Nieuws


27-12-2013 8:19

Als de bekende Nieuwjaarsbal op Times Square neerdaalt om het begin van 2014 te markeren, zullen de cijfers '1' en '4' voor de allereerste keer in voortdurend veranderende kleuren verlicht worden met behulp van 207 hue lampen van Philips. Dat meldt de lichtfabrikant.

"Een wereldwijd TV-publiek van meer dan een miljard kijkers zal zien hoe de LED-lampen, die elk meer dan 16 miljoen kleuren kunnen aannemen, het nieuwe jaar kleurrijk begroeten terwijl de mensen zich opmaken voor de traditionele viering. De '2' en '0' zullen licht geven via Philips' LED-buitenlampen."

Nieuwjaar 2014 markeert het 14de achtereenvolgende jaar dat Philips optreedt als de officiële verlichtingspartner voor de wereldberoemde New Year’s Eve Ball op Times Square. "De lampen die gebruikt worden in de '1' en de '4' zijn afkomstig uit de innovatieve Philips hue productlijn, het eerste gepersonaliseerde verlichtingssysteem dat gebruikers in staat stelt de verlichting in hun woning rechtstreeks vanaf een iOS- of Android-smartphone of tablet te bedienen."

De nieuwe Philips hue spots werden vorige maand geïntroduceerd. De fabrikant meldt dat deze voorzien zijn van dezelfde Philips Luxeon LED's als de Times Square Ball, die zelf beschikt over 32.256 LED’s en volgens Philips minder energie verbruikt dan twee standaard wandovens. 

“Het is geweldig met Count Down Entertainment en de Times Square Alliance samen te werken om onze op software gebaseerde systemen dit jaar uit te breiden van alleen de Ball naar ook de cijfers”, zegt Bruno Biasiotta, President en CEO van Philips Lighting Americas. “Net als de Times Square Ball biedt het hue-systeem 85 procent energiebesparing in vergelijking metconventionele gloeilamptechnologieën en het maakt een unieke, op een app gebaseerde, flexibele verlichtingsbeleving mogelijk.”

24-12-2013 8:00

et is december, dus de straten in Nederland worden weer verlicht met de mooiste kerstdecoratie. In een mum van tijd zijn alle winkelgebieden winter- en kerstklaar, maar hoe gaat dit hele proces in z’n werk? Een kijkje achter de schermen bij Avontuur Thema Vormgevers.

Avontuur Thema Vormgevers is al bijna een kwart eeuw actief op de markt voor decoratie en themavormgeving. De laatste jaren richt het bedrijf zich specifiek op kerstdecoratie en wintersfeerverlichting en is naar eigen zeggen tevens marktleider op dit gebied.
De winterperiode is de drukste tijd voor Avontuur Thema Vormgevers. "Binnen enkele weken worden honderden winkelgebieden en straten van verlichting, kerstbomen en decoraties voorzien. De consument komt dan dagelijks in contact met de creativiteit van Avontuur."

Maar wat gebeurt er de rest van het jaar? “We zijn een jaar in touw om mensen 12 weken lang een echt kerstgevoel te geven”, aldus Gijs van Avontuur, “Bij dertig graden denkt nog niemand aan de winterperiode, maar er gaat een hele wereld schuil achter de wintersfeerverlichting”.
In januari en februari worden alweer de eerste gesprekken over de plannen voor het komende jaar gevoerd. "Tijdens deze gesprekken worden de wensen van de klant omgezet in een unieke belevingswereld die mensen in de juiste (kerst)stemming brengt."

Vanaf dan worden de trends voor de komende winter opgehangen in de showroom. Op het kantoor van Avontuur in Wijdenes is de showroom ingericht met de nieuwste ideeën op het gebied van sfeerverlichting en hangen veel moodboards ter inspiratie. Zo raakt het gehele kantoor, gedurende welke tijd van het jaar dan ook, in de kerstsferen.

De verlichting is opgeslagen in de loods van het hoofdkantoor in Wijdenes. De meest uiteenlopende en denkbare kerstdecoratie ligt verspreid over de ruim 11.000 vierkante meter opslagruimte die Avontuur tot zijn beschikking heeft. In de loods zien we onder meer de grote kerstboom van Amsterdam Centraal, de verlichting van de Utrechtsestraat en de Walt Disney verlichting van Wereldhave. Elke straat en elk winkelgebied heeft zijn eigen plek in de loods. Een rondleiding door de loods, voelt als een wandeling door heel Nederland tijdens de kerstperiode.

Tijdens de zomermaanden worden door 25 man alle miljoenen lampen getest en gecontroleerd. Daarnaast wordt er al gewerkt aan nieuwe plannen. De meeste klanten sluiten een contract af voor vijf jaar. Na deze periode wordt er gekeken naar de wensen van de klant. Zijn er nieuwe trends op het gebied van sfeerverlichting, willen ze een andere kleur verlichting of andere decoratie. Verandering is mogelijk. De producten worden nooit weggegooid, maar opgeknapt en gerecycled.

In november begint de drukste periode voor Avontuur; namelijk het ophangen van alle verlichting. In totaal verlicht Avontuur meer dan 200 winkelgebieden. Alle NS stations, de vestigingen van Pathé, Schiphol Airport, 60 winkelstraten in Amsterdam en de complete binnenstad van Maastricht zijn nog maar een kleine greep uit de selectie.

Per dag zijn er 150 mensen actief bij het ophangen van de wintersfeerverlichting. Er wordt 24 uur per dag gewerkt om alles zo snel mogelijk op te hangen. De meeste verlichting wordt ’s nachts opgehangen, om op die manier zo min mogelijk overlast te veroorzaken. De meeste werknemers van Avontuur werken in de paar weken voor kerst alleen maar ’s nachts.

“We werken door tot de verlichting perfect hangt. We zorgen dat alles af is! Dat is soms in 5 uur en soms in 12 uur. Na een nacht werken is het toch wel heel spectaculair om het eindresultaat te zien als alle lichten aan zijn” aldus een medewerker. “Ook in mijn eigen straat heb ik weleens de verlichting opgehangen. Veel van de medewerkers wonen in Hoorn of Enkhuizen en daar verzorgen wij ook de verlichting van de binnenstad. Dat ik in een straat woon die verlicht wordt door Avontuur is dan ook meer regel dan uitzondering. Wat ik het leukste vind aan mijn werk bij Avontuur? We maken mensen blij en vrolijken de donkere wintermaanden op. Het ‘oooohhhh’ en ‘aaaaahhh’ effect dat we bij veel mensen bereiken, maken die nachten werk het meer dan waard.”

De verlichting in de Utrechtsestraat wordt in twee nachten opgehangen. Op de Utrechtsestraat kan alleen gewerkt worden tussen 01.00-05.00uur ’s nachts. Dit is namelijk het moment dat de 600 volt aan stroom die normaal door de bovenlijn gaat, speciaal voor Avontuur wordt uitgezet. Bij elk project worden er goede afspraken gemaakt met de desbetreffende gemeente wanneer Avontuur aan het werk kan. Veiligheid gaat boven alles.

De sfeerverlichting van Avontuur hangt in de wintermaanden gemiddeld 8-12 weken.De verlichting op de Utrechtsestraat is al 20 jaar onderdeel van de vaste projecten van Avontuur, en dit jaar te bewonderen tussen begin november 2013 en half januari 2014.

20-12-2013 11:22

Het IGOV en de nieuwe vakbeurs LED Expo gaan samenwerken bij de realisatie van het Paviljoen Openbare Verlichting tijdens LED Expo op 5 en 6 februari 2014 in Utrecht Jaarbeurs. Openbare Verlichting neemt een eigen plaats in binnen de LED-sector. Door middel van het Paviljoen worden gemeenteambtenaren en andere overheidsvertegenwoordigers geïnformeerd over de specifieke mogelijkheden, eisen en toepassingen. Het Paviljoen Openbare Verlichting is opgedeeld in vier themasegmenten: functioneel, decoratief, stadsilluminatie en vervanging. In het paviljoen is ruimte voor bedrijven die de laatste stand van LED-verlichting presenteren. Tevens is er een lezingen-/workshopruimte waar gedurende de twee beursdagen een inhoudelijk lezingenprogramma wordt verzorgd. Bij de invulling ervan wordt aandacht besteed aan ervaringen en wensen van ambtenaren op het gebied van LED-verlichting.

Aan de voorzijde van het Paviljoen bevindt zich De Openbare Verlichtingsboulevard, een tentoonstelling van straatverlichting. Deze is bedoeld voor producten van deelnemers aan het paviljoen en voor succesvolle LED-projecten van gemeenten. Deelname van bedrijven aan het Paviljoen is in eerste instantie voorbehouden aan leden van het IGOV Innovatie Platform.

19-12-2013 10:32

Verzekeringsmaatschappij Unive heeft een bijzonder concept geïntroduceerd voor haar regionale advieskantoren. Doelstelling was om laagdrempelige omgevingen te creëren, waar bezoekers in een warme huiselijk omgeving van advies voorzien kunnen worden. Kamer 71 ontwerp & realisatie tekende voor het interieurontwerp. Lichtadviseur Gerben Wolters van Van Dalen Installatietechniek was verantwoordelijk voor het lichtontwerp.De foto’s zijn genomen in de kantoren in Ter Apel en Stadskanaal. De positieve reacties van klanten van Unive hebben ertoe geleid dat het concept in de komende jaren verder uitgerold zal worden naar andere kantoren in Nederland.
"Het fraaie design van de Ultima, waarbij in dit kantoor gekozen is voor de uitvoering met het ‘side glow’ effect sluit bijzonder goed aan bij de moderne uitstraling van dit kantoor. Minstens zo belangrijk is het feit dat medewerkers het lichtcomfort als bijzonder prettig ervaren", aldus producent CLS-LED."Het lichtcomfort van de Ultima komt tot stand dankzij een extreem lage UGR-waarde in combinatie met de gebruikte LED-lichtbron die een warm levendig karakter heeft. De ervaring in een ruimte is daardoor veel aangenamer dan het geval is met traditionele PL- en TL-lichtbronnen die vaak als kil en vlak ervaren worden. De Ultima productrange is verkrijgbaar in vele varianten waaronder trackrail uitvoeringen."


 


 

12-12-2013 11:32

Het is december, dus de straten in Nederland worden weer verlicht met de mooiste kerstdecoratie. In een mum van tijd zijn alle winkelgebieden winter- en kerstklaar, maar hoe gaat dit hele proces in z’n werk? Een kijkje achter de schermen bij Avontuur Thema Vormgevers.

Avontuur Thema Vormgevers is al bijna een kwart eeuw actief op de markt voor decoratie en themavormgeving. De laatste jaren richt het bedrijf zich specifiek op kerstdecoratie en wintersfeerverlichting en is tevens marktleider op dit gebied.
De winterperiode is de drukste tijd voor Avontuur Thema Vormgevers. Binnen enkele weken worden honderden winkelgebieden en straten van verlichting, kerstbomen en decoraties voorzien. De consument komt dan dagelijks in contact met de creativiteit van Avontuur. Maar wat gebeurt er de rest van het jaar?“We zijn een jaar in touw om mensen 12 weken lang een echt kerstgevoel te geven”, aldus Gijs van Avontuur, “Bij 30 graden denkt nog niemand aan de winterperiode, maar er gaat een hele wereld schuil achter de wintersfeerverlichting."
In januari en februari worden alweer de eerste gesprekken over de plannen voor het komende jaar gevoerd. Tijdens deze gesprekken worden de wensen van de klant omgezet in een unieke belevingswereld die mensen in de juiste (kerst)stemming brengt.

Vanaf dan worden de trends voor de komende winter opgehangen in de showroom. Op het kantoor van Avontuur in Wijdenes is de showroom ingericht met de nieuwste ideeën op het gebied van sfeerverlichting en hangen veel moodboards ter inspiratie. Zo raakt het gehele kantoor, gedurende welke tijd van het jaar dan ook, in de kerstsferen.

De verlichting is opgeslagen in de loods van het hoofdkantoor in Wijdenes. De meest uiteenlopende en denkbare kerstdecoratie ligt verspreid over de ruim 11.000 vierkante meter opslagruimte die Avontuur tot zijn beschikking heeft. In de loods zien we onder meer de grote kerstboom van Amsterdam Centraal, de verlichting van de Utrechtsestraat en de Walt Disney verlichting van Wereldhave. Elke straat en elk winkelgebied heeft zijn eigen plek in de loods. Een rondleiding door de loods, voelt als een wandeling door heel Nederland tijdens de kerstperiode.

Tijdens de zomermaanden worden door 25 man alle miljoenen lampen getest en gecontroleerd. Daarnaast wordt er al gewerkt aan nieuwe plannen. De meeste klanten sluiten een contract af voor 5 jaar. Na deze periode wordt er gekeken naar de wensen van de klant. Zijn er nieuwe trends op het gebied van sfeerverlichting, willen ze een andere kleur verlichting of andere decoratie? Verandering is mogelijk. De producten worden nooit weggegooid, maar opgeknapt en gerecycled.

In november begint de drukste periode voor Avontuur; namelijk het ophangen van alle verlichting. In totaal verlicht Avontuur meer dan tweehonderd winkelgebieden. Alle NS-stations, de vestigingen van Pathé, Schiphol Airport, zestig winkelstraten in Amsterdam en de complete binnenstad van Maastricht zijn nog maar een kleine greep uit de selectie.
Per dag zijn er honderdvijftig mensen actief bij het ophangen van de wintersfeerverlichting. Er wordt 24 uur per dag gewerkt om alles zo snel mogelijk op te hangen. De meeste verlichting wordt ’s nachts opgehangen, om op die manier zo min mogelijk overlast te veroorzaken. De meeste werknemers van Avontuur werken in de paar weken voor kerst alleen maar ’s nachts. 

We vroegen een medewerker van Avontuur hoe hij deze drukke periode ervaart: “We werken door tot de verlichting perfect hangt. We zorgen dat alles af is! Dat is soms in 5 uur en soms in 12 uur. Na een nacht werken is het toch wel heel spectaculair om het eindresultaat te zien als alle lichten aan zijn”, aldus de medewerker. “Ook in mijn eigen straat heb ik weleens de verlichting opgehangen. Veel van de medewerkers wonen in Hoorn of Enkhuizen en daar verzorgen wij ook de verlichting van de binnenstad. Dat ik in een straat woon die verlicht wordt door Avontuur is dan ook meer regel dan uitzondering. Wat ik het leukste vind aan mijn werk bij Avontuur? We maken mensen blij en vrolijken de donkere wintermaanden op. Het ‘oh- en ah-effect' dat we bij veel mensen bereiken, maken die nachten werk het meer dan waard.”

De verlichting in de Utrechtsestraat wordt in twee nachten opgehangen. Op de Utrechtsestraat kan alleen gewerkt worden tussen 1.00-5.00uur ’s nachts. Dit is namelijk het moment dat de 600 volt aan stroom die normaal door de bovenlijn gaat, speciaal voor Avontuur wordt uitgezet. Bij elk project worden er goede afspraken gemaakt met de desbetreffende gemeente wanneer Avontuur aan het werk kan. Veiligheid gaat boven alles.

De sfeerverlichting van Avontuur hangt in de wintermaanden gemiddeld 8-12 weken. De verlichting op de Utrechtsestraat is al 20 jaar onderdeel van de vaste projecten van Avontuur, en dit jaar te bewonderen tussen begin november 2013 en half januari 2014.
 

12-12-2013 10:44

Stromend water en vliegende bladeren sieren tot en met 19 januari 2014 de Hermitage Amsterdam. Voor het Amsterdam Light Festival heeft lichtkunstenaar Teresa Mar (1973) een gigantische projectie gemaakt op de 100 meter brede voorgevel van de Hermitage.

Mar omschrijft de natuur als de ware artiest, die haar fascineert. Dit zet ze kracht bij door de gevel van de Hermitage over de hele breedte in een lichtprojectie te zetten die het water en vallende herfstbladeren verbeeldt. In de projectie verwerkt Mar stijlcitaten van de Franse schilders in de huidige tentoonstelling Gauguin, Bonnard, Denis. Een Russische liefde voor Franse kunst. Het lichtkunstwerk is een gezamenlijk project van de Hermitage Amsterdam en het Amsterdam Light Festival, dat de succesvolle eerste editie van 2012 dit jaar een vervolg geeft.

De Oostenrijkse Teresa Mar is een internationaal actieve lichtartiest die haar tijd verdeelt tussen Wenen en Barcelona. Ze heeft zowel kunst als politicologie gestudeerd. Sinds 1997 is ze actief als ‘artistiek architect’. Haar werk is onder meer getoond tijdens het lichtfestival Glow in Eindhoven. Door haar achtergrond in de schilderkunst hebben haar projecties meer weg van gigantische abstracte schilderijen dan van het bekende video mapping.
(Foto: Foto: Janus van den Eijnden).

De Hermitage Amsterdam besteedt tot en met 28 februari 2014 aandacht aan een fascinerende groep Franse kunstenaars aan het einde van de 19e en begin 20e eeuw: Les Nabis. Na de doorbraak van het impressionisme zochten zij naar nieuwe artistieke wegen. De ongrijpbare Paul Gauguin (1848–1943) was de inspiratiebron voor de introverte Pierre Bonnard (1867–1947) en de theoreticus Maurice Denis (1870–1943). De laatste twee verenigden zich kortstondig met andere kunstenaars, zoals Félix Vallotton en Édouard Vuillard, onder de naam les Nabis, wat in het Hebreeuws ‘profeten’ betekent. In tegenstelling tot de impressionisten, die vooral momentopnames van het licht in de natuur probeerden te vatten, legden de Nabis de nadruk op kleur, gevoel, symbool en verbeelding. Hun werk was al snel geliefd in Parijs, maar ook in Moskou, waar de rijke Russische verzamelaar Ivan Morozov hun werk kocht en hun grote opdrachten verschafte.

www.hermitage.nl
 

12-12-2013 10:40

Lumeco heeft zijn website 'op de schop' genomen. De nieuwe site heeft niet alleen een modern design dat volgens Lumeco past bij de producten die het bedrijf in de markt toepast, maar is daarnaast ook geschikt om te bekijken met smartphone of tablet.

Op www.lumeco.nl is ook de productenpagina aangepast met de producten die Lumeco voornamelijk toepast. Naast enkele bestaande producten zoals sporthalarmatuur, LED-buizen, LED floodlight en Atex verlichting, zijn er ook enkele nieuwe producten toegevoegd zoals de LED inlegarmatuur en LED high bay.

 

06-12-2013 9:33

Visual artist Clifton Mahangoe presenteerde onlangs ‘s werelds eerste videolamp ´The Cube´: een driedimensionaal lichtobject, dat door een combinatie van videotechnologie, lagen rookglas en een wifi-verbinding animaties vertoont. The Cube maakt deel uit van het designlabel Invide (Interior Video Design), waarbij Mahangoe zich tot doel stelt de beleving van functionele elementen zoals licht, videoprojectie en interieurobjecten te veranderen.

The Cube is geïnspireerd op het werk 'The Horse in Motion' (1878) van Muybridge, waarbij een paard ‘tot leven kwam’ door foto’s van het dier achter elkaar te monteren. Dankzij animatie en state-of-the-art technologie krijgt nu ook de lamp nieuw leven ingeblazen. Het lichtobject kan met de bijgeleverde app voor iPhone en iPad verschillende content afspelen. Ook kan lichtsterkte aangepast worden, waarmee de juiste sfeer wordt bepaald.

Invide wil nieuwe concepten creëren waarbij sfeerrijke artistieke videocontent op esthetische wijze wordt geïntegreerd in het interieur. Uitgangspunt voor de Cube was de vraag hoe een gebruiksvoorwerp als een lamp een contemplatieve ervaring kan bieden. Mahangoe werkt al langer met video art en projectietechnologie en experimenteerde eerder met waterschermen, holoscreens en multiple players. Meer informatie op www.invide.nl.

06-12-2013 9:28

De Broerenkerk in Zwolle heeft recentelijk een opmerkelijke nieuwe bestemming gekregen; het is nu een boekenwinkel en een multifunctioneel podium. De kerk is uitgelicht met behulp van de expertise en de armaturen van Havells Sylvania. "Het fraaie en spannende eindresultaat is er gekomen dankzij de volharding van de ondernemer en een goede samenwerking van de partners in het bouwproces", meldt de lichtfabrikant over het project.

'Waanders In de Broeren' combineert een boekhandel met een podium voor verschillende culturele activiteiten, zoals lezingen, exposities en concerten, en andere culturele evenementen. BK. architecten in Utrecht tekende voor de inrichting van het interieur waarin de verlichting van Havells Sylvania op een discrete manier sfeer schept. "Deze verschillende sferen – van winkel tot voordracht – komen volledig tot hun recht."

Jos Burger en Wouter Keijzer van BK. architecten hebben bij het ontwerp sterk rekening gehouden met de historische – en monumentale – waarde van het gebouw. “Ons hoofddoel was om de kerk zijn historische karakter te laten behouden”, zegt Wouter Keijzer. “Daarom zijn de drie winkelverdiepingen geplaatst aan de zijkanten, buiten het schip van de kerk. Hierdoor blijf je als bezoeker de ruimte voelen met aan de ene kant het orgel en aan de andere kant een modern glas-in-loodraam.”

Voor wat betreft de toe te passen verlichting, waren er verschillende uitdagingen. Aangezien de kerk een monument is, mocht nergens geboord worden om armaturen op te hangen. De architecten kozen in samenspraak met installateur Nooter voor een inbouwrailsysteem van Havells Sylvania, dat werd toegepast in een door BK. architecten vormgegeven railsysteem dat in staat is de grote overspanningen in de kerk te maken. Op deze manier was het gehele middenschip volledig open te houden, maar kon alles met behulp van armaturen in de Beacon-serie van Havells Sylvania doelgericht, wervend en toch subtiel uitgelicht worden.

Volgens Keijzer heeft BK. architecten lang gezocht naar de juiste oplossing voor dit project. “Het complete lichtplan was al met al een flinke klus vanwege de specifieke kenmerken van het gebouw en ons doel om een niet-verstorende verlichting aan te brengen. Het lichtplan is met behulp van Havells Sylvania-armaturen uitgewerkt. Het maakt gebruik van het Lytespan-railsysteem, uitgerust met de krachtige en energiezuinige Beacon railspots met CMI-Tmini 20W lichtbron. De verlichting zorgt voor een sprankelend lichtbeeld en een goede kleurweergave, en is geschikt voor zowel de retailfunctie als de expositiefunctie van het gebouw, waarbij de boeken en exhibits in de aandacht staan. En ook, zoals bij het deel waar de horeca gevestigd is, voor een prettige sfeer. De gekozen oplossing is verder heel flexibel en op de toekomst gericht. Hierdoor is door een beperkte toevoeging aan het gebouw een uitstekend verlicht project gerealiseerd.”

“Een historisch gebouw als de Broerenkerk leent zich niet voor veelvuldig verbouwen. De huidige lichtoplossing is voldoende duurzaam. Mocht de kerk ooit een andere bestemming krijgen, dan zijn geen aanpassingen nodig aan het licht.”

04-12-2013 8:00

Lichtexpert Bart van der Lugt presenteert een nieuw boek: ‘Het Boek Lumenus’. De publicatie ontsluit volgens de auteur de fascinerende wereld van licht en verlichting. "Het kan gelezen worden als een roman. Daarnaast bevat het uiteenzettingen en anekdotes die het boek ook interessant maakt voor de verlichtingsexperts."

Het Boek Lumenus is primair geschreven voor de leek, hetgeen wil zeggen dat de diverse onderwerpen vooral in beschrijvende zin ten tonele worden gevoerd zonder grafieken, formules en dergelijke.

De publicatie behandelt niet alleen specifieke verlichtingsonderwerpen, maar gaat eveneens in op de onderliggende biologie en psychologie en de meer praktische zaken, zoals onderhoud en wet- en regelgeving. Verder is het rijkelijk voorzien van anekdotes vanuit de verlichtingspraktijk van de auteur zelf en bevat het over een aantal onderwerpen nadere uitleg.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >