8:00

Deze week was er een opmerkelijke uitzending van De Wereld Draait Door. Aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk zat lichtontwerper/innovator Daan Roosgaarde

Studio Roosegaarde, opgericht door ontwerper Daan Roosegaarde, is een 'social design lab'. Samen met zijn team laat Roosegaarde kunst en technologie versmelten tot zowel kunstobjecten als handige en dagelijkse voorwerpen.

Roosgaarde vertelde over allerlei leuke, gekke, fascinerende toepassingen van licht en verlichting. Meest opmerkelijke feit: de ontwerper gaf aan bezig te zijn met het ontwikkelen van een pil waarmee mensen licht kunnen geven. Hij en Matthijs hebben afgesproken binnenkort gezamenlijk zo'n pilletje in te nemen. Kortom; wordt vervolgd.

  

14-02-2013 8:42

Ouderwetse TL-balken zijn binnenkort niet meer te vinden bij de Amsterdam RAI. Met behulp van de methodiek van GreenFox, waarbij bestaande armaturen worden omgebouwd tot een energiezuinige variant, bespaart Amsterdam RAI jaarlijks bijna 1.000 ton aan CO2.

De besparing staat gelijk aan een CO2-reductie ter grootte van meer dan negentig voetbalvelden met daarop 35.000 bomen. Dat is vergelijkbaar met een bos ruim zeven keer groter dan het totale vloeroppervlakte van de Amsterdam RAI. Het Amsterdam RAI terrein is inmiddels bijna helemaal voorzien van meer dan dertienduizend speciale, energiezuinige T5-lampen, die door medewerkers van sociale werkvoorziening Pantar Amsterdam en onder begeleiding van GreenFox zijn geïnstalleerd.

Waar het begon met een proef in de Amstelhal, is het nu bijna zover dat in alle kantoren, hallen, congreszalen en straks ook buitengebieden van het Amsterdam RAI terrein, de techniek van GreenFox terug te zien is. Harry van Fruchten, Amsterdam RAI: “Door huidige armaturen om te bouwen, worden bestaande producten gerecycled. Daarnaast konden we de infrastructuur voor de verlichting behouden én was het mogelijk om de werkzaamheden plaats te laten vinden tussen de geplande evenementen door. Deze punten zijn belangrijk geweest in de keuze om met GreenFox aan de slag te gaan."

Door de techniek van GreenFox toe te passen, neemt het energiegebruik op verlichting gemiddeld 40 procent af. Renzo Deurloo van GreenFox legt uit hoe dat bij de Amsterdam RAI zit: “De verlichting in de hallen staat bij de Amsterdam RAI alleen aan op het moment van een beurs, waardoor de energiereductie op dit moment 34 procent is ten opzichte met de vorige situatie.” De behaalde energiebesparing helpt de Amsterdam RAI in haar streven het meest duurzame beursgebouw van Europa te worden.

“Samen met medewerkers van sociale werkvoorziening Pantar Amsterdam, zijn er nu meer dan dertienduizend lampen geïnstalleerd. De investering van deze verandering, die ver onder de aanschaf van LED-verlichting ligt, verdienen we binnen 3,7 jaar terug”, aldus Van Fruchten.
 

11-02-2013 8:30

Edgar Langen, een deskundige op het gebied van verlichting met uitgebreide ervaring in LED-verlichting en verwante elektronica, is benoemd tot General Manager van Lumotech. Dit bedrijf is onderdeel van de Nualight Group.


Edgar Langen krijgt de verantwoordelijkheid voor alle verlichtingselektronica binnen de organisatie die is gespecialiseerd in LED-drivers, LED-platen, PIR-sensoren en andere lichtregelsystemen. "Met de komst van Langen komt er ook veel ervaring op het gebied van LED-verlichting naar Lumotech." 

De nieuwe General Manager kan beschikken over de nodige ervaring in het lichtvak Na zijn werkzaamheden bij Philips Consumer Electronics, Philips Digital Networks en Philips Software ging hij bij Philips Semiconductors aan de slag als General Manager van het bedrijfsonderdeel Solid State Lighting. Edgar Langen maakte deel uit van de spin-off NXP Semiconductors, waar hij verantwoordelijk was voor alle verlichtingsproducten, waaronder drivers voor lineaire fluorescentie-, compacte fluorescentie-, HID- en LED-lampen. Vanaf 2009 droeg hij bij Future Electronics in de functie van Director of Future Lighting Solutions de algemene verantwoordelijkheid.
 

Edgar Langen: “Ik verheug mij erop deel uit te maken van de Nualight Group en verantwoordelijkheid te nemen voor Lumotech.  Lumotech is een van de weinige ‘verborgen schatten’ op de Europese markt voor LED-verlichting. De afgelopen 35 jaar heeft het bedrijf in relatieve stilte zijn technologie geperfectioneerd en het beschikt nu over een productportfolio van wereldklasse met een unieke kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Met de geweldige ondersteuning van Nualight en de investeerders zal ik mij ervoor inzetten om van Lumotech een erkende leider op het gebied van elektronica voor LED-verlichting te maken.” 

Lumotech is opgericht in 1978. Het bedrijf zet LED-technologie op een innovatieve manier in voor lichtontwerp en -toepassing. "De LED-drivers van Lumotech blinken uit in energie-efficiëntie en leveren klanten een concurrentievoordeel op in een snel veranderende markt. Het robuuste en intelligente ontwerp van de drivers van Lumotech zorgt ervoor, dat de drivers gedurende de hele levensduur op het hoogste niveau presteren." 

"Alle drivers hebben een hoge powerfactor, een lage inschakelstroom en verschillende dimmogelijkheden. In het ontwerpcentrum van Lumotech ligt de focus volledig op innovatie en efficiëntie om zo de prestaties naar een nog hoger niveau te tillen. Bovendien werkt men nauw samen met de verlichtingsbranche om LED-technologie breder in de markt te zetten."

09-02-2013 11:00

BB-Lightconcepts te Doetinchem is de eerste fabrikant van LED armaturen voor de professionele markt (BtoB) die het DEKRA LED keurmerk mag voeren. Op 22 februari om 13.00 uur zal in de showroom van BB-Lightconcepts door Dhr. Vincent Roes namens DEKRA het certificaat worden overhandigd aan Dhr. Chiel Bekker, Directeur van BB-Lightconcepts.

DEKRA Certification (voorheen KEMA Quality) heeft tientallen jaren ervaring met het testen en certificeren van een breed scala aan verlichtingsproducten in het DEKRA Lighting Technology Centre (DLTC). Bij de certificeringsprocedure wordt gekeken naar de energie-efficiëntie, levensduur, lichtstabiliteit en veiligheid. Een eerste beoordeling bestaat uit laboratoriumtesten en een evaluatie van de fabriek, het kwaliteitsmanagementsysteem en de testprocedures van de fabrikant. Dit wordt gevolgd door een jaarlijkse beoordeling om te controleren of nog steeds aan alle vereisten wordt voldaan. Na drie jaar wordt de gehele certificeringsprocedure volledig herhaald.

De hoge energie-efficiëntie van LED-verlichting kan aanzienlijke hoeveelheden energie besparen en is daarom gunstig voor het milieu. Door teleurstellende prestaties, zoals een snelle afname van het vermogen en instabiele kleuren die bij sommige producten optreden, zijn gebruikers terughoudend over de overstap op LED-verlichting. Om een einde te maken aan deze onzekerheid introduceert DEKRA nu het LED Keurmerk, dat wordt toegekend aan producten (zowel LED-lampen als -armaturen) waarvan de prestaties en veiligheid bewezen zijn. Hierdoor zal de overstap op LED-verlichting in een stroomversnelling komen, iets waarvan zowel gebruikers als het milieu zullen profiteren.

Vincent Roes, Commercial Business Director bij DEKRA: "We hebben het DEKRA LED Keurmerk ontwikkeld mede op verzoek van de verlichtingsindustrie, zodat fabrikanten die hoge kwaliteit nastreven hun producten van de massa kunnen onderscheiden. Met het DEKRA LED Keurmerk voldoen hun producten aan de hoogste eisen."

07-02-2013 13:00

Leonidas Rotterdam is één van de oudste hockeyclubs van Nederland. De rijke geschiedenis gaat terug tot het oprichtingsjaar 1934. In 2012 werd een nieuw clubgebouw in gebruik genomen. CLS-partner Romar verzorgde het advies, de levering en de installatie van de LED-verlichting.

Om de bovenzijde van het pand aan te lichten, werd gebruik gemaakt van de REVO Colour Flow in een RGB W-uitvoering. Het voordeel van een RGB W-armatuur is op de foto te zien. Naast feestelijke kleuren is het ook mogelijk om het pand in een warme kleur wit te verlichten.

In het interieur werden onder meer de Covelight Superior RGB en de Luxo 3 downlighters toegepast.
 

06-02-2013 13:00

De Belgische verlichtingsproducent ETAP staat van oudsher (1949) bekend om zijn vooraanstaande producten. Technische perfectie en een superieure afwerking van de armaturen vormden jarenlang een garantie voor gestage groei. De huidige marktontwikkelingen en de revolutie die de LED heeft ontketend vragen echter om een nieuwe aanpak. Hoe speelt ETAP daar op in?

ETAP is ruim 60 jaar actief in de professionele verlichting voor kantoren, industrie, scholen, ziekenhuizen, winkels en hotels. Het bedrijf heeft een reputatie opgebouwd als specialist in energiezuinige, mensvriendelijke, optimaal afgewerkte en duurzame verlichting.
Met een hoofdzetel in het Belgische Malle, negen Europese kantoren (waaronder Breda), een vestiging in de Verenigde Arabische Emiraten en wereldwijd zo’n zeshonderd medewerkers mag je spreken van een internationale speler in de verlichtingsmarkt. Internationaal verkoopdirecteur Wim Sliepenbeek kan dan ook maandelijks een indrukwekkend aantal airmiles bijschrijven.

Energiezuinig
De degelijke verlichtingsmarkt, die zich decennia lang traag ontwikkelde, was traditioneel het speelveld van de verlichtingsindustrie. De revolutionaire opkomst van LED-verlichting zorgt voor voortdurend wijzigende ‘spelregels’ en vergt ook van ETAP een omslag in denken en doen. “De ETAP-directie is ervan overtuigd dat investeren in de toekomst het beste antwoord is op de huidige crisis”, aldus Sliepenbeek. “Door de stijgende energieprijzen is er immers een toenemende vraag naar energiezuinige verlichting. Bovendien zal de doorbraak van LED-verlichting een stevige impuls geven aan de productie. ETAP blijft dan ook volop investeren in de bouwstenen voor de toekomst: een sterk gamma armaturen met LED en een professioneel verkoopteam in alle landen van Europa. Vanuit diezelfde filosofie wordt ook het lichtpaviljoen volledig vernieuwd.”
Vanwaar die nadruk op LED? Was Wim Sliepenbeek niet de man die enkele jaren geleden in zijn eigen huis de verlichting  liet vervangen zonder één LED-lamp toe te passen? Sliepenbeek lacht. “Dat is waar, maar inmiddels hangt er de nodige LED-verlichting. De ontwikkelingen gaan hard. In 2003 pasten  we bij ETAP al LED-verlichting toe in onze noodverlichtingsarmaturen. Inmiddels is LED bij ETAP de standaard als het gaat om noodverlichting. Het alternatief met fluorescentieverlichting is duurder dan LED. Die ontwikkeling zul je op relatief korte termijn ook zien voor andere verlichtingsvormen. LED is in alle gevallen al een volwaardig alternatief, maar de prijs is soms nog een beletsel. Dat gaat spoedig veranderen. Vandaar dat ETAP nadrukkelijk wil inspelen op deze toekomst.”

In het Lichtpaviljoen van ETAP is lichtbeleving het sleutelwoord. In de showroom, de toepassingsruimtes en de geautomatiseerde ervaringsruimtes kunnen ETAP-klanten de nieuwste technologische ontwikkelingen leren kennen en de mogelijkheden ervan in de praktijk ervaren en beleven. Het Lichtpaviljoen werd in 2000 geopend. Marketing Manager Kris Beckstedde leidt het bezoek rond en is enthousiast over de onderdelen die al gereed zijn. De nieuwe centrale showroom bijvoorbeeld maakt onderdeel uit van het totale investeringsprogramma, dat het Lichtpaviljoen grondig zal moderniseren en uitbreiden. Alle showrooms en demonstratieruimtes worden vernieuwd en klaargestoomd voor het nieuwe LED-tijdperk. Op 600 vierkante meter bijkomende ruimte komen nieuwe demonstratie-, opleidings- en vergaderlokalen.
De centrale showroom oogt modern, transparant en er valt van alles te beleven. Beckstedde wijst op de nieuwste LED-modellen die worden getoond en waarvoor is samengewerkt met ontwerpers van naam en faam. “We willen ook op designgebied vernieuwend zijn. ETAP is bekend om zijn technische perfectie, maar het oog wil ook wat.”
Beckstedde meldt verder dat ook de bestaande personeelskantine zal worden vervangen. “Deze dateerde nog van de jaren ’60. Er komt een nieuwe, dubbel zo grote en meer comfortabele personeelskantine.”

Het oudste deel van de ETAP-gebouwen is inmiddels afgebroken om plaats te maken voor een modern gelijkvloers blok van 1.000 vierkante meter, dat later desgewenst uitgebreid kan worden met een tweede bouwlaag.
“We streven ernaar om het nieuwe gebouw eind 2013 in gebruik te nemen”, aldus Sliepenbeek. Op 16 oktober 2012 legde ETAP-bestuurder Anne-Marie Joris de symbolische eerste steen van het nieuwe gebouw, onder het goedkeurend oog van architect Danny Cabuy en Managing Director Johan Segers.

Volgens Beckstedde voldeed de vorige showroom niet meer. “We konden onze innoverende LED-armaturen niet meer in ideale omstandigheden tonen. Bovendien was na 10 jaar het nieuwe er voor onze klanten een beetje af.”
Ontwerper Erik van Kuijk van MMEK’experience uit Utrecht kreeg de opdracht om iets te ontwikkelen wat mensen niet snel zullen vergeten. Van Kuijk realiseerde een staaltje gedurfd interieurontwerp; functioneel en toch stijlvol. De hagelwitte wanden, plafonds en werkbladen lopen in elkaar over en vormen één strak geheel. De warme, duurzame vloer in bamboeparket zorgt voor een mooi contrast. De openheid en transparantie worden versterkt door de plafondhoge ramen, die een ruim zicht geven op de buitenruimte.

“Veel showrooms zijn louter een uitstalling van producten. Uiteraard moeten de armaturen getoond worden, maar wij wilden tegelijk verwondering wekken, een gebaar maken”, vertelt de Marketing Manager, die vervolgt: “De showroom is meer dan ooit een ontdekkingsplaats voor onze klanten. Ze kunnen er armaturen in detail bestuderen, vastpakken en uittesten. Op de touchscreen beeldschermen kunnen ze productie- en realisatiefoto’s bekijken of extra informatie opzoeken op onze website. Een groot projectiescherm toont beelden van de opvallendste realisaties.

Flexibiliteit
ETAP koos er bewust voor niet alle producten te etaleren. Daardoor komen de wél getoonde armaturen optimaal tot hun recht. “Bovendien willen we onze klanten zo snel mogelijk vertrouwd maken met onze nieuwe armaturen. Daarom hebben we een extra zone gecreëerd die specifiek is voorbehouden voor de allernieuwste producten.”

Energiezuinigheid zit ETAP in de genen “Daarom zijn de armaturen in de showroom aangesloten op ons lichtregelsysteem Excellum. Een uitgekiende combinatie van bewegingsdetectie en intelligente tijdsturing zorgt ervoor dat het licht niet nodeloos blijft branden.”
Met de showroom is het eerste deel van het ambitieuze bouwproject van ETAP afgerond.

Eind vorig jaar werd ook het nieuwe laboratorium al in gebruik genomen. Dit labo is het domein van Eddy Bauwens en zijn team. Op 178 vierkante meter staan tal van opstellingen om de levensduur en de performance van armatuuronderdelen te bepalen, zoals duur- en schakeltests. Pronkstuk is de nieuwe goniofotometer. Bauwens legt de werking op inspirerende wijze uit aan zijn gehoor. “Met deze goniofotometer zijn we nog flexibeler in het meten van lichtintensiteiten en lichtopbrengsten.”
In een klimaatkamer kunnen de ETAP-onderzoekers extreme omstandigheden (van -20 tot +45 graden Celsius) simuleren en opstellingen wegzetten om de invloed van luchtbewegingen op armaturen te meten. Het labo heeft ook conformiteitstests voor ontvlambaarheid (de zogenaamde gloeidraadtest) en bescherming tegen waterindringing (alle classificaties aangegeven door het tweede cijfer van de IP-classificatie).

Een speerpunt van innovatie, zo mogen we het labo gerust omschrijven. ETAP onderschreef altijd al het adagium ‘meten is weten’. De komst van LED zette het bedrijf even op het verkeerde been. “We hebben ons laten opjagen door de eerste verhalen rond LED’s en te snel een LED-producent overgenomen. Dat bleek een miskleun”, vertelt Wim Sliepenbeek. “Daarvan hebben we geleerd en sindsdien hebben we versterkt ingezet op waar we goed in zijn: het zelf ontwikkelen en innoveren.” Het nieuwe labo moet de ontwikkeling en de productie op alle vlakken ondersteunen. Bauwens: “Daarom wordt het zo compleet mogelijk gemaakt. De ontwikkelaars kunnen met de laboresultaten aan de slag om de componenten nog verder te verbeteren.”
Bijzondere aandacht is er voor de nieuwste LED-technologieën. “LED’s stellen nieuwe en andere eisen. Met een spectrumanalyser wordt onder andere de binning (sortering van LED’s voor een constante lichtkwaliteit) efficiënter gecontroleerd. Speciaal voor LED’s is een nieuwe meetopstelling fotobiologische veiligheid gerealiseerd.”

De rondleiding belooft veel voor wat er de rest van dit jaar nog gaat worden gerealiseerd. We zijn onder andere benieuwd naar de ‘systeemruimten’, die op de eerste verdieping gaan komen en de bezoeker inzicht zullen geven in het toepassen van lichtregelsystemen. Maar ook de toepassingsruimten, met onder meer een klaslokaal, kantoor, verzorgingshuis en winkelruimte zijn iets om naar uit te kijken.
Wim Sliepenbeek verwoordt de ontwikkelingen bij de onderneming waar hij sinds ruim 20 jaar in dienst is als volgt: “We leven in een hele uitdagende periode. De verlichtingsmarkt wordt opnieuw vormgegeven en ETAP speelt daar de rol in die klanten van ons verwachten: innoverend, vernieuwend, comfortabel, betrouwbaar. Niet alleen werken we professionele oplossingen uit, in ons lichtpaviljoen laten we klanten ook beleven wat de eigenschappen van die nieuwe LED-verlichting zijn.”

www.etaplighting.com

05-02-2013 13:11

Vorige maand tijdens de Vakbeurs Facilitair 2013 presenteerde Humanscale de elegante bureaulamp Element Disc, een uitbreiding van de fameuze Element verlichtingslijn. “Element Disc genereert breed uitwaaierend, warmwit licht met slechts één schaduw”, aldus Henk Smit, Country Manager van Humanscale. “De energiebesparende aanwezigheidssensor schakelt de lichtbron automatisch aan en uit”. Element Disc maakt gebruik van de zogenaamde Thin Film LED Technology™, waardoor verblinding wordt voorkomen.

Naast de Element Disc beleefden ook de schaalbare monitorhouder M/Flex (gebaseerd op de M2 en M8 monitorarmen) en de bureaustoel Diffrient World Chair hun primeur op de vakbeurs. De gebruiker hoeft alleen de hoogte in te stellen, biomechanica en de wetten van de fysica regelen de andere instellingen automatisch. De stoel werd onderscheiden met een Red Dot en is later dit jaar leverbaar in de Benelux.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >